gekookte bonen
Laatst bijgewerkt: 16-11-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

32Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

De laatste jaren is de belangstelling voor vitamine K sterk toegenomen door de ontdekking van voor de gezondheid belangrijke eigenschappen. De vitamine is nodig voor een ijzersterke gezondheid. Maar wist je al dat er twee verschillende soorten vitamine K zijn?

Vitamine K2 (menaquinon) wordt geproduceerd door bepaalde bacteriën en komt voor in vlees, zuivel en eieren. De vitamine combineert de werking van vitamine K met een aantal positieve effecten voor de bot- en cardiovasculaire gezondheid. Onze dikke darmflora produceert vitamine K2 zelf, maar de opname ervan is beperkt. In sommige gevallen kan het daarom nuttig zijn een vitamine K2-supplement te gebruiken. Ben je benieuwd wat de beste vitamine K2-supplementen zijn? Lees snel verder!

Belangrijk om te weten

 • Vitamine K heeft twee varianten, bekend als vitamine K1 en K2.
 • Vitamine K2 kan calciumafzetting in de bloedvaten voorkomen en de vorming en instandhouding van gezond en goed gemineraliseerd botweefsel bevorderen.
 • Bij de aankoop van een vitamine K2-supplement moet je letten op belangrijke aankoopcriteria zoals de ingrediënten, toedieningswijze en de prijs-kwaliteitverhouding van het supplement.

Onze selectie: De beste vitamine K2-supplementen op de markt

Ben je op zoek naar een vitamine K2-supplement met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding? Zoek niet verder! De producten hieronder zijn door ons deskundige team gekozen als de beste in hun categorie dankzij de combinatie van een goede prijs, effectiviteit en veiligheid. Kies het product dat het beste bij je past en geniet van de vele voordelen van K2-supplementen.

Het beste liposomale vitamine D3 + K2-supplement

Dit D3 + K2-supplement in druppelvorm van Sundt is glutenvrij en suikervrij. Het onderscheidt zich ook van andere merken dankzij het liposomale productieproces. Deze innovatieve inkapselingsmethode garandeert een betere opname van dit supplement.

Het supplement bevat geen genetisch gemanipuleerde stoffen en dierlijke ingrediënten. Bovendien is het geschikt voor veganisten. Vitamine D3 en K2 vullen elkaar aan in hun taken in het lichaam, zodat het samenvoegen ervan zeer zinvol is. De inhoud van het flesje bedraagt 60 ml.

Het vitamine K2-supplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Het vitamine K2-supplement van Natural Elements is afkomstig uit plantaardige bronnen en dus geschikt voor vegetariërs en veganisten. De druppels zijn hoog gedoseerd en bevatten 200 µg vitamine K2 MK-7 per dagelijkse dosis van 10 druppels.

De vitamines zijn geproduceerd in Noorwegen en hebben een gegarandeerd all-trans gehalte van minimaal 99,7%. Voor een betere opname zijn de vitamines opgelost in hoogwaardige MCT-olie van kokos.

Het beste vitamine K2-supplement voor vegetariërs en veganisten

De producten van Nature Love worden ondersteund door een team van experts, wetenschappers en therapeuten, allen met een gedeelde passie voor producten die zo natuurlijk mogelijk zijn. Het Nature Love vitamine K2-supplement is vrij van ongewenste toevoegingen en geschikt voor vegetariërs en veganisten.

De vitamine K2 wordt opgelost in MCT-olie van kokos en hoogwaardige extra vierge olijfolie om de biologische beschikbaarheid te vergroten. Iedere fles bevat 1700 druppels.

Het meest voordelige vitamine K2-supplementLaatste prijsupdates: Amazon.nl (24.09.23, 13:39 Uhr), Sonstige Shops (23.11.21, 13:20 Uhr)

Laat je niet misleiden door de lage prijs van Vitabay. De effectieve tabletten bevatten 200 µg vitamine K2. De fabrikant raadt aan om 1 tablet per dag in te nemen, vergezeld door een glas water of verse sap.

Bij de fabricatie worden geen chemicaliën gebruikt. Vitabay gebruikt de natuurlijke K2-bron van het Japanse voedsel Natto en is erin geslaagd een hoge bruikbaarheid van de vitamine te bereiken.

Het meest praktische vitamine K2-supplement

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Het marktleidende assortiment van 365 vitamine K2-tabletten van Nu U Nutrition heeft een geweldige prijs-kwaliteitverhouding en levert een volledige voorraad voor 12 maanden. Met een voorraad van 52 weken hoef je niet langer na te denken over het maandelijks bestellen van een nieuw product.

Elk tablet bevat 200 µg vitamine K2 MK-7 All Trans. Het product is volledig veganistisch en vrij van gluten, tarwe en andere ongewenste toevoegingen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over vitamine K2-supplementen

Vitamine K2 is een slecht begrepen vetoplosbare vitamine. Jarenlang werd deze stof onafscheidelijk beschouwd van zijn tegenhanger, vitamine K1. Vitamine K2 (MK-7) verdwijnt langzamer uit het bloed en is specifiek goed voor de botten. Het onderscheidt zich bovendien door calciumafzetting in de bloedvaten te voorkomen en de vorming en instandhouding van gezond en goed gemineraliseerd botweefsel te bevorderen. In deze shopgids vertellen we je alles wat je moet weten om het beste supplement te vinden.

Natto Japans eten

Een maximale hoeveelheid vitamine K2 is nog niet gedefinieerd, hoewel overmatige consumptie niet wordt aanbevolen.
(Bron: Photodee: 80447587/ 123rf.com)

Wat is vitamine K2?

Vitamine K2 is een in vet oplosbare stof. Dat wil zeggen, dat de stof wordt opgelost in voedingsvet en essentieel is voor de balans van ons lichaam. Dit molecuul, ook bekend als menachinon, is essentieel voor het reguleren van de bloedstolling en het in stand houden van de gezondheid van onze botten (1). Vitamine K2 komt vooral voor in kaas, ei, vlees en melkproducten en heeft een positieve werking op hart- en bloedvaten.

Menaquinone fungeert ook als een molecuul dat signalen kan verzenden tussen de lichaamscellen. Daarom beweren sommige experts dat vitamine K2 kan worden beschouwd als een hormoon met stabiliserende en antioxiderende functies (2.3). In de lijst hieronder vind je meer informatie over de belangrijkste voordelen van vitamine K2 (4):

 • Positieve werking op hart- en bloedvaten: Vitamine K2 bevordert de bloedstolling, hoewel met een minder grote intensiteit dan vitamine K1. Vitamine K2 kan bovendien bepaalde arteriële degeneratieprocessen tegenhouden, die verband houden met het ontstaan ​​van atherosclerose en het verslechteren van de cardiovasculaire gezondheid.
 • Botvorming: Menachinon maakt de activering van de eiwitten mogelijk die nodig zijn voor de vorming van botten (5).
 • Cellulaire antioxidant: Vitamine K2 heeft anti-oxiderende functies die vergelijkbaar zijn met die van vitamine E, waardoor vroegtijdige veroudering wordt vertraagd, zowel intern (nier-, lever- en hartbeschadiging) als extern (uiterlijk van rimpels en onzuiverheden).
 • Regulatie van de stofwisseling: Er zijn verschillende onderzoeken die vitamine K2 koppelen aan de productie van insuline door de alvleesklier en aan de regulatie van de cholesterolsynthese. Deze effecten hebben een positieve invloed op het lichaam en helpen hyperglycemie en cholesterolverhoging op afstand te houden.
 • Goed gemineraliseerd botweefsel: Het is aangetoond dat oudere mensen die voldoende vitamine K2 consumeren sterkere botten hebben dan mensen met een tekort aan menachinon.

Westerse voeding bevat hoofdzakelijke vitamine K1, dat voorkomt in planten. Vitamine K2 wordt geproduceerd door bepaalde bacteriën en komt voor in vlees, zuivel en eieren. De dikke darmflora produceert vitamine K2 ook zelf, maar de opname ervan is beperkt. Veel mensen lijden daarom aan een tekort aan vitamine K2. De belangrijkste gevolgen van een tekort zijn (4.6):

 • Gevoeligheid voor blauwe plekken en wondjes
 • Moeilijk om bloeden te stoppen
 • Zeer zware menstruatiebloedingen bij vrouwen
 • Versnelde arteriële verkalking, waardoor de kans op cardiovasculaire risico’s toeneemt
 • Meer kans op blessures en breuken

sojakaas tofu in blokjes gesneden op een snijplank, basilicum close-up

Vitamine K2 is een voedingsstof die wordt aangetroffen in gefermenteerde en dierlijke voedingsmiddelen. 
(Bron: Prachenko: 70364661/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen vitamine K1 en K2?

In de voedingswereld is het heel gebruikelijk om de term ‘vitamine K’ tegen te komen. Toch is dit een erg breed begrip. Het is zelfs mogelijk om tot vijf verschillende vormen van deze vitamine te vinden. Hiervan zijn slechts twee varianten nuttig voor het menselijk organisme. Deze vitamines zijn phylloquinon (K1) en menachinon (K2) (4.7).

 • Vitamine K1 komt voor in plantaardig voedsel, vooral in de groene bladeren van planten zoals spinazie of boerenkool. Het wordt voornamelijk in de lever opgeslagen en is essentieel voor de bloedstolling.
 • Vitamine K2 wordt geproduceerd door bepaalde bacteriën. Om deze reden is het overvloedig aanwezig in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Ook komt vitamine K2 voor in gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kaas of natto, een Japans gerecht op basis van gefermenteerde sojabonen.

Vitamine K2 kan op zijn beurt worden onderverdeeld in een aantal subcategorieën. Er zijn verschillende vormen van menaquinon, van MK-4 tot MK-14. Het meest zul je vitamine K2 MK-4 en Mk-7 tegenkomen. De belangrijkste bron van vitamine K2 MK-4 is vleesproducten. Vitamine K2 MK-7 komt veel meer voor in gefermenteerd voedsel. Deze laatste vorm is de meest actieve vorm van menachinon (5), maar de minst voorkomende in het Westerse dieet.

In de onderstaande tabel vind je de belangrijkste verschillen tussen vitamine K1 en K2 (8):

Vitamine K1 Vitamine K2
Het meest bekende vitamine K. Er zijn verschillende vormen van menaquinon, van MK-4 tot MK-14.
Komt vooral voor in voedsel van plantaardige oorsprong. Komt vooral voor in dierlijke producten en gefermenteerd voedsel.
Onmisbaar voor de bloedstolling. In een hoge concentratie aanwezig in hersenweefsel en waarschijnlijk belangrijk voor de  hersenfunctie.
Wordt opgeslagen in de lever. Vitamine K2 MK-7 wordt door het hele lichaam verspreid.
Essentieel voor de vorming van botten. Essentieel voor de bloedstolling.
Aanwezig in kraakbeenweefselproteïnen, tandglazuur en mannelijke afscheiding. Beïnvloedt de botmineralisatie, nieuwe botvorming en verharding daarvan.
Essentieel voor de activiteit van nieuwe eiwitten. Voorkomt arteriële verkalking.
Het kan de neurale functie behouden. Antioxiderende werking.

Kort samengevat kunnen we dus stellen dat K1 voornamelijk van invloed is op de bloedstolling van ons lichaam. Vitamine K2 heeft daarnaast een aantal extra effecten, waaronder het voorkomen van arteriële verkalking en het versterken van onze botten. Menaquinone is bovendien een weefselversterker voor onder andere vrouwen die in de overgang zitten en oudere volwassenen.

Producten met vitamine K2

Vitamine K2 (menaquinone) is een weefselversterker voor onder andere vrouwen die in de overgang zitten en oudere volwassenen.
(Bron: Opule: 55868581/ 123rf.com)

Wat is de aanbevolen hoeveelheid vitamine K2?

Helaas is het zo goed als onmogelijk om een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine K2 vast te stellen. De voedingsinstituten blijven menachinon en fylloquinon verenigen in een enkele groep, onder de noemer ‘vitamine K’, en bevelen over het algemeen een gemeenschappelijke hoeveelheid aan voor beide vitamines samen. Deze hoeveelheid wordt gemeten in microgram (μg) en varieert per leeftijd en geslacht (9):

Bevolkingsgroep Aanbevolen hoeveelheid vitamine K (μg)
Baby’s van 0 tot 6 maanden oud 2 μg
Baby’s van 6 tot 12 maanden oud 2,5 μg
Kinderen van 1 tot 3 jaar oud 30 μg
Kinderen van 4 tot 8 jaar oud 55 μg
Kinderen van 9 tot 13 jaar oud 60 μg
Tieners van 14 tot 18 jaar oud 75 μg
Volwassen vrouwen 90 μg
Zwangere vrouwen 90 μg
Vrouwen die borstvoeding geven 90 μg
Volwassen mannen 120 μg

Waar is vitamine K2 goed voor?

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine die een rol speelt in de normale bloedstolling. Een drukke levensstijl, slechte voeding, een zeer streng dieet of tijden van herstel kunnen je menaquinon-niveaus uit balans brengen, zowel direct door de inname van deze vitamine te verminderen, als indirect vanwege het negatieve effect op de micro-organismen van ons lichaam.

Als het niet mogelijk is om je gewoonten radicaal te veranderen of als je je gezondheid wilt versterken tijdens fysiek of mentaal veeleisende periodes, kun je een vitamine K2-supplement gebruiken. Wetenschappelijke studies tonen aan dat vitamine K2-supplementen vooral interessant zijn voor de volgende groepen mensen:

 • Mensen met osteoporose: Osteoporose is een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt. Mensen die lijden aan osteoporose hebben een grote kans op botbreuken. Op dit moment wordt het potentieel van vitamine K2 onderzocht bij de preventie en behandeling van osteoporose. Het is goed mogelijk dat menachinon het transport van calcium naar het bot vergemakkelijkt en op die manier botten met een tekort aan mineralisatie versterkt (5, 15, 16, 17).
 • Mensen met cardiovasculaire risico’s: Vitamine K2 kan arteriële verharding tegengaan door calciumafzetting in de bloedvaten te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat menachinon een gunstig effect lijkt te hebben op de gezondheid van de hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hartaandoeningen aanzienlijk wordt verminderd (15, 18, 19, 20, 21).
 • Mensen die hun fysieke prestaties willen verbeteren: Uit een Noord-Amerikaanse studie blijkt dat de vitamine niet alleen nuttig is voor volwassenen. Het lijkt ook de weerstand tegen lichaamsbeweging weg te nemen bij gezonde jongeren (22). Dit is een veelbelovende ontdekking die de komende jaren ongetwijfeld verder zal worden onderzocht.

Vitamine K2 is al jaren een onderschatte vitamine. Hoewel de combinatie met vitamine D3-supplementen het onderwerp is geweest van talloze onderzoeken, vereist het potentieel van vitamine K2-voedingssupplementen aanvullend onderzoek om hypothesen nog meer te kunnen bevestigen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bacteriën in de dikke darm kunnen zelf vitamine K aanmaken. Toch is aanvulling vanuit de voeding meestal noodzakelijk. Vitamine K2 (of menachinon) komt in de Westerse voeding nauwelijks voor. Om van de vele voordelen van Vitamine K2 te genieten, kun je er daarom voor kiezen een supplement te gebruiken. Als je een vitamine K2-supplement wilt kopen, let dan goed op de volgende aankoopcriteria. Gebruik ze als richtlijn om een voordelig en effectief product te kopen dat aan je verwachtingen voldoet.

Geschikt voor vegetariërs en veganisten

In tegenstelling tot vitamine D3+K2-supplementen zijn supplementen op basis van menachinon over het algemeen geschikt voor vegetariërs en veganisten. Als dit belangrijk voor je is, raden we aan om ten alle tijde op zoek te gaan naar een kwaliteitszegel waaruit blijkt of het supplement geschikt is. Ook kun je naar de ingrediënten van het product kijken. Als je capsules slikt, moeten deze een beschermingslaagje van cellulose hebben, niet van gelatine met een dierlijke oorsprong.

vrouw die gegrilde kippenborst eet

Vitamine K2 is erg belangrijk voor de bloedstolling en stevige botten. Bovendien zijn er aanwijzingen dat het goed is voor je hart- en bloedvaten.
(Bron: Shebeko: 121749164/ 123rf.com)

Allergieën en intoleranties

Er zijn weinig bijwerkingen van vitamine K2-supplementen bekend. De meeste intoleranties houden verband met de inhoud van hulpstoffen zoals gluten en lactose. Als je hier gevoelig voor bent, is het erg belangrijk om goed de ingrediënten van het product te controleren. Als je allergisch bent voor soja, is het belangrijk om op zoek te gaan naar een vitamine K2-supplement dat geen bestanddelen van soja bevat.

Menaquinon type

Menaquinon (MK) kan bestaan uit MK-4, MK-6, MK-7, MK-8 en MK-9. De supplementen die te koop zijn, kunnen MK-4 en MK-7 of een combinatie van beide bevatten. Hoewel MK-4 als de meest actieve vorm wordt beschouwd, lijkt MK-7 een groter effect op het botweefsel te hebben.

Voorlopig is er geen duidelijke consensus over welke vitamine K2-vorm het meest geschikt is voor de opname in supplementen. Veel voedingsdeskundigen adviseren om een product te kiezen dat MK-4 en MK-7 combineert, waarbij de potentie van de eerste wordt gecombineerd met de mineraliserende werking van de laatste.

Toedieningswijze

Als je een vitamine K2-supplement koopt, zijn er verschillende toedieningsvormen waar je uit kunt kiezen, zoals tabletten, capsules en druppels. In principe hebben de verschillende wijzen geen invloed op de effectiviteit van het supplement, het gaat meer om het gebruikersgemak. We raden daarom aan een product te kiezen waar je je prettig bij voelt. Het belangrijkste is dat je een toedieningswijze kiest waarmee je je gemakkelijk aan je supplement-programma kunt houden.

Japans sojabonen verwerkt voedsel

Vitamine K heeft twee varianten, bekend als vitamine K1 en K2.
(Bron: Jedimaster: 32034404/ 123rf.com)

Samenvatting

Vitamine K2 (menaquinon) is zonder twijfel een vitamine met een ongelooflijk potentieel. Hoewel de voordelen van deze voedingsstof nog relatief onbekend zijn als losse vitamine, heeft menachinon bewezen een enorm nuttige stof te zijn. Dit molecuul is essentieel voor het reguleren van de bloedstolling en het in stand houden van de gezondheid van onze botten. Vitamine K2 heeft bovendien een positieve werking op de hart- en bloedvaten.

Vitamine K2 wordt geproduceerd door bepaalde bacteriën en komt voor in vlees, zuivel en eieren. De dikke darmflora produceert vitamine K2 zelf, maar de opname ervan is beperkt. Als het niet mogelijk is om je gewoonten radicaal te veranderen of als je je gezondheid wilt versterken tijdens fysiek of mentaal veeleisende periodes, kun je een vitamine K2-supplement gebruiken.

Vond je onze shopgids over vitamine K2 interessant? Laat hieronder dan een reactie achter of deel het artikel op social media.

(Fuente de la imagen destacada: Kps1234 : 83963421/ 123rf.com)

Referenties (24)

1. Afanasjeva J. Administration of injectable Vitamin K orally. Hosp Pharm. 2017 Oct 1;52(9):645–9.
Bron

2. Vitamin K2 Oral Interactions with Other Medication [Internet]. [cited 2019 Oct 1].
Bron

3. McFarlin BK, Henning AL, Venable AS. Oral consumption of vitamin K2 for 8 weeks associated with increased maximal cardiac output during exercise. Altern Ther Health Med [Internet]. 2017;23(4):26–32.
Bron

4. Gast GCM, de Roos NM, Sluijs I, Bots ML, Beulens JWJ, Geleijnse JM, et al. A high menaquinone intake reduces the incidence of coronary heart disease. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009 Sep;19(7):504–10.
Bron

5. Gröber U, Reichrath J, Holick MF, Kisters K. Vitamin K: An old vitamin in a new perspective. Dermatoendocrinol. 2014;6(1).
Bron

6. Wallin R, Schurgers L, Wajih N. Effects of the blood coagulation vitamin K as an inhibitor of arterial calcification. Thromb Res. 2008;122(3):411–7.
Bron

7. Theuwissen E, Smit E, Vermeer C. The role of vitamin K in soft-tissue calcification. Adv Nutr [Internet]. 2012 Mar 1 [cited 2019 Oct 1];3(2):166–73.
Bron

8. Myneni VD, Mezey E. Immunomodulatory effect of vitamin K2: Implications for bone health. Oral Dis. 2018 Mar 1;24(1–2):67–71.
Bron

9. Huang Z-B, Wan S-L, Lu Y-J, Ning L, Liu C, Fan S-W. Does vitamin K2 play a role in the prevention and treatment of osteoporosis for postmenopausal women: a meta-analysis of randomized controlled trials. Osteoporos Int [Internet]. 2015 Mar [cited 2019 Oct 1];26(3):1175–86.
Bron

10. Maresz K. Vitamin K 2 and Bone and Cardiovascular Health. Integr Med. 2015;14(1).
Bron

11. Martin CR, Osadchiy V, Kalani A, Mayer EA. The Brain-Gut-Microbiome Axis. Vol. 6, CMGH. Elsevier Inc; 2018. p. 133–48.
Bron

12. Conly JM, Stein K, Worobetz L, Rutledge-Harding S. The contribution of vitamin K2 (menaquinones) produced by the intestinal microflora to human nutritional requirements for vitamin K. Am J Gastroenterol [Internet]. 1994 Jun [cited 2019 Sep 30];89(6):915–23.
Bron

13. Vitamin K — Health Professional Fact Sheet [Internet]. [cited 2019 Sep 30].
Bron

14. Ej B. The Prevalence of Vitamin K Deficiency/Insufficiency, and Recommendations for Increased Intake. J Hum Nutr Food Sci. 2016;4(1):1077.
Bron

15. CanPrev. Vitamin K2. A complete primer. 2018;
Bron

16. Gómez C, Sastre A. Tabla de recomendaciones (normativas y recomendaciones nutricionales SEOM). 2002;317–22.
Bron

17. Schwalfenberg GK. Vitamins K1 and K2: The Emerging Group of Vitamins Required for Human Health. Vol. 2017, Journal of Nutrition and Metabolism. Hindawi Limited; 2017.
Bron

18. Phylloquinone - an overview | ScienceDirect Topics [Internet]. [cited 2019 Sep 29].
Bron

19. Vissers LET, Dalmeijer GW, Boer JMA, Verschuren WMM, van der Schouw YT, Beulens JWJ. The relationship between vitamin K and peripheral arterial disease. Atherosclerosis. 2016 Sep 1;252:15–20.
Bron

20. Myneni VD, Mezey E. Regulation of bone remodeling by vitamin K2. Vol. 23, Oral Diseases. Blackwell Publishing Ltd; 2017. p. 1021–8.
Bron

21. Halder M, Petsophonsakul P, Akbulut AC, Pavlic A, Bohan F, Anderson E, et al. Vitamin K: Double Bonds beyond Coagulation Insights into Differences between Vitamin K1 and K2 in Health and Disease. Vol. 20, International journal of molecular sciences. NLM (Medline); 2019.
Bron

22. Oxholm Gordeladze J. Vitamin K2: A Vitamin that Works like a Hormone, Impinging on Gene Expression. In: Cell Signalling - Thermodynamics and Molecular Control. IntechOpen; 2019.
Bron

23. Norman AW (Anthony W., Litwack G. Hormones. Academic Press; 1997. 558 p.
Bron

24. H. Stipanuk M, A. Caudill M. Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition. 3rd editio. Elsevier; 2013. 948 p.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
Afanasjeva J. Administration of injectable Vitamin K orally. Hosp Pharm. 2017 Oct 1;52(9):645–9.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Vitamin K2 Oral Interactions with Other Medication [Internet]. [cited 2019 Oct 1].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
McFarlin BK, Henning AL, Venable AS. Oral consumption of vitamin K2 for 8 weeks associated with increased maximal cardiac output during exercise. Altern Ther Health Med [Internet]. 2017;23(4):26–32.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Gast GCM, de Roos NM, Sluijs I, Bots ML, Beulens JWJ, Geleijnse JM, et al. A high menaquinone intake reduces the incidence of coronary heart disease. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009 Sep;19(7):504–10.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Gröber U, Reichrath J, Holick MF, Kisters K. Vitamin K: An old vitamin in a new perspective. Dermatoendocrinol. 2014;6(1).
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Wallin R, Schurgers L, Wajih N. Effects of the blood coagulation vitamin K as an inhibitor of arterial calcification. Thromb Res. 2008;122(3):411–7.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Theuwissen E, Smit E, Vermeer C. The role of vitamin K in soft-tissue calcification. Adv Nutr [Internet]. 2012 Mar 1 [cited 2019 Oct 1];3(2):166–73.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Myneni VD, Mezey E. Immunomodulatory effect of vitamin K2: Implications for bone health. Oral Dis. 2018 Mar 1;24(1–2):67–71.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Huang Z-B, Wan S-L, Lu Y-J, Ning L, Liu C, Fan S-W. Does vitamin K2 play a role in the prevention and treatment of osteoporosis for postmenopausal women: a meta-analysis of randomized controlled trials. Osteoporos Int [Internet]. 2015 Mar [cited 2019 Oct 1];26(3):1175–86.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Maresz K. Vitamin K 2 and Bone and Cardiovascular Health. Integr Med. 2015;14(1).
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Martin CR, Osadchiy V, Kalani A, Mayer EA. The Brain-Gut-Microbiome Axis. Vol. 6, CMGH. Elsevier Inc; 2018. p. 133–48.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Conly JM, Stein K, Worobetz L, Rutledge-Harding S. The contribution of vitamin K2 (menaquinones) produced by the intestinal microflora to human nutritional requirements for vitamin K. Am J Gastroenterol [Internet]. 1994 Jun [cited 2019 Sep 30];89(6):915–23.
Ga naar bron
Informatief artikel
Vitamin K — Health Professional Fact Sheet [Internet]. [cited 2019 Sep 30].
Ga naar bron
Informatief artikel
Ej B. The Prevalence of Vitamin K Deficiency/Insufficiency, and Recommendations for Increased Intake. J Hum Nutr Food Sci. 2016;4(1):1077.
Ga naar bron
Informatief artikel
CanPrev. Vitamin K2. A complete primer. 2018;
Ga naar bron
Informatief artikel
Gómez C, Sastre A. Tabla de recomendaciones (normativas y recomendaciones nutricionales SEOM). 2002;317–22.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Schwalfenberg GK. Vitamins K1 and K2: The Emerging Group of Vitamins Required for Human Health. Vol. 2017, Journal of Nutrition and Metabolism. Hindawi Limited; 2017.
Ga naar bron
Literatuuronderzoek
Phylloquinone - an overview | ScienceDirect Topics [Internet]. [cited 2019 Sep 29].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Vissers LET, Dalmeijer GW, Boer JMA, Verschuren WMM, van der Schouw YT, Beulens JWJ. The relationship between vitamin K and peripheral arterial disease. Atherosclerosis. 2016 Sep 1;252:15–20.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Myneni VD, Mezey E. Regulation of bone remodeling by vitamin K2. Vol. 23, Oral Diseases. Blackwell Publishing Ltd; 2017. p. 1021–8.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Halder M, Petsophonsakul P, Akbulut AC, Pavlic A, Bohan F, Anderson E, et al. Vitamin K: Double Bonds beyond Coagulation Insights into Differences between Vitamin K1 and K2 in Health and Disease. Vol. 20, International journal of molecular sciences. NLM (Medline); 2019.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Oxholm Gordeladze J. Vitamin K2: A Vitamin that Works like a Hormone, Impinging on Gene Expression. In: Cell Signalling - Thermodynamics and Molecular Control. IntechOpen; 2019.
Ga naar bron
Tekstboek
Norman AW (Anthony W., Litwack G. Hormones. Academic Press; 1997. 558 p.
Ga naar bron
Tekstboek
H. Stipanuk M, A. Caudill M. Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition. 3rd editio. Elsevier; 2013. 948 p.
Ga naar bron
Recensies