Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Vitamine D, ook wel de zonvitamine genoemd, kan door het lichaam zelf worden aangemaakt door blootstelling aan zonlicht of worden opgenomen via voedsel en aanvullende preparaten. Vooral in de wintermaanden met weinig zonuren hebben mensen een tekort aan vitamine D.

Het is echter ook mogelijk een overdosis vitamine D te nemen door hoge doses supplementen in te nemen. In dit artikel willen we de essentiële functies van vitamine D en de gevaren van een vitamine D overdosis uitleggen. We hebben de belangrijkste vragen en antwoorden over dit onderwerp hier samengevat.

Belangrijk om te weten

 • Vitamine D vat een groep vetoplosbare vitamines samen. Tot de belangrijkste behoren vitamine D2 en D3. De belangrijkste functie van de vitamine is het botmetabolisme.
 • Een overdosis vitamine D is alleen mogelijk door vitaminepreparaten in te hoge doses in te nemen. Vitamine D vergiftiging door blootstelling aan de zon of door voedsel is niet mogelijk.(1)
 • Bij een milde vitamine D vergiftiging helpen vaak maatregelen zoals veel water drinken en een calciumarm dieet volgen. Ernstige hypercalciëmie moet in het ziekenhuis behandeld worden.(1)

Definitie: Wat is vitamine D?

Vitamine D is een verzamelnaam voor vetoplosbare vitamines. De belangrijkste daarvan zijn vitamine D2 en D3. Vitamine D helpt de opname van calcium uit de darmen te bevorderen en is erg belangrijk voor de mineralisatie van de botten.

Het lichaam kan een groot deel van de vitamine zelf aanmaken, maar alleen bij voldoende blootstelling aan zonlicht. Slechts een kleine hoeveelheid van de vitamine wordt via de voeding of in de vorm van supplementen aan het lichaam toegediend.

Ongeveer 80 % van de vitamine D behoefte wordt door het lichaam zelf aangemaakt via UV-B straling. Slechts 10-20 % wordt via voedsel opgenomen. (16)

Als er te weinig UV-B straling is, kan het lichaam niet genoeg vitamine D aanmaken. In Duitsland is de lichaamseigen synthese tijdens de maanden oktober tot februari meestal te laag, wat tot een vitamine D tekort kan leiden.

Overdosering van vitamine D door vitaminepreparaten is ook mogelijk. Overmatige inname kan leiden tot verhoogde calciumgehaltes. (2, 3)

Achtergrond: Wat je moet weten over vitamine D overdosis

Meer is niet altijd beter. Dit geldt ook als je vitamine D supplementen neemt. Een overdosis kan zowel op korte als op lange termijn lichamelijke klachten veroorzaken.

In de volgende paragrafen wordt alles uitgelegd wat je over deze vitamine moet weten om vergiftiging te voorkomen.

Wanneer is een overdosis vitamine D?

De EFSA heeft referentiewaarden voor de inname van vitamine D vastgesteld. Omdat het lichaam zijn eigen vitamine D aanmaakt afhankelijk van de blootstelling aan de zon, zijn de referentiewaarden gebaseerd op de veronderstelling van minimale blootstelling aan de zon. Volgens de EFSA gelden de volgende referentiewaarden:(4)

 • Kinderen van 10 jaar en ouder en volwassenen: Een totale inname van 100 microgram vitamine D per dag is verdraaglijk.
 • Kinderen tot 10 jaar: 50 microgram vitamine D per dag wordt verdraaglijk geacht.

De totale inname verwijst naar de vitamine D uit voeding en vitamine D supplementen. Een te hoge vitamine D inname die de referentiewaarden overschrijdt kan leiden tot vitamine D overdosis en vergiftiging. Er zijn echter ook studies die de veiligheid van grotere hoeveelheden vitamine D3 kunnen bevestigen. (5)

Hoe ontstaat een overdosis vitamine D?

Eerst en vooral moet je weten hoe het lichaam aan vitamine D komt. Een kleine hoeveelheid wordt in het lichaam zelf aangemaakt door blootstelling aan zonlicht. De rest wordt opgenomen via voedsel of supplementen. De drie manieren van absorptie zijn: (6)

 • Zon
 • Voedsel
 • Voorbereidingen

Vitamine D overdosis door zonlicht of gewone voeding is bijna onmogelijk. Vergiftiging kan echter veroorzaakt worden door het innemen van hoge doses vitamine D supplementen. (1)

Vitamin D Überdosierung-1

Paddestoelen produceren veel vitamine D via direct zonlicht. Vooral eekhoorntjesbrood en morieljes zijn goede bronnen van vitamine D.
(Image source: unsplash / Thanh Soledas)

Als je overdadige doses voedingssupplementen of met vitamine D verrijkte voedingsmiddelen neemt, loop je het risico op een vitamine D overdosis. Meer dan 100 microgram vitamine D per dag innemen kan leiden tot symptomen die typisch zijn voor een overdosis, zoals misselijkheid of nierstenen. (7, 8, 9)

Vitamine D vergiftiging kan acuut of chronisch zijn. Acute vergiftiging treedt op als een te hoge dosis in één keer wordt ingenomen. Een chronische overdosis ontwikkelt zich over een langere periode als er te veel vitamine D wordt ingenomen.

Hoe manifesteert een vitamine D overdosis zich?

Bij een overdosis vitamine D neemt het lichaam te veel calcium op in de darm. Als de overdosis blijvend is, kan het zich afzetten in organen en bloedvaten.

Een chronische overdosis kan leiden tot nierstenen en zelfs nierfalen. (7, 8, 9) Merkbare symptomen die door een vitamine D overdosis veroorzaakt kunnen worden staan hier opgesomd:(7, 8)

 • Misselijkheid en overgeven
 • Verlies van eetlust
 • extreme dorst
 • toegenomen urineren
 • Gevoel van zwakte
 • Hoofdpijn
 • Nervositeit

Hooggedoseerde vitamine D supplementen mogen alleen onder medisch toezicht genomen worden. Ook het calciumgehalte moet regelmatig gecontroleerd worden.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel vitamine D?

Bepaalde voedingsmiddelen zijn bijzonder geschikt als bron van vitamine D. Grotere hoeveelheden vitamine D komen vooral voor in dierlijke voedingsmiddelen, zoals vette vis. Kleinere hoeveelheden vitamine D zitten in lever, margarine, eigeel en paddestoelen.

Mensen die in Duitsland wonen krijgen maar ongeveer 2-4 microgram vitamine D uit de voeding. In onze tabel hebben we veel voorkomende voedingsmiddelen opgesomd met hun respectieve vitamine D gehalte. (15)

Voeding Vitamine D (microgrammen / 100 gram)
Haring ca. 7,80 – 25,00
Zalm ca. 16,00
Kippeneigeel ca. 5,60
Margarine ca. 2,5 – 7,5
Cantharellen ca. 2,10
Goudse kaas 45% F. i. Tr. ca. 1,30
Kalfslever ca. 0,33
Volle melk, 3,5% vet ca. 0,09

Hoeveel vitamine D heeft een kind nodig en wat gebeurt er als het een overdosis krijgt?

Baby’s kunnen in de eerste twaalf maanden niet genoeg vitamine D van nature in het lichaam aanmaken of uit voedsel halen. Ze hebben een verhoogde behoefte aan vitamine D voor een gezonde botvorming. Voor kinderen in het eerste levensjaar wordt een vitamine D supplement van 10-12,5 microgram aanbevolen. (10)

Leeftijd extra inname vitamine D-supplementen dosering
Zuigelingen in de eerste twaalf maanden aanbevolen ca. 10-12,5 microgram (400-500 IE)
Zuigelingen in het tweede levensjaar alleen in de wintermaanden ca. 10-12,5 microgram (400-500 IE)
Kinderen vanaf drie jaar en volwassenen tot 65 jaar alleen bij een vitamine D-tekort na overleg met een arts

Vitamin D Überdosierung-2

20 minuten blootstelling aan de zon per dag is voldoende om een voldoende vitamine D peil te handhaven. Armen en benen moeten aan de zon blootgesteld worden.
(Image source: unsplash / pixpoetry)

In de dagelijkse vitamine D behoefte van 5 microgram moet worden voorzien door blootstelling aan de zon en de juiste voeding. Dit geldt voor kinderen vanaf de leeftijd van drie of twee jaar en voor volwassenen tot 65 jaar. (11)

Een overdosis vitamine D kan tot nierfalen leiden, zelfs zonder het verschijnen van gemakkelijk herkenbare symptomen zoals hoofdpijn of misselijkheid.

Zelfs jonge kinderen zijn niet beschermd tegen een overdosis. Ook hier is inwendige schade mogelijk, zoals nierstenen of nierfalen. De snel herkenbare symptomen zoals misselijkheid of hoofdpijn kunnen ook bij jonge kinderen voorkomen.

Wat zijn de gevolgen op lange termijn van een overdosis vitamine D?

Een kortdurende vitamine D vergiftiging leidt vaak tot meer onschuldige symptomen, terwijl een langdurige overdosis tot ernstiger ziekten kan leiden.

Vitamine D supplementen zijn nuttig als je bedlegerig of volledig gesluierd bent.

Langdurig gebruik van een overdosis vitamine D supplementen levert het lichaam te veel calcium op. Het teveel aan calcium kan zich in de nieren afzetten, wat tot nierziekte leidt. Mogelijke ziekten zijn nierstenen en, in erge gevallen, nierfalen. (9)

Dat een langdurige overdosis tot nierfalen leidt, kan niet met absolute zekerheid gezegd worden. De gevolgen op lange termijn hangen enerzijds af van de overmaat aan vitamine D supplement en anderzijds van de duur van het supplementgebruik.

Heeft een overdosis vitamine D invloed op mijn gezichtsvermogen?

Wegens het beperkte aantal studies is het nog niet mogelijk een algemene uitspraak te doen over de invloed van een overdosis op het gezichtsvermogen.

Mensen met een donkere huidskleur hebben meer UVB straling nodig om vitamine D aan te maken.

Als algemene regel geldt dat je, voordat je hoge doses vitamine D supplementen neemt, je arts moet raadplegen om er zeker van te zijn dat je gezichtsvermogen niet aangetast zal worden. Een hogere dosis vitamine D kan de ontwikkeling van bijziendheid vertragen en een positief effect hebben op de kromming van het hoornvlies.

Er zijn ook voorlopige aanwijzingen dat kinderen die meer tijd buiten doorbrengen, minder snel bijziend worden. (12)

Wat gebeurt er bij een overdosis vitamine D bij honden?

Bij honden wordt vooral vitamine D3 gebruikt om botverlies, gewrichtsproblemen en verminderde groei te voorkomen. Honden kunnen voldoende vitamine D in hun lichaam aanmaken als ze aan zonlicht blootgesteld worden. De hond kan extra vitamine D opnemen via verrijkt voedsel.

Het wordt aanbevolen de maximumwaarde van 227 I.U. per 100 g voedsel niet te overschrijden. Vitamine D supplementen mogen alleen aan het dier gegeven worden na overleg met de dierenarts. Om de juiste dosis niet te overschrijden, hebben we de benodigde hoeveelheid vitamine D3 voor honden samengesteld, afhankelijk van het lichaamsgewicht. (13)

Gewicht vitamine D3 / dag
4 kg 7,3 microgram
7,5 kg 11,8 microgram
10 kg 14,9 microgram
20 kg 24,6 microgram
40 kg 41,3 microgram
50 kg 48,8 microgram

Als te veel vitamine D wordt ingenomen, kan overtollig calcium worden afgezet en zich ophopen in het hart, de bloedvaten, de nieren en de lever.

Vitamine D overdosis: Benaderingen om hypervitaminose te behandelen en te voorkomen

Om een vitamine D overdosis te voorkomen of er vanaf te komen, helpt maar één ding: de juiste dosering. Alleen als je de juiste hoeveelheid vitamine D inneemt, kun je mogelijke schade op lange termijn, zoals nierfalen, vermijden.

Om je te helpen de juiste dosis vitamine D te vinden, hebben we de belangrijkste informatie voor je samengesteld.

De juiste vitamine D dosering

Blootstelling aan de zon in Duitsland is meestal niet voldoende voor voldoende vitamine D aanmaak. Vooral in de wintermaanden is de UV-B straling te laag. De Duitse Voedingsvereniging (DGE) beveelt de volgende vitamine D dosering aan:

Leeftijd/persoon aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in microgrammen
Zuigelingen (0-12 maanden) ca. 10 microgram
Kinderen, adolescenten en volwassenen (1-65 jaar) ca. 20 microgram
Volwassenen (65 jaar en ouder) ca. 20 microgram
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven ca. 20 microgram

(9)

Merk echter op dat er een risico van overdosering bestaat als deze waarden overschreden worden.kunnen bepalen.

Bij het innemen van hooggedoseerde vitamine D supplementen moet je echter niet op eigen houtje te werk gaan. Een overdosis brengt risico’s met zich mee, daarom raden we je aan eerst je arts te raadplegen.

Therapie bij vitamine D overdosis

De soort therapie hangt af van de symptomen en hoe lang te veel vitamine D is ingenomen.

Basismaatregelen bij hypervitaminose D

Als je alleen over een korte periode te veel vitamine D hebt ingenomen, krijg je meestal vergiftigingsverschijnselen zoals misselijkheid of hoofdpijn. Voor dit geval zijn de volgende behandelingsmogelijkheden beschikbaar:

 • Onderbreken van de vitamine D inname en calciumarm dieet: Allereerst moet je stoppen met het innemen van vitamine D supplementen en voedingsmiddelen eten met alleen een laag calciumgehalte.
 • Meer drinken en uitdroging verhelpen: Vitamine D intoxicatie kan tot uitdroging leiden. In dit geval heeft het lichaam te weinig vocht. Je moet daarom veel drinken om te voorkomen dat je lichaam uitdroogt.
 • Neem calciumsparende diuretica: Diuretica zijn geneesmiddelen die de uitscheiding van urine stimuleren. Het belangrijkste doel is natrium uit het lichaam kwijt te raken. Je kunt deze laten voorschrijven na overleg met je arts.

Hypercalcaemie

Bij hypercalcaemie is het calciumgehalte in het bloed te hoog. Als de hypercalciëmie mild is, zijn de hierboven beschreven maatregelen voldoende. Als de hypercalciëmie echter ernstig is, spreekt men van een medische noodsituatie. (9)

Als je ernstige hypercalciëmie vermoedt of bij je gediagnosticeerd wordt, moet je onmiddellijk naar het ziekenhuis gaan.

Afhankelijk van de ernst van de ziekte wordt daar het verdere verloop van de behandeling bepaald. Vaak moeten de bloedsomloop en de ademhaling gestabiliseerd worden en de door de arts voorgeschreven medicijnen ingenomen worden.

Conclusie

In Duitsland hebben veel mensen vaak een tekort aan vitamine D door onvoldoende blootstelling aan zonlicht. Het aanvullend innemen van vitamine D supplementen wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd.

Omdat vitamine D gemakkelijk verkrijgbaar is in supermarkten, kan dit leiden tot onverantwoorde inname van het supplement. (14) Een overdosis wordt vaak veroorzaakt door zeer hoge doses van preparaten.

Het innemen van een te hoge dosis kan leiden tot mildere symptomen, maar ook tot meer kritieke aandoeningen zoals nierstenen of zelfs nierfalen. Het is het beste een arts te raadplegen en regelmatig je calciumgehalte te laten meten om overdosering te voorkomen.

Beeldbron: dolgachov/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies