Foods Highest in Zinc. Healthy diet food. Flat lay
Laatst bijgewerkt: 17-12-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

21Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem. In deze shopgids vind je de meest actuele informatie over zink, een essentieel spoorelement voor onze gezondheid. Aan het einde van dit artikel weet je of je je dieet met zink moet aanvullen, in welke hoeveelheid en hoe je de mogelijke bijwerkingen van de inname van een zinksupplement kunt voorkomen.

Zink bevordert de vorming van nieuwe witte bloedcellen, waardoor ons afweersysteem wordt versterkt. Bovendien geeft het kracht en vitaliteit aan ons haar, huid en nagels. Sommige experts geven aan dat 1 op de 3 mensen een te laag zinkgehalte heeft, wat een negatieve invloed heeft op het immuunsysteem, de vruchtbaarheid en het algemeen welzijn. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Belangrijk om te weten

 • Zink is een essentieel spoorelement en bijna net zo belangrijk als ijzer om het lichaam in optimale gezondheidstoestand te houden.
 • Een zinkgebrek zorgt voor een zwak immuunsysteem dat vatbaar is voor ziekten. Dit kunnen eenvoudige ongemakken zijn zoals een verkoudheid, of veel ernstiger ziekten zoals kanker.
 • Zink zit vooral in dierlijke producten. In groenten en fruit zit weinig zink. Vegetariërs en veganisten moeten daarom speciale aandacht aan hun dieet besteden om een tekort aan dit spoorelement te voorkomen.

Onze selectie: De beste zinksupplementen op de markt

Hieronder vind je een selectie met onze favoriete zinksupplementen op de Nederlandse markt. Met deze selectie bij de hand zul je snel ontdekken welk supplement het beste bij je past. Je kunt de producten op basis van hun toedieningsvorm met elkaar vergelijken en bijvoorbeeld kiezen voor een veganistisch supplement.

Het beste liposomale zinksupplement

Deze zinkcapsules van Sundt bevatten naast zink ook 353 mg MCT-olie. De capsules zijn liposomaal, wat betekent dat je lichaam ze beter en in grotere concentratie kan opnemen.

Zoals alle producten van dit merk is dit multivitaminesupplement suiker- en glutenvrij en niet genetisch gemanipuleerd. Verkrijgbaar in een verpakking van 60 capsules (rundvleesgelatine, dus niet vegetarisch).

Het meest complete zinksupplement

De calcium-, magnesium- en zinktabletten van Artelle zijn een uitstekend mineralencomplex en zijn goed voor de botten, spieren en zenuwen. De tabletten hebben een positieve werking op het hart en de bloedvaten en bevorderen gezonde tanden en botten.

Met name de zink beschermt de cellen tegen oxidatieve stress en draagt bij aan een normale cognitieve functie. De fabrikant raadt aan om tweemaal per dag tijdens een maaltijd een tablet in te nemen vergezeld door een groot glas water.

Het beste zinksupplement in capsulevorm

De prijs-kwaliteitverhouding van de zinkcapsules van Natural Energy is uitstekend. Natural Energy Zink Extra is een organisch zinksupplement dat goed wordt opgenomen door het lichaam. Iedere verpakking bevat 180 capsules, elk met 22.5 mg zinkcitraat.

Zinkcitraat is een organisch zinkzout dat beter wordt opgenomen door het lichaam dan anorganische zinkzouten zoals zinkoxide en zinksulfaat. De capsules zijn bovendien eenvoudig in te nemen met een groot glas water.

Het beste zinksupplement voor sportersLaatste prijsupdates: Amazon.nl (24.09.23, 13:39 Uhr), Sonstige Shops (23.11.21, 13:20 Uhr)

Zink speelt een belangrijke rol voor spierherstel en de psychische gezondheid en is daarom speciaal belangrijk voor sporters. Een gebrek aan zink kan aanzienlijke prestatieverliezen veroorzaken.

Sport je veel en krijg je niet voldoende zink binnen? Dan is het supplement van ESN misschien iets voor jou. Het hoogwaardige zinksupplement is plantaardig en vooral geschikt voor actieve sporters. Het draagt bij aan de opbouw van eiwitten.

Het beste veganistische zinksupplement

No products found.

Als je als veganist op zoek bent naar een zinksupplement, is het van belang dat je de supplementen op dierlijke ingrediënten controleert. De zinktabletten van Nature Love zijn 100% vrij van ongewenste additieven en volledig veganistisch.

Het product bevat bovendien geen aroma’s, kleurstoffen en stabilisatoren. Met de verpakking van 365 tabletten met 25 mg elementair zink per tablet heb je voldoende voorraad voor een jaar in huis.

Shopgids: Alles wat je moet weten over zink

Zink is nodig voor meer dan 100 metabole reacties. In grote lijnen is het mogelijk om deze processen in 3 groepen te verdelen:

 • Regulatie van enzymatische (chemische) reacties op cellulair niveau
 • Opbouw van weefsel in goede staat (wondgenezing)
 • Bescherming van DNA tegen oxidatieve schade en bevordering van de vorming van nieuwe witte bloedcellen

In deze shopgids vertellen we je alles wat je moet weten over dit product. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom zinksupplementen.

Gezond dieet. Voeding. Vitaminen. Gezond eten, levensstijl. Wo

Zink versterkt botten en tanden.
(Bron: Puhhhar: 47895081/ 123rf.com)

Wat is zink precies?

Zink is een spoorelement dat nodig is voor het welzijn van ons lichaam. Het mineraal wordt in alle cellen in kleine concentraties aangetroffen: een volwassene heeft meestal in totaal 2-4 gram zink in zijn lichaam. In 1961 werd een populatie kinderen met een groeiachterstand met zinksupplementen behandeld. Het experiment was een succes. Sindsdien wordt rekening gehouden met het belang van zink voor de juiste ontwikkeling en het onderhoud van onder andere weefsels.

Hoewel een gezond persoon slechts een kleine hoeveelheid zink nodig heeft om aan zijn dagelijkse behoeften te voldoen, zijn er steeds vaker mensen die een tekort aan dit mineraal hebben. Een dieet dat arm is aan dierlijke producten kan al snel een zinktekort veroorzaken. Dit geldt nog meer voor kinderen in de groei, ouderen of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Wat doet zink?

Zink is onder meer nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel, en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem. Zink speelt bovendien een rol tijdens processen van cellulaire replicatie, DNA-bescherming en hormonale regulatie op het niveau van het hele lichaam. Hieronder vind je de functies die tot nu toe zijn ontdekt:

Systeem Functie
Immuunsysteem Aanmaak van nieuwe witte bloedcellen, waardoor de immuniteit wordt verhoogd.
Hersenen Verbetering van neuronale verbindingen. Vermindert gevoel van stress.
Huid, haar en nagels Ondersteunt gezond haar, een stralende mooie huid en sterke nagels. Verzacht littekens. Anti-oxiderend.
Cellulair metabolisme Ontstekingsremmend, anti-oxiderend en bescherming van het DNA.
Botten Botvorming.
Voortplantingssysteem Toename van vruchtbaarheid, libido en seksuele functie.
Sensorisch systeem (smaak, zicht, reuk) Handhaaft normaal zicht, verbetert nachtzicht. Maakt smaakpapillen en het reukorgaan gevoelig. Verhoogt de eetlust.
Cardiorespiratoir systeem Verbetering van de ademhalings- en hartfunctie. Regelt de bloeddruk. Bevordert de vorming van nieuwe bloedcellen.

Waar zit zink in?

Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Over het algemeen zit zink vooral in voedsel met dierlijke eiwitten. Het mineraal is overvloediger aanwezig in vlees dan in vis en gevogelte. Zeevruchten echter, vooral oesters en kokkels, bevatten ook een grote hoeveelheid zink.

Pompoenpitten, chocolade, gist, noten en zelfs wijn en bier zijn een andere bron van dit spoorelement. Vers fruit en groenten daarentegen bevatten geen zink. Bovendien bevatten deze voedingsmiddelen fytaten of fytinezuur, verbindingen die de absorptie van dit spoorelement voorkomen. Vegetariërs en veganisten moeten daarom speciale aandacht besteden aan de opname van voldoende zink in hun dieet om tekorten te voorkomen.

Wat doet een zinktekort met je lichaam?

Dagelijks gaat er een kleine hoeveelheid zink verloren in je urine, zweet en ontlasting. Tijdens de menstruatie en het geven van borstvoeding neemt het verlies van dit spoorelement toe. Ouderen, veganisten, vegetariërs, alcoholisten en mensen met lever- of nierziekten verliezen dagelijks meer zink dan normaal.

Doktor Samar YordeSpecialist in volksgezondheid en obesitas
“Zink is erg belangrijk bij de celdeling en eiwitvorming. Bij een vegetarisch dieet is er een grotere kans op een tekort.”

Zink reguleert een enorme hoeveelheid cellulaire processen, waaronder celreplicatie en de bescherming van genetisch materiaal. Een gebrek aan zink beïnvloedt de structuur en stabiliteit van weefsels en veroorzaakt een verslechtering van het immuunsysteem. De ernst van de symptomen hangt van de intensiteit van het tekort af:

Milde symptomen:

 • Vaker last van verkoudheid en seizoensgriep
 • Verlaagd testosteronniveau en daardoor een verminderd verlangen en minder seksuele potentie
 • Vertraging van de stofwisseling en gewichtsverlies
 • Slecht nachtzicht
 • Gehoorproblemen
 • Verminderd smaakgevoel en gebrek aan eetlust
 • Vertraging van wondgenezing
 • Moeite met concentreren, vermoeidheid en apathisch gedrag
 • Huidproblemen als acne, meer rimpels en een droge huid
 • Last van aften
 • Haaruitval
 • Ontstaan van witte vlekken op de nagels

Levensmiddelen met zink mineraal op een houten tafel.

Zink is vooral te vinden in producten van dierlijke oorsprong.
(Bron: Baibakova: 55559993/ 123rf.com)

Ernstigere symptomen:

 • Groeivertraging bij kinderen en adolescenten
 • Impotentie bij mannen en verlies van libido bij mannen en vrouwen
 • Ernstige veranderingen van de zintuigen: smaak, geur en zicht
 • Ernstige stofwisselingsstoornissen
 • Versneld verouderingsproces
 • Mogelijke toename van de kans op kanker

Waarom een zinksupplement innemen?

Als je voldoende zink inneemt, zal dit je gezondheidstoestand op veel vlakken positief beïnvloeden. Zink beschermt het DNA tegen oxidatieve processen, bevordert de celreplicatie, versterkt het afweersysteem en stimuleert de hormonale productie. Dankzij de vele positieve eigenschappen, wordt zink ook veel gebruikt in combinaties voor andere supplementen, zoals multivitaminen. Het gebruik van een zinksupplement biedt de volgende voordelen:

 • Minder vaak last van griep, verkoudheid en maag-darmziekten
 • Gezonder haar en nagels, met een snellere groeisnelheid
 • Verbetering van wondgenezing
 • Antioxiderend effect voor de huid dat de vorming van rimpels en uitdrukkingslijnen voorkomt
 • Vermindert huidproblemen als acne, zweren en aften
 • Verhoogde potentie bij mannen en verhoogd libido en seksuele potentie bij mannen en vrouwen
 • Voorkomen van sportblessures en snellere wondgenezing

Producten en ingrediënten die zink en voedingsvezels bevatten, gezonde voeding

Zink is een essentieel mineraal dat cruciaal is voor heel veel lichaamsprocessen.
(Bron: Ratmaner : 77215665/ 123rf.com)

Welke soorten zinksupplementen zijn er?

Om zink te kunnen verpakken en verkopen, moet de fabrikant dit mineraal verbinden aan andere elementen. Normaal worden er elektrische ladingen gebruikt om zink aan organische elementen te binden. Dit staat bekend als het ‘chelatieproces’. Zodra het supplement is ingenomen, lost het lichaam deze verbinding op om zink in zuivere vorm binnen te krijgen.

Je moet er rekening mee houden dat deze verbindingen de absorptie van zink beïnvloeden en op die manier indirect onze ervaring met het supplement bepalen. Het is daarom noodzakelijk dat je de belangrijkste soorten zink kent om het product te kunnen kiezen dat het beste bij je behoeften past:

 • Zinkorotaat: Deze verbinding verbindt 2 moleculen orotisch zuur. De bacteriën in het darmkanaal kunnen dit zuur onder normale omstandigheden synthetiseren. Het wordt geassocieerd met een grotere opname van zink.
 • Zinkpicolinaat: Picolinaat is een organisch zuur dat het celmembraan kan passeren. Daarom is het zeer effectief voor een verbeterde opname en het transport van zink.
 • Zinkbisglycinaat: Om dit supplement te maken, wordt zink verbonden aan 2 kleine glycine-aminozuren. De opname is vergelijkbaar met die van zinkpicolinaat.
 • Zinkgluconaat: Dit is de meest voorkomende vorm van het zinksupplement. De zink wordt verbonden aan een zuur dat uit glucose komt om de opname ervan mogelijk te maken. Tegenstanders beweren dat deze verbinding de minste opname vertoont.
 • Zinkcitraat: Citraat is een zout dat afkomstig is van citroenzuur. Het absorptievermogen is vergelijkbaar met dat van zinkgluconaat.

Kun je teveel zink innemen?

Dat kan. Net als een tekort aan zink, is een overdosis ook niet goed voor je. Het is ten alle tijde van cruciaal belang dat je de instructies van de fabrikant volgt en niet een grotere hoeveelheid zink neemt dan aanbevolen.

Een teveel aan zink zal onmiddellijk negatieve effecten veroorzaken: braken, hoofdpijn, vermoeidheid en spierkrampen.

Bovendien veroorzaakt een overschot van zink tijdens een langere periode chronische veranderingen in het metabolisme. Voorbeelden van dergelijke negatieve gevolgen zijn: bloedarmoede, falen van de immuunfunctie en cholesterolveranderingen. We raden je aan om van tevoren contact op te nemen met een arts als je van plan bent om continu zinksupplementen te gebruiken.

Kan ik een zinksupplement gebruiken tijdens de zwangerschap?

De relatie tussen zink en vrouwelijke vruchtbaarheid is controversieel. Vrouwen die zwanger willen worden, al zwanger zijn of borstvoeding geven, hebben een gezond zinkgehalte nodig. Overmatige consumptie van zink door de moeder kan een negatieve invloed hebben op de foetus en de baby.

In principe wordt het gebruik van een zinksupplement niet aanbevolen aan gezonde zwangere vrouwen. Als je vermoedt dat je een zinktekort hebt en zwanger bent of wilt worden, raden we je aan om contact op te nemen met een arts of verloskundige. Zij zullen door middel van een medische analyse bepalen of je wel of geen supplement hoeft te gebruiken.

Wist je al dat de kansen om zwanger te worden groter zijn als het zinkniveau van de man voldoende is?

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder vind je de belangrijkste aankoopcriteria bij het kiezen van een zinksupplement. We raden aan om, voordat je een nieuw product kiest, de volgende kenmerken van het supplement zorgvuldig te beoordelen:

Allergenen en interacties

Door de Europese Unie goedgekeurde zinksupplementen zijn vervaardigd volgens strenge richtlijnen en over het algemeen vrij van risico’s. De meeste kwalitatieve supplementen zijn geschikt voor veganisten en bevatten geen gluten, suiker of transgene elementen. Controleer echter altijd het etiket en zorg ervoor dat het supplement aan je eisen voldoet. Als je twijfelt kun je altijd advies vragen aan je huisarts of een voedingsdeskundige.

Tot slot kan het nemen van zinksupplementen interacties veroorzaken met de volgende medicijnen:

 • Antibiotica: De meest voorkomende antibiotica kunnen reageren op de inname van zink. De werking van de antibiotica kan hierdoor verminderen. Het is belangrijk dat je je antibioticabehandeling ten minste 2 uur vóór of 6 uur na de inname van zink gebruikt.
 • Penicillamine: Dit is een medicijn dat wordt gebruikt om reumatoïde artritis te behandelen. Zink voorkomt de juiste opname van het medicijn. Raadpleeg daarom een arts voordat je met het supplement begint. Als algemene regel geldt dat je je medicatie 2 uur vóór of 2 uur na het supplement moet innemen.

Gewenst resultaat

De effecten van zink beïnvloeden over het algemeen het hele lichaam. Zink is nodig bij de opbouw van eiwitten en daarmee voor de groei en vernieuwing van weefsel. Zink is goed voor gezonde botten en een goed geheugen. Daarnaast speelt het een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en zorgt het ervoor dat het afweersysteem goed werkt. Bekijk goed of het product dat je wilt kopen bepaalde eigenschappen extra onderschrijft.

Toedieningsvorm

Op dit moment wordt alleen het oraal toedienen van zinksupplementen door de internationale organisaties erkend als ‘veilig’. Een tijdje werd het onderzocht om het supplement via de neus in te brengen, maar hier kwamen twijfelachtige resultaten uit. Sommige proefpersonen kregen last van bijwerkingen zoals verlies van het reukvermogen.

Over het algemeen worden orale supplementen gepresenteerd in de vorm van:

 • Tabletten: De zink wordt in poedervorm onder hoge druk omgezet om het een gedefinieerde, meestal ronde vorm te geven. Tabletten hebben een beschermlaagje dat voorkomt dat het tablet in de mond smelt. Bovendien geeft het laagje het tablet een betere smaak waardoor het gemakkelijker kan worden ingenomen.
 • Capsules: In tegenstelling tot tabletten bevatten capsules het poeder van het supplement binnenin. Het omhulsel van de capsule, meestal gemaakt van gelatine of een veganistisch alternatief, vergemakkelijkt de inname en zorgt voor een snellere opname. Capsules kunnen hard of zacht zijn.
 • Druppels: Er vindt geen onnatuurlijk droogproces plaats. Daarbij komen de vloeibare mineralen voor in ionische vorm, opgelost in water. In deze vorm komen mineralen ook in ons lichaam voor, waardoor de mineraalionen goed opneembaar zijn.

Samenvatting

Zink is een onmisbaar mineraal voor ons welzijn. Zink is nodig bij de opbouw van eiwitten en daarmee voor de groei en vernieuwing van weefsel. Het geeft ons een mooie huid, sterke nagels en meer energie. Belangrijk is wel om nooit de aanbevolen dagelijkse dosis te overschrijden als je negatieve bijwerkingen wilt voorkomen.

We hopen dat onze shopgids je helpt bij het kiezen van het supplement dat het beste bij je past. Met een geïnformeerde keuze zul je al snel genieten van alle voordelen die dit spoorelement biedt.

Vond je onze shopgids over zink interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel dit artikel op social media.

(Header afbeelding: Tatjana Baibakova: 66526105/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies