collageen poeder
Laatst bijgewerkt: 30-12-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

27Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

167Verzamelde opmerkingen

Misschien heb je er wel eens van gehoord: collageensupplementen. Deze supplementen zijn een veilige en effectieve optie om de meest voorkomende esthetische problemen van het verouderingsproces te bestrijden. Maar kun je ook collageen uit je voeding halen? En zijn er plantaardige bronnen van dit eiwit? In deze shopgids geven we antwoord op al deze vragen en meer.

Collageen is een belangrijk lijmvormend eiwit in ons lichaam dat deel uitmaakt van ons kraakbeen, onze botten, pezen, ons haar, onze nagels en huid. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen worden gemaakt van botten, kraakbeen en de huid van dieren. Bottenbouillon is een voorbeeld van een natuurlijke en goedkope bron van collageen. In deze shopgids laten we je zien welke voedingsmiddelen het rijkst zijn aan collageen en of een collageensupplement een geschikt alternatief is.

Belangrijk om te weten

 • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen zijn onder andere gelatine, varkenshuid, varkenspoten, kippenklauwen en visgraten.
 • Ook bottenbouillon is een voorbeeld van een natuurlijke en goedkope bron van collageen. De bouillon is in verschillende formaten verkrijgbaar. Het is tegelijkertijd ook mogelijk om supplementen met gehydrolyseerd collageen te kopen. De meeste van deze producten zijn afkomstig van vee dat in de wei wordt gehouden of van wilde vis.
 • Om de collageensynthese te stimuleren, is het niet voldoende om voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen of supplementen in te nemen. Het is ook noodzakelijk om bepaald gedrag te vermijden dat het verlies van het eiwit vergroot. Verderop in deze shopgids laten we je zien hoe je dat doet.

Onze selectie: De beste producten om je collageen een boost te geven

Het is van groot belang dat je, voordat je een collageensupplement koopt, de belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. In dit segment hebben we een selectie van de vijf beste collageensupplementen voor je uitgezocht die op de markt verkrijgbaar zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Zo hopen we je te helpen het supplement te vinden dat het beste bij je past.

De beste bottenbouillon met een zachte smaak

BABS Traditionele Runderbottenbouillon is gemaakt van 100% runderbotten van Aberdeen, Angus, Schotse Hooglander, Limousin en Galloway runderen. De bouillon is rijk aan collageen en is afkomstig van de botten en ligamenten van grasgevoerde koeien van biologisch gecertificeerde kuddes.

De bottenbouillon heeft een zachte smaak met een kalmerende rozemarijngeur. De fabrikant raadt aan om de pot in de koelkast te bewaren en om de inhoud binnen vijf dagen na opening te consumeren.

De beste anti-aging vis-collageen

Het collageensupplement van Nutrimea helpt om huidrimpels te verminderen, nagels en haar te versterken en de gezondheid van de gewrichten te behouden. Het product combineert de buitengewone hydraterende kracht van hyaluronzuur met de verstevigende eigenschappen van collageen.

Je huid herstelt van binnenuit waardoor kraaienpootjes langzaam verdwijnen. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend. De capsules zijn zeer eenvoudig in te nemen met een glas water.

Het beste collageensupplement voor gezond haar

Door collageen als supplement te gebruiken voorzie je je lichaam van een extra dosis glycine, die op haar beurt weer door je lichaam kan worden gebruikt om de haargroei te stimuleren. Het collageensupplement van B’LASHY komt in deze categorie als winnaar uit onze test.

De capsules zijn eenvoudig in te nemen en hebben een milde smaak. Het product bevat geen onnodige toevoegingen. De fabrikant raadt aan om dagelijks 1 tot 2 capsules van de haarvitamine tijdens een maaltijd in te nemen.

Het beste vitamine C-supplement voor de aanmaak van collageen

Vitamine C draagt bij aan de aanmaak van collageen in het lichaam. Voor de aanmaak van collageen is het dus essentieel om voldoende vitamine C binnen te krijgen. We raden je daarom aan om je vitamine C-waarden aan te vullen met dit premium supplement van Sundt Supplements.

Het liposomale supplement wordt beter door het lichaam opgenomen dan traditionele supplementen. Dit betekent: een groter effect. Het vloeibare product is eenvoudig in te nemen en heeft een aangename smaak. Je kunt het mengen met andere drankjes zoals sinaasappelsap, of gewoon zo opdrinken. Het product is veganistisch en glutenvrij. Ook geschikt voor paleo- en ketogene diëten.

Alles wat je moet weten over voedingsmiddelen met collageen

Er is een breed scala aan verschillende collageensupplementen op de markt. Collageen kun je ook uit dierlijke producten halen, zoals bottenbouillon. Toch zijn veel mensen geïnteresseerd in een meer natuurlijke optie. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

meisje met perfecte huid

Collageensupplementen maken het mogelijk om cellulitis, rimpels, gewrichtspijn en darmklachten te bestrijden. 
(Bron: Samborskyi: 91548634/ 123rf.com)

Een kort overzicht van collageen

Collageen is een eiwit dat wordt aangetroffen in de extracellulaire matrix, de ruimte tussen de cellen. De functie van collageen is om de bindweefsels bij elkaar te houden en hen steun en weerstand te bieden, met behoud van de flexibiliteit. In het menselijk lichaam vertegenwoordigt collageen tussen de 25% en 30% van het totale eiwit (1).

Proline, hydroxyproline en glycine zijn de belangrijkste aminozuren in collageenvezels. Er zijn 28 soorten collageen geïdentificeerd, hoewel collageen type I het meest voorkomt. Dit eiwit bevindt zich vooral in de huid, botten, pezen en kraakbeen. Deze laatste twee weefsels zijn basiscomponenten van de gewrichten (1, 2).

In de onderstaande tabel geven we je de belangrijkste informatie over wat collageen nu eigenlijk is.

Veel gestelde vragen over collageen Antwoord
Wat is collageen? Een belangrijk lijmvormend eiwit in ons lichaam dat zorgt voor stevigheid.
Waar bevindt collageen zich? In kraakbeen, pezen, botten, de huid en de gewrichten. Het wordt in mindere mate ook aangetroffen in de slagaders, spieren en bepaalde organen, zoals je lever en longen.
Wat doet collageen? Het houdt bindweefsel bij elkaar.

Biedt de juiste stevigheid.

Zorgt voor weerstand en flexibiliteit.

Wat zijn de voordelen van collageensupplementen? Ze helpen de vorming van rimpels te bestrijden.

Verbeteren de stevigheid en gladheid van de huid.

Dragen bij aan de hydratatie van de huid.

Verbeteren de bewegingsvrijheid bij artrose.

Voorkomen de verslechtering van gewrichten.

Verminderen de kwetsbaarheid van de haarvaten en bestrijden broze nagels.

Versnellen wondgenezing.

Voorkomen botdemineralisatie.

Voedingsbronnen van collageen

Collageen komt nog nauwelijks voor in ons westerse dieet. Het eiwit zit namelijk vooral in de vinnen, schubben, huid, botten, het kraakbeen en de huid van dieren zoals runderen, varkens en vissen. In de meeste gevallen worden deze onderdelen weggegooid. Toch zijn er een aantal voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen. We raden aan om ze zoveel mogelijk in je voedingspatroon op te nemen (4):

 • Bottenbouillon
 • Gelatine, verkregen uit botten, pezen, kraakbeen en de huid van verschillende dieren
 • Varkenspoten en kippenklauwen
 • Kleine eetbare stekels en schubben aanwezig in ingeblikte sardines, ansjovis en makreel
 • Varkenshuid

Een goede bron van collageen type II is kippenborstbeen. Eierschaalmembraan is een goede bron van ongedenatureerd collageen type I.

bot collageen

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen zijn onder andere bottenbouillon, gelatine, varkenshuid, varkenspoten, kippenklauwen en visgraten.
(Bron: Aksoy: 111999244/ 123rf.com)

De verschillen tussen gelatine, bottenbouillon en collageensupplementen

Sommige mensen denken dat het collageen in gelatine niet kan worden geassimileerd. Anderen denken dat bottenbouillon het beste alternatief is om hun voedingspatroon op natuurlijke wijze met collageen te verrijken. Zoals bij veel onderwerpen in de voedingswereld, is er veel verschillende informatie te vinden. Om je te helpen ontdekken welke bron van collageen het beste bij je past, vind je hieronder een duidelijke tabel met de verschillen tussen gelatine, bottenbouillon en gehydrolyseerd collageen (5, 6).

Gelatine Bottenbouillon Gehydrolyseerd collageen (supplement)
Hoeveelheid collageen per portie De meeste porties bevatten ongeveer 20 gram gelatine in poedervorm, wat tussen de 1,5 en 2 gram collageen oplevert. De portie bottenbouillon is zeer variabel en kan variëren van 10 gram (om op te lossen in heet water) tot 200 milliliter (klaar voor consumptie). In het eerste geval draagt de bouillon 4 gram collageen per portie, terwijl een kant-en-klare bouillon gemiddeld 8 tot 10 gram collageen oplevert. De aanbevolen dagelijkse portie collageenpoeder is 10 tot 15 gram en levert tussen de 9 en 14 gram collageen.

Voor vloeibaar collageen is de aanbevolen dosis 10 milliliter per dag, wat 5 gram collageen oplevert.

In het geval van collageen in capsulevorm, levert een portie van 2 capsules tussen de 800 en 1300 mg van dit eiwit op.

Verteerbaarheid Goed. De collageen  blijft heel. Goed. De collageen blijft heel. Zeer goed, want het collageen wordt gehydrolyseerd tot kleine peptiden die bijna geen vertering vereisen voordat ze worden opgenomen.
Consumptiewijze De gelatine wordt opgelost in heet water. Vervolgens wordt er koud water toegevoegd. Na de afkoeling stolt de gelatine. Gelatine is niet oplosbaar in koud water. Bottenbouillon kan zo worden gedronken, zonder iets erbij, of als basis voor soep en stoofschotels worden gebruikt. De smaak van de bouillon kan worden versterkt door kruiden of citroensap toe te voegen. Gehydrolyseerd collageenpoeder is oplosbaar in koud water. Het kan worden opgelost in water of smoothies. Ook kun je het toevoegen aan bijvoorbeeld pannenkoekbeslag en pudding.

Gehydrolyseerd collageen wordt ook verkocht in de vorm van capsules, die je met een slok water eenvoudig doorslikt.

Er zijn tot slot ook flesjes met gehydrolyseerd collageen, die volledig klaar zijn om geconsumeerd te worden.

Voordelen Het is goedkoop.

Eenvoudig te gebruiken.

Gelatine met fruitsmaak heeft over het algemeen een aangename smaak.

Neutraal gearomatiseerde gelatine kan in verschillende bereidingen worden gebruikt, zowel voor zoete als hartige recepten.

Er zijn gelatine-soorten met een laag suikergehalte of zelfs 0% suiker.

Bottenbouillons worden streng gecontroleerd op het gehalte aan zware metalen, om de veiligheid van het product te garanderen.

Zelfgemaakte bouillon is goedkoop en gemakkelijk te maken.

De smaak is natuurlijk en zacht. Ook kun je kruiden of bijvoorbeeld vruchtensappen toevoegen om de smaak te versterken.

Je kunt de bottenbouillon gebruiken als basis voor soepen, stoofschotels en sauzen.

Gehydrolyseerd collageen wordt heel gemakkelijk door het lichaam opgenomen.

De meeste collageensupplementen zijn verrijkt met vitamine C en zink, twee essentiële voedingsstoffen voor de synthese van de stof.

De smaak van collageensupplementen kan zowel neutraal als fruitig zijn. Er zijn bijvoorbeeld supplementen met druif- of perziksmaak.

Nadelen De meeste gelatine bevat veel eenvoudige suikers.

Bevat kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen en zoetstoffen.

Als het teveel of dagelijks wordt geconsumeerd, kan het constipatie veroorzaken.

Zelfgemaakte bouillon kan zware metalen bevatten in hoeveelheden die de maximaal toegestane limiet overschrijden.

Bottenbouillon uit de winkel is duur als je van plan bent om deze dagelijks te consumeren.

Sommige mensen denken dat supplementen met gehydrolyseerd collageen de eiwitten uit de voeding vervangen. Dat is echter niet het geval.

Collageen mist een belangrijk essentieel aminozuur: tryptofaan.

Collageen voor veganisten

Er bestaat géén plantaardige bron van collageen, dus collageen is niet vegetarisch of veganistisch. Als vegetariër of veganist, is het daarom behoorlijk lastig om voldoende collageen binnen te krijgen. In het geval je dieet echter voldoende plantaardige eiwitten bevat en rijk is aan vitamine C, zink, selenium, zwavel en koper, zal het lichaam alle voedingsstoffen hebben om zelf collageen te synthetiseren (7, 8). Mocht je toch last hebben van een collageentekort, dan raden we je aan een supplement te gebruiken.

collageen en bloem

Gehydrolyseerd collageenpoeder is oplosbaar in koud water. Het kan worden opgelost in water of smoothies. Ook kun je het toevoegen aan pannenkoekbeslag en pudding.
(Bron: Urrea: 141304254/ 123rf.com)

Tips om je collageen een boost te geven

Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen of suppletie is niet voldoende om je collageen een boost te geven. Om het collageen uit voeding en supplementen zo optimaal mogelijk te benutten, is het minstens zo belangrijk om een ​​gezonde levensstijl te leiden. Onze tips hieronder helpen je het verlies van collageen tegen te gaan:

Eet meer voedingsmiddelen met collageen

Zoals je eerder in deze shopgids al kon lezen, zijn er verschillende opties om je collageen een boost te geven. Je kunt bijvoorbeeld meer voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan collageen, of een collageensupplement gebruiken. Bottenbouillon, zelfgemaakt of uit de winkel, is een voorbeeld van een goed alternatief voor mensen die hun collageen willen aanvullen.

Andere bronnen van collageen zijn gelatine, stoofschotels of soepen met kippenklauwen en varkenspoten, ingeblikte sardines en de schubben van vissen. We kunnen collageen alleen uit dierlijke en niet uit plantaardige producten halen (4, 5). Eet je geen vlees? Er zijn gelukkig ook plantaardige voedingsmiddelen die voedingsstoffen bevatten die de vorming van collageen in ons lichaam ondersteunen, zoals vitamine A en C.

lopers paar

Collageen is een belangrijk lijmvormend eiwit in ons lichaam dat deel uitmaakt van ons kraakbeen, onze botten, pezen, ons haar, onze nagels en huid.
(Bron: Bogicevic: 53102203/ 123rf.com)

Gebruik collageensupplementen

Gehydrolyseerde collageensupplementen worden aanbevolen voor volwassenen vanaf 35 jaar. Het gebruik van een supplement is aan te raden als je de collageensynthese wilt stimuleren om je huid stevig, glad en jong te houden. Ook voor mensen met artrose en ouderen die risico lopen op sarcopenie en botdemineralisatie, zijn supplementen zeer effectief (5).

Krijg meer essentiële voedingsstoffen voor de synthese van collageen binnen

Sommige plantaardige voedingsmiddelen bevatten voedingsstoffen die de vorming van collageen in ons lichaam ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn vitamine C, zink, koper, zwavel en selenium. Dit zijn essentiële micronutriënten die de synthese en de bescherming van collageen ondersteunen. Met name voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om voldoende van deze voedingsstoffen binnen te krijgen, aangezien zij niet alle collageensupplementen en geen bottenbouillons of gelatine kunnen consumeren. De meest aanbevolen voedingsmiddelen zijn (7, 8):

 • Vitamine C: Citrusvructen als citroen, sinaasappel, limoen en mandarijn, naast aardbei, kiwi, verse peterselie, tomaat, verse peper.
 • Zink: Rood vlees, noten, gevogelte, zee- en peulvruchten.
 • Koper: Oesters, noten, zaden, orgaanvlees zoals lever, spirulina.
 • Selenium: Vlees als rundvlees, varkensvlees en kalkoen, naast vis, noten en eieren.
 • Zwavel: Peulvruchten, vis, schaaldieren, vleeswaren, orgaanvlees, ui, kruisbloemige groenten als kool, broccoli en spruitjes naast eieren en kaas.

Door de bovenstaande voedingsmiddelen veel te eten, help je je huid gezond te blijven.

Libby MillsDiëtiste
“Voor de meeste vegetariërs is het voldoende om eiwitten uit een verscheidenheid aan plantaardig voedsel te halen, om ervoor te zorgen dat hun lichaam alle aminozuren binnenkrijgt die het nodig heeft om collageen aan te maken.”

Vermijd gedrag dat collageenverlies bevordert

Het heeft weinig nut om veel voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan collageen of een collageensupplement te gebruiken, als je levensstijl de vernietiging van de collageenvezels aan de andere kant alleen maar versnelt. Een voorbeeld van gedrag dat collageenverlies bevordert is het overmatig consumeren van enkelvoudige suikers. Dit is schadelijk voor het herstel van de collageenvezels en versnelt de veroudering van de huid (10).

Ook tabak, te veel alcohol, een voedingspatroon dat arm is aan eiwitten en teveel blootstelling aan de zon bevorderen het verlies van collageen. Rijke voedingsmiddelen en collageensupplementen zullen daarom alleen effectief zijn als ze deel uitmaken van een gezonde levensstijl. De ouderwetse drie R ’ren zijn ook hier een perfecte manier om je huid en lichaam tegen vrije radicalen te beschermen: rust, reinheid en regelmaat.

Samenvatting

Collageen is een belangrijk lijmvormend eiwit in ons lichaam dat deel uitmaakt van ons kraakbeen, onze botten, pezen, ons haar, onze nagels en huid. Toch komt collageen nog nauwelijks voor in het westerse dieet. Het eiwit zit namelijk vooral in de vinnen, schubben, huid, botten, het kraakbeen en de huid van dieren zoals runderen, varkens en vissen. In de meeste gevallen worden deze onderdelen weggegooid. Voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen zijn bottenbouillon, gelatine, kippenklauwen en varkenspoten.

We kunnen collageen alleen uit dierlijke en niet uit plantaardige producten halen. Eet je geen vlees? Er zijn gelukkig ook plantaardige voedingsmiddelen die voedingsstoffen bevatten die de vorming van collageen in ons lichaam ondersteunen, zoals vitamine A en C. Ook collageensupplementen zijn een goed alternatief om je collageen op een eenvoudige en praktische manier een boost te geven. We laten je zien wat de  beste producten zijn om dit te doen.

Vond je onze shopgids over collageen interessant? Laat dan hieronder een opmerking achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie.

(Bron van de header afbeelding: Acevedo: 110893217/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies