Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Wratten worden van mens op mens overgedragen door direct contact. Wratten kunnen echt onaangenaam en onaantrekkelijk zijn. Het is daarom belangrijk de behandeling van wratten met je dermatoloog te bespreken.

In dit artikel willen we je wat tips en trucs geven om je te helpen je wratten effectief te behandelen.

De belangrijkste dingen in een notendop

 • Wratten kunnen overal op de huid verschijnen. Kinderen zijn vatbaarder voor wratten omdat ze vaker in contact komen met andere kinderen en een zwakker immuunsysteem hebben.
 • Er zijn verschillende soorten wratten. De meest voorkomende wratten zijn prikwratten, borstelwratten, mozaïekwratten en genitale wratten. Afhankelijk van het soort wrat, de soort wrat en het stadium van de wrat, varieert de behandeling.
 • Er zijn veel tips en trucs over hoe wratten te behandelen. De meest gebruikelijke manieren om wratten te behandelen zijn met medicijnen, homeopathische behandeling, lasertherapie, zalven of cryotherapie. Maar ook gewone huismiddeltjes zoals citroenwater, knoflook, appelciderazijn, celandine kunnen volstaan voor de behandeling van wratten.

Definitie: Wat zijn wratten?

Wratten zijn gezwellen op de huid. Kinderen en tieners zijn bijzonder vatbaar voor wratten. Wratten verschijnen vaak in het gezicht en op de voeten. Maar wratten zijn ook niet helemaal zeldzaam op de handen, vooral bij kinderen. (1)

Warzen behandeln-1

Kinderen zijn vatbaarder voor wratten. Ze hebben een zwakker immuunsysteem en de virussen komen in de wond terecht bij de kleinste huidverwondingen.
(Image source: charlein Gracia /unsplash)

Er zijn twee basissoorten wratten

 • Prikkende wratten
 • Mozaïsche wratten
 • Borstel wratten
 • Genitale wratten

Prikwratten

Prikwratten zijn vulgaire wratten. Ze lijken op een goedaardige tumor. Prikwratten worden overgebracht door het menselijke papillonvirus. Dit maakt stekelwratten erg besmettelijk.

Prikwratten hoeven niet per se behandeld te worden. In de meeste gevallen verdwijnen ze vanzelf. Als behandeling echter nodig is, kun je een pleister met salicylzuur gebruiken. In dit geval wordt de wrat met het zuur weg geëtst en moet herhaald worden tot de wrat helemaal verdwenen is. (2)

Vulgaire wratten worden ook vaak gekruid bij de dokter. Homeopathische tincturen kunnen ook nuttig zijn bij de behandeling van stekelwratten.

Voordelen
 • Behandeling niet altijd nodig
 • ijsvorming
 • tincturen
 • salycilzuur
Nadelen
 • hoog infectierisico

Mozaïekwratten

Mozaïekwratten zijn zogenaamde plantaire wratten, ze ontstaan uitsluitend op de voetzolen.

De populairste en veiligste methode om mozaïekwratten te behandelen is cryotherapie.

Hierbij wordt de wrat bevroren. Als de mozaïekwrat al moeilijk te verwijderen is, verwijdert de arts de wrat vaak chirurgisch, met een scalpel.

Toch kan lasertherapie niet uitgesloten worden bij de behandeling van mozaïekwratten, omdat bij deze therapie het plaatselijke gebied verdoofd wordt en veel mensen uiterst gevoelig zijn op hun voetzolen.

Voordelen
 • cryotherapie
 • scalpel
 • lasertherapie
Nadelen
 • alleen op voetzolen
 • plaatselijke verdoving

Borstelwratten

Borstelwratten zijn meer een cosmetisch dan een medisch probleem. Cryotherapie is alleen aan te raden voor de behandeling van penseelwratten als de wrat niet dicht bij het oog zit. Anders kan oogletsel het gevolg zijn.

Artsen raden vaak aan een scalpel te gebruiken om de wrat te verwijderen.

Kinderen krijgen een verdoving omdat schrapen met een scalpel erg pijnlijk kan zijn.

Als huismiddeltje om penseelwratten te behandelen, werkt appelciderazijn meestal goed. Van het zuur in appelciderazijn wordt gezegd dat het de wrat doet terugwijken.

Voordelen
 • Scalpel
 • appelciderazijn
Nadelen
 • Cosmetisch probleem
 • in de buurt van het oog geen cryotherapie aan te raden
 • pijnlijk

Genitale wratten

Genitale wratten, ook wel genitale wratten genoemd, behoren tot de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen.

Afhankelijk van de grootte en de plaats van de genitale wrat zal de gynaecoloog de juiste behandeling bepalen. Er is mogelijkheid tot zelftherapie met verschillende crèmes of zalven.

Voordelen
 • Crèmes
 • zalven
Nadelen
 • Overdraagbare geslachtsziekte

Achtergrond: Wat je moet weten over de behandeling van wratten

In de volgende gids willen we de belangrijkste vragen over de behandeling van wratten beantwoorden.

We hebben de belangrijkste vragen bekeken en zullen ze zo meteen beantwoorden. Nadat je de gids hebt doorgelezen, ben je op de hoogte van alle belangrijke informatie over de behandeling van wratten.

Waarom behandel ik wratten überhaupt?

Minstens 10% van de bevolking zal tijdens zijn leven besmet raken met het humaan papillomavirus (HPV). (3)

Ook al doen wratten zich voor als ongevaarlijk, ze zijn toch besmettelijk en kunnen ook erg pijnlijk zijn. De behandeling van wratten moet serieus genomen worden.

Bovendien zijn de huidgezwellen niet bepaald esthetisch en kunnen ze tot jeuk leiden.

Wat kan ik gebruiken om wratten te behandelen?

Er zijn veel verschillende manieren om wratten te behandelen.

Voordat je wratten operatief laat verwijderen, kun je beter zelf wat huismiddeltjes proberen, zoals citroenwater, tea tree olie of urine.

Er zijn ook zalven of voorzorgsmiddelen die goed zijn voor de behandeling van wratten. Ook hier is homeopathie niet uit te sluiten. Er zijn genoeg homeopathische geneesmiddelen die gebruikt kunnen worden om wratten te behandelen.

Hoe vaak moet ik mijn wratten behandelen?

Bij de behandeling van wratten is tweemaal per dag vaak voldoende voor zuren. Huismiddeltjes, daarentegen, moet je vaker toepassen om tot een succesvolle behandeling te komen.

Als je wratten ijsvrij maakt, is het zinvol ze in totaal 2-3 keer te behandelen.

Kunnen alle wratten behandeld worden?

Uit een Australische studie blijkt dat geslacht een rol speelt bij de behandeling van wratten. Evenzo neemt de vatbaarheid voor wratten sterk af met de leeftijd. (4)

Ongeveer twee-derde van alle wratten geneest spontaan binnen drie jaar. Afhankelijk van de soort wrat onderscheiden we bepaalde behandelingen van elkaar.

Hoe verstandig is het om wratten zelf te behandelen?

Als de wratten minder ernstig of riskant zijn, is het volkomen toelaatbaar je wratten zelf te behandelen. Voorzichtigheid is echter geboden en elke behandeling moet vooraf met een dermatoloog besproken worden.

Wat is de beste manier om voetwratten te behandelen?

Voetwratten worden het best behandeld met een pleister die salycilzuur bevat. (5) Laat de pleister minstens 48 uur op de wrat zitten.

Warzen behandeln-2

Om je wrat te verzachten, neem je een voetbad. Je kunt de wrat er dan afschrapen met een nagelvijl.
(Image source: Rune Enstad/ unsplash)

Na het verwijderen van de wrat neem je een voetbad om de hoornlaag zacht te maken. Slijp intussen de zacht geworden hoornlaag weg met een nagelvijl. (6)

Wratten behandelen: De beste tips & trucs

Je kunt wratten op veel verschillende manieren behandelen. In het volgende zullen we je laten zien welke mogelijkheden er zijn om wratten te behandelen.

Wratten behandelen met medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, moet je beslist je arts vragen de medicijnen voor te schrijven om de wrat te behandelen. Je kunt kiezen tussen zalfjes of homeopathische geneesmiddelen.

Homeopathie

Wratten kunnen ook homeopathisch behandeld worden. Het goede van homeopathie is dat het meestal geen bijwerkingen heeft.

Bij het kiezen van het juiste homeopathische geneesmiddel en de juiste dosering is het raadzaam een homeopaat te raadplegen en professioneel advies in te winnen.

De meest gebruikelijke toepassing voor wratten is het homeopathische geneesmiddel Thuja occidentalis. Het wordt zowel in bolletjes als in de vorm van zalven, druppels, tincturen of tabletten toegediend.

Maar er zijn al veel andere homeopathische geneesmiddelen voor de behandeling van wratten, waaronder Antimonium Crudum. Dit geneesmiddel helpt vooral bij de behandeling van platte en hoornige wratten.
Het homeopathische geneesmiddel Ferrum picrinicum is bijzonder populair voor de behandeling van dell wratten.

Zalfjes

Je kunt in de apotheek zalfjes kopen die mierenzuur bevatten.

Mierenzuur heeft een ontstekingsremmend effect, dus is het een goede behandeling voor wratten.

Studies uit Iran en India melden een genezingspercentage van respectievelijk 91% en 92%. Zalf kan op bijna alle delen van het lichaam aangebracht worden. (6) Het is belangrijk om de behandeling van wratten met mierenzuur te beperken tot eenmaal per week.

Wratten chirurgisch behandelen

Chirurgische ingrepen verkorten de genezingstijd. Daarom moet je de ernst van je wrat met je arts bespreken om de juiste behandeling voor je wrat te bepalen.

Laserstralen

Laser beam therapy doodt de virussen in de wrat. De arts gebruikt een laser om de wrat uit te snijden. Dit voorkomt dat er bloed in de aangetaste plek komt en geeft de wrat tijd om te herstellen. (7)

Lasertherapie wordt echter alleen gebruikt als mildere behandelingsmethoden al zonder succes geprobeerd zijn, want het kan erg pijnlijk zijn. Daarom wordt kinderen afgeraden zo’n behandeling voor wratten te ondergaan.

Cryotherapie

Cryotherapie houdt in dat je de wrat ijsvrij maakt. In verschillende sessies verwijdert de arts de wrat met vloeibare stikstof. Dit vernietigt de cellen in de bovenste laag van de huid. (8)

Je kunt echter ook een ijsspray voor wratten of een ijspen kopen bij de apotheek en de behandeling zelf uitvoeren. Je moet echter eerst je arts raadplegen voor je dat doet.

Scalpel

Scalpelbehandeling voor wratten mag alleen gebruikt worden als alle andere behandelingsmethoden gefaald hebben.

Bij deze methode wordt de wrat, die meestal een plantaire wrat is, met een chirurgische lepel weggeschraapt. Het getroffen gebied mag gedurende 2-3 weken na de operatie niet aan enig gewicht worden blootgesteld.

Wratten behandelen met huismiddeltjes

Als je nog in het beginstadium van de behandeling van wratten bent, kun je natuurlijke behandelingsmethoden proberen voor je naar een dokter gaat. Je kunt allerlei huismiddeltjes met antibacteriële en schimmelwerende werking gebruiken om wratten te behandelen.

Celandine

Celandine bestaat uit een geelachtig-oranje melkachtig sap. Celandine wordt al jaren gebruikt als een natuurlijk geneesmiddel tegen wratten. Het melkachtige sap van de plant doodt de ziekteverwekkers van de wrat en heeft een antivirale en schimmelwerende werking.

In de zomermaanden is de toepassing van celandine voor de behandeling van wratten heel eenvoudig.

Je hoeft alleen de vloeistof van de plant op de wrat aan te brengen. Herhaal dit proces een paar keer en je zult een genezing of vermindering van de wrat zien.

Als je geen celandineplant in de buurt hebt, kun je je wrat ook behandelen met een tinctuur van celandine. Je kunt de stengels, bloemen en wortels gebruiken. Het concentraat van het actieve bestanddeel van de celandinetinctuur is lager dan dat van de verse stengels, zodat het effect van de wratbehandeling kan variëren.

Tea tree olie

Tea tree olie is een essentiële olie voor de behandeling van wratten. Als je een wrat met tea tree olie behandelt, moet je een paar druppels, met een wattenstaafje of pipet, van de olie aanbrengen, meerdere keren per dag.

Na twee weken zou je zichtbare veranderingen in je wrat moeten zien. Je moet de tea tree olie gebruiken tot de wrat helemaal weg is. Het is ook belangrijk dat je de tea tree olie alleen in verdunde vorm aanbrengt, anders kan het huidirritatie veroorzaken.

Huismiddeltje Behandeling
Celandine Breng de geeloranje vloeistof van de steeltjes op de wrat aan
Tea tree olie Breng enkele druppels aan met een pipet of een wattenstaafje

Appelciderazijn

Bij de behandeling van wratten met appelciderazijn is het belangrijk dat je de procedure minstens 2 keer per dag herhaalt. Gewoonlijk worden watten in appelciderazijn gedoopt en op de wrat aangebracht, daarna wordt hij met een pleister dichtgeprikt.

Knoflook

Knoflook is een populair huismiddeltje voor de behandeling van wratten. Het houdt in dat je een teentje knoflook pelt, het in plakjes snijdt en ermee over de wrat wrijft. Prik dan met een pleister het plakje knoflook op de wrat en laat het een nacht zitten. Herhaal dit proces gedurende ongeveer 3 weken en je zou positieve resultaten moeten zien.

Huismiddeltje Behandeling
Appelciderazijn Doop watten in appelciderazijn
Knoflook Pluk het plakje knoflook een nacht met een pleister

Urine

Urine bevat stoffen die een ontsmettende werking hebben. Daarom is urine een goede behandeling voor wratten.

De beste manier om wratten te behandelen is ’s morgens je eigen urine te gebruiken. Vul een potje met je eigen urine en dep het meerdere keren per dag op je wrat.

Paardenbloem

Vergelijkbaar met de celandineplant is de behandeling van wratten met paardenbloem heel eenvoudig.

Je snijdt de stengels van de paardenbloem af en wrijft de wrat in met de witte vloeistof die uit de stengel komt. Herhaal dit proces een paar weken en je zou een verbetering van de wrat moeten merken. Hoe lang het duurt voor de wrat genezen is, hangt af van het stadium van de wrat.

Citroenwater

Citroenwater is een heel populaire behandeling voor wratten.

De etherische olie in citroen heeft een bijzonder ontstekingsremmende werking.

Het enige wat je hoeft te doen is een in citroen gedoopt wattenstaafje op je wrat te leggen en dit proces meerdere keren per dag te herhalen.

Huismiddeltje Behandeling
Urine Dep de wrat ’s morgens met je eigen urine
Paardenbloem Wrijf de wrat in met witte vloeistof uit de stengel
Citroenwater Doop citroenwater in wattenstaafjes

Conclusie

Wratten kunnen vaak vanzelf genezen. Maar als een wrattenbehandeling nodig is, is het vooral belangrijk dit met je dermatoloog te bespreken om de juiste behandeling voor je te kiezen. Als je de instructies van je arts voor de behandeling van wratten niet opvolgt, kunnen de gevolgen ernstig zijn.

Naast geneesmiddelen zoals zalven, lasertherapie en cryotherapie zijn ook huismiddeltjes heel geschikt voor de behandeling van wratten. Celandine, knoflook, paardenbloem, citroenwater, appelciderazijn, tea tree olie en urine hebben een schimmeldodende werking en zijn dus ontstekingsremmend.

Beeldbron: Dudchenko/ 123rf.com

Referenties (9)

1. Larsson PA, Lidén S. Prevalence of skin diseases among adolescents 12--16 years of age. Acta Derm Venereol. 1980;60(5):415-423.
Bron

2. Zschocke I, Hartmann A, Schlöbe A, Cummerow R, Augustin M. Wirksamkeit und Nutzen eines 5-FU-/Salicylsäurehaltigen Präparates in der Therapie vulgärer und plantarer Warzen--systematische Literaturüibersicht und Metaanalyse [Efficacy and benefit of a 5-FU/salicylic acid preparation in the therapy of common and plantar warts--systematic literature review and meta-analysis]. J Dtsch Dermatol Ges. 2004;2(3):187-193. doi:10.1046/j.1439-0353.2004.04703.x
Bron

3. Ockenfels HM. Therapeutisches Management kutaner und genitaler Warzen. J Dtsch Dermatol Ges. 2016;14(9):892-900. doi:10.1111/ddg.12838_g
Bron

4. Ockenfels HM, Hammes S. Laser in der Therapie der Warzen [Laser treatment of warts]. Hautarzt. 2008;59(2):116-123. doi:10.1007/s00105-007-1468-9
Bron

5. Loo SK, Tang WY. Warts (non-genital). BMJ Clin Evid. 2014;2014:1710. Published 2014 Jun 12.
Bron

6. Cockayne S, Hewitt C, Hicks K, et al. Cryotherapy versus salicylic acid for the treatment of plantar warts (verrucae): a randomised controlled trial. BMJ. 2011;342:d3271. Published 2011 Jun 7. doi:10.1136/bmj.d3271
Bron

7. Elsa Ordoukhanian & Alfred T. Lane (1997) Warts and molluscum contagiosum, Postgraduate Medicine, 101:2, 223-235, DOI: 10.3810/pgm.1997.02.167
Bron

8. Kwok CS, Gibbs S, Bennett C, Holland R, Abbott R. Topical treatments for cutaneous warts. Cochrane Database Syst Rev. 2012;(9):CD001781. Published 2012 Sep 12. doi:10.1002/14651858.CD001781.pub3
Bron

9. Faghihi G, Vali A, Radan M, Eslamieh G, Tajammoli S. A double-blind, randomized trial of local formic acid puncture technique in the treatment of common warts. Skinmed. 2010;8(2):70-71.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

wissenschaftliche Studie
Larsson PA, Lidén S. Prevalence of skin diseases among adolescents 12--16 years of age. Acta Derm Venereol. 1980;60(5):415-423.
Ga naar bron
wissenschaftliche Studie
Zschocke I, Hartmann A, Schlöbe A, Cummerow R, Augustin M. Wirksamkeit und Nutzen eines 5-FU-/Salicylsäurehaltigen Präparates in der Therapie vulgärer und plantarer Warzen--systematische Literaturüibersicht und Metaanalyse [Efficacy and benefit of a 5-FU/salicylic acid preparation in the therapy of common and plantar warts--systematic literature review and meta-analysis]. J Dtsch Dermatol Ges. 2004;2(3):187-193. doi:10.1046/j.1439-0353.2004.04703.x
Ga naar bron
klinische Studie
Ockenfels HM. Therapeutisches Management kutaner und genitaler Warzen. J Dtsch Dermatol Ges. 2016;14(9):892-900. doi:10.1111/ddg.12838_g
Ga naar bron
wissenschaftliche Studie
Ockenfels HM, Hammes S. Laser in der Therapie der Warzen [Laser treatment of warts]. Hautarzt. 2008;59(2):116-123. doi:10.1007/s00105-007-1468-9
Ga naar bron
wissenschaftliche Studie
Loo SK, Tang WY. Warts (non-genital). BMJ Clin Evid. 2014;2014:1710. Published 2014 Jun 12.
Ga naar bron
klinische Studie
Cockayne S, Hewitt C, Hicks K, et al. Cryotherapy versus salicylic acid for the treatment of plantar warts (verrucae): a randomised controlled trial. BMJ. 2011;342:d3271. Published 2011 Jun 7. doi:10.1136/bmj.d3271
Ga naar bron
klinische Studie
Elsa Ordoukhanian & Alfred T. Lane (1997) Warts and molluscum contagiosum, Postgraduate Medicine, 101:2, 223-235, DOI: 10.3810/pgm.1997.02.167
Ga naar bron
klinische Studie
Kwok CS, Gibbs S, Bennett C, Holland R, Abbott R. Topical treatments for cutaneous warts. Cochrane Database Syst Rev. 2012;(9):CD001781. Published 2012 Sep 12. doi:10.1002/14651858.CD001781.pub3
Ga naar bron
wissenschaftliche Studie
Faghihi G, Vali A, Radan M, Eslamieh G, Tajammoli S. A double-blind, randomized trial of local formic acid puncture technique in the treatment of common warts. Skinmed. 2010;8(2):70-71.
Ga naar bron
Recensies