Laatst bijgewerkt: 29-08-2021

Veel mensen lijden aan ademhalingsproblemen die snurken veroorzaken en een rustige, rustgevende slaap verstoren. Snurken komt om allerlei redenen voor en is een probleem voor veel volwassenen, en ook voor sommige kinderen.

Sommige remedies en ook huismiddeltjes zijn goede manieren om het lichaam van voldoende lucht te voorzien en snurken te voorkomen. Daarnaast zijn er therapieën en, voor ergere gevallen van snurken of slaapapneu, ook chirurgische maatregelen die een rustige en rustgevende slaap garanderen.

In dit artikel maak je kennis met de belangrijkste huismiddeltjes en hulpmiddelen tegen snurken, en ook met de oorzaken van snurken en slaapapneu. Je krijgt dan waardevolle tips over hoe je snurken met succes kunt verminderen of voorkomen.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Snurken kan uitgelokt worden door een infectie, verkoudheid, allergische reactie, een anatomische eigenschap of gewoon door een verkeerde slaaphouding.
  • Snurken heeft verschillende oorzaken en kan, afhankelijk van de aanleiding, voorkomen worden door verandering van levensstijl, het gebruik van huismiddeltjes of hulpmiddelen, therapie of chirurgie.
  • Wees je ervan bewust dat als je hevig snurkt en geen van de huismiddeltjes of hulpmiddelen het heeft kunnen voorkomen, je beslist een medisch onderzoek moet laten doen.

Definitie: Wat veroorzaakt eigenlijk snurken?

Het is belangrijk te benadrukken dat snurken om verschillende redenen en op verschillende manieren voorkomt. Bij eenvoudig (primair) snurken is de stroomsnelheid van de lucht in en uit verhoogd door vernauwde luchtwegen.

Het gefladder van de huig en het zachte gehemelte, samen met de spieren van mond en keel, produceren de snurkgeluiden. De oorzaken van vernauwing van de luchtwegen zijn vaak infecties van de bovenste luchtwegen, zoals verkoudheid of sinusitis, of allergische reacties.

Het obstructief slaapapneusyndroom gaat gepaard met korte pauzes in de ademhaling tijdens de slaap. De triggers zijn in dit geval ook vernauwde bovenste luchtwegen. Deze vernauwing is meestal gebaseerd op anatomische kenmerken in het gebied van oor, neus en keel, zoals vergrote keelamandelen, een vergrote tong, een vergrote huig, een te kleine onderkaak, neuspoliepen, chronische sinusitis en een scheef neustussenschot.

Deze vorm van snurken komt het meest voor bij mannen met overgewicht, vooral op oudere leeftijd. Bij centrale slaapapneu horen ook snurkgeluiden en pauzes in de ademhaling tijdens de slaap. De korte pauzes in de ademhaling zijn het gevolg van een stoornis in de ademhalingsaandrijving in de hersenen.

Het resulterende zuurstoftekort waarschuwt de hersenen. Het centraal slaapapneusyndroom is meestal het gevolg van een hart- en vaatziekte. Het komt vooral voor bij mannen en op oudere leeftijd. Centrale slaapapneu komt echter minder vaak voor en is minder gevaarlijk dan obstructieve slaapapneu. (1)

Achtergrond: Wat je moet weten over snurken

Voor we tips delen over hoe je snurken kunt voorkomen met huismiddeltjes en andere hulpmiddelen, moet je eerst wat achtergrondinformatie over dit onderwerp krijgen. In de volgende paragrafen beantwoorden we deze veel gestelde vragen voor je.

Waarom vernauwen de luchtwegen zich in de eerste

plaats? Tijdens de slaap worden vooral de skeletspieren van het lichaam slap. Daartoe behoren de spieren tussen de ribben die ons helpen ademen, maar niet het middenrif, dat vooral bij de ademhaling betrokken is. De oorzaken van snurken en/of slaapapneu zijn heel verschillend, maar in alle gevallen is de luchttoevoer verminderd. Redenen voor deze vermindering kunnen infecties van de bovenste luchtwegen zijn, zoals

  • Verkoudheden
  • Rhinitis met gezwollen neusslijmvliezen
  • Sinusitis.

Andere redenen kunnen allergische reacties zijn of psychologische oorzaken, zoals de volgende

  • Neustussenschot
  • vergrote adenoïden
  • Faryngeale amandelen.
Type oorzaken Primair snurken, infecties of allergische reacties
Obstructief slaapapneu anatomische kenmerken
Centraal slaapapneu meestal hart- en vaatziekten
Slapen op de rug, alcohol drinken voor het slapengaan, kalmerende middelen/slaappillen/medicijnen innemen voor het slapen kan de eerder genoemde factoren versterken.

(2)

Wat kan ik doen om mijn snurken te voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om snurken te voorkomen. Via een operatie kan een neurostimulator geïmplanteerd worden, deze geeft een elektrische impuls aan een zenuw. Deze impuls zorgt ervoor dat de tong niet slap wordt en de luchtpijp niet wordt geblokkeerd, en dat de slaap geruisloos en rustig verloopt.

Veel mensen snurken uitsluitend als ze in rugligging slapen.  Er zijn veel verschillende hulpmiddelen en huismiddeltjes die snurken kunnen helpen voorkomen. In dit gedeelte vind je een overzicht van mogelijke maatregelen tegen snurken.

Verandering van slaaphouding, hygiëne van de slaapkamer

Soorten mogelijke maatregelen Voorbeelden Huismiddeltjes [/tr]

knoflook, honing, stoombad enz.
Hulpmiddelen Neusklem, slaapvest, anti-snurk mondstuk, CPAP therapie enz.
Chirurgische ingrepen Implantatie van een neurostimulator enz .

(3)

Was hilft gegen Schnarchen-1

(Image source: Jess Foami / pixabay)

Wat kan ik doen tegen snurken door mijn neus?

Er zijn verschillende hulpmiddelen speciaal voor ademhalingsstoornissen door de neus, zoals neusspreiders / neusklemmen en neuspleisters. In het algemeen moet je de neusademhaling verbeteren en vooral op je zij slapen. Het vermijden van medicijnen, kalmerende middelen en sigaretten wordt aanbevolen.

Bovendien speelt de hygiëne in de slaapkamer een belangrijke rol. Regelmatig stofzuigen en luchten mag niet achterwege gelaten worden, want dit kan mogelijke allergieën veroorzaken. Licht en lawaai verminderen de kwaliteit van de slaap en kunnen ook oorzaken zijn van snurken.

Daarom moet je gaan slapen in een kamer die zo donker, koel en stil mogelijk is, en elke dag op ongeveer dezelfde tijden. (4)(5)

Wat kan ik doen tegen snurken vanuit de keel?

Voor snurken vanuit de keel gelden soortgelijke maatregelen als bij ademen door de neus. Vetrijk voedsel, medicijnen, alcohol en kalmerende middelen moeten kort voor het slapen vermeden worden en roken moet gestopt worden.

Dagelijkse lichaamsbeweging van minstens 30 minuten is heel gunstig voor een rustige en rustgevende slaap

. Voor sommige mensen is een verandering in levensstijl voldoende om van het snurken af te komen. Voor anderen zijn de hulpmiddelen noodzakelijk of moeten er zelfs chirurgische ingrepen gedaan worden om het snurken voorgoed te stoppen. (6)

Welke hulpmiddelen tegen snurken moet ik gebruiken?

Je vindt veel verschillende hulpmiddelen die eenvoudig snurken kunnen verminderen of stoppen. Meer informatie over de verschillende hulpmiddelen wordt in een ander hoofdstuk gegeven. Hier is een overzicht van de verschillende hulpmiddelen die de slaap rustig en rustgevend maken

  • Snurkende beugels
  • Beademingstherapie (Continuous Positive Airway Pressure CPAP therapie)
  • Neusverwijders
  • Neusspreider / neusklem
  • Anti-snurk kinriem
  • Slaaprugzak / slaapvest
  • Anti-snurk mondstuk / spalk

Hoe nuttig zijn huismiddeltjes tegen snurken?

Als je niet meteen in hulpmiddelen wilt investeren, kun je eerst je toevlucht nemen tot verschillende huismiddeltjes die snurken kunnen voorkomen. Als deze huismiddeltjes de slaap niet verbeteren, dan moeten verdere maatregelen genomen worden, bijvoorbeeld hulpmiddelen om de ademhaling te verbeteren of zelfs chirurgische ingrepen.

Eerst moeten veranderingen in de levensstijl aangebracht worden, er moet aandacht besteed worden aan de slaaphouding en er moet gezorgd worden voor slaapkamerhygiëne. Naast deze aanpassingen zijn ook andere huismiddeltjes toegankelijk. Deze omvatten

  • Etherische oliën van de eucalyptusboom
  • Gezichtsstoombad
  • Knoflook
  • Honing
  • Gorgelen

Wat is de beste manier om snurken te stoppen?

Het belangrijkste om te stoppen met snurken is een gezond, actief leven te leiden en een gezond lichaamsgewicht te behouden. Veel mensen hebben ademhalingsproblemen door hun slaaphouding, levensstijl en lichaamsgewicht; anderen hebben ernstiger onderliggende problemen. Als deze veranderingen snurken niet voorkomen, dan moeten er remedies gebruikt worden.

Een medisch onderzoek wordt aanbevolen als geen van de maatregelen werkt.

Er kunnen ernstiger ademhalingsproblemen zijn of zelfs een ziekte. Een medische consultatie is vooral aan te bevelen als je ondanks alle pogingen wakker wordt met hoofdpijn en vermoeidheid. Je eerste stop voor een onderzoek moet bij een slaapdokter zijn (meestal een longarts). Hij of zij moet dan andere geschikte specialisten raadplegen, zoals een KNO-arts, internist en gespecialiseerde tandarts, om zeker te zijn dat je diagnose juist is. (7)

Wie heeft het vaakst last van snurken?

Volgens een studie van de Duitse Vereniging voor Slaaponderzoek en Slaapgeneeskunde (DGSM) hangt de prevalentie van snurken af van geslacht en leeftijd. De hoogste prevalentie van snurken wordt gevonden bij mannen op middelbare tot oudere leeftijd.

Hoe luider het nachtelijk snurken, hoe groter de vermoeidheid. Een polysomnografie studie met meer dan 2.000 deelnemers selecteerde degenen die snurkten maar niet voldeden aan de criteria voor slaapapneu syndroom. Bij een derde van deze proefpersonen stelden de auteurs buitensporige slaperigheid overdag vast met behulp van de Epworth Slaperigheidsschaal. Ze waren vaker man en beduidend dikker dan snurkers zonder overmatige slaperigheid overdag. (9)

De frequentie van snurken in deze groep ligt tussen 20% en 46%. Daarentegen ligt de frequentie bij vrouwen van dezelfde leeftijd tussen 8% en 25%. (8)

Wat helpt tegen snurken: De beste tips & trucs voor een rustige, rustgevende slaap

Om de juiste remedies tegen snurken te vinden, zijn er een paar dingen die je kunt proberen en doen. Zo kun je uitvinden welke voor jou het beste werkt. Als geen van deze maatregelen je slaap verbetert, of als je snurken aanhoudt of erger wordt, moet je naar een dokter gaan. Mogelijke maatregelen die tegen snurken kunnen helpen worden in dit hoofdstuk voorgesteld.

Stop snurken met huismiddeltjes

Voordat je de middeltjes uitprobeert, moet je proberen je slaapproblemen te verminderen of zelfs te voorkomen met de volgende huismiddeltjes.

Gorgelen

Een goede manier om snurken te stoppen is met gorgelen. Gorgelen met een of twee druppels pepermuntolie in een glas water doet de slijmvliezen in je mond en keel samentrekken. Een kommetje water met ongeveer 20 druppels eucalyptusolie bij het nachtkastje kan ook effectief zijn, vooral bij een verkoudheid, die snurken kan veroorzaken.

Verander van slaaphouding

Slapen op je rug veroorzaakt meestal zwaar snurken. De beste slaaphouding voor jou als je snurkt tijdens het slapen is op je zij.

Was hilft gegen Schnarchen-2

Voor een rustgevende slaap zonder snurken moet je er een gewoonte van maken op je zij te slapen.
(Image source: Damir Spanic / unsplash)

Maak er een gewoonte van op je zij te slapen om snurken te voorkomen.

Knoflook

Een ander huismiddeltje tegen snurken is het pletten van twee teentjes knoflook. Meng warm water met het sap van een halve citroen en drink dit mengsel na het goed kauwen van de knoflookteentjes. Deze methode moet dagelijks gedaan worden, ongeveer een uur voor het slapen. Dit huismiddeltje bestrijdt ontstekingen en slijm in de luchtwegen.

Stoombaden

Een andere manier om de luchtwegen te openen en het snurken te stoppen is het nemen van stoombaden. Doe ongeveer een liter kokend water in een grote kom en voeg er ongeveer 4 druppels tea tree olie aan toe. Leg een grote handdoek over je hoofd en buig je over de kom.

Het is belangrijk dat je de handdoek over je hoofd legt, want dat zorgt ervoor dat de etherische dampen niet kunnen ontsnappen. Adem de stoom ongeveer 10 minuten in. Je moet dit proces dagelijks herhalen voor je naar bed gaat, zodat je een rustgevende slaap zult hebben.

Honing

Honing heeft ontstekingsremmende eigenschappen, dus drink een glas kruidenthee met een eetlepel honing voor het slapengaan.

Was hilft gegen Schnarchen-3

Honing werkt ontstekingsremmend en kan snurken tegengaan.
(Image source: Alexander Mils / unsplash)

Honing doodt ziektekiemen in de keel en helpt de zwelling in de luchtwegen te verminderen. Hierdoor krijg je een betere zuurstoftoevoer en zul je minder snurken. (10)

Stop snurken met

remedies Behalve huismiddeltjes zijn er ook veel andere remedies die snurken kunnen stoppen. Als de huismiddeltjes niet voor je werkten, dan moet je beslist andere remedies proberen. In dit deel kom je te weten welke hulpmiddelen je slaap kunnen verbeteren en snurken voorkomen.

Anti-snurk spalk

Een anti-snurk spalk is doeltreffend als de oorzaak van het snurken het terugzakken van de tong in de keel is. Tijdens de slaap ontspannen de spieren, de kaak en de tongbasis, en bij veel snurkers ontspannen ze naar achteren.

De spalk kan alleen door volwassenen gedragen worden.

De spalk is van kunststof en bestaat meestal uit een mondstuk voor de bovenkaak en een voor de onderkaak, die met elkaar verbonden zijn. Met behulp van de anti-snurkspalk worden de keelspieren aangespannen en wordt de onderkaak naar voren getrokken. Dit houdt de luchtwegen vrij, wat snurken moet voorkomen.

Neusspreider / neusklem

Een neusspreider of neusklem is heel effectief bij snurken door de neus, in het geval van een verstopte neus. De neusspreider verwijdt de neusgaten, zodat er meer lucht in de neus kan komen. Neusspreiders zijn er in de vorm van vleugels of van twee kleine verbonden ringen die in de neusgaten worden gestoken.

Neusspreiders verwijden de neusgaten en verbeteren de neusademhaling. Ze vergroten het ademhalingsvolume met wel 30% en zouden daarom snurken voorkomen.

Slaaprugzak / slaapgilet

De slaaprugzak of het slaapgilet voorkomt slapen in rugligging en dus snurken. Deze hulpmiddelen zijn bijzonder effectief bij mensen die uitsluitend in rugligging snurken.

De anti-snurk rugzak voorkomt slapen in rugligging.

De produkten kunnen aan het lichaam aangepast worden door middel van buik- en borstriemen. Ze kunnen de slaapgewoonten veranderen als ze regelmatig gedragen worden, want de hersenen raken gewend aan slapen in de zijligging. Ze zijn gemaakt van plastic stof en zijn zeer stevig. Ze zijn echter niet gegarandeerd om snurken te voorkomen.

Anti-snurk

mondstuk Het anti-snurk mondstuk voorkomt mondademhaling tijdens de slaap en werkt ongeveer hetzelfde als de anti-snurk spalk. Het mondstuk wordt tussen de lippen en de voortanden gestoken.

Het past niet strak om de tanden, zoals bijvoorbeeld een beugel, maar nestelt zich tegen de tanden van de bovenkaak. Het anti-snurk mondstuk voorkomt dat de tong in de keel glijdt en bevordert de nasale ademhaling, wat snurken kan voorkomen.

CPAP therapie (Continuous Positive Airway Pressure therapie)

Deze therapie wordt gedaan met behulp van een ademmasker dat mechanisch druk opwekt in de luchtwegen en longen. CPAP therapie wordt gebruikt voor snurkers die aan slaapapneu lijden.

Voor je met deze therapie begint, moet je ze met een specialist bespreken.

Het CPAP masker moet de hele nacht gedragen worden. Dit is de enige manier waarop het adempauzes en snurken kan voorkomen. Dit masker voorkomt dat de luchtwegen zich sluiten en perst lucht in de longen met een overdruk van 5 tot 20 millibar. Dit voorkomt dat de luchtwegen dichtklappen en kan het snurken stoppen. (11)

Conclusie

Iedereen heeft rustgevende slaap nodig om een gezond leven te leiden. Snurken is voor veel mensen een probleem en kan op den duur erg vervelend worden. Snurken en slaapapneu kunnen met verschillende maatregelen verholpen worden.

Bovendien is het belangrijk dat de getroffenen een gezonde levensstijl leiden, aandacht besteden aan de hygiëne in de slaapkamer en dagelijks bewegen. In ernstiger, ernstige gevallen van slaapapneu of snurken moet een medisch onderzoek plaatsvinden.

De arts zal een diagnose stellen en beslissen welke maatregelen speciaal voor jou geschikt zijn. Voor mildere vormen van snurken zijn aanpassingen van de levensstijl en/of de hierboven genoemde huismiddeltjes en hulpmiddelen voldoende om weer rustig te kunnen slapen.

Beeldbron: Altamura/ 123rf.com

Referenties (11)

1. Christiane Fux, Sabine Schrör. Schanrchen, NetDoktor.de GmbH, Januar 2019.
Bron

2. Dr. med. Thomas Voshaar, Monks - Ärzte im Netz GmbH, Deutsche Lungenstiftung e.V.
Bron

3. Christine Naefeke (Health), Redaktion MensHealth.de, 2019, Motor Presse Hearst GmbH & Co KG Verlagsgesellschaft.
Bron

4. Dr. med. Thomas Voshaar, Monks - Ärzte im Netz GmbH, Deutsche Lungenstiftung e.V.
Bron

5. Paulina Zäh, Sandra Stöckl-Bayerlein, Fachverlag Gesundheit und Medizin GmbH & Co. KG, 2019.
Bron

6. Myriam Weber, Medizinisches Review: Univ. Prof. Dr. Andreas Temmel (Facharzt für Hals-Nasen-Ohrenheilkunde, Kopf- und Halschirurgie), Juli 2012, netdoktor GmbH.
Bron

7. Dr. Elio Adler (Zahnarzt), Verein zur Förderung ganzheitlicher Gesundheit.
Bron

8. Prof. Dr. Boris Stuck, Dr. Hans-Günter Weeß, 2011, Deutsche Gesellschaft für Schlafforschung und Schlafmedizin (DGSM).
Bron

9. Springer Medizin, 2016. (Kalchiem‐Dekel MD, Roi Westreich MD, Adi Regev MD, Victor Novack MD, PhD Mordechai Goldberg MD, Nimrod Maimon MD, 2016, Laryngoscope.)
Bron

10. Marianne Brinkmann, 2018, WVW Westdeutsche Verlags- und Werbegesellschaft mbH.
Bron

11. Bernhard Neuwirth, 2018, Neuwirth Medicare GmbH.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Sympotme: Schnarchen
Christiane Fux, Sabine Schrör. Schanrchen, NetDoktor.de GmbH, Januar 2019.
Ga naar bron
Ursachen & Entstehung
Dr. med. Thomas Voshaar, Monks - Ärzte im Netz GmbH, Deutsche Lungenstiftung e.V.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Artikel
Christine Naefeke (Health), Redaktion MensHealth.de, 2019, Motor Presse Hearst GmbH & Co KG Verlagsgesellschaft.
Ga naar bron
Therapie - Wissenschaftliches Artikel
Dr. med. Thomas Voshaar, Monks - Ärzte im Netz GmbH, Deutsche Lungenstiftung e.V.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Artikel
Paulina Zäh, Sandra Stöckl-Bayerlein, Fachverlag Gesundheit und Medizin GmbH & Co. KG, 2019.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Artikel
Myriam Weber, Medizinisches Review: Univ. Prof. Dr. Andreas Temmel (Facharzt für Hals-Nasen-Ohrenheilkunde, Kopf- und Halschirurgie), Juli 2012, netdoktor GmbH.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Artikel
Dr. Elio Adler (Zahnarzt), Verein zur Förderung ganzheitlicher Gesundheit.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Prof. Dr. Boris Stuck, Dr. Hans-Günter Weeß, 2011, Deutsche Gesellschaft für Schlafforschung und Schlafmedizin (DGSM).
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Springer Medizin, 2016. (Kalchiem‐Dekel MD, Roi Westreich MD, Adi Regev MD, Victor Novack MD, PhD Mordechai Goldberg MD, Nimrod Maimon MD, 2016, Laryngoscope.)
Ga naar bron
10 Hausmittel gegen Schnarchen - Wissenschaftliches Artikel
Marianne Brinkmann, 2018, WVW Westdeutsche Verlags- und Werbegesellschaft mbH.
Ga naar bron
Tipps gegen Schnarchen - Wissenschaftliches Artikel
Bernhard Neuwirth, 2018, Neuwirth Medicare GmbH.
Ga naar bron
Recensies