Laatst bijgewerkt: 02-09-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Als je een liefhebber bent van voedingssupplementen, ben je waarschijnlijk wel bekend met de belangrijkste vitamines en mineralen. Maar deze gids over vitamine K zal je misschien verrassen. Wist je dat er eigenlijk twee verschillende soorten vitamine K zijn? In dit artikel willen we je kennis laten maken met vitamine K2.

Vitamine K2 is bij veel mensen niet bekend. Het is een voedingsstof die voorkomt in gefermenteerde en dierlijke voedingsmiddelen. Deze molecule heeft niet alleen de bekende stollingsbevorderende effecten van vitamine K, maar heeft ook een positief effect op de gezondheid van de botten en het cardiovasculaire systeem. Ben je nieuwsgierig? Lees dan verder!

De belangrijkste feiten in het kort

 • Vitamine K heeft twee varianten: ze staan bekend als vitamine K1 en vitamine K2.
 • Vitamine K2 kan calciumafzetting in de slagaders voorkomen en de botmineralisatie bevorderen. Tegelijkertijd helpt de vitamine de cardiovasculaire gezondheid en de botsterkte te behouden.
 • Bij de keuze van een vitamine K2 supplement moet je letten op je voedingsbehoeften, de moleculaire variant van de vitamine, het toedieningsformaat en de prijs-kwaliteitverhouding, naast andere factoren.

Gids: Wat je moet weten over vitamine K2

Vitamine K2 is een vetoplosbare vitamine. Jarenlang werd deze stof onafscheidelijk beschouwd van zijn tegenhanger, vitamine K1. Maar vitamine K2 heeft zijn eigen voordelen: het heeft een mogelijke invloed op de calciumafzetting in het lichaam en het zorgt ervoor dat calcium in de botten wordt afgezet en niet in de slagaders. Dit versterkt op zijn beurt het cardiovasculaire systeem.

Er is nog geen beperkte vitamine K2 dosis vastgesteld. Overmatige inname is echter niet aan te bevelen.
(Foto bron: Photodee: 80447587/ 123rf.com)

Wat is vitamine K2?

Vitamine K2 is een in vet oplosbare stof (d.w.z. het zit in de oplosbare toestand in voedingsvet) en is onmisbaar voor het evenwicht van ons organisme. Dit molecuul is ook bekend als menaquinone en is essentieel voor de regulering van de bloedstolling en het behoud van onze botgezondheid (1).

Menaquinone is in staat om signalen te zenden en boodschappen door te geven tussen lichaamscellen. Daarom menen sommige deskundigen dat vitamine K2 ook beschouwd kan worden als een hormoon met stabiliserende en antioxiderende functies (2, 3). Zie de lijst hieronder voor meer informatie over de voordelen van dit molecuul (4)

 • Bevordering van de bloedstolling: Vitamine K2 bevordert de bloedstolling, hoewel ze dat minder intensief doet dan andere varianten van deze vitamine, (zoals vitamine K1).
 • Botvorming: Menaquinone maakt de activering mogelijk van eiwitten die nodig zijn voor de vorming van de botmatrix (5).
 • Gezondheid van de zenuwcellen: Tot nu toe is bekend dat gezond hersenweefsel hoge concentraties vitamine K2 bevat. Bij bepaalde ziekten, zoals Parkinson of multiple sclerose, is het gehalte aan menaquinon laag, wat leidt tot verschillende hypothesen over de rol van vitamine K2 in de neuronale gezondheid.
 • Cellulaire antioxidant: Deze molecule kan soortgelijke antioxidantfuncties hebben als vitamine E, waardoor voortijdige veroudering vertraagd wordt, zowel inwendig (nier-, lever- en hartschade) als uitwendig (verschijnen van rimpels en vlekken).
 • Controle van de immuunrespons: Vitamine K2 kan mogelijk de productie van cellen van het immuunsysteem of van witte bloedcellen reguleren. Bedenk dat overactiviteit van het immuunsysteem kan leiden tot allerlei intoleranties of auto-immuunprocessen.
 • Regeling van de stofwisseling: Er zijn verschillende hypothesen die vitamine K2 in verband brengen met de productie van insuline door de alvleesklier. Men denkt ook dat het de cholesterolproductie regelt.
 • Botmineralisatie: men heeft aangetoond dat oudere mensen die een toereikende dosis vitamine K2 binnenkrijgen meer resistente botten hebben vergeleken met mensen met een menaquinon tekort.
 • Behoud van cardiovasculaire gezondheid: Vitamine K2 kan de ontwikkeling van atherosclerose tegengaan en een positief effect hebben op de cardiovasculaire gezondheid.

Helaas heeft het moderne westerse dieet een tekort aan vitamine K2. De bacteriën in de darmflora die in ons lichaam verblijven zijn in staat een kleine hoeveelheid menaquinon te produceren, maar elk onevenwicht in de microbiota stelt ons bloot aan een tekort aan vitamine K2 (4, 6):

Tofu

Vitamine K2 is een voedingsstof die voorkomt in gefermenteerde en dierlijke voedingsmiddelen. (Beeldbron: Prachenko: 70364661/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen vitamine K2 en vitamine K1?

In de voedingswereld spreekt men meestal over vitamine K in algemene termen. Er zijn echter wel vijf verschillende vormen van deze vitamine. Hiervan zijn slechts twee varianten nuttig voor het menselijk lichaam: phylloquinone (K1) en menaquinone (K2) (4, 7).

 • Vitamine K1 is aanwezig in voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, vooral in de groene bladeren van planten zoals spinazie of boerenkool. Het wordt hoofdzakelijk in de lever opgeslagen en is essentieel om de bloedstolling te regelen.
 • Vitamine K2 wordt verkregen als resultaat van bacteriële fermentatieprocessen. Daarom komt het veel voor in voedsel van dierlijke oorsprong (vlees, eieren en zuivelproducten) en vooral in gefermenteerde levensmiddelen als kaas of natto (een Japans gerecht op basis van gefermenteerde sojabonen).

Vitamine K2 kan zelfs in nog meer subklassen verdeeld worden. Zo vinden we K2 MK-4, waarvan vleesproducten de voornaamste bron zijn, en K2 MK-7, dat vooral in gefermenteerde gerechten zit. Het laatste (K2 MK-7) is de meest actieve vorm van menaquinone (5), die helaas het zeldzaamst is in de westerse voeding.

Deskundigen maken onderscheid tussen de twee moleculen, en benadrukken de unieke functies van de twee vitaminen. We hebben de verschillen samengebracht in de volgende tabel (8):

Vitamine K1 Vitamine K2
Gewoonlijk eenvoudigweg “vitamine K” genoemd Er bestaan wel 13 verschillende MK subtypes
Overvloedig in voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong Overvloedig in dierlijke en gefermenteerde voedingsmiddelen
Essentieel voor de bloedstolling Hoge concentraties van K2 MK-4 in de hersenen
Het wordt opgeslagen in de lever Vitamine K2 MK-7 wordt door het hele lichaam verspreid
Betrokken bij de botvorming Betrokken bij de bloedstolling
Gevonden in eiwitten van het kraakbeenweefsel, Tandglazuur en mannelijke afscheidingen Het beïnvloedt de botmineralisatie, stimuleert de nieuwe botsynthese en verhoogt de bothardheid
Neemt deel aan de aanmaak van nieuwe eiwitten Voorkomt aderverkalking
Het zou de neurale functie kunnen behouden Antioxiderende werking

Samenvattend, dat vitamine K1 vooral op de bloedstolling werkt, terwijl vitamine K2 aanvullende effecten vertoont, zoals het voorkomen van aderverkalking en het versterken van de botten.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K2?

Helaas is het bijna onmogelijk om een aanbevolen dagelijkse dosis vitamine K2 vast te stellen. De meeste voedingsgidsen verwijzen naar vitamine K als een enkele algemene groep en bevelen dus een consequente dagelijkse dosis van beide vitamines aan. Een volwassen man moet bijvoorbeeld dagelijks 120 μg vitamine K innemen (9).

Sommige informele adviezen bevelen aan dat menaquinon het grootste deel van de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine K moet uitmaken, om precies te zijn ongeveer 100 microgram bij een volwassen man (10). Deze hoeveelheid kan bereikt worden door het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine K2. Als dit niveau echter nauwlettender in de gaten gehouden moet worden, kan een vitamine K2 supplement nuttig zijn.

Hoe kan ik mijn vitamine K2 gehalte verhogen?

Vitamine K2 tekort is wijdverbreid in onze samenleving (11). Het westerse dieet voorziet ons slechts van een kleine hoeveelheid vitamine K2. Hoewel deze voedingsstof voorkomt in vlees, eieren en zuivelproducten, zijn de echte bronnen van menaquinone gefermenteerde producten. De volgende tabel geeft een overzicht van het gehalte aan menaquinon in verschillende voedingsmiddelen (12):

voedingsmiddelen MK-4 of MK-7 hoeveelheid (μg)
Nattō(100 g) 1.000
Kipfilet (100 g) 15
Kalfsvlees (100 g) 7
Kippenlever (100 g) 7
Varkensvlees (100 g) 5
Cheddarkaas (100 g) 5
Kippeneii 4
Mozzarella kazen 5
Volle melk (100 ml) 1
Zalm (100 g) 0,35
Garnalen (100 g ) 0,35

Als je deze voedingsmiddelen niet vaak consumeert, hoeft dat niet te betekenen dat je een enorm tekort aan vitamine K2 hebt. Gelukkig produceren de bacteriën in onze darmflora elke dag een kleine hoeveelheid menaquinon, waardoor een ernstig tekort wordt voorkomen (13).

Vitamine K2 kan ons lichamelijk uithoudingsvermogen vergroten.
(Image source: Raths: 32102143/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen van het innemen van een vitamine K2 supplement?

Een hectische levensstijl en een slecht of onevenwichtig dieet kunnen ons menaquinone gehalte uit balans brengen, zowel direct (door een verminderde inname van deze vitamine) als indirect (door een negatieve invloed op onze microbiota).

Wanneer een radicale verandering van onze gewoonten niet mogelijk is of we gewoon onze gezondheid willen versterken, kan een vitamine K2 supplement nuttig zijn. Wetenschappelijke studies hebben ontdekt dat menaquinone supplementen gunstig kunnen zijn voor het volgende

 • Mensen met osteoporose: De mogelijkheden van vitamine K2 bij de preventie en behandeling van osteoporose (een botziekte die de neiging heeft botbreuken te veroorzaken) worden momenteel bestudeerd. Menaquinone kan het transport van calcium naar de botten vergemakkelijken, waardoor de botten van mensen met mineralisatie tekorten sterker worden (5, 15, 16, 17).
 • Personen met cardiovasculaire risicofactoren: Vitamine K2 kan aderverkalking tegengaan door afzetting van calcium in de slagaders te voorkomen. Studies suggereren dat menaquinone een positief effect heeft op de cardiovasculaire gezondheid en de incidentie van hartziekten aanzienlijk vermindert (15, 18, 19, 20, 21).
 • Mensen die hun lichamelijke prestaties willen verbeteren: Een interessante Amerikaanse studie vond dat deze voedingsstof niet alleen nuttig is voor oudere mensen. Het lijkt ook jonge, gezonde mensen te helpen die hun lichamelijke prestaties willen verbeteren (22).

Vitamine K2 mag niet samen met antistollingsmedicijnen ingenomen worden.
(Image source: Opule: 55868581/ 123rf.com)

Hoe moet een vitamine K2 supplement ingenomen worden?

Als je het meeste profijt wilt hebben van je menaquinone supplement, volg dan de aanwijzingen van de fabrikant. Hieronder volgen echter algemene aanbevelingen:

Aanbevolen dosis: Over het algemeen wordt aangeraden een dagelijkse dosis van 45-100 μg vitamine K2 in te nemen, hoewel er nog geen bijwerkingen bij overmatig gebruik zijn opgemerkt.

Tijdstip van inname: Het is niet bewezen dat het effect van een vitamine K2 supplement afhangt van het tijdstip van inname. Sommige mensen geven er de voorkeur aan dit supplement ’s morgens in te nemen omdat ze er ’s avonds moeilijk van kunnen slapen.

Met of zonder voedsel: Vitamine K2 is een in vet oplosbare voedingsstof en wordt beter opgenomen als ze met voedsel wordt ingenomen. Als het voedsel rijk is aan gezonde vetten, zoals olijfolie, verdubbel je het voedingspotentieel van je maaltijden.

Wat zijn de bijwerkingen van vitamine K2 supplementen?

Bij gezonde volwassenen lijkt vitamine K2 geen belangrijke bijwerkingen te hebben, zelfs niet bij overmatige inname. Deskundigen raden niettemin aan de aanbevolen dosis van de respectieve fabrikant niet te overschrijden.

Het innemen van vitamine K2 in combinatie met de volgende geneesmiddelen kan echter tot gevaarlijke wisselwerkingen leiden (23)

 • Vitamine K antagonisten, zoals acenocoumarol
 • Orlistat (geneesmiddel tegen gewichtsverlies)
 • Colesevelam (geneesmiddel tegen hyperlipidemie)

Ook al zijn er geen studies die het tegendeel beweren, mensen die aan chronische ziekten lijden, zwangere vrouwen, zogende moeders of minderjarigen moeten een arts raadplegen alvorens dit soort supplement te nemen.

Koopcriteria

Als je een vitamine K2 supplement wilt kopen maar niet kunt beslissen over een bepaald product, let dan op onze koopcriteria die we voor dit doel hebben samengesteld. Met onze koopcriteria kun je een betaalbaar maar doeltreffend product krijgen dat aan je verwachtingen voldoet.

Veganistisch of vegetarisch dieet

Supplementen op basis van menaquinonen zijn over het algemeen vegan-vriendelijk. Vergeet in elk geval niet te zoeken naar een veganistisch kwaliteitslabel en let op de ingrediënten van de capsules. Capsules moeten van cellulose gemaakt zijn en nooit van dierlijke gelatine als je een veganistisch dieet volgt.

Vitamine K2 kan onze cardiovasculaire gezondheid verbeteren.
(Image source: Shebeko: 121749164/ 123rf.com)

Allergieën en intoleranties

Bijwerkingen zijn zelden gemeld in verband met vitamine K2 suppletie. De meeste van deze intoleranties hebben te maken met het gehalte aan additieven (gluten en lactose). Vergeet dus niet de ingrediëntenlijst van je product te controleren als je allergisch bent voor bepaalde voedingsstoffen.
Moleculaire

variant

Supplementen kunnen een van de twee moleculaire varianten van vitamine K2 bevatten (MK-4 of MK-7) of zelfs een combinatie van beide. Hoewel MK-4 als de actievere vorm beschouwd wordt, lijkt MK-7 een groter effect op het botweefsel te hebben, wat de vraag oproept welke variant het meest effectief is voor je supplement.

Momenteel is er geen duidelijk bewijs over welke isovorm van vitamine K2 het beste is in supplementen. Voedingsdeskundigen adviseren daarom een supplement te kiezen met beide varianten, MK-4 en MK-7.

Vitamine K2 draagt bij tot de calciumafzetting in de botten.
(Beeldbron: Subbotina: 119604633/ 123rf.com)

Innemen van het preparaat

De verschillende manieren om een vitamine K2 preparaat in te nemen hebben geen invloed op de werkzaamheid van het product. We raden daarom aan een product te kiezen dat je met een gerust hart inneemt.

 • Tabletten: De coating op deze supplementen maakt de capsules gemakkelijker in te nemen.
 • Zachte capsules: Zachte capsules zijn perfect voor wie het moeilijk vindt tabletten door te slikken. Veel capsules zijn echter gemaakt van dierlijke gelatine, waardoor ze ongeschikt zijn voor veganisten.
 • Orale spray: Met deze handige toedieningsvorm kun je het supplement direct in je mond spuiten. Er zijn zelfs verschillende smaken die je aan je soepen en salades kunt toevoegen.
 • Druppels: Het druppelformaat maakt een goede controle van je dagelijkse vitamine K2 inname mogelijk.

Vitamine K heeft twee varianten: Vitamine K1 en Vitamine K2.
(Beeldbron: Jedimaster: 32034404/ 123rf.com)

Conclusie

Vitamine K2 heeft ongetwijfeld ongelooflijke, maar helaas onderbenutte mogelijkheden. Na vele jaren waarin deze voedingsstof alleen in verband gebracht werd met andere soortgelijke vitamines en het bestaan ervan soms zelfs helemaal ontkend werd, is nu bewezen dat menaquinon een enorm nuttige stof is.

Vitamine K2 supplementen zouden een spelbreker kunnen zijn voor mensen die de gezondheid van hun botten en slagaders willen verbeteren. Bovendien is ontdekt dat menaquinone supplementen het uithoudingsvermogen van actieve atleten verhogen. En vergeet de antioxiderende werking van vitamine K2 niet!

Als je genoten hebt van deze gids over vitamine K2 supplementen, nodigen we je uit om een reactie achter te laten of hem te delen op je sociale netwerken.

(Beeldbron van headerfoto: Kps1234 : 83963421/ 123rf.com)

Referenties (24)

1. Afanasjeva J. Administration of injectable Vitamin K orally. Hosp Pharm. 2017 Oct 1;52(9):645–9.
Bron

2. Vitamin K2 Oral Interactions with Other Medication [Internet]. [cited 2019 Oct 1].
Bron

3. McFarlin BK, Henning AL, Venable AS. Oral consumption of vitamin K2 for 8 weeks associated with increased maximal cardiac output during exercise. Altern Ther Health Med [Internet]. 2017;23(4):26–32.
Bron

4. Gast GCM, de Roos NM, Sluijs I, Bots ML, Beulens JWJ, Geleijnse JM, et al. A high menaquinone intake reduces the incidence of coronary heart disease. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009 Sep;19(7):504–10.
Bron

5. Gröber U, Reichrath J, Holick MF, Kisters K. Vitamin K: An old vitamin in a new perspective. Dermatoendocrinol. 2014;6(1).
Bron

6. Wallin R, Schurgers L, Wajih N. Effects of the blood coagulation vitamin K as an inhibitor of arterial calcification. Thromb Res. 2008;122(3):411–7.
Bron

7. Theuwissen E, Smit E, Vermeer C. The role of vitamin K in soft-tissue calcification. Adv Nutr [Internet]. 2012 Mar 1 [cited 2019 Oct 1];3(2):166–73.
Bron

8. Myneni VD, Mezey E. Immunomodulatory effect of vitamin K2: Implications for bone health. Oral Dis. 2018 Mar 1;24(1–2):67–71.
Bron

9. Huang Z-B, Wan S-L, Lu Y-J, Ning L, Liu C, Fan S-W. Does vitamin K2 play a role in the prevention and treatment of osteoporosis for postmenopausal women: a meta-analysis of randomized controlled trials. Osteoporos Int [Internet]. 2015 Mar [cited 2019 Oct 1];26(3):1175–86.
Bron

10. Maresz K. Vitamin K 2 and Bone and Cardiovascular Health. Integr Med. 2015;14(1).
Bron

11. Martin CR, Osadchiy V, Kalani A, Mayer EA. The Brain-Gut-Microbiome Axis. Vol. 6, CMGH. Elsevier Inc; 2018. p. 133–48.
Bron

12. Conly JM, Stein K, Worobetz L, Rutledge-Harding S. The contribution of vitamin K2 (menaquinones) produced by the intestinal microflora to human nutritional requirements for vitamin K. Am J Gastroenterol [Internet]. 1994 Jun [cited 2019 Sep 30];89(6):915–23.
Bron

13. Vitamin K — Health Professional Fact Sheet [Internet]. [cited 2019 Sep 30].
Bron

14. Ej B. The Prevalence of Vitamin K Deficiency/Insufficiency, and Recommendations for Increased Intake. J Hum Nutr Food Sci. 2016;4(1):1077.
Bron

15. CanPrev. Vitamin K2. A complete primer. 2018;
Bron

16. Gómez C, Sastre A. Tabla de recomendaciones (normativas y recomendaciones nutricionales SEOM). 2002;317–22.
Bron

17. Schwalfenberg GK. Vitamins K1 and K2: The Emerging Group of Vitamins Required for Human Health. Vol. 2017, Journal of Nutrition and Metabolism. Hindawi Limited; 2017.
Bron

18. Phylloquinone - an overview | ScienceDirect Topics [Internet]. [cited 2019 Sep 29].
Bron

19. Vissers LET, Dalmeijer GW, Boer JMA, Verschuren WMM, van der Schouw YT, Beulens JWJ. The relationship between vitamin K and peripheral arterial disease. Atherosclerosis. 2016 Sep 1;252:15–20.
Bron

20. Myneni VD, Mezey E. Regulation of bone remodeling by vitamin K2. Vol. 23, Oral Diseases. Blackwell Publishing Ltd; 2017. p. 1021–8.
Bron

21. Halder M, Petsophonsakul P, Akbulut AC, Pavlic A, Bohan F, Anderson E, et al. Vitamin K: Double Bonds beyond Coagulation Insights into Differences between Vitamin K1 and K2 in Health and Disease. Vol. 20, International journal of molecular sciences. NLM (Medline); 2019.
Bron

22. Oxholm Gordeladze J. Vitamin K2: A Vitamin that Works like a Hormone, Impinging on Gene Expression. In: Cell Signalling - Thermodynamics and Molecular Control. IntechOpen; 2019.
Bron

23. Norman AW (Anthony W., Litwack G. Hormones. Academic Press; 1997. 558 p.
Bron

24. H. Stipanuk M, A. Caudill M. Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition. 3rd editio. Elsevier; 2013. 948 p.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Leitfaden verwenden
Afanasjeva J. Administration of injectable Vitamin K orally. Hosp Pharm. 2017 Oct 1;52(9):645–9.
Ga naar bron
Wissenschaftliche digitale Zeitschrift
Vitamin K2 Oral Interactions with Other Medication [Internet]. [cited 2019 Oct 1].
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
McFarlin BK, Henning AL, Venable AS. Oral consumption of vitamin K2 for 8 weeks associated with increased maximal cardiac output during exercise. Altern Ther Health Med [Internet]. 2017;23(4):26–32.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Gast GCM, de Roos NM, Sluijs I, Bots ML, Beulens JWJ, Geleijnse JM, et al. A high menaquinone intake reduces the incidence of coronary heart disease. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009 Sep;19(7):504–10.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Gröber U, Reichrath J, Holick MF, Kisters K. Vitamin K: An old vitamin in a new perspective. Dermatoendocrinol. 2014;6(1).
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Wallin R, Schurgers L, Wajih N. Effects of the blood coagulation vitamin K as an inhibitor of arterial calcification. Thromb Res. 2008;122(3):411–7.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Theuwissen E, Smit E, Vermeer C. The role of vitamin K in soft-tissue calcification. Adv Nutr [Internet]. 2012 Mar 1 [cited 2019 Oct 1];3(2):166–73.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Myneni VD, Mezey E. Immunomodulatory effect of vitamin K2: Implications for bone health. Oral Dis. 2018 Mar 1;24(1–2):67–71.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Huang Z-B, Wan S-L, Lu Y-J, Ning L, Liu C, Fan S-W. Does vitamin K2 play a role in the prevention and treatment of osteoporosis for postmenopausal women: a meta-analysis of randomized controlled trials. Osteoporos Int [Internet]. 2015 Mar [cited 2019 Oct 1];26(3):1175–86.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Maresz K. Vitamin K 2 and Bone and Cardiovascular Health. Integr Med. 2015;14(1).
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Martin CR, Osadchiy V, Kalani A, Mayer EA. The Brain-Gut-Microbiome Axis. Vol. 6, CMGH. Elsevier Inc; 2018. p. 133–48.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Conly JM, Stein K, Worobetz L, Rutledge-Harding S. The contribution of vitamin K2 (menaquinones) produced by the intestinal microflora to human nutritional requirements for vitamin K. Am J Gastroenterol [Internet]. 1994 Jun [cited 2019 Sep 30];89(6):915–23.
Ga naar bron
NIH-Büro für Nahrungsergänzungsmittel (ODS)
Vitamin K — Health Professional Fact Sheet [Internet]. [cited 2019 Sep 30].
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Ej B. The Prevalence of Vitamin K Deficiency/Insufficiency, and Recommendations for Increased Intake. J Hum Nutr Food Sci. 2016;4(1):1077.
Ga naar bron
Inoffizieller Leitfaden
CanPrev. Vitamin K2. A complete primer. 2018;
Ga naar bron
SEOM Klinischer Leitfaden
Gómez C, Sastre A. Tabla de recomendaciones (normativas y recomendaciones nutricionales SEOM). 2002;317–22.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Schwalfenberg GK. Vitamins K1 and K2: The Emerging Group of Vitamins Required for Human Health. Vol. 2017, Journal of Nutrition and Metabolism. Hindawi Limited; 2017.
Ga naar bron
Kompendium digitaler Informationen
Phylloquinone - an overview | ScienceDirect Topics [Internet]. [cited 2019 Sep 29].
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Vissers LET, Dalmeijer GW, Boer JMA, Verschuren WMM, van der Schouw YT, Beulens JWJ. The relationship between vitamin K and peripheral arterial disease. Atherosclerosis. 2016 Sep 1;252:15–20.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Myneni VD, Mezey E. Regulation of bone remodeling by vitamin K2. Vol. 23, Oral Diseases. Blackwell Publishing Ltd; 2017. p. 1021–8.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Halder M, Petsophonsakul P, Akbulut AC, Pavlic A, Bohan F, Anderson E, et al. Vitamin K: Double Bonds beyond Coagulation Insights into Differences between Vitamin K1 and K2 in Health and Disease. Vol. 20, International journal of molecular sciences. NLM (Medline); 2019.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Oxholm Gordeladze J. Vitamin K2: A Vitamin that Works like a Hormone, Impinging on Gene Expression. In: Cell Signalling - Thermodynamics and Molecular Control. IntechOpen; 2019.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Buch
Norman AW (Anthony W., Litwack G. Hormones. Academic Press; 1997. 558 p.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Buch
H. Stipanuk M, A. Caudill M. Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition. 3rd editio. Elsevier; 2013. 948 p.
Ga naar bron
Recensies