
Het lichaam heeft voldoende vitamine D nodig. De productie is echter alleen gewaarborgd als voldoende zonlicht de huid raakt. Daarom is een tekort aan vitamine D vooral aangewezen in het zonloze seizoen.
Voorlopers van de vitamine kunnen ook via voedsel worden opgenomen. Deze stoffen worden in de huid opgeslagen en pas door contact met zonlicht omgezet in de eigenlijke vitamine D.
Het volgende artikel behandelt hoe een tekort aan vitamine D ontstaat, hoe het opgemerkt wordt en welke gevolgen het kan hebben. We bespreken ook hoe een vitamine D tekort verholpen kan worden en hoe het voorkomen kan worden.
De belangrijkste feiten in het kort
- Vitamine D wordt ook wel de zonvitamine genoemd en kan meer dan 30 lichaamsfuncties rechtstreeks beïnvloeden. Vitamine D is bijzonder belangrijk voor de botvorming.
- Tegen het einde van de wintermaanden heeft meer dan de helft van alle Duitsers een tekort aan vitamine D. Studies hebben dit bevestigd. Studies hebben dit bevestigd.
- Een voldoende aanvoer van vitamine D is verzekerd als je ongeveer vijftien minuten per dag in de zon doorbrengt. Zonnebrandcrème mag niet gebruikt worden. UV bescherming blokkeert de vorming van vitamine D.
Wat is een vitamine D tekort?
Een vitamine D tekort verwijst naar een te lage aanvoer van de genoemde vitamine. Dit treedt op als de vitamine D spiegel onder de 20 mg/l daalt. Voor een voldoende vitamine D voorziening zijn slechts een paar minuten zonlicht per dag voldoende.
Perioden met weinig zonlicht, weinig tijd buiten doorgebracht en voedingstekorten veroorzaken vitamine D tekorten, vooral tijdens de wintermaanden. Je kunt nagaan of je hier last van hebt door een test te doen. We gaan hier later meer in detail op in.
Wat is het verschil tussen vitamine D1, D2, D3, D4 en D5?
Als we het in het vervolg over vitamine D hebben, bedoelen we alleen vitamine D3. In principe bestaat er niet zoiets als zuivere vitamine D. Vitamine D1, D2, D4 en D5 zijn kunstmatig geproduceerde vormen van de vitamine, die, met uitzondering van vitamine D2, in medisch opzicht geen rol spelen.
In Amerika is het gebruikelijk om vitamine D2 aan voedsel toe te voegen. maar,
Vitamine D3 wordt altijd als de beste keuze beschouwd, want dan krijg je natuurlijke vitamine D, die het lichaam ook zelf aanmaakt.
Achtergrond: Wat je moet weten over vitamine D tekort
Het lichaam voorziet hoofdzakelijk in zijn vitamine D behoefte door zelf-synthese. Vitamine D die via de voeding wordt opgenomen is van secundair belang. Onder ongunstige omstandigheden kan een tekort aan vitamine D ontstaan.
Omdat de zonvitamine niet alleen individuele stofwisselingsprocessen ondersteunt, maar ook een rol speelt in complexe systemen zoals het immuunsysteem en het cardiovasculaire systeem, kan een tekort aan vitamine D ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. (1)
Hoe neemt het lichaam vitamine D op?
Alle andere vitamines worden hoofdzakelijk via de dagelijkse voeding opgenomen. In het geval van vitamine D is dit van secundair belang. We bespreken voedingsmiddelen die veel vitamine D bevatten later meer in detail.
Hoeveel vitamine D door zonlicht gevormd kan worden hangt van verschillende factoren af.
Invloeden van buitenaf | Individuele omstandigheden |
---|---|
Seizoen, weer, plaats, hoogte, tijdstip van de dag | Leeftijd, huidtype, gebruik van zonnebrandcrème, kleding |
Wanneer de zonnestralen onbeschermde huid raken, dringen ze door in de bovenste lagen van de huid. Daar ontmoeten ze het opgeslagen cholesterol en zetten het om in previtamine D3. De ontstane warmte veroorzaakt de omzetting in vitamine D3.
Als je in een badpak zonnebaadt en geen zonnebrandcrème gebruikt, wordt in minder dan een uur 10.000 tot 20.000 IU vitamine D gevormd.
Je hoeft niet bang te zijn voor een overdosis vitamine D, zelfs niet als je langere tijd zonnebaadt. Bij langdurige blootstelling aan de zon wordt previtamine D3 weer afgebroken en wordt dus onwerkzaam.
Wat zijn de oorzaken van een vitamine D tekort?
De volgende factoren kunnen ook een rol spelen:
Leeftijd
Veel lichaamsfuncties nemen af met de leeftijd. Zo maakt het lichaam bijvoorbeeld minder vitamine D aan. Oudere mensen brengen minder tijd buitenshuis door. Ook via voedsel wordt minder vitamine D opgenomen. De afnemende huiddichtheid maakt het ook moeilijker voor het lichaam om vitamine D aan te maken.
Huidskleur
Mensen met een donkere huidskleur zijn benadeeld in de vitamine D produktie. Vitamine D wordt langzamer gevormd. Dit kan leiden tot gebreksverschijnselen, vooral in streken met minder UV-straling. Zo houdt de huidskleur van een mens rechtstreeks verband met de breedtegraad van zijn woonplaats.
Breedtegraad
De breedtegraad geeft aan hoe intens de straling van de zon is.
Alle streken ten noorden van de 42e breedtegraad, die door Barcelona loopt, krijgen in de zomer voldoende zon.
Alle streken ten noorden van Berlijn (die langs de 52ste breedtegraad lopen) krijgen in de zomermaanden niet genoeg zon. Bovendien zorgen de werk- en leefomstandigheden vaak niet voor voldoende tijd in de zon.
Werk- en leefomstandigheden
Het werk dwingt ons vaak acht uur of langer binnenshuis door te brengen, ongeacht het seizoen of het weer. Als je het kantoor verlaat, is het niet ongewoon dat de zon in de winter al onder is.
De UV-straling ’s avonds is meestal veel lager. Dit kan leiden tot een chronisch tekort aan vitamine D. Om voldoende vitamine D te kunnen produceren, is lange kleding eerder een hindernis. Het onbedekt laten van gezicht en armen is niet voldoende om de vitamine D voorraden aan te vullen.
Sommige groepen mensen hebben een beduidend hogere vitamine D behoefte
- Zwangere vrouwen
- Baby’s
- Ouderen
- Zieke en verzwakte mensen
Zwangere vrouwen moeten vooral vaak buiten zijn. Mensen met een donkere huid moeten meer tijd in de zon doorbrengen dan mensen met een lichte huid. Voor mensen met een lichte huid wordt onbeschermd zonnebaden op zijn beurt een probleem, want ze verbranden gemakkelijk.
Dagelijkse onbeschermde blootstelling aan de zon gedurende 10 tot 15 minuten zou voldoende moeten zijn om de vitamine D aanvoer te verzekeren.
Wat zijn de gevolgen van een vitamine D tekort?
Een tekort aan vitamine D beïnvloedt ook de botstofwisseling bij volwassenen. De botten worden zacht en er kan osteoporose ontstaan, vooral op gevorderde leeftijd. (2)
Als er een chronisch tekort aan vitamine D is dat jarenlang onopgemerkt en onbehandeld blijft, neemt het risico toe dat je aan een hele reeks ziekten lijdt.
Mogelijke ziekten | Verklaring |
---|---|
Diabetes | Omdat studies bevestigd hebben dat een voldoende vitamine D voorziening tegen diabetes kan beschermen, wordt de invloed van vitamine D tekort hoger ingeschat dan overgewicht als een risicofactor. (1) |
Asthma | Bij astmapatiënten kan vaak een tekort aan vitamine D worden vastgesteld., Zelfs bij ernstige astma kan het innemen van vitamine D verlichting brengen. |
Tandvleesontsteking | Als het tandvlees ontstoken is, treedt er snel bloeding op, wat niet alleen op een vitamine C tekort wijst, maar ook op een vitamine D tekort. |
Cardiovasculaire problemen | Studies hebben bevestigd dat, als het vitamine D peil laag is, het risico om aan hoge bloeddruk te lijden toeneemt., Het verband tussen cholesterolgehalte en vitamine D is nog niet voldoende onderzocht. |
Cancer | Onderzoek in de VS heeft bevestigd dat borstkanker minder vaak voorkomt bij vrouwen die voldoende vitamine D binnenkrijgen. |
Osteoporose | Osteoporose is de bekendste ziekte die het gevolg is van een tekort aan vitamine D. Dit is toe te schrijven aan de sleutelfunctie die de vitamine speelt in het botmetabolisme. |
Bij alle genoemde ziekten hebben studies bevestigd dat er meestal een tekort aan vitamine D is. Ziekten worden niet alleen bevorderd door een tekort aan vitamine D, ze nemen ook een ernstiger beloop aan.
Diagnose van een tekort – hoe herken ik een vitamine D tekort?
Deeerste tekens kunnen als volgt zijn
- Afname van lichamelijke en geestelijke prestaties
- Algemene malaise
- Lage stemming in de wintermaanden
- Immunodeficiëntie
- Vermoeidheid
- Huidvlekken
Vitamine D is vooral nodig voor de botten, het immuunsysteem en het haar. Als er minder dan tien nanogram vitamine D in het lichaam aanwezig is, lijden de getroffenen aan symptomen als gewrichtspijn, slaapstoornissen, hoofdpijn, haaruitval en nervositeit.
In het volgende overzicht staan algemene symptomen en klachten van een gevorderd vitamine D tekort.
Vitamine D tekort | Symptomen |
---|---|
Normaal | Hoofdpijn, haaruitval, huidvlekken, spierpijn, vermoeidheid, slaapstoornissen, depressie |
Gevorderd | Hartritmestoornissen, astma, dementie, epilepsie, stofwisselingsstoornissen, auto-immuunziekten |
Wie tot de genoemde risicogroepen behoort, moet zijn vitamine D gehalte regelmatig laten controleren. Een vitamine D test kan zekerheid geven en langdurige schade voorkomen.
Welke bloedwaarden in een test wijzen op een vitamine D tekort?
Als de arts een vitamine D test uitvoert, wordt niet het werkelijke gehalte aan vitamine D3 bepaald, maar wordt de opslagvorm van de vitamine in de huid gemeten. De naam hiervoor is 25-hydroxy-vitamine D; artsen gebruiken liever de afkorting 25(OH)D.
Het testresultaat kan informatie in verschillende eenheden bevatten
- Nanogrammen per milliliter = ng/ml
- Microgram per liter = mg/l
- Nanomollen per liter = nmol/l
De testresultaten kunnen gemakkelijk omgerekend worden van nmol/l naar ng/ml. De in nanomollen gegeven waarde wordt door 2,5 gedeeld.
De volgende standaardwaarden kunnen als leidraad dienen en wijzen op een vitamine D tekort:
Vitamine D niveau | Cijfers in ng/ml |
---|---|
Normaal | 40 tot 80 |
Licht tekort | 20 tot 30 |
Aanzienlijk tekort | Onder de 20 |
Het huidige onderzoek gaat ervan uit dat een waarde van 30 ng/ml al als kritiek wordt beschouwd en dat naar waarden rond de 80 ng/ml moet worden gestreefd.
Waarom krijgen baby’s vitamine D?
Hierdoor vervormt het skelet en vermindert de spierkracht. Ook wordt een verhoogde vatbaarheid voor infecties waargenomen. De toediening van vitamine D moet ook mogelijke late effecten zoals osteoporose voorkomen.
De duur van de suppletie hangt af van de geboortedatum. Het wordt ingenomen tot de tweede zomer. Kinderen die in de winter geboren worden krijgen de vitamine dus dagelijks gedurende 1,5 jaar.
Kunnen kinderen later nog een tekort aan vitamine D hebben?
Waarom worden veel vitamine D supplementen gecombineerd met vitamine K2?
Deze taak wordt vervuld door vitamine K2. Tegelijk is deze vitamine verantwoordelijk voor het voorkomen dat calcium zich ophoopt in ongewenste delen van het lichaam. Deze omvatten zachte weefsels en slagaders.
De behoefte aan vitamine K2 neemt toe met de inname van vitamine D3. Gecombineerde preparaten zorgen voor een voldoende toevoer van beide stoffen.
Wat te doen aan een vitamine D tekort: de beste behandelingen
Er zijn verschillende methoden om een vitamine D tekort te verhelpen. Het is echter niet gemakkelijk de precieze dosis te bepalen, en behandeling met hooggedoseerde preparaten heeft zelden zin. Bij twijfel is het raadzaam een mogelijk vitamine D tekort te laten vaststellen en de dosis en soort suppletie door een arts te laten ophelderen.
Behandel vitamine D tekort met tabletten
Vitamine D tabletten zijn een gebruikelijke toedieningsvorm. Veel mensen vinden het gemakkelijker om dit voedingssupplement in te nemen in plaats van op capsules te vertrouwen. Tablets zijn goed om mee te nemen voor onderweg.
Tabletten zijn meestal minder hoog in dosering. Toch moet je een arts raadplegen en geen voedingssupplementen nemen op verdenking. Het is ook belangrijk om op de ingrediënten te letten. Als vitamine D tabletten additieven bevatten, kan de opname van de stof in het lichaam verstoord worden.
Als vitamine D tabletten ook vet bevatten, is dat een voordeel en ondersteunt het de opname van de vitamine.
Behandel vitamine D tekort met druppels
Vitamine D druppels zijn een bijzonder eenvoudige en handige vorm van toediening. De druppels moeten zuivere vitamine D olie bevatten. Met vitamine D druppels kan het lichaam op betrouwbare wijze worden voorzien van vitamine D en ook behandeling met hoge doses is mogelijk.
De dosis moet langzaam verhoogd worden. Omdat de zeer werkzame druppels zelf gedoseerd moeten worden, is overleg met een arts aan te bevelen. De dosis moet worden aangepast aan het geconstateerde vitamine D tekort.
Vitamine D druppels zijn verhoudingsgewijs duur in aanschaf en hebben een beperkte houdbaarheid vergeleken met vitamine D tabletten.
Behandel een tekort aan vitamine D met depotinjecties
Als de arts een vergevorderd tekort aan vitamine D ontdekt, kan behandeling met depotinjecties aangewezen zijn. Deze behandelingsmethode wordt door een arts voorgeschreven. Het is niet aan te raden op eigen initiatief te handelen, want een teveel aan vitamine D kan zich snel in het lichaam ophopen.
De vitamine wordt in toenemende doses ingespoten met tussenpozen van drie tot zes maanden. Omdat de injecties het calciumgehalte soms drastisch kunnen verlagen, is medisch toezicht een must. Vóór het begin van de behandeling moet een vitamine D test gedaan worden om de juiste dosis te bepalen.
De kosten worden alleen door de wettelijke ziekteverzekering gedekt als de diagnose bijzonder ernstig is. Anders behoort de behandeling tot de IGeL diensten en moet door de patiënten zelf betaald worden.
De kosten van vitamine D depotinjecties bedragen ongeveer tien euro per injectie. Een infuusbehandeling kost tot 200 euro. In veel gevallen dekken particuliere ziektekostenverzekeraars de kosten.
Een tekort aan vitamine D compenseren met voedsel
De hoeveelheid vitamine D in voedsel varieert, maar is over het algemeen vrij laag. De hoogste hoeveelheden worden gevonden in dierlijke producten.
Het volgende overzicht toont de hoeveelheden vitamine D in veel voorkomende voedingsmiddelen.
Voedsel | Vitamine D gehalte in mg/100g |
---|---|
Levertraan | 300 |
Haring | 27 |
Zalm | 22 |
Sardine | 10 |
Tuna | 6 |
Avocado | 5 |
Margarine | 3 |
Kippenei | 2 |
Runderlever | 2 |
Champignon | 2 |
Room | 1 |
Camembert | 1 |
Boter | 1 |
Varkenslever | 1 |
Planten hebben bijna geen vitamine D. Alleen het provitamine ergosterol zit in plantaardige stoffen.
Wat is een redelijke dosis vitamine D?
Zoals we al geleerd hebben, hangt de behoefte aan vitamine D af van verschillende factoren. Als de zon voldoende schijnt, kan aan de behoeften van gezonde volwassenen meestal worden voldaan zonder supplementen te hoeven innemen.
Het volgende overzicht toont de vitamine D behoefte van de afzonderlijke leeftijdsgroepen.
Leeftijd / persoonsgroep | Vitamine D behoefte per dag in mg |
---|---|
Baby’s tot 12 maanden | 10 |
Kinderen | 5 |
Volwassenen tot 65 jaar | 5 |
Senioren ouder dan 65 jaar | 10 |
Zwanger | 5 |
Borstvoeding | 5 |
Baby’s tot een jaar mogen niet meer dan 1.000 IE vitamine D krijgen. Kinderen en adolescenten kunnen tot 2.000 IU innemen.
Bestaat er een risico op een overdosis vitamine D?
Een overdosis van de vitamine kan optreden als dagelijks meer dan 40.000 IU wordt ingenomen en over een lange periode. Dit kan eigenlijk uitgesloten worden bij normaal gebruik van de voedingssupplementen.
De volgende klachten wijzen op een overdosis vitamine D
- Hoofdpijn
- Dorst
- Koorts
- Diarree
- Urine-aanvallen
- Misselijkheid
Als overdoseringen langere tijd onopgemerkt blijven, kan dit leiden tot nierstenen. Veranderingen in de botten zijn ook mogelijke gevolgen.
Wat je nog meer moet weten over vitamine D tekort
Nu ben je veel te weten gekomen over vitamine D tekort en weet je dat je je niveaus kunt laten bepalen en dat behandeling met verschillende preparaten effecten op lange termijn kan uitsluiten. Tenslotte vertellen we je nog meer interessante feiten.
Kunnen dieren ook een tekort aan vitamine D hebben?
De vacht van dieren is een natuurlijke bescherming tegen UV-licht. Als een dier een dikke vacht heeft, kan het UV licht niet door de huid dringen. Katten missen ook de bij mensen beschreven precursor om vitamine D op te slaan.
Katten zijn echter carnivoren en nemen voldoende vitamine D op via de nieren, lever, vis of hersenen. Als dieren zich met planten voeden, kan zongedroogd hooi de nodige vitamine D leveren.
Vitamine D wordt aan droogvoer toegevoegd. Dit is echter geen natuurlijke vitamine D3, maar een synthetisch geproduceerde vorm. Voor een natuurlijke vitamine D voorziening is het een goed idee om af en toe een theelepel levertraan te voeren.
Conclusie
Vitamine D is onmisbaar voor het menselijk lichaam. Een tekort aan vitamine D kan in onze breedtegraden niet worden uitgesloten. Naast een aantal risicogroepen is ook het winter seizoen met weinig licht een factor die het vitamine D peil doet dalen.
Een tekort aan vitamine D moet door een arts vastgesteld worden. Hij of zij zal dan de verdere behandeling bepalen. We worden meestal voldoende van vitamine D voorzien als we elke dag tijd buiten doorbrengen.
Zelfs in tijden van weinig licht treedt niet automatisch een vitamine D tekort op, want de in vet oplosbare vitamine wordt opgeslagen in vetweefsel en je lichaam kan een depot aanleggen om je door de tijd van weinig licht te helpen.
Beeldbron: pexels.com / rawpixel.com