voedingsmiddelen voor een dieet dat rijk is aan vitamines
Laatst bijgewerkt: 19-10-2020

Onze selectiecriteria

335Onderzochte producten

16Bestede uren

23Beoordeelde onderzoeken

920Verzamelde opmerkingen

Je hebt vast wel eens iets over het belang van vitaminen gehoord. Grote kans dat je weet dat vitaminen uiterst belangrijke voedingsstoffen zijn voor je welzijn en dat je, als je een tekort hebt, last krijgt van allerlei ziekten. Maar wat weet je nu eigenlijk echt over vitaminen? Weet je bijvoorbeeld wat voor soort verschillende vitaminen er zijn? En klinkt de term wateroplosbare vitaminen je bekend in de oren?

Je kunt vitaminen indelen op basis van hun samenstelling en de manier waarop ze door het lichaam worden opgenomen. Wateroplosbare vitamines zijn vitamines die, zoals de naam zegt, in water oplossen. De vitamines zijn essentieel voor het menselijk lichaam. Maar welke vitaminen behoren tot deze groep? En waar zijn de supplementen met dit soort vitamines eigenlijk goed voor? We beantwoorden deze en andere vragen in dit artikel. Veel plezier met lezen!

Belangrijk om te weten

 • Wateroplosbare vitamines zijn vitamines die in water oplossen. Tot deze groep behoren vitamine C (ascorbinezuur) en een aantal vitaminen uit de vitamine B-groep.
 • Aangezien wateroplosbare vitamines in water worden opgelost, verlaten ze je lichaam relatief gemakkelijk via de urine. Toch gaat het verkeerde gebruik van supplementen niet volledig zonder neveneffecten.
 • Er zijn verschillen producten met wateroplosbare vitaminen. Je kunt kiezen uit supplementen en cosmetisch producten. Wat voor product je ook koopt, het is belangrijk dat je let op de allergenen, de aanwezigheid van dierlijke ingrediënten, de kwaliteit van de verpakking en de prijs-kwaliteitverhouding van het product.

Onze selectie: De beste producten met wateroplosbare vitamines

Om je te helpen het beste product te vinden, heeft ons team van experts een selectie gemaakt met de beste supplementen met wateroplosbare vitamines die er zijn. Je vindt ze hieronder. De producten onderscheiden zich van de honderden andere artikelen die op de markt verkrijgbaar zijn door hun opvallende kwaliteit, effectiviteit en prijs-kwaliteitverhouding.

De meest effectieve wateroplosbare vitamine

Eén van de meest voorkomende wateroplosbare vitamines in supplementen is vitamine C. Het vitamine C-supplement van Sundt Supplements bevat 250 ml vitamine C in druppelvorm. Dat komt overeen met ongeveer 50 porties. Iedere dosis bevat 1000 mg vitamine C, overeenkomstig met de aanbevolen dosis.

De vloeibare en vooral liposomale vorm zorgt voor een hoge biologische beschikbaarheid. Hierdoor wordt het supplement beter door het lichaam opgenomen, wat zorgt voor een groter effect.

De meest populaire wateroplosbare vitamines voor vegetariërs en veganisten

Vitamine B12 is uitzonderlijk in het rijtje van wateroplosbare vitamines, omdat het als enige, net als de vetoplosbare vitaminen, een voorraad heeft in het lichaam. Een vitamine B12-tekort ontstaat dus niet van de één op de andere dag, maar is ook niet in korte tijd weer even opgelost. Het is daarom erg belangrijk om een tekort te voorkomen.

Aangezien vitamine B12 vooral in dierlijke producten zit, worden vegetariërs en veganisten aangeraden een supplement te slikken. Het vitamine B12-supplement van Lucovitaal komt in deze categorie als winnaar uit onze test. Het is eenvoudig in te nemen en geeft je veel energie.

De beste wateroplosbare vitamine voor een goede stofwisseling

Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren. De wateroplosbare vitamine wordt opgenomen door de darmcellen en omgezet in pyridoxal. Het supplement van Vitals bevat 100 vegicaps die geschikt zijn voor vegetariërs.

De fabrikant raadt aan om 1 vegicap per dag bij een maaltijd met ruim water in te nemen, tenzij anders voorgeschreven door je arts of therapeut.

De beste wateroplosbare vitamine tegen vermoeidheid

Het multivitamine-supplement van Davitamon bevat vitamines uit het vitamine B-complex, vitamine C en vitamine E. Naast deze vitaminen bevat het product ook ijzer en zink. Davitamon Energie Boost Forte is een kauwvitamine met bosvruchtensmaak.

De hooggedoseerde multivitamine biedt ondersteuning bij vermoeidheid, lusteloze gevoelens en in drukke perioden. Dit product is één van onze favorieten, dat helpt om meerdere vitamines tegelijkertijd aan te vullen. De kauwtabletten zijn zeer eenvoudig in te nemen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over wateroplosbare vitamines

Wateroplosbare vitamines zijn essentiële voedingsstoffen die in water worden opgelost. Ze houden je lichaam in balans en gezond, mits je ze binnen de aanbevolen hoeveelheden consumeert. Daarnaast zijn er veel cosmetische producten en supplementen met wateroplosbare vitamines waarmee je uiterlijk en welzijn verbetert. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

meisje gezond eten

Wateroplosbare vitamines komen voor in vers voedsel van dierlijke of plantaardige oorsprong. (Bron: Kachmar: 76174550/ 123rf.com)

Wat zijn wateroplosbare vitamines?

Het menselijk lichaam heeft grote hoeveelheden energie en voedingsstoffen nodig om te overleven. Veel van deze stoffen, zoals vitaminen, kunnen niet door onze cellen worden gemaakt uit andere stoffen (op enkele uitzonderingen na zoals vitamine d). Als je gezond wilt blijven, is het daarom belangrijk om voldoende van de vitamines uit voeding of supplementen te halen.

Wateroplosbare vitamines zijn essentiële micronutriënten die, zoals hun naam al aangeeft, in water oplossen. Deze vitamines reguleren talrijke processen in je lichaam en helpen je om gezond te blijven (1). De wateroplosbare vitamines zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en C. Het lichaam kan deze wateroplosbare vitamines, met uitzondering van vitamine B12, niet goed opslaan. Een teveel verlaat het lichaam via de urine.

Wat zijn de functies van wateroplosbare vitamines?

Je lichaam heeft de wateroplosbare vitaminen nodig voor een oneindig aantal stofwisselingsprocessen. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat je lichaam groeit en ontwikkelt, je hart gezond blijft en je afweer sterk en je huid gezond is. In de lijst hieronder vind je de functies van elk van deze vitaminen (1, 4):

 • Vitamine B1 (Thiamine): Draagt bij aan de stofwisseling van koolhydraten. Helpt je lichaam om energie uit voeding te halen en zorgt voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel.
 • Vitamine B2 (Riboflavine): Is noodzakelijk voor de stofwisseling van eiwitten en de productie van rode bloedcellen.
 • Vitamine B3 (Niacine): Helpt je lichaam om energie uit voeding te halen. Is daarnaast essentieel om de weefsels van het lichaam in goede conditie te houden en deel te nemen aan de stofwisseling van eiwitten en vetzuren.
 • Vitamine B5 (Pantotheenzuur): Deze vitamine is nodig voor de productie van energie en de aanmaak van hormonen, onderdelen die belangrijke processen zoals vruchtbaarheid en de groei van de spieren reguleren.
 • Vitamine B6: Deze voedingsstof stelt je lichaam in staat om energie uit voedsel te halen, rode bloedcellen te creëren en de gezondheid van het zenuwstelsel te behouden.
 • Vitamine B8 (Biotine): Deze vitamine is nodig voor de stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten. Daarnaast draagt biotine bij aan de vorming van keratine, een eiwit dat zeer belangrijk is voor de gezondheid van je haar, huid en nagels. Soms wordt biotine gelabeld als ‘vitamine B7’ of ‘B7/B8’.
 • Vitamine B11 (foliumzuur): Deze molecule reguleert de aanmaak van cellulair DNA. Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Het is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind.
 • Vitamine B12: Deze laatste vitamine uit de vitamine B-groep is essentieel voor de goede werking en ontwikkeling van het zenuwstelsel. Het neemt ook deel aan het proces voor de aanmaak van nieuwe bloedcellen.
 • Vitamine C (ascorbinezuur): Vitamine C is een antioxidant dat helpt tegen agressieve factoren die de weefsels voortijdig oxideren en verouderen. Vitamine C is ook nodig voor de vorming van collageen, een essentieel eiwit voor de huid en de gewrichten en het functioneren van je afweer.

Het lichaam kan wateroplosbare vitamines (op vitamine B12 na) niet opslaan. Het is daarom noodzakelijk om ze elke dag te consumeren, omdat het overschot het lichaam wordt uitgedreven via zweet en urine.

man benadrukt door werk

Wateroplosbare vitaminesupplementen kunnen de reactie van je lichaam op stress verbeteren. (Bron: Dotshock: 36312619/ 123rf.com)

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan wateroplosbare vitamines?

Een tekort aan wateroplosbare vitaminen kan zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Je kunt last krijgen van een tekort door onvoldoende gezonde voeding te eten, door het gebruik van medicijnen, alcoholmisbruik of bepaalde ziekten. Wat de gevolgen zijn van een dergelijk vitaminegebrek? Je ontdekt het hierronder (1, 4, 8):

 • Vitamine B1: Een vitamine B1-tekort beïnvloedt de productie van energie, waardoor onder andere vermoeidheid, concentratieproblemen en karakterveranderingen kunnen optreden. Als het tekort ernstig genoeg is, kun je last krijgen van beriberi, een zeer gevaarlijk ernstige ziekte die de hersenen en het hart kan aantasten.
 • Vitamine B2: Een tekort aan vitamine B2 zorgt vaak voor scheurtjes in de lippen en mondhoeken. Bovendien kan een gebrek aan de vitamine het gezichtsvermogen beïnvloeden.
 • Vitamine B3: Een vitamine B3-tekort resulteert vooral in pellagra, een ziekte die huidproblemen, dementie en diarree veroorzaakt.
 • Vitamine B5: Als je te weinig vitamine B5 in je lichaam hebt, kun je onder andere last krijgen van haaruitval, huidproblemen en vermoeidheid.
 • Vitamine B6: Als je te weinig vitamine B6 binnenkrijgt, kun je last krijgen van bloedarmoede en aandoeningen van het zenuwstelsel.
 • Vitamine B8: Een gebrek aan vitamine B8 kan leiden tot spier- en hartproblemen, haaruitval en depressie.
 • Vitamine B11: Als je niet genoeg foliumzuur in je lichaam hebt, kun je last van bloedarmoede krijgen. Het belangrijkste gevolg van dit tekort zijn echter de misvormingen van de wervelkolom en het zenuwstelsel bij een ongeboren baby.
 • Vitamine B12: Een vitamine B12-tekort treft vooral veganisten en mensen met aandoeningen die de opname van de vitamine verhinderen, zoals pernicieuze anemie. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede en ernstige problemen in het zenuwstelsel zoals dementie en blindheid.
 • Vitamine C: Een tekort aan vitamine C kan onder meer leiden tot vermoeidheid, spierpijn en zwakte. Als dit tekort ernstig wordt krijg je last van scheurbuik, een zeer ernstige ziekte die zorgt voor bloedingen, tanden die uitvallen en een verhoogd risico op infecties.

Hoeveel moet je van elke wateroplosbare vitamine binnenkrijgen?

Als je de symptomen van een tekort aan wateroplosbare vitaminen op afstand wilt houden, is het belangrijk om te weten hoeveel je van elk van de vitamines nodig hebt. In de volgende tabel vind je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van elke vitamine voor gezonde volwassen mannen en gezonde, niet-zwangere volwassen vrouwen (9, 10):

Vitamine ADH mannen (18-69 jaar) ADH vrouwen (18-69 jaar)
B1 1,1-1,2 milligram 1 milligram
B2 1,6-1,8 milligram 1,2 milligram
B3 16-20 milligram 14 milligram
B5 5 milligram 5 milligram
B6 1,8 milligram 1,2 milligram
B8 30 microgram 30 microgram
B11 400 microgram 400 microgram
B12 2  microgram 2 microgram
C 60-70 milligram* 60-70 milligram*

*In de VS worden hogere doseringen van 75 tot 90 milligram per dag aanbevolen (11).

We raden kinderen, ouderen, zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met chronische ziekten aan om hun huisarts te raadplegen om advies te krijgen voor de individuele voedingsbehoeften.

Waar zijn wateroplosbare vitamines goed voor?

Er zijn veel producten die rijk zijn aan wateroplosbare vitamines. Over het algemeen worden deze items gevonden in de vorm van supplementen zoals multivitaminen (een combinatie van water- en vetoplosbare vitaminen met mineralen) of producten die speciaal ontwikkeld zijn voor veganisten zoals vitamine B12-supplementen. Maar, waar zijn deze producten eigenlijk echt goed voor?

Het meest geaccepteerde gebruik van dit soort supplementen is het voorkomen of behandelen van een voedingstekort, zoals een tekort aan vitamine B12 bij veganisten of een algemeen tekort aan vitaminen als gevolg van een ongezond voedingspatroon. Onderzoek toont dan ook aan dat suppletie met wateroplosbare vitaminen gunstig is voor gezonde mensen (13, 14). De supplementen helpen je om je beter te voelen en meer uit je leven te halen.

vitamines voor de huid

Een serum met wateroplosbare vitamines kan een vermoeide, doffe huid weer tot leven brengen.
(Bron: Efetova: 141423619/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Wil je met een supplement met wateroplosbare vitaminen beginnen? Het maakt niet uit of je huisarts een supplement heeft aanbevolen of dat je bijvoorbeeld je huid gewoon wilt voeden met een serum of een crème. Het handige overzicht met aankoopcriteria hieronder helpt je bij de keuze voor het product met wateroplosbare vitamines dat het beste bij je past:

Allergieën en intoleranties

Producten met wateroplosbare vitaminen kunnen ingrediënten bevatten die allergische reacties veroorzaken. Als je allergisch of intolerant bent voor lactose, vis, soja, noten, gluten of andere stoffen, raden we aan om goed te controleren of het product allergeenvrij is. Vergeet niet dat hulpstoffen en capsules in supplementen ook onaangename reacties kunnen veroorzaken.

voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines

Een evenwichtige voeding is de sleutel om het gebrek aan wateroplosbare vitamines te vermijden. (Bron: Dmitrijeva: 55006048/ 123rf.com)

Cruelty free product

Als je een veganist of dierenrechtenactivist bent, heb je geluk! Producten met wateroplosbare vitamines kunnen worden gemaakt zonder gebruik te maken van dierlijke ingrediënten. Het is dus niet moeilijk om veganistische supplementen of cosmetische producten te vinden. Vergeet niet om naar het keurmerk op het etiket te zoeken om er zeker van te zijn dat je een cruelty free product koopt.

Kimberly WilsonSpecialist in Psychologie en Voeding (Engeland)
“De wateroplosbare vitamines uit de vitamine B-groep helpen je om energie uit je eten te halen. In het bijzonder helpen ze om je mitochondriën, de ‘batterijen’ in je cellen, goed te laten functioneren.”

Soort product

Er zijn verschillen producten met wateroplosbare vitaminen. Je kunt kiezen uit supplementen en cosmetisch producten.  Hieronder zie je wat de belangrijkste producten binnen deze twee groepen zijn.

Supplementen

De belangrijkste wateroplosbare vitamines die worden gebruikt voor supplementen zijn:

 • Multivitamines: Multivitaminesupplementen bevatten meestal alle B-vitamines, vitamine C en soms mineralen en vetoplosbare vitamines. Ze worden vaak in capsulevorm verkocht. De opname van wateroplosbare vitaminen is beter als het supplement op een lege maag wordt ingenomen.
 • Vitamine C: Waarschijnlijk is vitamine C een van de meest gebruikte en bekendste vitamine voor supplementen. Je vindt de vitamine in capsules, tabletten, vloeistof en zelfs in nieuwe samenstellingen zoals liposomale vitamine C-supplementen. We raden om een dosering van van 2000 milligram per dag te overschrijden.
 • Vitamine B: Er zijn ook supplementen te vinden met alleen B-groepsvitaminen. Normaal gesproken neem je één capsule of tablet per dag, bij voorkeur op een lege maag.
 • Vitamine B12: Het is de moeite waard om vitamine B12-supplementen apart te vermelden. Deze supplementen zijn zeer populair onder veganisten, omdat ze (samen met kunstmatig verrijkte voedingsmiddelen) de enige bron van deze voedingsstof voor hen zijn.

Cosmetische producten

Verschillende wateroplosbare vitamines worden ook voor cosmetische producten gebruikt:

 • Vitamine B3: Deze vitamine is een geweldig ingrediënt voor je huid. Het geeft je huid een betere textuur, verbetert je teint en zorgt er zelfs voor dat huidvlekken lichter worden (20).
 • Vitamine B5: Dit is een zeer hydraterende voedingsstof. Als je een droge huid of droog haar hebt, is een product met deze vitamine de perfecte aanvulling op je schoonheidsroutine (22, 23).
 • Vitamine C: Producten met vitamine C zijn geweldig om als serum of dagcrème te gebruiken. Ze helpen de huid te beschermen tegen zonnestraling, verlichten vlekken en voorkomen vroegtijdige verouderingstekenen (21).

Zoals je ziet, hebben wateroplosbare vitamines de nodige positieve eigenschappen voor je huid, je haar en je algemene gezondheid.

citrus rijk aan vitamine c

De wateroplosbare vitamines zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en C.
(Bron: Mostovyi: 38615680/ 123rf.com)

Samenvatting

Wateroplosbare vitamines helpen onder andere om de energie die je nodig hebt uit voedsel te halen, je gezondheid te behouden en de groei van ongeboren baby’s te bevorderen. Als je een tekort aan deze essentiële voedingsstoffen wilt voorkomen, is het belangrijk om gevarieerd en gezond te eten.

Wateroplosbare vitaminesupplementen kunnen veganisten, mensen met stress en ondervoede personen helpen om hun tekorten aan te vullen. Wateroplosbare vitamines worden ook gebruikt voor cosmetische producten. En jij, heb jij het al geprobeerd?

Als je dankzij deze gids wateroplosbare vitamines hebt ontdekt, laat dan hieronder een reactie achter of deel dit artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Legoshyn: 52915694/ 123rf.com)

Referenties (23)

1. Lykstad J, Sharma S. Biochemistry, Water Soluble Vitamins [Internet]. StatPearls. StatPearls Publishing; 2019 .
Bron

2. Albahrani AA, Greaves RF. Fat-Soluble Vitamins: Clinical Indications and Current Challenges for Chromatographic Measurement. Clin Biochem Rev [Internet]. 2016 Feb [cited 2020 May 4];37(1):27–47.
Bron

3. Vitamin K | Linus Pauling Institute | Oregon State University [Internet].
Bron

4. Chawla J, Kvarnberg D. Hydrosoluble vitamins. In: Handbook of Clinical Neurology [Internet]. Elsevier B.V.; 2014 . p. 891–914.
Bron

5. Vitamin B4 (Adenine) [Internet].
Bron

6. Para-Aminobenzoic Acid (Paba): Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet].
Bron

7. Therapeutic Research Faculty. Inositol: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. Natural Medicine Comprehensive Database. 2018 .
Bron

8. Vitamin C Deficiency – Nutritional Disorders – MSD Manual Professional Edition [Internet]. MSD Manual Professional Version. .
Bron

9. Ingestas Dietéticas de Referencia (IDR) para la Población Española, 2010. Act Diet [Internet]. 2010 ;14(4):196–7.
Bron

10. Moreiras O, A Carbajal, L Cabrera CC. Ingestas diarias recomendadas de energía y nutrientes para la población española. Tablas Compos Aliment Ediciones Pirámide(Grupo Anaya, SA) 1 8a edición [Internet]. 2016;1–5.
Bron

11. Contributors. Vitamin C — Health Professional Fact Sheet [Internet]. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. 2018 .
Bron

12. Departamento de Agricultura de Estados Unidos (USDA). FoodData Central [Internet]. FoodData Central. 2019 . p. fdc.nal.usda.gov.
Bron

13. Kennedy DO, Veasey R, Watson A, Dodd F, Jones E, Maggini S, et al. Effects of high-dose B vitamin complex with vitamin C and minerals on subjective mood and performance in healthy males. Psychopharmacology (Berl) [Internet]. 2010 Jul ;211(1):55–68.
Bron

14. Young LM, Pipingas A, White DJ, Gauci S, Scholey A. A systematic review and meta-analysis of b vitamin supplementation on depressive symptoms, anxiety, and stress: Effects on healthy and ‘at-risk’ individuals [Internet]. Vol. 11, Nutrients. MDPI AG; 2019 .
Bron

15. Ascorbic Acid Dosage Guide with Precautions – Drugs.com [Internet]. 2017 [cited 2019 Oct 13].
Bron

16. Niacin — Health Professional Fact Sheet [Internet].
Bron

17. Johnson MA. If High Folic Acid Aggravates Vitamin B12 Deficiency What Should Be Done About It? Nutr Rev [Internet]. 2008 Jun 28 ;65(10):451–8.
Bron

18. National Institutes of Health. Pantothenic Acid — Health Professional Fact Sheet [Internet]. National Institutes of Health. 2018 .
Bron

19. Fanidi A, Carreras-Torres R, Larose TL, Yuan JM, Stevens VL, Weinstein SJ, et al. Is high vitamin B12 status a cause of lung cancer? Int J Cancer [Internet]. 2019 Sep 15 ;145(6):1499–503.
Bron

20. Bissett DL, Miyamoto K, Sun P, Li J, Berge CA. Topical niacinamide reduces yellowing, wrinkling, red blotchiness, and hyperpigmented spots in aging facial skin. Int J Cosmet Sci [Internet]. 2004 Oct ;26(5):231–8.
Bron

21. Telang P. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J [Internet]. 2013 ;4(2):143.
Bron

22. Camargo FB, Gaspar LR, Campos PMBGM. Skin moisturizing effects of panthenol-based formulations. J Cosmet Sci [Internet]. 2011 ;62(4):361–9.
Bron

23. Orasan MS, Bolfa P, Coneac A, Muresan A, Mihu C. Topical products for human hair regeneration: A comparative study on an animal model. Ann Dermatol [Internet]. 2016 Feb 1 ;28(1):65–73.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

e-Book
Lykstad J, Sharma S. Biochemistry, Water Soluble Vitamins [Internet]. StatPearls. StatPearls Publishing; 2019 .
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Albahrani AA, Greaves RF. Fat-Soluble Vitamins: Clinical Indications and Current Challenges for Chromatographic Measurement. Clin Biochem Rev [Internet]. 2016 Feb [cited 2020 May 4];37(1):27–47.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Vitamin K | Linus Pauling Institute | Oregon State University [Internet].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Chawla J, Kvarnberg D. Hydrosoluble vitamins. In: Handbook of Clinical Neurology [Internet]. Elsevier B.V.; 2014 . p. 891–914.
Ga naar bron
Officiële website
Vitamin B4 (Adenine) [Internet].
Ga naar bron
Officiële website
Para-Aminobenzoic Acid (Paba): Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet].
Ga naar bron
Officiële website
Therapeutic Research Faculty. Inositol: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. Natural Medicine Comprehensive Database. 2018 .
Ga naar bron
Officiële website
Vitamin C Deficiency – Nutritional Disorders – MSD Manual Professional Edition [Internet]. MSD Manual Professional Version. .
Ga naar bron
Officiële website
Ingestas Dietéticas de Referencia (IDR) para la Población Española, 2010. Act Diet [Internet]. 2010 ;14(4):196–7.
Ga naar bron
Informatief artikel
Moreiras O, A Carbajal, L Cabrera CC. Ingestas diarias recomendadas de energía y nutrientes para la población española. Tablas Compos Aliment Ediciones Pirámide(Grupo Anaya, SA) 1 8a edición [Internet]. 2016;1–5.
Ga naar bron
Informatief artikel
Contributors. Vitamin C — Health Professional Fact Sheet [Internet]. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. 2018 .
Ga naar bron
Officiële website
Departamento de Agricultura de Estados Unidos (USDA). FoodData Central [Internet]. FoodData Central. 2019 . p. fdc.nal.usda.gov.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Kennedy DO, Veasey R, Watson A, Dodd F, Jones E, Maggini S, et al. Effects of high-dose B vitamin complex with vitamin C and minerals on subjective mood and performance in healthy males. Psychopharmacology (Berl) [Internet]. 2010 Jul ;211(1):55–68.
Ga naar bron
Medisch onderzoek
Young LM, Pipingas A, White DJ, Gauci S, Scholey A. A systematic review and meta-analysis of b vitamin supplementation on depressive symptoms, anxiety, and stress: Effects on healthy and ‘at-risk’ individuals [Internet]. Vol. 11, Nutrients. MDPI AG; 2019 .
Ga naar bron
Officiële website
Ascorbic Acid Dosage Guide with Precautions – Drugs.com [Internet]. 2017 [cited 2019 Oct 13].
Ga naar bron
Officiële website
Niacin — Health Professional Fact Sheet [Internet].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Johnson MA. If High Folic Acid Aggravates Vitamin B12 Deficiency What Should Be Done About It? Nutr Rev [Internet]. 2008 Jun 28 ;65(10):451–8.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
National Institutes of Health. Pantothenic Acid — Health Professional Fact Sheet [Internet]. National Institutes of Health. 2018 .
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Fanidi A, Carreras-Torres R, Larose TL, Yuan JM, Stevens VL, Weinstein SJ, et al. Is high vitamin B12 status a cause of lung cancer? Int J Cancer [Internet]. 2019 Sep 15 ;145(6):1499–503.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Bissett DL, Miyamoto K, Sun P, Li J, Berge CA. Topical niacinamide reduces yellowing, wrinkling, red blotchiness, and hyperpigmented spots in aging facial skin. Int J Cosmet Sci [Internet]. 2004 Oct ;26(5):231–8.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Telang P. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J [Internet]. 2013 ;4(2):143.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Camargo FB, Gaspar LR, Campos PMBGM. Skin moisturizing effects of panthenol-based formulations. J Cosmet Sci [Internet]. 2011 ;62(4):361–9.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Orasan MS, Bolfa P, Coneac A, Muresan A, Mihu C. Topical products for human hair regeneration: A comparative study on an animal model. Ann Dermatol [Internet]. 2016 Feb 1 ;28(1):65–73.
Ga naar bron
Recensies