Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

69Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

100Verzamelde opmerkingen

Zowat iedereen in de wereld is op een bepaald moment in zijn leven door diarree geplaagd. Iedereen kent het, iedereen heeft het gehad. Diarree kan in verschillende vormen voorkomen en verschillende beloopswijzen hebben. Triggers en oorzaken zijn meestal verschillend van aard. Van een virus tot een ernstige ziekte – diarree kan een symptoom zijn.

In dit artikel willen we je een paar tips en trucs geven die je effectief en snel tegen diarree kunnen helpen, zodat je je snel beter zult voelen en je symptomen verlicht worden.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Van diarree is sprake als er meerdere keren per dag vloeibare tot papperige ontlasting wordt doorgegeven. Diarree kan acuut of chronisch zijn en verschillende oorzaken en begeleidende symptomen hebben.
 • De oorzaken kunnen zeer uiteenlopend zijn. Vaak is het een infectie met bacteriën, virussen of andere ziekteverwekkers. Voedselintoleranties, allergieën of intoleranties kunnen ook de oorzaak zijn.
 • Ernstige ziekten kunnen ook achter diarree zitten, dus moeten vooral kinderen en ouderen een dokter bezoeken als het ernstig of chronisch is.

Definitie: Wat is diarree?

Diarree of diarree in medische termen is wanneer er een toename is van de hoeveelheid papperige tot zeer vloeibare ontlasting die minstens drie keer per dag wordt doorgegeven. Als de diarree plotseling optreedt, heet het acute diarree, maar als het gedurende een langere periode van minstens twee weken aanhoudt, heet het chronische diarree.

Diarree is meestal een begeleidend symptoom en treedt op als het lichaam andere ziekteverwekkers aan het bestrijden is. Diarree kan de hele vocht- en energiebalans verstoren.

Achtergrond: Wat je moet weten over de oorzaken van diarree

Iedereen heeft wel eens in zijn leven diarree gehad en zal het waarschijnlijk een of zelfs meer keren krijgen. De oorzaken zijn echter vaak verschillend en niet altijd op het eerste gezicht duidelijk. In het volgende laten we je kennismaken met de meest voorkomende oorzaken en de verschillende soorten diarree en waar je op moet letten.

Wat zijn de oorzaken van diarree?

Er zijn verschillende redenen en oorzaken voor diarree. Acute diarree wordt meestal door andere oorzaken veroorzaakt dan chronische diarree. We zullen je zo uitleggen hoe je kunt herkennen aan welke soort diarree je lijdt. Eerst willen we je een globaal overzicht geven van de veel voorkomende, mogelijke oorzaken. Later zullen we dieper ingaan op de specifieke oorzaken van de diarree in kwestie. De meest voorkomende oorzaken van ongevaarlijke diarree zijn:

Art Beschrijving
Infecties Bacteriën en virussen zijn vaak de aanleiding voor diarree. De meest voorkomende bacteriën zijn: Escherichia coli, Camylobacter, Salmonella. De meest voorkomende virussen zijn: Noro, of Rotavirus.
Medicijnen Medicijnen zoals pijnstillers, antidepressiva of antibiotica kunnen diarree uitlokken
Intoleranties Mensen die onbewust aan een intolerantie lijden, kunnen vaker last hebben van diarree. Lactose-intolerantie of gluten-intolerantie komen vaak voor.
Bacteriële Gifstoffen zijn zogenaamde toxinen, die ook in bedorven voedsel kunnen voorkomen. Ze worden ook wel voedselvergiftiging genoemd en kunnen tot diarree leiden.

Nu ken je de veel voorkomende triggers voor een tamelijk onschuldige diarree. Helaas kan diarree ook een symptoom zijn van ernstiger ziekten en wordt het kennen van de oorzaak dringender en belangrijker. De volgende twee delen over acute en chronische diarree vertellen je waar je op moet letten en wat nog meer diarree kan veroorzaken.

Is het acute diarree?

Acute diarree is moesachtige tot vloeibare ontlasting die minstens drie keer per dag voorbij komt en maximaal twee weken aanhoudt (1).

Veel voorkomende oorzaken van acute diarree kunnen zijn (2, 9)

 • Gastro-intestinale infectie: Bacteriën of virussen zoals coliform, norovirus, rotavirus of salmonella kunnen de oorzaak zijn van acute diarree. Je kunt deze oplopen in het dagelijks leven, of door het eten van voedsel dat diarree-veroorzakende bacteriën bevat.
 • Vergiftiging: Contact met chemicaliën of het eten van schimmels, bijvoorbeeld, kan tot vergiftiging leiden.
 • Infectie met parasieten: deze omvatten, bijvoorbeeld, amoeben, lamblia
 • Medicatie: Bepaalde medicijnen verhogen de toevloed van water in de darm en veroorzaken zo diarree. Antibiotica, bijvoorbeeld, kunnen de maag- en darmflora verstoren en individuele kiemen die zich sterk vermenigvuldigen kunnen ook diarree veroorzaken.
 • Acute psychologische stress: Opwinding of angst kunnen tot acute diarree leiden.
 • Stress: Beschadiging van het darmslijmvlies, zoals het geval kan zijn bij kankerpatiënten die bestraald worden in het buik- of bekkengebied, is ook een trigger voor diarree.
 • Voedselallergieën of voedselintoleranties: Intoleranties en onverdraagzaamheden zoals glutenintolerantie, lactose-intolerantie of histamine-intolerantie kunnen ook een oorzaak van diarree zijn. Vooral als het na het eten optreedt, is dit een aanwijzing voor de getroffenen.

Acute diarree kan natuurlijk ook door andere oorzaken ontstaan, maar de genoemde oorzaken zijn de meest voorkomende. Zolang de vloeibare ontlasting niet langer dan twee weken aanhoudt, hoef je niet per se naar een dokter, hooguit voor een ziekenbriefje of medicijnen tegen de acute diarree.

Is het chronische diarree?

Zoals reeds gezegd is het diarree als het minstens drie keer per dag geloosd wordt en in vloeibare tot papperige vorm wordt uitgescheiden. Diarree die twee tot vier weken aanhoudt wordt chronische diarree genoemd (3, 9).

Veel voorkomende oorzaken van chronische diarree kunnen zijn

 • Prikkelbare darm syndroom: Irriterende stoffen zoals psychologische stress leiden bij de getroffenen tot frequente en soms krampende diarree.
 • Hormonaal onevenwicht: Hyperthyroïdie, gastrinoma (hormoonproducerende tumor in de alvleesklier of dunne darm), of de ziekte van Addison (vernietiging van de bijnierschors) kunnen ook verantwoordelijk zijn voor chronische diarree.
 • chronische darminfectie: Infectie veroorzaakt door virussen, bacteriën of parasieten.
 • chronische inflammatoire darmziekte: Kan bijvoorbeeld de ziekte van Chron’s zijn of colitis ulcerosa.
 • chronische ontsteking van het maagslijmvlies (chronische gastritis): Getriggerd door maagzuur of voedselintoleranties, kan dit leiden tot irritatie van de darm.
 • Ontsteking van darmuitsteeksels (diverticulitis): Bij deze ontsteking kan waterige ontlasting met slijm en bloedbijmengingen optreden.
 • Malassimilatie: Na maagoperaties, bijvoorbeeld, of bij ziekten van de alvleesklier of de galblaas, kan het gebeuren dat voedselbestanddelen niet meer voldoende afgebroken of geabsorbeerd kunnen worden. Symptomen kunnen diarree zijn.
 • Tumorziekten: Kankers die hun oorsprong vinden in het darmslijmvlies, de darmwand of het lymfesysteem ervan, leiden in een gevorderd stadium vaak tot diarree met bloed.

Als je chronische diarree hebt, ga dan zeker naar een dokter en onderzoek de mogelijke oorzaken, want er zijn zeker meer oorzaken dan die we hier genoemd hebben. Over een lange periode kan chronische diarree niet alleen erg verontrustend zijn, maar ook gevaarlijk.

Wat is de beste manier om diarree te behandelen?

Allereerst is het heel verstandig om tijdens de ziekte je eigen toilet te gebruiken, want zo voorkom je dat je andere leden van het huishouden besmet. Als dit niet mogelijk is, moet je het toilet op zijn minst na elk gebruik grondig schoonmaken en ontsmetten. Bovendien moet je altijd heel goed je handen wassen, vooral na het hebben van een stoelgang.

lfsmittel gegen Durchfall

Hygiëne is in het algemeen heel belangrijk, maar vooral als je aan een besmettelijke ziekte lijdt, moet je heel vaak en grondig je handen wassen en ontsmetten. (Image source: Kelly Sikkema / Unsplash)

Voor volwassenen die aan acute diarree lijden, kunnen gewone huismiddeltjes vaak helpen.
Eerst en vooral is het belangrijk het verlies van vocht en zout te compenseren.

Het beste huismiddeltje in dit geval is een halve liter gekookt water waaraan een halve theelepel zout en een halve theelepel suiker wordt toegevoegd. Het drinken van verschillende soorten thee helpt ook. Over de meest geschikte thee kun je lezen in het overzicht van de beste tips en trucs tegen diarree een paar regels verder.

Ook al heb je vaak maar matige honger als je diarree hebt, toch is het aan te raden voorzichtig te eten. Of de juiste voeding het genezingsproces kan beïnvloeden is niet medisch bewezen, maar zelfs artsen raden aan alleen zachte voedingsmiddelen te eten. We hebben een lijst samengesteld van de beste voedingsmiddelen tegen diarree, die je ook kunt vinden in de sectie tips en trucs hieronder.

Natuurlijk kun je ook uit de apotheek verschillende geneesmiddelen halen om het genezingsproces te ondersteunen en verlichting te geven.

Medicijnen kunnen de symptomen snel verlichten, maar ze kunnen de oorzaken van diarree niet genezen.

In het algemeen moeten geneesmiddelen maar korte tijd gebruikt worden, want het kan, vooral bij acute diarree, zo zijn dat het lichaam zich reinigt tegen een bepaalde ziekteverwekker. Als het reinigingsproces onderbroken wordt, kan dit eerder schade aanrichten in het darmgebied .

Voordat je willekeurig naar medicijnen grijpt, moet je je ervan vergewissen dat er geen slijm of bloed in de ontlasting zit, en hoge koorts kan ook een rode vlag zijn, want sommige bacteriële diarree verwekkers moeten met antibiotica behandeld worden. Als het verkeerde medicijn gegeven wordt, kan het zijn dat je later naar een dokter moet vanwege verdere symptomen. Het innemen van antibiotica kan ook zowel de goede als de slechte bacteriën vernietigen, wat kan leiden tot de vernietiging van de darmflora (7, 8).

Welke huismiddeltjes zijn er tegen diarree?

In de volksmond hoort men vaak de aanbeveling van Coca Cola en zoutstokjes tegen diarree. Dit is echter niet aan te bevelen vanwege het hoge suikergehalte en het koolzuur van de cola. Bovendien stimuleert de cafeïne die het bevat de nieren en veroorzaakt uitgebreid vochtverlies. Zoutsticks geven het lichaam alleen keukenzout en geen waardevolle mineralen, dus ze zijn van geen nut voor het lichaam. Bewezen huismiddeltjes tegen diarree zijn daarentegen verschillende soorten thee, zoals bosbessenthee, gemberthee of kamillethee. Een gezond mens moet minstens twee liter water per dag drinken.

Iemand met diarree moet drie tot vier liter water of thee per dag drinken – in kleine slokjes gedurende de dag.

Een geraspte appel of een geprakte banaan kan ook helpen om de conditie te verbeteren. Bij de bereiding van de appel is het belangrijk de schil te laten zitten, want die bevat waardevolle pectines. Pectines zijn voedingsvezels die in de darm opzwellen en zo het overtollige water in de darm absorberen (5). De kruk is verstevigd.

De pectines ontwikkelen zich het best als je de geraspte appel een kwartiertje laat staan tot het mengsel bruin kleurt. Geprakte banaan bevat ook pectines en is rijk aan vitaminen en mineralen. Vooral het kalium dat het bevat heeft een positief, krampverlichtend effect. Als je liever iets hartigs hebt, kun je ook een wortel raspen. Dit bevat ook pectines en helpt het lichaam om gifstoffen af te voeren.

Hilfsmittel gegen Durchfall

Appels bevatten waardevolle vezels, vitaminen en pectines. De pectines zwellen op in de darm en binden de ontlasting. (Image source: Mackenzie Marco / Unsplash)

Helende aarde of minerale klei helpt ook om vochtverlies te stelpen. Bovendien ondersteunt het de versteviging van de stoelgang en absorbeert gifstoffen. Het bevordert ook een gezonde darmflora. Helende klei is verkrijgbaar in drogisterijen en natuurvoedingswinkels. De toepassing is als volgt: Los een tot twee theelepels genezende klei op in een glas water en drink het geheel in kleine slokjes vóór de maaltijd, bij voorkeur twee of drie keer per dag.

Met deze eenvoudige huismiddeltjes kun je hopelijk je symptomen verlichten en het genezingsproces stimuleren.

Welke ingrediënten moeten er in diarree tabletten zitten?

Er zijn veel verschillende soorten diarree tabletten. Elk tablet bestaat uit verschillende ingrediënten. De meest voorkomende en nuttige ingrediënten zijn echter geactiveerde houtskool en loperamide (hyfrochloride). We zullen je in het volgende precies vertellen wat dat zijn

 • Geactiveerde houtskool: Geactiveerde houtskool bindt verontreinigende en gevaarlijke stoffen in de darm. Deze kunnen de oorzaak zijn van diarree en daarom is een reinigingsproces, op gang gebracht door actieve kool, heel nuttig voor de darmen. (10)
 • Loperamide (hydrochloride): Loperamide is een opioïde dat, bij inname bij diarree, de darmactiviteit remt. De dikke darm wordt vertraagd en zo kan meer vocht uit de spijsverteringsbrij worden opgenomen.

Bij het kopen van diarree tabletten moet je letten op de vermelde ingrediënten, anders is het nogal onwaarschijnlijk dat het innemen van de tabletten je zal helpen.

Moet je thuisblijven als je diarree hebt?

Omdat diarree door verschillende oorzaken kan worden uitgelokt, varieert de duur van de ziekte. Als je bijvoorbeeld met het norovirus besmet bent, is het zinvol thuis te blijven om de mensen om je heen tegen besmetting te beschermen. Als je slecht voedsel eet dat diarree veroorzaakt door bijvoorbeeld salmonella, is het risico van besmetting voor de mensen om je heen vrij gering. Als je je onwel voelt en oncontroleerbaar vaak naar het toilet moet, is het beter thuis te blijven.

Wanneer moet ik naar de dokter gaan als ik diarree heb?

Bij gezonde volwassenen, waar de diarree maar een paar dagen duurt, is het in de meeste gevallen een tamelijk ongevaarlijke diarree. Met de juiste behandeling van vochtverlies en zoutbalans zou het herstel maar een paar dagen moeten duren.

Maar als de diarree gepaard gaat met krampende buikpijn, problemen met de bloedsomloop en gepaard gaat met maaltijden, dan moet je naar een dokter gaan. Het zou mogelijk een voedselintolerantie kunnen zijn.

Als het geen acute diarree is, maar chronische diarree, dan moet je beslist een dokter raadplegen, want het kan een ernstige ziekte zijn.

Ouderen en kinderen moeten in het algemeen goed voor hun lichaam zorgen en daarom ook uit voorzorg een arts raadplegen als de prikkel van onbekende aard is en de ziekte enkele dagen aanhoudt.

Remedies tegen diarree: De beste tips en trucs tegen diarree

In het volgende willen we je kennis laten maken met de beste tips en trucs tegen diarree. Vooral vochtinname en de juiste voeding kunnen een grote rol spelen en de ziekte verkorten of op zijn minst verlichten. Hier zijn onze beste remedies:

Vochtinname

Vanwege het grote vochtverlies is het belangrijk voldoende te drinken. Koolzuurvrij water of verschillende geneeskrachtige kruidenthee zijn hiervoor het beste. De volgende drankjes zijn het beste:

Art Beschrijving
Fennele kalmeert maag en darmen, ook geschikt voor baby’s
Gemberwaarde heeft een darmreinigende, antibacteriële, kalmerende en slijmoplossende werking
Zwarte theee bevat looistoffen die samentrekkend en antisecretoir zijn, kalmerend en ontstekingsremmend
Kamilletheee werkt ontstekingsremmend
Pepermunttheee Etherische oliën hebben een antibacteriële en kiemdodende werking

Je kunt ook saliethee drinken, zwarte bessenblad thee, bosbessenthee, verbena thee, bramenblad thee en eikenschors thee. Afhankelijk van wat je het lekkerst vindt of wat het beste voor je is, moet je het drinken. In het algemeen is het heel belangrijk dat je je watervoorraad aanvult, want tijdens diarree gaat veel vocht verloren.

Hilfsmittel gegen Durchfall

Een kop gemberthee zal je goed doen bij diarree, door de kalmerende en antibacteriële werking van gember. Citroen heeft een ontsmettende werking op virussen en ondersteunt het immuunsysteem. (Image source: Dominik Martin / Unsplash)

Zorg ervoor dat je voldoende vloeistoffen en niet-koolzuurhoudende dranken drinkt. Ook drankjes als alcohol, vruchtensap, limonade of cacao moet je vermijden.

Dieet

Als je diarree hebt, moet je voor een zacht dieet gaan, want te veel zuur of kruidigheid kan de stoelgang erger en pijnlijker maken. Goed verdragen zachte voedingsmiddelen moeten je helpen je maag en darmen tot rust te brengen en je stoelgang te verstevigen. Je moet ook proberen voedsel te eten dat elektrolyten bevat (11). We raden je de volgende voedingsmiddelen aan om te eten als je ziek bent.

Rusk

Rusk is een tweemaal gebakken gistkoekje dat bijzonder vetarm is. Daardoor wordt het maag-darmkanaal nauwelijks belast. Je moet echter de klassieke versie van beschuit eten en de chocolade en kokosvlokken soorten vermijden.

Rijstgruwel

Rijstgruwel wordt beschouwd als een echte klassieker voor diarree. Het wordt gemaakt door een kop gepelde rijst met vijf koppen water te koken en het op een zacht vuurtje ongeveer 45 minuten te laten sudderen. Pureer dan de rijst en voeg desgewenst nog wat water toe om het te verdunnen. We raden aan hier meerdere keren per dag kleine porties van te eten om het ongemak te verlichten.

Havermout

Havermout is ook zeer aan te bevelen omdat het rijk is aan vezels, mineralen en vitaminen. Havermout kan daarom een verlies van elektrolyten bij diarree tegengaan. Als je de havervlokken met een beetje water laat inkoken, krijg je een havermout die bijzonder licht verteerbaar is. Waarschuwing: Als je echter onbewust een voedselintolerantie voor haver hebt, kan vooral deze maaltijd tot uitgebreide diarree leiden (6)

Aardappels

Aardappels zijn ook zeer verteerbaar en rijk aan kalium. Ze kunnen als pap bereid worden of in een in kleine blokjes gesneden groentebouillon geserveerd worden.

Yoghurt

Natuurlijke yoghurt wordt beschouwd als probiotisch voedsel en kan ook diarree verkorten. De melkzuurbacteriën die het bevat nestelen zich in de darm en kunnen helpen om de aanwezige diarreeverwekkers uit de darm te verdrijven. Bovendien zijn zuivelproducten over het algemeen rijk aan elektrolyten, die ook helpen om (11) te verbeteren. Zorg ervoor dat de yoghurt ongezoet is.

Conclusie

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat er talloze oorzaken en redenen voor diarree zijn. Het belangrijkste is echter je ontlasting te controleren op mogelijke eigenaardigheden, om chronische, ernstiger ziekten uit te sluiten. Acute diarree kan voorkomen, maar alles wat langer dan twee weken duurt moet door een arts behandeld worden.

Als een van deze huismiddeltjes je bevalt, gebruik het dan gerust en je zult je snel beter voelen. Als de diarree niet beter wordt en zich ontwikkelt tot chronische diarree, raden we je sterk aan een arts te raadplegen.

Afbeelding bron: Bondar / 123rf.com

Referenties (11)

1. Müllhaupt B. Diarrhoe [Diarrhea]. Praxis (Bern 1994). 2002 Oct 16;91(42):1749-56. German. doi: 10.1024/0369-8394.91.42.1749. PMID: 12426943.
Bron

2. de Truchis P, de Truchis A. Diarrhées aiguës infectieuses [Acute infectious diarrhea]. Presse Med. 2007 Apr;36(4 Pt 2):695-705. French. doi: 10.1016/j.lpm.2006.11.023. Epub 2007 Feb 27. PMID: 17329074; PMCID: PMC7119187.
Bron

3. Stelzer T, Heuss LT. Chronische Diarrhoe [Chronic diarrhea]. Ther Umsch. 2014 Sep;71(9):537-43. German. doi: 10.1024/0040-5930/a000549. PMID: 25154689.
Bron

4. Zollner-Schwetz I, Krause R. Therapy of acute gastroenteritis: role of antibiotics. Clin Microbiol Infect. 2015 Aug;21(8):744-9. doi: 10.1016/j.cmi.2015.03.002. Epub 2015 Mar 11. PMID: 25769427.
Bron

5. Mao X, Xiao X, Chen D, Yu B, He J, Chen H, Xiao X, Luo J, Luo Y, Tian G, Wang J. Dietary apple pectic oligosaccharide improves gut barrier function of rotavirus-challenged weaned pigs by increasing antioxidant capacity of enterocytes. Oncotarget. 2017 Sep 28;8(54):92420-92430. doi: 10.18632/oncotarget.21367. PMID: 29190927; PMCID: PMC5696193.
Bron

6. Leonard SA, Nowak-Węgrzyn A. Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome. Pediatr Clin North Am. 2015 Dec;62(6):1463-77. doi: 10.1016/j.pcl.2015.07.011. PMID: 26456444.
Bron

7. Allen SJ, Martinez EG, Gregorio GV, Dans LF. Probiotics for treating acute infectious diarrhoea. Cochrane Database Syst Rev. 2010 Nov 10;2010(11):CD003048. doi: 10.1002/14651858.CD003048.pub3. PMID: 21069673; PMCID: PMC6532699.
Bron

8. de Gunzburg J, Ghozlane A, Ducher A, Le Chatelier E, Duval X, Ruppé E, Armand-Lefevre L, Sablier-Gallis F, Burdet C, Alavoine L, Chachaty E, Augustin V, Varastet M, Levenez F, Kennedy S, Pons N, Mentré F, Andremont A. Protection of the Human Gut Microbiome From Antibiotics. J Infect Dis. 2018 Jan 30;217(4):628-636. doi: 10.1093/infdis/jix604. PMID: 29186529; PMCID: PMC5853327.
Bron

9. Ortega N, Rampini S. Infektiöser Durchfall [Infectious diarrhea - key reflections for approaching this problem]. Praxis (Bern 1994). 2013 May 22;102(11):657-65. German. doi: 10.1024/1661-8157/a001292. PMID: 23692904.
Bron

10. Zellner T, Prasa D, Färber E, Hoffmann-Walbeck P, Genser D, Eyer F. The Use of Activated Charcoal to Treat Intoxications. Dtsch Arztebl Int. 2019 May 3;116(18):311-317. doi: 10.3238/arztebl.2019.0311. PMID: 31219028; PMCID: PMC6620762.
Bron

11. Bajor J, Beró T. Hasmenés a gasztroenterológus szemszögébol [Diarrhea, from the gastroenterologist's point of view]. Orv Hetil. 2009 Aug 30;150(35):1655-61. Hungarian. doi: 10.1556/OH.2009.28709. PMID: 19692310.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Müllhaupt B. Diarrhoe [Diarrhea]. Praxis (Bern 1994). 2002 Oct 16;91(42):1749-56. German. doi: 10.1024/0369-8394.91.42.1749. PMID: 12426943.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
de Truchis P, de Truchis A. Diarrhées aiguës infectieuses [Acute infectious diarrhea]. Presse Med. 2007 Apr;36(4 Pt 2):695-705. French. doi: 10.1016/j.lpm.2006.11.023. Epub 2007 Feb 27. PMID: 17329074; PMCID: PMC7119187.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Stelzer T, Heuss LT. Chronische Diarrhoe [Chronic diarrhea]. Ther Umsch. 2014 Sep;71(9):537-43. German. doi: 10.1024/0040-5930/a000549. PMID: 25154689.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Zollner-Schwetz I, Krause R. Therapy of acute gastroenteritis: role of antibiotics. Clin Microbiol Infect. 2015 Aug;21(8):744-9. doi: 10.1016/j.cmi.2015.03.002. Epub 2015 Mar 11. PMID: 25769427.
Ga naar bron
Klinische Studie
Mao X, Xiao X, Chen D, Yu B, He J, Chen H, Xiao X, Luo J, Luo Y, Tian G, Wang J. Dietary apple pectic oligosaccharide improves gut barrier function of rotavirus-challenged weaned pigs by increasing antioxidant capacity of enterocytes. Oncotarget. 2017 Sep 28;8(54):92420-92430. doi: 10.18632/oncotarget.21367. PMID: 29190927; PMCID: PMC5696193.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Leonard SA, Nowak-Węgrzyn A. Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome. Pediatr Clin North Am. 2015 Dec;62(6):1463-77. doi: 10.1016/j.pcl.2015.07.011. PMID: 26456444.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Allen SJ, Martinez EG, Gregorio GV, Dans LF. Probiotics for treating acute infectious diarrhoea. Cochrane Database Syst Rev. 2010 Nov 10;2010(11):CD003048. doi: 10.1002/14651858.CD003048.pub3. PMID: 21069673; PMCID: PMC6532699.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
de Gunzburg J, Ghozlane A, Ducher A, Le Chatelier E, Duval X, Ruppé E, Armand-Lefevre L, Sablier-Gallis F, Burdet C, Alavoine L, Chachaty E, Augustin V, Varastet M, Levenez F, Kennedy S, Pons N, Mentré F, Andremont A. Protection of the Human Gut Microbiome From Antibiotics. J Infect Dis. 2018 Jan 30;217(4):628-636. doi: 10.1093/infdis/jix604. PMID: 29186529; PMCID: PMC5853327.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Ortega N, Rampini S. Infektiöser Durchfall [Infectious diarrhea - key reflections for approaching this problem]. Praxis (Bern 1994). 2013 May 22;102(11):657-65. German. doi: 10.1024/1661-8157/a001292. PMID: 23692904.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Zellner T, Prasa D, Färber E, Hoffmann-Walbeck P, Genser D, Eyer F. The Use of Activated Charcoal to Treat Intoxications. Dtsch Arztebl Int. 2019 May 3;116(18):311-317. doi: 10.3238/arztebl.2019.0311. PMID: 31219028; PMCID: PMC6620762.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Bajor J, Beró T. Hasmenés a gasztroenterológus szemszögébol [Diarrhea, from the gastroenterologist's point of view]. Orv Hetil. 2009 Aug 30;150(35):1655-61. Hungarian. doi: 10.1556/OH.2009.28709. PMID: 19692310.
Ga naar bron
Recensies