Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

In verband met geestelijke en lichamelijke gezondheid wordt vaak melding gemaakt van essentiële aminozuren of vitamines, en ook van oliën, maar vitamine B3 wordt in dit verband meestal niet genoemd.

Omdat een tekort aan vitamine B3 in dit land geen typisch tekort is, komt het op de achtergrond, maar het komt wel bij sommige mensen voor en mag niet genegeerd worden vanwege de ernstige gevolgen.

In dit artikel leggen we uit wat de belangrijke functies van deze vitamine zijn en welke essentiële functies ze vervult. Verder krijg je informatie over groepen mensen voor wie vitamine B3 bijzonder belangrijk is en een tekort verwoestend kan zijn. In een van de hoofdstukken leer je over heilzame benaderingen om een tekort aan vitamine B3 te behandelen en te voorkomen.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Vitamine B3 is een wateroplosbare B vitamine, ook bekend als niacine. Vitamine B3 wordt in je lever omgezet uit tryptofaan en dan in het lichaam omgezet in een co-enzym en is betrokken bij de hele stofwisseling. Het komt vooral voor in dierlijke producten.
 • In principe komt een tekort vrij zelden voor bij gezonde mensen. Een tekort kan echter ontstaan als mensen een slecht dieet hebben, verslaafd zijn of bepaalde medicijnen nemen.
 • Een tekort aan vitamine B3 kan veel problemen veroorzaken, van pijn tot gevoelloosheid en psychologische veranderingen.

Definitie: Wat is vitamine B3?

Strikt genomen is vitamine B3 of niacine niet één enkele vitamine, maar wel nicotinezuur en nicotinamide en hun verbinding. Het is een vitamine die behoort tot de groep van wateroplosbare B vitamines.

Vitamines worden normaal niet door het lichaam zelf aangemaakt, maar dat is anders voor vitamine B3, want het wordt in de lever aangemaakt uit het aminozuur tryptofaan.

Achtergrond: Wat je moet weten over een vitamine B3 tekort

Voor we in het onderstaande hoofdstuk beginnen met de tips om een vitamine B3 tekort effectief op te heffen en te voorkomen, willen we je eerst de belangrijkste achtergrondinformatie geven.

We zullen deze belangrijkste informatie in de volgende paragrafen uitleggen aan de hand van de meest gestelde vragen over vitamine B3 tekort.

Wat is de functie van vitamine B3 in het lichaam?

Van vitamine B3 is bekend dat ze de volgende effecten heeft: Het kan een positief effect hebben op je huiduiterlijk en de hele stofwisseling van het lichaam(1) en ook op de vorming van boodschapperstoffen in de hersenen en de daarmee gepaard gaande mentale stabiliteit(2).

Verder kan het nuttig zijn bij het regenereren en verbeteren van de spieren(3).

Bij problemen in het spijsverteringskanaal of bij aderverkalking en een hoog cholesterolgehalte kan vitamine B3 ook positieve eigenschappen hebben(4).

Niacine wordt ook gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk en kan, volgens sommige studies, vroeggeboortes of zelfs miskramen voorkomen. Men zegt ook dat het stofwisselingsziekten en hart- en vaatziekten voorkomt bij baby’s(5).

Door de neurotransmittervorming in de hersenen die door vitamine B3 op gang gebracht wordt, kwamen sommige onderzoekers tot de conclusie dat niacine belangrijke verbeteringen brengt bij de ziekte van Alzheimer en het leeftijdsgebonden verlies van cognitieve vermogens.

Vitamin B3 Mangel

Bij een acuut vitamine B3 tekort kan de behoefte echter groter zijn en kunnen medicijnen nodig zijn. Overleg met een arts is aan te bevelen. (Image source: unsplash / nci)

Het effect treedt zowel op bij preventieve maatregelen als bij reeds bestaande ziekte, hier kan het verloop van Alzheimer aanzienlijk vertraagd worden(6).

Wat is de dagelijkse behoefte aan vitamine B3?

De dagelijkse behoefte aan vitamine B3 hangt af van verschillende factoren. Verschillende doseringen worden ingedeeld naar leeftijd, geslacht en, in het geval van vrouwen, of ze zwanger zijn of borstvoeding geven en dus een extra behoefte aan niacine hebben.

De volgende tabel bevat alle belangrijke aanbevolen doseringen voor kinderen, vrouwen, mannen en zwangere vrouwen:

Groep Dosering
Zuigelingense circa 2 tot 5 mg
Kinderen (leeftijd: 1 tot 6 jaar) circa 8 tot 9 mg
Kinderen (leeftijd: 7 tot 12 jaar) circa 10 tot 13 mg
Kinderen (leeftijd: 13 tot 18 jaar) circa 13 tot 15 mg
Volwassenen (leeftijd: 19 tot 50 jaar) circa 13 tot 16 mg
Volwassenen (leeftijd: 51 jaar en ouder) circa 11 tot 14 mg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven circa 14 tot 20 mg

Het verschil in dosering tussen mannen en vrouwen is in de leeftijdsgroep 13 tot 18 jaar, met circa 2 mg extra nodig voor mannen en voor alle leeftijden boven de 18 jaar moeten mannen circa 3 mg meer niacine nemen dan vrouwen, wat ook uit de vorige tabel blijkt.

Waar komt een vitamine B3 tekort vandaan en welke mensen hebben er vooral last van?

Normaal krijg je voldoende vitamine B3 binnen via de voeding, omdat het lichaam vitamine B3 aanmaakt uit het aminozuur tryptofaan, zodat er in dit land zelden een ernstig tekort is. Je lichaam heeft echter vitamine B6 nodig voor dit omzettingsproces; als dit ontbreekt, kan dat tot een tekort leiden.

Er zijn ook andere oorzaken van een tekort aan vitamine B3

 • Chronische diarree: Bij chronische diarree is er een ernstig verlies van bijna alle micronutriënten en vitamines, zodat de ingenomen vitamines niet gebruikt worden en onmiddellijk weer uitgescheiden worden.
 • Anorexia: Bij anorexia worden veel te weinig vitamines via de voeding opgenomen of via braken uit het lichaam uitgescheiden, waardoor een tekort aan niacine ontstaat
 • Hartnup syndroom: Het Hartnup syndroom is een transportstoornis van aminozuren. In dit geval is tryptofaan, dat dan door de lichaamscellen niet in vitamine B3 wordt omgezet(7).
 • Door bepaalde medicijnen in te nemen: Sommige geneesmiddelen leiden tot een tekort aan vitamine B3, waaronder sommige psychotrope geneesmiddelen, tuberculostatica en cytostatica.

Zoals reeds beschreven kan een tekort aan vitamine B3 ontstaan als je niet genoeg tryptofaan eet, dat in veel dierlijke producten voorkomt, dus het wordt al snel duidelijk dat veganisten op hun niacinegehalte moeten letten.

Eiwitafbraak bij kribbe-infecties, koorts en kanker en ernstige verwondingen en brandwonden leiden ook tot een verhoogde behoefte aan vitamine B3.

Vitamine B3 wordt in de lever aangemaakt en daar ook opgeslagen. Mensen met alcoholverslaving beschadigen de lever en de daaruit voortvloeiende productie van niacine(8).

In het algemeen bevat bier bijvoorbeeld vitamine B3, maar alcoholmisbruik leidt tot een negatieve micronutriëntenbalans omdat de alcohol die vernietigt.

Een tryptofaan tekort en dus een vitamine B3 tekort met een daarmee gepaard gaand verzwakt immuunsysteem is waargenomen bij mensen die besmet waren met SARS of MERS-CoV (coronavirus).

Risicogroepen en ouderen worden in dit verband bijzonder getroffen door een tekort aan vitamine B3 en moeten daarom hun lichaam van voldoende niacine voorzien om dit infectierisico te verminderen(9).

Zoals hier duidelijk is, treedt een tekort aan vitamine B3 niet zo gemakkelijk op als bij andere vitamines. Hieronder staat nog een vraag die antwoord geeft op de vraag welke voedingsmiddelen vitamine B3 bevatten.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine B3?

Zoals beschreven in het vorige hoofdstuk zit vitamine B3 vooral in dierlijke producten, maar het komt ook voor in plantaardige voedingsmiddelen. We laten je hieronder zien welke voedingsmiddelen dit zijn:

Plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen met een hoog vitamine B3 gehalte:

Plantaardig product Vitamine B3 gehalte per 100 g Dierlijk product Vitamine B3 gehalte per 100 g
Eetbare zemelen circa 17 mg Ansjovis circa 20 mg
Pinda circa 15 mg Kalfslever circa 15 mg
Paddestoelen circa 4 tot 7 mg Kippenlever circa 12 mg
Bruine rijst circa 5 mg Rund circa 7,5 mg
Sesam circa 5 mg Zalm circa 7,5 mg
Zonnebloempitten circa 4 mg Kip circa 7 mg
Linzen en bonen circa 2 tot 3 mg Kalfsvlees circa 6 mg
Kale circa 2 mg Lamsvlees circa 6 mg

Zoals hier te zien is, iemand die vlees eet heeft minder kans op een tekort, want het is gemakkelijker om bijvoorbeeld 100 g rundvlees te eten, en het wordt ook beter door het lichaam opgenomen dan 100 g zonnebloempitten.

Als je op deze voedingsmiddelen let en ze goed combineert, kun je natuurlijk ook zonder vlees in je dagelijkse behoefte voorzien.

Wat zijn de symptomen van een vitamine B3 tekort?

Als je niet zeker weet of je een vitamine B3 tekort hebt, kun je daar achter komen door naar enkele symptomen te kijken. De meest voorkomende en kenmerkende tekenen van een vitamine B3 tekort zijn:

 • Huidveranderingen en roodheid (dermatitis)
 • Een helderrode tong
 • Diarree en problemen met het spijsverteringskanaal
 • Ontsteking van het slijmvlies van de mond
 • Gevoelloosheid of pijn in armen of benen
 • Gebrek aan concentratie en slaapstoornissen
 • Prikkelbaarheid, depressie
 • Verlies van eetlust en algemene zwakte
 • Pellagra

Pellagra is een heel typische voedingsstoornis die veroorzaakt wordt door een tekort aan niacine. Het komt vooral voor in Afrika en Azië, waar het meestal veroorzaakt wordt door gebrekkige voeding, want er zijn veel mensen die honger lijden in Afrika en Azië.

De typische verschijnselen hiervan zijn een schilferige en ruwe huid, die soms overgepigmenteerd is. De ziekte moet snel behandeld worden en er moet niacine aan het dieet toegevoegd worden, want als deze ziekte onbehandeld blijft, kan ze leiden tot orgaanfalen en zelfs de dood(10).

De symptomen van een vitamine B3 tekort kunnen ook bij oudere mensen verwoestend zijn, want dan is er verlies van eetlust en zwakte, wat leidt tot een vicieuze cirkel, want het te lage niveau van niacine leidt in dit geval tot een nog lagere voedselopname en een steeds lagere vitamine B3 inname.

Wat zijn de gevolgen van een vitamine B3 tekort tijdens de zwangerschap?

Zoals in een van de hoofdstukken hierboven vermeld, kan vitamine B3 miskramen en vroeggeboortes voorkomen. Omgekeerd leidt een tekort aan vitamine B3 tot deze verschijnselen. Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen aanzienlijk meer niacine nodig.

Het is bekend dat veel zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap een tekort aan niacine hebben, maar meer vitamine B3 is ook nodig als de baby’s daarna borstvoeding krijgen.

Geschat wordt dat ongeveer een derde van de vrouwen dit tekort heeft in het eerste trimester, de embryonale fase met bijbehorende orgaanontwikkeling.

Vitamin B3 Mangel

Voor de gezondheid van je baby moet je ervoor zorgen dat je voldoende niacine binnenkrijgt. (Image source: pixabay / PublicDomainPictures)

Kinderen vanaf 12 maanden kunnen een 30 procent lager risico op atopische dermatitis hebben als hun moeders tijdens de zwangerschap een ruime hoeveelheid niacine krijgen en geen tekort hebben. Dit bleek uit een studie van de Universiteit van Southampton.

Deze studie werd uitgevoerd bij ongeveer 500 moeder-kind paren met verschillende bloedonderzoeken, terwijl andere invloeden zoals te weinig borstvoedingstijd of erfelijke aanleg voor huidziekten werden uitgesloten(11).

Spina bifida, ook wel open rug of gespleten wervels genoemd, wordt echter veroorzaakt door een tekort aan niacine tijdens de zwangerschap. Dit is een misvorming van de wervelkolom en vaak ook van het ruggenmerg.

De gevolgen doen zich echter niet alleen voor als baby of in de vroege kinderjaren, maar soms ook op volwassen leeftijd. Dit kan leiden tot hydrocephalus, spierzwakte, verlamming in de benen, en verschillende misvormingen van de voeten en gewrichten. Soms wordt ook een ontwrichte heup waargenomen(12).

Vitamine B3 tekort: Effectieve benaderingen van behandeling en preventie

Om vitamine B3 tekort effectief te behandelen of te voorkomen, zijn er een paar benaderingen die je kunt volgen. Deze benaderingen van behandeling en preventie worden in de volgende segmenten toegelicht.

Verandering van dieet

Als je dieet te eenzijdig is of je eet alleen fastfood, kun je een vitamine B3 tekort ontwikkelen. In dit geval is het raadzaam je voeding te controleren en je dieet te veranderen.

De gemakkelijkste manier om je niacine op peil te houden is door de voedingsmiddelen te analyseren die je gedurende de dag eet. Als je merkt dat je inname van vitamine B3 via de voeding te laag is, kun je enkele van de hierboven genoemde voedingsmiddelen combineren en aan je dagelijkse inname toevoegen.

Vitamine B3 wordt gevonden in voedingsmiddelen zoals zilvervliesrijst. (Image source: 123rf / espies)

Het eten van maïs, aardappelen of granen levert je bijvoorbeeld geen vitamine B3 op, omdat het hoofdzakelijk de gebonden vorm is, een niacytin complex, en je darm kan deze gebonden vitamine B3 maar gedeeltelijk afbreken. Deze voedingsmiddelen zouden dus voorbehandeld moeten worden om ze af te breken.

Je kunt bijvoorbeeld maïs weken in kalkwater; door het calciumhydroxide dat het bevat komen de B-vitamines die het bevat vrij.

Als je het niacine gehalte van je voedsel niet door onderzoek kunt achterhalen, is het vaak gemakkelijker om naar het tryptofaan gehalte te zoeken.

Tryptofaan wordt beschouwd als equivalent van nicotinamide Zoals in een vorig hoofdstuk vermeld, wordt vitamine B3 ook in de lever aangemaakt door de opname van tryptofaan. Je kunt deze aangegeven waarde echter niet aan elkaar gelijkstellen. Gemiddeld komt 60 milligram tryptofaan overeen met één milligram niacine.

Als je tryptofaan inname echter te laag is of als je een eiwittekort in je dieet hebt, geldt deze verhouding niet, want in diëten met een laag tryptofaangehalte wordt deze synthese beperkt en door het lichaam gebruikt voor de vorming van nieuwe eiwitten, tot er een overschot is aan je dagelijkse eiwit- en dus tryptofaanbehoefte.

Dit maakt duidelijk dat men moet zorgen voor een voldoende eiwitinname, anders zal de tryptofaan synthese en de daarmee gepaard gaande omzetting in vitamine B3 laag zijn(13).

Voedingssupplementen

Vitamine B3 wordt hoofdzakelijk in twee verschillende vormen als voedingssupplement aangeboden. Het ene heet nicotinezuur en het andere nicotinamide of niacinamide. Hier moet je letten op het duidelijke verschil tussen de twee vormen. De precieze vorm van een voedingssupplement staat altijd op de verpakking vermeld.

Een maximale dagelijkse dosis van 900 milligram wordt aanbevolen.

De aanbevolen inname van nicotinezuur voor voedingssupplementen vind je in de tabel hierboven. Volgens sommige artsen en medische verenigingen wordt voor nicotinamide of niacinamide echter een maximale dagelijkse dosis van ongeveer 900 milligram aanbevolen.

Een te hoge dosis kan leiden tot nadelige gezondheidseffecten, waaronder blozen, waarbij een verhoogde bloedstroom naar de huid ontstaat, gevolgd door roodheid en een gevoel van hitte.

Conventionele voedingsmiddelen met natuurlijke niacine dragen dit risico niet.

De twee vormen van nicotinezuur en niacinamide hebben echter verschillende werkingen. Niacinamide heeft zelden bijwerkingen, maar werkt niet als cholesterolverlager, zoals in de bovenstaande studie te zien is.

In dit verband is alleen de niacine of nicotinezuur werkzaam; hetzelfde geldt voor de positieve invloed op de vetstofwisseling en het lipidengehalte in het bloed; niacinamide heeft dit effect niet.

Bij een dosis van meer dan 3 gram is niacine giftig voor de lever en kan het leiden tot verhoogde leverfunctiewaarden en geelzucht, en tot maag- en darmklachten. Bovendien kunnen allergische reacties uitgelokt worden door een verhoogde histamine-productie.

Je kunt daarom ook vitamine B3 als voedingssupplement innemen, als je de voorgeschreven dagelijkse hoeveelheid preventief inneemt. Als je echter een tekort hebt, kan een hogere dosis nodig zijn, maar je moet dan wel het advies van een arts inwinnen.

Medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen tegen een tekort aan vitamine B3, waarvan de meeste een recept vereisen en een verhoogde dosis hebben. Medicijnen in deze vorm worden vooral gebruikt bij ernstige symptomen zoals pellagra of hoog cholesterol.

Niacine preparaten zijn meestal tabletten die gemakkelijk in te nemen zijn. Ook hier moet je met een specialist overleggen over de precieze dosis en de manier waarop je het moet innemen.

Test het vitamine B3 gehalte van je lichaam

Als je niet zeker weet of je vitamine B3 gehalte te laag is, zijn er online tests waarbij je een aantal vragen moet beantwoorden. Deze vragen luiden als volgt

 • Vertoont je huid tekenen van verhoorning?
 • Eet je alleen groenten of bijna nooit vlees?
 • Krijg je een rode huid, zelfs als je licht aan de zon blootgesteld bent?
 • Eet je veel graan- of graanproducten?
 • Heb je last van branderig gevoel op de tong?
 • Gebruik je vaak huidcrème omdat je huid zo droog is?
 • Heb je vaak last van winderigheid of diarree?
 • Wordt je door de zon beschadigde huid abnormaal bruin?
 • Krijg je gemakkelijk koude handen?
 • Heb je concentratieproblemen of zelfs depressie?
 • Drink je veel alcohol?
 • Drink je bijna nooit koffiebonen?

Als veel van de vragen op jou van toepassing zijn, kan een tekort aan vitamine B3 niet uitgesloten worden. Voor verdere actie kan een bloedonderzoek door een arts en een daaropvolgende evaluatie door een laboratorium nuttig zijn.

Conclusie

Een onderschatting van een tekort aan vitamine B3 kan ernstige gevolgen hebben, zoals dit artikel duidelijk maakt. Vooral ten aanzien van lichamelijke prestaties of bevallingen, maar ook ten aanzien van huidziekten en andere verschijnselen die door een tekort aan niacine veroorzaakt worden.

Ook al is een tekort aan vitamine B3 in dit land tamelijk zeldzaam, toch moet je ervoor zorgen dat je voldoende binnenkrijgt. Een ander voordeel van een vitamine B3 tekort is dat het in de meeste gevallen onder controle kan worden gehouden door een verandering in het dieet; alleen in ernstige gevallen moeten medicijnen worden genomen.

Om een tekort te voorkomen, kun je niacine innemen volgens de tabellen in het artikel en zo aan de veilige kant zijn.

Beeldbron: Songpracone / 123rf

Referenties (13)

1. Yang Y, Sauve AA. NAD(+) metabolism: Bioenergetics, signaling and manipulation for therapy. Biochim Biophys Acta. 2016;1864(12):1787-1800. doi:10.1016/j.bbapap.2016.06.014
Bron

2. Gasperi V, Sibilano M, Savini I, Catani MV. Niacin in the Central Nervous System: An Update of Biological Aspects and Clinical Applications. Int J Mol Sci. 2019;20(4):974. Published 2019 Feb 23. doi:10.3390/ijms20040974
Bron

3. Khan M, Couturier A, Kubens JF, et al. Niacin supplementation induces type II to type I muscle fiber transition in skeletal muscle of sheep. Acta Vet Scand. 2013;55(1):85. Published 2013 Nov 22. doi:10.1186/1751-0147-55-85
Bron

4. Kühnast S, Louwe MC, Heemskerk MM, et al. Niacin Reduces Atherosclerosis Development in APOE*3Leiden.CETP Mice Mainly by Reducing NonHDL-Cholesterol. PLoS One. 2013;8(6):e66467. Published 2013 Jun 19. doi:10.1371/journal.pone.0066467
Bron

5. Takahashi N, Li F, Fushima T, et al. Vitamin B3 Nicotinamide: A Promising Candidate for Treating Preeclampsia and Improving Fetal Growth. Tohoku J Exp Med. 2018;244(3):243-248. doi:10.1620/tjem.244.243
Bron

6. Morris MC, Evans DA, Bienias JL, Scherr PA, Tangney CC, Hebert LE, Bennett DA, Wilson RS, Aggarwal N. Dietary niacin and the risk of incident Alzheimer's disease and of cognitive decline. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2004 Aug;75(8):1093-9. doi: 10.1136/jnnp.2003.025858. PMID: 15258207; PMCID: PMC1739176.
Bron

7. Groth U, Rosenberg LE. Transport of dibasic amino acids, cystine, and tryptophan by cultured human fibroblasts: absence of a defect in cystinuria and Hartnup disease. J Clin Invest. 1972;51(8):2130-2142. doi:10.1172/JCI107020
Bron

8. Li Q, Xie G, Zhang W, et al. Dietary nicotinic acid supplementation ameliorates chronic alcohol-induced fatty liver in rats. Alcohol Clin Exp Res. 2014;38(7):1982-1992. doi:10.1111/acer.12396
Bron

9. Api R. "Der Mensch ist, was er isst". CME (Berl). 2020;17(5):3. doi:10.1007/s11298-020-7941-9
Bron

10. Matapandeu G, Dunn SH, Pagels P. An Outbreak of Pellagra in the Kasese Catchment Area, Dowa, Malawi. Am J Trop Med Hyg. 2017;96(5):1244-1247. doi:10.4269/ajtmh.16-0423
Bron

11. El-Heis S, Crozier SR, Robinson SM, Harvey NC, Cooper C, Inskip HM; Southampton Women's Survey Study Group, Godfrey KM. Higher maternal serum concentrations of nicotinamide and related metabolites in late pregnancy are associated with a lower risk of offspring atopic eczema at age 12 months. Clin Exp Allergy. 2016 Oct;46(10):1337-43. doi: 10.1111/cea.12782. Epub 2016 Sep 15. PMID: 27517618; PMCID: PMC5045718.
Bron

12. Groenen PM, van Rooij IA, Peer PG, Ocké MC, Zielhuis GA, Steegers-Theunissen RP. Low maternal dietary intakes of iron, magnesium, and niacin are associated with spina bifida in the offspring. J Nutr. 2004 Jun;134(6):1516-22. doi: 10.1093/jn/134.6.1516. PMID: 15173422.
Bron

13. Rodriguez Cetina Biefer H., Vasudevan A., Elkhal A. Aspekte von Tryptophan und Nicotinamidadenindinukleotid bei der Immunität: Eine neue Wendung in einer alten Geschichte. Int J Tryptophan Res . 2017; 10: 1178646917713491. Veröffentlicht 2017 Jun 14. doi: 10.1177 / 1178646917713491
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Yang Y, Sauve AA. NAD(+) metabolism: Bioenergetics, signaling and manipulation for therapy. Biochim Biophys Acta. 2016;1864(12):1787-1800. doi:10.1016/j.bbapap.2016.06.014
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Gasperi V, Sibilano M, Savini I, Catani MV. Niacin in the Central Nervous System: An Update of Biological Aspects and Clinical Applications. Int J Mol Sci. 2019;20(4):974. Published 2019 Feb 23. doi:10.3390/ijms20040974
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Khan M, Couturier A, Kubens JF, et al. Niacin supplementation induces type II to type I muscle fiber transition in skeletal muscle of sheep. Acta Vet Scand. 2013;55(1):85. Published 2013 Nov 22. doi:10.1186/1751-0147-55-85
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kühnast S, Louwe MC, Heemskerk MM, et al. Niacin Reduces Atherosclerosis Development in APOE*3Leiden.CETP Mice Mainly by Reducing NonHDL-Cholesterol. PLoS One. 2013;8(6):e66467. Published 2013 Jun 19. doi:10.1371/journal.pone.0066467
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Takahashi N, Li F, Fushima T, et al. Vitamin B3 Nicotinamide: A Promising Candidate for Treating Preeclampsia and Improving Fetal Growth. Tohoku J Exp Med. 2018;244(3):243-248. doi:10.1620/tjem.244.243
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Morris MC, Evans DA, Bienias JL, Scherr PA, Tangney CC, Hebert LE, Bennett DA, Wilson RS, Aggarwal N. Dietary niacin and the risk of incident Alzheimer's disease and of cognitive decline. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2004 Aug;75(8):1093-9. doi: 10.1136/jnnp.2003.025858. PMID: 15258207; PMCID: PMC1739176.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Groth U, Rosenberg LE. Transport of dibasic amino acids, cystine, and tryptophan by cultured human fibroblasts: absence of a defect in cystinuria and Hartnup disease. J Clin Invest. 1972;51(8):2130-2142. doi:10.1172/JCI107020
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Li Q, Xie G, Zhang W, et al. Dietary nicotinic acid supplementation ameliorates chronic alcohol-induced fatty liver in rats. Alcohol Clin Exp Res. 2014;38(7):1982-1992. doi:10.1111/acer.12396
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Api R. "Der Mensch ist, was er isst". CME (Berl). 2020;17(5):3. doi:10.1007/s11298-020-7941-9
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Matapandeu G, Dunn SH, Pagels P. An Outbreak of Pellagra in the Kasese Catchment Area, Dowa, Malawi. Am J Trop Med Hyg. 2017;96(5):1244-1247. doi:10.4269/ajtmh.16-0423
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
El-Heis S, Crozier SR, Robinson SM, Harvey NC, Cooper C, Inskip HM; Southampton Women's Survey Study Group, Godfrey KM. Higher maternal serum concentrations of nicotinamide and related metabolites in late pregnancy are associated with a lower risk of offspring atopic eczema at age 12 months. Clin Exp Allergy. 2016 Oct;46(10):1337-43. doi: 10.1111/cea.12782. Epub 2016 Sep 15. PMID: 27517618; PMCID: PMC5045718.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Groenen PM, van Rooij IA, Peer PG, Ocké MC, Zielhuis GA, Steegers-Theunissen RP. Low maternal dietary intakes of iron, magnesium, and niacin are associated with spina bifida in the offspring. J Nutr. 2004 Jun;134(6):1516-22. doi: 10.1093/jn/134.6.1516. PMID: 15173422.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Rodriguez Cetina Biefer H., Vasudevan A., Elkhal A. Aspekte von Tryptophan und Nicotinamidadenindinukleotid bei der Immunität: Eine neue Wendung in einer alten Geschichte. Int J Tryptophan Res . 2017; 10: 1178646917713491. Veröffentlicht 2017 Jun 14. doi: 10.1177 / 1178646917713491
Ga naar bron
Recensies