Laatst bijgewerkt: 26-10-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

21Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Als je je bezig houdt met de gezondheid van je botten, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van vitamine D. Deze stof is in staat om de opname van calcium en de mineralisatie van je botten te verbeteren, waardoor het optreden van breuken en osteoporose wordt voorkomen. Vitamine D3 is een van de krachtigste vormen van deze vitamine.

Vitamine D, ook wel ‘zonnevitamine’ genoemd, is veel meer dan een eenvoudige versterking voor onze botten. De vitamine helpt ook om ons hart en onze hersenen te beschermen, waardoor we een ziektevrij leven kunnen leiden, vol energie. Wil je meer weten over deze populaire vitamine? Lees het hier!

Belangrijk om te weten

 • Er zijn 2 vormen van vitamine D (D2 en D3), gedifferentieerd naar hun oorsprong: plantaardig of dierlijk. Vitamine D3, ook bekend als cholecalciferol, is de krachtigste vorm.
 • Tot 80% van de bevolking heeft een vitamine D3-tekort. De meest voorkomende oorzaak is het gebrek aan blootstelling aan de zon.
 • Een roekeloos en overmatig gebruik van supplementen van deze vitamine kan kalkafzettingen in de bloedvaten veroorzaken.

Onze selectie: De beste vitamine D3-supplementen op de markt

In onze rankinglijst hieronder, vind je de beste vitamine D3-supplementen die beschikbaar zijn op de Nederlandse markt. Van ieder product vind je een korte samenvatting van de samenstelling, dosering en productiegaranties van het artikel. Ook hebben we gekeken naar de beoordelingen van experts en andere kopers. Onze rankinglijst zal je helpen om het vitamine D3-supplement te vinden dat het beste bij je past:

Het beste liposomale vitamine D3 + K2-supplement

Dit D3 + K2-supplement in druppelvorm van Sundt is glutenvrij en suikervrij. Het onderscheidt zich ook van andere merken dankzij het liposomale productieproces. Deze innovatieve inkapselingsmethode garandeert een betere opname van dit supplement.

Het supplement bevat geen genetisch gemanipuleerde stoffen en dierlijke ingrediënten. Bovendien is het geschikt voor veganisten. Vitamine D3 en K2 vullen elkaar aan in hun taken in het lichaam, zodat het samenvoegen ervan zeer zinvol is. De inhoud van het flesje bedraagt 60 ml.

De beste vitamine D3 druppels

Vitamine D3 vervult een essentiële rol bij het behoud van sterke botten en tanden. Het verhoogt de opname van kalk in de botten en draagt bij aan normale calciumwaarden in het bloed. Daarnaast heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem, het proces van celvernieuwing en zorgt het voor sterkere spieren en meer spierkracht.

Bonusan volgt de wetenschap op de voet, en heeft daarom speciaal Vitamine D3 ontwikkeld. D3 is tot wel tien maal werkzamer dan het veelgebruikte D2. Het product is extra hoog gedoseerd voor een optimaal vitamine D-niveau in het lichaam. Druppels in 30 ml flesje.

De beste vitamine D3 capsules

Onze huid maakt vitamine D3 aan als de zon er op schijnt, maar helaas hebben veel mensen een vitamine D tekort, daarom is het verstandig om een aanvulling op de zon in de vorm van een hoog gedoseerde en goed opneembare vitamine D3 in te nemen. Vitamine D helpt bij het immuunsysteem en voor het behoud van soepele en sterke spieren.

Ook zorgt vitamine D3 dat een gebit sterk blijft, en het is goed voor het skelet. Vitamine D3 verhoogt de opname van kalk in de botten en het draagt bij aan het proces van celvernieuwing. Vitamine D3 wordt dan ook beter opgenomen in het lichaam. Inhoud: 120 capsules, goed voor 3 maanden.

De beste hooggedoseerde vitamine D3

Vitamine D3 is goed voor de spieren, speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren en helpt het (natuurlijk) immuunsysteem van de lichaamscellen. Vitamine D3 is onder sporters waarschijnlijk de meest gebruikte vitamine.

Body & Fit biedt Vitamine D3 aan in een superieure dosering van 3000IU. Vitamine D3 3000IU kun je dagelijks en het hele jaar door nemen. Een verpakking van 180 capsules Vitamine D3 3000IU is voldoende voor 6 maanden. Ideaal voor fanatieke sporters!

De beste vitamine D3 tabletten

Davitamon Vitamine D is een voedingssupplement met vitamine D3 (cholecalciferol), waarvan je één keer per week één tablet inneemt om een dagelijkse hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen. Het is speciaal ontwikkeld voor iedereen met een verhoogde behoefte aan vitamine D, maar er niet dagelijks aan denkt om een tablet of druppels in te nemen.

Vitamine D speelt een essentiële rol bij verschillende lichaamsfuncties, zoals de opname van calcium en fosfor uit de voeding en het behoud van sterke botten en tanden. Ook ondersteunt vitamine D een goede werking van de spieren. Inhoud: 24 tabletten, voor 5 maanden.

De beste vegetarische D3-druppels

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Als laatste raden we je het vitamine D3-supplement van Nature Love aan. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is zeer goed. De druppels zijn hooggedoseerd (1000 I.E. – 25 μg), en verwerkt in hoogwaardige MCT-olie van kokosnoot. Een flesje bevat ongeveer 1700 druppels. Je gebruikt de druppels gemakkelijk dankzij het handige pipetje, gemaakt van natuurlijk rubber.

Het supplement van Nature Love heeft meerdere prijzen gewonnen vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De druppels bieden een hoge stabiliteit en een langere houdbaarheid, zonder het gebruik van additieven zoals conserveermiddelen en stabilisatoren. Het product is gelatine-, lactose- en glutenvrij en is geschikt voor vegetariërs.

Shopgids: Wat je moet weten over vitamine D3

Vitamine D is een vitamine die ons helpt om calcium uit voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van sterke botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Een van de krachtigste vormen is vitamine D3, ook wel cholecalciferol genoemd.

Vrouw die omega 3 vitaminepillen neemt

Een vitamine D3-supplement kan ons lichamelijk en geestelijk welzijn verbeteren.
(Bron: Guillem: 89108330/ 123rf.com)

Wat is vitamine D3?

Een vitamine is een essentiële stof die niet door het lichaam zelf kan worden aangemaakt uit andere stoffen. Op basis van deze definitie zou het niet helemaal correct zijn om vitamine D3, ook bekend als cholecalciferol, onder de term ‘vitamine’ te scharen. Het lichaam kan namelijk wél zelf vitamine D produceren, door blootstelling van de huid aan de zon.

Vitamine D3 wordt daarom door veel deskundigen beschouwd als een hormoon. Het is een vetoplosbare stof die wordt opgeslagen in het vet van lichaamsweefsels. De structuur lijkt sterk op die van het cholesterolmolecuul. In feite modificeert de UVB-straling van de zon de structuur van het cutane dehydrocholesterol, waarbij cholecalciferol (vitamine D3) wordt aangemaakt.

Dr. OzCardiothoracale chirurg, bekend van tv
“Als ik een vitaminesupplement moest kiezen uit alle supplementen die er zijn, zou ik bij vitamine D blijven.”

Het is ook mogelijk om vitamine D3 in producten van dierlijke oorsprong te vinden, zoals vis, eieren en verrijkte zuivelproducten. Het gebruik van een vitamine D-supplement is essentieel om een stabiel vitamine D-gehalte te handhaven bij mensen die niet voldoende worden blootgesteld aan zonlicht.

Waarom wordt vitamine D3 als krachtigste vorm van vitamine D gezien?

Er bestaan 5 verschillende vormen van vitamine D. Op het gebied van menselijke voeding zijn er echter maar 2 relevante vormen van dit molecuul, bekend als vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Beide moleculen volgen dezelfde activeringsroute door het lichaam en vormen actief vitamine D.

Een tijdlang werd aangenomen dat het enige verschil tussen deze vitamines hun oorsprong was. Vitamine D2 wordt namelijk verkregen uit voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, terwijl vitamine D3 in dierlijke producten zit. Recente onderzoeken hebben echter aangetoond dat cholecalciferol ook een stuk krachtiger is dan ergocalciferol, aangezien het leidt tot een grotere hoeveelheid actieve vitamine D.

Vitamine D2 Vitamine D3
Oorsprong Paddestoelen, korstmossen en planten

Verrijkte voedingsmiddelen (voornamelijk melk en granen)

Synthese door het lichaam zelf na blootstelling aan de zon

Voedselmiddelen van dierlijke oorsprong

Sommige genetisch gemodificeerde schimmels en korstmossen

Omzetten naar actieve vitamine D Helpt matig om de concentratie van actieve vitamine D te verhogen Via een oraal supplement verdubbelt het de concentratie van actieve vitamine D, ten opzichte van andere vormen
Het bestaan van veganistische supplementen Ja Alleen in de vorm van preparaten op basis van schimmels of korstmossen
Opname Hoog, als het lichaam voldoende vetten opneemt Hoog, als het lichaam voldoende vetten opneemt
Giftigheid In grote hoeveelheden In grote hoeveelheden

In de bovenstaande tabel kun je zien hoe vitamine D3 en D2 op veel vlakken vergelijkbaar met elkaar zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de opname en de giftigheid van de stoffen. Het verschil tussen de vitamines ligt vooral in hun effectiviteit. Vitamine D3 is krachtiger en daarom de favoriet van veel experts op het gebied van voedingskunde.

Hoe wordt vitamine D3 door mijn lichaam opgenomen?

Na blootstelling aan de zon of na inname van voedsel dat rijk is aan vitamine D3, komt het colecalciferol-molecuul in onze bloedbaan. De stof wordt door de lever en de nieren omgezet en produceert na meerdere reacties de actieve vorm van vitamine D, ook bekend als calcitriol. Het lichaam kan vitamine D opslaan in vetweefsel en organen, zoals in de lever.

Iedere ziekte die effect heeft op het lever- of het niersysteem, beïnvloedt de niveaus van actieve vitamine D in het lichaam. De toediening van een vitamine D3-supplement kan helpen om een ophoping van de stof die niet in de actieve vorm verandert en giftig wordt te voorkomen.

kinderen thuis gezond eten

Verrijkte melk bevat veel vitamine D3.
(Bron: Kuzmina: 36587787/ 123rf.com)

Alle deskundigen zijn het erover eens dat de veiligste en meest effectieve manier om een optimale voorraad vitamine D3 binnen te krijgen, door blootstelling aan de zon is. Mensen die het grootste deel van hun tijd binnenshuis doorbrengen, kunnen een gebrek echter ook oplossen door supplementen te gebruiken. Belangrijk daarbij is om van tevoren altijd het advies van een dokter of een andere expert in te winnen.

Wat doet vitamine D3?

Vitamine D3 werkt als een inactieve hormonale precursor die moet worden omgezet (gehydroxyleerd) voordat hij in de actieve vorm verandert. Calcitriol, oftewel actieve vitamine D, werkt als een hormoon dat veel verschillende functies in het lichaam reguleert. In de onderstaande tabel vind je een aantal voorbeelden van deze functies:

Stelsel of systeem Functie
Beenderen Verhoogt de opname van calcium in de darmen, herstelt beschadigd bot en creëert nieuw botweefsel
Spieren Spiercontractie (inclusief hartspierstelsel)
Hart en bloedvaten Controle over arteriële dilatatie, de bloeddruk en de hartfunctie
Longen Beheersing van ontstekingsmechanismen
Nieren Aanpassing van de nierfunctie en controle van de fosfor- en calciumgehalten
Voortplanting  Synthese en regulatie van geslachtshormonen
Immuun Versterking van het verdedigingssysteem, regulatie van de auto-immuniteit en beheersing van overmatige celgroei (tumoren)
Zenuwen Neurale bescherming en stemmingscontrole
Hormonaal Beheersing van de hormonale productie, met name insuline en controle van het gewicht en de eetlust

Het grootste deel van vitamine D3 wordt geactiveerd om de opname van calcium en de afzetting ervan in de weefsels te reguleren. Het overblijvende colecalciferol wordt omgezet in calcitriol, een essentieel molecuul voor verschillende organische processen, zoals die je eetlust en stemming bepalen.

Wat is de aanbevolen hoeveelheid van vitamine D3?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine D3 is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leeftijd, geslacht en andere bijzonderheden. Wetenschappers en andere experts zijn het echter met elkaar eens over de hoeveelheden die voor een gemiddeld persoon binnen een bepaalde leeftijdscategorie worden aanbevolen. In de onderstaande tabel kun je zien hoeveel dit is:

Bevolkingsgroep Aanbevolen hoeveelheid vitamine D3
Baby’s van 0-6 maanden 400 IE of 10 μg
Baby’s van 6-12 maanden 400 IE of 10 μg
Kinderen van 1-3 jaar 600 IE of 15 μg
Kinderen van 4-8 jaar 600 IE of 15 μg
Tieners van 9-18 jaar 600 IE of 15 μg
Volwassenen tot 70 jaar 600 IE of 15 μg
Vrouwen ouder dan 70 jaar 800 IE of 20 μg
Mannen ouder dan 70 jaar 800 IE of 20 μg

Het vaststellen van een maateenheid voor vitamine D3 is ingewikkelder dan bij andere voedingsstoffen, omdat de werkelijke functionaliteit ervan wordt bepaald door de hoeveelheid calcitriol (geactiveerde vitamine D) die wordt aangemaakt door cholecalciferol. Deskundigen adviseren om de vitamine te kwantificeren in de vorm van internationale eenheden (IE).

De vitamine D3 in internationale eenheden geeft informatie over de hoeveelheid cholecalciferol die in een biologisch actieve vorm wordt omgezet. Het is ook mogelijk om de hoeveelheid van deze stof in microgrammen (μg) of zelfs in nanogram (ng) te berekenen. Op het web vind je verschillende programma’s die de eenheden kunnen converteren.

Wat zijn de symptomen van een vitamine D3-gebrek?

Een gebrek aan vitamine D3 zal in het begin vrij algemene symptomen geven, zoals uitputting en andere moeilijk te definieren kwaaltjes. Er kan pijn ontstaan in delen van de wervelkolom, de bekken en de benen. Dit zijn symptomen die gemakkelijk kunnen worden verward met andere ziekten of ongemakken, zoals reumatische aandoeningen en blessures na een zware training.

Dankzij een tekort in het mineralisatieproces van het bot, ontstaat er een vergrote kans op het ontstaan van breuken (vooral van de heup) en spierletsel. Bij oudere mensen kan osteoporose optreden. Kinderen kunnen last krijgen van een achterstand in de groei van botten, een ziekte die bekend staan als rachitis.

Het tekort aan cholecalciferol beïnvloedt ook de mechanismen van de regulatie van onze celgroei. Sommige studies doen vermoeden dat dit de kans op het ontstaan van sommige tumoren en auto-immuunziekten zoals psoriasis kan verhogen. Bovendien betekent dit een negatieve invloed op het immuunsysteem, waardoor de afweer tegen infecties afneemt.

Ook onze stofwisseling zal worden beïnvloed door het tekort aan vitamine D3, waardoor de reactie op insuline afneemt, de bloedsuikerspiegel stijgt en het moeilijk wordt om het gewicht onder controle te houden. Een tekort kan daarnaast ook de bloeddrukregeling verergeren, waardoor de kans op een hoge bloeddruk toeneemt.

Hoe duur is een vitamine D3-supplement?

Vitamine D3-supplementen hebben over het algemeen een zeer betaalbare prijs die varieert tussen de 10 en  de 20 euro. De meeste verpakkingen bevatten een hoeveelheid vitamine D3 die een jaar suppletie mogelijk maakt. Dit maakt deze vitamines een van de meest interessante voedingssupplementen, als je kijkt naar de prijs-kwaliteitverhouding ervan.

Speciale kenmerken kunnen de prijs van het product echter verhogen. Vitamine D3-supplementen die geschikt zijn voor veganisten zullen bijvoorbeeld exclusieve ingrediënten (zoals korstmossen en genetisch gemodificeerde paddenstoelen) gebruiken die de uiteindelijke prijs van het product verhogen.

Ook het combineren met andere vitamines en ingrediënten zal de prijs van het supplement beïnvloeden.

Wat zijn de oorzaken van een vitamine D3-tekort?

Je kunt de verschillende oorzaken van een tekort aan vitamine D3 in 3 hoofdgroepen verzamelen: de afname van de vitamine D3-synthese, de onvoldoende inname van cholecalciferol en de malabsorptie van de vitamine. In de volgende paragrafen vindt je gedetailleerde informatie over deze 3 oorzaken van een vitamine D3-tekort.

3d geef van vitamine d3 pillen terug in fles over klembord

Tabletten en druppels zijn de meest voorkomende vorm van vitamine D3-supplementen. 
(Bron: Gigowaska: 88930098/ 123rf.com)

Afname van de vitamine D3-synthese

 • Gebrek aan blootstelling aan zonlicht: Met name mensen die worden opgenomen in het ziekenhuis, mensen die veel nachtdiensten draaien en mensen die bijna de deur niet uitkomen, zullen minder blootgesteld worden aan de zon. Hierdoor vermindert de productie van vitamine D3.
 • Blokkering van zonnestraling: Een bedekkende kledingstijl die een groot deel van het lichaam verbergt voorkomt het contact van de zonnestralen met de huid. Hiermee wordt het risico op een tekort aan vitamine D3 vergroot. Ook zonnebrand en de milieuvervuiling kunnen de zonnestraling blokkeren.
 • Seizoen van het jaar en geografisch gebied: De zon staat lager tijdens de koudste maanden van het jaar, waardoor de aangemaakte hoeveelheid vitamine D3 afneemt. Dit effect komt vooral veel voor in gebieden in Noord-Europa en de Verenigde Staten.
 • Zeer gepigmenteerde huid: Melanine is het pigment dat de huid zijn kleur geeft. Donkere mensen hebben een grotere hoeveelheid melanine in de bovenste laag van hun huid, wat hen beschermt tegen de zon en tegelijkertijd dus de opname van vitamine D3 vermindert.
 • Ouderen: Het vermogen van de huid om vitamine D3 te produceren bij blootstelling aan de zon neemt af met de leeftijd. Mensen die ouder zijn dan 60 jaar lopen een groter risico om aan een vitamine D3-tekort te lijden. Zelfs als ze actief blijven en voldoende buiten komen.

Verse oesters met fles witte wijn

Oesters zijn een voorbeeld van voedsel met veel vitamine D3.
(Bron: Grecaud: 57557070/ 123rf.com)

Onvoldoende inname van vitamine D3

 • Veganisten en vegetariërs: Cholecalciferol is een molecuul dat moeilijk te vinden is in dierlijke producten. Veganisten hebben daarom over het algemeen een lagere inname van vitamine D3 en een groter risico op het ontwikkelen van een tekort. Dit geldt helemaal als ze weinig in de zon komen.
 • Onvoldoende rijk dieet: Mensen die veel bewerkte voedingsmiddelen eten, zoals gebak, geraffineerd voedsel en fast food, en weinigvoedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D3, zoals vis of melk, hebben een groter risico op een vitamine D3-tekort.

Malabsorptie van vitamine D3

 • Malabsorptie in de darm, lever of alvleesklier: Elke aandoening die het proces van absorptie en metabolisatie van voedingsstoffen beïnvloedt, zoals coeliakie, de ziekte van Crohn of de gevolgen van bariatrische chirurgie, zal de absorptie van vitamine D3 belemmeren.
 • Overmatig antibioticagebruik: Antibiotica kunnen de darmabsorptie beïnvloeden door nuttige bacteriën te vernietigen, die nodig zijn voor de spijsvertering en het omzetten van voedingsstoffen.

Een gebrek aan vitamine D3 komt steeds vaker voor in onze samenleving. Voor sommige voedingsdeskundigen is dit een probleem van epidemische proporties die de gezondheid van duizenden, zo niet miljoenen mensen negatief beïnvloedt. Gelukkig is het niet erg moeilijk om ons vitamine D3-niveau veilig en gemakkelijk te verhogen.

Hoe verhoog ik mijn vitamine D3-gehalte?

De meest betaalbare en effectieve manier om het vitamine D3-gehalte te verhogen, is door je huid blood te stellen aan UVB-straling. De tijd van blootstelling die nodig is voor de aanbevolen hoeveelheid vitamine D3 is afhankelijk van het percentage blootgestelde huid en je leeftijd, zoals te zien is in de volgende tabel:

Persoon Blootstellingstijd om te voldoen aan de aanbevolen hoeveelheid vitamine D3
Jong persoon, met winterkleding 40 minuten
Ouder persoon, met winterkleding 2 uur
Jong persoon, met zomerkleding 20 minuten
Ouder persoon, met zomerkleding 1 uur
Jong persoon, in zwemkleding 10 minuten
Ouder persoon, in zwemkleding 20 minuten

De bovenstaande tabel is een zeer eenvoudige benadering die uitgaat van een slank persoon met een lichte huid, die in een zonnig klimaat leeft en ’s middags even zonnebaadt. Bepaalde omstandigheden vereisen een langere belichtingstijd, zoals in het geval van een bewolkte lucht, een gezet persoon, een getinte huid en bij het gebruik van zonnebrandmiddelen.

Een overmatige blootstelling aan zonnestraling veroorzaakt echter vroegtijdige veroudering van de huid en verhoogt de kans op melanoom of huidkanker. Om deze reden kiezen veel mensen er toch liever voor om UVA- en UVB-stralen zoveel mogelijk te vermijden. Gelukkig kun je ook voldoende vitamine D3 binnenkrijgen door supplementen te gebruiken.

Bronnen van omega-3-zuur (zalm, garnalen, omega-3-pillen)

Je neemt vitamine D3 beter op als je het supplement inneemt met een vetrijke maaltijd. 
(Bron: Prokopenko: 50653501/ 123rf.com)

In welke voedingsmiddelen zit veel vitamine D3?

Een dieet dat rijk is aan vitamine D helpt het tekort aan deze vitamine te voorkomen. Een rijk voedingspatroon is vooral belangrijk als je niet voldoende in aanraking komt met de zon. Vette vis is de belangrijkste voedselbron van vitamine D3. Verrijkte zuivelproducten dragen ook een goede hoeveelheid colecalciferol aan ons dieet bij.

In de volgende tabel vind je de belangrijkste voedingsmiddelen die bronnen van vitamine D3 zijn. Daarnaast zie je hoeveel ze van de vitamine bevatten. Je kunt ook controleren hoeveel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D3 de producten bieden, met als referentie een gemiddelde volwassene.

Voedingsmiddel Geschatte concentratie (IE) % Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (voor een volwassene)
Levertraan (1 eetlepel) 500 80
Zalm (75 g) 350 60
Oesters (100 g) 320 50
Makreel (75 g) 200 30
Tonijn (75 g) 150 25
Gamba’s (100 g) 150 25
Sardientjes (75 g) 150 25
Verrijkte melk (250 ml) 100 15
Eierdooier (eenheid) 45 8
Kalfslever (75 g) 35 6
Verrijkte margarine (1 eetlepel) 30 5
Cheddar kaas(100 g) 25 4

De combinatie van een voedselpatroon dat rijk is aan vitamine D3 en voldoende blootstelling aan zonlicht zal de beste resultaten opleveren voor het verhogen van je vitamine D-gehalte. Als deze 2 maatregelen samen niet voldoende zijn om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine te komen, kun je altijd kiezen voor het gebruik van vitamine D3-supplementen.

Voor wie is een vitamine D3-supplement belangrijk?

Een vitamine D3-tekort treft tot 80% van de wereldbevolking. Er zijn daarom experts die erop staan dat alle mensen supplementen toegediend zouden moeten krijgen, door bijvoorbeeld basisvoedingsmiddelen als melk en eieren te verrijken. De groepen die het meeste baat hebben bij een vitamine D3-supplement zijn echter:

 • Volwassenen ouder dan 60 jaar
 • Mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen
 • Mensen met onvoldoende blootstelling aan zonlicht
 • Vrouwen op leeftijd, vooral vrouwen met risico op osteoporose
 • Personen met overgewicht of obesitas
 • Mensen die vaak antibiotica gebruiken
 • Mensen met pathologieën die malabsorptie veroorzaken, zoals de ziekte van Crohn
 • Mensen die bariatrische chirurgie (chirurgie die als doel heeft het gewicht te verminderen) zijn ondergaan
 • Mensen met een hoge bloeddruk, vooral als zij een bepaald dieet moeten volgen of voldoende lichaamsbeweging moeten hebben, zonder medicatie
 • Mensen met nierfalen

Uit een verassend Duits onderzoek onder 200 mannen die vitamine D3-supplementen namen, blijkt dat er na een jaar sprake is van een significante toename van het testosterongehalte. Vitamine D3 kan dus ook voordelen bieden voor mannen die hun testosteronniveau willen verhogen.

Dr. Mark PorterDokter en medisch correspondent van The Times
“(…)de aanbeveling is dat bijna alle mensen jonger dan 5 jaar of ouder dan 65, zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en iedereen die niet voldoende wordt blootgesteld aan de zon, moeten overwegen om een vitamine D-supplement te nemen.”

Welke voordelen bieden vitamine D3-supplementen?

Als je een vitamine D3-supplement gebruikt, kun je al na enkele weken een verbetering van je energielevel en gemoedstoestand verwachten. Maanden later zal de mineralisatie van de botten toenemen en het risico op osteoporose en breuken aanzienlijk afnemen. Andere gunstige effecten die het gebruik van een vitamine D3-supplement biedt, vind je in de lijst hieronder:

 • Toename van spierkracht en uithoudingsvermogen
 • Verlaagde bloeddruk met verbeterde hartgezondheid
 • Sterkere tanden en gezonder tandvlees
 • Verbeterde immuniteit en minder kans op griep en verkoudheid
 • Minder vaak ontstekingen en infecties
 • Verbetering van auto-immuunziekten, zoals psoriasis
 • Verhoging van de testosteronproductie bij mannen
 • Verhoogde insulinegevoeligheid en betere controle over de bloedsuikerspiegel
 • Minder frequente verschijning van bepaalde soorten kanker
 • Verbeterde gewichtscontrole

Er zijn fitnessliefhebbers die vitamine D3-supplementen gebruiken om een grotere spiermassa te krijgen, of om af te vallen. Hoewel een voldoende vitamine D3-gehalte essentieel is voor de spierontwikkeling en vermindering van de vetmassa, is er nog geen directe verbinding gevonden tussen het nemen van deze supplementen en het verbeteren van het uiterlijk.

Hoe moet je een vitamine D3-supplement innemen?

Vitamine D3-supplementen zijn gemakkelijk te gebruiken. Over het algemeen bevatten de instructies van de fabrikant alle nodige informatie om het supplement op de juiste manier te gebruiken. In de volgende paragrafen vind je de antwoorden op de meest voorkomende vragen die consumenten stellen over het gebruik van vitamine D3-supplementen:

 • Met een maaltijd, of ‘los’? Vitamine D3-supplementen worden snel opgenomen, of je het met of zonder voedsel inneemt. Omdat het een in vet oplosbare vitamine is, kun je de opname een handje helpen door het samen met vette voedingsmiddelen als vis, olijfolie of zuivelproducten in te nemen.
 • Wanneer? Als je het supplement inneemt met een van de belangrijkste maaltijden van de dag (lunch of diner), profiteer je van een snellere opname die wordt veroorzaakt door de vetten in het voedsel. Op de lange termijn kan dit het vitamine D-supplement tot 50% effectiever maken.
 • Hoeveel? Het is raadzaam om vitamine D3-supplementen te gebruiken met een dosis die voldoet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (800 – 1000 IE). Vanaf een inname van 3000 – 4000 IE per dag is er een risico op overdosis en vergiftiging. Het wordt daarom afgeraden om deze aantallen te overschrijden.

Is teveel vitamine D3 schadelijk?

Als je meer dan 3000 tot 4000 IE aan vitamine D3-supplementen consumeert, zal de in vet oplosbare vitamine zich ophopen in je lichaamsweefsels, waardoor de opname van calcium wordt verhoogd en symptomen zoals misselijkheid, braken en diarree veroorzaakt kunnen worden. Op de lange termijn kan een overmaat aan vitamine D3 gevaarlijkere effecten veroorzaken.

Een overdosis van vitamine D3 kan een toename van kalkafzetting veroorzaken. Als de stof zich aan de wanden van de bloedvaten hecht, zal de kans op een hoge bloeddruk en ernstige hart- en vaatziekten vergroten, waaronder de kans op een hartinfarct en een beroerte toeneemt.

Welke contra-indicaties hebben vitamine D3-supplementen?

Je kunt vitamine D3-supplementen gemakkelijk en zonder recept kopen. De supplementen worden als een veilig product voor menselijke consumptie beschouwd. Toch bestaat er nog enige onenigheid rond de voedingssupplementen van vitamine D3, vanwege het verschijnen van ongewenste effecten bij sommige mensen.

Voorzichtigheid is vooral geboden bij mensen met een persoonlijke of familiale voorgeschiedenis van trombose, beroertes of hartinfarcten. Sommige studies laten zien dat er voor deze personen een verhoogde kans op dezelfde ziekten bestaat. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een toename van de arteriële verkalking.

Natuurlijke biologische producten met het maximale vitaminegehalte.

Vitamine D3 versterkt onze tanden en botten.
(Bron: Sadovnikova: 94387331/ 123rf.com)

Als je last hebt van problemen met je nieren, lever of alvleesklier, zoals in het geval van diabetici, wordt het aangeraden om een zorgverlener te raadplegen voordat je met het D3-supplement begint. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten medisch worden gecontroleerd voordat ze vitamine D3-supplementen kunnen gebruiken.

Wist je al dat de straling die nodig is om vitamine D3 door de huid aan te laten maken, niet door glas kan gaan? Je verhoogt je vitamine D3-gehalte dus niet als je vanuit een gebouw of een voertuig in het zonnetje zit.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je wilt profiteren van alle goede eigenschappen van vitamine D3, terwijl je jezelf beschermt tegen de meest ongewenste bijwerkingen, is het belangrijk om het supplement zorgvuldig uit te kiezen. De volgende aankoopcriteria helpen je bij het kiezen van een veilig, effectief en betaalbaar product:

Veganistische of vegetarische voeding

Als je veganist of vegetariër bent, zal het iets lastiger zijn om een vitamine D3-supplement te kiezen. De meeste supplementen worden gesynthetiseerd uit visolie, een dierlijk product. Er zijn echter ook een aantal schimmels en korstmossen (genetisch gemodificeerd) die veganistische vitamine D3 kunnen produceren.

Controleer het etiket van het supplement daarom goed voordat je je aankoop doet. Zoek naar de veganistische of vegetarische kwaliteitszegel en controleer de plantaardige oorsprong van het vitamine D3-supplement. Op die manier ben je ervan verzekerd dat het product veganistisch of vegetarisch is.

Je moet ervoor zorgen dat het artikel cholecalciferol bevat en niet ergocalciferol, het type vitamine D van plantaardige oorsprong, dat ook nog eens krachtiger is.

Allergenen

Hoewel uitzonderlijk, is er een kans op enkele allergische reacties bij het nemen van een vitamine D3-supplement. Mensen die intolerant zijn voor gluten, lactose en andere (minder vaak voorkomende) producten zoals visolie moeten extra voorzichtig zijn bij het kiezen van hun vitamine D3-supplement.

Allergenen gratis producten pictogrammen.

Als je ergens allergisch voor bent, is het belangrijk dat je de verpakking van het supplement controleert op eventuele allergenen.
(Bron: Grigoreva: 43832150/ 123rf.com)

Reacties op andere medicijnen

Vitamine D3 is een krachtige en zeer effectieve voedingsstof. Het is een stof die op verschillende manieren kan reageren op een groot aantal andere geneesmiddelen. Als je een van de volgende geneesmiddelen gebruikt, raden we je aan om een arts te raadplegen voordat je begint met het vitamine D3-supplement:

 • Anti-epileptica
 • Medicijnen bij nierfalen
 • Statines
 • Corticosteroïden
 • Diverse antibiotica
 • Antiaritmica
 • Medicijnen tegen hoge bloeddruk
 • Diuretica
 • Laxeermiddelen

Combinatie met vitamine K2

De belangrijkste tegenstanders van vitamine D3 beschuldigen deze vitamine van de verhoogde kans op kalkafzettingen in de bloedvaten. Uiteindelijk zou hierdoor de functie van de bloedvaten kunnen verslechteren, waardoor het organisme vatbaar wordt voor ernstige en levensbedreigende ziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte.

Er bestaat onenigheid over de vraag of deze effecten inderdaad het gevolg zijn van overmatig en langdurig supplementgebruik, of dat ze in deze specifieke gevallen anders ook waren ontstaan. Als je je zorgen maakt over dit vraagstuk, raden we je aan om te overwegen om een vitamine D3-supplement te gebruiken in combinatie met vitamine K2. De laatste voorkomt arteriële verkalking en versterkt de gunstige effecten van vitamine D3.

Manier van toedienen

Vitamine D3-supplementen zijn er in verschillende soorten verkrijgbaar. Of je nou kiest voor een vitamine D3-supplement in poedervorm, tabletten, capsules of in vloeibare vorm, al deze artikelen hebben een vergelijkbare mate van absorptie en effectiviteit. Hoewel sprays vroeger nog wel eens vragen opriepen, worden deze tegenwoordig als net zo effectief als andere methoden beschouwd.

De vloeibare vorm is over het algemeen het makkelijkst te gebruiken. Met een pipet kun je de nodige hoeveelheid vitamine D3-druppels eenvoudig op je tong druppelen. Met een spray kun je het supplement in je mond sproeien of bijvoorbeeld over je voedsel heen spuiten. Kauwtabletten moet je goed fijnkauwen voor het doorslikken.

Wist je al dat het gebruik van zonnebrandcrème de productie van vitamine D tot 97,5% kan beperken?

Prijs-kwaliteitverhouding

Als je op zoek bent naar een product met een goede prijs-kwaliteitverhouding, raden we je aan om voor een  product te kiezen met een matige dosis vitamine D3. Zeer hoge doses verhogen de kosten van het product zonder het gunstige effect ervan te versterken terwijl ze tegelijkertijd wel de kans op een bepaald soort bijwerking vergroten.

Als je toch voor een supplement met een hoge doses (meer dan 4000 IE) wilt gaan, kun je het beste een supplement kiezen dat je slechts om de dag, of eens per week hoeft te consumeren. Dit is een veilige en goedkope manier om te profiteren van een vitamine D3-supplement met een hoge dosis.

Samenvatting

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het speelt daarnaast een belangrijke rol bij het behoud van stevige tanden en botten en een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Het grootste deel van de bevolking heeft last van een vitamine D-tekort. Onze levensstijl, kantoorbanen, vervuiling en het wijdverspreide gebruik van zonnebrandcrème heeft bijgedragen aan het verlies van de stof, met ernstige gevolgen voor onze gezondheid.

Als we onze gewoontes een beetje veranderen en ons dieet aanvullen met een vitamine D3-supplement, zal dit helpen om onze botten, ons hart en onze hersenen in de best mogelijke staat te houden. Gebruik vitamine D3-supplementen voorzichtig en zonder excessen en houd zo osteoporose en botbreuken op een afstand. Geniet van een actief en gezond leven met vitamine D3!

Als je onze shopgids over vitamine D3 interessant vond, laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel je met je vrienden en familie op social media.

(Bron van de header afbeelding: Yemelyanov: 78280631/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies