verschillende antibiotica
Laatst bijgewerkt: 16-12-2020

Onze selectiecriteria

207Onderzochte producten

10Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

350Verzamelde opmerkingen

Als je huisarts een antibioticum heeft voorgeschreven om een ​bepaalde ​ziekte te bestrijden, is het laatste dat je nodig hebt, dat er bijwerkingen optreden! Helaas hebben we allemaal wel eens last gehad van maagpijn of andere ongemakken tijdens een antibioticabehandeling. Als je pech hebt, kun je zelfs last van een nieuwe infectie krijgen direct nadat je gestopt bent met het medicijn. Hoe komt dat?

Antibiotica zijn krachtige producten die tal van nadelige effecten in het lichaam kunnen veroorzaken als je ze niet op de juiste manier gebruikt. Allergische reacties en spijsverteringsproblemen kunnen in sommige gevallen een echte nachtmerrie worden. Wil je weten hoe je de bijwerkingen van antibiotica herkent? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Belangrijk om te weten

  • Antibiotica zijn geneesmiddelen die schadelijke bacteriën, maar ook nuttige micro-organismen kunnen vernietigen.
  • Ze kunnen weefsels beschadigen en ernstige allergische reacties veroorzaken. De belangrijkste bijwerking zijn darmklachten zoals misselijkheid, braken en diarree.
  • Het gebruik van probiotica om het optreden van bijwerkingen te voorkomen en te behandelen wordt op dit moment onderzocht. Toch is het altijd raadzaam om je ​huis​arts te raadplegen voordat je dit soort producten gebruikt.

De beste producten tegen bijwerkingen van antibiotica: onze aanbevelingen

Hebben antibiotica je darmflora beschadigd? Als je huisarts het gebruik van een probioticum heeft aanbevolen, raden we je aan om een van de onderstaande producten te kiezen. Deze probiotische supplementen bieden bacteriestammen die als effectief worden beschouwd voor de behandeling van door antibiotica veroorzaakte darmklachten.

De beste probiotica om je darmflora te herstellen

Orthica Orthiflor Original bevat melkzuurvormende bacteriesoorten die tot de normale bewoners van de menselijke darmen behoren. Het supplement helpt om af te komen van maag- en darmklachten zoals gasvorming, constipatie en diarree. Het product is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar.

De fabrikant raadt aan om 1 capsule per dag in te nemen. De maximale dosering is 3 capsules per dag, tenzij anders wordt geadviseerd door je huisarts. De verpakking bevat 120 capsules. Het product heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

De beste probiotica voor een normale maag- en darmfunctie


AffiliateLink


Now Foods Saccharomyces Boulardii 60 veganistische capsules, glutenvrij

Het product is veganistisch, glutenvrij en vrij van gentechniek.
Saccharomyces boulardii is een gist dat het maagzuur overleeft en het darmkanaal bekolont.
Saccharomyces boulardii ondersteunt een normale maagdarmfunctie tijdens tijdelijke onbalans van de darmflora.

Het probioticum van Now Foods heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. En dat zie je terug aan de uitstekende reviews die dit product wereldwijd krijgt. De verpakking bevat 60 capsules, die ook geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten.

Het doel van de capsules is om het evenwicht van de darmflora te behouden, die beschadigd kan worden door het gebruik van antibiotica. Saccharomyces boulardii is een gist dat het maagzuur overleeft en dus op de juiste plek in het lichaam terecht komt.

De beste probiotica tegen een opgeblazen gevoel


AffiliateLink


JeaKen – Bio-culturencomplex met 6 actieve stammen – 10 miljard CFU met Lactobacillus Rhamnosus voor verlichting van opgeblazen gevoel en darmgezondheid – 90 Veganistische capsules

6 ACTIEVE STAMMEN van 10 MILJARD CFU’s – JeaKen bioculturencomplex biedt 6 stammen in tegenstelling tot de meeste van onze concurrenten: lactobacillus acidophillus, lactobacillus rhamnosus, lactobacillus gasseri, bifidobacterium lactis, bifidobacterium bifidus, saccharomyces boullardii.
BLOERENDE VERLICHTING – Onze zorgvuldig geselecteerde bacteriestammen behoren tot de bekendste om een ​​gezond spijsverteringssysteem te helpen behouden.
OVERLEEF DOOR MAAGZUUR – Saccharomyces boullardii is een van de best onderbouwde, goed onderzochte, internationaal geprezen soorten, waarvan bewezen is dat ze door maagzuur te overleven om de darmen levend te bereiken.
VERBETERD MET INULINE – In tegenstelling tot andere merken bevat de premium formule van JeaKen toegevoegde Inuline (Fructo-Oligosaccharide), een bekend vezelrijk poeder, het is niet nodig om meerdere supplementen in te nemen, omdat we het allemaal in één hebben gecombineerd.
HET VERHAAL ACHTER JeaKen – JeaKen werd in 2017 in het VK opgericht – sindsdien zijn we door onze klanten over de hele wereld een erkend en vertrouwd Vitamins & Supplements-merk geworden. Onze snelle groei is te danken aan onze hoogwaardige producten en klantenservice. Alles wat we produceren is gemaakt en gecertificeerd in het VK en wordt beschermd door de hoogste productienormen ter wereld (GMP, HACCP). Wij garanderen uw geld terug als u niet helemaal tevreden bent.

Het probioticum van JeaKen bevat 90 veganistische capsules met Lactobacillus Rhamnosus, een bacteriestam die helpt bij het bestrijden van diarree die wordt veroorzaakt door een antibioticabehandeling.

Het bioculturencomplex biedt, in tegenstelling tot de meeste concurrerende producten, 6 verschillende stammen: lactobacillus acidophillus, lactobacillus rhamnosus, lactobacillus gasseri, bifidobacterium lactis, bifidobacterium bifidus en saccharomyces boullardii. Zo behoud je een gezonde spijsvertering en krijg je minder last van een opgeblazen gevoel.

Het beste vitamine D3 en K2-supplement bij een prikkelbare darm

Veel mensen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) hebben een tekort aan vitamine D. Er zijn aanwijzingen dat extra vitamine D de darmklachten van personen met het prikkelbare darmsyndroom wat verzacht, vooral diegenen met een vitamine D-tekort.

Het liposomale vitamine D3 + K2-supplement van SUNDT Supplements komt in deze categorie als winnaar uit onze test. Dankzij de liposomale technologie heeft het supplement een verhoogde biologische beschikbaarheid en wordt deze beter opgenomen dan traditionele supplementen.

Alles over de bijwerkingen van antibiotica

Antibiotica zijn erg nuttige medicijnen, maar komen helaas niet altijd zonder bijwerkingen. Ze kunnen weefsels in het hele lichaam aantasten of zelfs tot allergische reacties leiden, hoewel de meest waarschijnlijke bijwerkingen in de maag en darmen plaatsvinden. Het gebruik van probiotica en soortgelijke supplementen kan nuttig zijn om bijwerkingen te voorkomen. In dit artikel laten we je zien hoe.

meisje met buikpijn

Je darmflora kan beschadigd raken als je antibiotica gebruikt. (Bron: Yastremska: 97251187/ 123rf.com)

Wat zijn antibiotica en waarom hebben ze bijwerkingen?

Antibiotica zijn medicijnen die werken tegen een ontsteking door bacteriën. De geneeskunde neemt vaak zijn toevlucht tot deze medicijnen om infecties te behandelen die anders de gezondheid ernstig zouden kunnen schaden. Er is een grote verscheidenheid aan verschillende antibiotica in de vorm van capsules, poeders, siroop en injecties (1).

Helaas kunnen antibiotica ook nadelige effecten hebben. Ze zijn niet volledig onschadelijk en wanneer er een wisselwerking plaatsvindt met het lichaam, kunnen ze allergische reacties, irritaties, ontstekingen of schade aan de weefsels veroorzaken. Bovendien kunnen antibiotica ook de ‘goede’ bacteriën die in de darmflora leven beschadigingen, waardoor je kwetsbaar wordt voor nieuwe infecties (2).

Wat zijn de belangrijkste bijwerkingen van antibiotica?

Moet je antibiotica gebruiken? Als je de instructies van de huisarts strikt opvolgt, zal de behandeling waarschijnlijk zonder veel problemen afgerond worden. In bepaalde gevallen kunnen echter bijwerkingen optreden. Je kunt deze classificeren, door te kijken naar het effect op de verschillende weefsels van het lichaam (3):

Aangetast weefsel Bijwerkingen
Bloed Bloedarmoede.

Afname van het aantal witte bloedcellen, de afweercellen.

Problemen met bloedstolling.

Zenuwstelsel en spieren Spierpijn.

Tremors: een ritmische, bevende, onwillekeurige beweging die ontstaat wanneer spieren zich herhaaldelijk samentrekken en weer verslappen.

Convulsies, ook wel stuipen genoemd: een abnormaal, ritmisch afwisselend aanspannen en ontspannen van de spieren van het lichaam. Kan leiden tot verkramping en schokken door het hele lichaam.

Spierverlamming.

Encefalopathie: een ernstige verslechtering van de hersenfuncties.

Doofheid.

Blindheid.

Longen Milde ademhalingsproblemen zoals hoesten en een geïrriteerd gevoel.

Ernstige ademhalingsproblemen zoals kortademigheid en blijvende longschade.

Hart Aritmieën: Afwijkingen van het ritme waarmee het hart pompt.

Bloeddrukproblemen zoals hypotensie of hypertensie.

Spijsvertering Maag- en darmklachten.

Braken.

Diarree.

Infectie met Clostridium difficile.

Lever en alvleesklier Leverletsel.

Cholestasis: obstructie van de doorgang van het gal.

Ontsteking van de alvleesklier.

Nieren Tijdelijke nierbeschadiging.

Blijvende nierbeschadiging.

Hierbuiten vallen andere, meer niet-specifieke bijwerkingen, zoals de verschijning van huidvlekken, vaginale infecties, gevoeligheid voor zonlicht, gewrichtspijn en gescheurde pezen. Evenmin mogen we de overgevoelige reacties vergeten, waarbij het lichaam het antibioticum als een vreemde stof herkent (3):

  • Koorts.
  • Veranderingen in het bloed zoals problemen met de afweer en de bloedstolling.
  • Huiduitslag, waarbij de huid roodachtig wordt en er jeuk en ontstekingen ontstaan.
  • Anafylactische reactie, een ernstige allergische reactie op het antibioticum, met als gevolg ademhalingsmoeilijkheden, een zwelling van de tong en lippen en een verlaging van de bloeddruk. Hierbij is dringende medische hulp vereist.

Gelukkig zijn de meeste bijwerkingen van antibiotica mild, mits de medicijnen op de juiste manier worden gebruikt. Bovendien verdwijnen veel bijwerkingen weer zodra je klaar bent met de behandeling (2).

Als tijdens het gebruik van antibiotica echter kortademigheid, duizeligheid of zwelling van de mond, lippen of keel optreedt, stop dan direct met het gebruik en ga naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp.

Hoe beïnvloeden antibiotica de gezondheid van je darmen?

Antibiotica kunnen de gezondheid van je darmen op verschillende manieren beschadigen. Om te beginnen kunnen de medicijnen direct de wand van de maag en darmen beschadigen. Tegelijkertijd kunnen antibiotica de nuttige bacteriën in de darmflora vernietigen, waardoor je onbeschermd bent tegen de aanval van schadelijke bacteriën.

Gelukkig ervaren veel mensen tijdens een antibioticabehandeling geen enkele vorm van maag- en darmklachten. Andere mensen krijgen echter last van hun maag en van vervelende bijwerkingen zoals buikpijn, misselijkheid en zelfs braken en diarree. Deze nevengevolgen kunnen tot twee weken na beëindiging van de behandeling aanhouden.

In sommige gevallen kan het gebruik van antibiotica het darmkanaal nog ernstiger beschadigen, door een infectie met Clostridium difficile, een agressieve en moeilijk te behandelen bacterie. De bacterie kan ernstige diarree en ontstekingen in het spijsverteringskanaal veroorzaken. Een infectie met Clostridium difficile kan levensbedreigend zijn en vragen om onmiddellijke medische hulp (2, 4).

medisch consult

In sommige gevallen kan het gebruik van antibiotica het darmkanaal nog ernstiger beschadigen, door een infectie met Clostridium difficile, een agressieve en moeilijk te behandelen bacterie. (Bron: Tom: 37598800/ 123rf.com)

Hoe kun je de bijwerkingen van antibiotica voorkomen?

Gebruik antibiotica alleen als het echt nodig is. Gebruik de medicijnen dus nooit zelf, zonder het toezicht van een arts. Geef antibiotica ook nooit zomaar aan je kinderen. Antibiotica worden niet gebruikt om virusinfecties zoals een griepje te behandelen en kunnen alleen op recept worden gebruikt nadat ze zijn voorgeschreven door een arts of een andere gezondheidswerker.

Volg de instructies van de arts, de fabrikant of een andere gezondheidswerker op. Veel mensen stoppen met het innemen van een antibioticum zodra ze zich beter voelen. Deze op het eerste gezicht ‘onschuldige’ actie kan ervoor zorgen dat de bacteriën die niet zijn gedood, resistent worden tegen het medicijn. Om ze vervolgens alsnog te vernietigen, moet je krachtigere antibiotica gebruiken. Dit betekent ook een grotere kans op bijwerkingen.

Raadpleeg bij twijfel je huisarts. Denk je dat het antibioticum niet goed werkt? Heb je last van vervelende bijwerkingen? Ben je een dosis vergeten? Voordat je overhaaste beslissingen neemt, is het raadzaam om je huisarts te raadplegen. Hij of zij zal je de juiste richtlijnen geven om de behandeling veilig voort te zetten en je helpen als er bijwerkingen optreden (5).

Dr. Jason NewlandAmerikaanse kinderarts aan de Washington University School of Medicine
“Een ander effect van antibiotica waar we elke dag meer over weten, is hun impact op de microbiota. Des te meer reden om ze niet te gebruiken als je ze niet echt nodig hebt.”

Probiotica en antibiotica: Wat zeggen de experts?

Als je last hebt gekregen van maag- en darmklachten na een antibioticakuur, overweeg je misschien om een ​​probioticum te gebruiken om het evenwicht in de bacteriële darmflora te herstellen. In dat geval raden we je aan om de informatie hieronder niet te missen. Hiermee lossen we al je vragen en twijfels over de werking van probiotica en antibiotica op.

Probiotica en diarree die ontstaat door het gebruik van antibiotica

Onderzoek toont aan dat het gebruik van een probioticum tijdens en na een antibioticabehandeling de kans op diarree bij gevoelige mensen aanzienlijk vermindert. De probiotica die in de desbetreffende onderzoeken zijn gebruikt worden als veilig beschouwd en veroorzaken geen noemenswaardige nadelige effecten (6).

Helaas lijken probiotische supplementen de kans op andere complicaties die verband houden met het gebruik van antibiotica, zoals een vaginale schimmelinfectie (7), niet te verminderen. Op dit moment lijken dit soort producten dus alleen het herstel van de darmflora te bevorderen.

man met ongemak

Raadpleeg je huisarts voordat je begint met het gebruik van antibiotica. (Bron: Lightfieldstudios: 110349352/ 123rf.com)

Niet alle probiotica zijn hetzelfde

Niet alle probiotica hebben een positief effect bij een antibioticabehandeling. Sterker nog, er zijn maar weinig bacteriestammen die de experts als effectief beschouwen bij het voorkomen en behandelen van diarree die wordt veroorzaakt door antibiotica.

Op dit moment zijn Saccharomyces boulardii en Lactobacillus rhamnosus de probiotica met de grootste effectiviteit bij het versterken van de microbiota na een antibioticabehandeling. Om effectief te zijn, moeten deze producten worden ingenomen met een dosis van ten minste 5 miljard kolonievormende eenheden (kve) (8).

Probiotica en antibiotica tegelijkertijd gebruiken, een slecht idee?

Als je een probioticum en een antibioticum tegelijkertijd inneemt, dan kan het antibioticum niet alleen de schadelijke bacteriën waar je last van had vernietigen, maar ook de nieuwkomers uit het probioticum. Om deze reden wordt het meestal aangeraden om een antibioticum tenminste twee uur vóór of twee uur na een probioticum in te nemen.

Sommige fabrikanten van probiotische supplementen beweren echter dat hun product wél tegelijkertijd met een antibioticum kan worden ingenomen, wat de boel een stuk makkelijker zou maken. Als je niet zeker weet of het probioticum dat je wilt gebruiken de werking van een antibioticum kan weerstaan, raadpleeg dan je huisarts of apotheker (9).

meisje dat antibiotica neemt

Probiotica en het herstel van de darmflora

Onderzoek toont aan dat het gebruik van probiotica samen met antibiotica, paradoxaal genoeg, het herstel van de darmflora ook juist kan vertragen. Het herstel van de nuttige bacteriën zou zelfs kunnen worden verstoord door een probioticum toe te voegen (10). Wees daarom altijd voorzichtig bij het gebruik van dit soort producten.

Het oordeel: probiotica afgestemd op je behoeften

Aan de ene kant zijn probiotica betaalbare en veilige producten die de kans op diarree tijdens het gebruik van antibiotica verkleinen en zelfs de gevreesde Clostridium difficile op afstand kunnen houden. Aan de andere kant kunnen deze medicijnen er echter voor zorgen dat het herstel van de darmflora langer duurt dan nodig. Wat een dilemma! Hieronder ontdek je de voors en tegens van het gebruik van probiotica bij antibiotica (10, 11):

Voors Tegens
In sommige gevallen kunnen ze diarree die ontstaat door antibiotica helpen te voorkomen. Ze kunnen het herstel van de darmflora vertragen.
Ze helpen de kans op een infectie met Clostridium difficile te verkleinen. Onbewezen effectiviteit bij vaginale microbiota-onevenwichtigheden.
Over het algemeen goed te betalen. Niet alle soorten zijn voor iedereen geschikt.
Weinig of geen bijwerkingen bij gezonde mensen. Mogelijke bijwerkingen bij zieke mensen en bij mensen met een lage afweer.

Als je gezond bent en gewoonlijk geen last hebt van complicaties door antibiotica, hoef je in principe geen probiotica te gebruiken. Als je echter vaak last hebt van maag- en darmklachten tijdens het gebruik van dit soort medicijnen, dan kunnen deze supplementen helpen. Bespreek met je huisarts of een probioticum de beste optie voor jou is.

Samenvatting

Antibiotica zijn medicijnen die werken tegen een ontsteking door bacteriën. Ze helpen je lichaam om bacteriële infecties te bestrijden en ziektekiemen te vernietigen die anders je gezondheid zouden bedreigen. Antibiotica kunnen echter ook bijwerkingen en allergische reacties veroorzaken die zeer ernstig zijn.

Door antibiotica uitsluitend op medisch voorschrift te gebruiken en altijd de instructies van je huisarts op te volgen, verklein je de kans op ernstige bijwerkingen. In sommige gevallen kun je probiotica gebruiken om te voorkomen dat antibiotica de gevoelige darmflora beschadigen. Bespreek met je huisarts of een probioticum de beste optie voor je is.

Als je dankzij dit artikel de bijwerkingen van antibiotica beter begrijpt, laat dan hieronder een reactie achter of deel hem op social media.

(Bron van de header afbeelding: Olegdudko: 48311032/ 123rf.com)

Referenties (11)

1. Calhoun C, Wermuth HR, Hall GA. Antibiotics. StatPearls. StatPearls Publishing; 2020.
Bron

2. Antibiotics – Side effects – NHS.
Bron

3. Cunha BA. Antibiotic Side Effects Explained. Chem Eng News Arch. 2013 May 27;91(21):9.
Bron

4. Mullish BH, Williams HRT. Clostridium difficile infection and antibiotic-associated diarrhoea. Clin Med J R Coll Physicians London . 2018 Jun 1 ;18(3):237–41.
Bron

5. Qué hacer y qué no hacer con los antibióticos | Uso de antibióticos | CDC .
Bron

6. Blaabjerg S, Artzi DM, Aabenhus R. Probiotics for the prevention of antibiotic-associated diarrhea in outpatients—A systematic review and meta-analysis . Vol. 6, Antibiotics. MDPI AG; 2017.
Bron

7. Pirotta M, Gunn J, Chondros P, Grover S, O’Malley P, Hurley S, et al. Effect of lactobacillus in preventing post-antibiotic vulvovaginal candidiasis: A randomised controlled trial. Br Med J. 2004 Sep 4 ;329(7465):548–51.
Bron

8. Agamennone V, Krul CAM, Rijkers G, Kort R. A practical guide for probiotics applied to the case of antibiotic-associated diarrhea in The Netherlands. BMC Gastroenterol . 2018 Aug 6 ;18(1):103.
Bron

9. Taking probiotics with antibiotics | Probiotics Learning Lab.
Bron

10. Suez J, Zmora N, Zilberman-Schapira G, Mor U, Dori-Bachash M, Bashiardes S, et al. Post-Antibiotic Gut Mucosal Microbiome Reconstitution Is Impaired by Probiotics and Improved by Autologous FMT. Cell . 2018 Sep 6;174(6):1406-1423.e16.
Bron

11. Rodgers BM, Kirley KM, Mounsey AM. Pair it with probiotics. J Fam Pract . 2013 ;62(3):148–50.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

e-Book
Calhoun C, Wermuth HR, Hall GA. Antibiotics. StatPearls. StatPearls Publishing; 2020.
Ga naar bron
Officiële website
Antibiotics – Side effects – NHS.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Cunha BA. Antibiotic Side Effects Explained. Chem Eng News Arch. 2013 May 27;91(21):9.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Mullish BH, Williams HRT. Clostridium difficile infection and antibiotic-associated diarrhoea. Clin Med J R Coll Physicians London . 2018 Jun 1 ;18(3):237–41.
Ga naar bron
Officiële website
Qué hacer y qué no hacer con los antibióticos | Uso de antibióticos | CDC .
Ga naar bron
Medisch onderzoek
Blaabjerg S, Artzi DM, Aabenhus R. Probiotics for the prevention of antibiotic-associated diarrhea in outpatients—A systematic review and meta-analysis . Vol. 6, Antibiotics. MDPI AG; 2017.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Pirotta M, Gunn J, Chondros P, Grover S, O’Malley P, Hurley S, et al. Effect of lactobacillus in preventing post-antibiotic vulvovaginal candidiasis: A randomised controlled trial. Br Med J. 2004 Sep 4 ;329(7465):548–51.
Ga naar bron
Klinische gids
Agamennone V, Krul CAM, Rijkers G, Kort R. A practical guide for probiotics applied to the case of antibiotic-associated diarrhea in The Netherlands. BMC Gastroenterol . 2018 Aug 6 ;18(1):103.
Ga naar bron
Web de fabricante
Taking probiotics with antibiotics | Probiotics Learning Lab.
Ga naar bron
Artículo científico
Suez J, Zmora N, Zilberman-Schapira G, Mor U, Dori-Bachash M, Bashiardes S, et al. Post-Antibiotic Gut Mucosal Microbiome Reconstitution Is Impaired by Probiotics and Improved by Autologous FMT. Cell . 2018 Sep 6;174(6):1406-1423.e16.
Ga naar bron
Artículo científico
Rodgers BM, Kirley KM, Mounsey AM. Pair it with probiotics. J Fam Pract . 2013 ;62(3):148–50.
Ga naar bron
Recensies