Laatst bijgewerkt: 29-08-2021

Wie kent het niet? Het is nauwelijks herfst als je keel begint te schrapen en pijn te doen. Een zere keel teistert een mens gewoonlijk twee tot drie keer per jaar. Het vervelende ongemak veroorzaakt ongemak en houdt het dagelijks leven op. Maar wat kan helpen?

In dit artikel kom je te weten wat keelpijn veroorzaakt en wat je kunt doen om er verlichting in te brengen. Van huismiddeltjes tot medicijnen, we hebben een heleboel handige tips en trucs uitgezocht om keelpijn tegen te gaan.

De belangrijkste feiten in het kort

 • In de meeste gevallen wordt keelpijn veroorzaakt door virussen die een infectie in de keel opwekken. In minder vaak voorkomende gevallen kan de oorzaak ook een bacteriële infectie zijn die met antibiotica behandeld moet worden.
 • Er is een hele reeks huismiddeltjes die kunnen helpen bij keelpijn, zonder dat medicijnen nodig zijn.
 • Als de keelpijn niet beter wordt, erger wordt of als er andere symptomen zoals koorts optreden, moet je beslist naar de dokter gaan.

Definitie: Wat is een zere keel?

Een zere keel uit zich meestal in moeite met slikken, schrapen of jeuk in de keel, en een aandrang om te hoesten. Mensen hebben regelmatig last van de pijn.

Gemiddeld heeft een mens 2-3 keer per jaar keelpijn. (Image source: Gréta Arday / unsplash)

Mensen krijgen vaak een ruwe stem en lijden aan heesheid. Keelpijn kan vaak gepaard gaan met verkoudheid en oorpijn.

Achtergrond: Wat je moet weten over keelpijn

De meeste mensen krijgen minstens een keer per jaar keelpijn. Dit is wat je moet weten over de oorzaken van keelpijn.

Wat veroorzaakt keelpijn?

Keelpijn kan veroorzaakt worden door virussen of bacteriën. Het merendeel van keelpijn wordt veroorzaakt door virussen. Minder vaak is een bacteriële infectie de oorsprong van een zere keel. Zeldender is de oorzaak van keelpijn een combinatie van beide.

Keelpijn

Keelpijn zijn vaak infecties van de luchtwegen, die meestal door virussen veroorzaakt worden. (1) Ontsteking van de slijmvliezen in de keel manifesteert zich vaak als roodheid en zwelling. Hier hebben we de klassieke symptomen van de verschillende soorten ontstekingen op een rijtje gezet:

Soort ontsteking Typische symptomen
Tonsillitis Hevige pijn in de keel, die soms tot aan de oren reikt
Faryngitis Hevig schrapen in de keel
Laryngitis Heesheid en moeite met spreken

Het blijkt dat de verschillende soorten keelontsteking verschillende symptomen hebben.

Keelpijn bij ziekten en allergieën

Keelpijn kan vaak voorkomen als een begeleidend symptoom van andere ziekten of ook van allergieën. Onder andere een zere keel is typisch bij deze ziekten (2)

 • Griep
 • Koud
 • Scharlaken koorts
 • Mazelen
 • Bof
 • Pfeiffersches klierkoorts
 • Difterie

Als je tekenen van deze ziekten of allergieën hebt, moet je onmiddellijk naar een dokter gaan.

Andere oorzaken

Virussen en bacteriën zijn niet noodzakelijk de oorzaak van keelpijn. Verschillende omgevingsprikkels of brandend maagzuur kunnen ook een zere keel veroorzaken.

 • Brandend maagzuur: Maagzuur stijgt op in de keel en beschadigt de slijmvliezen, wat tot pijn kan leiden
 • Droge lucht: Vooral verwarming en airconditioning drogen de lucht uit, waardoor ook de slijmvliezen uitdrogen en scheurtjes kunnen ontstaan, wat tot pijn kan leiden
 • Sigaretten: Veelvuldig roken kan ook leiden tot pijn in de keel
 • Chemicaliën: Het inademen van chemicaliën kan ook pijn in de keel veroorzaken
 • Overmatig gebruik van de stembanden: Dit kan de slijmvliezenoverstimuleren en pijn veroorzaken

Een zere keel kan verschillende oorzaken hebben. Als je je van deze oorzaken bewust bent, kun je ze beter vermijden.

Eenzijdige keel

pijn Als de keelpijn maar aan één kant optreedt, d.w.z. merkbaar aan de linker- of rechterkant, is de meest voorkomende oorzaak een infectie die de slijmvliezen aantast. Dit kan een amandelontsteking zijn, die vaak maar aan één kant pijn doet, en die Angina Plaut-Vincent heet. Als je aan één kant keelpijn hebt, is het raadzaam naar een dokter te gaan.

Wanneer moet je met keelpijn naar de dokter gaan?

Keelpijn veroorzaakt door bacteriën moet soms met antibiotica behandeld worden. Daarom is het raadzaam een arts te raadplegen als de symptomen niet verbeteren, of als je erg hevige en verergerende pijn hebt. Je moet ook niet aarzelen om naar de dokter te gaan als je de volgende symptomen hebt. (3)

 • Lymfeklieren zwellen op
 • Koorts
 • Opgezwollen keel die de ademhaling belemmert
 • Extra pijn in de onderbuik en misselijkheid

Als je besluit naar een dokter te gaan om je symptomen te laten onderzoeken, kun je het beste naar je huisarts gaan of direct naar een KNO-arts.

was-hilft-gegen-halsschmerzen

Als de keelpijn niet overgaat, moet je naar een dokter gaan. (Image source: Hush Naidoo / unsplash)

Ze kunnen je vertellen of je echt een zere keel hebt. Ze kunnen ook medicijnen voorschrijven om de pijn te verlichten.

Keelpijn bij kinderen

Keelpijn bij kinderen kan een teken zijn van kinderziekten die in combinatie met keelpijn voorkomen. Dit kan veroorzaakt worden door streptokokken, die roodvonk, faryngitis en tonsillitis kunnen veroorzaken. Zo nodig moeten deze gevallen met antibiotica behandeld worden, dus je moet altijd naar de dokter gaan met kinderen die last hebben van keelpijn. (4)

Keelpijn bij peuters en baby’s

Meestal is keelpijn bij baby’s en peuters ook het gevolg van een virale infectie. In sommige gevallen is het ook een bacteriële infectie, waarvoor alleen antibiotica verlichting kan geven. De symptomen van een zere keel bij een baby zijn onder andere:

 • de baby is ongelukkig en huilt vaak
 • het huilt veel als het drinkt, wat wijst op ongemak bij het slikken
 • heeft meer slaap nodig als hij ziek is
 • de keel is rood

Baby’s die in de winter geboren worden, hebben vooral kans op keelpijn en verkoudheidssymptomen. Het immuunsysteem is bij baby’s nog maar net gevormd, dus ze zijn vatbaarder voor ziektekiemen. Als baby’s of jonge kinderen symptomen van keelpijn vertonen, is het belangrijk een arts te bezoeken om de precieze oorzaak van de pijn te weten te komen.

Keelpijn bij vrouwen die borstvoeding geven en zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen hebben een verzwakt immuunsysteem en zijn daardoor vatbaarder voor infecties. Voor keelpijn is het vooral aan te bevelen huismiddeltjes te gebruiken in plaats van medicijnen.

was-hilft-gegen-halsschmerzen

Huismiddeltjes zijn vooral populair bij zwangere vrouwen tegen keelpijn. (Foto bron:
Camylla Battani / unsplash)

Een behandeling moet altijd met een arts besproken worden. Voorzichtigheid is ook geboden met kruiden, want die kunnen een arbeidbevorderend effect hebben.

Hoe lang duurt het voor een zere keel overgaat?

Afhankelijk van de oorsprong van de ziekte duurt het vijf tot zeven dagen voor de keelpijn helemaal genezen is. In de meeste gevallen neemt de intensiteit van de pijn na ongeveer drie dagen af.

Kan een zere keel chronisch worden?

Keelpijn kan chronisch worden. Bij onderzoeken wordt in dit geval vaak niets gevonden. De pijn wordt vaak in de keel gevoeld. De pijn kan komen doordat de tong tegen het monddak drukt, waardoor het strottenhoofd onbewust steeds een beetje naar boven getrokken wordt.

Wat moet je niet eten als je keelpijn hebt?

Als je keelpijn hebt, moet je niet te pikant eten. Gember kan een verzachtend effect hebben, maar hoge doses chilipeper hebben de neiging irriterend te werken. Voedingsmiddelen die te heet zijn of scherpe randen hebben, zoals chips of noten, moeten ook vermeden worden.

Dat geldt ook voor zoute en pikante voedingsmiddelen. Zacht voedsel, zoals soepen en stoofschotels, maakt gemakkelijk slikken mogelijk zonder de keel te irriteren.

Wat helpt tegen keelpijn: De beste tips, trucs & huismiddeltjes om keelpijn te verlichten

Keelpijn is een van de klachten waar veel mensen in de loop van het jaar nog vaker mee te kampen hebben. Om snel van de vervelende pijn af te komen, hebben we hieronder veel tips en trucs samengebracht die je kunnen helpen een zere keel te bestrijden.

Van vele nuttige huismiddeltjes, tot theeën, tot medicijnen, je vindt in elk hoofdstuk nuttige methoden om keelpijn te bestrijden. We gaan over elke methode meer in detail in de volgende secties.

Huismiddeltjes tegen keelpijn

Keelpijn wordt vooral door virussen veroorzaakt, en antibiotica helpen niet. Huismiddeltjes, daarentegen, kunnen heel doeltreffend zijn om snel verlichting te geven bij keelpijn. Behalve voldoende rust en slaap zijn er nog andere tips om een zere keel tegen te gaan.

Drink

veel vocht Veel vocht drinken is waarschijnlijk het bekendste advies dat tegen keelpijn gegeven wordt. Maar het is zeer effectief. Het is belangrijk om de slijmvliezen vochtig te houden, zodat ze kunnen regenereren en ziekteverwekkers beter kunnen afweren. Het is aan te bevelen om 2 liter vocht per dag te drinken.

Water en thee zijn hiervoor het beste. Ook zuigtabletten en snoepjes helpen de slijmvliezen te bevochtigen, maar het ingrediënt in de snoepjes is van ondergeschikt belang. Ze stimuleren vooral de speekselproductie, die vocht creëert op de slijmvliezen.

Gorgels

Gorgels verminderen het aantal ziekteverwekkers op de slijmvliezen van mond en keel door te helpen de ziektekiemen weg te spoelen. Er zijn verschillende oplossingen die je kunt gebruiken om te gorgelen. In de volgende lijst hebben we verschillende varianten voor je samengesteld.

 • Zoutwater staat bekend om zijn ontsmettende eigenschappen (5). Je hebt een halve theelepel zout nodig voor een zoutwater gorgeloplossing, die je oplost in een kopje vol warm water. Als het water op een aangename temperatuur is, kun je beginnen met gorgelen.
 • Salie heeft een ontsmettende en ontstekingsremmende werking en schijnt wonden te helpen genezen. (6) Voor de gorgeloplossing giet je ongeveer 500 milliliter kokend water over de bladeren en laat ze 20 minuten trekken. Gorgel dan met tussenpozen van 2 uur.
 • Kamille heeft ook ontsmettende eigenschappen, geneest wonden en helpt ontstekingen te verminderen. Als je een gorgeloplossing wilt maken, giet je ongeveer 500 milliliter kokend water over de bloemen en laat je ze ongeveer 20 minuten trekken. Daarna kun je gorgelen met tussenpozen van 2 uur.
 • Lijnzaad vormt een soort beschermende film over het slijmvlies, die het beschermt tegen irritatie. Voor de gorgeloplossing heb je een theelepel lijnzaad nodig, die je over ongeveer 200 milliliter koud water giet. Laat het 20 minuten staan en begin dan te gorgelen.

Let erop dat je zoutwateroplossingen moet uitspugen na inname.

Warme en koude keelkompressen

Warme of koude keelkompressen kunnen ook helpen bij keelpijn. De kompressen hebben een pijnstillende werking en worden verondersteld je te helpen je beter te voelen. (7) Wat de temperatuur betreft, moeten de kompressen alleen aangebracht worden zolang ze comfortabel zijn.

Dit betekent dat warme kompressen niet te warm mogen zijn en koude kompressen niet ijskoud. Warme kompressen helpen de bloedcirculatie in het weefsel te stimuleren. Hierdoor kunnen de afweercellen ter plaatse sneller werken.

Warme kompressen kun je gemakkelijk maken met warm water of als alternatief met thee. Doop een dunne doek in warm water of thee en wring hem uit. Dan kun je het om je hals wikkelen. Wikkel er een droge doek over, zodat hij niet zo snel afkoelt.

Zelfs een warme sjaal kan een soortgelijk positief effect hebben.

Je kunt ook warme kompressen maken met aardappelen. Van aardappelen wordt gezegd dat ze de warmte langer vasthouden. Om een warm kompres met aardappelen te maken, kook je ze eerst. Stamp ze dan zachtjes in een doek en wacht tot ze op een aangename temperatuur zijn.

Je kunt dan een andere doek of sjaal gebruiken om het hele kompres aan je hals vast te maken. Een koude kwark kompres kan ook een positief effect hebben op een zere keel. Men zegt dat het ontstekingen kalmeert en dat de melkzuurbacteriën in de wrongel een ontzwellend effect hebben.

Om een koud kwark kompres te maken, smeer je kwark op een doek en vouw je die om, zodat je je hals niet met kwark besmeurt. Je kunt dan een andere doek of sjaal gebruiken om de omslagdoek om je hals vast te maken. Het eten van ijs of het zuigen op ijsblokjes kan ook helpen bij keelpijn, omdat de kou een kortstondig verdovend effect heeft op de pijnlijke plek.

Honing

Honing is een algemeen bekend middel tegen keelpijn. Maar niet iedereen weet welke effectieve eigenschappen honing werkelijk heeft. Het werkt ontstekingsremmend, kan wondgenezing bevorderen en heeft daarom een verzachtende werking op de keel. Verder kan honing de groei van bacteriën afremmen en heeft een slijmoplossende werking. (8)

was-hilft-gegen-halsschmerzen

Honing heeft een antibacteriële werking en kan daarom helpen om keelpijn te verlichten. (Arwin Neil Baichoo / unsplash)

Je kunt honing op verschillende manieren innemen. Je kunt een theelepel honing gewoon eten. Je kunt het ook toevoegen aan thee of warme melk. Biologische kwaliteit wordt aanbevolen voor het beste resultaat. Het is belangrijk te onthouden dat je nooit honing aan baby’s moet geven, want het kan schadelijke effecten op hen hebben. (9)

Kippensoep

Kippensoep is een bekend middel om keelpijn te verhelpen. Het is geen fabeltje dat de zelfgemaakte bouillon, die vitaminen bewaart en het lichaam van warmte en vocht voorziet, aangenaam is voor keelpijn. Bovendien wordt van kippensoep gezegd dat ze een positief effect heeft op het in evenwicht brengen van de mineralenbalans.

Inhalatie

Verschillende kruidentheeën kunnen ook aangenaam zijn om in te ademen.

Het inhaleren van warm waterdamp kan ook helpen bij keelpijn. Het maakt de luchtwegen vrij van slijm en houdt ze vochtig, wat de pijn kan helpen verlichten. Aangename etherische oliën, zoals eucalyptus, kunnen aan het hete water worden toegevoegd om te inhaleren. (10)

Bij het inhaleren moet je er rekening mee houden dat essentiële oliën nooit gebruikt mogen worden bij kinderen en astmapatiënten, want dit kan het risico van kortademigheid opwekken.

Zweetkuur

Een zweetkuur kan helpen om de virussen te bestrijden. Van de verhoogde hitte en het zweten wordt gezegd dat ze goed zijn voor het immuunsysteem. Je kunt hiervoor ook een koud bad nemen. Tijdens een zweetkuur moet je altijd voldoende drinken en je goed afdrogen om je lichaam niet te belasten.

Het is belangrijk op te merken dat een zweetkuur niet gebruikt mag worden als je koorts hebt of ernstige verkoudheidsverschijnselen. Dit heeft slechte gevolgen voor het immuunsysteem en de bloedsomloop.

Theeën tegen keelpijn

Theeën zijn populair tegen keelpijn. Maar welke theeën zijn het beste als je keel pijn doet? In de volgende tabel vind je theeën die je kunt drinken tegen keelpijn en hun werking:

Tee effect
Thyme helpt bij het ophoesten, is kalmerend, antibacterieel, slijmoplossend en ontstekingsremmend
Kamille is decongestivum en ontstekingsremmend
Gember is ontstekingsremmend
Ribwort is antibacterieel, slijmoplossend en ontstekingsremmend
Venkel is slijmoplossend en ontstekingsremmend
Sage is ontstekingsremmend en verzacht de slijmvliezen
Lindebloesem is diaphoretisch, helpt tegen verkoudheidsvirussen

Als alternatief voor thee kun je ook warme citroen drinken, die met zijn hoge vitamine C gehalte bevorderlijk is voor herstel. De zuurgraad kan echter ook een onaangenaam gevoel in de keel veroorzaken. In dit geval is het het beste om aandacht te besteden aan wat goed voor je is. Laat de thee afkoelen om de slijmvliezen niet te irriteren met de hitte.

Vitaminen in voedingsmiddelen tegen keelpijn

Als je keelpijn hebt, kan het ook nuttig zijn om je immuunsysteem via je voeding te versterken. Hier ondersteunen de vitamines in voedsel het herstel en versterken de afweer van het lichaam. Vooral de inname van vitamine A, C en E zijn heilzaam. Deze voedingsmiddelen zijn bijzonder rijk aan vitaminen

 • Bessen: Zwarte bes, duindoorn, rozenbottel
 • Groenten: wortel, venkel, broccoli, boerenkool, spinazie, ui
 • Fruit: sinaasappel, citroen

Bij het bereiden van voedsel dat rijk is aan vitamines moet je oppassen dat je het niet te gaar maakt, anders gaan de vitamines verloren.

Geneesmiddelen tegen keelpijn

Als je een hekel hebt aan thee en huismiddeltjes om keelpijn te behandelen, kun je je altijd tot de apotheek wenden voor verlichting van de pijn. Er zijn enkele medicijnen die pijnstillend en ontstekingsremmend werken en kunnen helpen bij een zere keel.

was-hilft-gegen-halsschmerzen

Medicijnen als paracetamol en ibuprofen kunnen helpen bij keelpijn door hun pijnstillende werking. (Image source: James Yarema / unsplash)

Er is ook een ruime keuze aan zuigtabletten of gorgels met benzocaïne of lidocaïne verkrijgbaar in apotheken (11). Het is ook raadzaam om bij de apotheek om raad te vragen. In de regel moeten medicijnen alleen ingenomen worden als ze goed verdragen worden.

Paracetamol

Het geneesmiddel paracetamol kan helpen bij acute keelpijn. Het heeft een pijnstillende en koortswerende werking. Paracetamol verlicht ook pijnlijke ledematen en hoofdpijn. Het is daarom ook goed tegen verkoudheid of griepverschijnselen. (12)

Ibuprofen

Het geneesmiddel ibuprofen werkt over het algemeen pijnstillend, helpt koorts te verminderen en heeft een ontstekingsremmende werking. Dit betekent dat ibuprofen ook verzachtend kan werken bij keelpijn. (13)

Conclusie

Voor virale infecties kunnen zelfs antibiotica geen verlichting brengen. Er zijn veel huismiddeltjes, theeën en andere remedies tegen keelpijn die de pijn kunnen verlichten en helpen bij het genezingsproces. Je kunt in de apotheek ook vrij verkrijgbare geneesmiddelen tegen keelpijn vinden.

Maar het is belangrijk om je symptomen goed in de gaten te houden en een dokter te raadplegen als ze niet beter worden. Het is vooral belangrijk voor kleine kinderen, baby’s en zwangere vrouwen om naar een dokter te gaan. Hij of zij kan de precieze oorzaak achterhalen en het juiste middel tegen de keelpijn voorschrijven.

Beeldbron: Naumenko / 123rf

Referenties (13)

1. Traute, Moni. Deutscher Berufsverband der Hals-Nasen-Ohrenärzte e.V. (Hrsg.) Halsschmerzen – Ursachen und ihre besonderen Symptome. München.
Bron

2. Traute, Moni. Deutscher Berufsverband der Hals-Nasen-Ohrenärzte e.V. (Hrsg.) Halsschmerzen im Überblick. München.
Bron

3. Traute, Moni. Deutscher Berufsverband der Hals-Nasen-Ohrenärzte e.V. (Hrsg.) Halsschmerzen – wann zum Arzt?. München.
Bron

4. Gerber MA. Diagnosis and treatment of pharyngitis in children. Pediatr Clin North Am. 2005;52(3):729-vi. doi:10.1016/j.pcl.2005.02.004
Bron

5. Aravinth V, Aswath Narayanan MB, Ramesh Kumar SG, Selvamary AL, Sujatha A. Comparative evaluation of salt water rinse with chlorhexidine against oral microbes: A school-based randomized controlled trial. J Indian Soc Pedod Prev Dent. 2017;35(4):319-326. doi:10.4103/JISPPD.JISPPD_299_16
Bron

6. Beheshti-Rouy M, Azarsina M, Rezaie-Soufi L, Alikhani MY, Roshanaie G, Komaki S. The antibacterial effect of sage extract (Salvia officinalis) mouthwash against Streptococcus mutans in dental plaque: a randomized clinical trial. Iran J Microbiol. 2015;7(3):173-177.
Bron

7. Traute, Moni. Deutscher Berufsverband der Hals-Nasen-Ohrenärzte e.V. (Hrsg.) Halsschmerzen – was hilft?. München.
Bron

8. Al-Waili N, Salom K, Al-Ghamdi AA. Honey for wound healing, ulcers, and burns; data supporting its use in clinical practice. ScientificWorldJournal. 2011;11:766-787. Published 2011 Apr 5. doi:10.1100/tsw.2011.78
Bron

9. Steininger ,Cornelia. Berufsverband der Kinder- und Jugendärzte e. V. (Hrsg.). Honig ist für Babys gefährlich. München. 2003.
Bron

10. Sadlon AE, Lamson DW. Immune-modifying and antimicrobial effects of Eucalyptus oil and simple inhalation devices. Altern Med Rev. 2010;15(1):33-47.
Bron

11. Tanaka Y, Nakayama T, Nishimori M, Tsujimura Y, Kawaguchi M, Sato Y. Lidocaine for preventing postoperative sore throat. Cochrane Database Syst Rev. 2015;2015(7):CD004081. Published 2015 Jul 14.
Bron

12. ESCMID Sore Throat Guideline Group, Pelucchi C, Grigoryan L, et al. Guideline for the management of acute sore throat. Clin Microbiol Infect. 2012;18 Suppl 1:1-28. doi:10.1111/j.1469-0691.2012.03766.x
Bron

13. ESCMID Sore Throat Guideline Group, Pelucchi C, Grigoryan L, et al. Guideline for the management of acute sore throat. Clin Microbiol Infect. 2012;18 Suppl 1:1-28. doi:10.1111/j.1469-0691.2012.03766.x
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Traute, Moni. Deutscher Berufsverband der Hals-Nasen-Ohrenärzte e.V. (Hrsg.) Halsschmerzen – Ursachen und ihre besonderen Symptome. München.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Traute, Moni. Deutscher Berufsverband der Hals-Nasen-Ohrenärzte e.V. (Hrsg.) Halsschmerzen im Überblick. München.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Traute, Moni. Deutscher Berufsverband der Hals-Nasen-Ohrenärzte e.V. (Hrsg.) Halsschmerzen – wann zum Arzt?. München.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Gerber MA. Diagnosis and treatment of pharyngitis in children. Pediatr Clin North Am. 2005;52(3):729-vi. doi:10.1016/j.pcl.2005.02.004
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Aravinth V, Aswath Narayanan MB, Ramesh Kumar SG, Selvamary AL, Sujatha A. Comparative evaluation of salt water rinse with chlorhexidine against oral microbes: A school-based randomized controlled trial. J Indian Soc Pedod Prev Dent. 2017;35(4):319-326. doi:10.4103/JISPPD.JISPPD_299_16
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Beheshti-Rouy M, Azarsina M, Rezaie-Soufi L, Alikhani MY, Roshanaie G, Komaki S. The antibacterial effect of sage extract (Salvia officinalis) mouthwash against Streptococcus mutans in dental plaque: a randomized clinical trial. Iran J Microbiol. 2015;7(3):173-177.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Traute, Moni. Deutscher Berufsverband der Hals-Nasen-Ohrenärzte e.V. (Hrsg.) Halsschmerzen – was hilft?. München.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Al-Waili N, Salom K, Al-Ghamdi AA. Honey for wound healing, ulcers, and burns; data supporting its use in clinical practice. ScientificWorldJournal. 2011;11:766-787. Published 2011 Apr 5. doi:10.1100/tsw.2011.78
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Steininger ,Cornelia. Berufsverband der Kinder- und Jugendärzte e. V. (Hrsg.). Honig ist für Babys gefährlich. München. 2003.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Sadlon AE, Lamson DW. Immune-modifying and antimicrobial effects of Eucalyptus oil and simple inhalation devices. Altern Med Rev. 2010;15(1):33-47.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Tanaka Y, Nakayama T, Nishimori M, Tsujimura Y, Kawaguchi M, Sato Y. Lidocaine for preventing postoperative sore throat. Cochrane Database Syst Rev. 2015;2015(7):CD004081. Published 2015 Jul 14.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
ESCMID Sore Throat Guideline Group, Pelucchi C, Grigoryan L, et al. Guideline for the management of acute sore throat. Clin Microbiol Infect. 2012;18 Suppl 1:1-28. doi:10.1111/j.1469-0691.2012.03766.x
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
ESCMID Sore Throat Guideline Group, Pelucchi C, Grigoryan L, et al. Guideline for the management of acute sore throat. Clin Microbiol Infect. 2012;18 Suppl 1:1-28. doi:10.1111/j.1469-0691.2012.03766.x
Ga naar bron
Recensies