Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Het beschermen en versterken van je eigen lichaam is voor ons bijzonder belangrijk. Elke dag wordt je lichaam blootgesteld aan invloeden van buitenaf die je gezondheid kunnen beïnvloeden. Daarom nemen veel mensen extra voedingssupplementen en vitaminepreparaten, vooral tijdens de koudere seizoenen, om hun lichaam te beschermen.

In dit artikel hebben we alle belangrijke informatie voor je verzameld over het onderwerp vitamine C overdosis. We leggen onder andere uit welke belangrijke functies vitamine C in je lichaam heeft en hoe een overdosis kan ontstaan. Tenslotte geven we je waardevolle tips over hoe je effectief om kunt gaan met een mogelijke overdosis vitamine C.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Een overdosis met vitamine C is zeer onwaarschijnlijk via voedselinname. Overmatige inname van vitamine C preparaten en voedingssupplementen over een langere periode kan echter tot een overdosis leiden.
  • Een overdosis vitamine C is meestal ongevaarlijk voor gezonde mensen. Als er sprake is van bepaalde reeds bestaande aandoeningen, zoals een nierstoring, dan kan een overdosis vitamine C gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. In deze gevallen is het raadzaam een arts te raadplegen.
  • De symptomen van een vitamine C overdosis hebben vooral invloed op het maag-darmkanaal. Tot de onaangename klachten behoren vaak ernstige misselijkheid, maagkrampen en spijsverteringsmoeilijkheden. Deze verdwijnen nadat het teveel aan vitamine C is weggewerkt.

Vitamine C overdosis: Wat je moet weten

Om er zeker van te zijn dat je goed geïnformeerd bent over vitamine C overdosis, hebben we hieronder alle belangrijke vragen gebundeld en beantwoord. Dit moet je helpen om de benaderingen die we in de oplossingensectie hebben voorgesteld beter te begrijpen. Daarom raden we je aan deze vragen van tevoren aandachtig te lezen.

Wat is de functie van vitamine C in het lichaam?

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is waarschijnlijk een van de bekendste vitamines. Het is in water oplosbaar en wordt door het menselijk lichaam opgenomen door gewone voedselopname of door middel van voedingssupplementen (1, 8). Voedingsmiddelen die bijzonder rijk zijn aan vitamine C zijn citrusvruchten, vers fruit en groenten (2).

Voedingsmiddelen die bijzonder rijk zijn aan vitamine C zijn bijvoorbeeld acerola kersen, citroenen, rode paprika’s, rozenbottels, spruitjes en broccoli.

Vitamine C heeft vele belangrijke functies in het lichaam en kan bijvoorbeeld een positief effect hebben op het versterken van je immuunsysteem of op de stofwisseling. Door zijn antioxiderende eigenschappen draagt het actief bij tot de bestrijding van vrije radicalen en is daarom erg belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem (1, 3).

Vitamin C Überdosis-01

Vitamine C komt voor in veel verse voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten en groenten.
(Image source: unsplash / freestocks)

Ook je stofwisseling kan baat hebben bij de inname van deze vitamine, want voor veel processen, zoals het versterken van je bindweefsel, is vitamine C nodig. Vitamine C kan ook helpen bij de opname van ijzer, waardoor voedsel beter verteerbaar wordt voor je lichaam (4).

Wat is mijn dagelijkse behoefte aan vitamine C?

Zoals reeds vermeld wordt vitamine C door het menselijk lichaam opgenomen door de regelmatige inname van voedsel. Dit komt omdat vitamine C niet door je lichaam zelf aangemaakt of opgeslagen kan worden (8).

De aanbevolen dagelijkse inname van vitamine C varieert naar leeftijdsgroep en geslacht en wordt uitgedrukt in milligram (mg). Om je precies te laten weten wat je persoonlijke dagelijkse behoefte aan vitamine C is, hebben we hieronder een overzichtelijke tabel voor je samengesteld.

Leeftijdsgroep Mannelijke behoefte Vrouwelijke behoefte
Zuigelingen (0-12 maanden) 20mg 20mg
Kinderen (1-7 jaar) 20-30mg 20-30mg
Kinderen (7-13 jaar) 45-65mg 45-65mg
Adolescenten (13-19 jaar) 85-105mg 85-90mg
Volwassenen (19 jaar en ouder) 110mg 95mg

Bovendien suggereert wetenschappelijk bewijs van de Duitse Vereniging voor Voeding dat de dagelijkse behoefte aan vitamine C hoger is dan die aan vitamine C, dat de dagelijkse behoefte aan vitamine C kan veranderen door bepaalde leefgewoonten en gezondheidsaandoeningen (5, 18).

Zo wordt geschat dat de lichamelijke behoefte aan vitamine C toeneemt tot 105 milligram per dag tijdens de zwangerschap en tot 125 milligram per dag tijdens de borstvoeding. Actieve rokers hebben ook een grotere behoefte aan vitamine C. De aanbevolen dagelijkse inname is in dit geval 155 milligram voor mannen en 135 milligram voor vrouwen (5, 6).

Wat zijn de oorzaken van een overdosis vitamine C?

Zoals gezegd kun je in je vitamine C behoefte voorzien door een regelmatige inname via de voeding. Hiertoe behoren voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals verse vruchten, groenten en citrusvruchten (2), om een betrouwbare opname van deze vitamine te verzekeren.

Een overdosis vitamine C kan echter meestal niet ontstaan door gewone voedselinname. Neem je echter je toevlucht tot het innemen van vitaminesupplementen en voedingssupplementen in hoge doses, dan is een overdosis vitamine C mogelijk (7).

Overmatige inname van vitaminesupplementen kan leiden tot een overdosis vitamine C.

Dienovereenkomstig moet je, als je een dieet eet dat rijk is aan vitamine C, je geen zorgen maken over een mogelijke overdosis. Neem je echter grote hoeveelheden supplementen, zoals vitamine C tabletten of capsules, naast je gewone voedselinname, dan loop je het risico op een overdosis (7).

Om ervoor te zorgen dat je je persoonlijke dagelijkse behoefte aan vitamine C niet overschrijdt, raden we je aan altijd de aanwijzingen op de verpakking of de aanbevelingen van een arts op te volgen. Zo kun je ongewenste bijwerkingen vermijden.

Wat gebeurt er als ik een overdosis vitamine C neem?

Bij het bepalen van de dagelijkse behoefte aan vitamine C is het belangrijk te bedenken dat het om referentiewaarden gaat. Het innemen van vitamine C in de aanbevolen doses wordt meestal goed door je lichaam verdragen. Maar als deze waarde overschreden wordt, kan een overdosis het gevolg zijn.

Wetenschappelijk bewijs suggereert dat een overdosis met vitamine C optreedt als je meer dan 2000 milligram per dag inneemt (14). Deze waarde overschrijdt de aanbevolen dagelijkse dosis ruimschoots en kan in bepaalde gevallen een risico vormen.

Vitamin C Überdosis-02

Je kunt vitamine C zowel uit voedsel als uit voedingssupplementen halen.
(Image source: unsplash / Michele Blackwell)

Zoals reeds gezegd is vitamine C in water oplosbaar (1). Als een gezonde persoon een overdosis vitamine C neemt, wordt de vitamine C in de urine uitgescheiden. Het lichaam neemt de grote hoeveelheden vitamine C (10) niet op. In dit geval zijn overdoses vitamine C meestal ongevaarlijk en hoeven geen reden tot bezorgdheid te zijn (11).

Het innemen van hoge doses vitamine C in de vorm van tabletten of capsules kan echter een risico vormen voor bepaalde medische aandoeningen. Als je bijvoorbeeld gevoelig reageert op vitamine C, kan een hoge dosis wat ongemak veroorzaken. Een vitamine C allergie kan ook een onaangename reactie geven op de overdosis (9).

Wat zijn de symptomen van een overdosis vitamine C?

Zoals je al gelezen hebt, is een overdosis vitamine C meestal onschadelijk voor een gezond lichaam. De grote hoeveelheden vitamine C worden snel via de urine uitgescheiden en niet door je lichaam opgenomen (10, 11).

Bij bepaalde lichamelijke aandoeningen kan een overdosis vitamine C echter bepaalde symptomen vertonen.

Bijvoorbeeld, mensen met een gevoelige reactie op vitamine C krijgen vaak symptomen in het maag-darmkanaal. Deze symptomen zijn bijvoorbeeld ernstige misselijkheid, diarree, maagkrampen en spijsverteringsmoeilijkheden (9). Deze bijwerkingen verdwijnen echter meestal als het teveel aan vitamine C volledig is uitgescheiden.

Ernstige en mogelijk langdurige problemen die met een overdosis vitamine C gepaard gaan, treden dus alleen op als er sprake is van bepaalde reeds bestaande aandoeningen. Mensen met nierproblemen, bijvoorbeeld, lopen een bijzonder risico.

Vitamin C Überdosis-03

In uitzonderlijke gevallen kan een overdosis vitamine C onaangename bijwerkingen hebben. Deze beïnvloeden bijvoorbeeld je maag.
(Image source: unsplash / Nie Shuliahin)

Vitamine C wordt door de nieren uit het lichaam uitgescheiden. Een onderactieve nier kan daarom het proces van uitscheiding van overtollige vitamine C vertragen (11). Het risico op het ontstaan van nierstenen op basis van deze vertraagde uitscheiding is echter wetenschappelijk omstreden (12, 13).

Hoe schadelijk is een overdosis vitamine C?

In het algemeen moet nog gezegd worden dat een overdosis met vitamine C uit gewone voeding betrekkelijk onwaarschijnlijk is. De gevolgen van een overdosis door een verhoogde inname van voedingssupplementen kunnen echter schadelijk zijn. Dit brengt zelfs een bijzonder risico met zich mee als je bepaalde reeds bestaande aandoeningen hebt.

Een overdosis is meestal alleen een risico als je een reeds bestaande aandoening hebt.

Zoals reeds gezegd, kan een overdosis vitamine C onaangename spijsverteringsproblemen veroorzaken. Dit komt door een overbelast spijsverteringskanaal (9). Maar zodra het teveel aan vitamine C uit je lichaam is verwijderd, zouden deze ongemakken moeten verdwijnen. In dit geval is de overdosis dus niet schadelijk.

Wetenschappelijk bewijs suggereert ook dat het nemen van vitamine C supplementen een risico kan vormen als je genetisch te grote hoeveelheden ijzer opneemt (15, 16). In sommige omstandigheden kan deze verhoogde ijzeropname je lever, alvleesklier en hart belasten (17).

Vitamine C overdosis: belangrijke tips voor een doeltreffende behandeling

Vitamine C overdosis is meestal ongevaarlijk voor gezonde mensen en kan alleen in uitzonderlijke gevallen risico’s opleveren. Maar om je voldoende te informeren over hoe je met een vitamine C overdosis moet omgaan, hebben we hieronder belangrijke tips voor je samengesteld.

Wat kan ik doen bij een overdosis vitamine C?

Zoals je al gelezen hebt, is een overdosis via de voeding erg onwaarschijnlijk. Je kunt de aanbevolen hoeveelheden vitamine C alleen overschrijden als je extra vitaminesupplementen en hooggedoseerde voedingssupplementen neemt.

Als je geen reeds bestaande aandoeningen hebt, hoef je niet veel te doen als je een overdosis vitamine C vermoedt (11). Het teveel aan de in water oplosbare vitamine wordt in de urine uitgescheiden. Je niveaus zullen zich dan zelf reguleren (1, 10).

De gemakkelijkste manier om een overdosis vitamine C te voorkomen is het gebruik van supplementen te verminderen of helemaal te stoppen.

Als je echter symptomen vertoont van een overdosis vitamine C en lijdt aan reeds bestaande aandoeningen, zoals nierinsufficiëntie (11), moet je je arts raadplegen. Hij of zij kan bekwaam en professioneel je situatie beoordelen, je risico inschatten en je behandeling uitvoeren.

Hoe kan ik een vitamine C tekort voorkomen?

Veel mensen nemen vitamine C supplementen om hun immuunsysteem actief te stimuleren, mogelijke vitamine C tekorten aan te vullen en hun gezondheid op lange termijn te ondersteunen (8). Maar overmatig gebruik van deze supplementen over een lange periode kan leiden tot een overdosis vitamine C.

Vitamin C Überdosis-04

Door de juiste voedingsmiddelen te eten, kun je je immuunsysteem ondersteunen en een tekort aan vitamine C voorkomen.
(Image source: unsplash / amoon ra)

Je kunt je lichaam echter ook actief en effectief ondersteunen door een dieet te eten dat rijk is aan vitamine C (1). Zo kun je een tekort aan vitamine C voorkomen zonder het risico van een overdosis vitaminesupplementen. In de volgende tabel hebben we voedingsmiddelen die bijzonder rijk zijn aan vitamine C voor je op een rijtje gezet.

Voedings Vitamine C gehalte (per 100g)
Acerola 1700mg
Rozenbottel 1250mg
Wilde knoflook 150mg
Rode peper 140mg
Spruitjes 110mg
Kale 105mg
Papajaa 80mg

Vitaminesupplementen zijn niet per se nodig om je lichaam actief te ondersteunen. Een bewust dieet kan bewust een vitamine C tekort voorkomen, je immuunsysteem op een natuurlijke manier versterken en zo je welzijn op lange termijn ondersteunen.

Conclusie

Vitamine C heeft veel belangrijke functies in je lichaam en ondersteunt, bijvoorbeeld, een sterk immuunsysteem en stofwisselingsprocessen. Een overdosis vitamine C kan meestal alleen voorkomen in verband met de overmatige inname van vitamine C preparaten of voedingssupplementen. Deze overdosis is relatief ongevaarlijk voor gezonde mensen.

Als er bepaalde reeds bestaande aandoeningen zijn, kan een overdosis zich tot een gezondheidsrisico ontwikkelen. De symptomen van een overdosis zijn vaak misselijkheid, spijsverteringsproblemen en maagpijn. In deze gevallen is het raadzaam de inname van de preparaten te verminderen of zelfs zonder voedingssupplementen te doen.

Beeldbron: Jarmolovitsj / 123rf

Referenties (18)

1. Teng, J et al. “Vitamin C: The next step in sepsis management?.” Journal of critical care vol. 43 (2018): 230-234. doi:10.1016/j.jcrc.2017.09.031
Bron

2. Kosheleva, O V, and V M Kodentsova. Voprosy pitaniia vol. 82,3 (2013): 45-52.
Bron

3. Carr, Anitra C, and Silvia Maggini. “Vitamin C and Immune Function.” Nutrients vol. 9,11 1211. 3 Nov. 2017, doi:10.3390/nu9111211
Bron

4. Lynch, S R, and J D Cook. “Interaction of vitamin C and iron.” Annals of the New York Academy of Sciences vol. 355 (1980): 32-44. doi:10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x
Bron

5. German Nutrition Society (DGE). “New Reference Values for Vitamin C Intake.” Annals of nutrition & metabolism vol. 67,1 (2015): 13-20. doi:10.1159/000434757
Bron

6. “Vitamin C.” Drugs and Lactation Database (LactMed), National Library of Medicine (US), 20 July 2020.
Bron

7. Marosz, Agnieszka, and Dariusz Chlubek. “The risk of abuse of vitamin supplements.” Annales Academiae Medicae Stetinensis vol. 60,1 (2014): 60-4.
Bron

8. Carr, Anitra C, and Margreet C M Vissers. “Synthetic or food-derived vitamin C--are they equally bioavailable?.” Nutrients vol. 5,11 4284-304. 28 Oct. 2013, doi:10.3390/nu5114284
Bron

9. Jacob, Robert A, and Gity Sotoudeh. “Vitamin C function and status in chronic disease.” Nutrition in clinical care : an official publication of Tufts University vol. 5,2 (2002): 66-74. doi:10.1046/j.1523-5408.2002.00005.x
Bron

10. Li, Yi, and Herb E Schellhorn. “New developments and novel therapeutic perspectives for vitamin C.” The Journal of nutrition vol. 137,10 (2007): 2171-84. doi:10.1093/jn/137.10.2171
Bron

11. Institute of Medicine. 2000. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington, DC: The National Academies Press. https://doi.org/10.17226/9810
Bron

12. Curhan, G C et al. “A prospective study of the intake of vitamins C and B6, and the risk of kidney stones in men.” The Journal of urology vol. 155,6 (1996): 1847-51.
Bron

13. Curhan, G C et al. “Intake of vitamins B6 and C and the risk of kidney stones in women.” Journal of the American Society of Nephrology : JASN vol. 10,4 (1999): 840-5.
Bron

14. Hathcock, John N et al. “Vitamins E and C are safe across a broad range of intakes.” The American journal of clinical nutrition vol. 81,4 (2005): 736-45. doi:10.1093/ajcn/81.4.736
Bron

15. Sestili, M A. “Possible adverse health effects of vitamin C and ascorbic acid.” Seminars in oncology vol. 10,3 (1983): 299-304.
Bron

16. Rivers, J M. “Safety of high-level vitamin C ingestion.” International journal for vitamin and nutrition research. Supplement = Internationale Zeitschrift fur Vitamin- und Ernahrungsforschung. Supplement vol. 30 (1989): 95-102.
Bron

17. Gerster, H. “High-dose vitamin C: a risk for persons with high iron stores?.” International journal for vitamin and nutrition research. Internationale Zeitschrift fur Vitamin- und Ernahrungsforschung. Journal international de vitaminologie et de nutrition vol. 69,2 (1999): 67-82. doi:10.1024/0300-9831.69.2.67
Bron

18. Bsoul, Samer A, and Geza T Terezhalmy. “Vitamin C in health and disease.” The journal of contemporary dental practice vol. 5,2 1-13. 15 May. 2004
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Teng, J et al. “Vitamin C: The next step in sepsis management?.” Journal of critical care vol. 43 (2018): 230-234. doi:10.1016/j.jcrc.2017.09.031
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kosheleva, O V, and V M Kodentsova. Voprosy pitaniia vol. 82,3 (2013): 45-52.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Carr, Anitra C, and Silvia Maggini. “Vitamin C and Immune Function.” Nutrients vol. 9,11 1211. 3 Nov. 2017, doi:10.3390/nu9111211
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Lynch, S R, and J D Cook. “Interaction of vitamin C and iron.” Annals of the New York Academy of Sciences vol. 355 (1980): 32-44. doi:10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
German Nutrition Society (DGE). “New Reference Values for Vitamin C Intake.” Annals of nutrition & metabolism vol. 67,1 (2015): 13-20. doi:10.1159/000434757
Ga naar bron
Wissenschaftliche Publikation
“Vitamin C.” Drugs and Lactation Database (LactMed), National Library of Medicine (US), 20 July 2020.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Marosz, Agnieszka, and Dariusz Chlubek. “The risk of abuse of vitamin supplements.” Annales Academiae Medicae Stetinensis vol. 60,1 (2014): 60-4.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Carr, Anitra C, and Margreet C M Vissers. “Synthetic or food-derived vitamin C--are they equally bioavailable?.” Nutrients vol. 5,11 4284-304. 28 Oct. 2013, doi:10.3390/nu5114284
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Jacob, Robert A, and Gity Sotoudeh. “Vitamin C function and status in chronic disease.” Nutrition in clinical care : an official publication of Tufts University vol. 5,2 (2002): 66-74. doi:10.1046/j.1523-5408.2002.00005.x
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Li, Yi, and Herb E Schellhorn. “New developments and novel therapeutic perspectives for vitamin C.” The Journal of nutrition vol. 137,10 (2007): 2171-84. doi:10.1093/jn/137.10.2171
Ga naar bron
Wissenschaftliche Publikation
Institute of Medicine. 2000. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington, DC: The National Academies Press. https://doi.org/10.17226/9810
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Curhan, G C et al. “A prospective study of the intake of vitamins C and B6, and the risk of kidney stones in men.” The Journal of urology vol. 155,6 (1996): 1847-51.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Curhan, G C et al. “Intake of vitamins B6 and C and the risk of kidney stones in women.” Journal of the American Society of Nephrology : JASN vol. 10,4 (1999): 840-5.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Hathcock, John N et al. “Vitamins E and C are safe across a broad range of intakes.” The American journal of clinical nutrition vol. 81,4 (2005): 736-45. doi:10.1093/ajcn/81.4.736
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Sestili, M A. “Possible adverse health effects of vitamin C and ascorbic acid.” Seminars in oncology vol. 10,3 (1983): 299-304.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Rivers, J M. “Safety of high-level vitamin C ingestion.” International journal for vitamin and nutrition research. Supplement = Internationale Zeitschrift fur Vitamin- und Ernahrungsforschung. Supplement vol. 30 (1989): 95-102.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Gerster, H. “High-dose vitamin C: a risk for persons with high iron stores?.” International journal for vitamin and nutrition research. Internationale Zeitschrift fur Vitamin- und Ernahrungsforschung. Journal international de vitaminologie et de nutrition vol. 69,2 (1999): 67-82. doi:10.1024/0300-9831.69.2.67
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Bsoul, Samer A, and Geza T Terezhalmy. “Vitamin C in health and disease.” The journal of contemporary dental practice vol. 5,2 1-13. 15 May. 2004
Ga naar bron
Recensies