Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Ieder van ons kent het gevoel van misselijkheid. Het kan heel onaangenaam zijn en om allerlei redenen ontstaan. Van verhoogd alcoholgebruik, zwangerschapsgerelateerde ochtendmisselijkheid tot buikgriep, misselijkheid is een begeleidend symptoom.

In onze gids over misselijkheid beantwoorden we al je vragen over de oorzaken en bijkomende symptomen van misselijkheid, en geven we je tips over nuttige huismiddeltjes om je klachten te verlichten.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Misselijkheid heeft verschillende oorzaken en treedt op als gevolg van een bepaalde symptomatologie. Het gaat meestal gepaard met andere klachten zoals hoofdpijn, maag- of buikpijn of braken.
  • Als het niet door ziekte of iets ernstigs komt, kan misselijkheid met eenvoudige huismiddeltjes verlicht worden. Als deze niet helpen of als ze erger worden, is het raadzaam naar een dokter te gaan.
  • De meest voorkomende huismiddeltjes tegen misselijkheid en braken zijn kruidenthee, zoute dranken en voedsel. Maar ook koud voedsel kan misselijkheid tegengaan.

Wat zijn de oorzaken, symptomen en verschijnselen van misselijkheid?

Misselijkheid is geen ziekte op zich, maar een symptoom van een ziekte. Het aantal ziekten dat misselijkheid veroorzaakt is groot. Er zijn veel factoren die misselijkheid beïnvloeden. Om snel verlichting te krijgen, moeten de plaats en de oorzaak van de misselijkheid gelokaliseerd worden.

Wat kunnen de oorzaken zijn van misselijkheid?

Er zijn veel verschillende oorzaken van misselijkheid. In principe treedt misselijkheid op als het braakcentrum in de hersenen geactiveerd wordt. Misselijkheid treedt meestal op als begeleidend symptoom. Behalve infectieziekten kunnen ook migraine, een hersenschudding, een zonnesteek of een hartaanval misselijkheid veroorzaken (2).

was-hilft-gegen-übelkeit

Misselijkheid komt zelden alleen voor. Meestal zijn er andere symptomen aanwezig of volgen die. Dat kan hoofdpijn zijn of pijnlijke ledematen, maar ook braken of algehele malaise. (Image source: unsplash / Adrian Swancar)

Hier is een overzicht van enkele oorzaken van misselijkheid

  • Ontsteking van het maagslijmvlies (gastritis), buikgriep
  • Voedselintoleranties (bv. lactose-intolerantie), voedselvergiftiging
  • Blindedarmontsteking, disfunctie van de galblaas of lever
  • Kankerbehandelingen
  • Reisziekte
  • Zwangerschap
  • Alcoholgebruik

Misselijkheid treedt echter ook op als een beschermingsmaatregel van het lichaam wanneer schadelijke stoffen zoals ziekteverwekkers, gifstoffen of bedorven voedsel het maag-darmkanaal binnendringen. Misselijkheid kan dus veroorzaakt worden door voedselvergiftiging, alcoholgebruik en het eten van verkeerde voedingsmiddelen.

Andere oorzaken van misselijkheid kunnen ziekte, psychologische factoren, nervositeit of evenwichtsstoornissen zijn.

  • Medicatie
  • Tumoren of ascites, infecties b.v. clostridia
  • Infecties, elektrolyt stoornissen
  • Hersenoedeem
  • Uitzaaiingen die het braakcentrum irriteren, verstoringen van het evenwichtsgevoel
  • Psychologische factoren: pijn, angst, stress, depressie
  • Chemotherapie(1, 2)

Het is het beste je arts om raad te vragen als je niet zeker bent van de oorzaak.

Wat zijn de (begeleidende) symptomen van misselijkheid?

Afhankelijk van wat de misselijkheid veroorzaakt, zijn er verschillende voorafgaande of begeleidende symptomen die op de oorzaak kunnen wijzen.

In het geval van een “kater” bijvoorbeeld kan het leiden tot braken, hoofdpijn, pijn in de ledematen, duizeligheid, snelle hartslag, beven, verlies van eetlust of concentratieproblemen (6).

Afhankelijk van de symptomen kan misselijkheid ook gepaard gaan met klachten als buikpijn, maag- en darmkrampen, koorts, zweten en misselijkheid (2).

Waar moet ik op letten bij misselijkheid?

Omdat je lichaam er slecht aan toe is, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden om te voorkomen dat de misselijkheid erger wordt. Dit omvat drank, eten, maar ook je gedrag.

Wat kan ik drinken als ik me ziek voel?

Als je je misselijk voelt, moet je voorzichtig en in kleine slokjes vocht drinken. Dit kan stilstaand water zijn, vooral als je gebraakt hebt en uitgedroogd bent. Je kunt niet fout gaan met stilstaand water.

Saline vloeistoffen zijn vooral goed om de elektrolytenbalans aan te vullen.

Volgens onderzoek kan dit de misselijkheid al verminderen. Als je bruistabletten hebt die glucose, natrium, kalium en chloride bevatten, kun je die gebruiken (7).

Het innemen van vruchtensappen of coladrankjes kan helpen, afhankelijk van de symptomen. In sommige gevallen kunnen cola of koolzuurhoudende dranken in het algemeen een opgeblazen gevoel veroorzaken en de misselijkheid verergeren (4, 7).

Wat kan ik eten als ik misselijk ben?

Afhankelijk van wat de misselijkheid veroorzaakt, kun je verschillende voedingsmiddelen eten.

Hier vind je algemene voedingssuggesties om misselijkheid te verminderen.

  1. Eiwitrijk dieet: Als je langdurige misselijkheid hebt, vermijd dan koolhydraten. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn door onderzoekers gesuggereerd om misselijkheid te verminderen.
  2. BRAT dieet: Daarnaast helpt een dieet met flauwe smaken ook om misselijkheid te verminderen. Het bekendste is het BRAT dieet, dat vaak geadviseerd wordt bij voedselvergiftiging of infectie. De ingrediënten zijn bananen, rijst, appelmoes en toast. Ander voedsel met een sterke smaak kan de maag nog meer van streek maken (7).
  3. Lichte soepen: Een ander huismiddeltje tegen misselijkheid en maag- en darmproblemen is kippen- of groentebouillon. Ze bevatten veel voedingsstoffen en zijn licht verteerbaar. Ze verhogen ook de vochtopname en leveren zout en elektrolyten.
  4. Droge voedingsmiddelen: Toast en andere droge voedingsmiddelen kunnen een goede optie zijn bij misselijkheid en braken, omdat ze gemakkelijk te verteren zijn. De milde geur van zulke voedingsmiddelen kan gevoelens van misselijkheid verminderen. Hiertoe behoren saltine crackers, krakelingen, haverkoeken of rijstwafels.

In feite vinden sommige mensen het helpen om koud voedsel te eten als ze zich ziek voelen. De reden hiervoor kan zijn dat ze minder ruiken dan warme voedingsmiddelen. Opties voor koud voedsel zijn:

  • een boterham met proteïne, zoals pindakaas of eiersalade
  • Crackers met een kleine hoeveelheid kaas
  • Yoghurt
  • Ijs op een stokje (9)

Een studie uit 2015 vond dat kaneel kan helpen misselijkheid door menstruatiepijn te verminderen (7).

Wat moet ik doen als ik me misselijk voel?

Bepaalde gedragingen of houdingen helpen je om misselijkheid te verlichten. Tegelijk zijn er activiteiten en houdingen die misselijkheid kunnen verergeren.

Je moet bijvoorbeeld meestal niet voorover buigen, want dat verhoogt alleen maar de druk op je maag en verergert de symptomen

  1. Zit rechtop: Door rechtopte zitten kun je de spijsvertering bevorderen en misselijkheid verlichten.
  2. Beweeg weinig: Te veel beweging kan misselijkheid verergeren, vooral intense beweging.
  3. Beheers je ademhaling: Diep, langzaam en gestaag ademhalen kan misselijkheid helpen verlichten. Uit onderzoek is gebleken dat
  4. Overgeven: Overgeven kan in bepaalde gevallen de misselijkheid verminderen. Dit is vooral het geval bij voedselvergiftiging of alcohol. Het garandeert echter geen volledige verlichting van misselijkheid.
  5. Frisse lucht: Een frisse neus halen kan helpen om gevoelens van misselijkheid te verminderen.

Studies over verlichting van misselijkheid hebben gevonden dat aromatherapie met pepermunt helpt om misselijkheid te verlichten. Oliën, citroen, lavendel, kamille en kruidnagel worden veel gebruikt in de aromatherapie tegen misselijkheid, maar er zijn geen studies over deze (7).

Wat zijn de beste huismiddeltjes tegen misselijkheid?

Of het nu te veel alcohol is, zwangerschap of verkeerd voedsel, voor elke situatie zijn er handige huismiddeltjes om misselijkheid te verlichten.

Want niet elk gevoel van misselijkheid hoeft met medicijnen behandeld te worden. En niet alle misselijkheid heeft ernstige oorzaken.

Wat helpt tegen misselijkheid na veel alcoholgebruik?

Als je je misselijk voelt nadat je veel alcohol gedronken hebt, moet je het rustig aan doen met je maag. Je kunt stilstaand water drinken en licht voedsel eten. Je moet ook niet veel aan lichaamsbeweging doen.

  1. Zout voedsel: Of het nu haring is, ingemaakte komkommers, bouillon of zoute stokjes. Je moet mineralen aanvullen die je lichaam door waterverlies en eventueel braken verloren heeft. Fruitspritsen zouden ook moeten helpen.
  2. Kamille- of saliethee: Het drinken van een kruidenthee helpt tegen ernstige misselijkheid, omdat de maag er niet door belast wordt. Kamille- en saliethee zijn het beste.
  3. Koel je hoofd af: Bovendien kan het helpen het hoofd af te koelen om de hoofdpijn, duizeligheid en bijbehorende misselijkheid te verminderen. Frisse lucht is ook goed voor de hoofdpijn.
  4. Yoghurt met fruit en honing: Dit vervangt de ontbrekende mineralen en vitaminen en de fructose helpt ook om de alcohol af te breken.
  5. Verhogen van het bovenlichaam: Als je duizeligheid en misselijkheid hebt als je ligt, kan het ook helpen om het bovenlichaam te verhogen (bijvoorbeeld met extra kussens).
  6. Pepermuntolie: Als je extra hoofdpijn hebt, helpt het ook om jezelf in te wrijven met pepermuntolie. Dit heeft een pijnstillende werking en vervangt de pijnstiller (6).

Probeer uit welke van deze remedies voor jou het beste werkt.

Wat kan helpen bij misselijkheid tijdens de zwangerschap?

Als je je tijdens je zwangerschap vaak misselijk voelt en regelmatig last hebt van ochtendmisselijkheid, probeer dan gember in te nemen in de vorm van thee.

Studies hebben aangetoond dat gember doeltreffend is bij de behandeling van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap. (7) .

Wat helpt bij misselijkheid bij kinderen?

Als kinderen misselijk zijn, is het belangrijk om uit te zoeken waar de misselijkheid vandaan komt en welke andere symptomen er zijn, net als bij volwassenen.

Als huismiddeltjes niet helpen, is een bezoek aan de dokter raadzaam.

Als het om eenvoudige misselijkheid gaat, kunnen huismiddeltjes net zo goed helpen.

Als de misselijkheid met buikpijn gepaard gaat, moet je kind vet voedsel of zware maaltijden vermijden. In dit geval zijn kleine drankjes met water of flauwe voedingsmiddelen zoals droge koekjes optimaal (12).

Net als bij volwassenen is het belangrijkste dat je niet uitgedroogd raakt. Als ook braken optreedt, kan dit helpen

  • Drankjes met elektrolyten, ijslolly’s of ijsblokjes
  • Crackers, toast, flauwe soepen, bananen en aardappelpuree
  • Kleine hoeveelheden vochtinbrengende voedingsmiddelen (13)
  • Kruidenthee of saliethee

In principe moeten kinderen niet anders behandeld worden dan volwassenen. Let alleen op andere symptomen die je kind je misschien niet direct vertelt. Als je het niet zeker weet, vraag dan advies aan een arts.

Wat kan helpen bij misselijkheid na het eten?

Als je iets gegeten hebt en je voelt je misselijk, dan kunnen er verschillende oorzaken zijn die verschillend behandeld moeten worden.

De volgende huismiddeltjes kunnen misselijkheid na het eten voorkomen of verlichten

  • gemakkelijk te verteren voedsel zoals crackers, witte rijst of toast
  • Gember (inclusief ginger ale, gembergom of gembersnoep)
  • Het vermijden van melk of vezelrijke voedingsmiddelen (bij voorwaardelijke misselijkheid)
  • Kauwgom of pepermuntjes
  • regelmatig drinken in kleine hoeveelheden
  • het eten van kleinere, frequentere maaltijden (10)

Als je regelmatig problemen hebt met voedsel, kun je een allergische reactie of intolerantie hebben. In dit geval helpen zelfs huismiddeltjes niet. Deze voedingsmiddelen moet je vermijden.

was-hilft-gegen-übelkeit

Stil water of kruidenthee helpen om misselijkheid te verlichten en je gehydrateerd te houden. Als je je onwel voelt of moet overgeven, ondersteunen drankjes met elektrolyten je alkalisch evenwicht. (Image source: pixabay / congerdesign)

Als je toch iets eet dat je niet bevalt en je je licht misselijk voelt, kunnen de volgende huismiddeltjes je symptomen verlichten

  • IJsblokjes of fijngestampt ijs
  • Zacht voedsel zoals crackers of toast
  • Vermijd vettig, gefrituurd of gekruid voedsel
  • Ontspan na het eten
  • Eet en drink langzaam
  • Koud voedsel of kamertemperatuur als de geur van warm voedsel je misselijk maakt

Als je een buikgriep of virus hebt, drink dan veel vocht in kleine hoeveelheden en eet licht voedsel of ijs-chips (11).

Wat helpt bij reisziekte?

Als je last hebt van reisziekte en je toevlucht wilt nemen tot beproefde huismiddeltjes in plaats van tabletten, raden we je het volgende aan

  • Vitamine B6 (vooral geconcentreerd in zalm, walnoten of chips, maar ook te vinden in andere voedingsmiddelen of in capsules)
  • Bereidingen met gemberwortel (4)

Het innemen van orale gember tijdens het vasten of na het eten is wetenschappelijk onderzocht. Het kan leiden tot een vermindering van misselijkheid en braken (8).

Wat helpt bij misselijkheid met overgeven?

Voor misselijkheid of braken als gevolg van onvoldoende spijsvertering helpen huismiddeltjes die je maagsapproductie stimuleren. Dit kan misselijkheid of braken voorkomen (5).

Deze kunnen zijn

  • Kleine slokjes water nemen
  • Pepermunt- of gemberthee
  • zoute voedingsmiddelen
  • suikerhoudende, niet-koolzuurhoudende dranken
  • Geraniumwortel, thee (7, 8)

Je moet zelf uitproberen welke van deze mogelijkheden het beste werkt. De persoonlijke bezittingen zijn heel individueel.

Welke medicijnen helpen bij misselijkheid?

Medicijnen tegen misselijkheid en braken moeten van tevoren met een arts besproken worden. Bij reisziekte helpen tabletten of zetpillen tegen reisziekte.

Deze zijn online en in apotheken verkrijgbaar. Als alternatief zijn er speciale kauwgommen (4).

Bij misselijkheidsklachten kun je beter pijnstillers vermijden, want ibuprofen en aspirine, bijvoorbeeld, belasten de maag extra. Paracetamol is ook ongeschikt omdat het na alcoholgebruik door de lever wordt afgebroken (6).

Wanneer moet ik naar een dokter gaan als ik misselijkheid heb?

We hebben een tabel bijgevoegd met symptomen die op ziekte kunnen wijzen voor volwassenen en kinderen.

Groep Symptomen
Volwassen Bloed in braaksel of ontlasting, pijn op de borst, verwardheid, diarree die langer dan een paar dagen aanhoudt, extreme dorst, lage urineproductie, zwakte of duizeligheid, koorts boven 38,6°C, hevige pijn in de buik, snelle hartslag, hevig braken, problemen om voedsel vast te houden
Zuigeling/baby hx een kind (jonger dan 6 maanden) braakt, een kind (ouder dan 6 maanden) braakt en heeft koorts, een kind braakt al meer dan 8 uur, braakt bloed, een kind heeft al meer dan 8 uur geen urine geproduceerd, een kind is abnormaal slaperig, een kind heeft al 2 uur buikpijn, een kind heeft hoofdpijn(10, 11)

Je moet naar een dokter gaan als je last hebt van steeds terugkerende misselijkheid. Dit kan een functionele stoornis zijn (3).

Conclusie

Zoals je ziet zijn er wel wat tips en trucs tegen misselijkheid, maar de studies over het ene of het andere huismiddeltje zijn beperkt of niet voor 100% bewezen in hun werking. Niettemin bevelen veel deskundigen en artsen alternatieve oplossingen voor misselijkheid aan. Er moet echter rekening gehouden worden met de omvang van het symptoom. Misselijkheid ten gevolge van ziekte vereist professionele behandeling, zo nodig met medicijnen.

In het algemeen moet je, als je je misselijk voelt, tot op de bodem uitzoeken wat de oorzaak is. Doe het voorlopig rustig aan met je lichaam en probeer de symptomen te verlichten met gewone huismiddeltjes. Wees vooral voorzichtig met kinderen, want ze kunnen hun ongemak niet direct kenbaar maken en zo kan een ziekte niet meteen ontdekt worden.

Foto bron: 123rf / 82033801

Referenties (13)

1.
Bron

2.
Bron

3.
Bron

4.
Bron

5.
Bron

6.
Bron

7.
Bron

8.
Bron

9.
Bron

10.
Bron

11.
Bron

12.
Bron

13.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Übelkeit und Erbrechen
Ga naar bron
Übelkeit - Medizinische Experten
Ga naar bron
Chronische Übelkeit
Ga naar bron
Erbrechen und Übelkeit
Ga naar bron
Hausmittel gegen Üblkeit
Ga naar bron
Übelkeit nach Alkoholkonsum - Was hilft?
Ga naar bron
What are the best ways to get rid of nausea?
Ga naar bron
A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting
Ga naar bron
What foods relieve nausea?
Ga naar bron
What to know about nausea after eating
Ga naar bron
What Causes Nausea After Eating?
Ga naar bron
Ways to treat vomiting at home
Ga naar bron
Recensies