Laatst bijgewerkt: 17-12-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

25Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

93Verzamelde opmerkingen

Je hebt vast wel eens van vitamine C gehoord. Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is de bekendste vitamine en wordt door veel mensen als onmisbaar gezien. Vitamine C draagt onder andere bij aan een goede weerstand en energie. Hoewel het meest bekende effect van de vitamine het antioxidante effect is, heeft deze vitamine nog veel meer positieve eigenschappen die je niet mag missen.

Vitamine C is een essentiële verbinding voor de vorming van collageen, waardoor je huid, tanden en bloedvaten in goede conditie blijven. Samen met het vermogen om de gunstige effecten van andere supplementen te versterken, maakt dit het een interessant product voor iedereen die geïnteresseerd is in de positieve effecten van supplementen.

Belangrijk om te weten

 • Vitamine C is een essentiële stof voor het behoud van een goed functionerende stofwisseling, waardoor het collageen in een goede conditie blijft.
 • Een gebrek aan vitamine C veroorzaakt scheurbuik, een vreselijke ziekte die zelfs dodelijk kan zijn in zijn meest serieuze variant.
 • Vitamine C-supplementen worden als veilig beschouwd, hoewel de meest gevoelige mensen last kunnen krijgen van hun maag en darmen.

Onze selectie: De beste vitamine C-supplementen op de Nederlandse markt

Hieronder vind je een selectie met de beste vitamine C-supplementen die op de Nederlandse markt beschikbaar zijn. We hebben bij het opstellen van deze lijst rekening gehouden met factoren als kwaliteit, prijs en de mening van andere kopers. Met deze lijst heb je een handig overzicht van de beste artikelen die er momenteel verkrijgbaar zijn.

Het beste liposomale vitamine C-supplement

Dit supplement in druppelvorm van het merk Sundt is glutenvrij en suikervrij. Het onderscheidt zich ook van andere merken dankzij het liposomale productieproces. Deze innovatieve inkapselingsmethode garandeert een betere opname van vitamine C.

Het supplement bevat geen genetisch gemanipuleerde stoffen, bevat geen dierlijke ingrediënten en is geschikt voor veganisten. Dit vitamine supplement kan je helpen om de collageenvorming te bevorderen, het ijzergebruik te verbeteren en je immuunsysteem te versterken. De inhoud van het flesje bedraagt 250 ml, goed voor 50 porties.

De beste vitamine C-bruistabletten

Veel mensen vinden het aantrekkelijker om een bruistablet in te nemen dan een normaal tablet of een capsule. Dat komt in de meeste gevallen door de aangename smaak en het gemak waarmee je de bruistabletten inneemt.

Deze bruistabletten van Davitamon hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het supplement combineert een hoge dosering vitamine C (750% van de ADH) met vitamine D (200% van de ADH), selenium (100% van de ADH) en zink (100% van de ADH) in één bruistablet. Het helpt op die manier bij een verbeterde weerstand, meer energie, minder stress en een sterker immuunsysteem.

De beste vitamine C-kauwtabletten


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Een andere optie zijn kauwtabletten. Ook hierbij hoef je geen groot tablet in één keer door te slikken. Onze favoriete kauwtabletten zijn de tabletten van Roter. De kauwtabletten geven je natuurlijke weerstand een extra boost en zijn lactose- en glutenvrij.

Een lange tijd al kiezen miljoenen mensen voor de supplementen van Roter. Het vertrouwde merk is in 1938 opgericht door een Nederlands apotheker-echtpaar en is vooral bekend om zijn vitamine C: het gele potje met de zwarte deksel en de lekkere smaak van de tabletjes.

Het beste vitamine C-supplement tegen vermoeidheid


AffiliateLink


Vitamine C 1000 mg, 240 Tablets | draagt ​​bij tot de vermindering van vermoeidheid en vermoeienis | Veganistisch | van Zenement

VOORDELEN VAN VITAMINE C: vermindert vermoeidheid en uitputting.
MAXIMAAL VERMOGEN: formule met 1000 mg vitamine C per tablet, in een fles met 240 veganistisch tabletten (8 maanden opslag). 23,8 mm x 10 mm tabletformaat.
100% VEGANISTISCH: We maken geen gebruik van GGO-materiaal en is 100% plantaardige ingrediënten, geen conserveermiddelen en geen kunstmatige kleurstoffen. Zonder gluten, melk, lactose, soja, gist, zoetstoffen of kunstmatige smaakstoffen.
PREMIUM KWALITEIT: Made in Europa aan strenge kwaliteits- en veiligheidscontroles onderhevig en de zuiverste ingrediënten. We volgen de strenge protocol van Good Manufacturing Practice (GMP in het Engels).
100% TEVREDENHEIDSGARANTIE: Als u niet helemaal tevreden bent, zullen wij uw geld terug!

Het vitamine C-supplement van ZENement helpt tegen vermoeidheid en uitputting. De fles bevat 270 capsules, wat voldoende is voor een voorraad van 8 maanden. Ieder tablet bevat 1000 mg vitamine. Het product is 100% plantaardig en dus ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Het supplement is bovendien vrij van gluten, melk, lactose, soja, gist en kunstmatige zoet- en smaakstoffen. Het is gemaakt in Europa, volgens de strenge Europese veiligheidsnormen.

De beste vitamine C-boost voor je immuunsysteem


AffiliateLinkDe immuunbooster van Sundt Supplements zit boordevol met goede stoffen die je immuunsysteem versterken. De hoofdingrediënten zijn zink, vitamine C en vitamine D3. Deze combinatie zorgt voor een complete boost voor je immuunsysteem.

De capsules zijn gemakkelijk in te nemen en geven je meer energie. Het product is bovendien gluten- en suikervrij. De liposomale formule zorgt voor een betere opname door het lichaam en een groter gewenst effect van het supplement.

Shopgids: Wat je moet weten over vitamine C

Vitamine C, of ascorbinezuur, is een van de meest populaire vitaminen op het gebied van voeding. De vitamine is essentieel voor het onderhoud van onze lichaamsweefsels, voor de ontwikkeling van onze immuniteit en voor de bescherming van het neuronaal weefsel. Het lichaam kan de stof niet zelf produceren, deze moet via onze voeding worden verkregen.

Portret van een mooi glas van de vrouwenholding met smakelijk sap

De manier waarop je jezelf voedt, heeft een groot effect op je algemene welzijnsgevoel.
(Bron: lenetstan: 43640243/123rf.com)

In 1749 ontdekte James Lind, een Schotse arts, een substantie die aanwezig is in citrusvruchten en die kan worden gebruikt om scheurbuik te genezen, een ziekte die veel voorkwam bij zeevaarders uit die tijd. In 1932 isoleert Dr. Albert Szent-Györgyi deze stof en geef het de huidige naam van ascorbinezuur, beter bekend als vitamine C.

In het verleden was een tekort aan vitamine C een echt probleem en eiste het het leven van honderdduizenden mensen op. Tegenwoordig is het zeer zeldzaam om een problematisch gebrek aan deze vitamine te krijgen, hoewel het wel mogelijk is om lage niveaus te vinden bij bepaalde groepen mensen, zoals bijvoorbeeld rokers.

Wat is vitamine C precies?

De term vitamine is samengesteld uit het Latijnse woord vita (leven) en het achtervoegsel amine (organische verbinding). Het verwijst naar een groep stoffen die de enzymatische en hormonale activiteit van het menselijk lichaam reguleren. Omdat het organisme niet in staat is om vitamine C zelf aan te maken, moet deze stof via onze voeding worden verkregen.

Vitamine C maakt deel uit van de groep van in water oplosbare vitaminen. Een kenmerk van deze groep stoffen, waaronder vitamine B,  is dat ze gemakkelijk  via de urine uitgescheiden kunnen worden als je er teveel van binnen krijgt. Het is daarom bijna onmogelijk om teveel ascorbinezuur binnen te krijgen.

Vitamine C-letters gemaakt van citrusvruchten

De functies van vitamine C houden verband met de stabilisatie en de bescherming van verschillende lichaamsweefsels.
(Bron: Rasulova: 80695498/123rf.com)

Ieder soort lichaamsweefsel zoals onze huid, neuronen en klieren, slaan verschillende hoeveelheden vitamine C op. De bijnieren, eierstokken en teelballen behouden daarbij de hoogste concentraties aan ascorbinezuur. Er wordt aangenomen dat deze organen grote hoeveelheden vitamine C nodig hebben om voldoende hormonen te kunnen blijven produceren.

Hoe werkt vitamine C?

Hoewel de bekendste functie van vitamine C misschien het antioxiderende effect is, heeft deze vitamine nog veel meer handige functies die gerelateerd worden aan de stabilisatie en bescherming van onze verschillende lichaamsweefsels. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste functies van ascorbinezuur:

 • Collageenvorming: Vitamine C bevordert de verschijning van genen die de vorming van collageen reguleren en werkt als een co-factor als het gaat om het stabiliseren van de aminozuren die nodig zijn voor de synthese van deze verbinding, die erg belangrijk is voor onze huid, tanden, haar en gewrichten.
 • Vorming van intercellulair materiaal: Dit materiaal fungeert als een soort “cement”, verenigt cellen en weefsels en zorgt voor de stabiliteit van de verschillende componenten van ons lichaam.
 • Cutaan enzymatisch afweersysteem: Ascorbinezuur, in combinatie met vitamine E, helpt om vrije radicalen op te vangen en te elimineren, die, tenminste gedeeltelijk, verantwoordelijk zijn voor de veroudering van onze huid.
 • Remming van melanogenese: Vitamine C remt de ontwikkeling van melanogenese of de aanmaak van melanocyten (gepigmenteerde cellen), waardoor de vorming van huidvlekken, zoals chloasma of seniele vlekken, voorkomen kunnen worden.
 • Neuronale ontwikkeling: Het is bewezen dat hersenweefsel, met name ontwikkelende neuronen, een grote hoeveelheid vitamine C nodig hebben voor voldoende rijping.
 • Neurale bescherming: Ook volwassen neuronen hebben grote hoeveelheden ascorbinezuur nodig om zichzelf te beschermen tegen de oxidatieve stress die wordt veroorzaakt door hun hectische activiteit.
 • IJzeropname: Ascorbinezuur is in staat om zich te binden aan het ijzermolecuul, dat ook uit voedsel of supplementen wordt verkregen, waardoor de opname ervan in het darmkanaal wordt bevordert.
 • Bescherming van het hart: Er wordt aangenomen dat vitamine C een antioxiderend effect heeft op het ‘slechte cholesterol’, oftewel LDL, waardoor de oxidatie ervan en de daaropvolgende accumulatie in de slagaders worden vermeden, en daarmee ook de gevreesde plaque (adervernauwing).
 • Synthese van L-carnitine: Vitamine C is een belangrijke co-factor voor de aanmaak van L-carnitine. Dit aminozuur oefent belangrijke functies uit in het energiemetabolisme en versnelt het verbranden van vet voor zijn de omzet in energie.

Vandaag de dag zoeken experts verder naar nieuwe functies van ascorbinezuur. De vitamine wordt momenteel gebruikt als een experimentele behandeling voor allergische reacties als hooikoorts, oculaire degeneratie veroorzaakt door veroudering, Cystic Fibrosis of zelfs mogelijk als antikanker-therapie.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C?

De aanbevolen dagelijkse dosis van vitamine C is in de loop van de jaren veranderd. Aanvankelijk werd er een inname van 10 mg ascorbinezuur per dag aanbevolen, genoeg om de symptomen van scheurbuik op afstand te houden. Tegenwoordig wordt een inname van 100 mg per dag aanbevolen om ook te profiteren van alle andere eigenschappen van vitamine C.

Zeker is in ieder geval dat experts niet in staat zijn om een optimale dosis vitamine C te vinden die op de hele bevolking van toepassing is. Vermoed wordt dat de benodigde hoeveelheid ascorbinezuur verschilt per persoon, afhankelijk van factoren als genetische verschillen, ziekten en de snelheid van de stofwisseling van de persoon in kwestie.

Mensen die voldoende fruit en groenten eten, krijgen over het algemeen een hoeveelheid vitamine C binnen die rond de 200 tot 250 mg per dag ligt. Deze personen hebben lagere cardiovasculaire ziektecijfers en een langere levensverwachting.

Naar verwachting biedt een consumptie van 100 tot 250 mg vitamine C per dag de grootste gezondheidsvoordelen.

Hoe wordt vitamine C opgenomen?

Hoewel vitamine C intraveneus (via de aders) kan worden toegediend, wordt het vaker ingenomen via de voeding of orale supplementen. De opname van ascorbinezuur vindt in de laatste 2 gevallen voornamelijk in het maag-darmstelsel plaats. De opname is hoog en bereikt de 90%, als de vitamine verspreid over de dag in kleine hoeveelheden wordt ingenomen.

Aan de andere kant, als een zeer hoge dosis vitamine C, bijvoorbeeld een hoeveelheid van 1000 tot 2000 mg wordt ingenomen, wordt de opname van de stof drastisch verminderd tot 40%. En niet alleen dat, het grootste deel van het ascorbinezuur dat op deze manier wordt verkregen, zal zijn gunstige effect verliezen en in de volgende uren direct via de urine het lichaam weer verlaten.

Citrus Fruit witn vitamine C

Citrusvruchten bevatten veel vitamine C.
(Bron: Lightwise: 24220551/ 123rf.com)

Om deze reden wordt het aanbevolen om gedurende de dag kleine doses vitamine C (30 – 100 mg) te gebruiken, om zo zeker te zijn van de opname van de stof. Ons lichaam kan een totale concentratie van ascorbinezuur tot 2000 mg opslaan. Overtollige vitamine C wordt afgescheiden om een overmatige inname te voorkomen.

Wist je al dat de meeste zoogdieren in staat zijn om vitamine C uit andere voedingsstoffen te produceren? Mensen zijn echter niet in staat om dit zelf te doen en moeten de vitamine via voedsel of een supplement binnenkrijgen.

Wat zijn de symptomen van een vitamina C-tekort?

Het gebrek aan ascorbinezuur was vooral problematisch in de vijftiende en zestiende eeuw. Het veroorzaakte in die tijd de ziekte en dood van ontelbare zeelieden die zich aan het avontuur waagden en maanden op boten doorbrachten zonder toegang tot vers voedsel, als citrusvruchten. Het resultaat was een grote golf aan gevallen van scheurbuik.

De ziekte kent 2 verschillende fasen. De eerste fase van scheurbuik manifesteert zich als onverklaarde vermoeidheid. Dit kan ook gepaard gaan met een onevenwichtigheid in onze stofwisseling die voor gewichtstoename en uiteindelijk obesitas kan zorgen. Dit zijn de meest voorkomende effecten in onze huidige samenleving.

Fruits and vegetables rich in vitamin c with white word inscription by chalk.

Er zijn veel verschillende voedingsmiddelen die vitamine C bevatten.
(Bron: Przemyslaw Ceglarek: 87942962/123rf.com)

Als het gebrek aan ascorbinezuur groter wordt, zal de tweede fase van scheurbuik beginnen, die zelfs een dodelijke afloop kan hebben. Tegenwoordig is dit stadium zeer zeldzaam en verschijnt het alleen bij intens ondervoede personen. De symptomen en tekenen van deze fase van scheurbuik vind je in de volgende lijst:

 • Bloeden en spontane bloedingen: Naarmate het intercellulaire ‘cement’ dat de cellen samenhoudt verslechtert, worden de bloedvaten broos en ontstaan er gemakkelijk bloedingen.
 • Verzwakt tandvlees en tanden: Naarmate de intercellulaire verbindingen verzwakken, bloedt het tandvlees gemakkelijk en kunnen tanden uit gaan vallen.
 • Vermoeidheid en zwakte: De afwezigheid van vitamine C maakt het moeilijk om energie te krijgen en veroorzaakt een gevoel van vermoeidheid.
 • Moeilijkheden met het genezen van wonden: Ascorbinezuur is essentieel voor de genezing en synthese van collageen. Wonden kunnen niet goed of enkel zeer langzaam genezen bij de afwezigheid ervan.
 • Bloedarmoede: Het bloeden in combinatie met de moeite met het absorberen van ijzer, veroorzaakt door een gebrek aan vitamine C, zal uiteindelijk bloedarmoede veroorzaken.
 • Gebrek aan motivatie, gevoel van verdriet en psychiatrische stoornissen: Vitamine C is essentieel voor het behoud van onze neuronale gezondheid. Het gebrek eraan zal een reeks psychiatrische en neurologische symptomen veroorzaken, die kunnen variëren van een eenvoudige apathie tot paranoia en hypochondrie.
 • Ernstige infecties: Het immuunsysteem vereist grote hoeveelheden vitamine C om enzymatische verbindingen te kunnen ontwikkelen die infecties kunnen bestrijden. Het ontbreken van ascorbinezuur zal je daarom vatbaar maken voor allerlei ziekten.

Wie heeft er een extra hoog risico om aan een vitamine C-tekort te lijden?

Dankzij de toegenomen beschikbaarheid van vers voedsel en vitaminesupplementen, krijgen de meeste mensen voldoende ascorbinezuur binnen. Zo’n 5% van de bevolking heeft echter een grotere kans om aan een vitamine C-tekort te lijden. Dit geldt vooral als je tot een van de volgende groepen behoort:

 • Rokers: Bij mensen die roken is de kans groter dat ze aan een ascorbinezuurgebrek lijden (18% versus 5% van de algemene bevolking).
 • Vrouwen die orale contraceptie nemen: Het gebruik van voorbehoedmiddelen door vrouwen wordt in verband gebracht met een afname van het vitamine C-gehalte.
 • Alcoholisten: Mensen die teveel alcohol drinken, lijden vaak aan voedingstekorten, waaronder meestal een vitamine C-gebrek.
 • Kinderen en ouderen: Kinderen en ouderen hebben dagelijks vitamine C nodig. Als hun voedingspatroon niet met zorg wordt uitgedacht, lopen ze het risico om een tekort aan deze stof binnen te krijgen.
 • Mensen met eetstoornissen: Mensen met zeer restrictieve diëten, zoals in het geval van anorexia nervosa, kunnen op den duur last krijgen van een tekort aan ascorbinezuur.
 • Beperkte diëten: Er zijn gevallen bekend van een vitamine C-tekort bij allergische mensen die een weinig gevarieerd dieet consumeren. Ook hebben personen die om welke reden dan ook de consumptie van fruit en groenten vermijden, een verhoogd risico op een tekort.

Mensen die tot de bovenstaande groepen behoren, moeten vooral alert zijn op het optreden van symptomen die overeenkomen met de effecten van scheurbuik. Gelukkig is deze ziekte heel gemakkelijk te behandelen. De inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C en ascorbinezuursupplementen verlichten de symptomen al binnen 24 uur.

Terry MartinDirecteur van het Delphi Smoking Cessation Forum
“Geschat wordt dat rokers een extra dagelijkse inname van 35 mg vitamine C nodig hebben, ten opzicht van niet-rokers. “.

In welke voeding zit vitamine C?

Vitamine C zit vooral in groente, fruit en aardappelen. Met name citrusvruchten en bessen zijn rijk aan ascorbinezuur, evenals bepaalde groenten, zoals broccoli. In de onderstaande tabel vind je alle informatie over voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C:

Voedingsmiddel (100 gram) Hoeveelheid vitamine C (mg) % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (100 mg)
Moringa 3000 3000%
Acerola 1600 1600%
Guave 300 300%
Zwarte bes 200 200%
Rode paprika 190 190%
Peterselie 130 130%
Kiwi 90 90%
Druif 90 90%
Broccoli 80 80%
Spruitjes 80 80%
Groene paprika 60 60%
Persimmon 60 60%
Papaja  60 60%
Aardbei  60 60%
 Sinaasappel 50 50%
Citroen 40 40%
Grapefruit 30 30%
Spinazie 30 30%
Kool 30 30%
Aardappel (met schil) 20 20%

Het is belangrijk om te weten dat de bovenstaande tabel de hoeveelheid vitamine C toont die aanwezig is in rauw voedsel. Als je het voedsel kookt, zal het gehalte aan ascorbinezuur veranderen, in de meeste gevallen door te verminderen. Het wordt daarom aanbevolen om  het voedsel zoveel mogelijk rauw of gaar te consumeren.

In het geval van voedingsmiddelen die niet rauw gegeten kunnen worden, zoals bijvoorbeeld aardappelen, is het aan te raden om ze zo kort mogelijk te koken en kookmethodes te gebruiken die een grotere hoeveelheid vitamines behouden. Zo behoud je bij het bakken van aardappelen met schil het ascorbinezuur veel beter dan wanneer je ze zonder schil bereidt.

lime background

Citroenen bevatten een hoog vitamine C-gehalte en zijn daarom ideaal om onze vitamine C-consumptie mee te verhogen.
(Bron: Ventrella: 29796800/ 123rf.com)

Waar is vitamine C goed voor?

Een voedingspatroon dat rijk is aan vitamine C helpt de homeostase (het vermogen om het interne evenwicht te behouden) van het lichaam te behouden. De voordelen van de consumptie van ascorbinezuur zullen al binnen enkele uren of dagen na inname duidelijk worden en een positieve invloed hebben op onder andere je huid, botten, hersenen en immuunsysteem:

 • Bescherming van de huid: De vitamine C die wordt opgeslagen in je huid beschermt de opperhuid tegen de werking van zonlicht en straling.
 • Vertragen van verouderingsproces: Ascorbinezuur vertraagt de afbraak van de huid en andere weefsels, waardoor het verouderingsproces wordt vertraagd.
 • Gevoel van energie en vitaliteit: Een voldoende hoeveelheid vitamine C zal bijdragen aan een goed werkend energiemetabolisme en zal gevoel van vermoeidheid en ongemak verlichten.
 • Verminderen van cardiovasculaire risico’s: Door oxidatie en het ontstaan van atheroomplaques te voorkomen, zal vitamine C het risico op cardiovasculaire complicaties te verminderen.
 • Afname van de symptomen van bloedarmoede: Een voedingspatroon dat rijk is aan vitamine C bevordert de opname van ijzer en verlicht de anemische symptomen. Dit is vooral belangrijk voor veganisten en vegetariërs, omdat het ijzer dat aanwezig is in voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong moeilijker wordt opgenomen dan dat van dierlijke producten.
 • Gewichtscontrole: Vitamine C is essentieel voor de synthese van L-carnitine en voor het juiste metabolisme van vetten. Optimale hoeveelheden van de vitamine bevorderen de lipolyse (vetverbranding) en helpen om het lichaamsgewicht onder controle te houden.
 • Genezing van zweren, brandwonden en andere soorten wonden: Hoge niveaus van ascorbinezuur dragen bij aan de vorming van collageen en andere huidcomponenten die nodig zijn voor een snelle genezing van wonden.
 • Vermindering van hersteltijd: Er bestaan studies die een verband tonen tussen een hoge vitamine C-consumptie en een kortere hersteltijd, dankzij minder intense symptomen.
 • Afname van urinezuurwaarden: Teveel urinezuur in je lichaam wordt gerelateerd aan het ontstaan ​​van ziekten zoals jicht. Verschillende onderzoeken tonen aan dat vitamine C-consumptie helpt om het urinezuurgehalte in het bloed te verlagen.

De effecten van vitamine C worden nog steeds verder bestudeerd. Er bestaat een kans dat deze stof ook de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer kan vertragen, de symptomen van verschillende allergieën kan verlichten, het chronisch vermoeidheidssyndroom kan behandelen of kan werken als een analgeticum. De meest recente onderzoeken naar deze stof zijn in ieder geval veelbelovend.

Aan wie wordt het aangeraden om een vitamine C-supplement te nemen?

Het wordt aanbevolen om je voorraad vitamine C zoveel mogelijk uit een gezond voedingspatroon te halen. Soms is dat echter lastig, in verband met een druk dagelijks leven, gecompliceerde werkschema’s en gebrek aan tijd om te koken. Als je door dit soort redenen onvoldoende van de vitaminen binnen krijgt, kan het een goed idee zijn om een supplement van ascorbinezuur aan je voedingspatroon toe te voegen.

Vooral rokers die orale anticonceptie gebruiken, of die proberen af te vallen, zullen baat hebben bij een vitamine C-supplement. Hetzelfde geldt voor mensen met bloedarmoede. Zij kunnen ook ascorbinezuur gebruiken om de opname van ijzer uit voeding te bevorderen, waardoor hun behandeling sneller zal ontwikkelen.

informative infographic about vitamin C

Vitamine C verhoogt ons algemeen welzijn aanzienlijk.
(Bron: Tsyhanova: 51018559/ 123rf.com)

Ten slotte bestaat er een relatie tussen de consumptie van vitamine C-supplementen en een verlaging van de bloeddruk. Bij hypertensiepatiënten werd een verlaging van de diastolische druk met 5 mmHg en een daling van de systolische druk met 1,5 mmHg waargenomen. De consumptie van vitamine C kan dus helpen bij het beheersen van hypertensie.

Leonor MoroSpecialist in voedingsleer
“Als je voldoende ijzer inneemt en deze maximaal wilt assimileren, vergeet dan niet om je maaltijden te completeren met een stuk fruit dat rijk is aan vitamine C en dat de opname van ijzer uit de voeding vergemakkelijkt.”

Wat voor soort vitamine C-supplementen bestaan er?

Als het niet lukt of niet mogelijk is om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C uit voeding te halen, wordt het dus aangeraden om een voedingssupplement te gebruiken. Er zijn verschillende soorten vitamine C-supplementen, ieder met zijn eigen kenmerken en voordelen, geschikt voor de behoeften de verschillend individuen. Hieronder kun je meer te weten komen over de meest voorkomende soorten:

 • Ascorbinezuur: Dit is de ‘originele’ vorm van vitamine C. Het is verkrijgbaar in zowel zijn natuurlijke vorm als als kunstmatige variant. De effectiviteit en mate van opname van de 2 soorten zijn vergelijkbaar met elkaar. In het geval van een te hoge dosis kunnen ze onverteerbaar zijn en diarree of brandend maagzuur veroorzaken.
 • Vitamine C gebonden aan mineralen of zouten: In dit geval wordt vitamine C gebonden met mineralen, zoals bijvoorbeeld zink, magnesium of calcium. Deze vorm is veel draaglijker voor de maag en wordt aanbevolen voor mensen die last hebben van darmklachten na het innemen van  de originele ascorbinezuursupplementen.
 • Vitamine C met bioflavonoïden: Bioflavonoïden zijn verbindingen van planten die ook antioxiderende eigenschappen hebben en de opname van ascorbinezuur bevorderen.
 • Topische vitamine C: Er bestaan ook poeders en crèmes met vitamine C. Het gebruik hiervan is zuiver cosmetisch, bijvoorbeeld om het uiterlijk van vlekken en onregelmatigheden op de huid vervagen. De hoeveelheid ascorbinezuur die met deze methode in het bloed komt, is minimaal.

Als je zeker wilt zijn van een hoge opname van vitamine C, zul je er dus goed aan doen om een supplement op basis van ascorbinezuur of een supplement dat bioflavonoïden bevat te kiezen. Als je last hebt van brandend maagzuur, raden we je echter aan een vitamine C-product te kiezen dat gebonden is aan mineralen.

Lemon slice with vitamin pills

De meest recente onderzoeken naar nog onbekende effecten van vitamine C zijn veelbelovend.
(Bron: Vitali Krasouski Ceglarek: 27562503/123rf.com)

Hoe neem je een vitamine C-supplement in?

Hoewel de meeste fabrikanten aanraden om het supplement, hetzij in de vorm van een capsule, poeder, vloeistof of bruistablet, eenmaal per dag in te nemen, zal je lichaam de stoffen beter opnemen door de innames over de gehele dag te verspreiden. Het nemen van 3 kleinere doses vitamine C tijdens de hoofdmaaltijden van de dag zorgt voor een betere opname.

Hoewel het met capsules en tabletten niet eenvoudig is om de dosis eenvoudig in verschillende doses te verdelen, is dit wel mogelijk met supplementen in de vorm van poeder of vloeistof. De meest effectieve manier om je vitamine C-niveau te verhogen is om bij elk van de 3 hoofdmaaltijden tussen de 100 en 150 mg ascorbinezuur te nemen.

View this post on Instagram

Happy Monday! ?

A post shared by Plant Powered House (@plantpoweredhouse) on

Ascorbinezuur is een in water oplosbare vitamine, wat betekent dat je het met of zonder voedsel kunt innemen. De mate waarin de stof wordt opgenomen zal bij beide manieren hetzelfde zijn. Als je vitamine C op een nuchtere maag inneemt, kan dit sneller darmproblemen veroorzaken. Het wordt daarom over het algemeen aanbevolen om het supplement samen met een maaltijd in te nemen.

Vitamine C is oplosbaar in water, het blijft daardoor niet lang in je lichaam zitten en moet dagelijks worden geconsumeerd om een constant en continu niveau te handhaven.

Kunnen vitamine C-supplementen een verkoudheid genezen of voorkomen?

Hoewel veel mensen de consumptie van vitamine C relateren aan de verlichting van symptomen bij een verkoudheid en griep, is de juistheid van deze aanname discutabel. Er is nog geen onderzoek dat kan bevestigen dat de consumptie van ascorbinezuur daadwerkelijk helpt om dit soort ongemakken te voorkomen.

Er bestaan namelijk nog geen bewijzen dat vitamine C-supplementen mensen die al last hebben van griep of verkoudheid beter laten voelen. In eerdere onderzoeken is geen vermindering gevonden van de tijd van het ziek zijn of van een verstopte neus en andere ongemakken.

Vitamine C particle

Het eten van 3 kleinere doses vitamine C bij de hoofdmaaltijden verspreid over een dag, zorgt voor een betere opname dan 1 grotere dosis per dag.
(Bron: Maria Averburg: 66931014/123rf.com)

Wil dit zeggen dat vitamine C nutteloos is wanneer je last hebt van dergelijke ongemakken of infecties? Helemaal niet! Het is aangetoond dat bij mensen die worden blootgesteld aan overmatige stress, een factor die de kans op ziek worden vergroot, de ontwikkeling van dergelijke processen aanzienlijk wordt verminderd na het gebruik van een vitamine C-supplement.

Kunnen vitamine C-supplementen de menstruatie opwekken of versnellen?

Vitamine C lijkt zich te verzetten tegen de werking van progesteron, een hormoon dat veranderingen in het baarmoederslijmvlies veroorzaakt en het voorbereidt om het embryo te huisvesten in het geval van een succesvolle bevruchting. Als de niveaus van deze stof onder een bepaalde hoeveelheid zitten, begint de menstruatie.

Dit is waarschijnlijk de reden dat veel vrouwen ervoor kiezen om voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C of supplementen te gebruiken, om de menstruatie sneller op te wekken en zo het ongemak te verminderen dat gepaard gaat met de premenstruele fase van de cyclus zoals pijn in de borsten, zwelling van de buik en prikkelbaarheid.

Janed Zand en Robert Rountree
“Vitamine C is een milde ontstekingsremmer die kan helpen om menstruatieproblemen te verminderen.”

De waarheid is echter dat er nog geen onderzoeken bestaan die dit verband ook daadwerkelijk bewijzen en ondersteunen. Veel vrouwen beweren echter dat de inname van een hoge dosis (ongeveer 1-2 gram) ascorbinezuursupplement hen helpt bij het bestrijden van het ongemak dat gepaard gaat met de premenstruele fase, zoals hierboven beschreven.

Is teveel vitamine C schadelijk?

Dankzij de in water oplosbare eigenschappen van vitamine C zal bij een gezond persoon met normaal functionerende nieren een overmaat van deze stof worden uitgescheiden via de urine. Vergifiting door ascorbinezuur is daarom vrijwel onmogelijk, ongeacht de ingenomen hoeveelheid van het supplement.

Het wordt echter alsnog niet aangeraden om de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 2 gram vitamine C per dag te overschrijden. De zure verbinding kan ongemak in je maag- en darmstelsel veroorzaken, zoals gastro-oesofageale reflux, maagpijn, een zware spijsvertering, diarree en braken. Deze gevolgen zijn allemaal mogelijk als je een te grote hoeveelheid vitamine C per dag inneemt.

Sliced blood orange

Het is altijd goed om een professional te raadplegen voordat je met een supplementbehandeling begint.
(Bron: Tunedin123: 37777665/123rf.com)

Mensen met een nieraandoening, zoals chronisch nierfalen, moeten altijd een zorgverlener raadplegen voordat zij ascorbinezuursupplementen gaan gebruiken. Het kan in deze gevallen namelijk zo zijn dat je nieren misschien niet in staat zijn om voldoende vitamine C het lichaam uit te krijgen, waardoor de toestand van de al bestaande nierziekte kan verergeren.

Welke contra-indicaties hebben vitamine C-supplementen?

Vitamine C-supplementen zijn in de meeste gevallen veilig en kunnen door de meerderheid van de bevolking worden gebruikt zonder ongewenste bijwerkingen te ervaren. Sommige mensen moeten echter voorzichtig zijn en met een arts overleggen voordat ze beginnen met het gebruik van een supplement. Dit geldt met name voor de volgende groepen mensen:

 • Mensen met hoge niveaus van oxalaten in de urine: Oxalaten zijn kleine kristallen in de urine. De meeste nierstenen zijn opgebouwd uit onoplosbaar calciumoxalaat. Oxalaten kunnen de stroom van de urine belemmeren. De consumptie van vitamine C kan het ontstaan van nieuwe nierstenen bevorderen bij mensen die hier gevoelig voor zijn.
 • Mensen met een te hoog ijzergehalte in het bloed: Er zijn verschillende bloedziekten, zoals bijvoorbeeld thalassemie, die resulteren in een ongewenste verhoging van het ijzergehalte. Het mineraal kan zich ophopen in vitale organen als het hart, de lever, de longen en de hersenen. In deze gevallen wordt het daarom afgeraden om het supplement te gebruiken.
 • Mensen met specifieke endocriene en enzymatische aandoeningen: Sommige zeldzame genetische ziekten, zoals de tekortkoming van de verbinding G6PD, kunnen verergeren door het gebruik van vitamine C-supplementen.

Een andere relatieve contra-indicatie speelt op in het geval van een zwangerschap en het geven van borstvoeding. Hoewel vitamine C-supplementen met succes gebruikt worden door zwangere vrouwen om het ontstaan van zwangerschaps-hypertensie te voorkomen, wordt het afgeraden om hiermee te beginnen zonder klinische controle en is medische follow-up noodzakelijk.

Wat is de gemiddelde prijs van vitamine C-supplementen?

Over het algemeen is de prijs van vitamine C-supplementen redelijk gemiddeld. Je kunt gemakkelijk producten voor tussen de € 15,- en € 20,- vinden. De hoeveelheid tabletten of poeder per verpakking zal uiteindelijk de definitieve prijs van het product bepalen. In de rankinglijst die we eerder in dit artikel noemden, vind je de 5 producten met de beste prijs-kwaliteitverhoudingen van dit moment.

Een factor die bijdraagt aan een hogere prijs van het product is de toevoeging van nuttige elementen zoals mineralen (zoals bijvoorbeeld zink dat veel wordt gebruikt als remedie voor verkoudheid en andere aandoeningen van de luchtwegen), andere vitamines, plantenextracten, antioxidanten en probiotica.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er is een groot aantal verschillende soorten vitamine C-supplementen op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Het is daarom soms moeilijk om een product te kiezen dat perfect aansluit op de individuele behoeften van elke koper. De onderstaande aankoopcriteria kunnen je helpen om je zoekopdracht te verfijnen en het perfecte vitamine C-supplement te vinden:

Farmacologische interacties

Ascorbinezuur is in staat om te interacteren met talrijke medicijnen, waardoor de opname en de effectiviteit ervan drastisch veranderen. In de tabel hieronder vind je de meest voorkomende interacties die verschijnen als gevolg van de combinatie van een medicijn en een vitamine C-supplement:

Medicijn Resultaat van de interactie met vitamine C
Antacida met aluminium (Almax®) Verhoogde aluminiumopname 
Oestrogenen (anticonceptie) Verhoging van de activiteit van oestrogeen
Antipsychotica (Flufenazine) Verlaagt de hoeveelheid van het medicijn in het bloed
Chemotherapie Verminderde effecten van chemotherapie (moet verder onderzocht worden)
Anti-HIV medicatie Verminderde medicijnactiviteitstijd
Statines (behandeling met hypercholesterolemie) Vermindering van de effectiviteit van het geneesmiddel (moet verder onderzocht worden)
Niacine (vitamine B3) Afname van de effecten van niacine
Warfarine (anticoagulans) Afname van de effectiviteit van het medicijn
Paracetamol Verhoogde nodige tijd voor het uitstoten van geneesmiddelen
Aspirine Verhoogde nodige tijd voor het uitstoten van geneesmiddelen
Nifedipine Verhoogde nodige tijd voor het uitstoten van geneesmiddelen

Over het algemeen worden deze effecten niet als bijzonder ernstig beschouwd en zouden ze geen bedreiging moeten vormen voor onze gezondheid. Het wordt echter aanbevolen om de inname van deze geneesmiddelen minstens 2 uur na inname van het vitamine C-supplement te doen. Het is ook raadzaam om een arts te raadplegen voordat je het supplement in combinatie met deze geneesmiddelen wilt gaan gebruiken.

Allergenen

Allergische reacties veroorzaakt door de inname van vitamine C-supplementen komen bijna niet voor. Er zijn echter enkele gevallen bekend van overgevoeligheidsreacties na overmatige consumptie van een supplement. De kunstmatige componenten die de vitamine C-supplementen soms bevatten, kunnen ook allergische verschijnselen veroorzaken.

Allergische symptomen verschijnen meestal na een paar minuten of uren na de inname van het vitamine C-supplement. De meest voorkomende verschijnselen zijn: jeuk, zwelling van het gezicht, de lippen of de mond, verschijning van rode vlekken, moeite met ademhalen, braken en hoofdpijn. Mocht een van deze verschijnselen bij jou optreden, is het essentieel om onmiddellijk medische hulp in te schakelen.

Girl wake up with pills on table

Voldoende vitamine C binnenkrijgen is essentieel voor het sterk houden van je immuunsysteem.
(Bron: Elena Nichizhenova: 90923167/123rf.com)

Veganistische of vegetarische voeding

Omdat ascorbinezuur wordt verkregen uit voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, zal het heel gemakkelijk zijn om supplementen te vinden die geschikt zijn voor veganisten en vegetariërs. Het wordt echter aanbevolen om extra goed naar de andere ingrediënten te kijken, die deel uitmaken van het supplement. Het is namelijk mogelijk om elementen van dierlijke oorsprong te vinden als onderdeel van de capsule of als hulpstof.

Over het algemeen hebben de beste veganistische supplementen een zegel van veganistische kwaliteit die aangeeft dat het product grondig is onderzocht, met als resultaat dat het product geen elementen van dierlijke oorsprong bevat. Dit symbool van kwaliteit is een praktische, comfortabele en veilige manier om een geschikt supplement te vinden, voor degenen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen.

Wijze van toediening

Ook de manier waarop je het vitamine C-supplement zult innemen is erg belangrijk bij het kiezen van een geschikt supplement. Deze zeer populaire vitamine is te vinden in verschillende presentatievormen. De toedieningsvorm bepaalt sterk de opneembaarheid in het lichaam en de actieve beschikbaarheid voor het lichaam. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende toedieningsvormen:

 • Capsules en tabletten: Dit is de handigste en eenvoudigste optie om vitamine C in te nemen. De meeste tabletten bevatten echter een overmatige dosis (ongeveer 1 gram) die de 250 mg van de aanbevolen dagelijkse behoefte ver overschrijdt.
 • Bruistabletten: Deze toedieningsvorm lijkt sterk op die van capsules en tabletten wat betreft het gebruiksgemak en de opslag ervan. De bruistabletten lossen echter op in vloeistof, waardoor hun inname wordt vergemakkelijkt. De smaak kan soms wel minder aangenaam zijn, afhankelijk van de kwaliteit van het product.
 • Smoothies, drinkbare ampullen: Het is mogelijk om het opgeloste ascorbinezuur in vloeibare vorm te vinden, waardoor een nog eenvoudigere inname mogelijk is. In sommige gevallen is het ook mogelijk om de dosis gemakkelijk in verschillendere kleinere doses te verdelen.
 • Poeder: Deze toedieningsvorm is over het algemeen ingewikkelder om op te slaan, te doseren en te gebruiken, en moet worden opgelost in vloeistof en worden gemengd voordat het geconsumeerd kan worden. Het biedt echter een uitstekende dosisaanpassing die de prijs-kwaliteitverhouding aanzienlijk verhoogt.
 • Intraveneus (injectie direct in de ader): Deze vorm van vitamine C is alleen beschikbaar voor medisch gebruik. Het wordt tevens gebruikt als een semi-experimentele behandeling voor de behandeling van ernstige ziekten, zoals Parkinson of Cystic Fibrosis.

De verschillende vitamine C-supplementen, ongeacht hun toedieningsvorm, dienen bij kamertemperatuur te worden bewaard, tenzij de instructies van de fabrikant anders aangeven. Op die manier bescherm je het supplement tegen zonlicht en extreme hitte. Je kunt de supplementen over het algemeen lang bewaren en als de verpakking in goede staat wordt bewaard, kun je ze jaren blijven gebruiken zonder daarbij hun goede eigenschappen te verliezen.

oung doctor holding grapefruit and bottle of pills with vitamin

Er is een groot aantal vitamine C-supplementen op de Nederlandse markt waar je uit kunt kiezen.
(Bron: andriano: 73544804/123rf.com)

In combinatie met andere supplementen

Een van de beste eigenschappen van vitamine C is het vermogen om het te combineren met andere supplementen en het gunstige effect hiervan te vergroten. Hieronder vind je een handige tabel waarin je de effecten kunt raadplegen die je kunt bereiken door het gebruik van vitamine C te combineren met andere supplementen:

Combinatie Effect Waarde
Vitamine C + Vitamine E Toename van antioxidantcapaciteit Verminderd cardiovasculair risico (minder oxidatie van plaque, vaatvernauwing) 
Vitamine C + Vitamine D

Verhoging van antioxidantcapaciteit

Toename van weefselregeneratie

Verminderd cardiovasculair risico (minder oxidatie van de plaque, vaatvernauwing)

Snelle wondgenezing

Handhaving van de gezondheid van de botten

Vitamine C + Collageen Toename van weefselregeneratie Verbetering van het uiterlijk van de huid, snelle genezing, vertragen van veroudering, versnelde genezing van botbreuken.
Vitamine C + Magnesium Toename van collageensynthese Verbetering van het uiterlijk van de huid, vertragen van veroudering.
Vitamine C + L-carnitine Verhoging van het totale L-carnitine niveau Verhoging van het energieniveau en verminderen van vet. 
Vitamine C + Selenium Verhoogde ossificatie (beenvorming) Voorkomen van osteoporose
Vitamine C + Zink Regulering van de immuniteit Vermindering van rhinorrhea en andere verkoudheidssymptomen 

Veel supplementen bevatten een van de hierboven beschreven combinaties. De meeste supplementen bevatten meerdere stoffen, die elkaars effect versterken. Als je dit wenst, is een andere optie om de 2 supplementen afzonderlijk van elkaar te kopen en ze tegelijkertijd in te nemen. Het uiteindelijke effect zal in dat geval hetzelfde zijn.

Prijs-kwaliteitverhouding

Vitamine C-supplementen bieden vaak zeer hoge doses vitamine C (500-1000 mg). Vergeet niet dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine C 100 tot 250 mg per dag is. Je kunt veel uit je supplement halen als je de dosis over de dag verdeelt, zodat je een groter gezondheidsvoordeel uit de zelfde hoeveelheid van het supplement behaalt en indirect dus een grote hoeveelheid geld bespaart.

Samenvatting

Vitamine C, of ascorbinezuur, is een van de meeste bekende en effectieve supplementen, die niet mag ontbreken in ons voedingspatroon. Of je nu je energieniveau wilt verhogen, een gebrek aan motivatie wilt overwinnen of de conditie van je huid wilt verbeteren, ascorbinezuur zal je talloze voordelen bieden die je in staat stellen om in een korte tijd een optimale gezondheidstoestand te bereiken.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om de eigenschappen van vitamine C beter te begrijpen. Met onze tricks en tips haal je het meeste uit vitamine C en vind je het beste supplement voor een betaalbare prijs. Wil je een goede weerstand en energie? Probeer dan snel vitamine C!

Vond je onze gids over vitamine C interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij kunnen ontdekken welk supplement het beste bij hun past.

(Bron van de header afbeelding: VanHorn: 12947194/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies