Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Of je nu door de puberteit gaat of volwassen bent, iedereen krijgt vroeg of laat met puistjes te maken. Terwijl sommige mensen het geluk hebben er snel en vanzelf van af te komen, hebben velen hulp nodig.

Als je wanhopig op zoek bent naar manieren om snel van je puistjes af te komen, dan is dit het artikel voor jou. In dit artikel over hoe je van puistjes af kunt komen, laten we je de beste tips en trucs zien. Na het lezen van dit artikel mag niets je heldere huid nog in de weg staan!

De belangrijkste feiten

in een notendop

 • Vanaf het eerste puistje kan men spreken van de huidziekte acne vulgaris. Maar niet elk puistje is automatisch het gevolg van de huidziekte.
 • Sporadische puistjes of acne kunnen niet alleen in de puberteit voorkomen, maar ook in andere levensfasen. (1, 2) Mee-eters zijn een andere veel voorkomende vorm van puistjes.
 • Individuele puistjes kunnen met huismiddeltjes behandeld worden. Als je veel van zulke problemen met je huid hebt, kun je misschien beter medisch advies vragen over een behandeling met medicijnen.

Definitie: Wat zijn puistjes?

Wie zich inleest over tips en trucs voor een heldere huid, komt vroeg of laat onvermijdelijk in aanraking met de woorden mee-eters, puistjes en acne. Hoewel deze woorden nauw verwant zijn, betekenen ze verschillende dingen. We hebben de belangrijkste verschillen voor je samengevat in de volgende tabel.

Type Omschrijving
Mee-eters Mee-eters zijn verstopte poriën die zichtbaar zijn als zwarte vlekken op de huid.
Puistjes Poriën die zo verstopt zijn dat olie en talg niet goed weg kunnen, worden vaak de puistjes die we kennen.
Akne Niet elk puistje betekent automatisch acne. Het is echter mogelijk dat slechts één puistje op acne wijst.

Puistjes zijn een grote last voor veel mensen, vooral tieners. Ze doen vaak pijn of veroorzaken jeuk. Knijpen of krabben maakt de puistjes dan vaak alleen maar erger en de puistjes raken ontstoken.

Achtergronden: Wat je moet weten over hulp tegen puistjes

In deze rubriek willen we alle relevante vragen beantwoorden over wat helpt tegen puistjes.

Wie heeft last van puistjes?

Puistjes kunnen in principe in elke levensfase verschijnen. Maar vooral tieners die de puberteit doormaken hebben er last van. Dit komt omdat er een grote hormonale verandering optreedt die tot overproductie van talg kan leiden.

Omdat de puberteit bij meisjes iets vroeger begint dan bij jongens, begint acne meestal eerder bij meisjes.

Puistjes ontstaan als talg en olie niet meer door de poriën kunnen weglopen.
Kjerstin Michaela Haraldsen/pixabay

Maar acne treft niet alleen mensen in de puberteit. Ernstige acne aanvallen zijn ook waargenomen tussen de leeftijd van 25 en 30 jaar, vooral bij vrouwen. (2, 4)

Acne begint meestal in een milde vorm en kan erger worden. Het kan alleen een bepaald deel van de huid aantasten of verschillende delen van de huid tegelijk. Dit omvat bijvoorbeeld het gezicht, de rug of de borst. (2)

Wanneer kunnen puistjes acne genoemd worden?

Bij het onderwerp acne stellen veel mensen zich eerst tieners voor met veel puistjes op hun gezicht en/of andere huiddelen van het lichaam. In bepaalde gevallen kan echter gezegd worden dat acne al begint bij het eerste puistje.

Niet elk puistje betekent meteen acne. Maar één puistje kan al acne betekenen.

De nadruk ligt echter op het woord “kan”. Want niet elk puistje betekent meteen acne. Ontsteking van een haarzakje kan ook een beslissende factor zijn bij het ontstaan van een puistje. Het haarzakje bestaat uit het haar, de bijbehorende talgklier en de bijbehorende haaroprichtspier. (2)

Acne daarentegen is een huidziekte met de technische naam acne vulgaris, die veroorzaakt wordt door een ingewikkeld samenspel van verschillende factoren. Deze omvatten enerzijds de verhoogde afscheiding van de talgklieren, die ook wel seborroe genoemd wordt. Daarnaast spelen ook verhoorningsstoornissen, bacteriële kolonisatie en ontstekingsreacties een rol. (1)

Welke huismiddeltjes zijn het beste tegen puistjes?

Er zijn veel verschillende en effectieve methoden om puistjes en acne te voorkomen en te behandelen. De volgende tabel geeft de beste huismiddeltjes tegen puistjes.

Type Omschrijving
Tea tree oil Een paar druppels tea tree olie gemengd met veel water wordt een heerlijk natuurlijke gezichtstonic. Door zijn ontsmettende en antibacteriële werking voorkomt en helpt de olie tegen puistjes.
Appelciderazijn Net als tea tree olie kan appelciderazijn verdund met water een optimaal antibacterieel gezichtstonicum tegen puistjes zijn.
Citroen Citroen kun je ook verdunnen met water en als toner gebruiken, of met een wattenstaafje op afzonderlijke puistjes deppen. Het heeft ook een antibacteriële en ontstekingsremmende werking.
Healerde helende klei kan gebruikt worden om een geweldig masker voor het gezicht te maken tegen puistjes. Zoals de naam al zegt, heeft het een helende werking op de huid.
Aloe Vera De gel van de aloë vera plant heeft een ontstekingsremmende werking en kan roodheid wegnemen. Het wordt ook aanbevolen voor puistlittekens.
Kamille Kamille is niet alleen gezond als thee, maar kan ook gebruikt worden om een heerlijk stoombad tegen puistjes te maken.

Je moet je er echter van bewust zijn dat geen enkel huismiddeltje van de ene seconde op de andere wonderen kan verrichten. Zelfs medische behandelingen kosten tijd en doen niet alle puistjes van de ene dag op de andere verdwijnen. Als je echter op lange termijn iets wilt veranderen, ben je met huismiddeltjes tegen puistjes op de goede weg.

In welk stadium moet ik overwegen medische hulp te zoeken voor puistjes?

Vooral als een puistje niet alleen veroorzaakt wordt door onvoldoende verzorging van de huid of door bacteriën, maar ook door de veel voorkomende huidziekte acne, kan medische hulp nodig zijn.

In het geval van medicijnen, of ze nu in de vorm van tabletten, crèmes of gels zijn, moet je beslist vooraf met een dermatoloog praten en ook intensief advies inwinnen bij verschillende bronnen. Dit komt omdat medische producten zowel veel voordelen als nadelen hebben.

Voordelen en nadelen van antibioticatherapie voor acne vulgaris

Bijvoorbeeld, antibioticatherapie is een populaire behandeling voor acne vulgaris. Hieronder volgt een korte beschrijving van de voor- en nadelen van deze geneesmiddelentherapie. Deze tabel mag echter niet je enige bron van informatie zijn.

Voordelen
 • effectieve behandeling, vooral in combinatie met andere huidverzorging of lichte crèmes
 • heeft een antibacteriële werking, d.w.z. werkt van binnenuit
Nadelen
 • kan leiden tot antibioticaresistentie
 • kan roodheid en irritatie van de huid veroorzaken
 • kan niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap

Antibiotica kunnen ingenomen worden in de vorm van een tablet of aangebracht worden als een crème.

Voor- en nadelen van benzeenperoxide behandeling voor puistjes

Een ander voorbeeld van de vele medische behandelingsmogelijkheden is benzeenperoxide.
Dit is een crème of gel die vrij in de handel verkrijgbaar is in verschillende sterktes.

Maar nogmaals, ga eerst zeker met je dermatoloog praten om te zien of jij en je huid geschikt zijn voor deze crème of gel. Benzeenperoxide wordt op de respectieve huidzones aangebracht, maar mag nooit op open wonden (bv. van gekrabde puistjes) worden aangebracht. (1)

Voordelen
 • snelle en vaak succesvolle resultaten
 • geen antibiotica
 • flexibiliteit door verschillende percentages van het actieve bestanddeel
Nadelen
 • werkt niet van binnenuit
 • kan roodheid en irritatie van de huid veroorzaken
 • kan niet tijdens de zwangerschap gebruikt worden

Het actieve bestanddeel zorgt ervoor dat de bovenste laag van de huid afschilfert, waardoor de huid gemakkelijker met succes talg kan verwijderen.

Kun je te veel zorg dragen voor je huid?

Een van de problemen bij puistjes is dat olie en talg niet meer goed afgevoerd worden, waardoor de poriën verstopt raken. Dit betekent echter geenszins dat de olie en talg die de huid produceert slecht is. Het lichaam maakt ze aan om een goede reden – en dat is om de huid zelf te verzorgen.

Als het om de huid gaat, is minder meer. Gebruik natuurlijke producten en water om je huid te verzorgen. Christin Hume /unsplash

Veel mensen denken dat het nodig is om duizenden chemische producten uit de supermarkt voor hun huid te gebruiken. Maar vaak zijn deze producten niet werkzaam tegen puistjes, maar drogen ze je huid uit of irriteren ze onnodig.

Er is niets mis met hoogwaardige huidverzorgingsproducten, zolang je maar de juiste gebruikt en vooraf goed advies krijgt. Hiervoor kun je het beste naar een dermatoloog gaan.

In het algemeen raden we aan natuurlijke producten te gebruiken en het gezicht met schoon water te wassen, zodat de natuurlijke reinigende functie van de huid niet verstoord wordt.

Wat helpt tegen puistjes: de beste tips & trucs voor een heldere huid

Nu je hopelijk de meeste voor jou relevante vragen beantwoord hebt gekregen, willen we graag de belangrijkste tips & trucs tegen puistjes samenvatten.

Gebruik niet te veel huidverzorgingsproducten

Minder is meer. Dit gezegde moet je ook onthouden als het gaat om je huidverzorging. Natuurlijk zijn er hoogwaardige huidverzorgingsproducten die je kunt en moet gebruiken, vooral als je problemen hebt met mee-eters, puistjes of acne. Je moet echter altijd eerst je huisarts raadplegen.

Als je huidverzorgingsproducten koopt, let er dan op dat het geen goedkope supermarktproducten zijn.

Behandel je huid met respect door hoogwaardige producten uit de apotheek of zelfs geteste producten uit de drogisterij te gebruiken.

Wees je ervan bewust dat duur niet altijd goed betekent. Veel producten zijn duur, niet vanwege hun hoge kwaliteit, maar vanwege hun merk.

Gebruik huismiddeltjes

Je kunt van alles proberen, maar je krijgt niet van de ene dag op de andere een perfecte huid. Op de lange duur kun je echter een mooie huid krijgen als je haar goed (maar niet te veel) verzorgt.

Huismiddeltjes zoals

 • Stoombaden met kamillethee
 • Genezende maskers
 • het aanbrengen van aloë vera gel.

Er is een hele reeks huismiddeltjes die je kunt gebruiken om je huid zo helder te krijgen als je type toelaat.

Je moet ook meer aandacht besteden aan andere factoren, zoals je dieet, als een heldere huid belangrijk voor je is. Een Franse studie genaamd NutriNet-Santé heeft aangetoond dat er een significant verband is tussen voeding en acne (3). Hieronder hebben we enkele andere nuttige dingen opgesomd waar je op kunt letten

 • was en verschoon je beddengoed regelmatig
 • eet een gezonde voeding met weinig bewerkte producten
 • drink veel water
 • zo weinig mogelijk zuivelproducten consumeren
 • leg je handen niet vaak op je gezicht

Zoek medisch advies en hulp

De meeste puistjes worden niet veroorzaakt door slechte hygiëne, slechte voeding of gebrek aan lichaamsbeweging. Eerder zijn puistjes meestal acne, die grotendeels door hormonen gestuurd wordt.

Om te weten te komen of je een enkel puistje of acne hebt, moet je met een dermatoloog praten. Ze kunnen je de juiste behandeling voorschrijven, waaronder medicijnen.

Conclusie

Puistjes zijn een eeuwigdurend probleem voor jong en oud. Met verschillende huismiddeltjes en een hygiënische levensstijl kan de huid zo goed mogelijk verzorgd worden. Vaak echter kan het eerste puistje als acne beschouwd worden.

Acne is een wijdverspreide huidziekte die in verschillende gradaties van ernst kan voorkomen. Vaak kan alleen een behandeling met medicijnen helpen, waarvoor je dermatologisch advies moet en moet inwinnen.

Beeldbron: Marctran/ 123rf.com

Referenties (4)

1. Ochsendorf, F. R. (2007): Pathogenese und Therapie der Akne: Aktuelle Aspekte. Stuttgart: Georg Thieme
Bron

2. Harms, Monika (1997): Akne. Ein Ratgeber für Patienten. Basel u. a.: Karger
Bron

3. Penso L, Touvier M, Deschasaux M, et al. Association Between Adult Acne and Dietary Behaviors: Findings From the NutriNet-Santé Prospective Cohort Study [published online ahead of print, 2020 Jun 10]. JAMA Dermatol. 2020;e201602. doi:10.1001/jamadermatol.2020.1602
Bron

4. Holzmann R, Shakery K. Postadolescent acne in females. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27 Suppl 1:3-8. doi:10.1159/000354887
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Ochsendorf, F. R. (2007): Pathogenese und Therapie der Akne: Aktuelle Aspekte. Stuttgart: Georg Thieme
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Harms, Monika (1997): Akne. Ein Ratgeber für Patienten. Basel u. a.: Karger
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Penso L, Touvier M, Deschasaux M, et al. Association Between Adult Acne and Dietary Behaviors: Findings From the NutriNet-Santé Prospective Cohort Study [published online ahead of print, 2020 Jun 10]. JAMA Dermatol. 2020;e201602. doi:10.1001/jamadermatol.2020.1602
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Holzmann R, Shakery K. Postadolescent acne in females. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27 Suppl 1:3-8. doi:10.1159/000354887
Ga naar bron
Recensies