
Een tekort aan vitamine D3 kan op lange termijn verschillende gevolgen hebben en kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Ons lichaam heeft zonlicht en voedsel nodig om vitamine D3 aan te maken. De belangrijkste bron van vitamine D3 is echter meestal zonlicht, dus een tekort kan ontstaan door een gebrek aan zonlicht. (1)
In dit artikel lees je over de gevolgen van een vitamine D3 tekort en over andere oorzaken. We hebben samengevat welke bloedwaarden wijzen op een vitamine D3 tekort en hoe je dat kunt voorkomen of verbeteren.
Inhoud
- 1 De belangrijkste feiten in het kort
- 2 Definitie: Wat is vitamine D3?
- 3 Achtergrond: Wat je moet weten over vitamine D3 tekort
- 3.1 Hoe ontstaat een tekort aan vitamine D3?
- 3.2 Hoe wordt een vitamine D3 tekort gediagnosticeerd?
- 3.3 Welke bloedwaarde wijst op een vitamine D3 tekort?
- 3.4 Welke gevolgen kan een tekort aan vitamine D3 hebben?
- 3.5 Wat zijn de oorzaken van een vitamine D3 tekort?
- 3.6 Wie loopt een verhoogd risico op een vitamine D3 tekort?
- 3.7 Wat zijn de symptomen van een vitamine D3 tekort?
- 4 Vitamine D3 tekort: wat kan er tegen een tekort gedaan worden?
- 5 Conclusie
De belangrijkste feiten in het kort
- Vitamine D3 wordt aangemaakt met behulp van de zonnestralen en voedsel. De zon is de belangrijkste bron van vitamine D3, terwijl voedingsmiddelen minder bevatten. De opname van zonlicht en dus van vitamine D3 hangt af van verschillende factoren.
- Sommige mensen zijn vatbaarder voor een tekort aan vitamine D3, waaronder ouderen. Bovendien hebben zuigelingen, kinderen en zwangere vrouwen meer vitamine D3 nodig dan anderen, omdat de vitamine nodig is voor botvorming, botstabiliteit en botgezondheid.
- Een tekort aan vitamine D3 wordt opgespoord en gediagnosticeerd met een bloedonderzoek bij de dokter. Bloedonderzoek zal dan het niveau van vitamine D3 in je bloed aantonen en manieren om het te verbeteren zullen met de arts besproken worden.
Definitie: Wat is vitamine D3?
Vitamine D bevat onder andere de belangrijke vitamine D3. Het kan door voedsel of zonlicht opgenomen worden. Het lichaam maakt vitamine D3 aan in de huid met behulp van zonlicht of voedsel.
Voedsel levert niet zoveel vitamine D als de zonnestralen.
Vitamine D is essentieel voor ons lichaam en heeft vele functies. Het zorgt voor botgezondheid en botvorming, helpt ziekteverwekkers te bestrijden, ondersteunt de cardiovasculaire functie en verbetert de productie van insuline in de alvleesklier. Insuline dient als brandstof en energie voor het lichaam. (2)
Achtergrond: Wat je moet weten over vitamine D3 tekort
We hebben de meest gestelde vragen gebundeld en beantwoord. Hier vind je alles wat je moet weten over een tekort aan vitamine D3 en, natuurlijk, alle belangrijke informatie.
Met ons artikel willen we je voldoende informeren en hebben we belangrijke informatie voor je op een rijtje gezet, die ook wetenschappelijk bewezen is.
Hoe ontstaat een tekort aan vitamine D3?
De kleur van de huid, de plaats of woonplaats, kleding, leeftijd en bescherming tegen de zon op warme dagen spelen allemaal een doorslaggevende rol.
Daarom is de vorming van vitamine D3 geringer, vooral in koude jaargetijden en bij mensen die minder buiten komen. Er moet ook rekening gehouden worden met het dieet, want vooral mensen met vegetarische en veganistische eetgewoonten hebben er last van. Je vindt hieronder welke voedingsmiddelen hoeveel vitamine D3 bevatten. (3)
Hoe wordt een vitamine D3 tekort gediagnosticeerd?
Een tekort aan vitamine D3 is een tekort aan vitamine D in het lichaam over een lange periode. De vitamine D3 aanvoer hangt af van de seizoenen met het respectieve zonlicht, en daarom kunnen de gehaltes van de vitamine in het bloed variëren.
Dus als de waarde bij een onderzoek lager is, wijst dat niet noodzakelijk op een vitamine D3 tekort dat al lang aanwezig is of waaraan het lichaam op lange termijn een tekort zal hebben. (4)
Welke bloedwaarde wijst op een vitamine D3 tekort?
25 (OH-D) in ng/ml | Beschrijving |
---|---|
Meer dan 50 | Kan al overaanbod genoemd worden. Te veel vitamine D3 kan hoge calciumgehaltes in het lichaam veroorzaken, wat dan leidt tot misselijkheid en braken, verlies van eetlust en buikpijn. |
30 tot onder 50 | Het dagelijkse gehalte moet in dit bereik liggen. Het lichaam wordt voldoende voorzien van vitamine D3 en kan zijn functies voor de gezondheid van de botten vervullen. |
20 tot onder de 30 | Deze niveaus zijn prima en de botten worden nog voldoende van vitamine D3 voorzien. |
12 tot onder 20 | Bij deze waarden spreken velen al van een licht vitamine D3 tekort. De botten hebben al een tekort aan vitamine D3. |
Onder 12 | Dit is een tekort aan vitamine D3. Het risico van de reeds beschreven ziekten en gevolgen wordt verhoogd. |
Een optimale dagelijkse behoefte aan vitamine D3 ligt dus tussen 30 ng/ml en 50 ng/ml. De ondergrens voor de dagelijkse behoefte is omstreden en er zijn dus verschillende meningen over. (5, 6)
Welke gevolgen kan een tekort aan vitamine D3 hebben?
Gevolgen van een tekort aan vitamine D3 kunnen zijn haaruitval, zwaarlijvigheid, diabetes, hoge bloeddruk, depressie, fibromyalgie, neurodegeneratieve ziekten, chronische vermoeidheid en osteoporose. Het kan ook de kans op ziek worden en de pijnbeleving verhogen. (7)
Oudere mensen kunnen bijzonder vatbaar zijn voor een tekort en kampen dan vaak met osteoporose. Ze slingeren vaker en vallen vaker. Botbreuken zijn dan ook vaak het gevolg. (8)
Fibromyalgie, osteoporose en neurodegeneratieve ziekten behoren waarschijnlijk tot de ernstigste gevolgen van een langdurig tekort aan vitamine D3. Als de niveaus van vitamine D3 in het lichaam lager zijn, betekent dit niet dat deze ziekten moeten optreden.
Wat zijn de oorzaken van een vitamine D3 tekort?
- Dieet en eetgewoonten: Het lichaam maakt vitamine D3 aan na het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen. Vooral vette vis kan wat vitamine D3 leveren. De aanmaak van vitamine D3 uit voedsel varieert van persoon tot persoon en is daarom bij sommige mensen effectiever dan bij anderen. Deze hebben dan extra bronnen van vitamine D3 nodig.
- Blootstelling aan de zon: Samen met de voeding zijn ze het belangrijkst voor de aanmaak van vitamine D3. De zonnestralen bereiken de huid en worden door het lichaam omgezet in vitamine D3. Zonnebrandcrème kan de opname van zonnestralen verminderen en de productie verzwakken. Mensen die om gezondheidsredenen of in het algemeen minder tijd buiten in de zon doorbrengen hebben een lager vitamine D gehalte.
- Chronische ziekten: Darm- en leverziekten kunnen leiden tot een tekort aan vitamine D3. Omdat de opname en aanmaak van vitamine D3 door deze ziekten verzwakt en verhinderd kan worden.
- Hoge vitamine D3 behoefte: Kinderen en moeders tijdens de zwangerschap hebben een hoger vitamine D3 gehalte nodig. Omdat de vitamine onder andere ook verantwoordelijk is voor de botvorming, en kinderen voortdurend in de groei zijn, is de inname bijzonder belangrijk.
- Medicatie: De inname van bepaalde geneesmiddelen kan de aanmaak of ook de absorptie belemmeren. Ze kunnen zelfs afbraak bevorderen. Daardoor kan er te weinig vitamine D3 in het lichaam zijn, wat tot een tekort leidt.
- Nierziekte: Bij chronische nierziekte, waarbij de nieren gedurende lange tijd beperkt of beschadigd zijn, kan er een tekort aan vitamine D3 in het lichaam ontstaan door verhoogde uitscheiding. Uitscheiding vereist een veel grotere inname en kan niet zo gemakkelijk gecompenseerd worden. (12, 13, 14)
Een tekort aan vitamine D3 kan verschillende oorzaken hebben, waarvan gebrek aan zonlicht en voeding de meest voorkomende zijn. Vooral in de koude seizoenen brengen we meer tijd binnenshuis door en worden we door het weer minder blootgesteld aan de zon.
Wie loopt een verhoogd risico op een vitamine D3 tekort?
Risicogroep | Beschrijving |
---|---|
Chronische ziekten | Mensen met hart-, darm-, nier- en leverziekten kunnen door de schade minder vitamine D3 opnemen of produceren. Voeg daarbij de medicijnen, die de absorptie ook kunnen bemoeilijken. |
Mensen die in het ziekenhuis verblijven | Mensen die vaak en lang in het ziekenhuis verblijven hebben lagere niveaus. Dit kan ook komen door bepaalde medicijnen of doordat patiënten bedgebonden zijn. |
Oudere mensen | De aanmaak van vitamine D3 neemt af met de leeftijd. Ze zijn vaak hulpbehoevend, kunnen zichzelf nauwelijks verplaatsen of wonen in verpleeg- en bejaardentehuizen. Oudere mensen krijgen vaak minder zonlicht en eten niet meer veel voedsel, wat de opname weer verhindert. |
Kinderen en zuigelingense | Kinderen hebben veel vitamine D3 nodig voor hun groei en krijgen meestal te weinig binnen. Zuigelingen moeten tegen de zon beschermd worden en kunnen daardoor minder opnemen. |
Mensen met weinig blootstelling aan de zon | Hiertoe behoren ook mensen die in ploegendienst werken en alleen ’s nachts buiten zijn. Mensen met een donkere huidskleur kunnen ook minder vitamine D3 opnemen. Ze hebben meer pigmentatie en hebben het moeilijker om lichtstralen door te laten. |
In het algemeen nemen mensen die weinig tijd buiten doorbrengen ook minder vitamine D3 op en zijn ze vatbaarder voor tekorten. Oudere mensen lopen ook meer kans op een tekort en de gevolgen daarvan. (15, 16)
Wat zijn de symptomen van een vitamine D3 tekort?
Bot-, spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid, zwakte en spiertrekkingen kunnen allemaal wijzen op een tekort aan vitamine D3. Slaperigheid, snelle botbuiging en lichte prikkelbaarheid kunnen ook wijzen op een tekort bij kinderen. (17)
Vitamine D3 tekort: wat kan er tegen een tekort gedaan worden?
Om een tekort aan vitamine D3 te voorkomen en het lichaam van voldoende van de vitamine te voorzien, hebben we deze mogelijkheden uitgezocht. Zelfs als je al een gebrek hebt, kun je het met deze opties compenseren of een beetje verbeteren.
Verbeter een tekort aan vitamine D3 met voedsel
Vette vis, zoals zalm, sardines en makreel, en lever leveren de meeste vitamine D3. Alle zuivelproducten, margarine, eieren en granen kunnen ook vitamine D3 leveren.
Hoeveel vitamine D3 uiteindelijk door het lichaam wordt aangemaakt en opgenomen, verschilt van persoon tot persoon. Daarom zijn enkele aanvullende maatregelen nodig voor de inname van vitamine D3. (18)
Een tekort aan vitamine D3 tegengaan met voedingssupplementen
- Tabletten en capsules: Dit zijn waarschijnlijk de bekendste en meest voorkomende vorm van voedingssupplementen. Deze moeten met voldoende water, meestal een glas, doorgeslikt worden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende doseringen van verschillende merken.
- Druppels: Moeten meestal puur op een theelepeltje ingenomen worden. De precieze dosering en inname staat op de verpakking of op een briefje. De druppels zijn meestal bijzonder handig voor mensen die problemen hebben met het slikken van tabletten.
- Poeder: moet opgelost worden in een glas water en dan gedronken worden. Het poeder wordt meestal gezoet om de smaak aangenaam te maken en gemakkelijker te drinken.
- Kauwtabletten en zuigtabletten: Deze moeten gekauwd of gezogen worden. De zuigtablet moet in de mond blijven tot hij opgelost is. Beide vormen worden vaak gezoet om ze gemakkelijker te laten zuigen. Deze variant is gemakkelijk en aangenaam om in te nemen, vooral voor kinderen.
Elke variant kan een andere dosering hebben. Het is belangrijk voor gebruik de gebruiksaanwijzing zorgvuldig te lezen en op te volgen om zeker te zijn dat het supplement correct wordt ingenomen en werkzaam is.
Bij een tekort aan vitamine D3 moet met instemming van je arts een voedingssupplement gekozen worden. Bij lage niveaus van vitamine D3 moet je ook een arts raadplegen over aanvullende supplementen.
Kan lichttherapie helpen bij een tekort aan vitamine D3?
UV stralen bevorderen alleen maar huidveroudering en zijn ongezond voor de huid. Lichttherapie door regelmatig bezoek aan een zonnebank is daarom niet aan te bevelen. (19)
Conclusie
Een tekort aan vitamine D3 kan veel verschillende oorzaken en gevolgen hebben. Elke persoon kan andere symptomen ervaren en verschillende effecten hebben. Een vitamine D3 tekort kan opgespoord en gediagnosticeerd worden met een bloedonderzoek bij de dokter.
Manieren om het vitamine D3 peil te verbeteren worden met de arts besproken. Een laag vitamine D3 gehalte is niet direct een tekort en kan gemakkelijk gecompenseerd worden. Vooral in de winter kunnen de niveaus laag zijn. Van een vitamine D3 tekort is sprake als de niveaus over een lange periode erg laag zijn.
Vitamine D3 wordt in het lichaam aangemaakt door blootstelling aan zonlicht of bepaalde voedingsmiddelen. Het is belangrijk voor onze botgezondheid, onder andere, en een paar minuten in de zon zou voldoende moeten zijn voor de dagelijkse behoefte die we hebben.
Ouderen worden bijzonder getroffen door een tekort aan vitamine D3, omdat hun eigen aanmaak op oudere leeftijd afneemt en ze vaak niet meer in staat zijn tijd buiten door te brengen of zorgbehoevend zijn.
Foto bron: 123rf / Dmitrii Shironosov
Referenties (19)
1.
Nair, R. & Maseeh, A. (2012). Vitamin D: Das Vitamin "Sonnenschein". Journal of Pharmacology & Pharmacotherapeutics , 3 (2), 118–126. https://doi.org/10.4103/0976-500X.95506
Bron
2.
Alshishtawy M. M. (2012). Vitamin D Deficiency: This clandestine endemic disease is veiled no more. Sultan Qaboos University medical journal, 12(2), 140–152. https://doi.org/10.12816/0003106
Bron
3.
Nair, R. & Maseeh, A. (2012). Vitamin D: Das Vitamin "Sonnenschein". Journal of Pharmacology & Pharmacotherapeutics , 3 (2), 118–126. https://doi.org/10.4103/0976-500X.95506
Bron
4.
Antworten des Robert Koch-Instituts auf häufig gestellte Fragen zu Vitamin D (25.01.2019)
Bron
5.
Robert Koch-Institut - Ist zu viel Vitamin D schädlich? (17.12.2018)
Bron
6.
Antworten des Robert Koch-Instituts auf häufig gestellte Fragen zu Vitamin D (25.01.2019)
Bron
7.
Naeem Z. (2010). Vitamin-D-Mangel - eine ignorierte Epidemie. Internationale Zeitschrift für Gesundheitswissenschaften , 4 (1), V - VI.
Bron
8.
Gani, LU & How, CH (2015). PILL-Serie. Mangel an Vitamin D. Singapore Medical Journal , 56 (8), 433–437. https://doi.org/10.11622/smedj.2015119
Bron
9.
C. Gödel, C. Fux, S. Schrör (12.08.2020) Fibromyalgie
Bron
10.
gesund.bun.de & Institut für Qualität und Wirtschaftlichkeit im Gesundheitswesen (IQWIG) (28.08.2020) Osteoporose
Bron
11.
https://www.gesundheitsforschung-bmbf.de/ - Erkrankungen des Gehirns - Neurodegenerative Erkrankungen: Wenn Nervenzellen zugrunde gehen
Bron
12.
Sizar O, Khare S, Goyal A, et al. Vitamin D Deficiency. [Updated 2020 Jul 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/
Bron
13.
C. Felchner, M. Feichter (3.10.2019) Vitamin-D-Mangel
Bron
14.
gesund.bund.de & Institut für Qualität und Wirtschaftlichkeit im Gesundheitswesen (IQWIG) (28.08.2020) Krankheiten - Chronische Nierenerkrankung
Bron
15.
Amrein, K., Scherkl, M., Hoffmann, M., Neuwersch-Sommeregger, S., Köstenberger, M., Tmava Berisha, A., Martucci, G., Pilz, S. & Malle, O. (2020) ). Vitamin D-Mangel 2.0: Ein Update zum aktuellen Status weltweit. European Journal of Clinical Nutrition , 74 (11), 1498–1513. https://doi.org/10.1038/s41430-020-0558-y
Bron
16.
Antworten des Robert Koch-Instituts auf häufig gestellte Fragen zu Vitamin D (25.01.2019)
Bron
17.
Sizar O, Khare S, Goyal A, et al. Vitamin D Deficiency. [Updated 2020 Jul 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/
Bron
18.
Gani, LU & How, CH (2015). PILL-Serie. Mangel an Vitamin D. Singapore Medical Journal , 56 (8), 433–437. https://doi.org/10.11622/smedj.2015119
Bron
19.
C. Felchner, M. Feichter (3.10.2019) Vitamin-D-Mangel
Bron