vitamines voor zwangerschap
Laatst bijgewerkt: 17-12-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

30Bestede uren

23Beoordeelde onderzoeken

121Verzamelde opmerkingen

Het lijdt geen twijfel dat een zwangerschap een van de belangrijkste momenten is in het leven van een vrouw die kinderen krijgt. Door een nieuw gezinslid ter wereld te brengen zullen moeders, net als vaders, erg opgewonden en trots zijn. Als toekomstig moeder kun je je echter ook overweldigd voelen door twijfels. Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat je kind gezond wordt geboren?

Het strikt naleven van medische aanbevelingen en het niet overslaan van een van de zwangerschapscontroles is de beste manier om je baby te beschermen. Tijdens een van deze controles kan je arts of verloskundige je adviseren om zwangerschapsvitaminen te gebruiken. Wil je meer weten over deze vitaminen? Lees dan snel verder, we hebben je een hoop te vertellen!

Belangrijk om te weten

 • Zwangerschapsvitaminen, ook bekend als prenatale vitaminen, zijn voedingssupplementen die een zwangere vrouw voorzien van de nodige vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren die ondersteunen bij de ontwikkeling van de foetus.
 • De arts of verloskundige beslist welke voedingsstoffen de toekomstige moeder moet innemen, afhankelijk van haar individuele behoeften. Foliumzuur wordt bij vrijwel alle zwangerschappen voorgeschreven.
 • Bij het selecteren van het juiste product, raden we aan te kijken naar de voedingsstoffen die het artikel bevat, hun oorsprong en de prijs. Er zijn ook opties voor vegetarische en veganistische moeders.

Onze selectie: De beste zwangerschapsvitaminen op de markt

Zwangerschapsvitamines, ook wel prenatale vitamines genoemd, zijn supplementen die een zwangere vrouw voorzien van de nodige vitamines, mineralen en essentiële vetzuren. De vitamines moeten onder toezicht van een arts of verloskundige worden gebruikt. De arts of verloskundige kan je de nodige vrijheid geven bij het kiezen van een prenataal supplement. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een selectie met de beste zwangerschapsvitaminen die op de markt verkrijgbaar zijn.

Eerdere Aanbevelingen

De meest complete zwangerschapsvitaminen

Davitamon Compleet Mama Omega-3 Visolie is speciaal ontwikkeld voor vrouwen met een zwangerschapswens, vrouwen die al zwanger zijn en vrouwen die borstvoeding geven. Het unieke van dit product is dat het geen suikers, conserveermiddelen of aroma’s bevat.

De capsules bevatten naast vitamines en mineralen, extra foliumzuur, vitamine D3 en omega-3 vetzuur DHA. De fabrikant raadt aan om 1 capsule per dag in te nemen.

Het beste foliumzuursupplement als zwangerschapsvitamine

Als je zwanger wilt worden of al bent, is het belangrijk dat je iedere dag voldoende foliumzuur binnen krijgt. Het foliumzuursupplement van Vitals bevat de biologisch actieve vorm van foliumzuur: Quatrefolic.

Quatrefolic wordt ook wel de ‘vierde generatie folaat’ genoemd, vanwege de superieure biologische beschikbaarheid ten opzichte van eerdere bronnen van folaat of foliumzuur. Het wordt makkelijker opgenomen door de cellen in de darmwand en is daarom zeer effectief.

De beste zwangerschapsvitaminen met extra vitamine D3

Het prenatale supplement van vitaminstore bevat alle vitamines en mineralen die je tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode nodig hebt. Het product bevat onder andere 400 mcg foliumzuur, 18 mg ijzer en vitamine A in de vorm van bètacaroteen.

De ingrediënten bevatten daarnaast een extra dosering vitamine D3, wat het product uiterst geschikt maakt voor vrouwen die op zoek zijn naar een supplement om hun vitamine D-niveau aan te vullen.

De zwangerschapsvitaminen met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Dit voedingssupplement van SteriPharm uit Duitsland, dat ook goed te bestellen is voor Nederlanders, heeft de perfecte prijs-kwaliteitverhouding. Veel zwangere vrouwen zweren bij dit product. De vitamines uit het supplement worden gebruikt om het lichaam van de aanstaande moeder voor te bereiden op de zwangerschap.

Veel vrouwen kopen dit product op aanraden van hun gynaecoloog. De verzending is snel en eenvoudig. Echt een aanrader dus!

Alles wat je moet weten over zwangerschapsvitaminen

Als een zwangere vrouw bepaalde voedingsstoffen onvoldoende binnenkrijgt, is het mogelijk dat de groei van de foetus niet naar verwachting verloopt of dat er misvormingen optreden. Om deze tekortkomingen te voorkomen, raden veel specialisten toekomstige moeders aan vitamines te nemen. Om je te helpen de beste zwangerschapsvitamines te vinden, geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

paar verwacht een baby

Foliumzuur is een van de belangrijkste bestanddelen van zwangerschapsvitaminen.
(Bron: Dolgachov: 93690277/ 123rf.com)

Waarom zijn zwangerschapsvitaminen zo belangrijk?

Het lijdt geen twijfel dat het leven geven aan een kind een van de mooiste dingen is die er zijn. Deze magische daad vereist echter veel van het lichaam van de toekomstige moeder. Om de foetus goed te laten groeien, moet het lichaam van de zwangere vrouw over grote hoeveelheden energie en voedingsstoffen beschikken. Een toekomstige moeder eet namelijk voor twee.

Als de zwangere vrouw op dit cruciale moment niet de nodige vitamines, mineralen en energie binnenkrijgt, is het mogelijk dat haar gezondheid of die van het toekomstige kind hieronder lijdt. Een tekort aan foliumzuur vergroot bijvoorbeeld de kans dat een pasgeborene lijdt aan spina bifida, een misvorming van de wervelkolom.

Bovendien kan een tekort aan voedingsstoffen tijdens de zwangerschap de pasgeborene in de toekomst ook vatbaarder maken voor ziekten zoals diabetes of hypertensie. Om deze tekortkomingen te voorkomen, raden veel artsen en verloskundigen zwangere vrouwen aan om vitamine- en mineralensupplementen te nemen die speciaal voor dit delicate moment zijn samengesteld (1).

Dr. Raúl Fanego RodríguezGespecialiseerd dokter in gyneacologie en verloskunde uit Paraguay
“Het is raadzaam om vitamines te gebruiken om tekorten tijdens de zwangerschap te compenseren en zo de afweer te vergroten. Multivitaminesupplementen die onder andere vitamine C, ijzer, calcium en foliumzuur bevatten, zijn het beste.”

Wat zijn de belangrijkste vitaminen tijdens de zwangerschap?

Het handhaven van een uitgebalanceerd en voedzaam dieet zou een van de topprioriteiten van een aanstaande moeder moeten zijn. Toch zijn bepaalde voedingsstoffen tijdens de zwangerschap belangrijker dan andere. In de tabel hieronder zie je een vergelijking tussen de behoeften van twee jonge en gezonde vrouwen. De één verwacht een baby, de ander niet (2):

Voedingsstof Behoefte van een niet-zwangere vrouw Behoefte van een zwangere vrouw
Vitamine A 650 microgram 800 microgram
Vitamine B1 (thiamine) 1,1 milligram 1,4 milligram
Vitamine B2 (riboflavine) 1,2 milligram 1,5 milligram
Vitamine B3 (niacine) 14 milligram 17 milligram
Vitamine B5 (pantotheenzuur) 5 microgram 6 microgram
Vitamine B6 (pyridoxine) 1,3 milligram 1,9 milligram
Vitamine B7 (biotine) 30 microgram 35 microgram
Vitamine B9 (foliumzuur) 330 microgram 500 microgram
Vitamine B12 (cobalamine) 2,4 microgram 2,6 microgram
Vitamine C 75 milligram 85 milligram
Vitamine D 5 microgram

(200 Internationale Eenheden)

15 microgram

(600 Internationale Eenheden)

Vitamine K 70 microgram 70 microgram

Zijn vitaminen de enige belangrijke voedingsstoffen tijdens de zwangerschap?

Als we het over zwangerschapsvitaminen hebben, kunnen we het niet laten om ook naar andere essentiële voedingsstoffen voor de ontwikkeling van de baby te kijken. Mineralen zoals calcium, ijzer, jodium en magnesium en omega 3-vetzuren zijn minsten zo belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Veel supplementen bevatten daarom naast vitaminen ook dit soort voedingsstoffen. Je vindt de belangrijkste in de tabel hieronder (2):

Voedingsstof Behoefte van een niet-zwangere vrouw Behoefte van een zwangere vrouw
Calcium 950 milligram 1000 milligram
IJzer 18 milligram 27 milligram
Magnesium 300 milligram 300 milligram
Jodium 150 microgram 200 microgram
Zink 8 milligram 10 milligram
Omega 3 250 milligram 250 milligram + 100 tot 200 miligram docosahexaeenzuur (DHA)

De beste zwangerschapsvitaminen bevatten naast de nodige vitamines dus ook mineralen en andere voedingsstoffen die de weerstand van de moeder en de kleine ondersteunen tijdens de zwangerschap.

zwangere vrouw die vitamines neemt

De beste zwangerschapsvitaminen bevatten naast de nodige vitamines ook mineralen en andere voedingsstoffen die de weerstand van de moeder en de kleine ondersteunen tijdens de zwangerschap.
(Bron: Bizoń: 102565635/ 123rf.com)

Welk dieet moet je volgen, zodat je tijdens je zwangerschap geen tekorten krijgt?

Een uitgebalanceerd en voedzaam dieet is erg belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden of al zijn. Een uitgebalanceerd dieet moet voldoen aan de energie-, eiwit-, vet- en micronutriëntenbehoeften van de baby en moeder.

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur (groenten), ijzer (peulvruchten en rood vlees), vitamine D (zuivel en vis) en vitamine B12 (dierlijke producten en verrijkte voedingsmiddelen) in je voeding op te nemen. Raadpleeg bij twijfel altijd een voedingsdeskundige, zeker als je lijdt aan een chronische ziekte zoals diabetes of hypertensie.

Als je al zwanger bent, raden we je aan om een ​​gevarieerd en uitgebalanceerd dieet te volgen dat bestaat uit voldoende fruit, groenten, volkoren producten en mager vlees. Naarmate de zwangerschap vordert, kun je de hoeveelheden aanpassen, zodat dit mooi op elkaar aansluit. Eet voldoende voedingsmiddelen die vitamines en mineralen bevatten. Ook in dit geval geldt dat je bij twijfel altijd contact op kunt nemen met een voedingsdeskundige (1, 16). Hieronder zie je welke vitaminen van belang zijn:

 • Vitamine A: Komt voor in vis, fruit (bijv. abrikoos) en groenten (bijv. wortelen, paprika’s en zoete aardappelen).
 • Vitamine C: Overvloedig aanwezig in vers fruit en groenten.
 • Vitamine D: Wordt verkregen uit zuivelproducten, vette vis en verrijkte voedingsmiddelen. Bovendien worden zwangere vrouwen aangeraden om dagelijks even naar buiten te gaan en zich op een verantwoorde manier aan zonlicht bloot te stellen. De huid is namelijk in staat om vitamine D aan te maken bij blootstelling aan zonlicht.
 • Foliumzuur (Vitamine B9): Groene bladgroenten zoals spinazie of broccoli en peulvruchten zijn goede bronnen van foliumzuur. Je moet voedingsmiddelen koken voordat je ze eet om zo vergiftiging te voorkomen.
 • Vitamine B12: Deze vitamine komt uitsluitend voor in producten van dierlijke oorsprong. Veganistische vrouwen moeten de huisarts of een voedingsdeskundige raadplegen, zodat ze in plaats hiervan een ander supplement voorgeschreven krijgen op basis van hun dieetwensen.
 • IJzer: Zit in rood vlees zoals rundvlees of varkensvlees, en in sommige peulvruchten, hoewel ijzer van plantaardige oorsprong moeilijker te absorberen is. Om in dit laatste geval toch het maximale uit ijzer te halen, raden we aan je voeding met producten die rijk zijn aan vitamine C aan te vullen.
 • Calcium: Komt voor in zuivelproducten, maar ook in kleine vissen met graatjes zoals ingeblikte sardientjes.
 • Jodium: Deze noodzakelijke voedingsstof voor de werking van de schildklier komt voornamelijk voor in gejodeerd keukenzout en vis.
 • Zink: Eigeel en zuivel zijn goede bronnen van zink.

De juiste voeding helpt je om je zwangerschap met minder zorgen door te komen.

Eet tijdens je zwangerschap alleen goed gekookte groenten en doorbakken vlees en vis. Was fruit zorgvuldig en vermijd rotte plekken. Zuivelproducten moeten worden gepasteuriseerd en het is belangrijk om kazen zoals brie en blauwe kaas te vermijden. Raadpleeg bij twijfel je huisarts!

Is er een dieet waarmee we gemakkelijk deze aanbevelingen kunnen opvolgen? Dat is er zeker! Het mediterrane dieet is volgens experts een dieet dat alle nodige voedingsstoffen levert aan toekomstige moeders en hun kinderen. Als je zwanger probeert te worden, helpt het mediterrane dieet bovendien om je kansen te vergroten (17).

zwangere vrouw die fruit eet

Zwangerschapsvitaminen bevatten de nodige vitaminen en mineralen die je weerstand ondersteunen tijdens je zwangerschap.
(Bron: Dolgachov: 65345883/ 123rf.com)

Waarom zijn vitaminesupplementen belangrijk tijdens de zwangerschap?

Vitaminesupplementen voor de zwangerschap zijn populaire middelen om ervoor te zorgen dat de aanstaande moeder alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor de groei van de baby. Ondanks de meest gebruikte term voor dit product, ‘zwangerschapsvitaminen’, bevatten deze supplementen meestal naast vitamines ook mineralen en in sommige gevallen ook DHA.

De overgrote meerderheid van de experts is het erover eens dat het belangrijk is om tijdens de zwangerschap een ​​supplement te gebruiken dat foliumzuur bevat. Het dagelijks innemen van deze vitamine heeft keer op keer aangetoond dat het de frequentie van neurale defecten in het ruggenmerg vermindert (18). Het is daarom zeer waarschijnlijk dat de gynaecoloog of verloskundige deze vitamine aan de toekomstige moeder zal voorschrijven.

Voor de rest van de voedingsstoffen is het moeilijker om een eenduidige opinie te vinden. Sommige specialisten zijn van mening dat je naast foliumzuur ook supplementen met ijzer en jodium moet gebruiken. De rest van de voedingsstoffen zal je veelal uit voedsel kunnen halen.

Hoe moet je zwangerschapsvitaminen slikken?

Tenzij je huisarts of de fabrikant van het product anders stelt, moet je de meeste zwangerschapsvitaminen eenmaal per dag innemen. Vrouwen met een meer gevoelige maag kunnen last krijgen van misselijkheid bij het innemen van een supplement. Door de prenatale vitamines na het eten of voor het slapengaan in te nemen kun je dit soort ongemakken voorkomen.

uitgebalanceerd dieet voor zwangerschap

Als je veel moet overgeven, weinig eet of bang bent dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, overleg dan met je verloskundige of je een multivitaminepil speciaal voor zwangere vrouwen moet slikken.
(Bron: Ivanova: 133720720/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Zoals je kunt zien, is de wereld van de vitamines voor tijdens de zwangerschap vrij complex. Als je na het lezen van deze gids nog twijfels hebt, raden we je aan contact op te nemen met een arts of verloskundige die je kan begeleiden bij het kiezen van een van deze producten. We raden je aan om ook rekening te houden met de volgende aankoopcriteria als je prenatale vitamines koopt:

Geschikt voor vegetariërs of veganisten

Zwangere vrouwen die vegetarisch of veganistisch zijn zouden niet veel moeite moeten hebben om een ​​supplement te vinden dat aan hun dieetwensen voldoet. Tegenwoordig zijn er veel producten om de voeding van deze groep vrouwen aan te vullen. Om er zeker van te zijn dat een product geschikt is voor vegetariërs of veganisten moet je controleren of het product een veganistisch kwaliteitslabel heeft.

meisje in de keuken

De huisarts of verloskundige beslist welke voedingsstoffen de moeder moet innemen, afhankelijk van haar individuele behoeften. Foliumzuur wordt bij vrijwel alle zwangerschappen voorgeschreven.
(Bron: Kruk: 72249008/ 123rf.com)

Essentiële voedingsstoffen

Sommige supplementen voor zwangere vrouwen bevatten slechts één voedingsstof waar alle focus op wordt gelegd, zoals het geval is bij bepaalde foliumzuursupplementen. Andere supplementen zijn aangevuld met meerdere vitaminen en mineralen. Als je huisarts of verloskundige je adviseert om een ​​supplement met meerdere voedingsstoffen te nemen, vraag hem of haar dan naar welke voedingsstoffen je op zoek moet gaan (19, 20):

 • Foliumzuur: Een zwangere vrouw moet een supplement met 400 microgram foliumzuur per dag innemen. Een zwangere vrouw kan de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur namelijk niet via de voeding binnenkrijgen.
 • Vitamine B12: De meeste vrouwen die vlees eten zullen geen probleem hebben om deze vitamine via hun voeding binnen te krijgen. Zwangere vrouwen die geen dierlijke producten eten, moeten echter een prenataal supplement met voldoende vitamine B12 gebruiken om een ​​tekort te voorkomen.
 • Vitamine D: Deze vitamine maakt heel vaak deel uit van prenatale supplementen, meestal in doses van bijvoorbeeld 200 internationale eenheden of 5 microgram vitamine D3.
 • IJzer: Dit mineraal helpt zwangere vrouwen om het ontstaan ​​van bloedarmoede te voorkomen, een veel voorkomende aandoening bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.
 • Jodium: Veel experts zijn van mening dat prenatale supplementen 200 microgram van dit mineraal per dag moeten leveren.
 • DHA: Veel supplementen bevatten het omega 3-vetzuur DHA om de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van de baby te ondersteunen. De meest gebruikelijke dosis is 200 milligram.

Oorsprong van de voedingsstoffen

Het is erg belangrijk dat zwangerschapsvitaminen geen giftige ingrediënten of ingrediënten van twijfelachtige kwaliteit bevatten. Als je een supplement met omega 3-vetzuren wilt kopen, bedenk dan dat deze moleculen meestal uit algen of vis worden gewonnen. In dat geval is het essentieel om ervoor te zorgen dat deze grondstoffen vrij zijn van de giftige stof kwik.

Samenvatting

Nieuw leven op de wereld brengen is een geweldige ervaring. Als toekomstig moeder kun je je echter ook overweldigd voelen door twijfels. Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat je kind gezond wordt geboren? Je huisarts en verloskundige helpen je bij het oplossen van al deze moeilijke vragen, zoals het kiezen van de perfecte zwangerschapsvitaminen voor de verschillende stadia van de zwangerschap.

Om de foetus goed te laten groeien, moet het lichaam van een zwangere vrouw over grote hoeveelheden energie en voedingsstoffen beschikken. Een toekomstige moeder eet namelijk voor twee. Zwangerschapsvitamines helpen je om de voedingsstoffen binnen te krijgen die je baby nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. In deze shopgids ontdek je wat de beste vitaminen zijn en waar je nog meer op moet letten bij je aankoop.

Vond je onze shopgids over zwangerschapsvitaminen interessant? Laat hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie.

(Bron van de header afbeelding: Dolgachov: 38665052/ 123rf.com)

Referenties (23)

1. Sánchez A. Guía de alimentación para embarazadas. Medica Diet . 2015;44.
Bron

2. Diet I. Ingestas Dietéticas de Referencia (IDR) para la Población Española, 2010. Act Dietética . 2010 Oct;14(4):196–7.
Bron

3. Bastos Maia S, Rolland Souza A, Costa Caminha M, Lins da Silva S, Callou Cruz R, Carvalho dos Santos C, et al. Vitamin A and Pregnancy: A Narrative Review. Nutrients . 2019 Mar 22 ;11(3):681.
Bron

4. Pannia E, Cho CE, Kubant R, Sánchez-Hernández D, Huot PSP, Harvey Anderson G. Role of maternal vitamins in programming health and chronic disease. Nutr Rev . 2016 Mar ;74(3):166–80.
Bron

5. Folato — Datos en español . 2020 .
Bron

6. Dror DK, Allen LH. Interventions with Vitamins B6, B12 and C in pregnancy. Paediatr Perinat Epidemiol . 2012 ;26(SUPPL. 1):55–74.
Bron

7. Rumbold A, Ota E, Nagata C, Shahrook S, Crowther CA. Vitamin C supplementation in pregnancy . Vol. 2016, Cochrane Database of Systematic Reviews. 2015 .
Bron

8. Dovnik A, Mujezinović F. The Association of Vitamin D Levels with Common Pregnancy Complications. Nutrients . 2018 Jul 5 ;10(7):867.
Bron

9. Shahrook S, Ota E, Hanada N, Sawada K, Mori R. Vitamin K supplementation during pregnancy for improving outcomes: a systematic review and meta-analysis. Sci Rep . 2018 Dec 30 ;8(1):11459.
Bron

10. Hacker AN, Fung EB, King JC. Role of calcium during pregnancy: Maternal and fetal needs. Nutr Rev . 2012 Jul ;70(7):397–409.
Bron

11. Institute of Medicine. Iron nutrition during pregnancy. In: Nutrition During Pregnancy . 1990 . p. 1–481.
Bron

12. Zarean E, Tarjan A. Effect of Magnesium Supplement on Pregnancy Outcomes: A Randomized Control Trial. Adv Biomed Res . 2017 ;6(1):109.
Bron

13. Yarrington C, Pearce EN. Iodine and pregnancy . Vol. 2011, Journal of Thyroid Research. Hindawi Limited; 2011 . p. 1–8.
Bron

14. SIMMER K, THOMPSON RPH. Zinc in the Fetus and Newborn. Acta Paediatr . 1985 May ;74(s319):158–63.
Bron

15. Greenberg JA, Bell SJ, Ausdal W Van. Omega-3 Fatty Acid supplementation during pregnancy. Rev Obstet Gynecol . 2008 ;1(4):162–9.
Bron

16. Poggi LM. Seguridad alimentaria para futuras mamás – FDA. 2017;1–17.
Bron

17. Vujkovic M, De Vries JH, Lindemans J, MacKlon NS, Van Der Spek PJ, Steegers EAP, et al. The preconception Mediterranean dietary pattern in couples undergoing in vitro fertilization/intracytoplasmic sperm injection treatment increases the chance of pregnancy. Fertil Steril . 2010 ;94(6):2096–101.
Bron

18. Review C. Folic acid supplements before conception and in early pregnancy (up to 12 weeks) for the prevention of birth defects | Cochrane . 2010.
Bron

19. Control Prenatal del Embarazo Normal. Prog Obs Ginecol . 2018;61(05):510–27.
Bron

20. Suplementos en embarazadas: controversias, evidencias y recomendaciones. Inf Ter Sist Nac Salud . 2010 ;34(4):117–28.
Bron

21. Hon SL. Vitamin A. In: Encyclopedia of Toxicology . Elsevier; 2014 . p. 960–1.
Bron

22. Braun JM, Messerlian C, Hauser R. Fathers Matter: Why It’s Time to Consider the Impact of Paternal Environmental Exposures on Children’s Health. Curr Epidemiol Reports . 2017 Mar 11 ;4(1):46–55.
Bron

23. Kolasa KM. Nutrition Across Life Stages. J Nutr Educ Behav . 2018 ;50(9):950.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Officiële gids
Sánchez A. Guía de alimentación para embarazadas. Medica Diet . 2015;44.
Ga naar bron
Oficieel document
Diet I. Ingestas Dietéticas de Referencia (IDR) para la Población Española, 2010. Act Dietética . 2010 Oct;14(4):196–7.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Bastos Maia S, Rolland Souza A, Costa Caminha M, Lins da Silva S, Callou Cruz R, Carvalho dos Santos C, et al. Vitamin A and Pregnancy: A Narrative Review. Nutrients . 2019 Mar 22 ;11(3):681.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Pannia E, Cho CE, Kubant R, Sánchez-Hernández D, Huot PSP, Harvey Anderson G. Role of maternal vitamins in programming health and chronic disease. Nutr Rev . 2016 Mar ;74(3):166–80.
Ga naar bron
Officiële website
Folato — Datos en español . 2020 .
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Dror DK, Allen LH. Interventions with Vitamins B6, B12 and C in pregnancy. Paediatr Perinat Epidemiol . 2012 ;26(SUPPL. 1):55–74.
Ga naar bron
Medisch onderzoek
Rumbold A, Ota E, Nagata C, Shahrook S, Crowther CA. Vitamin C supplementation in pregnancy . Vol. 2016, Cochrane Database of Systematic Reviews. 2015 .
Ga naar bron
Academisch artikel
Dovnik A, Mujezinović F. The Association of Vitamin D Levels with Common Pregnancy Complications. Nutrients . 2018 Jul 5 ;10(7):867.
Ga naar bron
Medisch onderzoek
Shahrook S, Ota E, Hanada N, Sawada K, Mori R. Vitamin K supplementation during pregnancy for improving outcomes: a systematic review and meta-analysis. Sci Rep . 2018 Dec 30 ;8(1):11459.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Hacker AN, Fung EB, King JC. Role of calcium during pregnancy: Maternal and fetal needs. Nutr Rev . 2012 Jul ;70(7):397–409.
Ga naar bron
e-Book
Institute of Medicine. Iron nutrition during pregnancy. In: Nutrition During Pregnancy . 1990 . p. 1–481.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Zarean E, Tarjan A. Effect of Magnesium Supplement on Pregnancy Outcomes: A Randomized Control Trial. Adv Biomed Res . 2017 ;6(1):109.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Yarrington C, Pearce EN. Iodine and pregnancy . Vol. 2011, Journal of Thyroid Research. Hindawi Limited; 2011 . p. 1–8.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
SIMMER K, THOMPSON RPH. Zinc in the Fetus and Newborn. Acta Paediatr . 1985 May ;74(s319):158–63.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Greenberg JA, Bell SJ, Ausdal W Van. Omega-3 Fatty Acid supplementation during pregnancy. Rev Obstet Gynecol . 2008 ;1(4):162–9.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Poggi LM. Seguridad alimentaria para futuras mamás – FDA. 2017;1–17.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Vujkovic M, De Vries JH, Lindemans J, MacKlon NS, Van Der Spek PJ, Steegers EAP, et al. The preconception Mediterranean dietary pattern in couples undergoing in vitro fertilization/intracytoplasmic sperm injection treatment increases the chance of pregnancy. Fertil Steril . 2010 ;94(6):2096–101.
Ga naar bron
Medisch onderzoek
Review C. Folic acid supplements before conception and in early pregnancy (up to 12 weeks) for the prevention of birth defects | Cochrane . 2010.
Ga naar bron
Officiële gids
Control Prenatal del Embarazo Normal. Prog Obs Ginecol . 2018;61(05):510–27.
Ga naar bron
Oficieel document
Suplementos en embarazadas: controversias, evidencias y recomendaciones. Inf Ter Sist Nac Salud . 2010 ;34(4):117–28.
Ga naar bron
e-Book
Hon SL. Vitamin A. In: Encyclopedia of Toxicology . Elsevier; 2014 . p. 960–1.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Braun JM, Messerlian C, Hauser R. Fathers Matter: Why It’s Time to Consider the Impact of Paternal Environmental Exposures on Children’s Health. Curr Epidemiol Reports . 2017 Mar 11 ;4(1):46–55.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Kolasa KM. Nutrition Across Life Stages. J Nutr Educ Behav . 2018 ;50(9):950.
Ga naar bron
Recensies