voedingsmiddelen...
Laatst bijgewerkt: 16-11-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

28Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

De sleutel tot een gezond leven zit in onze voeding. Gezond eten zorgt voor een langer en gezond leven en verkleint de kans op het optreden van bepaalde ziekten. Soms lijkt het door alle gezondheidsadviezen wel alsof gezond leven een fulltime baan op zichzelf is. Maar gelukkig hoeft een fit en gezond leven helemaal niet zo tijdrovend te zijn als je denkt.

Vitamine B3 is een voedingsstof die  een belangrijke rol speelt bij de energievoorziening van cellen en de werking van het zenuwstelsel. Ook is het van belang voor een gezonde huid. Soms zien we de vitamine over het hoofd in onze zoektocht naar het perfecte supplement. Een tekort aan vitamine B3 kan echter allerlei klachten veroorzaken. Heb je last van huiduitslag en -ontstekingen of vermoeidheid? Mogelijk biedt een vitamine B3-supplement de oplossing. In deze shopgids lees je alles wat je moet weten om het beste vitamine B3-supplement te vinden.

Belangrijk om te weten

 • Vitamine B3 is een wateroplosbare vitamine. Het wordt beschouwd als een essentiële voedingsstof die uit voeding moet worden verkregen.
 • Een vitamine B3-tekort kan leiden tot een levensbedreigende ziekte die bekend staat als ‘pellagra’, wat letterlijk ‘ruwe huid’ betekent.
 • Als je een vitamine B3-supplement koopt, moet je letten op een aantal belangrijke aankoopcriteria zoals de ingrediënten en de mogelijke aanwezigheid van allergenen zoals gluten. Kijk ook naar de mogelijke bijwerkingen en de prijs-kwaliteitverhouding van het product.

Onze selectie: De beste vitamine B3-supplementen op de markt

Vitamine B3, ook bekend als niacine, nicotinezuur en nicotinamide, is belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam en de aanmaak van vetzuren. Hieronder vind je een selectie met de beste vitamine B3-supplementen die op de markt verkrijgbaar zijn. Lees voor het gebruik altijd goed de instructies van de desbetreffende fabrikant, om de kans op bijwerkingen te verkleinen.

Eerdere Aanbevelingen

Het vitamine B3-supplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Het effectieve vitamine B3-supplement van Vitabay draagt bij aan een normaal energiemetabolisme en de werking van het zenuwstelsel. Het product biedt 500 mg vitamine B3 (niacine) per capsule.

De capsules bevatten een zeer zuivere formule die mogelijke reacties op de natuurlijke stof iacine voorkomt, zoals het rood worden van de huid of jeuk. Het product wordt vervaardigd in Duitsland en is onderworpen aan zeer strenge veiligheidsregels en controleprocedures.

Het beste vitamine B3-supplement voor veganisten

De 90 niacine-capsules van Vitamineule bevatten 500 mg niacine per capsule. Het product bevat geen allergenen en is lactose- en glutenvrij. De capsules zijn klein en gemakkelijk door te slikken. Dit zorgt ervoor dat ook kinderen de capsules makkelijk in kunnen nemen.

Het product is bovendien geschikt voor veganisten. Veel fabrikanten gebruiken ongewenste additieven zoals magnesiumstearaat of microkristallijne cellulose. De Vitamineule capsules zijn echter volledig vrij van alle kunstmatige toevoegingen.

Het beste No-Flush vitamine B3-supplement

Niacine kan een ‘niacine flush’ veroorzaken met het rood worden van gezicht, armen en borst. Een flush kan beperkt worden door de dosis geleidelijk op te voeren en niacine te combineren met een vitamine B-complex en vitamine C. De niacine flush kan ook tegen worden gegaan met quercetine, luteoline of appelpectine.

Het vitamine B3-supplement van Warnke komt in deze categorie als winnaar uit onze test. Het product heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Het meest praktische vitamine B3-supplement voor een half jaar

No products found.

Als je problemen hebt met het doorslikken van grote tabletten of capsules, biedt het vitamine B3-supplement van Tadimo de oplossing. Je kunt de capsules openen en het poeder met een glas water of andere drank mengen.

Op deze manier geniet je van je dagelijkse inname van vitamine B3, zonder grote capsules te moeten doorslikken. De verpakking bevat 200 capsules. Dat is voldoende voorraad voor meer dan 6 maanden.

Shopgids: Alles wat je moet weten over vitamine B3

Vitamine B3, ook wel bekend als niacine, is een wateroplosbare vitamine. Er zijn twee vormen van niacine: nicotinamide en nicotinezuur. Vitamine B3 speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van cellen en bij de werking van het zenuwstelsel. Ook is het van belang voor een gezonde huid. Een tekort aan vitamine B3 veroorzaakt pellagra, een ziekte met neurologische, huid- en spijsverteringssymptomen die dodelijk kan zijn als deze niet op tijd wordt behandeld. Hieronder vind je alles wat je moet weten over vitamine B3.

dame in medisch consult

Een ernstig vitamine B3-tekort kan pellagra veroorzaken, wat letterlijk ‘ruwe huid’ betekent. 
(Bron: Raths: 20921548/ 123rf.com)

Wat is vitamine B3 en waar is het goed voor?

Vitamine B3, ook bekend als niacine, is een essentiële stof voor een goede werking van het menselijk lichaam. De vitamine reguleert de homeostase (balans) van de verschillende lichamelijke processen. Niacine moet uit voedsel worden gehaald. Om deze reden wordt het beschouwd als een essentiële voedingsstof (1).

Er zijn twee vormen van niacine: nicotinamide en nicotinezuur. Deze vormen worden ongeacht hun biochemische structuur in het menselijk lichaam omgezet in moleculen met een antioxiderende capaciteit. Vitamine B3 zorgt voor de juiste ontwikkeling van de volgende processen (2):

Systeem Functie van vitamine B3
Hormoonstelsel Omzetten van koolhydraten, vetten en eiwitten

Energieproductie

Hormoonsynthese

Groei en ontwikkeling

Neuraal netwerk Overdracht van zenuwimpulsen

Neuroprotectie

Hart- en vaatstelsel Controle van het cholesterolgehalte
Huid en huidaanhangels Behoud van huidintegriteit

Waar zit vitamine B3 in?

Vitamine B3, ook bekend als niacine, is een wateroplosbare vitamine. Om deze reden wordt de vitamine minder efficiënt in het lichaam opgeslagen als in vet oplosbare vitamines, zoals vitamine A, E en K. Om je vitamine B3-niveau op peil te houden, heb je daarom een dagelijkse inname van de vitamine nodig. In de volgende tabel vind je de belangrijkste voedselbronnen van deze voedingsstof (3):

Voedingsmiddelen Aantal milligram vitamine B3 per 100 gram
Tonijn 22
Pinda’s of nootjes 14
Kip 10
Varkensvlees 8
Kalfsvlees 6
Champignons 6
Volkoren granen 3
Avocado 2
Erwten 2
Zoete aardappel 1

Zoals je kunt zien, zijn er tal van plantaardige en dierlijke bronnen van vitamine B3. Het is het beste om voor verse producten te kiezen en voedsel dat te gaar is te vermijden. Zo zorg je ervoor dat de gerechten zo min mogelijk voedingsstoffen verliezen. De opname van niacine vindt plaats in de maag waardoor de voedingsstof zich snel bij de algemene bloedsomloop voegt (2).

Wat zijn de symptomen van een vitamine B3-tekort?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B3 hangt van verschillende factoren af, zoals het geslacht en de leeftijd van het individu. Over het algemeen moet een volwassene een hoeveelheid vitamine B3 innemen die varieert van 14 tot 16 milligram (mg) per dag. In de tabel hieronder vind je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per bevolkingsgroep (3):

Bevolkingsgroep AHD van vitamine B3 (mg/dag)
Baby’s tot 6 maanden oud 2
Baby’s tot 12 maanden oud 4
Kinderen van 1 tot 3 jaar 6
Kinderen van 4 tot 8 jaar 8
Kinderen van 9 tot 13 jaar 12
Jongen van 14 tot 18 jaar 16
Meisjes van 14 tot 18 jaar 14
Mannen vanaf 18 jaar 16
Vrouwen vanaf 18 jaar 14
Zwangere vrouwen 18
Vrouwen die borstvoeding geven 17

Vitamine B3 zit in verschillende voedingsmiddelen: vlees en vis, gevogelte, noten, zaden en graanproducten. Bovendien kan ons lichaam vitamine B3 deels maken uit tryptofaan, een bouwsteen van eiwitten. Hierdoor dragen ook eiwitrijke producten zoals zuivel en eieren bij aan de aanmaak. Een tekort aan vitamine B3 komt gelukkig niet vaak voor, omdat een compleet voedingspatroon dat voldoende eiwitrijke voeding bevat, voldoende vitamine B3 levert.

Een tekort aan vitamine B3 belemmert de goede werking van het antioxidantmetabolisme van het lichaam. Hierdoor worden lichaamscellen kwetsbaar, waardoor hun genetisch materiaal onherstelbaar beschadigd kan worden. Dit heeft invloed op de huid, het spijsverteringsstelsel en de neuronale structuur (2). Je kunt last krijgen van de volgende symptomen:

 • Diarree
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Geheugenproblemen
 • Geestelijke verwarring
 • Hallucinaties
 • Droge huid
 • Veranderingen in de huidpigment
 • Depressie
 • Verhoogde kans op ernstige ziekten

Een ernstig vitamine B3-tekort kan ook effect hebben op het slijmvlies van de mond, tong en darmen. Deze verschijnselen duidt men aan met de term ‘pellagra’, wat letterlijk ‘ruwe huid’ betekent. Deze ziekte wordt gekenmerkt door symptomen als diarree en huidaandoeningen en in ernstige gevallen kan het leiden tot dementie en bewustzijnsstoornissen. Hoewel een tekort tegenwoordig zeer zeldzaam is, komen deze gevallen nog steeds voor, bijvoorbeeld in overvolle vluchtelingencentra.

muesli in een kom

Vitamine B3 is belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam en de aanmaak van vetzuren.
(Bron: Corner: 43680781/ 123rf.com)

Wat zijn de gevolgen van een overdosis vitamine B3?

Hoewel het niet vaak voorkomt, kan een vitamine B3-tekort erg gevaarlijk zijn. Hetzelfde geldt voor een overdosis (3). Omdat een te hoge niacine-inname negatieve gezondheidseffecten heeft, heeft de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) een aanvaardbare bovengrens voor niacine vastgesteld. Op de website van het voedingscentrum vind je de volgende tabel met de aanvaardbare bovengrens in milligram per dag, afhankelijk van je leeftijd:

Aanvaardbare bovengrens milligram per dag voor bevolkingsgroep Nicotinezuur (mg/dag) Nicotinamide (mg/dag)
Baby’s tot 1 jaar Onbekend Onbekend
Kinderen van 1 tot 3 jaar 2 150
Kinderen van 4 tot 6 jaar 3 220
Kinderen van 7 tot 10 jaar 4 350
Kinderen van 11 tot 14 jaar 6 500
Kinderen van 15 tot 17 jaar 8 700
Volwassenen van 18 jaar ouder 10 900

Gelukkig komen de nadelige effecten van een overmatige consumptie van niacine niet voor als de vitamine via de voeding wordt verkregen. Een verkeerd gebruik van vitamine B3-supplementen kan echter hypervitaminose veroorzaken met ongewenste symptomen als gevolg. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste gevolgen van een overdosis vitamine B3 (6):

 • Roodheid van de huid: Beter bekend als ‘niacine flush’. Niacine kan vaatverwijding veroorzaken met als gevolg het rood worden van het gezicht, de armen en de borst. De verschijnselen houden doorgaans 30 minuten tot een uur aan na inname van een vitaminesupplement dat meer dan 50 mg vitamine B3 bevat.
 • Algemeen ongemak: Vitamine B3-supplementen met een dosering die hoger is dan 50 mg kunnen ook hoofdpijn, duizeligheid en een daling van de bloeddruk veroorzaken. Als de bloeddruk te laag is, kan dit leiden tot vallen en ongelukken.
 • Glucose-intolerantie: De consumptie van zeer hoge doses vitamine B3 (1000 – 3000 mg/dag) kan de spijsvertering en het omzetten van koolhydraten verstoren. Deze bijwerking is vooral gevaarlijk voor diabetici of voor mensen die moeite hebben om hun plasmaglucose binnen normale grenzen te houden.
 • Leverschade: Als je maanden of jaren achter elkaar hoge doses niacine consumeert, kan je lever beschadigen. De symptomen van een beschadigde lever kunnen zich manifesteren als vermoeidheid en verlies van eetlust, wat in de ergste gevallen leidt tot leverfalen.

moleculaire structuur van vitamine b3

Vitamine B3 speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van cellen en bij de werking van het zenuwstelsel. Ook is het van belang voor een gezonde huid.
(Bron: Zerbor: 32270049/ 123rf.com)

Waar moet ik op letten bij het gebruik van een vitamine B3-supplement?

Bij hoog gedoseerde supplementen kan bloedvatverwijding ontstaan. Eerder in deze shopgids hebben we laten zien wat de negatieve gevolgen zijn van een onverantwoord gebruik van een vitamine B3-supplement. Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste bijwerkingen en geven we je handig advies om deze te voorkomen.

Bijwerkingen (2, 6, 8)

Bij gebruik van gewone Niacine is voorzichtigheid met hoge dosering geboden voor bepaalde groepen mensen. Bij de niacinamide-vorm zijn geen of nauwelijks bijwerkingen waargenomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste bijwerkingen van vitamine B3-supplementen:

 • Flushing: Het rood worden van gezicht, armen en borst. Dit kan worden voorkomen door de consumptie van een dosis niacine hoger dan 50 mg te vermijden, door de dosis geleidelijk op te voeren en de niacine te combineren met een vitamine B-complex en vitamine C. De niacine flush wordt ook tegengegaan met quercetine, luteoline of appelpectine.
 • Misselijkheid en diarree: Deze bijwerking komt zeer vaak voor. Het is mogelijk om deze ongemakken te verlichten door de dosis gedurende de dag in verschillende doses te verdelen of door het supplement tegelijkertijd met voedsel in te nemen.
 • Diabetes: Vermijd het innemen van hoge doses (30 gram of meer) vitamine B3 gedurende meer dan 4 tot 8 weken om de intolerantie voor koolhydraten te voorkomen.
 • Leverschade: Vermijd leverschade en overschrijding van de maximaal toelaatbare dagelijkse dosis van deze voedingsstof.

Interactie met medicijnen en andere stoffen (6)

Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste interacties met medicijnen en andere stoffen:

 • Alcohol: Kan het spoeleffect van niacine-supplementen verergeren en het optreden van leverschade versterken.
 • Jichtbehandeling: Vitamine B3-supplementen kunnen medicijnen die het urinezuurgehalte verlagen minder effectief maken.
 • Anti-epileptica: Niacine-supplementen kunnen de werking van deze medicijnen beïnvloeden.
 • Antihypertensief: De meest voorkomende antihypertensiva kunnen een wisselwerking hebben met niacine-supplementen.
 • Lipideverlagende medicijnen: Vanwege de werking van vitamine B3 op het cholesterol wordt de combinatie met statines of een ander lipideverlagend product afgeraden.
 • Antidiabetica: Vergeet niet dat niacine de bloedglucose kan verhogen en de insulineproductie kan beïnvloeden. Dit effect staat haaks op de effecten van antidiabetica.
 • Nicotinepleisters: Mensen die stoppen met roken met behulp van nicotinepleisters en vitamine B3-supplementen gebruiken, kunnen last krijgen van een rode huid.

Voedingssupplementen mogen nooit worden geconsumeerd door minderjarigen zonder medisch en ouderlijk toezicht. Ook vrouwen die zwanger zijn of willen worden en vrouwen die borstvoeding geven, moeten een deskundige raadplegen voordat ze starten met een supplement.

tonijnsalade op een bord

Een overmatig gebruik van vitamine B3-supplementen kan gevaarlijk zijn.
(Bron: Gayvoronskaya: 19875896/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een vitamine B3-supplement wilt kopen, moet je op een aantal belangrijke factoren letten. Je vindt de belangrijkste aankoopcriteria hieronder. Deze criteria helpen je bij het kiezen van het vitamine B3-supplement dat het beste bij je past. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Geschikt voor vegetariërs en veganisten

Als je geen vlees en vis eet, of helemaal geen dierlijke producten eet, is het belangrijk om het vitamine B3-supplement dat je wilt kopen te controleren op de ingrediënten. Het zal gelukkig niet moeilijk zijn om een vitamine B3-supplement te vinden dat geschikt is voor vegetariërs en veganisten. Als je een supplement in capsulevorm koopt, zorg er dan voor dat deze geen gelatine bevat.

avocado

Tonijn, avocado en noten zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B3.
(Bron: Subbotina: 14649214/ 123rf.com)

Gluten en andere allergenen

Vitamine B3-supplementen kunnen gluten, soja en noten bevatten. Als je aan een bepaald soort voedselintolerantie lijdt, vergeet dan niet om het etiket te controleren op garantiezegels die garanderen dat het product vrij is van de stoffen die je lichaam niet verdragen.

Niacine Flush

Als de arts je toestemming heeft gegeven om een supplement te gebruiken dat hoge doses vitamine B3 bevat, vergeet dan niet dat je last kunt krijgen van het rood worden van het gezicht, de armen en de borst. Als de roodheid van het gezicht en het bovenste deel van de romp je stoort, zijn er speciale No-Flush supplementen die dit effect minimaliseren. Natuurlijk zullen de kosten van deze producten iets hoger zijn dan de producten die deze toevoeging niet bevatten.

Samenvatting

Vitamine B3 is een belangrijke voedingsstof voor ons welzijn. Door een uitgebalanceerd dieet met vlees, vis en peulvruchten te volgen, krijg je in principe voldoende niacine binnen om een gezond metabolisme te behouden. Heb je wel een tekort aan vitamine B3, dan heeft dit vervelende gevolgen voor je gezondheid. Een vitamine B3-supplement kan je hierbij helpen.

Bij hoog gedoseerde supplementen kan bloedvatverwijding ontstaan. In deze shopgids hebben we laten zien wat de negatieve gevolgen zijn van een onverantwoord gebruik van een vitamine B3-supplement. Als je een vitamine B3-supplement koopt is het belangrijk om op de prijs-kwaliteitverhouding, ingrediënten en mogelijke bijwerkingen te letten.

Vond je onze shopgids over vitamine B3 interessant? Laat hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Baibakova: 133826552/ 123rf.com)

Referenties (8)

1. Kelly JJ, Lawson JA, Campbell L V., Storlien LH, Jenkins AB, Whitworth JA, et al. Effects of nicotinic acid on insulin sensitivity and blood pressure in healthy subjects. J Hum Hypertens [Internet]. 2000 Sep 6 [cited 2019 Dec 24];14(9):567–72.
Bron

2. Villines TC, Kim AS, Gore RS, Taylor AJ. Niacin: The evidence, clinical use, and future directions. Curr Atheroscler Rep. 2012 Feb;14(1):49–59.
Bron

3. Niacin: Drug Uses, Dosage & Side Effects - Drugs.com [Internet]. [cited 2019 Dec 24].
Bron

4. Savvidou S. Pellagra: a non-eradicated old disease. Clin Pract [Internet]. 2014 Apr 28 [cited 2019 Dec 24];4(1).
Bron

5. Villines TC, Kim AS, Gore RS, Taylor AJ. Niacin: The Evidence, Clinical Use, and Future Directions. Curr Atheroscler Rep [Internet]. 2012 Feb 27 [cited 2019 Dec 24];14(1):49–59.
Bron

6. Niacin — Health Professional Fact Sheet [Internet]. [cited 2019 Dec 24].
Bron

7. Peechakara B V., Gupta M. Vitamin B3 [Internet]. StatPearls. 2019 [cited 2019 Dec 24].
Bron

8. H. Stipanuk M, A. Caudill M. Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition. 3rd editio. Elsevier; 2013. 948 p.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Klinisch onderzoek (mensen)
Kelly JJ, Lawson JA, Campbell L V., Storlien LH, Jenkins AB, Whitworth JA, et al. Effects of nicotinic acid on insulin sensitivity and blood pressure in healthy subjects. J Hum Hypertens [Internet]. 2000 Sep 6 [cited 2019 Dec 24];14(9):567–72.
Ga naar bron
Informatief artikel
Villines TC, Kim AS, Gore RS, Taylor AJ. Niacin: The evidence, clinical use, and future directions. Curr Atheroscler Rep. 2012 Feb;14(1):49–59.
Ga naar bron
Officiële website
Niacin: Drug Uses, Dosage & Side Effects - Drugs.com [Internet]. [cited 2019 Dec 24].
Ga naar bron
Informatief artikel
Savvidou S. Pellagra: a non-eradicated old disease. Clin Pract [Internet]. 2014 Apr 28 [cited 2019 Dec 24];4(1).
Ga naar bron
Informatief artikel
Villines TC, Kim AS, Gore RS, Taylor AJ. Niacin: The Evidence, Clinical Use, and Future Directions. Curr Atheroscler Rep [Internet]. 2012 Feb 27 [cited 2019 Dec 24];14(1):49–59.
Ga naar bron
Officiële website
Niacin — Health Professional Fact Sheet [Internet]. [cited 2019 Dec 24].
Ga naar bron
e-Book
Peechakara B V., Gupta M. Vitamin B3 [Internet]. StatPearls. 2019 [cited 2019 Dec 24].
Ga naar bron
Tekstboek
H. Stipanuk M, A. Caudill M. Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition. 3rd editio. Elsevier; 2013. 948 p.
Ga naar bron
Recensies