voedsel rijk aan vitamine b5
Laatst bijgewerkt: 17-12-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

28Bestede uren

17Beoordeelde onderzoeken

163Verzamelde opmerkingen

Pantotheenzuur of vitamine B5 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam, de opbouw en de afbraak van eiwitten en vetten. Het is een van de essentiële voedingsstoffen, die ons lichaam nodig heeft om normaal te functioneren. Omdat we deze stoffen niet zelf kunnen produceren, moeten we ze uit onze voeding halen om gezond te blijven.

Vitamine B5 helpt om het voedsel dat we consumeren om te zetten in de energie die we nodig hebben. Het zit in vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, melk en melkproducten, groenten en fruit. Maar hoe kom je precies aan deze belangrijke vitamine? En wat gebeurt er als je te weinig van de stof binnenkrijgt? In deze shopgids beantwoorden we al je vragen. Laten we beginnen!

Belangrijk om te weten

 • Vitamine B5, ook bekend als pantotheenzuur, is een essentiële stof voor de vetafbraak en energieproductie van ons lichaam.
 • Op dit moment worden de voordelen van vitamine B5 voor de cholesterolregulatie en de gezondheid van de huid, haren en nagels nog verder onderzocht. De eerste resultaten zijn veelbelovend.
 • Vitamine B5-supplementen zijn veilig in gebruik. De enige bekende bijwerkingen zijn gastro-intestinale klachten als gevolg van een overmatige consumptie van meer dan 10.000 milligram.

Onze selectie: De beste vitamine B5-producten op de markt

Pantotheenzuur is nodig voor de energievoorziening van ons lichaam, en dan vooral voor het vrijmaken van energie uit vetzuren. Ben je op zoek naar een vitamine B5-supplement, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Maak je geen zorgen! Ons team heeft de beste producten voor je uitgekozen. Je vindt ze hieronder:

Het beste liposomale multivitamine supplement met vitamine B5

Deze multivitaminedruppels van Sundt zijn liposomaal, wat betekent dat je lichaam ze beter en in grotere concentratie kan opnemen. Zoals alle producten van dit merk is dit multivitaminesupplement suiker- en glutenvrij en niet genetisch gemanipuleerd.

De multivitaminedruppels met vitamine B5 zijn 100% vegetarisch en zeer zacht voor de maag. De fles bevat 250 ml, wat overeenkomt met ongeveer 50 porties.

Het vitamine B5-product met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Vitamine B5 heeft invloed op het functioneren van de hypofyse en bijnieren. Het ondersteunt het lichaam bij stressvolle situaties. De fabrikant raadt aan om 1 tablet per dag in te nemen. Het product is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

De verpakking bevat 60 capsules. De prijs-kwaliteitverhouding voor dit product is uitstekend. Voor het behoud van een goede gezondheid is een gezonde levensstijl en een gevarieerde, evenwichtige voeding van belang.

Het beste vitamine B5-supplement met krachtige dosering

De tabletten van Orthica bevatten een zeer krachtige dosering vitamine B5. Het wordt aanbevolen om tijdens of na een maaltijd 1 tablet per dag in te nemen met voldoende vloeistof. Kopers van dit product zijn blij met de ongelooflijke toename van energie en vitaliteit die ze voelden door het gebruik van het supplement.

De vitamine B5 helpt energie vrij te maken uit de voeding, helpt bij vermoeidheid en draagt bij tot een normaal metabolisme van steroïdhormonen zoals testosteron en oestrogeen.

Het beste vitamine B5-supplement bij vermoeidheid

Kopers zijn zeer enthousiast over het Pantotheenzuur-supplement van Now Foods. Ze ervaren een grote toename van hun energie, vooral ’s ochtends, en een significante afname van gewrichtspijn. Velen bevelen dit product aan als aanvulling op een actief leven.

Het pantotheenzuur activeert je natuurlijke energie in het lichaam. Ook ondersteunt het de vermindering van vermoeidheid en moeheid. Het supplement is erg geliefd bij fanatieke sporters.

Het meest praktische vitamine B5-supplement

De vitamine B5-capsules van Vitabay zijn enterisch gecoat. Dat betekent dat iedere capsule maagsapresistent is en alleen in de darm wordt afgegeven. De capsules worden daarom goed door het organisme opgenomen.

De verpakking bevat 100 capsules. De vitamine B5 draagt bij aan een normaal energiemetabolisme en de mentale prestaties. De capsules zijn dankzij het zachte bedekkingslaagje zeer eenvoudig in te nemen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over vitamine B5

Vitamine B5, of Pantotheenzuur, is nodig voor de energievoorziening van het lichaam, de opbouw en de afbraak van eiwitten en vetten. Het is daarom een voedingsstof die we niet mogen vergeten. Hoewel een tekort aan dit vitamine zeldzaam is, is het niet onmogelijk. Een vitamine B5-tekort kan vermoeidheid en een gebrek aan concentratie veroorzaken. Dit kan je dagelijkse leven beïnvloeden. Wil je meer weten over deze belangrijke stof? Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

meisje in goede gezondheid

Vitamine B5 draagt bij aan je fitheid en heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid.
(Bron: Rido: 121442126/ 123rf.com)

Wat is vitamine B5?

Vitamine B5, ook bekend als pantotheenzuur, is een in water oplosbare vitamine die noodzakelijk is voor het functioneren van het lichaam. Om deze reden wordt het een ‘essentiële voedingsstof’ genoemd. De vitamine is een fundamenteel onderdeel van het Co-enzym A, een fundamentele chemische verbinding in het menselijk lichaam, dat deel uitmaakt van het metabolisme van koolhydraten, eiwitten en vetten (1, 2). Pantotheenzuur is nodig voor de energievoorziening van het lichaam, de opbouw en de afbraak van eiwitten en vetten.

Waar is vitamine B5 goed voor?

Het belangrijkste effect van pantotheenzuur is om het voedsel dat je consumeert om te zetten in energie. Het is nodig voor de energievoorziening van het lichaam, vooral voor het vrijmaken van energie uit vetzuren. Het handhaven van het juiste niveau van deze voedingsstof helpt je om de normale fysieke en intellectuele prestaties te behouden.

Vitamine B5 draagt dus bij aan je fitheid en heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid. Er zijn momenteel veel onderzoeken gaande naar andere effecten die pantotheenzuur kan hebben. Deze effecten zijn als volgt:

 1. Verlaging van cholesterol en triglyceriden: Op dit moment worden de mogelijke effecten van pantotheenzuur onderzocht om de slechte cholesterol (LDL) en triglyceriden te verminderen. Ook het vermogen om het goede cholesterolgehalte (HDL) te verhogen wordt onderzocht, met veelbelovende resultaten (2, 3). Meer studies zijn nodig om deze gunstige effecten beter te begrijpen en te onderzoeken of ze optreden bij het gebruik van vitamine B5-supplementen of in de normale voeding.
 2. Littekens: Onderzoek gaat uit naar de effecten van vitamine B5 op de huid. Er wordt vooral gekeken naar de effecten van orale supplementen met calciumpantothenaat en zalf zoals panthenol. Tot nu toe lijkt het erop dat deze vitamine het proces van wondgenezingen kan versnellen en de stevigheid van littekenweefsel kan verhogen (4, 5).
 3. Hydratatie van de huid: Ook wordt het vermogen van vitamine B5-zalf op de hydratatie en vitaliteit van de huid geëvalueerd. Onderzoek toont tot nu toe aan dat de hydraterende effecten bij hogere concentraties lijken te toenemen (6) .
 4. Verbeterd uiterlijk van haar en nagels: Er zijn ook studies die onderzoek doen naar de eigenschappen van pantotheenzuur in cosmetische producten. De toevoeging van vitamine B5 kan mogelijk voor een verbetering van de dikte en stevigheid van haar en nagels zorgen (7, 8).

Dr. Marino Huánuco PérezDermatoloog
“Vitamine B kan acne-achtige laesies veroorzaken, wat ‘acne-vormige dermatitis’ wordt genoemd. Dit ontstaat door een inname of injectie van vitamine B-complexen in combinatie met corticosteroïden en pijnstillers. Het treft vooral de romp en het gezicht en begint vaak zeer onverwachts.”

Hoeveel vitamine B5 per dag moet je innemen?

De hoeveelheid vitamine B5 die je per dag nodig hebt, is afhankelijk van je leeftijd, geslacht en eventuele medische aandoeningen waar je aan lijdt. Bij gezonde mensen zijn de aanbevolen hoeveelheden als volgt:

Leeftijd of levensfase Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in milligram (mg)
Baby’s tot 6 maanden oud 1.7
Baby’s van 7 tot 12 maanden 1.8
Kinderen van 1 tot 3 jaar oud 2.0
Kinderen van 4 tot 8 jaar oud 3.0
Kinderen van 9 tot 13 jaar oud 4.0
Tieners van 14 tot 18 jaar 5.0
Volwassenen van 19 jaar en ouder 5.0
Zwangere vrouwen 6.0
Vrouwen die borstvoeding geven 7.0

* De bovenstaande tabel is gebaseerd op de aanbevelingen van het National Institutes of Health (NIH) (2).

Hoe lijd je aan een vitamine B5-tekort?

Een tekort aan pantotheenzuur is uiterst zeldzaam. De symptomen die hier uit kunnen ontstaan zijn symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en het verlies van gezichtsvermogen (1, 2). Door een langdurig en ernstig tekort aan pantotheenzuur kan ook een branderig of pijnlijk gevoel in de voeten ontstaan.

De personen die het meest vatbaar zijn voor vitamine B5-tekort zijn mensen die ernstig ondervoed zijn. Hieronder vallen vooral ouderen, alcoholisten, mensen die lijden aan eetstoornissen zoals anorexia of boulimie, mensen die gedialyseerd worden of parenterale voeding krijgen.

Een andere oorzaak van een tekort aan deze vitamine is een zeldzame ziekte die ‘pantothenaatkinase-geassocieerde neurodegeneratie’ wordt genoemd. Mensen die last hebben van deze ziekte, profiteren niet van de eigenschappen van vitamine B5. De ziekte verlamt als het ware het metabolisme en zorgt ervoor dat stoffen zoals ijzer zich ophopen in het lichaam, waardoor het zenuwstelsel beschadigd kan worden (9).

verschillende soorten vis

Vitamine B5 is in kleine hoeveelheden aanwezig in de meeste voedingsmiddelen.
(Bron: Raths: 62207617/ 123rf.com)

Waar zit vitamine B5 in?

Pantotheenzuur is afgeleid van het Griekse pantothen, dat ‘overal’ betekent (1). Dit komt omdat vitamine B5 in kleine hoeveelheden aanwezig is in de meeste voedingsmiddelen. De grootste hoeveelheden vind je echter in de volgende voedingsmiddelen (1, 2):

 • Koninginnegelei
 • Rundvlees, kip, zeevruchten en vis
 • Eieren en melk
 • Volle granen zoals tarwe, rijst en haver
 • Noten en zaden

Wat zijn de bijwerkingen van vitamine B5-supplementen?

Pantotheenzuur heeft zeer weinig bekende bijwerkingen. Doses die hoger zijn dan 10.000 mg per dag kunnen echter maag- en darmklachten en diarree veroorzaken (1, 2). Een te grote inname van vitamine B5 wordt gemakkelijk door je lichaam uitgescheiden via de urine, maar mensen met nierproblemen moeten heel voorzichtig zijn met de supplementen die ze gebruiken, omdat deze zich in hun lichaam kunnen ophopen en vergiftiging kunnen veroorzaken.

Het is belangrijk om speciale aandacht te besteden aan de ingrediënten die de vitamine B5 in het supplement vergezellen. Andere vitamines en mineralen kunnen namelijk nadelige effecten hebben of een ongunstige wisselwerking hebben met andere medicijnen.

gezonde zwangere vrouw

De aanbevolen dagelijkse inname van vitamine B5 neemt toe tijdens de zwangerschap om de groei van de baby te ondersteunen.
(Bron: Dolgachov: 64678421/ 123rf.com)

Veroorzaakt de inname van vitamine B5 acne?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden. De verschijning van acne is waargenomen na de consumptie van supplementen met vitamines van de vitamine B-groep, echter geldt dit vooral voor vitamine B1, B6 en B12 (10). De acne verschijnt vaak plotseling, vrij direct na het starten van een behandeling met de vitamine B-complexen, en verbetert bij het stoppen ervan.

Tegelijkertijd wordt de inname van vitamine B5 juist onderzocht op het vermogen om acne te bestrijden. Een experimentele studie wijst uit dat het gebruik van oraal pantotheenzuur de roodheid van de huid en acne puistjes significant vermindert na een behandeling van 12 weken (11).

Diego ContrerasVoedingsadviseur
“Vitamine B5 wordt gemakkelijk vernietigd door hitte, het is beter om rauw voedsel te consumeren om de aantasting van de stof te voorkomen.”

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je de voordelen van vitamine B5-supplementen wilt ontdekken, is het erg belangrijk dat je op de hoogte bent van de eigenschappen van de stof. Het helpt als je weet waar je op moet letten. Hieronder vind je daarom een overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria die gelden bij de aanschaf van een vitamine B5-supplement. We vertellen je alles over de verschillende toedieningsvormen, de aanbevolen doses en de voorzorgsmaatregelen:

Toedieningsvorm

Vitamine B5-producten kunnen zowel oraal ingenomen worden als op de huid gesmeerd worden. Pantotheenzuur wordt bovendien op veel manieren gebruikt, van cosmetische producten tot voedingssupplementen. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over de verschillende vormen:

Toedieningsvorm Voordelen Nadelen
Capsules en tabletten Meest goedkope optie.

De vitamine B5 wordt vaak gecombineerd met andere stoffen in multivitaminen en multiminerale supplementen.

Andere ingrediënten (in vet oplosbare vitamines en mineralen) kunnen nadelige effecten veroorzaken.
Poeder Gemakkelijk te mengen met recepten voor voedsel of drinken. De dosis is moeilijker te reguleren.

Is over het algemeen duurder.

Producten voor de huid (crème, serum of lotion) Helpt de huid te hydrateren.

Kan huidirritatie tegengaan.

De producten zijn alleen geschikt voor de huid en kunnen niet voor andere gedeeltes van het lichaam gebruikt worden.

Kan allergische reacties veroorzaken.

Producten voor de nagels (handcrème of nagelriemolie) Versterkt de nagels en geeft ze meer glans. Kan allergische reacties veroorzaken.
Producten voor het haar (conditioner, spray) Geeft hydratatie en structuur aan het haar. Kan allergische reacties op de hoofdhuid of de huid veroorzaken.

Toegevoegde ingrediënten

Pantotheenzuursupplementen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Je kunt kiezen uit supplementen met alleen vitamine B5, supplementen met andere vitamines uit de vitamine B-groep, multivitaminen en multimineralen. Hieronder vind je meer informatie over de voordelen en mogelijke bijwerkingen van de verschillende ingrediënten die toegevoegd worden:

Ingrediënten Kenmerken Bijwerkingen
In vetoplosbare vitamines Vitamine A: Antioxidant, helpt de vorming van hormonen.

Vitamine D: Nodig om eiwitten en calcium te maken.

Vitamine E: Bevordert de weefselvorming.

: Reguleert de bloedstolling.

De in vetoplosbare vitamines kunnen zich ophopen in het lichaam en vergiftiging veroorzaken.

Ze kunnen bovendien wisselwerkingen veroorzaken met medicijnen zoals bloedverdunners of medicijnen voor de behandeling van kanker.

Mineralen (chroom, ijzer, jodium, selenium en zink) Chroom: Belangrijk voor de afbraak van vetten en koolhydraten.

IJzer: Nodig voor de aanmaak van eiwitten en bloedcellen.

Jodium: Essentieel voor de schildklierfunctie.

Selenium: Helpt bij het produceren van antioxiderende enzymen.

: Fundamenteel voor de werking van het immuunsysteem.

Een te grote inname van mineralen kan vergiftiging veroorzaken.

Sommige mineralen kunnen een wisselwerking hebben met medicijnen zoals bloedverdunners, kankerbehandelingen of antibiotica.

Andere vitamines uit de vitamine B-groep (vitamine B1, B2, B3, B6, B12) Nodig voor het behoud van de neurologische, metabolische en cardiovasculaire balans. Een overmatige inname van vitamine B kan acne veroorzaken, met name vitamine B1, B6 en B12.

Bij gevoelige mensen kan vitamine B allergische reacties veroorzaken.

Kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen zoals omeprazol, metformine, orale anticonceptiva en fenobarbital.

Vergeet niet je huisarts te raadplegen voordat je begint met een supplement, om ongewenste effecten te voorkomen.

Dieetwensen

De meeste fabrikanten van supplementen die vitamine B5 bevatten, beweren dat hun producten vrij zijn van allergenen zoals lactose, noten, gluten en soja. Wees echter op je hoede! Als je een glutonintolerantie hebt, vermijd dan elk product dat zetmeel van tarwe, gerst, rogge of haver bevat. Heb je last van een andere allergie? Controleer dan de verpakking op de aanwezigheid van de stof waar je gevoelig voor bent.

Ben je vegetariër of veganist? Dan heb je geluk! De meeste vitamine B5-producten zijn geschikt voor de veganistische levensstijl, omdat ze zijn gemaakt met ingrediënten en hulpstoffen van natuurlijke oorsprong. Desondanks moet je heel voorzichtig zijn met producten die gelatine of vitamines van dierlijke oorsprong bevatten. Als je echt zeker van je zaak wilt zijn, moet je op zoek gaan naar producten die gecertificeerd zijn als veganistisch.

Raadpleeg altijd je huisarts over voedselgevoeligheden voordat je een vitamine B5-supplement gebruikt. Je arts kan je hier de nodige tips over geven, zodat je het product vindt dat het beste bij je past.

man eet fruit

Een experimentele studie wijst uit dat het gebruik van oraal pantotheenzuur de roodheid van de huid en acne puistjes significant vermindert na een behandeling van 12 weken.
(Bron: Zhang: 37930858/ 123rf.com)

Samenvatting

Vitamine B5, ook bekend als pantotheenzuur, is een in water oplosbare vitamine die noodzakelijk is voor het functioneren van het lichaam. Om deze reden wordt het een ‘essentiële voedingsstof’ genoemd. In de wereld van vitamines is pantotheenzuur een van de meest fundamentele soorten. De vitamine helpt om voedsel om te zetten in energie, het cholesterolgehalte te beheersen en is bevorderlijk voor het uiterlijk van je huid, haar en nagels.

Hoewel een vitamine B5-tekort zeldzaam is bij gezonde mensen, raden we aan professionele hulp te zoeken als je vermoedt dat je een tekort van deze voedingsstof hebt. Je huisarts kan je helpen bij het kiezen van een meer uitgebalanceerd dieet en zelfs beoordelen of het nodig is om een ​​supplement te gebruiken.

Vond je onze shopgids over vitamine B5 interessant? Laat hieronder je reactie achter, of deel het artikel met je vrienden en familie op social media.

(Bron van de header afbeelding: Baibakova: 67075190/ 123rf.com)

Referenties (17)

1. Biesalski HK, Grimm P, Grimm SN, Cwi S, Mikkelsen K, Rondinone S. Nutrición: texto y atlas. Buenos Aires: Médica Panamericana; 2009
Bron

2. Datos sobre el ácido pantoténico [Internet]. National Institutes of Health: Office of Dietary Supplements; 2018.
Bron

3. Evans M, Rumberger J, Azumano I, Napolitano J, Citrolo D, Kamiya T. Pantethine, a derivative of vitamin B5, favorably alters total, LDL and non-HDL cholesterol in low to moderate cardiovascular risk subjects eligible for statin therapy: a triple-blinded placebo and diet-controlled investigation. [Internet]. Vascular Health and Risk Management. 2014;:89.
Bron

4. Weimann, Hermann. Studies on Wound Healing: Effects of Calcium D-Pantothenate on the Migration, Proliferation and Protein Synthesis of Human Dermal Fibroblasts in Culture [Internet]. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. 1999;69(2):113–9.
Bron

5. Wiederholt T, Heise R, Skazik C, Marquardt Y, Joussen S, Erdmann K, et al. Calcium pantothenate modulates gene expression in proliferating human dermal fibroblasts [Internet]. Experimental Dermatology. 2009;18(11):969–78.
Bron

6. Reveny J, Tanuwijaya J, Tias A. Comparison of Anti-Aging Effect Between Vitamin B3 and Provitamin B5 Using Skin Analyzer. [Internet]. International Journal of PharmTech Research. 2016;9(7):99–104.
Bron

7. Hui X, Hornby SB, Wester RC, Barbadillo S, Appa Y, Maibach H. In vitro human nail penetration and kinetics of panthenol. International Journal of Cosmetic Science. 2007;29(4):277–82
Bron

8. Davis M, Thomas J, Velde SVD, Boissy Y, Dawson T, Iveson R, et al. A novel cosmetic approach to treat thinning hair. British Journal of Dermatology. 2011;165:24–30.
Bron

9. Neurodegeneración asociada a pantotenato-quinasa [Internet]. Genetic and Rare Diseases Information Center. U.S. Department of Health and Human Services.
Bron

10. Galicia M, Castellanos J, Valencia A, Arellano M. Acné causado por vitamina B12, una afección inducida por vigorexia [Internet]. Dermatología. 2019.
Bron

11. Yang M, Moclair B, Hatcher V, Kaminetsky J, Mekas M, Chapas A, et al. A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study of a Novel Pantothenic Acid-Based Dietary Supplement in Subjects with Mild to Moderate Facial Acne. Dermatology and Therapy [Internet]. Dermatology and Therapy. 2014;4(1):93–101.
Bron

12. Medlineplus. Ácido Pantoténico: MedlinePlus suplementos [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; 2020.
Bron

13. Vidal Vademecum. [Internet]. Complejo B solos oral. Vidal Vademecum.
Bron

14. Cromo en la dieta: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine;
Bron

15. MedlinePlus [Internet]. U.S. National Library of Medicine. National Institutes of Health.
Bron

16. Office of Dietary Supplements - Yodo [Internet]. NIH Office of Dietary Supplements. U.S. Department of Health and Human Services.
Bron

17. Selenio en la dieta: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
Biesalski HK, Grimm P, Grimm SN, Cwi S, Mikkelsen K, Rondinone S. Nutrición: texto y atlas. Buenos Aires: Médica Panamericana; 2009
Ga naar bron
Academisch artikel
Datos sobre el ácido pantoténico [Internet]. National Institutes of Health: Office of Dietary Supplements; 2018.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Evans M, Rumberger J, Azumano I, Napolitano J, Citrolo D, Kamiya T. Pantethine, a derivative of vitamin B5, favorably alters total, LDL and non-HDL cholesterol in low to moderate cardiovascular risk subjects eligible for statin therapy: a triple-blinded placebo and diet-controlled investigation. [Internet]. Vascular Health and Risk Management. 2014;:89.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Weimann, Hermann. Studies on Wound Healing: Effects of Calcium D-Pantothenate on the Migration, Proliferation and Protein Synthesis of Human Dermal Fibroblasts in Culture [Internet]. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. 1999;69(2):113–9.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Wiederholt T, Heise R, Skazik C, Marquardt Y, Joussen S, Erdmann K, et al. Calcium pantothenate modulates gene expression in proliferating human dermal fibroblasts [Internet]. Experimental Dermatology. 2009;18(11):969–78.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Reveny J, Tanuwijaya J, Tias A. Comparison of Anti-Aging Effect Between Vitamin B3 and Provitamin B5 Using Skin Analyzer. [Internet]. International Journal of PharmTech Research. 2016;9(7):99–104.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Hui X, Hornby SB, Wester RC, Barbadillo S, Appa Y, Maibach H. In vitro human nail penetration and kinetics of panthenol. International Journal of Cosmetic Science. 2007;29(4):277–82
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Davis M, Thomas J, Velde SVD, Boissy Y, Dawson T, Iveson R, et al. A novel cosmetic approach to treat thinning hair. British Journal of Dermatology. 2011;165:24–30.
Ga naar bron
Officiële website
Neurodegeneración asociada a pantotenato-quinasa [Internet]. Genetic and Rare Diseases Information Center. U.S. Department of Health and Human Services.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Galicia M, Castellanos J, Valencia A, Arellano M. Acné causado por vitamina B12, una afección inducida por vigorexia [Internet]. Dermatología. 2019.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Yang M, Moclair B, Hatcher V, Kaminetsky J, Mekas M, Chapas A, et al. A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study of a Novel Pantothenic Acid-Based Dietary Supplement in Subjects with Mild to Moderate Facial Acne. Dermatology and Therapy [Internet]. Dermatology and Therapy. 2014;4(1):93–101.
Ga naar bron
Officiële website
Medlineplus. Ácido Pantoténico: MedlinePlus suplementos [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; 2020.
Ga naar bron
Officiële website
Vidal Vademecum. [Internet]. Complejo B solos oral. Vidal Vademecum.
Ga naar bron
Officiële website
Cromo en la dieta: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine;
Ga naar bron
Officiële website
MedlinePlus [Internet]. U.S. National Library of Medicine. National Institutes of Health.
Ga naar bron
Officiële website
Office of Dietary Supplements - Yodo [Internet]. NIH Office of Dietary Supplements. U.S. Department of Health and Human Services.
Ga naar bron
Officiële website
Selenio en la dieta: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine.
Ga naar bron
Recensies