Vitamine pillen
Laatst bijgewerkt: 04-12-2020

Onze selectiecriteria

52Onderzochte producten

20Bestede uren

33Beoordeelde onderzoeken

197Verzamelde opmerkingen

Heb je wel eens het advies gekregen om meer vitamines te slikken? Misschien was je vermoeider dan normaal of bereidde je je voor op een stressvolle periode, zoals een tentamen of een belangrijke reis. Maar wat zijn vitamines eigenlijk? En waarom zijn ze zo populair als remedie tegen vermoeidheid, stress of ziekte?

Vitamines zijn essentiële voedingsstoffen die je dagelijks moet innemen als je gezond wilt blijven. Hoewel het niet goed voor je is als je ze onverantwoord gebruikt, kunnen ze je bij het juiste gebruik helpen om je sterker en vol energie te voelen. Wil je alle geheimen van deze belangrijke voedingsstoffen kennen? Je leest het in deze shopgids!

Belangrijk om te weten

  • Vitaminen zijn voedingsstoffen die, op enkele uitzonderingen na, niet door het menselijk lichaam worden aangemaakt en dus dagelijks via de voeding of een supplement moeten worden ingenomen om een ​​tekort te voorkomen.
  • Optimale vitamineniveaus helpen om onder andere je hart, hersenen, huid, stofwisseling en botten gezond te houden.
  • Als je een vitaminesupplement wilt kopen om je voeding aan te vullen, moet je letten op de aanwezigheid van allergenen en ingrediënten van dierlijke oorsprong, de toedieningsvorm, de houdbaarheidsdatum en de prijs-kwaliteitverhouding van het product.

De beste vitaminesupplementen op de markt: onze aanbevelingen

Ben je op zoek naar het beste vitaminesupplement op de markt? Door het enorme aanbod is het niet altijd makkelijk om dat te vinden. Om je hierbij te helpen, heeft ons team van experts de volgende selectie met de beste vitaminesupplementen gemaakt. Ieder product is geselecteerd vanwege zijn kwaliteit en veiligheid.

De meest complete multivitamine

Een multivitamine is een supplement met alle belangrijke vitamines en een groot deel van de mineralen die we ook kennen uit groente en fruit. Dit multivitaminesupplement van SUNDT Supplements komt in deze categorie als winnaar uit onze test.

Het multivitaminesupplement van Sundt is liposomaal, wat betekent dat je lichaam de druppels beter en in een hogere concentratie opneemt. De multivitaminedruppels zijn 100% vegetarisch en zeer zacht voor de maag. De fles bevat 250 ml, wat ongeveer overeenkomt met 50 porties.

Het beste vitamine B-supplement voor je huid, haar en nagels

Het supplement van Nutrimea is gebaseerd op de toevoeging van vitamine B8, selenium en zink. Vitamine B8 helpt de huid en slijmvliezen gezond te houden, doordat het een rol speelt bij de groei en herstelprocessen ervan.

Het supplement bevat voedingsstoffen en mineralen die het haar en de nagels nodig hebben om de groei te bevorderen. De combinatie van de drie stoffen vermenigvuldigt de voordelen van het supplement. Het product is ook geschikt voor de behandeling van een vette huid of dermatitis.

De beste vitamine K- en D-oliedruppels voor zuigelingen

Veel voedingsexperts noemen de combinatie van vitamine D en K synergetisch. De vitaminen zijn namelijk in staat om samen te werken en elkaars gunstige effecten te stimuleren. Dit vitamine K- en D-supplement van Orthica is speciaal ontworpen voor zuigelingen. Het supplement helpt om je baby voldoende van de vitamines die in moedermelk ontbreken binnen te krijgen.

Vitamine K helpt bij een normale bloedstolling, vitamine D speelt een rol bij de botaanmaak en draagt bij aan een sterk gebit. Raadpleeg altijd je huisarts voordat je begint met het gebruik van een supplement voor je baby.

Het meest effectieve vitamine C-supplement

Ook het vitamine C-supplement van SUNDT Supplements mocht niet in ons lijstje ontbreken. Het supplement is liposomaal en wordt beter door je lichaam opgenomen dan traditionele supplementen.

Vitamine C is een essentiële verbinding voor de vorming van collageen. Samen met het vermogen om de gunstige effecten van andere supplementen te versterken, maakt dit het een interessant product voor iedereen die geïnteresseerd is in vitaminesupplementen. Dit premium product is bovendien gluten- en suikervrij en 100% geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Shopgids: Alles wat je moet weten over vitamines

Vitaminen zijn essentiële voedingsstoffen voor je gezondheid. Je lichaam kan ze niet aanmaken uit andere stoffen, met uitzondering van vitamine D en K. Je moet ze daarom dagelijks innemen om een vitaminetekort te voorkomen. Als je onvoldoende vitaminen via je voeding binnenkrijgt, kun je voor supplementen kiezen. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over vitamines.

gezond stel

Een uitgebalanceerd dieet geeft je alle vitamines die je nodig hebt. (Bron: Kachmar: 124401587/ 123rf.com)

Wat zijn vitamines precies en waarom zijn ze zo belangrijk?

De term ‘vitamine’ is afkomstig van het Latijnse vita (= leven) en de chemische term amine (= in de chemie een atoomgroep of stof) (1). Het staat voor een molecuul dat honderden complexe processen in je lichaam regelt en activeert. Dankzij vitamines werken je organen, spieren, botten en afweer.

Helaas kan ons lichaam de meeste vitaminen, op enkele uitzonderingen na, niet zelf aanmaken. Om gezond te blijven, moet je ze dus uit je voeding of uit supplementen halen. Dit maakt vitaminen essentiële micronutriënten, oftewel voedingsstoffen die het menselijk lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft om gezond te blijven (1).

Maar zijn alle vitamines hetzelfde? Het antwoord op deze vraag is: nee! Hieronder zie je het verschil tussen de verschillende vitaminen die er zijn:

  • Vetoplosbare vitamines lossen op in vet of olie, waardoor het lichaam ze gemakkelijker opneemt uit vet voedsel of in de aanwezigheid van lipiden. Ze worden gemakkelijk in de weefsels van het lichaam opgeslagen, waardoor een overmatige consumptie vergiftiging kan veroorzaken. De vitamines die tot deze groep behoren zijn vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K (3).
  • Wateroplosbare vitamines lossen op in water en vocht. Hierdoor verlaten ze het lichaam eenvoudig via de urine als er sprake is van een overschot, waardoor het moeilijk wordt om een ​​overdosis aan deze vitamines te krijgen. De vitamines die tot deze groep behoren zijn vitamine C en de vitamines uit de vitamine B-groep (4).

Afhankelijk van de symptomen waar je last van hebt, of de voordelen van supplementen waar je naar op zoek bent, past de het vitaminesoort dus beter bij je dan het andere. Hieronder laten we je zien hoe je ontdekt welk vitaminesupplementen het beste voor je zijn.

groenten die rijk zijn aan vitamines

Veganisten moeten speciale aandacht besteden aan het vitamine B12-gehalte in hun lichaam. (Bron: Naumenko: 123097111/ 123rf.com)

Waarom moet je vitamines slikken?

Om gezond te blijven is het belangrijk om voldoende vitamines binnen te krijgen. ‘Voldoende’ wil in deze situatie zeggen: geen tekort, maar ook geen overschot. Door vitamines te slikken is je lichaam in staat om alle noodzakelijke processen uit te voeren om langer gezond te blijven, je energieker te voelen, minder snel ziek te worden en vroegtijdige veroudering op afstand te houden, naast nog andere voordelen (2).

In de onderstaande tabel vind je de belangrijkste voordelen van de verschillende vitamines die er zijn (5, 6, 7, 8, 9, 10):

Vitamine Voordelen*
Vitamine A Helpt bij het behoud van het zicht.

Ondersteunt de normale functie van het afweersysteem.

Ondersteunt de groei en de rijping van lichaamsweefsels.

Helpt bij het behoud van een normale voortplantingsfunctie.

Heeft een antioxiderende functie.

Vitamine B1, B2, B3, B5 en B6 Ondersteunt de normale energieproductie door onze cellen.

Bevordert de vorming van nieuwe cellen.

Helpt bij het onderhoud van het zenuwstelsel.

Heeft een antioxiderende functie.

Vitamine B8 (Biotine) Helpt bij het behoud van een normaal metabolisme.

Ondersteunt de eiwitsynthese.

Helpt bij het behoud van de huid, het haar en de nagels.

Vitamine B11 (Foliumzuur) Bevordert de ontwikkeling van nieuwe cellen.

Ondersteunt de correcte groei van de baby in de baarmoeder.

Ondersteunt de eiwitsynthese.

Vitamine B12 Bevordert de ontwikkeling van nieuwe cellen.

Helpt bij het behoud van de hersenfuncties.

Ondersteunt de eiwitsynthese.

Ondersteunt de correcte groei van baby’s en kinderen.

Vitamine C Beschermt tegen vrije radicalen.

Aangebracht op de huid versterkt het de werking van zonnebrandcrème’s.

Draagt ​​bij aan een normaal metabolisme van vetten, eiwitten en koolhydraten.

Maakt de productie van energie uit cellen mogelijk.

Draagt ​​bij aan de normale werking van de afweer.

Vitamine D Draagt ​​bij aan de ontwikkeling en het behoud van botten en gewrichten.

Ondersteunt de gezondheid van het hart- en vaatstelsel.

Behoudt de normale balans van mineralen en elektrolyten.

Vitamine E Heeft een antioxiderende functie.

Draagt ​​bij aan de gezondheid van het zenuwstelsel.

Helpt de bloedstolling te regelen.

Vitamine K Heeft een antioxiderende functie.

Helpt de bloedstolling te regelen.

Ondersteunt het wondgenezingsproces.

Vermijd overmatig bloeden, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie.

*Bij het handhaven van een gezond niveau van de vitamine.

meisje zonnebrandcrème toe te passen

Als je weinig buiten komt en jezelf dus niet voldoende aan zonlicht blootstelt, loop je het risico op een vitamine D-tekort. (Bron: Rido: 121442082/ 123rf.com)

Waar zitten de meeste vitamines in?

Groenten en fruit zijn geweldige bronnen van vitamine C en K. Daarnaast bevatten wortelen, paprika’s of pompoen bovendien bètacaroteen, een voorloper van vitamine A. In deze producten vind je ook vitamines uit de vitamine B-groep, vooral foliumzuur. Laat de groenten niet te gaar koken en profiteer van hun voedingswaarde en de voordelen die deze voedingsmiddelen je bieden (23, 24).

Dierlijke producten zoals vlees, eieren, zuivelproducten en vis bevatten voornamelijk vitamine A, D en vitamines uit de vitamine B-groep. Met name orgaanvlees, zoals lever, bevat meestal grote reserves van deze micronutriënten. Vergeet ook niet dat vitamine B12 uitsluitend in dierlijke producten voorkomt (25, 26, 27). Vooral vegetariërs en veganisten moeten dus opletten dat ze geen tekort aan deze voedingsstoffen krijgen.

Volle granen en peulvruchten leveren vitamine B1, B2, B3, B5 en B6. Tegelijkertijd zijn gefermenteerde producten van dierlijke oorsprong, zoals kaas, en van plantaardige oorsprong, zoals gefermenteerde sojabonen, rijk aan vitamine K2. Dit is een speciaal type vitamine K waaraan veel voedingsexperts antioxiderende en cardioprotectieve eigenschappen toeschrijven (10, 28).

Noten en zaadolie zijn de beste bronnen van vitamine E. Je hoeft deze calorierijke producten echter niet overvloedig te consumeren om in je dagelijkse behoefte van deze voedingsstof te voorzien. Gelukkig bevat de overgrote meerderheid van de voedingsmiddelen die je normaalgesproken eet ook al kleine hoeveelheden vitamine E (29). Een uitgebalanceerd eetpatroon voorkomt een tekort!

Over het algemeen kan het lichaam de vitamines die het nodig heeft om te overleven niet zelf aanmaken. Het is daarom belangrijk om deze essentiële vitamines via je voedsel of via supplementen binnen te krijgen. De twee uitzonderingen op deze regel zijn vitamine D en vitamine K.

Als je het lastig vindt om voldoende vitamines uit je voeding te halen, kun je ook voor een supplement kiezen. Neem van tevoren altijd contact op met je huisarts, om je goed te laten informeren over de mogelijkheden.

voedsel rijk aan vitamines

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine die een rol speelt in de normale bloedstolling. Het komt vooral voor in gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kaas of natto, een Japans gerecht op basis van gefermenteerde sojabonen. (Bron: Kps1234: 83963079/ 123rf.com)

Hebben vitaminesupplementen ook bijwerkingen?

Vitaminesupplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd, zolang ze volgens de instructies van de fabrikant worden gebruikt om een ​​aanwezig voedingstekort te behandelen. Als je de aanbevolen dosis overschrijdt of meerdere vitaminesupplementen met elkaar combineert, kun je last krijgen van een hypervitaminose en de symptomen die daarbij horen.

Een hypervitaminose van wateroplosbare vitamines zoals vitamine C, wordt over het algemeen goed verdragen door het lichaam en is meestal dus niet direct giftig. Grote doses van vitamine C of van de vitamine B-groep kunnen echter spijsverteringsproblemen, bijwerkingen met medicijnen of zelfs een groter risico op langdurige ziekte veroorzaken (4).

Overtollige vetoplosbare vitamines zoals vitamine A en D hopen zich op in de weefsels. Het lichaam zal moeite hebben om de overvloed aan de voedingsstoffen te elimineren. Er is zelfs kans op vergiftiging met alle schadelijke gevolgen van dien voor het lichaam. Overschrijd daarom nooit de aanbevolen hoeveelheden van deze vitamines, tenzij anders voorgeschreven door je arts (32).

Er zijn bepaalde groepen mensen die in geen enkel geval zonder toestemming van een arts vitaminesupplementen mogen gebruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mensen die chronisch medicatie gebruiken, ernstig zieken, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Als je tot één van deze groepen behoort, raadpleeg dan altijd een arts voordat je een dergelijk product koopt.

Dr. Deborah LeeAmerikaanse arts
“Het nemen van hoge doses vitamine A, E, D, C en foliumzuursupplementen helpt niet altijd om ziekten te voorkomen en kan in bepaalde gevallen zelfs schadelijk zijn.”

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het kiezen van een vitaminesupplement kan een hele uitdaging zijn. Met honderdduizenden beschikbare opties op de markt, is het moeilijk om een goed product van een product van slechte kwaliteit te onderscheiden. Maar maak je geen zorgen! Hieronder geven we je een reeks handige aanbevelingen zodat je het beste vitaminesupplement op de markt vindt en zo geen spijt van je aankoop krijgt.

Allergenen

Soja, lactose, vis, noten of gluten. Helaas kunnen vitaminesupplementen deze allergenen allemaal bevatten. Als je allergisch of intolerant bent voor één of meerdere van deze stoffen, controleer dan goed of het product vrij is van ingrediënten die vervelende bijwerkingen kunnen veroorzaken.

voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines

Er zijn veel verschillende soorten vitaminesupplementen op de markt verkrijgbaar. (Bron: Vlasova: 118225002/ 123rf.com)

Producten voor vegetariërs en veganisten

Als je vegetariër of veganist bent, zal het moeilijk zijn om diervriendelijke producten met vitamine D en vitamine A te vinden. Geef echter niet op! Er zijn tegenwoordig gelukkig ook plantaardige alternatieven te vinden, zoals de vitamine D die wordt verkregen uit korstmos (33), waarmee je deze vitamines binnenkrijgt zonder toevlucht te nemen tot dierlijke producten.

De overige vitamines krijg je gemakkelijker binnen uit bronnen die geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Wel raden we je aan om, als je capsules gebruikt, te controleren of het product bijvoorbeeld geen gelatine bevat, een bindmiddel dat uit dierlijk slachtafval wordt gehaald. Kies in plaats daarvan voor een coating van cellulose, een optie die wél geschikt is voor vegetariërs en veganisten.

Toedieningsvorm

Vitaminesupplementen zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar: tabletten, capsules, poeder, druppels en sprays. Elke toedieningsvorm heeft zijn eigen specifieke kenmerken, voor- en nadelen. Hieronder laten we je de meest gebruikte soorten vitaminesupplementen zien:

  • Tabletten: Dit is de meest ‘basale’ en de goedkoopste manier om vitaminesupplementen te gebruiken. De tabletten zijn vaak niet bedekt met een coatingslaagje en zijn daarom meestal ook een goede optie voor vegetariërs en veganisten.
  • Capsules: Capsules zijn een zeer interessante manier om het gebruik van supplementen makkelijker te maken. De coating van deze supplementen vergemakkelijkt de inname aanzienlijk.
  • Poeder: Dit is een minder populaire optie dan de vorige twee. Over het algemeen worden poedersupplementen vooral gebruikt door sporters, die ze bijvoorbeeld toevoegen aan hun sportshakes.
  • Druppels: Mensen die een hekel hebben aan het slikken van tabletten of capsules, kunnen ook een flesje met druppels gebruiken.
  • Spray: Ook een spray is een heel interessante optie. Het kleine formaat van dit soort producten maakt ze bovendien perfect voor reizigers die dagelijks supplementen gebruiken.

Verpakking en houdbaarheidsdatum

Vergeet ook niet om de houdbaarheidsdatum van het product te controleren als je een vitaminesupplement koopt. Nadat de door de fabrikant aanbevolen gebruiksdatum is verstreken, kunnen de vitamines aan kracht verliezen, totdat ze geen enkel gezondheidsvoordeel meer bieden.

Bedenk ook dat veel van deze micronutriënten relatief kwetsbaar zijn en verslechteren als ze in contact komen met licht of warmte. De verpakking van de vitamines moet daarom ondoorzichtig en stevig zijn en goed afgesloten kunnen worden. Bewaar het vitaminesupplement op een koele en droge plaats, beschermd tegen schadelijke factoren van buitenaf.

arts die vitamines voorschrijft

Raadpleeg altijd eerst je huisarts voordat je vitaminesupplementen gebruikt. (Bron: Marctran: 121990492/ 123rf.com)

Samenvatting

Om gezond te blijven, is het belangrijk om voldoende vitaminen binnen te krijgen. Vitamines helpen om honderden complexe processen in je lichaam te regelen en activeren. Dankzij vitamines werken je organen, spieren, botten en afweer.

In deze shopgids lieten we je zien wat de beste vitaminesupplementen op de markt zijn en op welke criteria je moet letten bij je aankoop.

Vond je onze shopgids over vitamines interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel dit artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Sobolevskaia: 118229462/ 123rf.com)

Referenties (33)

1. Vitamin | Definition, Types, & Facts | Britannica [Internet].
Bron

2. Tardy A-L, Pouteau E, Marquez D, Yilmaz C, Scholey A. Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. Nutrients [Internet]. 2020 Jan 16 ;12(1):228.
Bron

3. Pascal J. Vitaminas liposolubles. Guía para una correcta dispensación | Farmacia Profesional [Internet].
Bron

4. Chawla J, Kvarnberg D. Hydrosoluble vitamins. In: Handbook of Clinical Neurology [Internet]. Elsevier B.V.; 2014.p. 891–914.
Bron

5. Böhm V. Vitamin E [Internet]. Vol. 7, Antioxidants. MDPI AG; 2018 . p. 44
Bron

6. Hon SL. Vitamin A. In: Encyclopedia of Toxicology [Internet]. Elsevier; 2014. p. 960–1.
Bron

7. Nair R, Maseeh A. Vitamin D: The sunshine vitamin [Internet]. Vol. 3, Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics. Wolters Kluwer — Medknow Publications; 2012 . p. 118–26.
Bron

8. Parrado C, Philips N, Gilaberte Y, Juarranz A, González S. Oral photoprotection: Effective agents and potential candidates [Internet]. Vol. 5, Frontiers in Medicine. Frontiers Media S.A.; 2018 . p. 188.
Bron

9. Lykstad J, Sharma S. Biochemistry, Water Soluble Vitamins [Internet]. StatPearls. StatPearls Publishing; 2019 .
Bron

10. Halder M, Petsophonsakul P, Akbulut AC, Pavlic A, Bohan F, Anderson E, et al. Vitamin K: Double bonds beyond coagulation insights into differences between vitamin K1 and K2 in health and disease [Internet]. Vol. 20, International Journal of Molecular Sciences. MDPI AG; 2019. p. 896.
Bron

11. de la Calle Cabrera T. Raquitismo carencial. Raquitismos resistentes. Pediatr Integr [Internet]. 2015 ;19(7):477–87.
Bron

12. Quesada J, Sosa M. Nutrición y osteoporosis. Calcio y vitamina D – Revista de Osteoporosis y Metabolismo Mineral • Publicación Oficial SEIOMM. Rev Osteoporos y Metab Miner [Internet]. 2011 ;
Bron

13. Rasmussen SA, Fernhoff PM, Scanlon KS. Vitamin B12 deficiency in children and adolescents. J Pediatr [Internet]. 2001 Jan 1;138(1):10–7.
Bron

14. Dawson M. The Importance of Vitamin A in Nutrition. Curr Pharm Des [Internet]. 2005 Feb 1 [cited 2020 May 5];6(3):311–25.
Bron

15. Maxfield L, Crane JS. Vitamin C Deficiency (Scurvy) [Internet]. StatPearls. 2019 [cited 2019 Oct 13].
Bron

16. Servicio Madrileño de Salud. Recomendaciones Dietético Nutricionales. 2013;336.
Bron

17. Calleja CA, Cámara M, Daschner Á, Fernández P, Franco CM, Giner R, et al. Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre Ingestas Nutricionales de Referencia para la población española. In: Intergovernmental Panel on Climate Change, editor. Cambridge: Cambridge University Press; 2019. p. 1–30.
Bron

18. Baroni L, Goggi S, Battaglino R, Berveglieri M, Fasan I, Filippin D, et al. Vegan nutrition for mothers and children: Practical tools for healthcare providers. Nutrients [Internet]. 2019 Dec 20 ;11(1):5.
Bron

19. Rogerson D. Vegan diets: Practical advice for athletes and exercisers [Internet]. Vol. 14, Journal of the International Society of Sports Nutrition. BioMed Central Ltd.; 2017. p. 36.
Bron

20. Conly JM, Stein K. The production of menaquinones (vitamin K2) by intestinal bacteria and their role in maintaining coagulation homeostasis. [Internet]. Vol. 16, Progress in food & nutrition science. Prog Food Nutr Sci; 1992 . p. 307–43.
Bron

21. Schectman G, Byrd JC, Gruchow HW. The influence of smoking on vitamin C status in adults. Am J Public Health [Internet]. 1989 ;79(2):158–62.
Bron

22. Alcohol can lead to malnutrition – MSU Extension [Internet].
Bron

23. Contributors. Vitamin C — Health Professional Fact Sheet [Internet]. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. 2018 .
Bron

24. Vitamin K | Linus Pauling Institute | Oregon State University [Internet].
Bron

25. Gilbert C. What is vitamin A and why do we need it? Community Eye Heal J [Internet]. 2013 Dec 20 ;26(84):65–65.
Bron

26. The Burden of Vitamin D Deficiency in a Mediterranean Country Without a Policy of Food Fortification – PubMed [Internet].
Bron

27. Vitamin B-12 foods for vegetarians and vegans [Internet].
Bron

28. Van Ballegooijen AJ, Pilz S, Tomaschitz A, Grübler MR, Verheyen N. The Synergistic Interplay between Vitamins D and K for Bone and Cardiovascular Health: A Narrative Review [Internet]. Vol. 2017, International Journal of Endocrinology. 2017. p. 1–12.
Bron

29. Vitamin E – Health Professional Fact Sheet [Internet].
Bron

30. Kennedy DO, Veasey R, Watson A, Dodd F, Jones E, Maggini S, et al. Effects of high-dose B vitamin complex with vitamin C and minerals on subjective mood and performance in healthy males. Psychopharmacology (Berl) [Internet]. 2010 Jul ;211(1):55–68.
Bron

31. Wolde T. Effects of caffeine on health and nutrition: A Review. Food Sci Qual Manag [Internet]. 2014 ;30:59–65
Bron

32. Albahrani AA, Greaves RF. Fat-Soluble Vitamins: Clinical Indications and Current Challenges for Chromatographic Measurement. Clin Biochem Rev [Internet]. 2016 Feb ;37(1):27–47.
Bron

33. House C, Street G. Vegan & Vegetarian Vitamin D3 Ingredients. 44(0):3–6.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
Vitamin | Definition, Types, & Facts | Britannica [Internet].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Tardy A-L, Pouteau E, Marquez D, Yilmaz C, Scholey A. Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. Nutrients [Internet]. 2020 Jan 16 ;12(1):228.
Ga naar bron
Officiële gids
Pascal J. Vitaminas liposolubles. Guía para una correcta dispensación | Farmacia Profesional [Internet].
Ga naar bron
e-Book
Chawla J, Kvarnberg D. Hydrosoluble vitamins. In: Handbook of Clinical Neurology [Internet]. Elsevier B.V.; 2014.p. 891–914.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Böhm V. Vitamin E [Internet]. Vol. 7, Antioxidants. MDPI AG; 2018 . p. 44
Ga naar bron
e-Book
Hon SL. Vitamin A. In: Encyclopedia of Toxicology [Internet]. Elsevier; 2014. p. 960–1.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Nair R, Maseeh A. Vitamin D: The sunshine vitamin [Internet]. Vol. 3, Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics. Wolters Kluwer — Medknow Publications; 2012 . p. 118–26.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Parrado C, Philips N, Gilaberte Y, Juarranz A, González S. Oral photoprotection: Effective agents and potential candidates [Internet]. Vol. 5, Frontiers in Medicine. Frontiers Media S.A.; 2018 . p. 188.
Ga naar bron
e-Book
Lykstad J, Sharma S. Biochemistry, Water Soluble Vitamins [Internet]. StatPearls. StatPearls Publishing; 2019 .
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Halder M, Petsophonsakul P, Akbulut AC, Pavlic A, Bohan F, Anderson E, et al. Vitamin K: Double bonds beyond coagulation insights into differences between vitamin K1 and K2 in health and disease [Internet]. Vol. 20, International Journal of Molecular Sciences. MDPI AG; 2019. p. 896.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
de la Calle Cabrera T. Raquitismo carencial. Raquitismos resistentes. Pediatr Integr [Internet]. 2015 ;19(7):477–87.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Quesada J, Sosa M. Nutrición y osteoporosis. Calcio y vitamina D – Revista de Osteoporosis y Metabolismo Mineral • Publicación Oficial SEIOMM. Rev Osteoporos y Metab Miner [Internet]. 2011 ;
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Rasmussen SA, Fernhoff PM, Scanlon KS. Vitamin B12 deficiency in children and adolescents. J Pediatr [Internet]. 2001 Jan 1;138(1):10–7.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Dawson M. The Importance of Vitamin A in Nutrition. Curr Pharm Des [Internet]. 2005 Feb 1 [cited 2020 May 5];6(3):311–25.
Ga naar bron
e-Book
Maxfield L, Crane JS. Vitamin C Deficiency (Scurvy) [Internet]. StatPearls. 2019 [cited 2019 Oct 13].
Ga naar bron
Officiële website
Servicio Madrileño de Salud. Recomendaciones Dietético Nutricionales. 2013;336.
Ga naar bron
Officiële website
Calleja CA, Cámara M, Daschner Á, Fernández P, Franco CM, Giner R, et al. Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre Ingestas Nutricionales de Referencia para la población española. In: Intergovernmental Panel on Climate Change, editor. Cambridge: Cambridge University Press; 2019. p. 1–30.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Baroni L, Goggi S, Battaglino R, Berveglieri M, Fasan I, Filippin D, et al. Vegan nutrition for mothers and children: Practical tools for healthcare providers. Nutrients [Internet]. 2019 Dec 20 ;11(1):5.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Rogerson D. Vegan diets: Practical advice for athletes and exercisers [Internet]. Vol. 14, Journal of the International Society of Sports Nutrition. BioMed Central Ltd.; 2017. p. 36.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Conly JM, Stein K. The production of menaquinones (vitamin K2) by intestinal bacteria and their role in maintaining coagulation homeostasis. [Internet]. Vol. 16, Progress in food & nutrition science. Prog Food Nutr Sci; 1992 . p. 307–43.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Schectman G, Byrd JC, Gruchow HW. The influence of smoking on vitamin C status in adults. Am J Public Health [Internet]. 1989 ;79(2):158–62.
Ga naar bron
Officiële website
Alcohol can lead to malnutrition – MSU Extension [Internet].
Ga naar bron
Officiële website
Contributors. Vitamin C — Health Professional Fact Sheet [Internet]. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. 2018 .
Ga naar bron
Officiële website
Vitamin K | Linus Pauling Institute | Oregon State University [Internet].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Gilbert C. What is vitamin A and why do we need it? Community Eye Heal J [Internet]. 2013 Dec 20 ;26(84):65–65.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
The Burden of Vitamin D Deficiency in a Mediterranean Country Without a Policy of Food Fortification – PubMed [Internet].
Ga naar bron
Officiële website
Vitamin B-12 foods for vegetarians and vegans [Internet].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Van Ballegooijen AJ, Pilz S, Tomaschitz A, Grübler MR, Verheyen N. The Synergistic Interplay between Vitamins D and K for Bone and Cardiovascular Health: A Narrative Review [Internet]. Vol. 2017, International Journal of Endocrinology. 2017. p. 1–12.
Ga naar bron
Officiële website
Vitamin E – Health Professional Fact Sheet [Internet].
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Kennedy DO, Veasey R, Watson A, Dodd F, Jones E, Maggini S, et al. Effects of high-dose B vitamin complex with vitamin C and minerals on subjective mood and performance in healthy males. Psychopharmacology (Berl) [Internet]. 2010 Jul ;211(1):55–68.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Wolde T. Effects of caffeine on health and nutrition: A Review. Food Sci Qual Manag [Internet]. 2014 ;30:59–65
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Albahrani AA, Greaves RF. Fat-Soluble Vitamins: Clinical Indications and Current Challenges for Chromatographic Measurement. Clin Biochem Rev [Internet]. 2016 Feb ;37(1):27–47.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
House C, Street G. Vegan & Vegetarian Vitamin D3 Ingredients. 44(0):3–6.
Ga naar bron
Recensies