Laatst bijgewerkt: 28-08-2021

Als micronutriënt is vitamine B12 van vitaal belang, samen met veel andere vitaminen en mineralen. Behalve stofwisselingsprocessen heeft het ook andere taken in het menselijk organisme. Gewichtstoename door een vitamine B12 tekort bij zwangere vrouwen kan direct en indirect met andere ziekten in verband gebracht worden. De soort voeding draagt in belangrijke mate bij tot de aanvoer van vitamine B12 in het lichaam.

Vegetariërs en veganisten moeten er in hun dieet speciaal op letten dat ze de vitamine als voedingssupplement innemen. Discussies over vlees uit fabrieksboerderijen zijn momenteel erg actueel. Dit wordt onvermijdelijk gevolgd door het onderwerp vitamine B12. In ons artikel laten we je zien hoe belangrijk de vitamine is voor het menselijk organisme, gebaseerd op actuele wetenschappelijke studies.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Vitamine B12 ondersteunt verschillende stofwisselingsprocessen in het menselijk lichaam. Deze omvatten celdeling, DNA synthese, de omzetting van aminozuren en de bouw van eiwitbouwstenen.
 • De inname van vitamine B12 is essentieel voor de mens. Het is nodig voor de chemische omzettingsprocessen in het metabolisme. Het lichaam kan het niet zelf produceren.
 • Een tekort leidt tot allerlei symptomen en, op lange termijn, tot ziekte. Een evenwichtige voeding levert voldoende vitamine B12. Het wordt hoofdzakelijk aan het lichaam geleverd via dierlijke producten zoals vlees, eieren of zuivelproducten.

Definitie: Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd en is een vitale micronutriënt die de cellen van het menselijk lichaam helpt te functioneren. We kunnen het niet zelf produceren en moeten het uit voedsel halen. Bij voorkeur van dierlijke eiwitten. (1)

Als co-enzym regelt essentiële vitamine B12 verschillende chemische reacties in het menselijk lichaam. Aan de ene kant ondersteunt het de celdeling en de daarmee gepaard gaande synthese en verandering van DNA. Aan de andere kant helpt het bij stofwisselingsprocessen met de afbraak van vet- en aminozuren, en de opbouw van eiwitbouwstenen.

Vitamin B12 Mangel Gewichtszunahme-1

Vitamine B12 wordt ook wel de “rode vitamine” genoemd. De felrode kleur van de vitamine heeft eraan bijgedragen dat hij deze naam kreeg.
(Image source: Tati Visual / unsplash)

Vitamine B12 is ook belangrijk bij de omzetting van het aminozuur homocysteïne in methionine. Het menselijk lichaam heeft deze chemische reactie nodig omdat het zelf het eiwit niet kan aanmaken. Foliumzuur, een andere belangrijke B vitamine, werkt hand in hand met B12. Het helpt ook bij de vorming van bloed en versterkt het zenuwstelsel.

De naam cobalamine is afgeleid van het centrale kobalt-ion van de vitamine B12 moleculen. De verschillende soorten cobalaminen vervullen verschillende functies in het lichaam.

Achtergrond: Wat je moet weten over vitamine B12 tekort

De volgende achtergrondinformatie helpt je te begrijpen hoe vitamine B12 tekort kan ontstaan, wat de symptomen zijn en welke ziekten daardoor kunnen ontstaan. Bovendien geven we je nuttige tips over hoe je het probleem kunt oplossen.

De volgende paragrafen geven antwoord op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

Wat is de aanbevolen dagelijkse dosis vitamine B12?

Een bloedonderzoek bij de dokter geeft informatie over het huidige gehalte aan vitamine B12 in het bloed. Volwassenen moeten een waarde tussen 211 en 911 picogram per milliliter (pg/ml) hebben. Waarden onder 295 kunnen al wijzen op een tekort en men moet verder onderzoek doen en de oorzaak tot op de bodem uitzoeken. (3)

Om een richtsnoer voor voeding te hebben, is het raadzaam ervoor te zorgen dat de dagelijkse inname van vitamine B12 veilig gesteld is. De Duitse Voedingsvereniging beveelt daarom de volgende waarden aan voor de dagelijkse inname van cobalamine:

leeftijd vitamine B12 microgrammen (µg)/dag
zuigelingen
0 tot onder de 4 maanden 0,5 µg
4 tot onder de 12 maanden 1,4 µg
kinderen
1 tot onder de 4 jaar 1,5 µg
4 tot onder de 7 jaar 2,0 µg
7 tot onder de 10 jaar 2,5 µg
10 tot onder 13 jaar 3,5 µg
13 tot onder 15 jaar 4,0 µg
Adolescenten en volwassenen
van 15 jaar tot ouderdom 4,0 µg
Zwangere 4,5 µg
Borstvoeding 5,5 µg

(4)

Simpel gezegd wordt een dagelijkse dosis van 4,0 microgram aanbevolen voor volwassenen en iets meer voor zwangere vrouwen. 100 gram camembert (3.1 µg) en varkensvlees (1.6 µg) dekken al de dagelijkse behoefte.

Hoe kan een vitamine B12 tekort ontstaan?

Een tekort aan vitamine B12 kan verschillende oorzaken hebben. De vitale molecule draagt in belangrijke mate bij tot de vet-, amino- en nucleïnezuurstofwisseling. Een tekort kan klinisch worden vastgesteld via het bloed en het zenuwstelsel. Een genetisch defect of een onvoldoende inname van voedingsmiddelen die vitamine B12 bevatten kunnen de oorzaak zijn. (5)

Een studie in Duitsland toonde aan dat een tekort aan micronutriënten samenhangt met leeftijdsgebonden ziekten bij oudere volwassenen van 65 tot 93 jaar. De combinatie van ouderdom, lichamelijke inactiviteit, broosheid en geen of weinig inname van supplementen kan tot zo’n tekort leiden. (6)

Vitamin B12 Mangel Gewichtszunahme-2

Steeds meer mensen in westerse landen kiezen voor een zuiver plantaardig dieet. Als veganist moet je ervoor zorgen dat je vitamine B12 peil op peil blijft via supplementen.
(Image source: Ella Olsson / unsplash)

Een tienjarig onderzoek heeft ook een tekort aan vitamine B12 aangetoond. Tekort aan micronutriënten komt vaak voor in combinatie met niet-specifieke klinische kenmerken. Ernstige gevallen kunnen zich uiten in neurologische en hematologische afwijkingen, zoals degeneratie van het ruggenmerg. (7)

Naast ziekte-gerelateerde oorzaken kan ook voedsel-gerelateerde inname van vitamine B12 een reden zijn voor gebreksverschijnselen. Uit een studie bleek dat de inname van cobalamine in de voeding van vegetariërs en veganisten niet verwaarloosd moet worden. Een zuiver plantaardig dieet leidt eerder tot een tekort aan vitamine B12 dan voedselcombinaties met dierlijke voedingsmiddelen. (8)

Wist je dat wetenschappers doelbewust werken aan de bevordering van de zelfopname van vitamine B12 door planten?

Dit zou een oplossing kunnen zijn voor het wereldwijde probleem van de fabriekslandbouw, de daaruit voortvloeiende CO2 uitstoot en de klimaatverandering. (8)

Een ander alternatief voor het consumeren van dierlijke producten is de huidige trend om in de vitamine B12 behoefte te voorzien via insecten. De consumptie van vee, vis en gevogelte vormt een grote uitdaging voor ons ecosysteem. Insecten stoten aanzienlijk minder CO2 uit. (9)

Wat zijn de symptomen en ziekten van een vitamine B12 tekort?

Studies hebben aangetoond dat 15% van de patiënten boven de 65 die behandeling nodig hebben een vitamine B12 tekort hebben. Dit kan leiden tot neurologische en hematologische complicaties. Een laag B12 gehalte kan ook een risicofactor voor hartziekten zijn.

Een hoog peil wordt in verband gebracht met ontsteking en kan dus een probleem zijn voor ernstig zieke patiënten. (1) Leverziekte komt vaker voor bij vitamine B12 waarden van 350 tot 1.299 pmol/l. (2)

De volgende ziekten kunnen uitgelokt worden door een tekort aan vitamine B12

 1. Hartziekten & beroerte: Een langlopende studie in Oxford met 48.000 deelnemers testte het verband tussen voeding en de twee ziekten. De resultaten toonden aan dat vegetariërs en veganisten lage niveaus van vitamine B12 en andere belangrijke voedingsstoffen in hun bloed hadden. Hartziekten kwamen minder vaak voor bij viseters en vegetariërs dan bij vleeseters. Vegetariërs hadden echter vaker beroertes. (10) Een studie in Taiwan met 13.000 patiënten vond ook een verband tussen het dieet van vegetariërs, het daaruit voortvloeiende tekort aan vitamine B12 en een verhoogd risico op beroerte. (11)
 2. Dementie: Het toenemende risico op het ontstaan van een vitamine B12 tekort op oudere leeftijd kan leiden tot verschillende neuropsychiatrische stoornissen en de cognitieve vermogens aantasten. Een mogelijke aandoening is dementie van het Alzheimer type. De discussies hierover zijn onder wetenschappers omstreden, maar er is een mogelijkheid voor patiënten om met vitamine B12 behandeld te worden. (12)
 3. Cognitieve stoornissen: Hoe belangrijk vitamine B12 is voor de ontwikkeling van zuigelingen in de eerste maanden, bleek uit een studie die in Zuid-Azië werd uitgevoerd. Onvoldoende inname van cobalamine tussen 2 en 12 maanden toonde aan dat dit een negatief effect kan hebben op de cognitieve vermogens. Dit beïnvloedt vooral de ontwikkeling van het waarnemingsvermogen en het visueel-ruimtelijke vermogen. (13)
 4. COVID-19: Een recente cohortstudie volgde het ziektebeloop van COVID-19 patiënten. De getroffen patiënten, 50 jaar en ouder, kregen therapie met vitamine B12, vitamine D en magnesium. De resultaten toonden aan dat deze patiënten minder vaak zuurstoftherapie en/of intensive care nodig hadden dan patiënten zonder deze therapie. (14)

Ziekte is niet altijd het onmiddellijke aandachtspunt van een tekort. De volgende symptomen kunnen een aanwijzing geven voor een vitamine B12 tekort.

 • Verstoorde celdeling in huid en slijmvliezen
 • Haaruitval
 • Vermoeidheid en spierzwakte
 • Zwakte in concentratie en geheugen
 • Hoofdpijn of migraine
 • Degeneratie van de oogzenuw
 • Depressie
 • Voedselintoleranties/allergieën (15)

Houdt gewichtstoename verband met een vitamine B12 tekort?

Zoals reeds gezegd is vitamine B12 ook verantwoordelijk voor een goed functionerend vetmetabolisme en helpt bij de afbraak van vetten. Een studie met zwangere vrouwen heeft aangetoond dat een tekort deze functie kan verstoren. Een storing schakelt de omzetting van vetzuren in energie uit en leidt tegelijk tot een toename van ontstekingsbevorderende neurotransmitters in het lichaam.
De foetus heeft voor zijn ontwikkeling grote hoeveelheden voedingsstoffen nodig. Ook vitamine B12.

Dit verhoogt het risico op zwaarlijvigheid tijdens de zwangerschap, chronische ontsteking en diabetes type 2. Zwangere vrouwen wordt aangeraden tijdens de zwangerschap vitamine B12 supplementen te nemen. Toekomstige studies zullen de precieze effecten van dit probleem op de ontwikkeling van de foetus aantonen. (16)

Een toename van het lichaamsgewicht kan ook indirect in verband gebracht worden met een vitamine B12 tekort. Zo kan de combinatie van verschillende leeftijdsgebonden ziekten hiervoor verantwoordelijk zijn en in het algemeen leiden tot een vitaminetekort. (6)

Een algemeen bekende diagnose is de auto-immuunziekte Hashimoto’s thyreoïditis. Wie eraan lijdt moet altijd letten op caloriebeperking en alleen meervoudig onverzadigde vetten consumeren. Deze omvatten omega-3 vetzuren uit vis of planten. Een bijwerking van deze ziekte kan gewichtstoename, vermoeidheid of uitputting zijn. Daarom moet de schildklier altijd gecontroleerd worden bij gewichtstoename. (17)

Gewichtstoename houdt niet altijd direct verband met een vitamine B12 tekort. Een combinatie van verschillende ziekten en een vitaminetekort kan verantwoordelijk zijn.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine B12?

In de westerse wereld wordt een dieet zonder dierlijke producten steeds populairder. Daarom komt dit onderwerp ook steeds meer in het middelpunt van wetenschappelijk onderzoek te staan.

Planten bevatten kleine hoeveelheden vitamine B12.

Het roept de vraag op of deze vorm van dieet zonder dierlijke voedingsmiddelen wel te rechtvaardigen is. In principe zijn er genoeg soorten planten in de wereld die als voedselbron voor de mens dienen.

Een studie hierover heeft aangetoond dat vegetariërs in vergelijking met niet-vegetariërs gezondere lichamen hebben en minder vatbaar zijn voor de typische ziekten. Tenzij dit te maken heeft met een laag B12 gehalte. Het innemen van vitamine B12 is belangrijk om tekortverschijnselen te voorkomen. Een plantaardige bron van cobalamine is zeewier, paddestoelen en gefermenteerde voeding. (5)

Vitamin B12 Mangel Gewichtszunahme-3

Een biefstuk. Sappig geroosterd, goed gekruid, populair om te eten en bekend als een bron van vitamine B12. Er zijn alternatieve voedingsmiddelen, zoals vis, zuivelproducten en planten, die een gelijke of grotere hoeveelheid van de vitamine kunnen leveren.
(Image source: Emerson Vieira / unsplash)

De volgende tabel geeft een overzicht van de vitamine B12 gehaltes in verschillende voedingsmiddelen. De informatie is slechts een leidraad en kan variëren naar gelang de herkomst van het voedsel.

Voedings Vitamine B12 gehalte in microgrammen (µg) per 100 gram
Vleesproducten
Rund 2,5 tot 6 µg
Kip 0,4 µg
Varkens 1,6 µg
Lams 2,7 µg
Vis en zeevruchten
Oesters 10 µg
Haring 8,5 µg
Tunax 4,25 µg
Koolvis 3,5 µg
Zuivelproducten
Koemelk 0,4 µg
Camembert 3,1 µg
Emmentaler 3,1 µg
Magere curd 0,9 µg
Plantaardige producten
Oesterzwam 0,1 µg
Chlorella (algen) meer dan 4 µg
Spirulina (algenachtige) meer dan 4 µg
Afa (algenachtige) minder dan 10 µg

(18)

Deskundigen hebben in een laboratoriumstudie ontdekt dat de vitamine B12 claims voor Chlorella, Spirulina of Afa overdreven zijn. De resultaten staan in de tabel hierboven. (19) Hieruit concluderen ze dat in veganistische diëten cobalamine alleen gecompenseerd kan worden door het innemen van preparaten van voedingsstoffen. (20)

Vitamine B12 tekort: 3 effectieve benaderingen voor behandeling en gebruik

We hebben je nu kunnen laten zien hoe een vitamine B12 tekort kan ontstaan. Een eventuele gewichtstoename is slechts een van de mogelijke symptomen bij vervolgziekten. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om een te gering aanbod tegen te gaan.

In de volgende drie paragrafen laten we je zien hoe je een tekort aan vitamine B12 kunt tegengaan.

Voeding

In het algemeen heb je, als je tekorten aan micronutriënten wilt voorkomen, vooral tekorten aan vitamine B12, een gezonde en evenwichtige voeding nodig.

Mensen die een evenwichtige voeding van dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen eten, hebben minder kans op een tekort. Mits ze niet een eenzijdig dieet volgen en grote hoeveelheden dierlijke producten consumeren. Dit kan een negatief effect hebben op het cardiovasculaire systeem. (10)

Vegetariërs kunnen in hun vitamine B12 behoefte voorzien met zuivelproducten of eieren.

Vegetariërs die vis als bron eten breiden hun spectrum aan voedselvariëteiten uit. Veganisten eten alleen plantaardige producten en kunnen kiezen uit een breed scala van verschillende plantensoorten.

Het is echter belangrijk dat ze een betrouwbare synthetische bron van vitamine B12 hebben.

Ouders die voor hun kinderen een veganistische levensstijl volgen, moeten ervoor zorgen dat er geen tekort aan cobalamine is, vooral niet in de zuigelingenjaren. De gezondheid van je nakomelingen moet immers altijd op de voorgrond staan. De Zuid-Aziatische studie toonde aan dat een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot slecht ontwikkelde cognitieve vermogens. (13)

Ondanks de vele voedingsfilosofieën die vaak aanbevolen of trendy zijn, kunnen de woorden van Immanuel Kant helpen bij voeding: “Heb moed om je eigen verstand te gebruiken.”

Voedingssupplementen

Wie evenwichtig eet en zijn voedingsstoffen uit allerlei voedingsmiddelen haalt, hoeft niet per se zijn toevlucht te nemen tot voedingssupplementen. Als iemand een vorm van voeding gekozen heeft waarin weinig tot geen dierlijke producten gegeten worden, moet vitamine B12 vervangen worden door supplementen.

Behalve natuurlijke cobalaminen zijn er ook synthetische cyanocobalaminen. Oude studies uit de jaren ’70 gaven de synthetische versie een slechte reputatie. Intussen zijn de resultaten weerlegd en heeft een constante inname enkele voordelen. (20)

 • Veiligheid bij het innemen van de juiste hoeveelheid
 • Cyanocobalamine kan worden omgezet in beide vormen van de vitamine die belangrijk zijn voor de stofwisseling
 • De absorptie en biobeschikbaarheid van het supplement kunnen als gelijkwaardig beschouwd worden aan die van andere vormen van B12

Bloedonderzoek en therapie

De voornaamste manier om het huidige vitamine B12 gehalte in het lichaam te bepalen is een bloedonderzoek. Als een tekortkoming wordt gevonden, kunnen verschillende benaderingen het probleem oplossen. Het is het beste advies te vragen aan een arts.

Als een tekort wordt vastgesteld, kan het meestal snel en met succes behandeld worden. Intramusculaire injecties of orale vervangingstherapie worden hiervoor gebruikt. (7)

In het geval van dementie is er de mogelijkheid dat artsen beslissen of ze patiënten met vitamine B12 behandelen. Vanaf het moment na het begin van de symptomen kan effectief ingrijpen tot een jaar duren. (12)

Hieruit bleek dat subklinische tekorten aan micronutriënten een probleem voor de volksgezondheid zijn. Vooral voor vitamine D en B12. De studie suggereert dat er gerichte interventies in de volksgezondheidssector nodig zijn om het tekort aan micronutriënten bij de mensen aan te pakken. (1)

Conclusie

Op grond van de in ons artikel getoonde studies kunnen we concluderen dat een tekort aan vitamine B12 verantwoordelijk kan zijn voor verschillende symptomen en secundaire ziekten. Een directe gewichtstoename is tot nu toe alleen waargenomen bij zwangere vrouwen.

Indirect kan dit in verband gebracht worden met andere ziekten, zoals Hashimoto’s thyreoïditis. In de wetenschap is er behoefte aan verder onderzoek naar het onderwerp gewichtstoename door een vitamine B12 tekort.

Om een tekort te voorkomen, speelt voeding een belangrijke rol. Mensen die de voorkeur geven aan een gemengd dieet van dierlijke en plantaardige producten hebben minder kans op een vitamine B12 tekort. Mensen die voornamelijk plantaardige producten eten, moeten hun cobalaminegehalte constant houden met behulp van synthetische vitamine B12 supplementen.

Beeldbron: Yastremska/ 123rf.com

Referenties (20)

1. Romain, M., Sviri, S., Linton, D. M., Stav, I., & van Heerden, P. V. (2016). The role of Vitamin B12 in the critically ill--a review. Anaesthesia and intensive care, 44(4), 447–452.
Bron

2. https://www.ndr.de/ratgeber/gesundheit/Vitamin-B12-Mangel-Wenn-die-Nerven-leiden,vitamine144.html
Bron

3. Wormer, Eberhard: Vitamin B12. Die unterschätzte, aber lebenswichtige Funktion des „Wohlfühl-Vitamins“. Rottenburg: Kopp Verlag 2017. S. 84.
Bron

4. https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/vitamin-b12/
Bron

5. Rizzo, G., Laganà, A. S., Rapisarda, A. M., La Ferrera, G. M., Buscema, M., Rossetti, P., Nigro, A., Muscia, V., Valenti, G., Sapia, F., Sarpietro, G., Zigarelli, M., & Vitale, S. G. (2016). Vitamin B12 among Vegetarians: Status, Assessment and Supplementation. Nutrients, 8(12), 767.
Bron

6. Conzade, R.; Koenig, W.; Heier, M.; Schneider, A.; Grill, E.; Peters, A.; Thorand, B. Prevalence and Predictors of Subclinical Micronutrient Deficiency in German Older Adults: Results from the Population-Based KORA-Age Study. Nutrients 2017, 9, 1276.
Bron

7. Shipton, M. J., & Thachil, J. (2015). Vitamin B12 deficiency - A 21st century perspective . Clinical medicine (London, England), 15(2), 145–150.
Bron

8. Andrew D. Lawrence, Emi Nemoto-Smith, Evelyne Deery, Joseph A. Baker, Susanne Schroeder, David G. Brown, Jennifer M.A. Tullet, Mark J. Howard, Ian R. Brown, Alison G. Smith, Helena I. Boshoff, Clifton E. Barry, Martin J. Warren. Construction of Fluorescent Analogs to Follow the Uptake and Distribution of Cobalamin (Vitamin B 12 ) in Bacteria, Worms, and Plants. Cell Chemical Biology, 2018
Bron

9. Van Huis A. (2013). Potential of insects as food and feed in assuring food security. Annual review of entomology, 58, 563–583.
Bron

10. Tong, Tammy Y. N., Appleby, Paul N., Bradbury, Kathryn E., Perez-Cornago, Aurora, Travis, Ruth C., Clarke, Robert, Key, Timothy J. (2019) Risks of ischaemic heart disease and stroke in meat eaters, fish eaters, and vegetarians over 18 years of follow-up: results from the prospective EPIC-Oxford study. British Medical Journal Publishing Group. 366
Bron

11. Chiu, T., Chang, H. R., Wang, L. Y., Chang, C. C., Lin, M. N., & Lin, C. L. (2020). Vegetarian diet and incidence of total, ischemic, and hemorrhagic stroke in 2 cohorts in Taiwan. Neurology, 94(11), e1112–e1121.
Bron

12. Bopp-Kistler, I., Rüegger-Frey, B., Grob, D., & Six, P. (1999). Vitamin B12-Mangel in der Geriatrie [Vitamin B12 deficiency in geriatrics]. Praxis, 88(45), 1867–1875.
Bron

13. Ingrid Kvestad, Mari Hysing, Merina Shrestha, Manjeswori Ulak, Andrew L Thorne-Lyman, Sigrun Henjum, Per M Ueland, Øyvind Midttun, Wafaie Fawzi, Ram K Chandyo, Prakash S Shrestha, Tor A Strand, Vitamin B-12 status in infancy is positively associated with development and cognitive functioning 5 y later in Nepalese children, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 105, Issue 5, May 2017, Pages 1122–1131
Bron

14. Chuen Wen Tan, Liam Pock Ho, Shirin Kalimuddin, Benjamin Pei Zhi Cherng, Yii Ean Teh, Siew Yee Thien, Hei Man Wong, Paul Jie Wen Tern, Jason Wai Mun Chay, Chandramouli Nagarajan, Rehena Sultana, Jenny Guek Hong Low, Heng Joo Ng - medRxiv 2020.06.01.20112334
Bron

15. https://www.netdoktor.de/ernaehrung/vitamin-b12/mangel/
Bron

16. Jinous Samavat, Antonysunil Adaikalakoteswari, Joseph Boachie, Laura Jackisch, Philip McTernan, Mark Christian & Ponnusamy Saravanan, Vitamin B12 deficiency leads to fatty acid metabolism dysregulation and increased pro-inflammatory cytokine production in human adipocytes and in maternal subcutaneous and omental adipose tissue, Endocrine Abstracts (2019) 65 P184 | DOI: 10.1530/endoabs.65.P184
Bron

17. Fernandes G. (1994). Dietary lipids and risk of autoimmune disease. Clinical immunology and immunopathology, 72(2), 193–197
Bron

18. https://fet-ev.eu/vitamin-b12/2/
Bron

19. https://www.ua-bw.de/pub/beitrag.asp?subid=0&Thema_ID=2&ID=3102
Bron

20. https://www.wolz.de/blog/artikel/cyanocobalamin-giftig-oder-sichere-vitamin-b12-quelle
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Essentieller Mikronährstoff
Romain, M., Sviri, S., Linton, D. M., Stav, I., & van Heerden, P. V. (2016). The role of Vitamin B12 in the critically ill--a review. Anaesthesia and intensive care, 44(4), 447–452.
Ga naar bron
Mangel an Vitamin B12
https://www.ndr.de/ratgeber/gesundheit/Vitamin-B12-Mangel-Wenn-die-Nerven-leiden,vitamine144.html
Ga naar bron
Vitamin B12 Blutwert
Wormer, Eberhard: Vitamin B12. Die unterschätzte, aber lebenswichtige Funktion des „Wohlfühl-Vitamins“. Rottenburg: Kopp Verlag 2017. S. 84.
Ga naar bron
Vitamin B12 Tagesdosis
https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/vitamin-b12/
Ga naar bron
Vitamin B12 Nahrungsergänzung
Rizzo, G., Laganà, A. S., Rapisarda, A. M., La Ferrera, G. M., Buscema, M., Rossetti, P., Nigro, A., Muscia, V., Valenti, G., Sapia, F., Sarpietro, G., Zigarelli, M., & Vitale, S. G. (2016). Vitamin B12 among Vegetarians: Status, Assessment and Supplementation. Nutrients, 8(12), 767.
Ga naar bron
Vitamin B12 Mangel im Alter
Conzade, R.; Koenig, W.; Heier, M.; Schneider, A.; Grill, E.; Peters, A.; Thorand, B. Prevalence and Predictors of Subclinical Micronutrient Deficiency in German Older Adults: Results from the Population-Based KORA-Age Study. Nutrients 2017, 9, 1276.
Ga naar bron
Vitamin B12 Mangel
Shipton, M. J., & Thachil, J. (2015). Vitamin B12 deficiency - A 21st century perspective . Clinical medicine (London, England), 15(2), 145–150.
Ga naar bron
Vitamin B12 und pflanzenbasierte Ernährung
Andrew D. Lawrence, Emi Nemoto-Smith, Evelyne Deery, Joseph A. Baker, Susanne Schroeder, David G. Brown, Jennifer M.A. Tullet, Mark J. Howard, Ian R. Brown, Alison G. Smith, Helena I. Boshoff, Clifton E. Barry, Martin J. Warren. Construction of Fluorescent Analogs to Follow the Uptake and Distribution of Cobalamin (Vitamin B 12 ) in Bacteria, Worms, and Plants. Cell Chemical Biology, 2018
Ga naar bron
Insekten als Alternative
Van Huis A. (2013). Potential of insects as food and feed in assuring food security. Annual review of entomology, 58, 563–583.
Ga naar bron
Herzerkrankungen & Schlaganfall
Tong, Tammy Y. N., Appleby, Paul N., Bradbury, Kathryn E., Perez-Cornago, Aurora, Travis, Ruth C., Clarke, Robert, Key, Timothy J. (2019) Risks of ischaemic heart disease and stroke in meat eaters, fish eaters, and vegetarians over 18 years of follow-up: results from the prospective EPIC-Oxford study. British Medical Journal Publishing Group. 366
Ga naar bron
Schlaganfälle
Chiu, T., Chang, H. R., Wang, L. Y., Chang, C. C., Lin, M. N., & Lin, C. L. (2020). Vegetarian diet and incidence of total, ischemic, and hemorrhagic stroke in 2 cohorts in Taiwan. Neurology, 94(11), e1112–e1121.
Ga naar bron
Demenz
Bopp-Kistler, I., Rüegger-Frey, B., Grob, D., & Six, P. (1999). Vitamin B12-Mangel in der Geriatrie [Vitamin B12 deficiency in geriatrics]. Praxis, 88(45), 1867–1875.
Ga naar bron
Kognitive Störungen
Ingrid Kvestad, Mari Hysing, Merina Shrestha, Manjeswori Ulak, Andrew L Thorne-Lyman, Sigrun Henjum, Per M Ueland, Øyvind Midttun, Wafaie Fawzi, Ram K Chandyo, Prakash S Shrestha, Tor A Strand, Vitamin B-12 status in infancy is positively associated with development and cognitive functioning 5 y later in Nepalese children, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 105, Issue 5, May 2017, Pages 1122–1131
Ga naar bron
COVID-19 Therapie
Chuen Wen Tan, Liam Pock Ho, Shirin Kalimuddin, Benjamin Pei Zhi Cherng, Yii Ean Teh, Siew Yee Thien, Hei Man Wong, Paul Jie Wen Tern, Jason Wai Mun Chay, Chandramouli Nagarajan, Rehena Sultana, Jenny Guek Hong Low, Heng Joo Ng - medRxiv 2020.06.01.20112334
Ga naar bron
Symptome Vitamin B12 Mangel
https://www.netdoktor.de/ernaehrung/vitamin-b12/mangel/
Ga naar bron
Vitamin B12 Mangel Gewichtszunahme
Jinous Samavat, Antonysunil Adaikalakoteswari, Joseph Boachie, Laura Jackisch, Philip McTernan, Mark Christian & Ponnusamy Saravanan, Vitamin B12 deficiency leads to fatty acid metabolism dysregulation and increased pro-inflammatory cytokine production in human adipocytes and in maternal subcutaneous and omental adipose tissue, Endocrine Abstracts (2019) 65 P184 | DOI: 10.1530/endoabs.65.P184
Ga naar bron
Hashimoto-Thyreoiditis
Fernandes G. (1994). Dietary lipids and risk of autoimmune disease. Clinical immunology and immunopathology, 72(2), 193–197
Ga naar bron
Vitamin B12 in Lebensmitteln
https://fet-ev.eu/vitamin-b12/2/
Ga naar bron
Vitamin B12 in Pflanzenprodukten
https://www.ua-bw.de/pub/beitrag.asp?subid=0&Thema_ID=2&ID=3102
Ga naar bron
Synthetisches Vitamin B12
https://www.wolz.de/blog/artikel/cyanocobalamin-giftig-oder-sichere-vitamin-b12-quelle
Ga naar bron
Recensies