Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Ongeveer twintig procent van de Duitse bevolking heeft van tijd tot tijd last van reflux symptomen zoals brandend maagzuur. Volgens het Robert Koch Instituut heeft een op de vier volwassenen er last van. Bij de meesten gaan de symptomen vanzelf over. Voor anderen echter leiden de symptomen van refluxziekte die jaren aanhouden tot een verminderde levenskwaliteit.

Brandend maagzuur kan verschillende oorzaken hebben. Een stressvolle dag, een te vette maaltijd of misschien heb je je after-work biertje te snel opgedronken? Als je snel van dit vervelende branderige gevoel af wilt, ben je hier op de juiste plaats. We hebben de belangrijkste informatie en tips over brandend maagzuur voor je samengevat in het volgende gedeelte. We hopen dat het je zal helpen.

De belangrijkste dingen in een notendop

 • In de meeste gevallen is brandend maagzuur geen reden tot bezorgdheid en gaat het vanzelf over zonder behandeling. Een bezoek aan de dokter en medicijnen zijn meestal niet nodig.
 • Als je echter regelmatig last hebt van brandend maagzuur, moet je naar een dokter gaan. Het kan veroorzaakt worden door ernstige ziekten.
 • Als je last hebt van terugkerend brandend maagzuur, kun je het voorkomen door je levensstijl een beetje te veranderen.

Definitie: Wat is brandend maagzuur?

Brandend maagzuur wordt veroorzaakt door opkomend maagzuur. Het slijmvlies van de slokdarm wordt aangetast. Dit uit zich in een branderig gevoel dat begint in de buik en achter de borst omhoog stijgt tot in de keel. Brandend maagzuur ontstaat vaak na het eten van rijk voedsel of alcohol. Veel mensen hebben er af en toe of regelmatig last van.

Achtergrond: Wat je moet weten over brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een onaangenaam gevoel en kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid als het voortdurend optreedt. Daarom raden we je aan naar een dokter te gaan als je vaak brandend maagzuur hebt. Als het je maar zelden of misschien voor het eerst overkomt, hebben we de belangrijkste informatie over brandend maagzuur voor je samengevat in de volgende rubriek. We hopen dat het je helpt en dat je je klachten kunt verlichten. Veel leesplezier!

Waarom krijg je in de eerste plaats brandend maagzuur?

Brandend maagzuur ontstaat als er te veel maagzuur in de maag wordt geproduceerd. Als dit opkomt, wordt het slijmvlies van de slokdarm aangetast en veroorzaakt het een onaangenaam branderig gevoel.

was-hilft-gegen-sodbrennen

Tegenwoordig is het heel normaal om eerst het Internet te raadplegen als je een klacht hebt. Voor onschuldige klachten kan dit je een reis naar de dokter besparen. (Image source: National Cancer Institute / Unsplash)

Normaal verhindert een sluitspier tussen de maag en de slokdarm dat de maaginhoud in de slokdarm stijgt. Deze functie kan door verschillende factoren, zoals medicatie, zwaarlijvigheid of zwangerschap, aangetast worden en de sluitspier verzwakt of stopt met werken.

Een hiatale hernia kan ook de oorzaak zijn van brandend maagzuur. Dit komt vooral voor op oudere leeftijd. (7)

Wat zijn de symptomen van brandend maagzuur?

De meeste mensen herkennen brandend maagzuur aan het branderige gevoel dat in de onderbuik begint en steeds verder omhoog gaat.

Andere incidentele symptomen kunnen zijn

 • Brandend gevoel achter het borstbeen
 • Zure oprispingen
 • Gevoel van druk in de bovenbuik
 • Onbehagen in de maagstreek
 • Keelpijn / hoest

Het ontstaat vaak na te veel of te snel eten. Het treedt vooral op bij overmatige consumptie van vet, suiker en/of koffie, want die bevorderen de extra zuurproductie in de maag. Onder deze omstandigheden is brandend maagzuur tamelijk onschuldig. (1, 7)

Wat kan er aan brandend maagzuur gedaan worden?

Als je voortdurend en steeds terugkerend brandend maagzuur hebt, moet je beslist naar een dokter gaan. Hij of zij kan nagaan wat de oorzaak van het brandend maagzuur is. Er zijn ook een paar dingen die je zelf kunt doen waarvan is aangetoond dat ze helpen bij reflux.

Helende klei is een oud middel tegen brandend maagzuur. Het smaakt niet erg lekker, maar het is zeer effectief.

Als de oorzaken bijvoorbeeld een ongezonde voeding (vet, onregelmatig voedsel) en slechte leefgewoonten (roken, stress) zijn, kan een verandering van gewoonten al helpen. (4, 6)

Als je last hebt van brandend maagzuur, raden we je aan zetmeelrijke voedingsmiddelen te eten (bananen, beschuiten, aardappelen, enz.), want die binden het overtollige maagzuur en verlichten het onaangename gevoel.

Probeer ook je avondeten vroeger op te eten. Je moet minstens 2 uur voor het slapengaan niets eten. Slaap dan met je bovenlichaam in een verhoogde positie, zodat het maagzuur niet zo gemakkelijk kan opstijgen. (5, 6)

Je kunt ook medicijnen nemen om de zuurgraad van je maag te reguleren.

Is brandend maagzuur gevaarlijk?

Als je maar af en toe tot heel zelden brandend maagzuur krijgt en na het eten van veel voedsel, kan het als onschuldig beschouwd worden.

was-hilft-gegen-sodbrennen

De meeste mensen krijgen plotseling brandend maagzuur na het eten van rijke maaltijden. In veel gevallen gaat het vanzelf over. (Image source: Robin Stickel / Unsplash)

Je moet alleen naar de dokter gaan als dit regelmatig gebeurt (minstens twee keer per week).

Het middenrif kan beschadigd zijn of er kan een refluxziekte zijn. De sluitspier tussen de maag en de slokdarm kan blijvend beschadigd worden. Dus kunnen de slijmvliezen blijvend beschadigd worden en kan zelfs de kans op kanker toenemen.

Vooral als brandend maagzuur gepaard gaat met stekende pijn op de borst, kortademigheid of hevige drukgevoelens, kunnen er ernstige medische problemen achter zitten. (1, 8)

Welke dranken/voedingsmiddelen moet je vermijden als je last hebt van brandend maagzuur?

Als je brandend maagzuur hebt, moet je voorzichtiger zijn met wat je eet, want bepaalde voedingsmiddelen en gerechten kunnen je aandoening uitlokken. Dit kunnen van persoon tot persoon verschillende producten zijn. Iedereen is een beetje anders. Er zijn echter voedingsmiddelen waarvan algemeen bekend is dat ze gemakkelijker zijn voor de maag en voedingsmiddelen die eerder verzuring veroorzaken dan andere.

Als je last hebt van brandend maagzuur, kun je het beste de volgende dingen vermijden

 • vette voedingsmiddelen
 • Alcohol
 • Koffie
 • Sigaretten
 • Snoepjes
 • Koolzuur
 • Citrusvruchten
 • Melkijs
 • Hete specerijen

Je moet gewetensvol eten om reflux te voorkomen en altijd luisteren naar je lichaam en zijn reactie op bepaalde producten. In het algemeen geldt: hoe vetter en rijker de maaltijd, hoe slechter hij is voor je maag. Gezond voedsel kan echter ook de productie van maagzuur verhogen.

Als je niet zeker weet welke voedingsmiddelen bij jou reflux opwekken, houd dan een dagboek bij.

Zo kun je opschrijven wat je gegeten hebt en hoe je je daarna voelde, en geleidelijk afzonderlijke voedingsmiddelen uitsluiten.

Welke dranken of voedingsmiddelen moet je eten als je brandend maagzuur hebt?

Maar maak je geen zorgen, want als je problemen hebt met brandend maagzuur, zijn er nog veel dingen die je zonder problemen kunt eten.

Voedsel Voorbeelden
Vetarm voedsel mager vlees/vis, verse salades, zetmeelrijke producten zijn gemakkelijker voor de maag
Espresso, cappuccino, lattee bevatten minder zuur en meer bitterstoffen
Water, Thee verzacht de maag, lest de dorst bij brandend maagzuur
Milde vruchten bananen, peren, mango’s, druiven, enz bevatten weinig zuur
Kruiden gedroogd, bevroren of vers zijn het beste voor de maag, wees voorzichtig met scherpe specerijen

Welke natuurlijke remedies helpen tegen brandend maagzuur?

Er zijn ook huismiddeltjes die tegen brandend maagzuur zouden helpen. Ze worden door veel mensen aanbevolen, maar hun werkzaamheid is niet duidelijk bewezen.

Natriumbicarbonaat: Los een theelepel ervan op in een groot glas stilstaand water en drink het langzaam op. Men zegt dat dit helpt neutraliseren.

Baking soda: In plaats van baking soda kan ook bakpoeder gebruikt worden. Ze hebben eenzelfde effect als helende klei. (8)

Droog brood: Voedingsmiddelen die veel zetmeel bevatten, zoals wit brood, knäckebröd, bananen, aardappelen of havermout, neutraliseren het teveel aan zuur en verminderen zo brandend maagzuur.

Thee: Verdunt maagzuur en verplaatst het terug naar de maag.

Een glas melk: Van het drinken van een glas melk wordt gezegd dat het maagzuur helpt neutraliseren. Andere gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt of kefir kunnen ook gebruikt worden.

Kauwgom: Men zegt dat het de speekselproductie stimuleert en maagzuur uit de slokdarm verwijdert. (2)

Mosterd: Wordt verondersteld de spijsvertering te stimuleren en de aangetaste slijmvliezen te verzachten.

Helende klei: verondersteld om overtollig maagzuur te helpen binden

Kan thee helpen bij brandend maagzuur?

Thee kan beslist helpen bij brandend maagzuur. Er zijn veel kruidentheeën die een verzachtend effect hebben op het maagslijmvlies. Door vloeistoffen in te nemen kun je bovendien het maagzuur verdunnen en zo het bijtende effect verlichten.

Zwarte thee kun je beter vermijden als je last hebt van brandend maagzuur. Het heeft een nogal stimulerend effect.

Bijzonder populaire theeën in zulke situaties zijn: Kamille, gember, venkel, karwij en anijs. Maar andere thee van wortels of gedroogde geneeskrachtige planten is ook heel effectief. Deze theeën hebben een ontstekingsremmend en kalmerend effect en reguleren de zuurproductie in de maag.

Maar er zijn ook theeën die je beter kunt vermijden als je last hebt van brandend maagzuur. Pepermuntthee wordt beschouwd als een geneeskrachtige plant en kan voor veel klachten gebruikt worden. Maar niet bij brandend maagzuur, want de ontspannende werking sluit de maagspier niet af en het zuur blijft in de slokdarm komen.

Wat te doen tegen brandend maagzuur tijdens de zwangerschap?

Brandend maagzuur kan vaker voorkomen tijdens de zwangerschap. Ongeveer een op de twee zwangere vrouwen krijgt last van brandend maagzuur, vooral tegen het einde van de zwangerschap.

was-hilft-gegen-sodbrennen

Vooral tijdens de zwangerschap geef je vaak toe aan hunkeringen en eet je misschien iets meer dan je zou moeten. Helaas kan dit onaangename gevolgen hebben voor je welzijn. (Image source: Fallon Michael / Unsplash)

Dit komt door hormonale veranderingen. Het hormoon progesteron maakt de spieren losser en heeft dus ook invloed op de sluitspier tussen de maag en de slokdarm. Dit en het trager legen van de maag leiden vaak tot brandend maagzuur. Bovendien groeit de baarmoeder en duwt de darmen naar boven. Hierdoor kan ook het maagzuur gemakkelijker opkomen.

Maar er zijn manieren om dit tegen te gaan. We raden aan loszittende kleding te dragen. Kleding die niet insnoert. Het is het beste geen riemen of iets dergelijks te dragen. Verder moet je niet gaan liggen onmiddellijk na het eten. Regelmatige lichaamsbeweging en veel frisse lucht zullen je goed doen. Bovendien moet je ongeveer twee uur voor het slapengaan niets eten en bij voorkeur slapen met je bovenlichaam iets omhoog.

Als je tijdens de zwangerschap last hebt van brandend maagzuur, is het beter om verschillende kleinere maaltijden te eten en ze goed te kauwen. Drink weinig tijdens het eten en het is het beste voedsel te nuttigen dat de vorming van maagzuur remt en datgene te vermijden dat het bevordert. (3)

Wat kan helpen bij brandend maagzuur bij kinderen?

Voor snelle verlichting kun je je kind een glas lauw, stilstaand water geven. Daarna moet je kind je laten boeren. Dit zal de druk in de maag verlichten. Als dit niet helpt, kun je kruidenthee proberen. Kauwgom kauwen kan ook helpen, want het extra speeksel helpt het maagzuur te neutraliseren.

was-hilft-gegen-sodbrennen

Kinderen kunnen ook last hebben van brandend maagzuur. Elke moeder weet dat als de kleintjes lijden, snelle hulp nodig is.(Foto bron: Marcos Paulo Prado nsplash)

Medicijnen mogen alleen in noodgevallen gebruikt worden en pas na overleg met de kinderarts.

In de meeste gevallen komt brandend maagzuur bij kinderen maar af en toe voor. Als de symptomen chronisch zijn, moet een arts geraadpleegd worden.

De oorzaken kunnen in de voeding liggen en kunnen verholpen worden door een verandering in de voeding. Maar psychologische problemen of een refluxziekte kunnen ook de achtergrond zijn. (4, 6)

Wat helpt tegen brandend maagzuur: De beste tips & trucs voor brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een onaangename aandoening en helaas niet ongewoon. Maar meestal heb je zelf de macht om je welzijn te verbeteren. Als je wilt weten hoe je jezelf in zo’n geval het beste kunt helpen, lees dan de volgende tips en trucs die we voor je hebben samengevat.

Snelle hulp

Als je plotseling dat onaangename branderige gevoel krijgt na het eten en steeds moet boeren, wil je er zeker snel vanaf. Hier zijn een paar dingen die je kunt proberen.

 1. Eet zetmeelrijk voedsel. Wit brood, beschuiten, aardappelen of zelfs bananen kunnen het overtollige maagzuur snel binden en je klachten verbeteren.
 2. Van kauwen op noten wordt gedacht dat het maagzuur neutraliseert.
 3. Van een lepeltje mosterd na de maaltijd wordt gezegd dat het reflux voorkomt.
 4. Er zijn genoeg medicijnen tegen brandend maagzuur. Vele zijn in apotheken zonder recept verkrijgbaar. De meest populaire zijn:
  Drug Effect
  Protonpompremmers (PPI) remmen de afgifte van maagzuur
  H2 blokkers verminderen de hoeveelheid maagzuur
  Antacida binden en neutraliseren het maagzuur dat al aanwezig is
 5. Als brandend maagzuur ’s avonds optreedt en de slaap belemmert, helpt het om jezelf in een verhoogde positie te brengen door bijvoorbeeld kussens op elkaar te stapelen. Dit verlaagt de maag en maakt het moeilijker voor het zuur om naar boven te komen.(8)

Huismiddeltjes

Veel mensen willen niet voor elke kleine pijn tabletten slikken. Daarom nemen ze eerst hun toevlucht tot bekende huismiddeltjes. In het ideale geval zouden deze de symptomen moeten afremmen of zelfs helemaal doen verdwijnen. De effectiviteit ervan is echter niet wetenschappelijk bewezen.

Genezende klei

Het is al sinds de oudheid een populair huismiddeltje tegen brandend maagzuur. Tegenwoordig is het in drogisterijen of apotheken verkrijgbaar als poeder of capsules. Het wordt ingenomen en bindt overtollig maagzuur en andere schadelijke stoffen in het spijsverteringskanaal en heeft een neutraliserende werking.

Baking soda / bakpoeder

Los een theelepel ervan op in een groot glas stilstaand water en drink het langzaam op. Men zegt dat dit het maagzuur helpt neutraliseren. Het moet echter niet te vaak gedaan worden, want het lichaam scheidt het teveel aan bicarbonaat van soda niet uit.

De pH van het lichaam kan veranderen als er een overdosis is. Dit veroorzaakt maagpijn en/of diarree. In plaats van zuiveringszout kan ook zuiveringszout gebruikt worden. Ze hebben eenzelfde effect als helende klei. (8)

Kamillethee of venkelthee

We raden aan de thee lauw te drinken. De zure vloeistof wordt verdund en stroomt terug in de maag. De thee heeft ook een kalmerend en ontstekingsremmend effect. Het is het beste om het langzaam en in kleine slokjes te drinken.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Vind je ook niet? Met een paar tips en trucs kun je gemakkelijk je risico op brandend maagzuur verminderen.

Een gezonde levensstijl is de sleutel tot je welzijn. De volgende veranderingen kunnen je helpen ongewenste reflux te bestrijden:

Verander je eetpatroon

Eet in de loop van de dag meerdere, kleinere porties in plaats van grote hoeveelheden. Vermijd voedingsmiddelen die bijzonder vet en ongezond zijn. Concentreer je meer op voedsel dat de zuurgraad in je maag niet verhoogt. (5, 6)

Gewichtsverlies

Mensen met overgewicht hebben meer kans om last te krijgen van brandend maagzuur. Een gezonder dieet en voldoende lichaamsbeweging kunnen helpen om van brandend maagzuur af te komen. Het is ook het beste om een paar uur voor het slapengaan niet te eten.

Comfortabele, loszittende kleding

Vermijd het dragen van kleding die druk uitoefent op je buik. Dit komt omdat druk op de maag ook maagzuur kan doen stijgen.
Vermijd

stimulerende middelen

Probeer koffie, alcohol en sigaretten zo veel mogelijk te vermijden, of tenminste het gebruik ervan tot een minimum te beperken. Ze kunnen de oorzaak zijn van brandend maagzuur en de symptomen verergeren.

Conclusie

Je bent niet alleen in je toestand. Veel mensen hebben van tijd tot tijd last van brandend maagzuur, het is niet ongewoon en meestal is het volkomen onschuldig. Je kunt er snel vanaf komen en het voorkomen met eenvoudige tips en huismiddeltjes. Wees je er echter van bewust dat deze geen garantie zijn voor succes.

Voorzichtigheid is echter geboden als de pijn bijzonder hevig is en steeds terugkomt. De meeste mensen vermijden liever naar de dokter te gaan, maar alleen de dokter kan de oorzaak vaststellen en ernstige ziekten uitsluiten of zo nodig behandeling aanbevelen.

Het is beter eenmaal te vaak naar de dokter te gaan dan eenmaal te weinig. Met dit in gedachten wensen we je een spoedig herstel toe!

Beeldbron: Chajamp/ 123rf.com

Referenties (10)

1. Andrea Hauk, 1. April 2015, Diagnostik mit Teststreifen: Wie der Schwangerschaftstest funktioniert, Wiley Online Library, Zugriff: 21.8.2020
Bron

2. Dr. Eva Rudolf-Müller, 11. November 2019, Schwangerschaftstest, NetDoktor, Zugriff: 21.8.2020
Bron

3. Dr. Eva Rudolf-Müller, 11. November 2019, Schwangerschaftstest, Schwangerschaftstest positiv - trotzdem nicht schwanger, NetDoktor, Zugriff: 22.8.2020
Bron

4. Dr. Volker Kittlas, 18.12.2015, Typische Schwangerschaftsbeschwerden, MEDPERTISE, Zugriff: 22.8.2020
Bron

5. Tanja Albert, 2.3.2019, Wie sicher sind Schwangerschaftstests, Kanyo, Zugriff am 24.8.2020
Bron

6. Dr. Karin Windsperger, 11.5.2020, Schwangerschaft: Diagnose, Wie erfolgt die Abdeckung der Kosten, Gesundheit.gv.at, Zugriff: 25.8.2020
Bron

7. Yikar SK, Nazik E. Effects of prenatal education on complaints during pregnancy and on quality of life. Patient Educ Couns. 2019;102(1):119-125. doi:10.1016/j.pec.2018.08.023
Bron

8. Whiteman MK, Tepper NK, Kottke M, et al. Using a checklist to assess pregnancy in teenagers and young women. Obstet Gynecol. 2014;123(4):777-784. doi:10.1097/AOG.0000000000000179
Bron

9. Miro F, Bradford K, Inglis S, Evans R, Frost L, Alaluf S. Dynamics of urinary levels of hCG during early pregnancy and accuracy of the home pregnancy test [retraction of: 10.1093/humrep/deh637]. Hum Reprod. 2005;20(4):1121. doi:10.1093/humrep/deh838
Bron

10. Chard T. Pregnancy tests: a review. Hum Reprod. 1992;7(5):701-710. doi:10.1093/oxfordjournals.humrep.a137722
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wie der Schwangerschaftstest funktioniert
Andrea Hauk, 1. April 2015, Diagnostik mit Teststreifen: Wie der Schwangerschaftstest funktioniert, Wiley Online Library, Zugriff: 21.8.2020
Ga naar bron
Schwangerschaftstest
Dr. Eva Rudolf-Müller, 11. November 2019, Schwangerschaftstest, NetDoktor, Zugriff: 21.8.2020
Ga naar bron
Schwangerschaftstest
Dr. Eva Rudolf-Müller, 11. November 2019, Schwangerschaftstest, Schwangerschaftstest positiv - trotzdem nicht schwanger, NetDoktor, Zugriff: 22.8.2020
Ga naar bron
Typische Schwangerschaftsbeschwerden
Dr. Volker Kittlas, 18.12.2015, Typische Schwangerschaftsbeschwerden, MEDPERTISE, Zugriff: 22.8.2020
Ga naar bron
Wie sicher sind Schwangerschaftstests?
Tanja Albert, 2.3.2019, Wie sicher sind Schwangerschaftstests, Kanyo, Zugriff am 24.8.2020
Ga naar bron
Schwangerschaft: Diagnose
Dr. Karin Windsperger, 11.5.2020, Schwangerschaft: Diagnose, Wie erfolgt die Abdeckung der Kosten, Gesundheit.gv.at, Zugriff: 25.8.2020
Ga naar bron
Effects of prenatal education on complaints during pregnancy and on quality of life
Yikar SK, Nazik E. Effects of prenatal education on complaints during pregnancy and on quality of life. Patient Educ Couns. 2019;102(1):119-125. doi:10.1016/j.pec.2018.08.023
Ga naar bron
Using a checklist to assess pregnancy in teenagers and young women
Whiteman MK, Tepper NK, Kottke M, et al. Using a checklist to assess pregnancy in teenagers and young women. Obstet Gynecol. 2014;123(4):777-784. doi:10.1097/AOG.0000000000000179
Ga naar bron
Dynamics of urinary levels of hCG during early pregnancy and accuracy of the home pregnancy test
Miro F, Bradford K, Inglis S, Evans R, Frost L, Alaluf S. Dynamics of urinary levels of hCG during early pregnancy and accuracy of the home pregnancy test [retraction of: 10.1093/humrep/deh637]. Hum Reprod. 2005;20(4):1121. doi:10.1093/humrep/deh838
Ga naar bron
Pregnancy tests: a review
Chard T. Pregnancy tests: a review. Hum Reprod. 1992;7(5):701-710. doi:10.1093/oxfordjournals.humrep.a137722
Ga naar bron
Recensies