
Onze selectiecriteria
Als je je zorgen maakt over de vroegtijdige veroudering van je lichaam, heb je vast wel eens geprobeerd je dieet te verrijken met allerlei antioxidanten of andere middeltjes die vrije radicalen bestrijden. Wat als we je zouden vertellen dat één van de ingrediënten die zeer gunstig voor je gezondheid is, verborgen zit in je voeding? We laten je kennismaken met vitamine E!
Vitamine E is meer dan een vitamine. Het is een grote groep van verbindingen die erop gericht zijn je lichaam te beschermen tegen vroegtijdige veroudering. Je hersenen, afweer, hart en huid hebben baat bij de antioxiderende werking van vitamine E. Als je wilt weten welke voedingsmiddelen het rijkst zijn aan deze alleskunner, mag je dit artikel over de vitamine eigenlijk niet missen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten
- Noten, zaden en plantaardige oliën zijn de beste bronnen van vitamine E. Ook in andere voedingsmiddelen van dierlijke en plantaardige oorsprong vind je de vitamine terug, hoewel in mindere mate.
- Vitamine E is bestand tegen hitte en bevriezing. Door voedingsmiddelen te frituren kan het gehalte aan antioxidanten echter afnemen.
- Je kunt vitamine E aan je dagelijkse routine toevoegen door meer fruit en groenten te eten, met mate meer noten en zaden te consumeren of een supplement of cosmetische product met vitamine E te gebruiken.
Verder dan vitamine E in voeding: supplementen en cosmetica
Ook supplementen en cosmetische producten helpen je van de voordelen van vitamine E te genieten. In de selectie hieronder hebben we producten met megadoses vitamine E vermeden om het optreden van vervelende bijwerkingen te voorkomen. Als alternatief raden we, naast gewone vitamine E-supplementen, aan om multivitaminen te gebruiken, waarmee je je dieet kunt aanvullen zonder in gevaarlijke excessen te vervallen. Daarnaast hebben we een cosmetisch product met vitamine E toegevoegd om je huid van buitenaf te beschermen.
Alles over voedingsmiddelen met vitamine E
Zaden, noten en plantaardige oliën zijn de beste bronnen van vitamine E. Als je echter van een uitgebalanceerd dieet wilt genieten, is het belangrijk om ook andere producten aan je voeding toe te voegen. Vitamine E is bestand tegen koken en invriezen, waardoor het niet moeilijk is om de vitamine voldoende in je voeding op te nemen. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over vitamine E in voeding.
(Bron: Choreograph: 123151113/ 123rf.com)
Waarom is voeding met vitamine E zo belangrijk?
- Bestrijdt de werking van vrije radicalen: Vitamine E beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen. Dit zijn verbindingen die oxideren en zo je weefsels kunnen beschadigen. Oxidatieve stress kan leiden tot vroegtijdige veroudering en het optreden van ziekten. Vitamine E bestrijdt deze schadelijke deeltjes die afkomstig zijn van bijvoorbeeld tabak, zonnestraling, ongezond voedsel of ons eigen metabolisme.
- Beschermt cellen: Vitamine E fungeert als een schild dat voorkomt dat de membranen van de cellen worden beschadigd door vrije radicalen.
- Beschermt (mogelijk) het hart: De antioxiderende werking van tocoferolen en tocotriënolen kan voorkomen dat cholesterolplaques oxideren en je bloedvaten verstoppen, waardoor je hart langer gezond blijft.
- Ondersteunt de afweer: De vitamine lijkt nodig te zijn voor de rijping van de cellen waaruit de afweer bestaat. Bovendien helpt het ontstekingen in lichaam te reguleren en onder controle te houden.
- Anticoagulerend effect: Vitamine E werkt tot op zekere hoogte de bloedstolling tegen. Deze eigenschap kan in sommige gevallen gunstig zijn, om bijvoorbeeld geen stolsels in de aderen te krijgen, maar kan ook schadelijk zijn voor mensen met stollingsproblemen.
Na het lezen van deze argumenten begrijp je vast hoe belangrijk het is om een dieet aan te houden dat rijk is aan vitamine E. Een tekort aan deze voedingsstof kan allerlei aandoeningen in je lichaam veroorzaken, waardoor de zintuigen, voornamelijk het gezichtsvermogen, de spierkracht en je evenwichtsgevoel worden aangetast. Een zeer ernstig tekort kan zelfs je hart beschadigen (2).
In welke voedingsmiddelen zit de meeste vitamine E?
Voedingsmiddel (100 gram) | Hoeveelheid vitamine E(milligram) |
---|---|
Tarwekiemolie | 150 |
Soja-olie | 8 |
Olijfolie | 14 |
Zonnebloempitten | 26 |
Amandelen | 26 |
Hazelnoten | 15 |
Gekookte spinazie | 2 |
Avocado | 2 |
Gekookte broccoli | 1,5 |
Kiwi | 1,5 |
Onderzoek toont echter aan dat het opnemen van voedingsmiddelen met tocoferolen en tocotriënolen in je voeding je op zichzelf staand niet zal helpen, als je niet voldoende vitamine C en B inneemt (1). Deze vitamines hebben een belangrijke wisselwerking met vitamine E en stellen je lichaam in staat om meer van het antioxiderende effect van de vitamine te profiteren.
Houd er ook rekening mee dat vitamine E een molecuul is dat beter door je lichaam wordt opgenomen bij de aanwezigheid van vet, vanwege de vetoplosbare eigenschappen van de vitamine. Om toch het meeste uit vetarm voedsel te halen, zoals spinazie, kun je deze op smaak brengen met een beetje olijfolie of begeleid je ze met voedsel dat rijk is aan gezonde vetten zoals vis (6).
Gaat vitamine E verloren bij het koken of invriezen van voedsel?
Dit kan te maken hebben met de structuur van bepaalde voedingsmiddelen.
De structuur van groenten zoals spinazie of broccoli beschermen de aanwezigheid van vitamine E, waardoor de voedingsstof in eerste instantie moeilijk opneembaar is. Door deze groenten te koken, worden die plantbarrières afgebroken en wordt de antioxidantverbinding veel toegankelijker.
Niet alle kookmethodes zijn echter hetzelfde. Deskundigen beweren dat vitamine E, omdat het in vet oplosbaar is, uit voedsel kan lekken als je het in olie kookt. Vermijd de frituurpan dus en kies voor koken of stomen, om het verlies van de tocoferolen en tocotriënolen te voorkomen.
(Bron: Kerdkanno: 65512029/ 123rf.com)
Wat zijn de voordelen van een dieet dat rijk is aan vitamine E?
- Minder cognitieve achteruitgang: Vitamine E kan de hersenen bij het ouder worden beschermen en op die manier helpen om het intellectuele vermogen te behouden (8).
- Verbetert het gezichtsvermogen: Naarmate je ouder wordt, verhoogt het risico op allerlei ziekten die je gezichtsvermogen aantasten. Een voedingspatroon met voldoende vitamine E kan de kans op deze problemen verkleinen (9).
- Een gladde huid: Vitamine E draagt samen met vitamine C bij om de collageenvezels van de huid in een goede conditie te houden en zo de eiwitten die je huid elastisch en fris maken gezond te houden (10, 11).
- Hormonen in balans: Wist je al dat sommige experts vitamine E als een anti-steriliteitsfactor beschouwen? Door voldoende van de vitamine binnen te krijgen, kan je lichaam de geslachtshormonen (zowel vrouwelijk als mannelijk) produceren die nodig zijn om zwanger te worden (12).
Vitamine E is niet alleen populair als supplement, maar ook als ingrediënt voor cosmetische producten. Het wordt daarom ook steeds vaker aangetroffen in huid- en haarverzorgingsproducten.
Ons advies: Voeg vitamine E toe aan je dagelijkse routine
Als je zover bent gekomen, heb je inmiddels wel ontdekt waarom vitamine E een essentiële voedingsstof is voor je welzijn. Maar hoe kun je je dagelijkse routine veranderen om te profiteren van de voordelen die de vitamine biedt? Hieronder geven we je een aantal praktische tips om je leven te verrijken met deze antioxidant-vitamine.
- Geef je voeding een boost met verse groenten en fruit
- Vergeet ook zaden en noten niet
- Maak kennis met vitamine E-supplementen
- Ontdek cosmetische producten met vitamine E
Geef je voeding een boost met verse groenten en fruit
Wat is een betere manier om aan je nieuwe vitamine E-dieet te beginnen dan met een hogere inname van groenten en fruit? Deze geschenken van de natuur voorzien je niet alleen van tocoferolen en tocotriënolen, maar ook van andere vitamines, zoals vitamine C en B, de voedingsstoffen die nodig zijn om van de voordelen van vitamine E te genieten.
Wok dus wat spinazie, voeg wat gestoomde broccoli toe aan je salades of maak een heerlijk toetje met verse kiwi. Wat een traktatie! We raden je echter af om meer knollen zoals aardappelen te consumeren. Dit zijn vrij calorierijke voedingsmiddelen waarvan de vitamine E minder goed opneembaar is dan die van de eerder genoemde groenten (7).
(Bron: Changyencham: 116702234/ 123rf.com)
Vergeet ook zaden en noten niet
Zoals je eerder in dit artikel al kon lezen, bevatten fruit en groenten de nodige vitamine E. Maar de echte ‘koninginnen’ onder de voedingsmiddelen met vitamine E zijn zaden en noten. De reden waarom we ze echter niet als eerste aanraden, is vanwege hun hoge caloriegehalte. Hoewel deze producten erg veel gezonde vetten bevatten, kan een teveel ervan leiden tot een ongewenste gewichtstoename.
Toch is het aan te raden om zaden en noten niet te vergeten. Voeg ze toe aan een dieet dat rijk is aan groenten en consumeer ze met mate. Een handvol noten per dag of een eetlepel zonnebloemolie als dressing voor je gerechten is meer dan genoeg om van alle voordelen van vitamine E te genieten (5).
Maak kennis met vitamine E-supplementen
Vitamine E-supplementen zijn een zeer effectieve optie om eenvoudig meer van de vitamine binnen te krijgen. Echter, in tegenstelling tot andere, meer ‘veilige’ voedingsstoffen zoals vitamine C, raden we je aan zeer voorzichtig te werk te gaan bij het gebruik van vitamine E-supplementen. Dat geldt met name voor de volgende groepen en situaties (4):
- Bij mensen met stollingsproblemen kan een onzorgvuldig gebruik van vitamine E-supplementen tot ernstige bloedingen leiden.
- Een onjuist gebruik van het supplement zou een paradoxaal ‘pro-oxidant’ effect kunnen hebben, waardoor de kans op ernstige ziekten bij sommige mensen toeneemt, zoals bijvoorbeeld bij rokers.
- Als je chronisch medicatie gebruikt zoals cholesterolgeneesmiddelen, anticoagulantia of medicijnen om kanker te behandelen, kunnen vitamine E-supplementen op een gevaarlijke manier voor een vervelende wisselwerking zorgen.
We raden aan om altijd eerst met je huisarts te overleggen of vitamine E-supplementen de meest geschikte optie voor je zijn. Overschrijd de aanbevolen dagelijkse dosis niet, tenzij een dokter anders voorschrijft. Vermijd ook het gebruik van andere producten die vitamine E bevatten als je al supplementen van de antioxidant gebruikt.
(Bron: Kzenon: 26792563/ 123rf.com)
Ontdek cosmetische producten met vitamine E
Wist je al dat vitamine E een uitstekend ingrediënt is voor crèmes en serums? Door dit molecuul rechtstreeks op je huid aan te brengen, vermijd je een aantal mogelijke bijwerkingen die gepaard gaan met de orale inname van vitamine E. Bovendien is aangetoond dat de voedingsstof de huid zacht en elastisch kan maken.
Als je het combineert met vitamine C, heeft vitamine E ook een fantastische fotoprotectieve werking. Op die manier wordt voorkomen dat de zonnestralen de huid vroegtijdig beschadigen (10). Maar let op! De vitamine vervangt nooit het gebruik van een zonnebrandcrème, het versterkt alleen zijn werking.
Samenvatting
Vitamine E is essentieel voor je welzijn. Het is een verzameling verbindingen met antioxiderende eigenschappen die bekend staan als tocoferolen en tocotriënolen. Deze stoffen spelen een zeer belangrijke rol voor je gezondheid en maken onderdeel uit van verschillende metabolische processen in je lichaam. Een dieet dat rijk is aan groenten, noten en plantaardige oliën helpt om alle voordelen van de vitamine te benutten en zo je afweer sterk te houden en cellen te beschermen.
Om vitamine E door je lichaam op te laten nemen, moet je het samen met gezonde vetten en vitamine B en C innemen. Vitamine E is bestand tegen hitte en bevriezing. Door de voedingsmiddelen te frituren kan het gehalte aan antioxidanten echter afnemen. In dit artikel ontdek je in welke voedingsmiddelen de meeste vitamine E zit.
Als je dankzij dit artikel de beste voedingsmiddelen met vitamine E hebt ontdekt, laat dan hieronder een reactie achter of deel het met je vrienden en familie op social media. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen!
(Bron van de header afbeelding: Baibakova: 61624718/ 123rf.com)
Referenties (12)
1.
Rizvi S, Raza ST, Ahmed F, Ahmad A, Abbas S, Mahdi F. The role of Vitamin E in human health and some diseases [Internet]. Vol. 14, Sultan Qaboos University Medical Journal. Sultan Qaboos University; 2014 p. e157.
Bron
2.
Leonard PJ, Losowsky MS, Pulvertaft CN. Vitamin-E Deficiency. Vol. 1, British Medical Journal. StatPearls Publishing; 1966. p. 1301–2.
Bron
3.
Calleja CA, Cámara M, Daschner Á, Fernández P, Franco CM, Giner R, et al. Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre Ingestas Nutricionales de Referencia para la población española.
Bron
4.
Vitamin E – Health Professional Fact Sheet [Internet].
Bron
5.
FoodData Central [Internet].
Bron
6.
Reboul E. Vitamin E bioavailability: Mechanisms of intestinal absorption in the spotlight [Internet]. Vol. 6, Antioxidants. MDPI AG; 2017
Bron
7.
Lee S, Choi Y, Jeong HS, Lee J, Sung J. Effect of different cooking methods on the content of vitamins and true retention in selected vegetables. Food Sci Biotechnol [Internet]. 2018 Apr 1 ;27(2):333–42.
Bron
8.
La Fata G, Weber P, Mohajeri MH. Effects of Vitamin E on Cognitive Performance during Ageing and in Alzheimer’s Disease [Internet]. Vol. 6, Nutrients. MDPI AG; 2014 . p. 5453–72.
Bron
9.
Rasmussen HM, Johnson EJ. Nutrients for the aging eye. Clin Interv Aging [Internet]. 2013 [cited 2020 Jul 15];8:741–8
Bron
10.
Darr D, Dunston S, Faust H, Pinnell S. Effectiveness of Antioxidants (Vitamin C and E) With and Without Sunscreens as Topical Photoprotectants. Acta Derm Venereol [Internet]. 1996 ;76(4):264–8.
Bron
11.
Emerit I. Free radicals and aging of the skin. In: Free Radicals and Aging [Internet]. Basel: Birkhäuser Basel; 1992 . p. 328–41
Bron
12.
Sharaf A, Gomaa N. Hormonal properties of vitamin E and its synergism with gonadal hormones. Qual Plant Mater Veg [Internet]. 1972 Dec ;22(1):91–8.
Bron