Wanneer magnesium innemen
Laatst bijgewerkt: 30-12-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

28Bestede uren

48Beoordeelde onderzoeken

168Verzamelde opmerkingen

Van het reguleren van je energieniveau tot de vorming van de botten en spieren, magnesium maakt deel uit van ongeveer driehonderd functies in je lichaam. Magnesium is ook belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels en voor een goede werking van de spieren.

Door de veranderingen in ons eetpatroon en een veranderende levensstijl krijgen steeds meer mensen last van een magnesiumtekort. Heb je een supplement nodig om van de voordelen van magnesium te genieten? In dit artikel vertellen we je het allemaal.

Belangrijk om te weten

 • Magnesium helpt de normale spier- en zenuwfunctie te behouden, ondersteunt het immuunsysteem, zorgt voor een regelmatige hartslag en helpt de botten sterk te blijven.
 • Onderzoek toont aan dat magnesium ook zou kunnen helpen bij de behandeling van bepaalde aandoeningen, zoals een hoge bloeddruk en diabetes.
 • Je kunt magnesium zowel innemen, als op de huid aanbrengen. Een andere optie is om in magnesiumzoutbaden te gaan liggen. Al deze manieren kunnen gezondheidsvoordelen opleveren, hoewel het belangrijk is om altijd de aanbevelingen van je huisarts op te volgen.

De beste magnesiumsupplementen op de markt: onze aanbevelingen

Het lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken. Je moet het daarom uit je voeding halen, of een magnesiumsupplement gebruiken. Er zijn veel verschillende supplementen die beweren je te helpen. Om echter zeker te zijn van een goede aankoop, hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste magnesiumsupplementen op de markt. Je vindt ze hieronder.

Eerdere Aanbevelingen

Het magnesiumsupplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Dit magnesiumsupplement met Optinerve® in vloeibare vorm van SUNDT Supplements onderscheidt zich van andere merken dankzij het liposomale productieproces. Deze innovatieve inkapselingsmethode garandeert een betere opname en een groter gewenst effect van het magnesium.

Het supplement bevat geen genetisch gemanipuleerde organismen of dierlijke ingrediënten en is dus geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het product is bovendien gluten- en suikervrij. De inhoud van het flesje bedraagt 250 ml, wat gelijk staat aan ongeveer 50 porties.

Het beste magnesiumsupplement met tauraat voor de hersenfunctie


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Magnesiumtauraat is een combinatie van het aminozuur taurine en magnesium. In deze combinatie hebben magnesium en taurine een synergetisch effect, waardoor deze vorm van magnesium zeer goed wordt geabsorbeerd.

Anorganisch magnesiumvormen zijn minder biologisch beschikbaar en worden daardoor minder goed opgenomen. Dit magnesiumsupplement van Vitakruid komt in deze categorie als winnaar uit onze test. Het is erg eenvoudig in te nemen. Klanten waarderen de snelle werking van het product.

Het beste magnesium- en cacliumsupplement voor sporters


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Magnesium draagt bij aan het behoud van sterke en soepele spieren. Als je sport vraag je veel van je spieren. Het is dan extra belangrijk om ze goed te onderhouden en ervoor te zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt.

Dit supplement van Body & Fit helpt je hierbij. Per dosering krijg je 200 mg calcium en 151 mg magnesium binnen. Het calcium helpt energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten. Het magnesium draagt bij tot een normale eiwitsynthese en spierwerking. De twee ingrediënten ondersteunen elkaar in ieder tablet.

Het beste magnesiumsupplement met calcium, selenium en zink


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Het magnesiumsupplement van Orthica is met name geschikt voor mensen die intensief sporten of vrouwen die zwanger zijn. Deze groepen hebben vaak behoefte aan een hogere dosering magnesium als aanvulling op de voeding.

Het supplement is betrokken bij de energiestofwisseling, de overdracht van zenuwprikkels en het is belangrijk voor de spierfunctie. Raadpleeg echter altijd je huisarts als je van plan bent om een magnesiumsupplement in te nemen, helemaal als je zwanger bent.

[/su_spoiler]

Shopgids: Alles wat je moet weten over het innemen van magnesium

Magnesium is betrokken bij ongeveer driehonderd functies in je lichaam, van de DNA-productie tot het functioneren van de botten, de spieren, de stofwisseling, het hart en de zenuwen (1). In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het innemen van magnesium.

Spieren en botten van hardloper in beeld gebracht

Zo’n 60% van het magnesium in je lichaam vind je in je botten. 
(Bron: Misirligul: 124594405/ 123rf.com)

Het behoud van gezonde en sterke botten

Zo’n 60% van het magnesium in je lichaam vind je in botten. De rest wordt verdeeld over de andere organen en stelsels (1). Dit maakt het mineraal erg belangrijk voor de versterking en de functie van het skelet:

 1. Voor sterke botten: Magnesium speelt een rol bij de vorming en de regeneratie van het skelet. Onderzoek toont aan dat het mineraal de functie van de osteoblasten, de cellen die bot produceren, stimuleert en hun dichtheid verhoogt (2, 3). Bovendien is magnesium betrokken bij het vervoer van calcium naar de botten. Calcium is een zeer belangrijk mineraal voor de structuur en het behoud van sterke botten (4).
 2. Voor mensen met osteoporose: Osteoporose is de medische naam voor poreus bot ofwel zwak bot. De ziekte manifesteert zich met een afname van de dichtheid van de botten, waardoor het lichaam vatbaarder wordt voor breuken. Onderzoekers suggereren dat lage magnesiumwaarden een rol spelen bij de ontwikkeling van osteoporose (5), terwijl ander onderzoeken een verbetering van de ziekte vonden bij mensen die magnesiumsupplementen gebruikten (4, 6, 7, 8).

Hoewel magnesium een ​​belangrijke functie lijkt te hebben in de structuur van het skelet, mag het nooit als behandeling worden gebruikt zonder toezicht van een gezondheidsspecialist. Dit komt omdat overtollig magnesium de botten kan beschadigen (5).

Goed functioneren van de spieren

Magnesium speelt een zeer belangrijke rol bij de samentrekking en de ontspanning van de spieren (9), een functie waardoor je nauwkeurig en gemakkelijk beweegt.

Deze eigenschap van magnesium wordt nog belangrijker als je last hebt van een aandoening aan de spiercontractie en symptomen zoals regelmatige krampen. Onderzoek toont een verband tussen lage magnesiumwaarden en het optreden van deze pijnlijke spiercontracties (10).

Het is echter nog niet bewezen dat een verhoogde inname van magnesium spierkrampen ook daadwerkelijk verlicht (11).

Dr. Agustín LandivarHuisarts en natuurgeneeskundige
“Het moderne dieet bevat weinig voedzame voedingsmiddelen zoals salades, wat een magnesiumtekort in het lichaam kan veroorzaken.”

Verbeterde fysieke prestaties

Zoals je eerder in dit artikel al kon lezen, speelt magnesium een ​​belangrijke rol bij het behoud van de botstructuur en de spierfunctie. Dit maakt het mineraal een geweldige aanvulling op intensieve trainingsroutines:

 1. Verhoogde behoefte: Zware inspanning kan het magnesiumverlies via de urine en het zweet bevorderen, waardoor de magnesiumbehoefte met 10% tot 20% toeneemt (12).
 2. Prestatieverbetering: Onderzoek toont verbeterde fysieke prestaties bij sporters die magnesium aangevuld kregen (13, 14).
 3. Niet alleen voordelen voor sporters: Magnesium kan echter ook de fysieke prestaties van ouderen en mensen met long- en hartaandoeningen verbeteren (15, 16, 17). Het gebruik ervan moet wel altijd worden gecontroleerd door een dokter of een andere gezondheidsdeskundige.

Verbeterde gezondheid van het hart en de bloedvaten

Ook het hart, de aders en de slagaders kunnen baat hebben bij voldoende magnesium in het lichaam. Hieronder ontdek je waarom:

 1. Regulatie van de hartslag: Magnesium helpt het hart om regelmatig en continue te kloppen. Door een tekort te vermijden, zorg je ervoor dat het natuurlijke hartritme niet door een magnesiumtekort verandert (18, 19).
 2. Voorkoming van slagaderverharding: Bij deze ziekte worden de slagaders stijver en dikker, waardoor ze minder bloed door het lichaam kunnen transporteren. De aandoening wordt in verband gebracht met een laag magnesiumgehalte in het bloed (20, 21). Tegelijkertijd suggereren onderzoekers dat voldoende inname van magnesium gunstig zou zijn voor het voorkomen van aderverkalking (22).
 3. Voorkoming van hypertensie: Lage magnesiumwaarden worden in verband gebracht met een hoge bloeddruk (23). Een gezond magnesiumgehalte zou het makkelijker maken om controle te houden over de aandoening (24, 25).
 4. Preventie van hartaanvallen: Onderzoek toont aan dat het verhogen van de magnesiuminname uit de voeding of met supplementen het risico op hartaanvallen zou kunnen verminderen (26, 27, 28). Deze supplementen mogen echter alleen onder medisch toezicht worden gebruikt, vooral bij personen met hartproblemen.

Magnesium heeft invloed op de ontspanning van de spieren, bloedvaten en zenuwen. Heb je twijfels? Neem dan contact op met je huisarts voor het juiste advies.

Sportende vrouw na inname magnesium

Magnesium speelt een ​​belangrijke rol bij het behoud van de botstructuur en de spierfunctie.
(Bron: Deklofenak: 103166153/ 123rf.com)

Hulp voor mensen met diabetes type 2

Magnesium is betrokken bij de regulatie van glucose en insuline, twee stoffen die de productie van energie uit voeding voor het lichaam stimuleren (29, 30). Het lichaam van mensen met diabetes of metabole syndromen gebruikt insuline niet correct, wat de bloedglucose zou kunnen verhogen met alle negatieve gevolgen van dien voor de gezondheid.

Magnesium is in staat de bloedglucose- en insulinespiegels te reguleren, wat gunstig is voor mensen met problemen met de regulatie van deze stoffen (31, 32).

Gewichtsverlies

Er zijn veel fabrikanten die zeggen dat magnesium helpt bij het afvallen. Toch moet je magnesiumsupplementen niet verwarren met een magische pil of een vetverbrander. Magnesium is een belangrijke voedingsstof voor je lichaam. Zoals je hierboven al kon lezen, kan het mineraal de glucose- en insulinespiegels reguleren en de stofwisseling verbeteren. Dit is nodig om energie te krijgen en het normale functioneren van het lichaam te behouden (33).

Bovendien zou het handhaven van een gezond magnesiumgehalte het risico ​​op diabetes en bepaalde hartproblemen helpen te voorkomen bij mensen met obesitas, die vatbaarder zijn voor deze ziekten dan andere bevolkingsgroepen (31, 32, 33).

Gezonde huid

Het uitwendig gebruik van magnesium, bijvoorbeeld in magnesiumzoutbaden, biedt de volgende voordelen voor de huid (34, 35):

 • Verbeterde hydratatie van de huid.
 • Vermindering van ontstekingen bij een droge of atopische huid.
 • Versterking van de huidbarrière.

Magnesiumzoutbaden moeten worden vermeden door mensen die allergisch zijn voor bepaalde vormen van magnesium zoals magnesiumchloride, of bij wie na het baden ongunstige huidreacties optreden.

Gestimuleerde stoelgang

Elementair magnesium zou de stoelgang kunnen stimuleren en een mogelijk positief effect hebben op de nuttige bacteriën in het spijsverteringsstelsel (36, 37).

Bepaalde soorten magnesium zijn in staat vocht naar de darmen te trekken. Dat geldt vooral voor magnesiumsulfaat, citraat en chloride (39). Door de ontlasting vochtig te houden, zal deze gemakkelijker het lichaam verlaten.

Magnesiumsupplementen kunnen echter ook juist maag- en darmklachten veroorzaken. Mogelijke bijwerkingen zijn diarree, braken en een opgeblazen gevoel in de buik. Het is daarom raadzaam om alleen magnesiumsupplementen te gebruiken onder medisch toeziend oog, vooral als je last hebt van maag- en spijsverteringsproblemen.

Man bij dokter vanwege magnesiumtekort

Magnesium is betrokken bij het reguleren van de hartslag.
(Bron: Nenin: 84056819/ 123rf.com)

Voor een gunstige invloed op de geestelijke balans

Magnesium is essentieel voor het behoud van de hersenfunctie. Onderzoekt toont een verband tussen lage magnesiumwaarden en de ontwikkeling van emotionele stoornissen zoals een depressie (40).

Er zijn zelfs gezondheidsmedewerkers die magnesium voorschrijven bij de behandeling van emotionele problemen. De eerste resultaten van onderzoek hiernaar zijn veelbelovend (41, 42).

Deze aandoeningen mogen echter niet licht worden opgevat en zonder het advies van een arts worden behandeld. Als je aan een psychische aandoening lijdt, moet de juiste medische of psychologische hulp altijd de eerste optie zijn.

Voor vrouwen gelden nog meer voordelen!

Hoewel magnesium gunstig is voor iedereen, ongeacht of je nu een man of vrouw bent, kunnen vrouwen extra genieten van de voordelen van het mineraal. Dit komt omdat het vervelende klachten zoals menstruatiekrampen, de symptomen die gepaard gaan met de overgang en migraine die optreedt na de menstruatie (43) kan verminderen.

Tegelijkertijd hebben vrouwen meer kans op broze botten en breuken tijdens de menopauze. Magnesium kan hen tegen deze aandoening beschermen door de structuur van het skelet te verbeteren.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu je de voordelen van magnesium kent heb je misschien wel besloten dat je je dieet wilt aanvullen met deze belangrijke voedingsstof. Het is dan belangrijk dat je hier het juiste product voor koopt. Hieronder geven we je de nodige tips om geen spijt te krijgen van je aankoop van een magnesiumsupplement:

Toedieningsvorm

Je kunt magnesium zowel innemen als extern op de huid gebruiken. Magnesium krijg je binnen via je voeding of een supplement. Een ligbad kan voor mensen met neurodermitis, psoriasis en eczeem veel betekenen. Lokaal kan er magnesium-gel of -olie ingewreven worden om klachten te verminderen zoals bij acne en bacteriële infecties. Om erachter te komen wat de beste toedieningsvorm is voor je behoeften en voorkeuren, kun je de volgende tabel raadplegen:

Toedieningsvorm Voordelen Nadelen
Magnesiumkristallen Verkrijgbaar in verschillende vormen: om in te nemen of om in baden te gebruiken.

De kristallen om in te nemen zijn te combineren met je favoriete dranken.

Zijn gemaakt van magnesiumchloride, een vorm die goed door de darmen wordt opgenomen.

De kristallen die voor uitwendig gebruik bedoeld zijn kun je niet opdrinken.

Het is moeilijker om de juiste dosering te bepalen.

Je moet de in te nemen kristallen met veel vloeistof innemen, minimaal 500 ml.

Kunnen een onaangename smaak hebben.

Sachets Makkelijker om te doseren.

Je kunt het magnesium mengen met je favoriete dranken.

Kunnen een onaangename smaak hebben.

Je moet ze met veel vloeistof innemen, minimaal 500 ml.

Capsules en tabletten Makkelijker te doseren.

Hebben over het algemeen een neutrale of een prettige smaak.

Je kunt ze combineren met andere ingrediënten die voordelen voor je gezondheid bieden.

Gemakkelijk met je mee te dragen en in te nemen.

Sommige capsules of tabletten overschrijden de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium.
Spray Kan spierkrampen verlichten.

Gemakkelijk met je mee te dragen en te gebruiken.

Sommige sprays zijn ontvlambaar.

Sommige sprays kunnen de huid irriteren.

Verhoogt het magnesiumgehalte in het bloed niet.

Andere ingrediënten

Magnesium is op zichzelf een ongelooflijke voedingsstof. Toch wordt het vaak gecombineerd met andere ingrediënten die samen een synergetisch effect hebben en zo nog veel meer voordelen voor je gezondheid opleveren:

 • Collageen (45): Een eiwit dat essentieel is voor de structuur van de huid, de botten, de gewrichten en andere organen.
 • Vitamine B6 (45): Een voedingsstof die van groot belang is voor de ontwikkeling en de gezondheid van de hersenen en het in stand houden van het immuunsysteem.
 • Vitamine C (46): Ook wel ascorbinezuur genoemd. Deze vitamine is nodig voor de vorming van de bloedvaten, de botten, de spieren en collageen. Het werkt ook als antioxidant en beschermt de cellen tegen de werking van vrije radicalen, de stoffen die de gezonde cellen beschadigen.
 • Zink (47): Een voedingsstof die het immuunsysteem, de metabolische functie, de wondgenezing en het zenuwstelsel ondersteunt. Het gebruik ervan in hoge doses en gedurende een lange tijd moet echter worden vermeden, omdat het het zenuwstelsel kan aantasten.
 • 5-HTP (48): Ook wel 5-hydroxytryptofaan genoemd. Het is een aminozuur dat de serotoninespiegel kan verbeteren, een stof die de stemming reguleert. Langdurig gebruik en hoge doses kunnen neurologische veranderingen veroorzaken, hoewel er nog meer bewijs nodig is van deze effecten.

Controleer dus altijd goed of het supplement dat je wilt kopen naast magnesium nog andere belangrijke ingrediënten bevat. In onze selectie met de beste supplementen vind je een aantal voorbeelden van producten met combinaties van krachtige ingrediënten.

Voedingsbronnen van magnesium

Het magnesium dat je uit je voeding haalt, wordt vergezeld door veel voedingsstoffen die essentieel zijn voor je gezondheid.
(Bron: Morisfoto: 100908685/ 123rf.com)

Magnesium voor vegetariërs en veganisten

Magnesium wordt gewonnen uit de zeebodem of door zeewater in de zon te laten drogen. Toch moet je als je vegetariër of veganist bent opletten dat magnesiumsupplementen geen hulpstoffen of andere ingrediënten bevat die niet geschikt zijn voor vegetariërs of veganisten. Houd rekening met het volgende:

 • Gecombineerd met collageen: Collageen wordt gewonnen uit de huid, botten en gewrichten van dieren, die op het land of in de zee leven.
 • Capsules: Soms bevatten capsules een coatingslaagje dat gemaakt is van gelatine, een bindmiddel dat uit slachtafval wordt gehaald. We raden je daarom aan om op zoek te gaan naar chlorofyl- of cellulosecapsules.
 • Onjuiste informatie: Supplementen waarvan je niet alle ingrediënten op het etiket kunt vinden, zijn niet veilig voor consumptie.

Samenvatting

Magnesium is een van de belangrijkste elementen in het menselijk lichaam. Het is verantwoordelijk voor het reguleren en ondersteunen van de functie van heel veel functies in het lichaam. In dit artikel laten we je zien wanneer het nodig is om meer magnesium binnen te krijgen en hoe je dit het beste kunt doen.

Heb je iets nieuws geleerd over alle voordelen die magnesium je biedt? Deel de kennis met je vrienden en familie op social media en vergeet niet om hieronder je ​​reactie achter te laten.

(Bron van de header afbeelding: Baibakova: 66962918/ 123rf.com)

Referenties (48)

1. Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients. 2015;7(9):8199–226.
Bron

2. Lu W-C, Pringa E, Chou L. Effect of magnesium on the osteogenesis of normal human osteoblasts. Magnesium Research. 2017;30(2):42–52.
Bron

3. Díaz-Tocados JM, Herencia C, Martínez-Moreno JM, Oca AMD, Rodríguez-Ortiz ME, Vergara N, et al. Magnesium Chloride promotes Osteogenesis through Notch signaling activation and expansion of Mesenchymal Stem Cells. Scientific Reports. 2017;7(1).
Bron

4. Castiglioni S, Cazzaniga A, Albisetti W, Maier J. Magnesium and Osteoporosis: Current State of Knowledge and Future Research Directions. Nutrients. 2013;5(8):3022–33.
Bron

5. Castiglioni S, Cazzaniga A, Albisetti W, Maier J. Magnesium and Osteoporosis: Current State of Knowledge and Future Research Directions. Nutrients. 2013;5(8):3022–33.
Bron

6. Lindberg GS, Tepper R, Leichter I. Trabecular bone density in a two year controlled trial of peroral magnesium in osteoporosis. Magnesium research. 1993.
Bron

7. Orchard TS, Larson JC, Alghothani N, Bout-Tabaku S, Cauley JA, Chen Z, et al. Magnesium intake, bone mineral density, and fractures: results from the Women’s Health Initiative Observational Study. The American Journal of Clinical Nutrition. 2014;99(4):926–33.
Bron

8. Sojka JE. Magnesium Supplementation and Osteoporosis. Nutrition Reviews. 2009;53(3):71–4.
Bron

9. Bilbey DL, Prabhakaran VM. Muscle cramps and magnesium deficiency: case reports. Canadian Family Physician. 1996.
Bron

10. Potter JD, Robertson SP, Johnson JD. Magnesium and the regulation of muscle contraction. Molecular and Cellular Pharmacology. 1981;40(12).
Bron

11. Nielsen FH, Lukaski HC. Update on the relationship between magnesium and exercise. Magnes Res. 2006;19(3):180-189.
Bron

12. Chen HY, Cheng FC, Pan HC, Hsu JC, Wang MF. Magnesium enhances exercise performance via increasing glucose availability in the blood, muscle, and brain during exercise. PLoS One. 2014;9(1): e85486. 2014.
Bron

13. Setaro L, Santos-Silva PR, Nakano EY, Sales CH, Nunes N, Greve JM, et al. Magnesium status and the physical performance of volleyball players: effects of magnesium supplementation. Journal of Sports Sciences. 2013;32(5):438–45.
Bron

14. Santos DA, Matias CN, Monteiro CP, Silva AM, Rocha PM, Minderico CS, et al. Magnesium intake is associated with strength performance in elite basketball, handball and volleyball players. Magnesium Research. 2011;24(4):215–9.
Bron

15. Amaral AF, Gallo L Jr, Vannucchi H, Crescêncio JC, Vianna EO, Martinez JA. The effect of acute magnesium loading on the maximal exercise performance of stable chronic obstructive pulmonary disease patients. Clinics (Sao Paulo). 2012;67(6):615-622.
Bron

16. Pokan R, Hofmann P, von Duvillard SP, et al. Oral magnesium therapy, exercise heart rate, exercise tolerance, and myocardial function in coronary artery disease patients [published correction appears in Br J Sports Med. 2006.
Bron

17. Amaral A, Jr LG, Vannucchi H, Crescencio J, Vianna E, Martinez J. The effect of acute magnesium loading on the maximal exercise performance of stable chronic obstructive pulmonary disease patients. Clinics. 2012;67(6):615–21.
Bron

18. Dinicolantonio JJ, Liu J, O’Keefe JH. Magnesium for the prevention and treatment of cardiovascular disease. Open Heart. 2018;5(2).
Bron

19. Marsepoil T, Blin F, Hardy F, Letessier G, Sebbah J. Torsades de pointes et hypomagnésémie. Annales Françaises d’Anesthésie et de Réanimation. 1985;4(6):524–6.
Bron

20. Maier JA, Malpuech-Brugère C, Zimowska W, Rayssiguier Y, Mazur A. Low magnesium promotes endothelial cell dysfunction: implications for atherosclerosis, inflammation and thrombosis. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Molecular Basis of Disease. 2004;1689(1):13–21.
Bron

21. Stendig-Lindberg G. Sudden Death Of Athletes: Is it Due To Long-Term Changes In Serum Magnesium, Lipids And Blood Sugar? Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology. 1992;3(2).
Bron

22. B T Altura, M Brust, S Bloom, R L Barbour, J G Stempak, B M Altura. Magnesium dietary intake modulates blood lipid levels and atherogenesis. Proceedings of the National Academy of Sciences Mar 1990, 87 (5) 1840-1844.
Bron

23. Rosique-Esteban N, Guasch-Ferré M, Hernández-Alonso P, Salas-Salvadó J. Dietary Magnesium and Cardiovascular Disease: A Review with Emphasis in Epidemiological Studies. Nutrients. 2018;10(2):168.
Bron

24. Nguyen H, Odelola OA, Rangaswami J, Amanullah A. A Review of Nutritional Factors in Hypertension Management. International Journal of Hypertension. 2013; 2013:1–12.
Bron

25. Touyz RM, Milne FJ, Reinach SG. Intracellular Mg2, Ca2, Na2 and K in platelets and erythrocytes of essential hypertension patients: Relation to blood pressure. Clinical and Experimental Hypertension Part A: Theory and Practice. 1992;14(6):1189–209.
Bron

26. Larsson SC, Orsini N, Wolk A. Dietary magnesium intake and risk of stroke: a meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr. 2012;95(2):362-366.
Bron

27. Nie ZL, Wang ZM, Zhou B, Tang ZP, Wang SK. Magnesium intake and incidence of stroke: meta-analysis of cohort studies. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2013;23(3):169-176.
Bron

28. Adebamowo SN, Spiegelman D, Willett WC, Rexrode KM. Association between intakes of magnesium, potassium, and calcium and risk of stroke: 2 cohorts of US women and updated meta-analyses [published correction appears in Am J Clin Nutr. 2015 Oct;102(4):981-2]. Am J Clin Nutr. 2015;101(6):1269-1277.
Bron

29. Azúcar en la sangre: MedlinePlus en español [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; 2020.
Bron

30. nsulina [Internet]. American Diabetes Association. 2020.
Bron

31. Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients. 2015;7(9):8199–226.
Bron

32. Barbagallo M. Magnesium and type 2 diabetes. World Journal of Diabetes. 2015;6(10):1152.
Bron

33. Rodríguez-Moran M, Guerrero-Romero F. Oral Magnesium Supplementation Improves the Metabolic Profile of Metabolically Obese, Normal-weight Individuals: A Randomized Double-blind Placebo-controlled Trial. Archives of Medical Research. 2014;45(5):388–93.
Bron

34. Denda M, Katagiri C, Hirao T, Maruyama N, Takahashi M. Some magnesium salts and a mixture of magnesium and calcium salts accelerate skin barrier recovery. Archives of Dermatological Research. 1999;291(10):560–3.
Bron

35. Proksch E, Nissen H-P, Bremgartner M, Urquhart C. Bathing in a magnesium-rich Dead Sea salt solution improves skin barrier function, enhances skin hydration, and reduces inflammation in atopic dry skin. International Journal of Dermatology. 2005;44(2):151–7.
Bron

36. JJ; GMPVSLM. Therapeutic uses of magnesium [Internet]. American family physician. U.S. National Library of Medicine; 2009.
Bron

37. Crowley E, Long-Smith C, Murphy A, Patterson E, Murphy K, O’Gorman D, et al. Dietary Supplementation with a Magnesium-Rich Marine Mineral Blend Enhances the Diversity of Gastrointestinal Microbiota. Marine Drugs. 2018;16(6):216.
Bron

38. Portalatin M, Winstead N. Medical Management of Constipation. Clinics in Colon and Rectal Surgery. 2012;25(01):012–9.
Bron

39. Tarleton EK, Littenberg B. Magnesium intake and depression in adults. J Am Board Fam Med. 2015;28(2):249-256.
Bron

40. Serefko A, Szopa A, Wlaź P, et al. Magnesium in depression. Pharmacol Rep. 2013;65(3):547-554.
Bron

41. Eby GA, Eby KL. Rapid recovery from major depression using magnesium treatment. Med Hypotheses. 2006;67(2):362-370.
Bron

42. Barragán-Rodríguez L, Rodríguez-Morán M, Guerrero-Romero F. Efficacy and safety of oral magnesium supplementation in the treatment of depression in the elderly with type 2 diabetes: a randomized, equivalent trial. Magnes Res. 2008;21(4):218-223.
Bron

43. Parazzini F, Martino MD, Pellegrino P. Magnesium in the gynecological practice: a literature review. Magnesium Research. 2017;30(1):1–7.
Bron

44. Collagen Peptides: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD. WebMD; 2020
Bron

45. Escrito por el personal de Mayo Clinic. Vitamina B-6 [Internet]. 2017.
Bron

46. Escrito por el personal de Mayo Clinic. Vitamina C [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2017.
Bron

47. Escrito por el personal de Mayo Clinic. Cinc [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2017.
Bron

48. Daniel K. Hall-Flavin MD. Remedios naturales para la depresión: ¿son eficaces? [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2019.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients. 2015;7(9):8199–226.
Ga naar bron
In-vitrostudie
Lu W-C, Pringa E, Chou L. Effect of magnesium on the osteogenesis of normal human osteoblasts. Magnesium Research. 2017;30(2):42–52.
Ga naar bron
Studie over ratten
Díaz-Tocados JM, Herencia C, Martínez-Moreno JM, Oca AMD, Rodríguez-Ortiz ME, Vergara N, et al. Magnesium Chloride promotes Osteogenesis through Notch signaling activation and expansion of Mesenchymal Stem Cells. Scientific Reports. 2017;7(1).
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Castiglioni S, Cazzaniga A, Albisetti W, Maier J. Magnesium and Osteoporosis: Current State of Knowledge and Future Research Directions. Nutrients. 2013;5(8):3022–33.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Castiglioni S, Cazzaniga A, Albisetti W, Maier J. Magnesium and Osteoporosis: Current State of Knowledge and Future Research Directions. Nutrients. 2013;5(8):3022–33.
Ga naar bron
Studie in mensen
Lindberg GS, Tepper R, Leichter I. Trabecular bone density in a two year controlled trial of peroral magnesium in osteoporosis. Magnesium research. 1993.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Orchard TS, Larson JC, Alghothani N, Bout-Tabaku S, Cauley JA, Chen Z, et al. Magnesium intake, bone mineral density, and fractures: results from the Women’s Health Initiative Observational Study. The American Journal of Clinical Nutrition. 2014;99(4):926–33.
Ga naar bron
Studie in mensen
Sojka JE. Magnesium Supplementation and Osteoporosis. Nutrition Reviews. 2009;53(3):71–4.
Ga naar bron
Studie in mensen
Bilbey DL, Prabhakaran VM. Muscle cramps and magnesium deficiency: case reports. Canadian Family Physician. 1996.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Potter JD, Robertson SP, Johnson JD. Magnesium and the regulation of muscle contraction. Molecular and Cellular Pharmacology. 1981;40(12).
Ga naar bron
Studie in mensen
Nielsen FH, Lukaski HC. Update on the relationship between magnesium and exercise. Magnes Res. 2006;19(3):180-189.
Ga naar bron
Studie over ratten
Chen HY, Cheng FC, Pan HC, Hsu JC, Wang MF. Magnesium enhances exercise performance via increasing glucose availability in the blood, muscle, and brain during exercise. PLoS One. 2014;9(1): e85486. 2014.
Ga naar bron
Studie in mensen
Setaro L, Santos-Silva PR, Nakano EY, Sales CH, Nunes N, Greve JM, et al. Magnesium status and the physical performance of volleyball players: effects of magnesium supplementation. Journal of Sports Sciences. 2013;32(5):438–45.
Ga naar bron
Studie in mensen
Santos DA, Matias CN, Monteiro CP, Silva AM, Rocha PM, Minderico CS, et al. Magnesium intake is associated with strength performance in elite basketball, handball and volleyball players. Magnesium Research. 2011;24(4):215–9.
Ga naar bron
Studie in mensen
Amaral AF, Gallo L Jr, Vannucchi H, Crescêncio JC, Vianna EO, Martinez JA. The effect of acute magnesium loading on the maximal exercise performance of stable chronic obstructive pulmonary disease patients. Clinics (Sao Paulo). 2012;67(6):615-622.
Ga naar bron
Studie in mensen
Pokan R, Hofmann P, von Duvillard SP, et al. Oral magnesium therapy, exercise heart rate, exercise tolerance, and myocardial function in coronary artery disease patients [published correction appears in Br J Sports Med. 2006.
Ga naar bron
Studie in mensen
Amaral A, Jr LG, Vannucchi H, Crescencio J, Vianna E, Martinez J. The effect of acute magnesium loading on the maximal exercise performance of stable chronic obstructive pulmonary disease patients. Clinics. 2012;67(6):615–21.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Dinicolantonio JJ, Liu J, O’Keefe JH. Magnesium for the prevention and treatment of cardiovascular disease. Open Heart. 2018;5(2).
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Marsepoil T, Blin F, Hardy F, Letessier G, Sebbah J. Torsades de pointes et hypomagnésémie. Annales Françaises d’Anesthésie et de Réanimation. 1985;4(6):524–6.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Maier JA, Malpuech-Brugère C, Zimowska W, Rayssiguier Y, Mazur A. Low magnesium promotes endothelial cell dysfunction: implications for atherosclerosis, inflammation and thrombosis. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Molecular Basis of Disease. 2004;1689(1):13–21.
Ga naar bron
Studie in mensen
Stendig-Lindberg G. Sudden Death Of Athletes: Is it Due To Long-Term Changes In Serum Magnesium, Lipids And Blood Sugar? Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology. 1992;3(2).
Ga naar bron
Studie in konijnen
B T Altura, M Brust, S Bloom, R L Barbour, J G Stempak, B M Altura. Magnesium dietary intake modulates blood lipid levels and atherogenesis. Proceedings of the National Academy of Sciences Mar 1990, 87 (5) 1840-1844.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Rosique-Esteban N, Guasch-Ferré M, Hernández-Alonso P, Salas-Salvadó J. Dietary Magnesium and Cardiovascular Disease: A Review with Emphasis in Epidemiological Studies. Nutrients. 2018;10(2):168.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Nguyen H, Odelola OA, Rangaswami J, Amanullah A. A Review of Nutritional Factors in Hypertension Management. International Journal of Hypertension. 2013; 2013:1–12.
Ga naar bron
Studie in mensen
Touyz RM, Milne FJ, Reinach SG. Intracellular Mg2, Ca2, Na2 and K in platelets and erythrocytes of essential hypertension patients: Relation to blood pressure. Clinical and Experimental Hypertension Part A: Theory and Practice. 1992;14(6):1189–209.
Ga naar bron
Meta-analyse
Larsson SC, Orsini N, Wolk A. Dietary magnesium intake and risk of stroke: a meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr. 2012;95(2):362-366.
Ga naar bron
Meta-analyse
Nie ZL, Wang ZM, Zhou B, Tang ZP, Wang SK. Magnesium intake and incidence of stroke: meta-analysis of cohort studies. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2013;23(3):169-176.
Ga naar bron
Meta-analyse
Adebamowo SN, Spiegelman D, Willett WC, Rexrode KM. Association between intakes of magnesium, potassium, and calcium and risk of stroke: 2 cohorts of US women and updated meta-analyses [published correction appears in Am J Clin Nutr. 2015 Oct;102(4):981-2]. Am J Clin Nutr. 2015;101(6):1269-1277.
Ga naar bron
Officiële website
Azúcar en la sangre: MedlinePlus en español [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; 2020.
Ga naar bron
Officiële website
nsulina [Internet]. American Diabetes Association. 2020.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients. 2015;7(9):8199–226.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Barbagallo M. Magnesium and type 2 diabetes. World Journal of Diabetes. 2015;6(10):1152.
Ga naar bron
Studie in mensen
Rodríguez-Moran M, Guerrero-Romero F. Oral Magnesium Supplementation Improves the Metabolic Profile of Metabolically Obese, Normal-weight Individuals: A Randomized Double-blind Placebo-controlled Trial. Archives of Medical Research. 2014;45(5):388–93.
Ga naar bron
Studie in mensen
Denda M, Katagiri C, Hirao T, Maruyama N, Takahashi M. Some magnesium salts and a mixture of magnesium and calcium salts accelerate skin barrier recovery. Archives of Dermatological Research. 1999;291(10):560–3.
Ga naar bron
Studie in mensen
Proksch E, Nissen H-P, Bremgartner M, Urquhart C. Bathing in a magnesium-rich Dead Sea salt solution improves skin barrier function, enhances skin hydration, and reduces inflammation in atopic dry skin. International Journal of Dermatology. 2005;44(2):151–7.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
JJ; GMPVSLM. Therapeutic uses of magnesium [Internet]. American family physician. U.S. National Library of Medicine; 2009.
Ga naar bron
Studie in mensen
Crowley E, Long-Smith C, Murphy A, Patterson E, Murphy K, O’Gorman D, et al. Dietary Supplementation with a Magnesium-Rich Marine Mineral Blend Enhances the Diversity of Gastrointestinal Microbiota. Marine Drugs. 2018;16(6):216.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Portalatin M, Winstead N. Medical Management of Constipation. Clinics in Colon and Rectal Surgery. 2012;25(01):012–9.
Ga naar bron
Studie in mensen
Tarleton EK, Littenberg B. Magnesium intake and depression in adults. J Am Board Fam Med. 2015;28(2):249-256.
Ga naar bron
Studie in mensen
Serefko A, Szopa A, Wlaź P, et al. Magnesium in depression. Pharmacol Rep. 2013;65(3):547-554.
Ga naar bron
Studie in mensen
Eby GA, Eby KL. Rapid recovery from major depression using magnesium treatment. Med Hypotheses. 2006;67(2):362-370.
Ga naar bron
Studie in mensen
Barragán-Rodríguez L, Rodríguez-Morán M, Guerrero-Romero F. Efficacy and safety of oral magnesium supplementation in the treatment of depression in the elderly with type 2 diabetes: a randomized, equivalent trial. Magnes Res. 2008;21(4):218-223.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Parazzini F, Martino MD, Pellegrino P. Magnesium in the gynecological practice: a literature review. Magnesium Research. 2017;30(1):1–7.
Ga naar bron
Officiële website
Collagen Peptides: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD. WebMD; 2020
Ga naar bron
Officiële website
Escrito por el personal de Mayo Clinic. Vitamina B-6 [Internet]. 2017.
Ga naar bron
Officiële website
Escrito por el personal de Mayo Clinic. Vitamina C [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2017.
Ga naar bron
Officiële website
Escrito por el personal de Mayo Clinic. Cinc [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2017.
Ga naar bron
Officiële website
Daniel K. Hall-Flavin MD. Remedios naturales para la depresión: ¿son eficaces? [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2019.
Ga naar bron
Recensies