fruit rijk aan vitamines c
Laatst bijgewerkt: 19-10-2020

Onze selectiecriteria

40Onderzochte producten

30Bestede uren

37Beoordeelde onderzoeken

150Verzamelde opmerkingen

Ben je al bekend met de werking van vitamine C? Je hebt vast wel eens gehoord van de positieve eigenschappen van deze voedingsstof. Aan deze vitamine worden allerlei superkrachten toegeschreven, variërend van antioxiderende effecten tot het vermogen om het verouderingsproces tegen te gaan en ziekten te voorkomen. Maar wat is echt waar? Wat is de waarheid over de eigenschappen van vitamine C?

Om gezond te blijven moet je dagelijks voldoende vitamine C binnenkrijgen. Echter, om volledig van de positieve eigenschappen van de vitamine te profiteren, is het belangrijk om de juiste kennis tot je nemen. Als je geen twijfels meer wilt hebben over de functies van vitamine C, dan nodigen we je uit om dit artikel aandachtig verder te lezen. Ontdek hier de belangrijkste eigenschappen van vitamine C.

Belangrijk om te weten

 • Vitamine C is een vitamine die van essentieel belang is voor ons algemeen welzijn. De antioxiderende, immuunbevorderende en collageenstimulerende eigenschappen van de vitamine ondersteunen het lichaam om alle belangrijke functies uit te voeren.
 • Om voldoende vitamine C binnen te krijgen, is het raadzaam om een gevarieerd dieet te volgen dat rijk is aan groenten en fruit. Als dat om wat voor reden dan ook lastig voor je is, kan een supplement je hierbij helpen.
 • Als je een vitamine C-supplement koopt, raden we je aan te letten op mogelijke allergenen of eventuele ingrediënten van dierlijke oorsprong als je vegetariër of veganist bent, de dosering en de prijs-kwaliteitverhouding van het product.

De beste supplementen om van de eigenschappen van vitamine C te genieten

Vitamine C heeft heel wat positieve eigenschappen. Als je het moeilijk vindt om meer vitamine C uit je voeding te halen, kan een supplement je hierbij helpen. Hieronder vind je een selectie met de beste supplementen om van de voordelen van vitamine C te genieten. Ieder product is geselecteerd vanwege zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ben je op zoek naar een vitamine C-serum, lees dan dit artikel.

Het vitamine C-supplement met het beste effect

Het liposomale vitamine C-supplement van Sundt Supplements komt als absoluut winnaar uit onze test. Het supplement in druppelvorm is verkrijgbaar in een flesje van 250 ml. Dat komt overeen met ongeveer 50 porties. Iedere portie bevat 1.000 mg vitamine C, de aanbevolen dagelijkse dosis.

Het product is gluten- en suikervrij en geschikt voor vegetariërs en veganisten. De liposomale vorm zorgt voor een hoge biologische beschikbaarheid, die zorgt voor een sneller en beter effect dan de gemiddelde traditionele supplementen.

Het beste vitamine C-supplement aangevuld met vitamine D3

Vitamine C staat bekend om haar belang voor de weerstand. Maar ook vitamine D ondersteunt de afweer van het lichaam. Davitamon vitamine C + extra D3 bevat een hoge dosering vitamine C met vitamine D. Deze vitamines hebben een positieve invloed op het immuunsysteem en helpen tegen vermoeidheid.

Het supplement zorgt voor een geleidelijke afgifte van vitamines en mineralen. De 42 tabletten hebben een frisse citroensmaak en zijn vrij van suikers en conserveermiddelen.

De beste vitamine C-kauwtabletten

Ben je op zoek naar een eenvoudige manier om je vitamine C te verhogen? Kijk eens naar de kauwtabletten van Roter. Een kauwtablet is nu eenmaal makkelijker in te nemen dan zo’n grote pil. Miljoenen mensen kiezen al jarenlang voor Roter.

Het vertrouwde merk is in 1938 opgericht door een Nederlands apotheker echtpaar en is vooral bekend om zijn vitamine C: het gele potje met de zwarte deksel en de lekkere smaak van de tabletjes. De kauwtabletten geven je natuurlijke weerstand een extra boost en zijn lactose- en glutenvrij.

Het beste vitamine C-supplement voor een gevoelige maag en darmen

Het vitamine C-supplement van Vitakruid bevat een gebufferde vorm van vitamine C. Deze vorm wordt beter door de maag en darmen opgenomen dan de traditionele vorm. De vitamine C is gebonden aan calcium en magnesium, waardoor het nutriënt als ontzuurt wordt geclassificeerd.

Bovendien is de gebufferde vorm milder voor de slokdarm en maagwand, waardoor je bij de inname van het supplement geen irritatie ervaart. Het supplement bevat ook mangaan, zink en koper, die helpen om vrije radicalen in het lichaam onschadelijk te maken.

Alles over de werking van vitamine C

Vitamine C is een voedingsstof vol heilzame eigenschappen voor het menselijke lichaam. De vitamine helpt je immuunsysteem goed te functioneren en de weefsels te beschermen tegen agressieve factoren van buitenaf. In de vorm van crèmes of serums is vitamine C bovendien een krachtig ingrediënt dat vroegtijdige huidveroudering bestrijdt. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over deze vitamine.

meisje glimlachend en met een sinaasappel

Vitamine C heeft antioxiderende eigenschappen.
(Bron: Puhhha: 133503610/ 123rf.com)

Vitamine C, een vitamine vol gunstige eigenschappen

Vitamine C (ascorbinezuur), is een essentiële voedingsstof voor de gezondheid van het menselijk lichaam. Zoals het geval is met de meeste vitaminen, kan ook vitamine C niet door ons lichaam zelf worden aangemaakt. Je moet de vitamine dus uit je voeding of een supplement halen om te profiteren van de positieve eigenschappen ervan. En daar zijn er een hoop van!

Sterker nog, de vitamine is zo belangrijk dat het ontbreken ervan ernstige gevolgen heeft voor je gezondheid. Een vitamine C-tekort zorgt voor een verslechtering van het immuunsysteem, vroegtijdige veroudering en een minder goede stofwisseling van voedingsstoffen. Maar dit zijn slechts enkele van de vele problemen die door een tekort aan deze vitamine kunnen ontstaan (1). Zorg daarom altijd dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. In dit artikel laten we je zien hoe je dat doet.

Dr. Lyutha Al SubhiSpecialist in voedingswetenschappen uit Oman
“Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C en die helpen bij de vorming van antilichamen en een antioxiderende werking hebben, zijn citrusvruchten zoals sinaasappels, limoenen en citroenen, paprika’s van elke kleur, tomaten, kiwi’s en spruiten.”

Vitamine C is een antioxidant

Elke dag produceert je lichaam honderdduizenden verschillende chemische reacties die nodig zijn om te overleven. Als gevolg van deze activiteit komen vrije radicalen vrij. Dit zijn als het ware de afvaldeeltjes die in grote hoeveelheden het verouderingsproces van het lichaam versnellen en zelfs ziekten kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld door de verschillende weefsels te oxideren.

Alsof dit nog niet genoeg is, worden vrije radicalen niet alleen door het lichaam zelf aangemaakt. Ze kunnen ook van buitenaf komen, door bepaalde voedingsmiddelen zoals verbrand eten, door milieuvervuiling, zonlicht en giftige stoffen zoals alcohol en tabak. Het is dus eigenlijk alsof je lichaam voortdurend wordt aangevallen (4). Vitamine C is een antioxidant dat vrije radicalen bestrijdt en dus helpt tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de langetermijnziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomt.

fruit rijk aan vitamine c

Citrusvruchten en groenten zoals paprika’s zijn zeer rijk aan vitamine C. (Bron: Zbyshko: 52315233/ 123rf.com)

Vitamine C is nodig voor de huid, gewrichten en botten

Vitamine C is essentieel voor de aanmaak van collageen, een eiwit dat nodig is voor het handhaven van de normale structuur en sterkte van bindweefsel, zoals botten, huid, kraakbeen en bloedvaten. Je lichaam maakt gebruik van het collageen om verwondingen aan weefsels te herstellen. Om die reden is het belangrijk om voldoende vitamine C in je lichaam te hebben.

De huid is een zeer rijk orgaan aan collageen dat een constante toevoer van vitamine C nodig heeft om gezond te blijven. Als je niet genoeg vitamine C binnenkrijgt om de collageensynthese te stimuleren, is het mogelijk dat er voortijdig rimpels op je huid verschijnen. In die zin dus een hele goede reden om deze vitamine voldoende in je dieet op te nemen (10, 11, 12). De vitamine helpt collageen en elastine aan te maken waardoor je huid er stralend, jeugdig en strak uitziet.

Vitamine C versterkt je afweer

Vitamine C speelt een essentiële rol voor het functioneren van je immuunsysteem. De cellen die je afweer vormen, gebruiken de vitamine om binnendringende schadelijke micro-organismen aan te vallen en te vernietigen. Bovendien hebben je barrièresystemen, zoals je huid, de vitamine nodig om sterk te blijven en ziektekiemen onschadelijk te maken. Als je te weinig vitamine C hebt, zul je dus sneller ziek worden (15).

Een sterk immuunsysteem is de basis van een goede gezondheid. Dit is een van de redenen waarom het zo belangrijk is om gezond en gebalanceerd te eten. Zorg ervoor dat je voldoende verse producten met veel vitamine C eet. Het handhaven van een gebalanceerd dieet dat rijk is aan de vitamine helpt je immuunsysteem om altijd alert te zijn en om infecties en ontstekingen te bestrijden.

medische afspraak met voedingsdeskundige

Om een vitamine C-tekort te voorkomen kun je een supplement gebruiken. (Bron: Serezniy: 110614295/ 123rf.com)

Vitamine C helpt je om af te vallen

Wil je afvallen maar lukt dit niet goed? In plaats van een nog strenger dieet te volgen of meer te sporten, kun je je ook afvragen of je wel genoeg vitamine C binnenkrijgt. Uit verschillende studies blijkt namelijk dat vitamine C helpt om meer vet te verbranden tijdens een gemiddelde activiteit. Dit komt omdat vitamine C bijdraagt aan de vorming van carnitine, een transporteur die de vetzuren van het lichaam in de mitochondriën, de motoren van onze cellen, mobiliseert voor energie.

Als je vitamine C-waarden te laag zijn, kan je lichaam moeite hebben met het aanmaken van carnitine, het verbranden van vet en dus het verliezen van gewicht (22). Het mogelijke effect van vitamine C op ons vermogen tot stofwisseling en oxidatie, oftewel het verbranden van voedingsvet, wordt momenteel echter nog verder onderzocht (21).

meisje room met vitamine c toe te passen

Vitamine C helpt om collageen en elastine aan te maken waardoor je huid er stralend, jeugdig en strak uitziet. (Bron: Iakovenko: 80904209/ 123rf.com)

Groente en fruit: Verhoog je vitamine C-waarden

Wil je je vitamine C verhogen? Dat kan! Door meer groenten en fruit te eten. Uit onderzoek blijkt dat als je meer groenten en fruit eet, je meer vitamine C binnenkrijgt en zelfs een langere levensverwachting hebt. Maar hoeveel van de vitamine moet je elke dag nemen?

Volgens het Voedingscentrum is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar 75 milligram. Kinderen onder de 14 jaar hebben iets kleinere hoeveelheden nodig. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben juist meer vitamine C nodig, namelijk 85 en 100 gram (37).

Een dieet dat rijk is aan groenten en fruit stelt je in principe in staat om aan de aanbevelingen van het Voedingscentrum te voldoen. Hieronder vind je een lijst met de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan vitamine C (31). De hoeveelheid vitamine C geldt per 100 gram van het voedingsmiddel:

 • Guave: 228 mg
 • Peterselie: 133 mg
 • Paprika: 128 mg
 • Kiwi: 93 mg
 • Broccoli: 89 mg
 • Spinazie: 65 mg
 • Papaja: 61 mg
 • Aardbei: 59 mg
 • Sinaasappel: 53 mg

Als vers fruit en groenten te duur zijn of om een andere lastig om aan te komen zijn, raden we je aan om voor diepvriesgroenten te kiezen en dus niet voor groenten uit blik. Het vitamine C verlies is afhankelijk van de soort groente, maar over het algemeen is het vitamine C-gehalte hoger na het invriezen dan na het conserveren in blik of pot.

Je lichaam een handje helpen: Het voordeel van vitamine C-supplementen

Vitamine C-supplementen voorzien in allerlei verschillende behoeften. Je vindt deze vitamine als onderdeel van multivitaminecomplexen, in verkoudheidsgeneesmiddelen en in geïsoleerde vorm in gespecialiseerde supplementen. Op medisch gebied worden deze supplementen getest om ernstige ziekten zoals kanker te voorkomen (32).

Of vitamine C-supplementen effectief zijn? Voedingsdeskundigen raden het gebruik van een vitamine C-supplement aan om een tekort en de erge gevolgen van dien zoals scheurbuik en vermoeidheid te vermijden of te behandelen (33). Idealiter haal je voldoende van de voedingsstof uit je voeding. Als dat echter om wat voor reden dan ook niet mogelijk is, kan een supplement je hierbij helpen.

sappige sinaasappels

Volgens het Voedingscentrum is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar 75 milligram. (Bron: Malyshchyts: 34157249/ 123rf.com)

Een vitamine C-serum of -dagcrème met een hoge dosis vitamine C helpt je huid om antioxidanten en schadelijke effecten uit de omgeving af te weren, zoals luchtvervuiling en UV-stralen. Wil je hier meer over weten? Lees dan het volgende artikel over vitamine C-serums.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Wil je je vitamine C-waarden verhogen met een supplement? Of ben je benieuwd naar de eigenschappen van een cosmetisch vitamine C-product? Wat je reden ook is, als je vitamine C koopt moet je op een aantal belangrijke factoren letten. De lijst met aankoopcriteria hieronder helpen je de beste keuze te maken om spijt van je aankoop te voorkomen. Lees dus snel verder:

Allergenen

Als je allergisch of intolerant bent voor melk, gluten, noten, eieren of soja, is het belangrijk om extra voorzorgsmaatregelen te nemen bij het kopen van een vitamine C-supplement. Controleer of het supplement aan jouw dieetwensen voldoet, bij voorkeur door middel van een officiële certificering, en of het vrij is van stoffen die leiden tot allergische reacties of andere bijwerkingen.

familie aan tafel eten

Om voldoende vitamine C binnen te krijgen, is het raadzaam om een gevarieerd dieet te volgen dat rijk is aan groenten en fruit. (Bron: Yeulet: 42251501/ 123rf.com)

Ingrediënten

Vitamine C-supplementen zijn er in verschillende vormen. Als je een vitamine C-supplement wilt gebruiken, is het handig om te weten dat je de vitamine in geïsoleerde vorm of gecombineerd met andere stoffen kunt kopen:

 • Ascorbinezuur: Dit is de geïsoleerde vitamine C. Het is beschikbaar in synthetische vorm uit suiker of als extract van groenten en fruit. Het is echter niet aangetoond dat natuurlijke supplementen beter zijn dan kunstmatige supplementen. Let op: Deze vorm van vitamine C kan darmklachten veroorzaken.
 • Vitamine C met minerale zouten: Deze vorm is veel minder agressief voor de maag door het ascorbinezuur te combineren met minerale zouten en zo de zuurgraad te verminderen. Een voorbeeld is calcium ascorbaat.
 • Vitamine C met bioflavonoïden: Hierbij wordt het ascorbinezuur toegediend met antioxidanten die de potentie ervan verhogen. In sommige gevallen verhogen bioflavonoïden ook de absorptie van de vitamine.
 • Liposomale vitamine C: Bij liposomale supplementen bindt het ascorbinezuur zich aan liposomen, kleine en holle vetbolletjes waarvan de structuur sterk lijkt op die van onze eigen cellen. Zo wordt de vitamine beter opgenomen door het lichaam.

citrus rijk aan vitamine c

Vitamine C is een vitamine die van essentieel belang is voor je algemeen welzijn. (Bron: Karandaev: 54581475/ 123rf.com)

Dosis en concentratie

De aanbevolen dosis vitamine C voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar ligt op de 75 mg per dag. Toch vind je veel supplementen met zeer hoge doseringen van tussen de 1000 en 3000 mg. Het wordt afgeraden om meer dan 2000 mg per dag van deze supplementen in te nemen, tenzij je arts iets anders voorschrijft (36).

Sommige deskundigen adviseren zelfs om niet meer dan 1000 mg per dag aan vitamine C-supplementen te gebruiken, want doses boven deze hoeveelheid leveren geen extra voordelen op. Hoe het met serums en crèmes zit? Uit onderzoek blijkt dat de positieve effecten van cosmetische producten met vitamine C zich voordoen bij concentraties van minstens 10% ascorbinezuur (34).

Samenvatting

Vitamine C is een voedingsstof met fantastische eigenschappen voor het menselijk lichaam. De vitamine is essentieel voor de huid om weerstand te bieden aan het verstrijken van de tijd, voor de afweer om goed te functioneren en voor de stofwisseling om actief te blijven. Als je last hebt van een vitamine C-tekort, zal je algemeen welzijn hieronder lijden.

Een dieet dat rijk is aan groenten en fruit zal in principe de hoeveelheid vitamine C leveren die je nodig hebt op een dag. Vind je het echter moeilijk om voldoende vitamine C uit je voeding te halen? Dan kan een supplement je helpen. Cosmetische producten met vitamine C zoals een serum of dagcrème kunnen helpen om de textuur van je huid te verbeteren. En jij, heb jij al eens een vitamine C-supplement of -serum geprobeerd?

Als je dankzij dit artikel de fantastische eigenschappen van vitamine C hebt ontdekt, laat dan hieronder een reactie achter of deel dit artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Yarmolovich: 79070533/ 123rf.com)

Referenties (37)

1. Hon SL. Vitamin C (Ascorbic Acid). In: Encyclopedia of Toxicology: Third Edition [Internet]. Elsevier; 2014 . p. 962–3.
Bron

2. Etymonline.com. Origin and meaning of scurvy by Online Etymology Dictionary [Internet].
Bron

3. Maxfield L, Crane JS. Vitamin C Deficiency (Scurvy) [Internet]. StatPearls. 2019 .
Bron

4. Lobo V, Patil A, Phatak A, Chandra N. Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health [Internet]. Vol. 4, Pharmacognosy Reviews. Wolters Kluwer — Medknow Publications; 2010 . p. 118–26.
Bron

5. Pehlivan FE. Vitamin C: An Antioxidant Agent. In: Vitamin C [Internet]. InTech; 2017 .
Bron

6. Moser M, Chun O. Vitamin C and Heart Health: A Review Based on Findings from Epidemiologic Studies. Int J Mol Sci [Internet]. 2016 Aug 12 ;17(8):1328.
Bron

7. Telang P. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J [Internet]. 2013 [cited 2020 May 29];4(2):143.
Bron

8. Harrison FE, May JM. Vitamin C function in the brain: vital role of the ascorbate transporter SVCT2 [Internet]. Vol. 46, Free Radical Biology and Medicine. NIH Public Access; 2009 . p. 719–30
Bron

9. Rasmussen HM, Johnson EJ. Nutrients for the aging eye. Clin Interv Aging [Internet]. 2013 ;8:741–8.
Bron

10. Ripani U, Manzarbeitia-Arroba P, Guijarro-Leo S, Urrutia-Graña J, De Masi-De Luca A. Vitamin C May Help to Reduce the Knee’s Arthritic Symptoms. Outcomes Assessment of Nutriceutical Therapy. Med Arch (Sarajevo, Bosnia Herzegovina) [Internet]. 2019 Jun 1 ;73(3):173–7.
Bron

11. Chiu PR, Hu YC, Huang TC, Hsieh BS, Yeh JP, Cheng HL, et al. Vitamin C protects chondrocytes against monosodium iodoacetate-induced osteoarthritis by multiple pathways. Int J Mol Sci [Internet]. 2017 Jan 1 ;18(1):38.
Bron

12. DePhillipo NN, Aman ZS, Kennedy MI, Begley JP, Moatshe G, LaPrade RF. Efficacy of Vitamin C Supplementation on Collagen Synthesis and Oxidative Stress After Musculoskeletal Injuries: A Systematic Review [Internet]. Vol. 6, Orthopaedic Journal of Sports Medicine. SAGE Publications Ltd; 2018 .
Bron

13. Darr D, Dunston S, Faust H, Pinnell S. Effectiveness of Antioxidants (Vitamin C and E) With and Without Sunscreens as Topical Photoprotectants. Acta Derm Venereol [Internet]. 1996 ;76(4):264–8.
Bron

14. Parrado C, Philips N, Gilaberte Y, Juarranz A, González S. Oral photoprotection: Effective agents and potential candidates [Internet]. Vol. 5, Frontiers in Medicine. Frontiers Media S.A.; 2018 . p. 188.
Bron

15. Carr AC, Maggini S. Vitamin C and immune function [Internet]. Vol. 9, Nutrients. MDPI AG; 2017 .
Bron

16. Bucher A, White N. Vitamin C in the Prevention and Treatment of the Common Cold [Internet]. Vol. 10, American Journal of Lifestyle Medicine. SAGE Publications Inc.; 2014 . p. 181–3.
Bron

17. Ran L, Zhao W, Wang J, Wang H, Zhao Y, Tseng Y, et al. Extra Dose of Vitamin C Based on a Daily Supplementation Shortens the Common Cold: A Meta-Analysis of 9 Randomized Controlled Trials [Internet]. Vol. 2018, BioMed Research International. 2018 .
Bron

18. Ochoa-Brust GJ, Fernández AR, Villanueva-Ruiz GJ, Velasco R, Trujillo-Hernández B, Vásquez C. Daily intake of 100 mg ascorbic acid as urinary tract infection prophylactic agent during pregnancy. Acta Obstet Gynecol Scand [Internet]. 2007 ;86(7):783–7.
Bron

19. Montorsi F, Gandaglia G, Salonia A, Briganti A, Mirone V. Effectiveness of a Combination of Cranberries, Lactobacillus rhamnosus, and Vitamin C for the Management of Recurrent Urinary Tract Infections in Women: Results of a Pilot Study. Eur Urol [Internet]. 2016 Dec 1 ;70(6):912–5.
Bron

20. Cassa Macedo A, Oliveira Vilela de Faria A, Ghezzi P. Boosting the Immune System, From Science to Myth: Analysis the Infosphere With Google. Front Med [Internet]. 2019 Jul 25.
Bron

21. Campión J, Milagro FI, Fernández D, Martínez JA. Vitamin C supplementation influences body fat mass and steroidogenesis- related genes when fed a high-fat diet. Int J Vitam Nutr Res [Internet]. 2008 ;78(2):87–95.
Bron

22. Johnston CS, Corte C, Swan PD. Marginal vitamin C status is associated with reduced fat oxidation during submaximal exercise in young adults. Nutr Metab [Internet]. 2006 Aug 31 ;3:35.
Bron

23. Larsen SC, Ängquist L, Ahluwalia TS, Skaaby T, Roswall N, Tjønneland A, et al. Dietary ascorbic acid and subsequent change in body weight and waist circumference: Associations may depend on genetic predisposition to obesity – A prospective study of three independent cohorts. Nutr J [Internet]. 2014 May 3 ;13(1):43.
Bron

24. Vissers MCM, Das AB. Potential mechanisms of action for vitamin C in cancer: Reviewing the evidence. Front Physiol [Internet]. 2018 Jul 3 ;9(JUL):809.
Bron

25. Abdullah M, Jamil RT, Attia FN. Vitamin C (Ascorbic Acid) [Internet]. StatPearls. 2019 .
Bron

26. Traber MG, Stevens JF. Vitamins C and E: Beneficial effects from a mechanistic perspective [Internet]. Vol. 51, Free Radical Biology and Medicine. NIH Public Access; 2011 . p. 1000–13.
Bron

27. Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review [Internet]. Vol. 9, Dermatology and Therapy. Springer Healthcare; 2019 . p. 51–70.
Bron

28. Chambial S, Dwivedi S, Shukla KK, John PJ, Sharma P. Vitamin C in disease prevention and cure: An overview [Internet]. Vol. 28, Indian Journal of Clinical Biochemistry. 2013 . p. 314–28.
Bron

29. Moreiras O, A Carbajal, L Cabrera CC. Ingestas diarias recomendadas de energía y nutrientes para la población española. Tablas Compos Aliment Ediciones Pirámide(Grupo Anaya, SA) 1 8a edición [Internet]. 2016;1–5.
Bron

30. Vitamin C – Health Professional Fact Sheet [Internet]. [cited 2020 Jun 14].
Bron

31. FoodData Central [Internet]. [cited 2019 Dec 2].
Bron

32. Block G. Vitamin C and cancer prevention: The epidemiologic evidence. In: American Journal of Clinical Nutrition [Internet]. 1991 .
Bron

33. Vitamin C (Ascorbic Acid): Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet].
Bron

34. Telang P. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J [Internet]. 2013 ;4(2):143.
Bron

35. Vandamme EJ. Production of vitamins, coenzymes and related biochemicals by biotechnological processes [Internet]. Vol. 53, Journal of Chemical Technology & Biotechnology. John Wiley & Sons, Ltd; 1992 . p. 313–27.
Bron

36. By the way, doctor: What’s the right amount of vitamin C for me? – Harvard Health [Internet].
Bron

37. Voedingscentrum
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

e-Book
Hon SL. Vitamin C (Ascorbic Acid). In: Encyclopedia of Toxicology: Third Edition [Internet]. Elsevier; 2014 . p. 962–3.
Ga naar bron
e-Book
Etymonline.com. Origin and meaning of scurvy by Online Etymology Dictionary [Internet].
Ga naar bron
e-Book
Maxfield L, Crane JS. Vitamin C Deficiency (Scurvy) [Internet]. StatPearls. 2019 .
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Lobo V, Patil A, Phatak A, Chandra N. Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health [Internet]. Vol. 4, Pharmacognosy Reviews. Wolters Kluwer — Medknow Publications; 2010 . p. 118–26.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Pehlivan FE. Vitamin C: An Antioxidant Agent. In: Vitamin C [Internet]. InTech; 2017 .
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Moser M, Chun O. Vitamin C and Heart Health: A Review Based on Findings from Epidemiologic Studies. Int J Mol Sci [Internet]. 2016 Aug 12 ;17(8):1328.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Telang P. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J [Internet]. 2013 [cited 2020 May 29];4(2):143.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Harrison FE, May JM. Vitamin C function in the brain: vital role of the ascorbate transporter SVCT2 [Internet]. Vol. 46, Free Radical Biology and Medicine. NIH Public Access; 2009 . p. 719–30
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Rasmussen HM, Johnson EJ. Nutrients for the aging eye. Clin Interv Aging [Internet]. 2013 ;8:741–8.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Ripani U, Manzarbeitia-Arroba P, Guijarro-Leo S, Urrutia-Graña J, De Masi-De Luca A. Vitamin C May Help to Reduce the Knee’s Arthritic Symptoms. Outcomes Assessment of Nutriceutical Therapy. Med Arch (Sarajevo, Bosnia Herzegovina) [Internet]. 2019 Jun 1 ;73(3):173–7.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Chiu PR, Hu YC, Huang TC, Hsieh BS, Yeh JP, Cheng HL, et al. Vitamin C protects chondrocytes against monosodium iodoacetate-induced osteoarthritis by multiple pathways. Int J Mol Sci [Internet]. 2017 Jan 1 ;18(1):38.
Ga naar bron
Literatuuronderzoek
DePhillipo NN, Aman ZS, Kennedy MI, Begley JP, Moatshe G, LaPrade RF. Efficacy of Vitamin C Supplementation on Collagen Synthesis and Oxidative Stress After Musculoskeletal Injuries: A Systematic Review [Internet]. Vol. 6, Orthopaedic Journal of Sports Medicine. SAGE Publications Ltd; 2018 .
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Darr D, Dunston S, Faust H, Pinnell S. Effectiveness of Antioxidants (Vitamin C and E) With and Without Sunscreens as Topical Photoprotectants. Acta Derm Venereol [Internet]. 1996 ;76(4):264–8.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Parrado C, Philips N, Gilaberte Y, Juarranz A, González S. Oral photoprotection: Effective agents and potential candidates [Internet]. Vol. 5, Frontiers in Medicine. Frontiers Media S.A.; 2018 . p. 188.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and immune function [Internet]. Vol. 9, Nutrients. MDPI AG; 2017 .
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Bucher A, White N. Vitamin C in the Prevention and Treatment of the Common Cold [Internet]. Vol. 10, American Journal of Lifestyle Medicine. SAGE Publications Inc.; 2014 . p. 181–3.
Ga naar bron
Meta-analyse
Ran L, Zhao W, Wang J, Wang H, Zhao Y, Tseng Y, et al. Extra Dose of Vitamin C Based on a Daily Supplementation Shortens the Common Cold: A Meta-Analysis of 9 Randomized Controlled Trials [Internet]. Vol. 2018, BioMed Research International. 2018 .
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Ochoa-Brust GJ, Fernández AR, Villanueva-Ruiz GJ, Velasco R, Trujillo-Hernández B, Vásquez C. Daily intake of 100 mg ascorbic acid as urinary tract infection prophylactic agent during pregnancy. Acta Obstet Gynecol Scand [Internet]. 2007 ;86(7):783–7.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Montorsi F, Gandaglia G, Salonia A, Briganti A, Mirone V. Effectiveness of a Combination of Cranberries, Lactobacillus rhamnosus, and Vitamin C for the Management of Recurrent Urinary Tract Infections in Women: Results of a Pilot Study. Eur Urol [Internet]. 2016 Dec 1 ;70(6):912–5.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Cassa Macedo A, Oliveira Vilela de Faria A, Ghezzi P. Boosting the Immune System, From Science to Myth: Analysis the Infosphere With Google. Front Med [Internet]. 2019 Jul 25.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Campión J, Milagro FI, Fernández D, Martínez JA. Vitamin C supplementation influences body fat mass and steroidogenesis- related genes when fed a high-fat diet. Int J Vitam Nutr Res [Internet]. 2008 ;78(2):87–95.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Johnston CS, Corte C, Swan PD. Marginal vitamin C status is associated with reduced fat oxidation during submaximal exercise in young adults. Nutr Metab [Internet]. 2006 Aug 31 ;3:35.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Larsen SC, Ängquist L, Ahluwalia TS, Skaaby T, Roswall N, Tjønneland A, et al. Dietary ascorbic acid and subsequent change in body weight and waist circumference: Associations may depend on genetic predisposition to obesity – A prospective study of three independent cohorts. Nutr J [Internet]. 2014 May 3 ;13(1):43.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Vissers MCM, Das AB. Potential mechanisms of action for vitamin C in cancer: Reviewing the evidence. Front Physiol [Internet]. 2018 Jul 3 ;9(JUL):809.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Abdullah M, Jamil RT, Attia FN. Vitamin C (Ascorbic Acid) [Internet]. StatPearls. 2019 .
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Traber MG, Stevens JF. Vitamins C and E: Beneficial effects from a mechanistic perspective [Internet]. Vol. 51, Free Radical Biology and Medicine. NIH Public Access; 2011 . p. 1000–13.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review [Internet]. Vol. 9, Dermatology and Therapy. Springer Healthcare; 2019 . p. 51–70.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Chambial S, Dwivedi S, Shukla KK, John PJ, Sharma P. Vitamin C in disease prevention and cure: An overview [Internet]. Vol. 28, Indian Journal of Clinical Biochemistry. 2013 . p. 314–28.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Moreiras O, A Carbajal, L Cabrera CC. Ingestas diarias recomendadas de energía y nutrientes para la población española. Tablas Compos Aliment Ediciones Pirámide(Grupo Anaya, SA) 1 8a edición [Internet]. 2016;1–5.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Vitamin C – Health Professional Fact Sheet [Internet]. [cited 2020 Jun 14].
Ga naar bron
Officiële website
FoodData Central [Internet]. [cited 2019 Dec 2].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Block G. Vitamin C and cancer prevention: The epidemiologic evidence. In: American Journal of Clinical Nutrition [Internet]. 1991 .
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Vitamin C (Ascorbic Acid): Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Telang P. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J [Internet]. 2013 ;4(2):143.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Vandamme EJ. Production of vitamins, coenzymes and related biochemicals by biotechnological processes [Internet]. Vol. 53, Journal of Chemical Technology & Biotechnology. John Wiley & Sons, Ltd; 1992 . p. 313–27.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
By the way, doctor: What’s the right amount of vitamin C for me? – Harvard Health [Internet].
Ga naar bron
Officiële website
Voedingscentrum
Ga naar bron
Recensies