voedzaam voedsel voor kinderen
Laatst bijgewerkt: 08-12-2020

Onze selectiecriteria

200Onderzochte producten

10Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

149Verzamelde opmerkingen

Iedereen die kinderen heeft wil natuurlijk dat ze gezond en sterk opgroeien. Om dit te bereiken moet je als ouders “experts” worden in de voeding van je kinderen en ervoor zorgen dat ze zo gezond mogelijk eten. Maar is de voeding alleen wel genoeg? Moet je je baby supplementen geven?

Vitamine D is een essentiële voedingsstof die bijdraagt aan de groei van je kind. Een tekort aan deze vitamine kan de ontwikkeling ernstig en negatief beïnvloeden. Baby’s en kinderen tot 4 jaar krijgen het advies om extra vitamine D te slikken. Zij kunnen het namelijk nog niet voldoende uit hun voeding en uit zonlicht halen. In deze gids vertellen we je er meer over.

Belangrijk om te weten

  • Vitamine D zorgt ervoor dat calcium goed wordt opgenomen in de botten. Daarnaast is het belangrijk voor de opbouw van sterke tanden, een goede spierfunctie en je weerstand.
  • Baby’s en kinderen tot 4 jaar krijgen het advies om extra vitamine D te slikken. Deze behandeling mag echter alleen worden voorgeschreven door een huisarts of kinderarts.
  • Je kunt het vitamine D-gehalte van je baby op peil houden door tijdens de zwangerschap en borstvoeding zo gezond mogelijk te leven, door heel voorzichtig te zijn met het blootstellen van de baby aan de zon, en door het gebruik van kwaliteitssupplementen die alleen op doktersvoorschrift worden gegeven.

Onze selectie: Vitamine D en baby’s

Vitamine D-supplementen voor zuigelingen mogen alleen worden voorgeschreven en toegediend door huisartsen en kinderartsen. Onze aanbevolen producten zullen je helpen om beter te begrijpen waarom suppletie nodig is en hoe je de groei van je kind het beste kunt ondersteunen. Boeken, agenda’s en zonnebescherming, hieronder laten we je onze selectie zien!

Alles wat je moet weten over vitamine D en baby’s

De botten van een baby hebben een constante toevoer van vitamine D nodig om goed te kunnen groeien. Maar als baby’s niet genoeg van deze voedingsstof krijgen, is het mogelijk dat ze minder snel groeien en kunnen er misvormingen ontstaan. Om dit probleem te voorkomen, adviseren deskundigen vitamine D-supplementatie.

moeders die baby voeden

Vitamine D is noodzakelijk voor de groei van je baby. (Bron: Yeulet: 124541771/ 123rf.com)

Wat is vitamine D en waarom is het zo belangrijk voor mijn baby?

Vitamine D is een basisvoedingsstof voor de gezondheid van kinderen en volwassenen. Dankzij deze molecule kan je lichaam calcium uit je voeding opnemen en gebruiken om je botten te versterken. Daarnaast speelt het ook een rol in honderden processen in je metabolisme, wat bijdraagt aan de normale functie van je hart, je hersenen en je weerstand (1).

Het lichaam van een baby bevindt zich in een constant proces van groei en rijping. Als je wilt dat hun botten sterk worden, moet je ervoor zorgen dat je kinderen alle vitamine D krijgen die ze nodig hebben. Op dit moment wordt aanbevolen dat baby’s tussen 0 en 12 maanden 400 internationale eenheden (of 10 microgram) vitamine D per dag krijgen (2, 3).

Waarom kan een vitamine D-tekort schadelijk zijn voor mijn baby?

Pas op! Een gebrek aan vitamine D geeft meestal in het begin geen symptomen. Als je er echter niet snel iets aan doet, zal dit tekort ervoor zorgen dat de botten van je baby niet goed kunnen worden gemineraliseerd. Dit betekent dat de mineralen calcium en fosfor niet op het skelet kunnen worden afgezet, waardoor de gevreesde ziekte rachitis ontstaat.

Bij rachitis worden de botten van kinderen zwak en zacht. De kans dat ze breken en niet goed groeien is veel groter. Op de lange termijn kan deze aandoening bot- en gewrichtspijn en ongemak veroorzaken. Dit kan leiden tot bewegingsproblemen of zelfs een lichamelijke handicap. (4, 5).

Maar we willen je niet onnodig bang maken. Gelukkig is deze ziekte heel goed bekend bij alle huis- en kinderartsen. Er zijn bovendien talrijke strategieën voor de preventie, opsporing en behandeling ervan. Als je je kindje altijd op tijd naar het consultatiebureau brengt en de aanbevelingen van de kinderarts opvolgt, dan hou je de rachitis op afstand, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.

baby druppelaar

Een vitamine D-tekort kan leiden tot vervorming van de botten van de baby.  (Bron: Gefufna: 127864756/ 123rf.com)

Hoe kan ik voorkomen dat mijn baby een tekort aan vitamine D krijgt?

Vitamine D-druppels worden in Nederland op grote schaal aan baby’s gegeven, voor kinderen tot 4 jaar geldt een zogenoemd nationaal suppletieadvies voor vitamine D. Vanaf de leeftijd van één jaar moet je kind producten kunnen eten die rijk zijn aan deze vitamine (vis, eieren, vlees en verrijkte melkproducten).

Wist je dat je huid (en die van je baby) zijn eigen vitamine D kan aanmaken als je hem aan de zon blootstelt? Deze manier van het verkrijgen van vitamine D is volgens kinderartsen echter niet ideaal voor baby’s. Het zonlicht kan de tere huid van je baby beschadigen, waardoor hij of zij vatbaar wordt voor ernstige ziekten op volwassen leeftijd, zoals huidkanker (2).

Daarom wordt directe blootstelling aan de zon niet aanbevolen voor baby’s jonger dan één jaar. Supplementatie is dan ook de meest effectieve manier om een tekort aan vitamine D te voorkomen, zolang je deze producten gebruikt volgens de aanwijzingen van je kinderarts.

Jos WieldersKlinisch chemicus in Meander Medisch Centrum
“Het belang van vitamine D wordt onvoldoende onderkend. Wie een tekort aan dit vitamine heeft, loopt meer risico op spierzwakte, vertraagde motorische ontwikkeling, bevattelijkheid voor infecties en op lange termijn een grotere kans op diabetes. Veertig procent van de ouders van kinderen tot vier jaar houden zich niet aan de adviezen van de overheid, het bekende pilletje of de druppeltjes.”

Kan ik zelf een vitamine D-supplement kopen voor mijn baby?

Nee, dat is niet aan te raden. Wij raden je dringend aan om de vitamine D-suppletie aan je kinderarts over te laten. Vergeet niet dat de “zonnevitamine” een in vet oplosbare stof is die oplost in het vet van de voeding en geïntegreerd is in het weefsel van je baby. Onzorgvuldig gebruik ervan kan leiden tot een gevaarlijke vergiftiging.

Vitamine D-supplementen kunnen bij jonge kinderen buikpijn veroorzaken (vooral bij gebruik in hogere doseringen dan aanbevolen). Gevaarlijk hoge doses (1000 IE of meer) kunnen leiden tot veel te hoge calciumwaarden of andere onevenwichtigheden in het elektrolytgehalte (2).

Daarom raden we je aan om altijd een arts te raadplegen voordat je je kind supplementen geeft, waaronder vitamine D-producten.

wegende baby

Vitamine D-druppels worden in Nederland op grote schaal aan baby’s gegeven, voor kinderen tot 4 jaar geldt een zogenoemd nationaal suppletieadvies voor vitamine D. (Bron: Popov: 60368630/ 123rf.com)

Vitamine D en baby’s: Ons advies

Als je voor het eerst moeder of vader bent geworden, kan het zijn dat je niet goed weet hoe je een vitamine D-tekort bij je baby kunt voorkomen. Maak je geen zorgen! Hieronder vind je een reeks tips die je zullen helpen om je kind gezond en met een optimale vitamine D-reserve te houden.

Zorg voor je baby vanaf de zwangerschap

Wist je dat het welzijn van de aanstaande moeder heel belangrijk is voor de baby? Sommige gezondheidsdeskundigen zijn zelfs van mening dat het verbeteren van de vitamine D-niveaus van zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, de reserves van de baby kan opbouwen (2). Verwaarloos je gezondheid (of die van je partner) niet tijdens de zwangerschap en de borstvoeding.

We raden je aan om met je arts of verloskundige de mogelijkheid te bespreken om het vitamine D-gehalte van de aanstaande moeder te meten. Als deze waarden te laag zijn, dan zal het waarschijnlijk worden aangeraden om een speciaal supplement te gebruiken voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven – jij en je baby zullen je daar dankbaar voor zijn!

moeder met blije baby

Als je baby flesvoeding neemt, vraag dan aan je kinderarts of er een vitamine D-supplementatie nodig is. (Bron: Ozerova: 46423478/ 123rf.com)

Vraag advies aan je kinderarts

Een goede relatie met je kinderarts zal het hele gezin ten goede komen. Deze arts is verantwoordelijk voor het voorschrijven van een vitamine D-supplement voor je baby, het aanpassen van de dosis aan zijn of haar dieet en speciale kenmerken (zoals ziekten of farmacologische behandelingen die zijn of haar behoeften kunnen verhogen).

Het belang van zonnebrandcrème

Ga je met je kleintje op stap? Vergeet in dat geval niet dat de zon je kind weliswaar kan helpen om zijn of haar eigen vitamine D aan te maken, maar dat het ook de kwetsbare kinderhuid kan beschadigen:

  • Baby’s jonger dan zes maanden mogen niet rechtstreeks aan de zon worden blootgesteld (bijvoorbeeld door naar het strand te gaan). Hun huid is zeer delicaat en de zonnebrandcrème kan de huid irriteren, dus het gebruik ervan wordt afgeraden. Als je met je baby gaat wandelen, dan moet je hem of haar beschermen met zonnepetjes en kleren.
  • Baby’s vanaf zes maanden kunnen in de zon spelen, zolang je bepaalde uren van de dag vermijdt (tussen 11.00 en 16.00), zijn of haar huid beschermt met een zonnebrandcrème en je hem of haar goed in de gaten houdt.

Voor kleine kinderen is het aan te raden om zonnebrandcrèmes te gebruiken met fysieke filters (zoals titaniumdioxide) die de zonnestralen afstoten zonder gebruik te maken van chemicaliën die irritaties kunnen veroorzaken. In de volgende tabel zie je de verschillen tussen de diverse soorten zonnebrandcrèmes (6):

Fysieke filters Chemische filters
Ze bevatten mineralen (titaandioxide of zinkoxide). Ze gebruiken chemicaliën (octocrilene, avobenzone, oxybenzone en andere).
De zonnestraling wordt afgestoten. Ze absorberen en neutraliseren de zonnestraling.
Ze zijn minder waterbestendig en moeten vaak opnieuw worden aangebracht. Waterbestendig.
Ze laten witte vlekken achter op de huid. Ze laten geen witte vlekken achter en zijn gemakkelijker aan te brengen.
Ze kunnen gebruikt worden bij baby’s (ouder dan 6 maanden). Niet aanbevolen voor gebruik bij kinderen jonger dan drie jaar.

Een gezonde voeding is essentieel

Stel het voedingspatroon van je kind zorgvuldig op (en bij voorkeur met de hulp van een voedingsdeskundige). Zodra je kind begint met een vitamine D-rijk dieet, (zoals meer dan een liter per dag verrijkte melk, vis, vlees of verrijkte granen), kun je het beste je kinderarts raadplegen om te kijken of je kind nog steeds supplementen nodig heeft.

kinderarts medische afspraak

Een teveel aan vitamine D in baby’s kan schadelijk zijn. (Bron: Nejron: 122011708/ 123rf.com)

Gebruik supplementen van goede kwaliteit

Niet alle supplementen zijn hetzelfde! Meestal zal je arts een speciaal product voorschrijven voor het gebruik van je kind. Gebruik geen producten van twijfelachtige oorsprong en vergeet niet dat vitamine D-supplementen voor baby’s een aantal kenmerken moeten hebben met het oog op veiligheid en effectiviteit(2):

  • Etiket en bijsluiter: Het vitamine D-supplement voor baby’s moet correct geëtiketteerd en geïdentificeerd zijn en een leesbare bijsluiter in het Nederlands bevatten.
  • Verpakking: Vitamine D-supplementen voor baby’s worden meestal in vloeibare vorm gegeven. Ze moeten een druppelaar bevatten die de aanbevolen dosis van 400 IE vitamine D niet overschrijdt, om mogelijke vergiftiging te voorkomen.
  • Toedieningsvorm: De vitamine D-druppels worden direct in de mond van de baby toegediend. Let erop dat je baby het supplement niet uitspuugt.
  • Vervaldatum: De vervaldatum moet duidelijk vermeld zijn op de vitamine D-supplementen voor baby’s. Gebruik het product niet als het is verlopen, omdat de effectiviteit ervan niet kan worden gegarandeerd.
Paul HogemanKinderarts
“Uit eerder onderzoek blijkt dat er bij kinderen met een kwakkelende gezondheid vaak sprake was van een vitamine D tekort. Door extra vitamine D toe te dienen, werden ze fitter en hadden ze minder last van infecties. Ik ben ervan overtuigd dat een vitamine D tekort veel vaker voorkomt dan alleen bij de groep die wij in het ziekenhuis zien. Als we hier meer inzicht in hebben – met name bij jonge kinderen, van een half jaar tot vier jaar – dan valt er mogelijk preventief gezondheidswinst te boeken.”

Samenvatting

Vitamine D is één van de belangrijkste voedingsstoffen voor je baby. Deze zeer belangrijke voedingsstof zorgt ervoor dat de botten van je kleintje sterk en gezond groeien, dus je moet erop letten dat je baby de juiste hoeveelheid van deze vitamine binnenkrijgt. Bij een vitamine D- tekort kan dit gevolgen voor de gezondheid van je baby hebben. De groei van je baby kan dan stoppen, wat kan leiden tot ziekten zoals rachitis.

Baby’s en kinderen tot 4 jaar krijgen het advies om extra vitamine D te slikken. Zij kunnen het namelijk nog niet voldoende uit hun voeding en uit zonlicht halen. Vergeet niet dat deze producten voortdurend moeten worden gecontroleerd en aangepast door een kinderarts, en als je alle aanwijzigingen opvolgt, zal je baby gezond, gelukkig en met uitstekende reserves aan vitamine D opgroeien!

Vond je ons artikel  over vitamine D en baby’s interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Naumenko: 90945109/ 123rf.com)

Referenties (6)

1. Senan Sanz MR, Gilaberte Calzada Y, Olona Tabueña N, Magallón Botaya R. Conocimientos acerca de la vitamina D y hábitos de prevención de su déficit en las consultas de atención primaria. Semer – Med Fam [Internet]. 2014 Jan 1;40(1):18–26.
Bron

2. Martínez Suárez V, Moreno Villares JM, Dalmau Serra J. Recomendaciones de ingesta de calcio y vitamina D: posicionamiento del Comité de Nutrición de la Asociación Española de Pediatría. An Pediatr [Internet]. 2012 Jul 1;77(1):57.e1-57.e8.
Bron

3. Manzano S. Recomendaciones de uso de vitamina D en Pediatría. 2019;(Marzo 2019):5.
Bron

4. de la Calle Cabrera T. Raquitismo carencial. Raquitismos resistentes. Pediatr Integr [Internet]. 2015;19(7):477–87.
Bron

5. Riancho JA. Osteomalacia y raquitismo. Rev Esp Enfermedades Metab Oseas [Internet]. 2004;13(4):77–9.
Bron

6. Latha MS, Martis J, Shobha V, Shinde RS, Bangera S, Krishnankutty B, et al. Sunscreening agents: A review [Internet]. Vol. 6, Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. Matrix Medical Communications; 2013.p. 16–26.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
Senan Sanz MR, Gilaberte Calzada Y, Olona Tabueña N, Magallón Botaya R. Conocimientos acerca de la vitamina D y hábitos de prevención de su déficit en las consultas de atención primaria. Semer – Med Fam [Internet]. 2014 Jan 1;40(1):18–26.
Ga naar bron
Informatief artikel
Martínez Suárez V, Moreno Villares JM, Dalmau Serra J. Recomendaciones de ingesta de calcio y vitamina D: posicionamiento del Comité de Nutrición de la Asociación Española de Pediatría. An Pediatr [Internet]. 2012 Jul 1;77(1):57.e1-57.e8.
Ga naar bron
Informatief artikel
Manzano S. Recomendaciones de uso de vitamina D en Pediatría. 2019;(Marzo 2019):5.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
de la Calle Cabrera T. Raquitismo carencial. Raquitismos resistentes. Pediatr Integr [Internet]. 2015;19(7):477–87.
Ga naar bron
Medisch onderzoek
Riancho JA. Osteomalacia y raquitismo. Rev Esp Enfermedades Metab Oseas [Internet]. 2004;13(4):77–9.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Latha MS, Martis J, Shobha V, Shinde RS, Bangera S, Krishnankutty B, et al. Sunscreening agents: A review [Internet]. Vol. 6, Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. Matrix Medical Communications; 2013.p. 16–26.
Ga naar bron
Recensies