Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Je opent je ogen en wilt aan de dag beginnen, maar bij de eerste beweging schiet een pijnscheut in je hoofd en treedt misselijkheid in. Je herinnert je het feest van gisteravond en je weet: je hebt een vette kater. Nu wil je natuurlijk alles doen om zo snel mogelijk van de ellendige hoofdpijn en het zinkend gevoel in je maag af te komen. Maar wat is de beste manier om dit te doen?

In dit artikel willen we je een paar tips en trucs geven om een kater snel en effectief te bestrijden. Omdat je een kater niet lijdzaam in bed hoeft uit te zitten, kun je het herstel versnellen en iets goeds voor je lichaam doen.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Een kater is de term die gebruikt wordt om de gevolgen van overmatig alcoholgebruik aan te duiden. Deze variëren van hoofdpijn en misselijkheid tot verlies van eetlust en concentratieproblemen.
  • Alcohol zorgt ervoor dat het lichaam ernstig uitgedroogd raakt. Daarom is het uiterst belangrijk om tijdens en vooral na alcoholgebruik veel vocht te drinken. Dit geldt niet voor alcoholische dranken, natuurlijk, en stilstaand water is meestal de beste manier.
  • Frisse lucht en matige lichaamsbeweging kunnen ook helpen om een kater te bestrijden. Dit voorziet het lichaam van meer zuurstof en brengt de bloedsomloop op gang.

Definitie: Wat is een kater?

Een kater is de spreektaal voor het gevoel van onwel zijn en de verslechtering van geestelijke en lichamelijke prestaties na overmatig alcoholgebruik. De hoeveelheid alcohol die zo’n kater teweegbrengt verschilt van persoon tot persoon en hangt o.a. af van de vorm van de dag.

was hilft gegen Kater

Volgens wetenschappers kan een kater de prestaties tot drie dagen lang schaden. Bovendien kan alcohol een negatief effect hebben op de potentie. (Image source: Michal Jarmoluk/ Pixabay)

De meest voorkomende symptomen bij een kater zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken, concentratieproblemen, meer zweten, verlies van eetlust, maagklachten, spierpijn en een neerslachtige stemming (1).

Achtergronden: Wat je moet weten over katers

Voor we je tips geven over hoe je een kater het beste kunt bestrijden, moet je eerst wat achtergrondinformatie over dit onderwerp leren.

In de volgende paragrafen beantwoorden we deze veel gestelde vragen voor je.

Hoe ontstaat een kater in de eerste plaats?

Een kater ontstaat klassiek na overmatig alcoholgebruik de volgende dag. De alcohol zorgt ervoor dat het hormoon vasopressine geblokkeerd wordt. Dit leidt ertoe dat de nieren het water gewoon loslaten in de blaas zonder het eerst terug te winnen.

Dit leidt tot een verhoogd vochtverlies, wat ook het veelvuldig naar het toilet gaan tijdens een avondje drinken verklaart. Andere gevolgen zijn hoofdpijn door een tekort aan vocht in de hersenen en een droge mond.

was hilft gegen Kater

Als je wilt afvallen, moet je cocktails, alcopops en dergelijke vermijden, want ze bevatten veel verborgen calorieën en zijn erg smakelijk. (Image source: bridgesward/ PIxabay)

Zoals we allemaal weten is de lever verantwoordelijk voor het afbreken van alcohol. Om dit te doen heeft het echter veel energie nodig, die geleverd wordt in de vorm van glucose. Het probleem is dat onze hersenen ook grote hoeveelheden glucose nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Maar als de lever alle glucose nodig heeft, worden de hersenen hypoglykemisch. De gevolgen zijn hoofdpijn, vermoeidheid en stemmingswisselingen.

“Lichte” sterke drank zoals wodka veroorzaakt over het algemeen minder kater verschijnselen dan dezelfde hoeveelheid sterke drank met een sterk aroma, zoals rode wijn, whisky en rum. Ook de kwaliteit van de alcohol speelt een grote rol bij het veroorzaken van katers. Producten van hoge kwaliteit zullen minder snel een kater veroorzaken dan slecht geproduceerde producten.

Wat kan ik gebruiken om een kater te bestrijden?

Wat je voor en tijdens een feestje moet doen om een kater te voorkomen, vind je in deze tabel:

Tip Procedure Voorbeelden
Eet goed Een goede maaltijd met veel koolhydraten, vetten en zout helpt een kater voorkomen. Vetrijk voedsel vertraagt de opname van alcohol in het bloed. Omdat alcohol veel zout aan het lichaam onttrekt, moet men ook de zoutconsumptie verhogen. Pasta, pizza, hamburgers, zoute stokjes en noten
“Light” drankjes Suikerhoudende drankjes zoals likeur, cocktails en glühwein moeten vermeden worden. Ga in plaats daarvan voor pure alcohol, want die zijn minder smakelijk en je drinkt er misschien minder van. Wodka shots en gin en tonic
Geen sigaretten Nicotine verlaagt het bloedalcoholgehalte en doet je denken dat je nog niet zo dronken bent. Dit maakt het gemakkelijk om meer te drinken dan je eigenlijk aankunt.
Drink veel water Omdat alcohol sterk uitdrogend is, moet je veel water drinken. Bij elk glas alcohol kun je bijvoorbeeld een glas water drinken.
Bitters zonder alcohol Kruidenextracten van mariadistel, artisjok of alsem ondersteunen de lever-, maag- en spijsverteringsfuncties en kunnen zo de gevolgen van een kater verminderen. Mariadistel, artisjok en alsem

Het belangrijkste is natuurlijk dat je je limiet kent en die niet buitensporig overschrijdt. Dan moeten de gevolgen van een kater binnen redelijke grenzen blijven.

Waarom treedt misselijkheid op bij een kater?

Alcohol is een neurotoxine en brengt het organisme uit zijn homeostase. De afbraakproducten van alcohol zijn ook giftig. Het lichaam wil deze gifstoffen van nature zo snel mogelijk afbreken en kwijt raken.

Een vrij eenvoudige manier is dus om de alcohol gewoon op te braken als die in te grote hoeveelheden in het maag-darmkanaal aanwezig is.

Alcohol irriteert het maagslijmvlies en brengt zo de maag van streek. Dit is de reden waarom er vaak een zinkend gevoel in de maagstreek is.

Deze factoren, naast andere, zijn de reden waarom een kater bijna altijd gepaard gaat met misselijkheid(2).

Waarom veroorzaakt een kater hoofdpijn?

Hoofdpijn bij een kater heeft twee oorzaken

  • Ten eerste verliest het lichaam veel vocht bij alcoholgebruik. Hoofdpijn is een veel voorkomend gevolg van een uitgedroogd lichaam.
  • Anderzijds kan hoofdpijn veroorzaakt worden door te weinig glucose in de hersenen. Dit komt omdat de lever ook grote hoeveelheden glucose nodig heeft om alcohol af te breken en de hersenen er dus van berooft.

De technische term voor hoofdpijn na een kater is delayed alcohol-induced headache.

Welke remedies kan ik gebruiken om een kater te bestrijden?

Alle maatregelen om een kater te voorkomen zijn goed en wel, maar ze bieden weinig hulp aan wie nu een kater heeft. Dus hier zijn een paar dingen om de symptomen van een kater te helpen verlichten:

Tip Procedure Voorbeelden
Drink veel vocht Het belangrijkste bij een kater is veel vocht te drinken om het lichaam weer te hydrateren. Water, thee, vruchtensappen
Katerontbijt Nu is het tijd om de voedingsstoffen die door uitdroging verloren zijn gegaan weer op te nemen en het lichaam te versterken. Vitamine C helpt de lever te ontgiften Zure komkommers, zoutstokjes, yoghurt of kwark, fruit en honing
Pepermuntolie Sprenkel gewoon pepermuntolie op het voorhoofd en de hals en masseer het in. Dit maakt de geest helder en ontspant.
Kruidenaspririnein Het belangrijkste werkzame bestanddeel van wilgenbast is salicine, dat ook in synthetische vorm in aspririne zit. Wilgenbast in thee
Oefenen in de frisse lucht De effecten van een kater gaan meestal het snelst voorbij in de frisse lucht. De bloedsomloop komt op gang en je hebt verse zuurstof ter beschikking. Wandel in het park, jog in het bos

De combinatie van veel vocht, rust en frisse lucht zorgt er meestal altijd voor dat je je beter voelt na een avondje drinken.

Waarom is de kater ’s morgens zo sterk?

De kater is meestal het sterkst direct in de ochtend na het opstaan. De verklaring is vrij logisch en eenvoudig.

Na een nacht drinken val je meestal doodmoe in bed en slaap je min of meer door tot de volgende dag.

Maar je lichaam is ernstig uitgedroogd en heeft echt veel vocht nodig, dat het natuurlijk niet krijgt tijdens de slaap.

Dienovereenkomstig is de hoofdpijn de volgende ochtend hevig. De alcohol is ook grotendeels afgebroken en de effecten worden het sterkst gevoeld als je “nuchter” bent.

Het goede nieuws is echter dat in de loop van de dag de kater verschijnselen met de juiste maatregelen sterk verminderd kunnen worden en tegen de avond vaak helemaal verdwenen zijn.

Een kater bestrijden: de beste tips & trucs om een kater te verlichten

We zeggen vaak tegen onszelf dat we vandaag niet zo veel moeten drinken. Maar helaas lukt het niet altijd en de volgende morgen kun je de klok niet meer terugdraaien. Nu wil je alleen nog maar van die verdomde kater af. Maar welke tips en trucs zijn er?

In het volgende gedeelte gaan we in op een paar variaties die de kater moeten verlichten en controleren we welke werkelijk werken.

Een kater bestrijden met Apsirin

Na een avondje feesten grijpen veel mensen naar een aspirinetablet voor ze naar bed gaan om de volgende ochtend een kater te voorkomen. Maar dit is geen goed idee. Hoewel de aspirinetablet de hoofdpijnsymptomen bestrijdt, tast het tegelijkertijd ook het maagslijmvlies aan.

Paracetamol is ook niet aan te raden tegen een kater, omdat het, net als alcohol, door de lever wordt afgebroken.

En de lever heeft genoeg van de alcohol. In plaats daarvan kun je beter een glas water drinken om je lichaam weer te hydrateren. Zo bestrijd je de oorzaak en niet alleen de symptomen(3).

Een kater bestrijden met Sprite

Sprite, een suikerhoudende drank, klinkt op het eerste gezicht vreemd. Maar er zit wel degelijk iets in deze methode.

Sprite bevordert de afbraak van acetaldehyde. Deze stof wordt beschouwd als de oorzaak van kater symptomen zoals hoofdpijn en misselijkheid. Het wordt omgezet door het enzym aldehyde dehydrogenase, dat in de lever gevormd wordt, in de stof acetaat, die door het organisme getolereerd wordt(4).

was hilft gegen Kater

Ook al kan dit drankje de symptomen van een kater verlichten, je moet er niet te veel tegelijk van drinken, want het bevat ook grote hoeveelheden suiker. Als de suikerspiegel dan weer daalt, is er vaak een gevoel van vermoeidheid. (Image source: Alex Haney/ Unsplash)

Zo kun je eigenlijk je kater effectief en plezierig tegelijk bestrijden met een gekoelde frisdrank.

Een kater bestrijden met magnesium

Magnesium is vooral bekend als supplement voor sporters. Als een natuurlijke antagonist van calcium helpt het de spieren te ontspannen en heeft zo een krampstillend en anticonvulsief effect.

Magnesium helpt dus een kater voorkomen, maar is minder geschikt voor de behandeling van acute symptomen.

Alcoholgebruik verlaagt de magnesiumbloedspiegel, omdat magnesium meer dan normaal wordt verbruikt en uitgescheiden. Als er een permanent magnesiumtekort in het bloed is, komt magnesium vrij uit zijn opslagplaats, de botten. Daarom moet ook voor een voldoende toevoer van magnesium gezorgd worden om de botten te beschermen(5).

Een magnesiumtekort veroorzaakt ook symptomen als hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Het is daarom het beste om extra magnesium in te nemen tijdens het drinken en ook om een magnesiumtablet in te nemen voor het slapengaan. Sommige mensen zweren ook bij het innemen van extra magnesium voor het drinken.

Een kater bestrijden met alcohol

“Als je geen kater wilt krijgen, moet je gewoon blijven drinken” – We hebben deze zin waarschijnlijk al eerder gehoord. Maar hoeveel zin zit er achter deze uitspraak?

In feite voelen de meeste mensen zich beter als ze de ochtend na een feestje een koud biertje drinken. Maar dat lost het probleem van een kater niet op. Het stelt de symptomen alleen maar uit. Als je eenmaal je alcoholische limiet overschreden hebt, is er bijna geen ontkomen meer aan een kater. In plaats van te blijven drinken, is het daarom beter onze trucs te gebruiken om snel weer in vorm te komen.

Een kater bestrijden met meer alcohol kan ook heel snel tot alcoholverslaving leiden.

Een kater bestrijden met een zoutoplossing

Als je het geluk hebt in Las Vegas te wonen, kun je je kater ook laten behandelen door Dr. Jason Burke. De anesthesist heeft zijn eigen “Hangover Trucks” opgezet en behandelt zijn patiënten met een zoutoplossing die aangevuld kan worden met verschillende vitaminen en medicijnen. Na een half uur schijnt de kater, die normaal 12 uur duurt, weggeblazen te zijn.

In feite voelen zijn patiënten zich daarna veel beter en kunnen ze Vegas verder verkennen en een leuke tijd hebben.

Conclusie

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om een kater met succes tegen te gaan en, in het ergste geval, snel te verlichten. Het belangrijkste is echter om vóór een groot feest de preventieve maatregelen te volgen en ’s avonds en vooral voor het slapengaan een uitgebreide maaltijd te eten en veel te drinken.

Als je deze tips volgt, zal de volgende morgen niet zo erg zijn omdat je lichaam niet zo uitgedroogd zal zijn. Als je toch een beetje uitgedroogd raakt, moet je veel vocht blijven drinken in de vorm van water of thee en overwegen een wandeling in de frisse lucht te maken.

Lichaamsbeweging brengt de bloedsomloop weer op gang en na een ontspannende douche voel je je weer fris en is de kater zo goed als vergeten.

Image source: Formaggio / 123rf.com

Referenties (5)

1. The impact of alcohol hangover symptoms on cognitive and physical functioning, and mood. Authors: Marith van Schrojenstein Lantman, Marlou Mackus, Aurora J.A.E. van de Loo and Joris C. Verster
Bron

2. Sex Differences in the Presence and Severity of Alcohol Hangover Symptoms. Authors: Albertine E. van Lawick van Pabst, Lydia E. Devenney, and Joris C. Verster
Bron

3. Aspirin and alcohol in gastrointestinal haemorrhage. Authors: C. D. Needham, J. Kyle, P. F. Jones, S. J. Johnston, and D. F. Kerridge
Bron

4. Effects of herbal infusions, tea and carbonated beverages on alcohol dehydrogenase and aldehyde dehydrogenase activity. Authors: Sha Li, Li-Qin Gan, Shu-Ke Li, Jie-Cong Zheng, Dong-Ping Xu and Hua-Bin Li
Bron

5. Ethanol Effect on BK Channels is Modulated by Magnesium
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

The impact of alcohol hangover symptoms on cognitive and physical functioning, and mood
The impact of alcohol hangover symptoms on cognitive and physical functioning, and mood. Authors: Marith van Schrojenstein Lantman, Marlou Mackus, Aurora J.A.E. van de Loo and Joris C. Verster
Ga naar bron
Sex Differences in the Presence and Severity of Alcohol Hangover Symptoms
Sex Differences in the Presence and Severity of Alcohol Hangover Symptoms. Authors: Albertine E. van Lawick van Pabst, Lydia E. Devenney, and Joris C. Verster
Ga naar bron
Aspirin and alcohol in gastrointestinal haemorrhage
Aspirin and alcohol in gastrointestinal haemorrhage. Authors: C. D. Needham, J. Kyle, P. F. Jones, S. J. Johnston, and D. F. Kerridge
Ga naar bron
Effects of herbal infusions, tea and carbonated beverages on alcohol dehydrogenase and aldehyde dehydrogenase activity
Effects of herbal infusions, tea and carbonated beverages on alcohol dehydrogenase and aldehyde dehydrogenase activity. Authors: Sha Li, Li-Qin Gan, Shu-Ke Li, Jie-Cong Zheng, Dong-Ping Xu and Hua-Bin Li
Ga naar bron
Ethanol Effect on BK Channels is Modulated by Magnesium
Ethanol Effect on BK Channels is Modulated by Magnesium
Ga naar bron
Recensies