Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Een gebrek aan vitamine D kan een sterk effect hebben op je lichaam en ook op je geestelijk evenwicht. Het is daarom aan te bevelen vitamine D in te nemen, vooral tijdens het koude seizoen. Als je depot bijzonder uitgeput is, heb je een andere vitamine D dosering nodig dan wanneer je extra supplementen zou nemen om het depot vol te houden.

Om de juiste dosering vitamine D te vinden, is het belangrijk je tekort te kennen en de reacties van je lichaam te kunnen lezen. Als je eenmaal in een goed evenwicht bent, kun je je vitamine D dosering aanpassen aan het seizoen en je voorraden volhouden.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Een tekort aan vitamine D kan ernstige gevolgen hebben voor het lichaam en de psyche. Maar omdat de symptomen veel en gevarieerd zijn, is het vaak moeilijk ze te herkennen.
  • Zelf de vitamine D dosering bepalen is geen goed idee, zeker niet als je met een erg hoge dosering begint. Een overdosis kan het hart en de bloedsomloop aantasten.
  • Wat de dosering van vitamine D betreft, is het belangrijk te onthouden dat een gecombineerde inname met vitamine K aan te bevelen is, omdat deze vitamines een synergistisch effect hebben.

Wat betekent vitamine D dosering?

Vitamine D kun je in supplementen innemen. Het is gebruikelijk een olie in te nemen, maar de vitamine is ook in tabletvorm verkrijgbaar. Het is belangrijk de juiste hoeveelheid vitamine D in te nemen om een tekort te compenseren en de depots op een gezond peil te houden.

Voordat je iets inneemt, moet je eerst in detail uitzoeken wat de juiste dosis voor je is. (Image source: pixabay.com / Steve Buissinne)

De dosering die je nodig hebt hangt van verschillende factoren af. Het hangt er onder andere ook van af hoe je huidige waarden voor de winkels eruit zien. In principe kan het zinvol zijn de reservoirs bij de eerste therapie met een hoge dosering te vullen en de waarde bij de dosering later te verlagen.

Achtergrond: Wat je moet weten over vitamine D dosering

Wat zijn de symptomen van een vitamine D tekort?

Je kunt een vitamine D tekort hebben als je een of meer van de volgende symptomen opmerkt

  • Je hebt vaak last van infecties of ziektes
  • Je voelt je moe en vermoeid
  • Je hebt last van depressieve stemmingen of neerslachtigheid.
  • Je hebt last van haaruitval.
  • Je hebt pijn in je botten.
  • Je wonden genezen niet goed.
  • Je spieren doen pijn.

Natuurlijk kunnen de symptomen ook een andere basis hebben. Maar omdat het niet ongewoon is dat mensen in Duitsland een tekort aan vitamine D hebben, is het raadzaam je arts te laten nagaan of jij dat ook hebt. Normaal gesproken kan een tekort vrij snel en gemakkelijk verholpen worden met de juiste dosering.

Hoe kan ik de vitamine D dosering berekenen?

Om de juiste vitamine D dosis te vinden, moet je je huidige vitamine D niveau kennen. Je kunt dit van je arts krijgen. Als je deze waarde hebt, kun je een van de behoeften calculators op het internet gebruiken. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de juiste eenheden gegeven worden. Het kan nodig zijn hier een omrekening te gebruiken.

Er zijn rekenmachines die met ng/ml werken. De dosering voor vitamine D wordt dan gegeven in internationale eenheden. De afkorting hiervoor is I.E. Het is echter niet ongewoon dat je concentratie in een laboratoriumrapport in nmol/l gegeven wordt. Bij het berekenen van je behoeften is het belangrijk dat je de juiste eenheden gebruikt.

Een waarde van nmol/l wordt met een factor 2,5 verhoogd ten opzichte van een waarde van ng/ml.

Op voedingsmiddelen of voedingssupplementen kan het vitamine D gehalte in µg vermeld zijn. Eén µg is de waarde van 40 I.U.

Als je niet zelf de omrekening wilt doen, kun je op het internet rekenmachines vinden om je behoeften te berekenen en zo een vitamine D dosering samen te stellen.

Hoe werkt de vitamine D dosering calculator?

Om je een beter idee te geven van hoe de rekenmachine werkt, volgt hier een voorbeeld. Het vitamine D gehalte wordt gegeven in nmol/l. In het voorbeeld is het 100. In het voorbeeld is dat 100 en dus 40 ng/ml. In de volgende stap zijn de volgende gegevens nodig:

Data Voorbeeldwaarde
Lichaamsgewicht in kg 70
Huidig vitamine D niveau in ng/ml 40
Gewenst vitamine D niveau in ng/ml 60
Initiële dosis voor een periode van 7 dagen 140.000 I.U.
Onderhoudsdosis per dag 2.800 I.U. tot 4.200 I.U.

Als je dus de informatie geeft over je huidige niveau en je lichaamsgewicht, kun je informatie krijgen over de dosis om de voorraden aan te vullen en over de dosis die nodig is voor onderhoud.

Welke vitamine D dosering voor kinderen en zwangere vrouwen?

Baby’s en kinderen, en ook zwangere vrouwen, hebben verschillende vitamine D behoeften. Het wordt aanbevolen om baby’s vanaf de geboorte vitamine D te geven. De reden hiervoor is dat ze maar heel weinig tijd in direct zonlicht doorbrengen. Als ze in de zon zijn, zijn ze meestal heel goed beschermd door kleding of zelfs zonnebrandcrème. Daarom moeten pasgeborenen tijdens hun eerste levensjaar 400 – 500 IE per dag krijgen.

Na het eerste levensjaar kan de dosering dan verhoogd worden tot 500 – 600 IE. Ook hier is een combinatie met vitamine K zinvol.

Wat zwangere vrouwen betreft, neemt men aan dat inname van vitamine D het risico op vroeggeboorte kan verminderen. Studieresultaten met deze focus werden samengevat door een team van wetenschappers uit Zwitserland. De resultaten toonden aan dat zwangere vrouwen die een placebo innamen meer kans hadden op een vroegtijdige bevalling dan vrouwen die vitamine D innamen.

Het is echter nog steeds niet duidelijk of de studies voldoende zijn om een aanbeveling te doen voor een extra inname van vitamine D tijdens de zwangerschap. Er wordt ook herhaaldelijk beweerd dat het innemen van vitamine D het risico op zwangerschapsvergiftiging kan verminderen.

Studies hebben aangetoond dat het peil van vitamine D tijdens de zwangerschap meestal daalt. Men meent echter ook dat een te hoog peil evenmin wenselijk is. Het kan later tot voedselallergieën bij het kind leiden. Daarom wordt zwangere vrouwen aangeraden hun arts te raadplegen en hun peil te laten controleren alvorens vitamine D te nemen.

Is een aparte vitamine D dosis gezond?

Er is geen algemeen antwoord op de vraag of een aparte vitamine D dosis gezond is. Het hangt af van de dosering. Maar omdat een te lage dosis weinig effect heeft op het lichaam, maar een te hoge dosis schade kan veroorzaken, is het altijd beter om met je arts te praten.

Je kunt je vitamine D gehalte laten testen. Deze test wordt echter niet door de ziektekostenverzekering gedekt. Het kost ongeveer 30 euro. Op basis van de resultaten kan je arts je aanbevelingen geven over de dosering. In het algemeen is het een goed idee om je vitamine D peil na een paar maanden opnieuw te laten controleren. Zo kun je controleren of je depot voldoende gevuld is.

Hoe vaak kan ik vitamine D innemen?

In principe is de aanbeveling om elke dag vitamine D in te nemen. Je hebt echter ook de mogelijkheid om het slechts om de twee dagen in te nemen. In dat geval moet de dosering echter verhoogd worden. Als je niet elke dag vitamine D wilt innemen, kun je de vitamine D dosering om de twee dagen verdubbelen.

Je kunt elke dag vitamine D supplementen innemen. Je hebt echter ook de mogelijkheid om een tweedaags ritme te gebruiken. (Image source: pixabay.com / rawpixel)

Theoretisch kun je ook een vitamine D depot opbouwen door eenmalig grotere hoeveelheden in te nemen, maar alleen met tussenpozen van weken of maanden. Het is echter niet bewezen dat dit echt effectief is. Omdat ook overdosering kan voorkomen, wordt deze vorm van inname niet aanbevolen.

Hoeveel vitamine D per dag?

Hoeveel vitamine D je per dag moet innemen hangt van verschillende factoren af. Het is belangrijk voor je om te weten dat het geen nut heeft om te weinig vitamine in te nemen. Een permanente overdosis, zelfs van kleine hoeveelheden, kan echter een negatief effect hebben op het lichaam. Factoren voor de juiste dosering zijn:

  • Tekort
  • Zon
  • Seizoen
  • Leeftijd
  • Ziekten

Als je een deficiëntie hebt, moet de aanvangstherapie hoger ingesteld worden dan voor iemand die geen deficiëntie heeft. Als je niet veel buiten komt, heb je een hogere dosis vitamine D nodig. Vooral de tijd van het jaar is belangrijk. De behoefte aan vitamine D is vooral hoog tussen oktober en april.

Leeftijd speelt ook een rol. Baby’s en kinderen hebben een andere dosering nodig dan volwassenen. Het is ook belangrijk te weten of je een medische aandoening hebt. Sommige ziekten of zelfs sommige medicijnen kunnen de opname van vitamine D aanzienlijk belemmeren. In dat geval moet de dosering hoger zijn. In dit geval moet de dosering hoger zijn.

De aanbevelingen voor vitamine D dosering voor gezonde volwassenen:

Basis Vitamine D3 Vitamine K2 MK7
Initiële therapie om een tekort te compenseren Eenmaal 50.000 IE, Dagelijks 10.000 IE gedurende een periode van 30 dagen 200 µg/dag
Onderhoud in de winter Dagelijks 3000 – 5000 IE 150 – 200 µg/dag
Onderhoud in de zomer Dagelijks 400 – 2000 IE 150 – 200 µg/dag

Vitamine D moet altijd samen met vitamine K2 ingenomen worden, zodat het lichaam het optimaal kan verwerken en opnemen. Als je vitamine D neemt maar tegelijk een tekort aan vitamine K hebt, kan vitamine D in feite schade aan je lichaam toebrengen. Het is mogelijk dat bloedvaten en weefsel verkalken.

Belangrijk: Je moet vitamine D altijd ’s morgens innemen. De vitamine heeft een stimulerend effect op serotonine. Dit is je feel-good neurotransmitter. Als het gestimuleerd wordt, daalt het melatoninegehalte. Maar je hebt melatonine nodig voor een rustgevende slaap.

De aanbevelingen voor vitamine D dosering op oudere leeftijd:

Basis Vitamine D3 Vitamine K2 MK7
Initiële therapie om een tekort te compenseren Eenmaal 50.000 IE, Dagelijks 10.000 IE gedurende een periode van 6 weken 200 µg/dag
Onderhoud in de winter Dagelijks 5000 IE 150 µg/dag
Onderhoud in de zomer Dagelijks 1000 – 2000 IE 150 µg/dag

Op oudere leeftijd vindt het lichaam het veel moeilijker om vitamine D uit de zon te halen. Daarom is het belangrijk de dosering op dit punt aan te passen. Soms wordt aanbevolen om op oudere leeftijd in het algemeen vitamine D in te nemen, ook als de voorraden nog niet leeg zijn en er geen symptomen van een tekort zijn.

Wat gebeurt er bij een overdosis vitamine D?

Normaal gesproken is een overdosis vitamine D onwaarschijnlijk. De reden hiervoor is dat je elke dag grote hoeveelheden zou moeten innemen om deze overdosis te bereiken. Het is echter belangrijk dat je weet wat dit zou inhouden. Als er te veel vitamine D in je lichaam is,

kan acuut een overdosis optreden. Maar het kan zich ook chronisch ophopen. Zeer hoog gedoseerde supplementen zijn hier een trigger. Als je 300.000 IE of meer in één keer inneemt, is vergiftiging mogelijk. Als je je lichaam gedurende enkele maanden minstens 200 maal de aanbevolen dosis geeft, kan chronische vergiftiging optreden.

Als er een verhoogd gehalte aan vitamine D in het bloed is, kan het eiwit CRP slechts in kleine hoeveelheden aanwezig zijn. Dit kan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten bevorderen. Maar er kunnen ook andere symptomen optreden

  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Spierzwakte
  • Groeistoornissen
  • Gewichtsverlies
  • Psychosen
  • Osteoporose
  • Nierfalen

Welke alternatieven zijn er voor de dosering van vitamine D?

Natuurlijk is het niet altijd nodig om je lichaam extra vitamine D te geven in de vorm van een voedingssupplement. Vooral als je geen of slechts een gering gebrek hebt en het eerst met anderen wilt bestrijden, zijn er nog enkele alternatieven. Het is belangrijk te weten waar het lichaam eigenlijk vitamine D vandaan haalt en waar je op moet letten

  • Zon: Je lichaam is in staat zelf vitamine D aan te maken. Daarvoor heeft het echter zonlicht nodig. Mensen die in zonnige landen wonen hebben zelden een tekort aan vitamine D. In Duitsland is de situatie anders. Vitamine D wordt door het lichaam gevormd door de zonnestralen die je huid bereiken. UVB straling is noodzakelijk voor het lichaam. Het wordt gevormd in de huid. Als je veel tijd in de zon doorbrengt, stijgt je vitamine D peil aanzienlijk. In de zomer produceert je lichaam ongeveer 20.000 IU vitamine D in een periode van 30 minuten. Daarom is het, vooral in de zomer, voldoende om één keer per dag zonder zonnebrandcrème een korte tijd direct in de zon te gaan.
  • Voeding: Het lichaam haalt ongeveer 10 tot 20 % van de vitamine D die het nodig heeft uit voedsel. Als je op zoek gaat naar voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D, zul je al snel merken dat dit vooral geldt voor producten die veel vet bevatten. Je kunt meer zeevis eten, zoals haring of zalm en makreel. Als je niet van vis houdt, is eigeel ook een bron, maar de hoeveelheid vitamine D in eigeel is vrij klein. Paddestoelen bevatten ook vitamine D.

Om je volledige vitamine D behoefte via de voeding te kunnen dekken, zou je per dag ongeveer 400 gram zeevis moeten eten of 10 liter melk moeten drinken. 20 eieren zou ook een alternatief zijn.

Overigens verhindert zonnebrandcrème de aanmaak van vitamine D door je lichaam. Dit betekent niet dat je altijd zonnebrandcrème moet nemen. Dit betekent niet dat je altijd zonder zonnebrandcrème de zon in moet gaan. Afhankelijk van je huid wordt echter aangeraden elke dag 10 tot 30 minuten in de zon te gaan zonder zonnebrandcrème.

Feiten en cijfers over vitamine D dosering

Om te kunnen beoordelen of de vitamine D dosering die je gekozen hebt echt bij je past, is het belangrijk te weten waar je op moet letten en hoe je een tekort in de eerste plaats kunt opsporen.

Bestaat er een test op vitamine D tekort?

Natuurlijk heb je het recht naar je arts te gaan en een bloedmonster te laten nemen om informatie te krijgen over je huidige vitamine D gehalte. Maar niet iedereen wil hiervoor meteen naar de dokter gaan. De vraag is dus of er werkelijk een test is voor een vitamine D tekort. Het bestaat wel degelijk.

Je kunt je vitamine D gehalte zelf meten met een testkit. Een bezoek aan de dokter is echter altijd de meest betrouwbare optie. (Image source: pexels.com / Pranidchakan Boonrom)

Je kunt online een testkit bestellen om te weten te komen wat je niveaus zijn. Je zult echter een monster van je bloed moeten opsturen om het in een laboratorium te laten onderzoeken. Je neemt drie druppels bloed af door in het topje van je vinger te prikken. De kit wordt geleverd met een droge bloedkaart. Dit maakt het gemakkelijk om de monsters op te sturen.

Er is bijna geen verschil in prijs tussen de thuistest en de test bij de dokter. Maar omdat niet iedereen graag naar de dokter gaat en lange wachttijden soms een probleem zijn, kan een testkit nuttig voor je zijn.

Conclusie

Vitamine D dosering is een bijzonder belangrijke factor als je je voorraden wilt aanvullen en een tekort wilt tegengaan. Ook al is vitamine D zonder recept verkrijgbaar, toch is het aan te raden de dosering niet zomaar in eigen hand te nemen. Het is beter om eerst je huidige niveau te laten bepalen.

Een overdosis vitamine D is heel zeldzaam. Maar als dat zo is, kan het een blijvend effect op je lichaam hebben. Vooral als je je depot met een hoge dosis wilt aanvullen, is het daarom belangrijk medisch advies in te winnen.

Het is nooit verkeerd om naar je vitamine D gehalte te kijken en je lichaam van de belangrijke vitamine te voorzien als het zelf niet in staat is geweest een voldoende depot op te bouwen.

Beeldbron: pexels.com / rawpixel.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies