vitamine e in gelatinepillen
Laatst bijgewerkt: 26-10-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

19Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Vitamine E is één van de populairste vitamines van supplementenliefhebbers. Na de ontdekking van deze vitamine in 1922, werd er een antioxidante en antiverouderingsfunctie aan toegeschreven waardoor veel mensen deze begonnen te gebruiken. Weet je eigenlijk wel wat eigenschappen ervan zijn?

Het is algemeen bekend dat vitamine E evenveel voorstanders als tegenstanders heeft. Hoewel de bestrijdende werking van vrije radicalen door sommige mensen zeer op prijs gesteld wordt, hebben sommige deskundigen wantrouwen ten opzichte van deze bestanddelen. Als je wilt weten waarom, lees dan hieronder verder.

Belangrijk om te weten

 • Vitamine E beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen en speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels.
 • Vitamine E wordt verkregen uit voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde lipiden, zoals avocado’s, noten en zaadoliën.
 • De laatste medische studies waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen van het nemen van hoge doses vitamine E supplementen gedurende een lange periode.

Onze Selectie: De beste vitamine E-supplementen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de 5 beste vitamine E-supplementen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van het perfecte supplement een stuk eenvoudiger.

AOV 410 Vitamine E vegacaps

Vitamine E is een van de vier vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K) en staat bekend als een natuurlijke antioxidant. In onze voeding komt vitamine E het meest voor in noten en zaden en de (koudgeperste) olie daarvan. De antioxidatieve werking van vitamine E draagt bij aan het behoud van gezonde cellen en weefsels.

Deze 410 Vitamine E van AOV bevat per vegacaps 400 ie (internationale eenheden) vitamine E in de natuurlijke vorm (D- alfa- tocoferol). Dit product is vrij van hulp- en vulstoffen en is geschikt voor vegetariër en veganist. Inhoud: 60 vegacaps.

New care vitamine E 400 capsules

Goede voeding is belangrijk voor je lichaam. Voedingssupplementen kunnen hier een belangrijke aanvulling op zijn. Daarom heeft New Care supplementen ontwikkeld die vernieuwend zijn. Omdat het een oer-Hollands merk is, zitten er enkel vitaminen en mineralen in de supplementen die van nature in de Nederlandse bodem te vinden zijn.

De Newcare capsules met Vitamine E zijn essentieel voor het menselijk lichaam. Vitamine E is een anti-oxidant en helpt om het lichaam en de cellen gezond te houden. Door de natuurlijke vorm van de Vitamine E in Newcare, wordt het snel door het lichaam opgenomen. Inhoud: 60 capsules.

Vit E 200 Alfytal softgel capsules

Natuurlijke vitamine E is effectiever dan synthetische. Vitamine E remt de oxidatie van vetten, vetzuren en weefsels met een vetachtige structuur zoals celmembranen. Als men vrij veel onverzadigde vetzuren nuttigt, is het aan te bevelen wat extra vitamine E te nemen om de oxidatie (ranzig worden) van deze vetzuren te beperken.

De olie kan ook uit de capsule worden gehaald (even inprikken) en uitwendig worden gebruikt bij o.a. schrale en geïrriteerde huid. Tevens bruikbaar als eerste hulp middel bij verbrandingen/zon-nebrand (direct zachtjes op de aangedane plek smeren mits er geen open wond is). Inhoud: 90 capsules.

Springfield Vitamine E 400 IE Softgels

Vitamine E ondersteunt hart en bloedvaten, heeft een goede invloed op de bloedcirculatie, kan de prikkeloverdracht tussen cellen bevorderen, is een krachtig anti-oxidant en kan helpen de weerstand te verhogen. Vitamine E is belangrijk voor de energieproductie. Het speelt een rol bij de celademhaling.

Deze vitamine E is van plantaardige oorsprong en komt uit niet-genetisch gemanipuleerde soja. De formule voorziet tevens in 5 mg gemengde tocoferolen. Aanbevolen gebruik 1 x daags één capsule bij de maaltijd innemen. Inhoud: 90 softgel capsules.

Kala Health Vitamine E – T8

Deze vitamine E-8 capsules van Kala Health bevat alle 8 bekende vormen vitamine E, waaronder 4 tocopherol en 4 tocotriënol van uitstekende kwaliteit en niet synthetisch. Het gepatenteerde evnol suprabio systeem is een zelfemulgerend systeem dat de opname van vetoplosbare voedingsstoffen verhoogd.

De opname van tocotriënolen wordt verhoogd met 250%, bovendien worden de tocopherolen beter opgenomen. Deze vitamine E-samenstelling is een natuurlijk voedingssupplement, het is wetenschappelijk door meerdere studies als het beste beschikbare vitamine E supplement verkozen. Het product is in Nederland vervaardigd, is lactose- en glutenvrij. De verpakking bevat 60 softgelcapsules.

Shopgids: Alles wat je moet weten over vitamine E

Het is van groot belang dat je voordat je een vitamine E-supplement koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Gelukkige vrouw die een pil in een regenachtige dag van de winter

De prijs van vitamine E supplementen is over het algemeen betaalbaar.
(Bron: Guillem: 93881808/ 123rf.com)

Wat is vitamine E precies?

De term vitamine is een combinatie van het Latijnse woord vita (leven) en het achtervoegsel amina (organische verbinding). Deze stoffen, die de hormonale en enzymatische activiteit van het lichaam reguleren, moeten via de voeding worden verkregen. Ons lichaam is niet in staat om ze te synthetiseren uit eenvoudigere moleculen.

Vitamine E omvat acht antioxidanten die in twee groepen kunnen worden ingedeeld: tocoferolen en tocotriënolen, elk met vier “subtypes” (alfa-, bèta-, gamma- en deltahomologen). Alfa-tocoferol is de stof met de hoogste antioxidatieve activiteit voor de mens, dus in veel teksten wordt het synoniem met vitamine E genoemd.

Natuurlijke voedingsmiddelen rijk aan vitamine E.

Veganistische tabletten zijn goedkoper, maar ze worden minder goed opgenomen.
(Bron: Baibakova: 61624757/ 123rf.com)

Vitamine E is een vetoplosbaar bestanddeel. Daarom zal het samen met vette voedingsmiddelen die de absorptie ervan bevorderen, moeten worden ingenomen. Een dieet met een laag gehalte aan gezonde vetten zal leiden tot een daling van het vitamine E-gehalte, waardoor de werking van het zenuwstelsel, de bloedstolling en de immuniteit worden aangetast.

Wat is de functie van vitamine E?

Vitamine E staat bekend als een krachtige antioxidant. Door de structuur van tocoferolen en tocotriënolen kunnen deze stoffen vrije radicalen (stoffen die verantwoordelijk zijn voor veroudering en celbeschadiging) uit de circulatie verwijderen. Na het uitvoeren van zijn functie zal het worden opgeslagen in de weefsels in afwachting van een nieuw gebruik.

Dit “anti-vrije radicalen”-effect maakt het mogelijk dat vitamine E de veroudering die gepaard gaat met oxidatie in verschillende delen van het lichaam kan vertragen. Als je je kennis over dit complexe onderwerp wilt uitbreiden, kun je beginnen met het bestuderen van deze tabel die we voor dit artikel hebben samengesteld:

Stof Systeem Functie
Alfa-tocoferol Metabolisme Voorkomt de vorming van vrije radicalen
Gamma-tocoferol Metabolisme Vangt en verwijdert vrije radicalen
Alfa- tocoferol Stolling Remt de opeenhoping van de bloedplaatjes (tegen trombose)
Gamma- tocoferol Cardiovasculair Bevordert de vorming van stikstofmonoxide (vaatverwijderaar)
Alfa, beta, gamma en delta tocotrienol Cardiovasculair Het remmen van cholesterolsynthese
Alfa, gamma en delta tocoferol Immuun Stimuleren van tumoronderdrukkende genen
Gamma en delta tocofero Immuun Stimuleren van apoptose (geprogrammeerde dood) van zieke cellen
Vitamine E, elke gelijkwaardige stof Gezichtsvermogen Behoudt de ooglens langer helder
Vitamine E, elke gelijkwaardige stof Hersenen Beschermt de neuronen, voorkomt ophoping van schadelijke stoffen
Vitamine E, elke gelijkwaardige stof Immuun Stimuleert de synthese van nieuwe lymfocyten (witte bloedlichaampjes)

Kortom, de stoffen die tot de vitamine E-groep behoren, zorgen voor stabiliteit en weerstand tegen verschillende weefsels. Dit heeft een positief effect op de homeostase (evenwicht van de stofwisseling) van het hele lichaam. Stabiliserende celmembranen zullen bijvoorbeeld de conditie van de huid, de botten en het hart verbeteren.

Hoe wordt vitamine E opgenomen?

De opname van vitamine E is voornamelijk in de darmen. Na de spijsvertering worden deze voedingsstoffen geabsorbeerd in de twaalfvingerige darm (het eerste deel van de dunne darm) en van daaruit worden ze naar de lever en het bloed getransporteerd. Ongeveer 50-80% van de ingenomen vitamine E wordt opgenomen. De rest wordt via de ontlasting uitgescheiden.

De voedingsstoffen die behoren tot de vitamine E-groep zijn vetoplosbaar. Deze voedingsstof, zoals vitamine A, D en K, moet worden opgelost in lipiden om door het lichaam te worden opgenomen. De inname van een zeer kleine hoeveelheid vet (3 g) zorgt voor een correcte opname van vitamine E.

De aanwezigheid van vitamine E in appels (met laag vetgehalte) is minimaal. Als het echter met een beetje vet (bijv. pindakaas) wordt geconsumeerd, neemt de opname van deze voedingsstof aanzienlijk toe.

Welke andere factoren beïnvloeden mijn vitamine E-gehalte?

Er zijn verschillende stoffen die met vitamine E kunnen interageren en de opname ervan positief of negatief kunnen beïnvloeden. Sommige stoffen kunnen de gemiddelde levensduur van alfa-tocoferol in het lichaam verlengen. Aan de andere kant heeft de aanwezigheid van giftige stoffen in het lichaam vaak als gevolg dat de reserves van deze antioxidant uitgeput raken.

Selectie voedselbronnen van omega 3. Superfood hoge omega 3 en

Vitamine E supplementen zijn nuttig voor mensen met een tekort aan vitamine E.
(Bron: Kerdkanno: 65512129/ 123rf.com)
 • Galzouten: Gal, gesynthetiseerd door de lever en opgeslagen door de galblaas, is onmisbaar voor de vertering en absorptie van vetten. Een voldoende hoeveelheid van deze stof bevordert de opname van vitamine E.
 • Vitamine C: De vitamine C is een andere antioxidant die helpt bij het “recyclen” van de alfa-tocoferol die in het lichaam aanwezig is, waardoor de vitamine E zijn functies langer kan blijven vervullen.
 • Alcohol: Het is aangetoond dat mensen die verslaafd zijn aan alcohol, een stof met oxiderende eigenschappen, een lager vitamine E-gehalte hebben, ondanks het gebruik van de aanbevolen hoeveelheden van deze vitamine.
 • Tabak: De tabak bestaat uit verschillende toxines die, net als alcohol, de oxidatie van het lichaamsweefsel versnellen. De vitamine E zal proberen dit schadelijke effect tegen te gaan door sneller dan normaal geconsumeerd te worden.

Als je je alfa-tocoferolreserves wilt behouden, is het een goed idee om te stoppen met het gebruik van tabak, alcohol en andere drugs. Het verhogen van je vitamine C-inname (bijvoorbeeld door verse groenten en fruit in je dieet te gebruiken) zal je ook helpen om een gezond vitamine E-gehalte te behouden.

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine E?

Vitamine E is voornamelijk afkomstig van plantaardige bronnen: fruit, noten, groenten en zaadoliën. Sommige dierlijke voedingsmiddelen, zoals eieren en zuivelproducten, bevatten echter aanzienlijke hoeveelheden alfa-tocoferol, dus deze moeten ook in aanmerking worden genomen bij het samenstellen van ons ideale dieet.

In de onderstaande tabel zie je een lijst met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E. We hebben aangegeven welke voedingsmiddelen met een kleine hoeveelheid extra vet moeten worden ingenomen om correct te kunnen worden opgenomen. Vergeet niet dat vitamine E vetoplosbaar is en zich aan lipiden moet binden om te worden opgenomen.

Voeding Geschatte concentratie (mg) Heb je extra vet nodig?
Tarwekiemolie (1 eetlepel) 20 Nee
Zonnebloempitten (28 g) 7,4 Nee
Zonnebloemolie (1 el) 5,6 Nee
Amandelen (28 g) 6,8 Nee
Pindakaas (1 el) 1,5 Nee
Gekookte spinazie ( ½ portie) 1,9 Ja
Ei (maat M) 1,9 Nee
Avocado (klein) 1,3 Nee
Gekookte broccoli ( ½ portie) 1,2 Ja
Kiwi (middelgroot) 1,1 Ja
Volle melk (een glas) 0,5 – 2 Nee

Als je het meeste uit je broccoli en spinazie recepten wilt halen, geef ze dan wat smaak met een beetje zonnebloemolie. Op die manier vermenigvuldig je de hoeveelheid vitamine E die beschikbaar is in een enkel gerecht. Je kunt ook een dessert dat rijk is aan antioxidanten creëren door fruit met een hoge concentratie aan alfa-tocoferolen, zoals kiwi, toe te voegen.

Wat zijn de voordelen van een goed vitamine E-gehalte?

Een dieet dat rijk is aan vitamine E zal je vele voordelen bieden. De antioxiderende werking van alfa-tocoferol beschermt de cellen in je hele lichaam en versterkt je zenuwstelsel en je immuunsysteem. In de onderstaande lijst kan je een aantal voordelen zien die samenhangen met het gebruik van vitamine E:

 • Verbetert het geheugen en de concentratie bij ouderen
 • Verlichting van de verschijnselen van bloedarmoede.
 • Verhoging van de energie
 • Verlichting van menstruatiekrampen
 • Verbetert de huid en het haar
 • Verhoogde vruchtbaarheid van mannen en vrouwen
 • Snellere genezing na staar- of bijziendheidsoperaties
 • Verhoogd uithoudingsvermogen en kracht
 • Verlichting van gewrichtspijn ten gevolge van reumatoïde artritis
 • Verbetert het gezichtsvermogen
 • Preventie van atherosclerose
 • Bescherming tegen zonnebrand en fotoveroudering

Gevallen van ataxie en neuronale degeneratie die geassocieerd worden met een ernstig vitamine E-tekort reageren ook gunstig op de toediening van deze stof.

De behandeling hiervan moet echter worden begeleid door een professionele zorgverlener, omdat er grotere hoeveelheden nodig zijn dan de hier vermelde doseringen.

Voor wie is het verstandig om een vitamine E-supplement in te nemen?

De meeste deskundigen zijn het erover eens dat de inname van vitamine E moet worden verkregen door middel van een gezonde voeding. In sommige gevallen kan het combineren van een voedingssupplement met het dieet echter nuttig zijn, mits het volgens de instructies van de fabrikant gedurende een korte periode wordt gebruikt.

Ten eerste zijn er mensen met een medische aandoening (zoals darmstoornissen) die een extra toevoer van vitamine E nodig hebben. In dit geval moet dit supplement door een arts worden toegediend. Aan de andere kant zijn er mensen die een dieet volgen dat zeer weinig gezonde vetten bevat.

Guacamole met avocado

Avocado’s zijn natuurlijke bronnen van vitamine E en hebben geen extra vet nodig.
(Bron: Balabanova: 40882378/ 123rf.com)

Het is aangetoond dat vitamine E-suppletie gunstig is voor mensen die lijden aan maculadegeneratie (een degeneratieve ziekte die een verminderd gezichtsvermogen veroorzaakt). Aan de andere kant kunnen mensen die een huid met minder rimpels en expressielijntjes willen, dit supplement nemen of het als olie op de huid aanbrengen.

Welke soorten vitamine E supplementen zijn er?

Vitamine E-supplementen onderscheiden zich vooral door de vorm van alfa-tocoferol die erin aanwezig is. Afhankelijk van het feit of het supplement volledig uit natuurlijke bronnen is gemaakt of dat er synthetische elementen bij de productie ervan zijn betrokken, kunnen we twee verschillende soorten producten onderscheiden:

 • Natuurlijke vitamine E : “RRR-α-tocoferol”: Deze molecule komt van natuurlijke bronnen. De structuur is identiek aan die van alfa-tocoferol in voedsel. Daarom is de absorptie ervan hoog. Afhankelijk van je vitamine E-behoeften kan dit schadelijk zijn. Het is mogelijk dat je er te veel van krijgt.
 • Synthetische vitamine E: “all-rac-α-tocoferol”: Deze stof wordt in een laboratorium vervaardigd. De structuur ervan verschilt van die van de vitamine E die in voedsel zit. Daarom is de opname ervan niet zo krachtig. Dit maakt het veel moeilijker om een te grote hoeveelheid supplementen te consumeren. Het wordt aanbevolen door deskundigen.

Anderzijds moet je ook rekening houden met de wijze van toediening van het supplement. De genoemde effecten komen tot nu toe overeen met die van voedingssupplementen. Maar je kunt vitamine E ook vinden in de vorm van olie. Bij topisch gebruik is het mogelijk om er littekens, rimpels en vlekken mee te behandelen.

Waarom is er verdeeldheid over vitamine E supplementen?

De populariteit van vitamine E-supplementen is de laatste jaren afgenomen. Deze afwijzing van alfa-tocoferolsupplementen is deels te wijten aan de publicatie van een aantal artikelen waarin wordt geconcludeerd dat alfa-tocoferolsupplementen ondoeltreffend of zelfs schadelijk voor de gezondheid zijn.

Voedingsmiddelen met vitamine E.

Voedingsmiddelen zoals pistachenoten, kikkererwten en walnoten zijn rijk aan vitamine E.
(Bron: Andriiakhina: 46723581/ 123rf.com)

Deze studies hebben verscheidene gevallen van verhoogde mortaliteit bij mensen die vitamine E hebben gebruikt (ongeacht of de oorsprong van het supplement natuurlijk of synthetisch is) gerapporteerd. Na bestudering van deze artikelen kunnen we een lijst opstellen van mensen bij wie vitamine E supplementen gecontra-indiceerd zouden zijn:

 • Rokers
 • Mensen met een voorgeschiedenis van prostaatkanker
 • Mensen die een of meerdere beroertes gehad hebben
 • Slecht gecontroleerde diabetes
 • Slecht gecontroleerde hart- of kransslagaderaandoeningen
 • Tekort aan vitamine K
 • Hoofd- en/of halskanker
 • Mensen die binnenkort geopereerd worden
 • Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven

Als je tot één van de bovenstaande groepen behoort, raadpleeg dan je arts voordat je supplementen inneemt. Houd er rekening mee dat deze verhoogde mortaliteit zich voordeed bij mensen die zeer hoge doses alfa-tocoferol (300-500 IE per dag) innamen. Vitamine E-supplementen worden als veilig beschouwd bij de aanbevolen dosis (15 mg).

Dr. John SwartzbergSpecialist in Interne Geneeskunde
“[Vertaald uit het Engels] Voor de meeste mensen, is het het beste om een gezond dieet te volgen. Geen enkel onderzoek heeft schadelijke effecten aangetoond van het consumeren van lage niveaus van natuurlijk voorkomende vitamine E in voedingsmiddelen zoals noten, zaden, plantaardige oliën, volle granen en bladgroenten.”

Hoeveel kosten vitamine E supplementen?

Deze supplementen zijn meestal betaalbaar. Elke verpakking kost ongeveer 15 € en biedt tussen de 60 en 200 capsules of tabletten (genoeg voor enkele weken of maanden). De duurste producten, die het dubbele van de referentieprijs bedragen, zijn meestal afkomstig van fabrikanten die exclusieve kwaliteitsnormen hanteren.

Vitamine E wordt meestal opgelost in een gelatinecapsule. De gebruikte olie (olijf, soja, zonnebloem of palm) heeft ook invloed op de prijs. De capsules met meer exclusieve oliën zijn meestal duurder. Veganistische supplementen worden verkocht in tabletvorm, goedkoper maar minder makkelijk opneembaar.

Selection food sources of omega 3 and unsaturated fats. Superfoo

Vitamine E is vetoplosbaar en moet zich binden aan lipiden om opgenomen te worden.
(Bron: Kerdkanno: 87324213/ 123rf.com)

Waaraan kun je merken dat je een vitamine E-tekort hebt?

Terwijl bij kinderen een vitamine E-tekort ernstige gevolgen heeft voor de ontwikkeling, manifesteert dit tekort zich bij volwassenen op sluipende wijze. De normale vitamine E-niveaus liggen tussen 5 en 20 mcg/ml (microgram per milliliter). Als de niveau’s hieronder liggen, ontstaan er de volgende verschijnselen:

 • Lichte bloedarmoede
 • Niet-specifieke neurologische tekorten: Gebrek aan concentratie en veranderingen in de gevoeligheid
 • Spierpijn
 • Visuele stoornissen
 • Toename van alle oxidatieve processen: atherosclerose en versnelde veroudering
 • Onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen
 • Wijzigingen van het immuunsysteem en verdediging tegen infecties
 • Veranderingen in de ontwikkeling van de foetus

De ernstigste tekenen en symptomen zullen zich voordoen als het vitamine E-gehalte zeer laag is, zoals in gevallen van slechte opname van de darmen. In deze situatie kan zich een gevaarlijke neurologische aandoening voordoen die bekend staat als ataxie, waarbij er sprake is van een gebrek aan coördinatie van de spierbewegingen.

vitamine-info.nlVitamine-Informatiebureau
“Bij kinderen die te vroeg geboren zijn, is de opname van vitamine E in de darm nog zeer beperkt doordat de spijsvertering nog niet goed werkt. Deze te lage opname van vitamine E kan bloedarmoede, oedeem en verhoging van het aantal bloedplaatjes tot gevolg hebben.”

Welke mensen hebben meer kans op een vitamine E-tekort?

Vitamine E-tekort is zeldzaam bij gezonde volwassenen. Er zijn echter een aantal ziekten die de opname van alfa-tocoferol direct kunnen beïnvloeden, waardoor de kans op een tekort toeneemt. De volgende bevolkingsgroepen lopen een verhoogd risico op een vitamine E-tekort:

 • Abetalipoproteïnemie: Deze zeldzame ziekte voorkomt de opname van vetten in het spijsverteringskanaal. Vitamine E wordt ook niet geassimileerd omdat het is opgelost in lipiden.
 • Lever- en biliaire aandoeningen: Gal wordt gesynthetiseerd door de lever en opgeslagen in de galblaas. Een wijziging van één van deze niveaus zal de opname van vitamine E beïnvloeden en een gebrek aan deze voedingsstof veroorzaken.
 • Alvleesklierontsteking: De alvleesklier genereert ook enzymen die nodig zijn voor de vetvertering. Als dit orgaan faalt, zal dit de opname van tocoferolen en tocotriënolen belemmeren.
 • Korte darm syndroom: Bepaalde ziekten (zoals de ziekte van Crohn) of medische technieken (zoals bariatrische gewichtsverlies chirurgie) verkorten de lengte van het darmkanaal, waardoor vitamine E niet goed wordt opgenomen.
 • Cystische fibrose: Deze ziekte veroorzaakt de accumulatie van afscheidingen (inclusief die welke nodig zijn voor de opname van vitaminen), waardoor het correcte gebruik ervan wordt verhinderd. Op de lange termijn zal het leiden tot een vitamine E-tekort.

Ook is de kans groter dat te vroeg geboren kinderen een te laag vitamine E-gehalte hebben. In onderontwikkelde landen houdt dit tekort rechtstreeks verband met ondervoeding, wat uitzonderlijk is in ons milieu. In theorie kan een ongezonde levensstijl ook leiden tot een vitamine E-tekort.

Wat is de aanbevolen dosis vitamine E?

Wist je dat naar schatting 30 tot 90% van de bevolking een dieet heeft met een laag vitamine E-gehalte? Hoewel ons lichaam in staat is om een stabiel niveau van alfa-tocoferol in het bloed te handhaven, moeten we, als we alle voordelen van deze vitamine willen benutten, er genoeg van eten.

Vitamine E of tocoferol. Voedselbronnen.

Het is belangrijk om een optimaal vitamine E-gehalte te behouden.
(Bron: Sadovnikova: 92773638/ 123rf.com)

De aanbevolen dagelijkse dosis vitamine E varieert afhankelijk van geslacht en leeftijd. Mannen en ouderen hebben een hogere behoefte aan deze vitamine. Hieronder kan je de aanbevelingen van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) zien met betrekking tot de aanbevolen dagelijkse dosis:

Bevolkingsgroep Aanbevolen dagelijkse dosis
Baby’s 0-6 maanden 6 mg (6,7 IU)
Baby’s 6-12 maanden 5 mg (5,5 IU)
Kinderen 1-3 jaar 6 mg (6,7 IU)
Kinderen 4-10 jaar 9 mg (10 IU)
Meisjes 10-18 jaar 11 mg (12,2 IU)
Jongens 10-18 jaar 13 mg (14,4 IU)
Vrouwen 11 mg (12,2 IU)
Mannen 13 mg (14,4 IU)

De dosis alfa-tocoferol kan in milligrammen (mg) of in internationale eenheden (IE) worden gegeven. UTI’s verwijzen naar de activiteit en het absorptievermogen van de stof. Afhankelijk van het type tocoferol zal de relatie tussen vitamine mg en UI variëren, hoewel 1 UI in het algemeen gelijk is aan 0,9 mg.

Wat is de aanbevolen dosering voor vitamine E supplementen?

Een vitamine E supplement zou je moeten helpen om de dagelijkse inname van alfa-tocoferol die je niet uit je dieet krijgt aan te vullen. De verkochte supplementen bieden meestal veel grotere hoeveelheden (in het 200 mg-bereik) dan de aanbevolen dagelijkse dosis (ongeveer 13 mg). Probeer zo weinig mogelijk te gebruiken.

Sommige ziekten vereisen veel hogere doses alfa-tocoferol. Doses tot 22000 mg kunnen bijvoorbeeld gedurende een korte periode na een oogoperatie worden voorgeschreven. Deze extreme doses moeten te allen tijde door een arts worden gecontroleerd om schadelijke effecten te voorkomen.

Vitamine E-suppletie tijdens de maaltijd verhoogt de opname van deze voedingsstof aanzienlijk.

Is het mogelijk om te veel vitamine E in te nemen?

Ja, vitamine E helpt om “bloedplaatjesaggregatie” (bloedstolling) te vermijden, dus in voldoende hoeveelheden voorkomt het de vorming van bloedstolsels en trombi. Maar een teveel ervan kan bloedingen veroorzaken. Als deze bloeding in de hersenen optreedt (hersenbloeding) zijn de gevolgen desastreus.

Om deze reden hebben deskundigen “bovengrenzen” gedefinieerd die om geen enkele reden mogen worden overschreden. Bij volwassenen wordt niet aanbevolen om dagelijks meer dan 1000 mg (of 1.500 IE) alfa-tocoferol te gebruiken. Aangezien de aanbevolen dagelijkse dosis ongeveer 13 mg (20 IE) bedraagt, is het bijna onmogelijk om deze limiet per ongeluk te overschrijden.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Vitamine E supplementen kunnen een zeer gunstige aanvulling zijn op je dieet. Aan de andere kant, als je er te veel van of een product van slechte kwaliteit consumeert, loop je het risico op ongewenste effecten. Als je een veilige, effectieve en betaalbaar supplement wilt, let dan goed op de volgende criteria voordat je je aankoop doet:

Farmologische interacties

Alfa-tocoferol verzet zich tegen mechanismen die de bloedstolling bevorderen. Daarom moet je heel voorzichtig zijn als je medicijnen met dezelfde functie gebruikt. Anticoagulantia (zoals Sintrom®, Adiro® of Plavix®) kunnen ongewenste bloedingen veroorzaken als ze met vitamine E worden ingenomen.

Er zijn ook verschillende interacties gevonden tussen vitamine E-supplementen en andere geneesmiddelen. Houd er rekening mee dat dit effect optreedt bij voedingssupplementen en niet bij tocoferolen in de voeding.
Kortom, raadpleeg je arts voordat je dit supplement wilt innemen als je één van de volgende geneesmiddelen gebruikt:

 • Cyclosporine
 • Geneesmiddelen die in de lever worden gemetaboliseerd (zoals sommige pijnstillers, antibiotica en anxiolytica).
 • Chemotherapie
 • Statines
 • Niacine

Hoeveelheid vitamine E

De meeste deskundigen zijn het erover eens dat een supplement met een zeer hoge dosis vitamine E (bijv. 1000 IE) niet noodzakelijkerwijs beter is dan een supplement met een meer gematigde dosis. Wij raden je aan een product te kiezen dat de laagste dosis bevat die nodig is om het tekort te behandelen, in de orde van 15 – 50 IE.

Een ander alternatief dat zeer goed kan zijn, is de inname van alfa-tocoferol in de vorm van een multivitaminecomplex. Deze producten hebben meestal matige doses vitamine E. Bovendien zal door het combineren van andere vitaminen, zoals A en C, het antioxiderende effect van alfa-tocoferol worden vermenigvuldigd.

Jeffrey BlumbergHoogleraar Voeding ( Tufts University – Boston – EEUU)
“[Vertaald uit het Engels]Als je een multivitamine neemt, hoef je vitamine E en C niet apart in te nemen. Bovendien kan het combineren van een multivitamine met een supplement giftig zijn.”

Alergenen

Vitamine E-supplementen kunnen stoffen bevatten die in staat zijn om overgevoeligheid of allergiereacties te veroorzaken bij mensen met een aanleg hiervoor. Controleer voordat je een supplement koopt, of het geen bestanddelen bevat (zoals gluten, lactose of sojaderivaten) die schadelijk voor je kunnen zijn.

Veganistische of vegetarische voeding

Alfa-tocoferol is een stof die in grote hoeveelheden voorkomt in voeding van plantaardige oorsprong. De fabrikanten proberen echter de biologische beschikbaarheid of absorptiecapaciteit van het product te verhogen door vitamine E toe te voegen aan een vette oplossing. Dit materiaal wordt opgeslagen in gelatinecapsules.

Gelatinecapsules worden gemaakt van runder- of varkenscollageen en zijn daarom niet geschikt voor vegetariërs of veganisten. Als je geen dierlijke producten wilt consumeren, raden we je aan een gelatinevrij supplement te kopen in de vorm van tabletten of harde capsules. Er zijn ook veganistische gelatineparels.

Herkomst van de grondstof

Hoewel de kwaliteit van alfa-tocoferol, ongeacht de herkomst, vergelijkbaar zal zijn, is er verschil van mening over supplementen die palmzaadolie gebruiken. De teelt van deze plant veroorzaakt ontbossing van de belangrijkste bossen van de planeet en daarom geven veel mensen er de voorkeur aan deze plant niet te consumeren.

Als je je zorgen maakt over de herkomst van de grondstof waarmee je supplement wordt geproduceerd of over de werkomstandigheden van de mensen die betrokken zijn bij de productie ervan, zoek dan naar fair trade-zegels of neem contact op met de laboratoria die met het product werken voordat je je aankoop doet.

Prijs/kwaliteitverhouding

Vitamine E supplementen zijn over het algemeen goedkoop. Er zijn aanbiedingen met honderden capsules waar je maandenlang mee toe kunt. Betaal niet meer voor een artikel met een hogere dosis of een grotere “potentie”: in het geval van alfa-tocoferol heb je slechts een minimumdosis nodig.

Samenvatting

Vitamine E, ook bekend als alfa-tocoferol, is een essentiële antioxidant voor ons welzijn. Hoewel het wordt aanbevolen om een dieet te volgen dat rijk is aan gezonde vetten en dat een voldoende hoeveelheid van deze voedingsstof bevat, kunnen we het voor een beperkte tijd innemen als aanvulling, zolang we de instructies van de fabrikant volgen.

We hopen dat dit artikel je zal helpen deze unieke vitamine en de controverse eromheen beter te begrijpen. Als je alfa-tocoferol verstandig gebruikt, kun je je gezondheid verbeteren en tegelijkertijd negatieve gevolgen op je lichaam vermijden. “Minder is meer” als het om vitamine E gaat.

Vond je ons artikel over vitamine E interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte supplement kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Peogeo: 30072397/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies