Laatst bijgewerkt: 02-09-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

22Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Vitamine C serum is de rijzende ster van de cosmetica en de huidverzorging, vooral als het gesprek over de gezichtshuid gaat. Vitamine C serum wordt door een groot aantal dermatologen en cosmetologen aanbevolen om een gezonde, jonge, rimpelvrije, zachte, stralende en gave huid te krijgen. Maar is vitamine C serum echt het wondermiddel waar alle vrouwen (en mannen die om hun huid geven) op gewacht hebben?

Om de voordelen van een vitamine C serum ten volle te waarderen en te oogsten, moet je eerst een product van goede kwaliteit kiezen en ook leren hoe je het goed aanbrengt. Vele factoren spelen een rol: wat moet de minimale concentratie vitamine C in het serum zijn? Moet je het liever ’s morgens of ’s avonds aanbrengen? Hoe lang duurt het voor de eerste resultaten merkbaar worden? Om al deze vragen te beantwoorden – en nog veel meer – hebben we deze gids voor je samengesteld. Waar wacht je nog op om uit te vinden hoe vitamine C serum je huid kan helpen?

De belangrijkste feiten

in een notendop

 • Vitamine C serum is een zeer effectief cosmeticum dat helpt de gezondheid en schoonheid van de huid te behouden. Vitamine C serum wordt verkocht in de vorm van ampullen, wat de juiste dosering van het serum keurig vergemakkelijkt en tegelijk voorkomt dat de vitamine C in de ampullen voortijdig zijn werkzaamheid verliest door contact met zuurstof of licht.
 • Vitamine C die direct op de huid wordt aangebracht en niet wordt doorgeslikt (zoals vitamine C tabletten) verheldert en verzacht de huid, verbetert de textuur, maakt vlekken lichter, minimaliseert rimpels en expressielijntjes en beschermt tegen UV-schade. Behoorlijk krachtig, nietwaar?
 • Bij het kopen van vitamine C serum moet je op veel verschillende factoren letten om er zeker van te zijn dat het door jou gekozen product van goede kwaliteit is. In Koopcriteria vertellen we je over al deze factoren.

Gids: Alles wat je moet weten over Vitamine C Serum

Vitamine C serum is heel effectief in het verjongen en verfraaien van de huid van je gezicht. In tegenstelling tot andere cosmetische producten die huidproblemen slechts tijdelijk verdoezelen, verbetert een plaatselijk vitamine C serum daadwerkelijk de textuur en het uiterlijk van de huid. Omdat de gezichtshuid bijzonder fijn is, reageert ze bijzonder goed op een behandeling met vitamine C serum. In deze gids leggen we uit hoe je vitamine C serum het beste kunt gebruiken, zodat je er alle vruchten van plukt.

Vitamine C serum is een zeer effectief cosmetisch product om je er jong en gezond uit te laten zien.
(Image source: Dolgachov: 51847052/ 123rf.com)

Wat is vitamine C serum?

Vitamine C serum wordt meestal verkocht in kleine, donkere glazen potjes of flesjes. Deze potjes bevatten een vloeistof die een zeer hoge concentratie L-ascorbinezuur heeft. L-ascorbinezuur is de actieve vorm van vitamine C. Vitamine C serum is een hybride tussen een geneesmiddel en een cosmetisch product. Deze worden soms “cosmeceuticals” genoemd, d.w.z. producten met actieve bestanddelen die bedoeld zijn voor huidverzorging (1, 2).

Welke voordelen heeft mijn huid van een vitamine C serum?

Vitamine C is een essentiële voedingsstof voor de gezondheid en schoonheid van je huid. Veel crèmes, serums en ampullen bevatten deze vitamine die antioxidant, fotoprotectief, depigmenterend en ontstekingsremmend is (1). De voordelen van vitamine C serum voor de huid zijn legio. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste functies van deze vitamine voor de huid

 • Versterking van het effect van vitamine E: Vitamine C is in staat het effect van vitamine E (α-tocoferol) te versterken. Vitamine E is ook een antioxidant vermindert de schade die de huid oploopt door blootstelling aan de zon (3).
 • Ontstekingsremmend effect: Mensen die lijden aan rosacea of acne kunnen baat hebben bij een vitamine C serum. In elk geval moet je echter contact opnemen met je dermatoloog voordat je begint met regelmatig gebruik van vitamine C ampullen (1).
 • Maakt vlekken lichter en voorkomt huidhyperpigmentatie die vaak optreedt na wondgenezing (op littekens) (1, 4).
 • Bescherming tegen antioxidanten: Neutraliseren vrije radicalen (b.v. vervuiling) die huidcellen beschadigen, ziekten veroorzaken en het verouderingsproces versnellen (1, 5).
 • Voorkomt foto-veroudering: Foto-veroudering of huidveroudering ontstaat op de huid wanneer ultraviolette A en B straling (zonnestralen) de huid treffen en beschadigen (1, 5, 6).
 • Stimuleert de aanmaak van collageen: De huid wordt weer stevig en glad. Rimpels en expressielijnen worden minder. Als de fles ook proteoglycanen of hyaluronzuur bevat, wordt dit effect nog sterker (7).

Welke soorten vitamine C serum zijn er op de markt?

Over het algemeen worden vitamine C ampullen onderverdeeld in twee hoofdcriteria: de eerste categorie is de concentratie vitamine C in de formulering, de tweede de samenstelling.

 • Vitamine C concentratie: De vitamine C concentratie van de vitamine C serums die op de markt te vinden zijn, ligt meestal tussen 5 en 20 %. Concentraties van minder dan 5 % hebben weinig effect op de huid of zijn nauwelijks werkzaam, terwijl concentraties van meer dan 20 % een irriterend effect kunnen hebben, vooral op de gevoelige huid.
 • Samenstelling: Sommige producten bevatten zuiver L-ascorbinezuur (actieve vitamine C), terwijl andere vitamine C mengen met andere stoffen die ook een positief effect op de huid hebben. De meest gebruikte stoffen zijn proteoglycanen, ferulinezuur, hyaluronzuur en vitamine A (retinol). Als je product proteoglycanen en hyaluronzuur bevat, is het zeer vochtinbrengend. Die met ferulinezuur zijn ideaal om de collageenproductie te verbeteren.

Vitamine C serum, direct op de huid aangebracht, helpt de huid een jonger, stralender uiterlijk te krijgen. De huid is zachter en rimpels worden geminimaliseerd.
(Image source: Dedmityay: 88296940/ 123rf.com)

Wanneer moet je vitamine C serum gebruiken?

Hoe ouder je bent, hoe meer je baat zult hebben bij een kuur vitamine C serum. Als je oneffenheden en rimpels in je gezicht hebt, je collageenproductie verminderd is en je huid minder gehydrateerd is, zal een vitamine C serum je veel goed doen (8). Hier volgt een overzicht van de meest voorkomende redenen waarom mensen een vitamine C serum op hun huid smeren

 • Stressvolle situaties of levensomstandigheden.
 • Langdurige blootstelling aan zonlicht zonder zonnebrandcrème.
 • Een feestje of gebeurtenis waarbij je je huid er stralend en jong uit wilt laten zien.
 • Droge of doffe huid met vlekkerige vlekken.
 • Algemene vervuiling in de plaats waar je woont.

Hoe lang moet ik wachten om de eerste resultaten van het vitamine C serum te zien?

Een groot voordeel van vitamine C serum is dat het een onmiddellijk “flitseffect” geeft: de huid wordt onmiddellijk helderder en ziet er frisser en gerevitaliseerd uit. Expressielijntjes worden minder en de stevigheid van de huid wordt verbeterd. Deze onmiddellijke voordelen worden aangevuld met andere voordelen als je regelmatig een vitamine C serum op je huid aanbrengt. Je zult echter een goede maand moeten wachten voor je de eerste resultaten ziet.

Effect van vitamine C serum op een korte-termijn levele Effect van vitamine C serum op een lange-termijn niveau
Oplichten van de huid.Vermindering van expressielijntjes.Verbetering van rimpels in het algemeen en betere stevigheid van de huid (liftend effect).Vochtinbrengend (voor zover ampul ook proteoglycanen en/of hyaluronzuur bevat). Verlichten van vlekken, ook die welke met foto-veroudering te maken hebben.Verhoogde collageenproductie.Vermindering van rimpels.Unificatie van de huidskleur.

Vervangt

vitamine C serum mijn gezichtscrème en zonnebrandcrème?

Nee, in geen geval kan een vitamine C ampul een zonnebrandcrème vervangen. Hoewel het antioxiderende eigenschappen heeft en foto-veroudering door blootstelling aan de zon helpt behandelen of voorkomen, heeft vitamine C niet het vermogen ultraviolette straling te blokkeren. Als de vitamine opgenomen is, kan een zonnebrandcrème aangebracht worden.

Wat vochtinbrengende crèmes betreft, kunnen mensen met een gemengde of vette huid zonder, als ze een vitamine C ampul gekozen hebben die ook hydrateert. Anderzijds moeten mensen met een droge en rijpe huid een crème aanbrengen na de vitamine C gezichtsoplossing en vóór de zonbescherming.

Vitamine C is heel belangrijk voor de gezondheid van het lichaam en de huid.
(Image source: Iegoshyn: 92844663/ 123rf.com)

Waar moet ik op letten bij het aanbrengen van het vitamine C serum?

De vitamine C ampul moet altijd op een schone, droge huid aangebracht worden om de opname te bevorderen. Bovendien is het belangrijk om zachte cirkelvormige massages uit te voeren die de bloedsomloop stimuleren. In de volgende tabel vind je de belangrijkste aanbevelingen en waarschuwingen die je moet opvolgen voor een goed gebruik van vitamine C ampullen (1):

Recomendaciones Advertencias
Aplicar sobre la piel limpia y seca. La solución de vitamina C de la ampolla debe ser incolora. Als het amarilla is, mag het niet gebruikt worden omdat vitamina C geoxideerd is en zijn kracht verloren heeft.
Esparcir sobre la piel del rostro, el cuello y el escote dando suaves masajes circulares. Los envases de cristal deben ser oscuros para que la luz no llegue to la vitamina C y la destruya.
Over het algemeen raadt men aan la vitamina C te gebruiken voor de ochtend en een producto de retinol (vitamina A) voor de avond. Bij een ongewenste bijwerking, zoals irritatie of verergering, moet je het gebruik ervan opschorten.
Kies in het geval van pieles secas een ampolla die ook proteoglicanos en ácido hialurónico bevat. Als je last hebt van acné, psoriasis, rosácea of een andere dermatologische aandoening, raadpleeg dan eerst je arts voor je de ampullen met vitamina C gebruikt.
Breng na de ampullen met vitamina C een crème aan die de huid beschermt en/of de zon beschermt.
Blijf de ampullen constant gebruiken. Om blijvende resultaten te krijgen, is het belangrijk la vitamina C a diario te gebruiken.

Kan vitamine C direct op de huid aangebracht worden?

Vitamine C op de huid aanbrengen is heel veilig en kan zonder aarzelen lange tijd gebruikt worden. Slechts zelden treden ongewenste bijwerkingen op en die blijven meestal beperkt tot roodheid, jeuk en een droge huid. Als je echter lijdt aan een huidziekte of een gevoelige huid in het algemeen hebt, raadpleeg dan je arts of apotheker voor je een vitamine C serum (1) gaat gebruiken.

Aankoopcriteria

Nu ben je bijna een vitamine C expert! Je weet hoe je een vitamine C serum het beste op je huid kunt aanbrengen en hoe lang je moet wachten om de eerste resultaten te zien. Maar hoe kun je er zeker van zijn dat een product echt van hoge kwaliteit is, of hoe kies je het perfecte product voor je huid? Met het aantal producten dat nu op de markt is, kan een klant snel het spoor bijster raken. We hebben een lijst samengesteld van de belangrijkste koopcriteria waarmee je rekening moet houden als je een vitamine C serum koopt. Als je vragen hebt over een van deze koopcriteria, stuur ons dan een e-mail of laat een bericht achter in de commentaar kolom. We nemen zo snel mogelijk contact met je op:

Actieve vorm van

vitamine
De vitamine C in de flesjes moet in actieve vorm zijn, d.w.z. L-ascorbinezuur (9). Er zijn andere actieve vormen, maar die zijn helaas minder effectief of werken gewoon veel langzamer. Deze vind je op het etiket als ascorbyl palmitaat en magnesium ascorbyl fosfaat, bijvoorbeeld. Maar als je een gevoelige of acne-gevoelige huid hebt, kunnen deze opties een goed alternatief zijn . Als je niet zeker bent, praat er dan gewoon met je dermatoloog over en die zal je graag helpen.

Zorg ervoor dat je huid schoon en droog is voor je het vitamine C serum aanbrengt.
(Beeldbron: 117896587/ 123rf.com)

Vitamine C concentratie

De ideale concentratie vitamine C in een enkele ampul ligt tussen 10 en 20 %. Lagere concentraties zijn niet zo effectief of werken langzamer, terwijl sterk geconcentreerde oplossingen huidirritatie, droogheid of zelfs jeuk kunnen veroorzaken. Als je een gevoelige huid hebt, raden we je aan een vitamine C serum te kiezen dat tussen 5 en 8 % vitamine C bevat .

pH

De optimale pH in een vitamine C serum moet 3 tot 3,5 zijn. Deze zure pH helpt de vitamine C beter in de huid door te dringen en langer stabiel te blijven. Ferulinezuur wordt soms aan vitamine C producten toegevoegd om de zuurgraad van de oplossing te verhogen en zo het antioxiderende effect te versterken .

Verpakking

De meeste ampullen of flesjes zijn meestal van donker glas: dit verhindert het doordringen van zonlicht of UV stralen die de vitamine C kunnen vernietigen en zo de werkzaamheid van het serum drastisch verminderen. De ampullen zijn klein en bevatten net genoeg product voor een enkele toepassing. Dit is speciaal ontworpen ! Dit komt omdat precies de juiste dosis wordt toegediend. In aanwezigheid van zuurstof oxideert vitamine C en als je een grotere fles verschillende keren zou openen en dan weer sluiten, zou het serum snel zijn werkzaamheid verliezen.

De concentratie vitamine C in een flesje heeft een directe invloed op de werkzaamheid.
(Image source: Dedmityay: 88296904/ 123rf.com)

Extra ingrediënten

Hoewel vitamine C de huid verheldert, de collageensynthese stimuleert en puistjes verheldert, heeft het geen hydraterende eigenschappen of bevordert het de celvernieuwing zoals andere stoffen. Hyaluronzuur en proteoglycanen, bijvoorbeeld, zijn in staat de huid diep te hydrateren, terwijl retinol een antioxidant is en de huidcelvernieuwing stimuleert . Soms kan het dus zinvol zijn een product te kiezen met extra ingrediënten zoals die we net opsomden.

Conclusie

Als je je zorgen maakt over de gezondheid en het uiterlijk van de huid van je gezicht, is een vitamine C serum beslist een must in je badkamer! Vitamine C serum heeft verhelderende en verjongende effecten die vrijwel onmiddellijk zichtbaar zijn en bij langdurig gebruik van dit product de huid onzuiverheden verhelderen, rimpels verminderen, de huid strakker maken en je gewoon laten stralen. Of het nu gaat om je gezicht, huid of decolleté, je zult gegarandeerd niet teleurgesteld zijn met een kuur vitamine C serum!

Sommige ampullen bevatten alleen vitamine C, terwijl andere ook andere bestanddelen bevatten zoals retinol, hyaluronzuur of proteoglycanen. Al deze producten hebben ook een heel positief effect op de huid. Daarom kan het soms zinvol zijn een gezichtsserum te kiezen dat niet ALLEEN vitamine C bevat. Het aanbrengen van een vitamine C serum is heel gemakkelijk en trekt heel snel in de huid. Onmiddellijk daarna kun je zoals gewoonlijk vochtinbrengende crème, zonnebrandcrème en zelfs make-up aanbrengen om de dag met een stralende huid te beginnen.

Vond je deze gids leuk? Stuur het dan gerust door naar vrienden en familie. Je kunt ook gerust een vraag of bericht achterlaten in de commentaar kolom of de auteur rechtstreeks e-mailen. Tot de volgende keer!

(Beeldbron van headerfoto: Dedmityay: 75760959/ 123rf.com)

Referenties (10)

1. Telang P. Vitamin C in dermatology [Internet]. Indian Dermatology Online Journal. 2013.
Bron

2. Manela Azulay M, Bagatin E. Cosmeceuticals vitamins [Internet]. Clinics in Dermatology. 2009.
Bron

3. Schagen S, Zampeli V, Zouboulis C. Discovering the link between nutrition and skin aging [Internet]. 2012.
Bron

4. Shin J, Park K. Current clinical use of depigmenting agents [Internet]. 2014.
Bron

5. Oresajo C et al. Protective effects of a topical antioxidant mixture containing vitamin C, ferulic acid, and phloretin against ultraviolet‐induced photodamage in human skin [Internet]. Journal of Cosmetic Dermatology. 2008.
Bron

6. Farris P. Topical Vitamin C: A Useful Agent for Treating Photoaging and Other Dermatologic Conditions [Internet]. 2006.
Bron

7. Nusgens B et al. Stimulation of collagen biosynthesis by topically applied vitamin C [Internet]. European Journal of Dermatology. 2002.
Bron

8. Humbert P et al. Vitamin C, Aged Skin, Skin Health [Internet]. 2018.
Bron

9. A-Niaimi F, Chiang N. Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications [Internet]. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. 2017.
Bron

10. Bellemere G et al. Antiaging Action of Retinol: From Molecular to Clinical [Internet]. 2009.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Telang P. Vitamin C in dermatology [Internet]. Indian Dermatology Online Journal. 2013.
Ga naar bron
Manela Azulay M, Bagatin E. Cosmeceuticals vitamins [Internet]. Clinics in Dermatology. 2009.
Ga naar bron
Schagen S, Zampeli V, Zouboulis C. Discovering the link between nutrition and skin aging [Internet]. 2012.
Ga naar bron
Shin J, Park K. Current clinical use of depigmenting agents [Internet]. 2014.
Ga naar bron
Oresajo C et al. Protective effects of a topical antioxidant mixture containing vitamin C, ferulic acid, and phloretin against ultraviolet‐induced photodamage in human skin [Internet]. Journal of Cosmetic Dermatology. 2008.
Ga naar bron
Farris P. Topical Vitamin C: A Useful Agent for Treating Photoaging and Other Dermatologic Conditions [Internet]. 2006.
Ga naar bron
Nusgens B et al. Stimulation of collagen biosynthesis by topically applied vitamin C [Internet]. European Journal of Dermatology. 2002.
Ga naar bron
Humbert P et al. Vitamin C, Aged Skin, Skin Health [Internet]. 2018.
Ga naar bron
A-Niaimi F, Chiang N. Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications [Internet]. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. 2017.
Ga naar bron
Bellemere G et al. Antiaging Action of Retinol: From Molecular to Clinical [Internet]. 2009.
Ga naar bron
Recensies