
Onze selectiecriteria
Als we het over vitamine C hebben, wat is dan het eerste waar je aan denkt? Misschien denk je meteen aan citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen. Het klopt inderdaad dat hier vitamine C in zit, maar er zijn voedingsmiddelen die zelfs nog meer van deze voedingsstof bevatten. We helpen je graag te ontdekken welke dat zijn.
Vitamine C is erg belangrijk voor je gezondheid. Het is noodzakelijk om elke dag voldoende van de vitamine binnen te krijgen, aangezien je lichaam het niet zelf kan opslaan. Wil je weten hoe je voldoende vitamine C binnenkrijgt? In dit artikel vertellen we het je.
Belangrijk om te weten
- Vitamine C (ascorbinezuur) is een wateroplosbare vitamine die van groot belang is voor je groei, ontwikkeling en algemene gezondheid.
- Een vitamine C-tekort kan tot vervelende gevolgen leiden. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van bloedarmoede. Ook kan het je immuunsysteem, huid, tanden en haar aantasten en je vatbaarder maken voor verschillende ziekten.
- Het is belangrijk om dagelijks voldoende vitamine C binnen te krijgen. Het wordt aanbevolen om deze voedingsstof voornamelijk uit voedsel te halen, dat op een koele, donkere en droge plaats wordt bewaard. Als je van nature niet voldoende vitamine C binnenkrijgt, kun je gebruik maken van supplementen.
Onze selectie: De beste vitamine C-producten op de markt
Hoewel de beste bron van vitamine C fruit en groenten zijn, kunt je ook van de voordelen van de vitamine profiteren door supplementen en cosmetische producten te gebruiken. Hieronder vind je een selectie met de beste vitamine C-producten die op de markt verkrijgbaar zijn:
- Het vitamine C-supplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding
- De beste vitamine C-bruistabletten
- De beste vitamine C-kauwtabletten
- Het beste vitamine C-serum voor je gezicht
Het vitamine C-supplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding
Het liposomale vitamine C-supplement van Sundt komt met vlag en wimpel als winnaar uit onze test. Het product heeft namelijk een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor een zeer vriendelijke prijs ontvang je een supplement dat zeer effectief en eenvoudig in te nemen is.
Het flesje met de vitamine C-druppels is verkrijgbaar in een formaat van 250 ml. Dit komt overeen met ongeveer 50 porties. Dit premium product is bovendien gluten- en suikervrij en 100% geschikt voor vegetariërs en veganisten. Wat wil je nog meer?
De beste vitamine C-bruistabletten
Davitamon Vitamine C Forte + extra D3 combineert een hoge dosering vitamine C (750% van de ADH) met vitamine D (200% van de ADH), selenium (100% van de ADH) en zink (100% van de ADH) in één bruistablet.
Het supplement helpt bij een sterke weerstand, een goed werkend immuunsysteem en een hoog energieniveau. De bruistabletten zijn zeer eenvoudig in te nemen. Je hoeft alleen maar een tablet in een glas water op te lossen en het water op te drinken. De tabletten hebben een frisse citroensmaak.
De beste vitamine C-kauwtabletten
Ben je op zoek naar een eenvoudige manier om je vitamine C te verhogen? Kijk eens naar de kauwtabletten van Roter. Een kauwtablet is nu eenmaal makkelijker in te nemen dan zo’n grote pil.
Miljoenen mensen kiezen al decennia lang voor de supplementen van Roter. Het vertrouwde merk is in 1938 opgericht door een Nederlands apotheker-echtpaar en is vooral bekend om zijn vitamine C: het gele potje met de zwarte deksel en de lekkere smaak van de tabletjes. De kauwtabletten geven je natuurlijke weerstand een extra boost en zijn lactose- en glutenvrij.
Het beste vitamine C-serum voor je gezicht
Je geniet niet alleen van de voordelen van vitamine C in voeding en supplementen. Vitamine C wordt ook gebruikt in gezichtsserums, met als belangrijkste doel om de huid van je gezicht te hydrateren en te herstellen.
Het vitamine C-serum van Seidon komt in deze categorie als winnaar uit onze test. De gezichtsverzorgingsset van Seidon bestrijdt de effecten van huidveroudering. De set bevat twee krachtige anti-aging serums en een dermaroller voor optimale opname van het serum in je huid.
Alles wat je moet weten over voeding met vitamine C
Vitamine C (ascorbinezuur) is een wateroplosbare vitamine. Deze voedingsstof is bij veel processen in je lichaam betrokken, zoals bij de vorming van je huid, pezen, ligamenten en bloedvaten. Bovendien helpt de vitamine bij het genezings- en herstelproces van botten, kraakbeen en tanden en vergemakkelijkt het de opname van ijzer. Hieronder laten we je zien hoe je zoveel mogelijk van de vitamine in je voeding profiteert.
(Bron: Serezniy: 117992328/ 123rf.com)
Waar zit de meeste vitamine C in?
Voedingsmiddel | Portie | Aantal gram van de portie | Hoeveelheid vitamine C (milligram) | % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* |
---|---|---|---|---|
Rode paprika | 1 paprika van gemiddeld formaat | 100 gr | 192 mg | 320% |
Groene paprika | 1 paprika van gemiddeld formaat | 100 gr | 80,04 mg | 133% |
Spruitjes | 1 kopje | 88 gr | 74,8 mg | 125% |
Broccoli | 1 kopje | 80 gr | 71,36 mg | 118% |
Bloemkool | 1 kopje | 80 gr | 39 mg | 63% |
Aardappel | 1 aardappel | 300 gr | 39 mg | 63% |
Aardbei | 8 aardbeien | 250 gr | 147 mg | 245% |
Sinasappel | 1 sinasappel | 100 gr | 53,2 mg | 89% |
Kiwi | 2 kiwi’s | 148 gr | 138 mg | 230% |
*Percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen volgens de National Institutes of Health, een Amerikaanse overheidsinstelling.
Als je voldoende vitamine C wilt binnenkrijgen, kun je bijvoorbeeld een grote sinaasappel, 7 tot 8 aardbeien of 2 kiwi’s per dag eten.
Dagelijkse vitamine C-behoefte onder speciale omstandigheden
Levensfase | Aanbevolen hoeveelheid vitamine C volgens het NIH | Voorbeelden |
---|---|---|
Baby’s tot 6 maanden oud | 40 mg | Borstvoeding |
Baby’s van 7 tot 12 maanden oud | 50 mg | Borstvoeding in combinatie met gepureerde groenten en fruit |
Kinderen van 1 tot 3 jaar oud | 15 mg | 2 fruitsnacks
Voeg groenten toe aan de hoofdmaaltijden |
Kinderen van 4 tot 8 jaar oud | 25 mg | 2 fruitsnacks
Voeg groenten toe aan de hoofdmaaltijden |
Kinderen van 9 tot 13 jaar oud | 45 mg | 2 fruitsnacks
Voeg groenten toe aan de hoofdmaalltijden |
Jongens van 14 tot 18 jaar oud | 75 mg | 3 porties fruit per dag
Groenten bij alle maaltijden |
Meisjes van 14 tot 18 jaar oud | 65 mg | 3 porties fruit per dag
Groenten bij alle maaltijden |
Volwassen mannen | 90 mg | 3 porties fruit per dag
Groenten bij alle maaltijden |
Volwassen vrouwen | 75 mg | 3 porties fruit per dag
Groenten bij alle maaltijden |
Zwangere tieners | 80 mg | 3 porties fruit per dag
Groenten bij alle maaltijden Onder medisch toezicht* |
Zwangere vrouwen | 85 mg | 3 porties fruit per dag
Groenten bij alle maaltijden Onder medisch toezicht* |
Tieners die borstvoeding geven | 115 mg | 3 porties fruit per dag
Groenten bij alle maaltijden Onder medisch toezicht* |
Vrouwen die borstvoeding geven | 120 mg | 3 porties fruit per dag
Groenten bij alle maaltijden Onder medisch toezicht* |
*De behandelende arts zal bepalen of het nodig is om de dagelijkse dosis vitamine C uit je voeding of middels een supplement te verhogen.
Er zijn omstandigheden waarin je lichaam meer vitamine C nodig heeft. Deze toename treedt bijvoorbeeld op in situaties van veel stress, sporten op hoog niveau, zwangerschap en het geven van borstvoeding (6).
Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je in principe voldoende vitamine C binnen. Ook een gezond dieet zoals het mediterrane dieet helpt je om voldoende van de vitamine binnen te krijgen.
Wat zijn de voordelen van vitamine C in voeding?
Sommige onderzoeken wijzen uit dat vitamine C in voeding een rol zou kunnen spelen bij de preventie van kanker zoals karteldarm-, borst- en longkanker (8, 9, 10, 11), cerebrovasculaire accidenten (8, 12) en coronaire hartziekte (8, 13, 14, 15).
Wil je meer weten over de voordelen van vitamine C? Lees het artikel dat we hierover hebben geschreven: Vitamine C.
(Bron: Kondratova: 96382188/ 123rf.com)
Is het gevaarlijk om teveel vitamine C binnen te krijgen?
- Overgeven
- Diarree
- Misselijkheid
- Buikpijn
- Maagzuur
- Slapeloosheid
- Hoofdpijn
- Nierstenen
Het consumeren van zeer veel zure voedingsmiddelen zoals citroenen en sinaasappels kan wel het glazuur van je tanden beschadigen. Probeer deze ongewenste effecten te voorkomen door de voedingsbronnen van vitamine C zoveel mogelijk met andere voedingsmiddelen te variëren.
Zijn supplementen beter dan de vitamine C in voeding?
Bron van vitamine C | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|
Voedingsmiddelen | Zijn gemakkelijk in je dagelijkse leven te integreren.
Zijn fundamentele ingrediënten voor een gezond eetpatroon. Zijn belangrijk voor voldoende energie, je zenuwstelsel, gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. |
Worden snel gemetaboliseerd en uitgescheiden via de urine.
De vitamine C in voeding is gevoelig voor licht, warmte en de houdbaarheid van het product. Sommige mensen eten geen groenten en fruit, vanwege hun smaak of om andere redenen. |
Supplementen | Gemakkelijk te gebruiken en te bewaren.
Zorgen voor een dosis vitamine C waarmee je gemakkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voldoet. Helpen om een vitamine C-tekort snel en effectief te bestrijden. |
Bieden niet alle voordelen van fruit en groenten zoals het leveren van vezels, hydratatie en andere antioxidanten.
Kunnen een te hoge dosis bevatten die nadelige effecten veroorzaken. Kunnen andere ingrediënten bevatten die allergische reacties of ongemak veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn. |
Onze aanbevelingen voor de inname van vitamine C
Nu je de belangrijkste dingen weet over voedingsmiddelen met vitamine C, is het belangrijk dat je ook weet hoe je de voeding het beste kunt bewaren, bereiden en eten, zodat je optimaal profiteert van de voordelen van de vitamine. Hieronder laten we je zien op welke factoren je moet letten bij de inname van voedingsmiddelen met vitamine C.
- Vitamine C-behoeften onder speciale omstandigheden
- Voeding met vitamine C bewaren
- Koken van voedingsmiddelen met vitamine C
Vitamine C-behoeften onder speciale omstandigheden
Hoewel een vitamine C-tekort maar weinig voorkomt, zijn er bepaalde levensfasen en situaties die ervoor zorgen dat je hier vatbaarder voor bent. We raden je daarom aan om de volgende aanbevelingen in gedachten te houden:
- Baby’s: Voor baby’s is borstvoeding de beste bron van vitamine C. Onderzoekt toont een afname van het vitamine C-gehalte in het bloed van baby’s die worden gevoed met flesvoeding (16) en een duidelijker tekort bij baby’s die worden gevoed met koemelk (1).
- Zwangere vrouwen: Tijdens de zwangerschap wordt aanbevolen om meer vitamine C in te nemen. Je kunt hiervoor je eetgewoonten aanpassen of een supplement gebruiken, hoewel dit altijd onder medisch toezicht moet gebeuren. Meer vitamine C binnenkrijgen zou gunstige effecten hebben op de gezondheid van de moeder door te helpen om ernstige problemen tijdens de zwangerschap en bevalling te voorkomen (17, 18) en op de gezondheid van de baby (19).
- Bij atleten: Topsporters worden aanbevolen om meer vitamine C in te nemen, zowel via hun voeding als middels supplementen, na overleg met een arts (1). De lichaamsbeweging verhoogt de stofwisseling van deze vitamine, waardoor het nodig kan zijn om de frequentie en de hoeveelheid van de consumptie van de vitamine te verhogen.
- Ziekten: Sommige ziekten zoals ondervoeding of nier- en leveraandoeningen kunnen leiden tot een vitamine C-tekort. Dit tekort kan de symptomen van deze aandoeningen vervolgens verergeren. We raden je aan om in dit soort gevallen contact op te nemen met je arts voor de indicatie van de noodzakelijke medicatie en supplementen.
Als je twijfels hebt over de hoeveelheid vitamine C die je dagelijks nodig hebt, kun je altijd contact opnemen met je huisarts.
(Bron: silviarita: 2253423/ Pixabay.com)
Voeding met vitamine C bewaren
Vitamine C is één van de vitamines die het meest vatbaar zijn voor zonlicht en temperatuurveranderingen (6). Bewaar voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zoals fruit en groenten daarom op een koele, droge en donkere plaats, waar geen direct natuurlijk zonlicht binnenkomt.
Bewaar de voedingsmiddelen ook niet voor een te lange periode, anders kan het vitamine C-gehalte afnemen (20).
Koken van voedingsmiddelen met vitamine C
Vitamine C wordt gemakkelijk vernietigd door in contact te komen met hoge temperaturen. Gelukkig kun je de meeste voedingsmiddelen met vitamine C rauw eten, zoals het meeste fruit en sommige groenten.
Als je het verlies van de voedingsstoffen zoveel mogelijk wilt voorkomen, kies dan voor mildere kookmethoden zoals stomen of opwarmen in de magnetron (1). Als je aardappelen wilt koken, is het aan te raden om dit met schil en al te doen.
Samenvatting
Vitamine C is gemakkelijk in voeding te vinden. De vitamine zit in veel voorkomende groenten en fruit zoals broccoli, paprika, aardbeien en sinaasappels. Vitamine C, die ook een antioxidant is, speelt een rol bij het gezond houden van je hart, hersenen, botten en zelfs je huid.
Er zijn speciale omstandigheden die voor een verhoogde vitamine C-behoefte zorgen. Het is in dit soort gevallen extra belangrijk om je huisarts te raadplegen, die je alle nodige informatie zal geven om je eetgewoonten te verbeteren of het beste supplement te kiezen.
Heb je iets nieuws geleerd over vitamine C? Vertel het ons in een opmerking hieronder en deel dit artikel om het nieuws verder te verspreiden.
(Bron van de header afbeelding: Baibakova: 63649650/ 123rf.com)
Referenties (20)
1.
Office of Dietary Supplements – Vitamin C [Internet]. NIH Office of Dietary Supplements. U.S. Department of Health and Human Services; 2020
Bron
2.
FoodData Central Search Results [Internet]. FoodData Central; 2020.
Bron
3.
Vitamina C: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine. 2020
Bron
4.
Vitamin C Fact Sheet for Consumers [Internet]. National Institutes of Health; 2020
Bron
5.
Cuervo M. Ingestas Dietéticas de Referencia (IDR) para la población española [Internet]. ELSEVIER. Pamplona: Eunsa; 2010.
Bron
6.
Vitamina C [Internet]. Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación (S.E.D.C.A.); 2020.
Bron
7.
Vitamin C [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2017.
Bron
8.
Carr AC, Frei B. Toward a new recommended dietary allowance for vitamin C based on antioxidant and health effects in humans [Internet]. The american journal of clinical nutrition.1999
Bron
9.
Carr A, Vissers M. Synthetic or Food-Derived Vitamin C—Are They Equally Bioavailable? [Internet]. Nutrients. 2013;5(11):4284–304
Bron
10.
Potter JD, Steinmetz KA. Vegetables, fruit, and cancer prevention: a review [Internet]. Journal of the American Dietetic Association. 96AD;:1027–39.
Bron
11.
Riboli E, Norat T. Epidemiologic evidence of the protective effect of fruit and vegetables on cancer risk [Internet]. The American journal of clinical nutrition. 2003;:5595–695.
Bron
12.
He FJ, Nowson CA, MacGregor GA. Fruit and vegetable consumption and stroke: meta-analysis of cohort studies [Internet]. Lancet (London, England). 2006
Bron
13.
Mente A, Koning LD, Shannon HS, Anand SS. A Systematic Review of the Evidence Supporting a Causal Link Between Dietary Factors and Coronary Heart Disease [Internet]. Archives of Internal Medicine. 2009;169(7):659.
Bron
14.
Ye Z, Song H. Antioxidant vitamins intake and the risk of coronary heart disease: meta-analysis of cohort studies [Internet]. European Journal of Cardiovascular Prevention & Rehabilitation. 2008;15(1):26–34
Bron
15.
Knekt P. Antioxidant vitamins and coronary heart disease risk: a pooled analysis of 9 cohorts [Internet]. The american journal of clinical nutrition. 2004 .
Bron
16.
Francis J, Rogers K, Brewer P, Dickton D, Pardini R. Comparative analysis of ascorbic acid in human milk and infant formula using varied milk delivery systems [Internet].International Breastfeeding Journal. 2008;3(1):19.
Bron
17.
Polyzos NP, Mauri D, Tsappi M, Tzioras S, Kamposioras K, Cortinovis I, et al. Combined Vitamin C and E Supplementation During Pregnancy For Preeclampsia Prevention: A Systematic Review. Obstetrical & Gynecological Survey. 2007;62(3):202–6.
Bron
18.
Findik R, Ilkaya F, Guresci S, Guzel H, Karabulut S, Karakaya J. Effect of vitamin C on collagen structure of cardinal and uterosacral ligaments during pregnancy. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology. 2016;201:31–5.
Bron
19.
Thakor AS, Herrera EA, Serón-Ferré M, Giussani DA. Melatonin and vitamin C increase umbilical blood flow via nitric oxide-dependent mechanisms. Journal of Pineal Research. 2010;49(4):399–406.
Bron
20.
Galani JHY, Patel JS, Patel NJ, Talati JG. Storage of Fruits and Vegetables in Refrigerator Increases their Phenolic Acids but Decreases the Total Phenolics, Anthocyanins and Vitamin C with Subsequent Loss of their Antioxidant Capacity [Internet]. Antioxidants. 2017;6(3):59.
Bron