Ingrediënten die vitamine B1 (thiamine) bevatten. Gezond eten concept.
Laatst bijgewerkt: 30-12-2020

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

34Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

125Verzamelde opmerkingen

Vitamine B1 (thiamine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan. B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines. Vitamine B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel, waardoor we energie krijgen.

Vitamine B1 is een essentieel molecuul voor de mentale, spier- en cardiovasculaire gezondheid. Deze voedingsstof wordt op natuurlijke wijze verkregen door een gezonde voeding. Elke onbalans in onze gewoontes kan echter leiden tot een gevaarlijk gebrek aan thiamine. Wil je weten hoe je je B1-gehalte binnen de gezonde grenzen kunt houden?

Belangrijk om te weten

 • Vitamine B1 is een wateroplosbaar molecuul dat deel uitmaakt van de B-groep van vitaminen.
 • Vitamine B1 maakt energiesynthese door middel van koolhydraten mogelijk en houdt de stabiliteit van de cellen in stand. Het ontbreken ervan veroorzaakt een gevaarlijke ziekte die bekend staat als beriberi.
 • Bij de aankoop van een vitamine B1-supplement zal rekening moeten worden gehouden met de allergenen in het product, de geschiktheid ervan in een veganistisch dieet, de gewenste presentatievorm, de combinatie van het supplement met andere voedingsstoffen, de prijs-kwaliteitverhouding en de houdbaarheidsdatum.

Onze selectie: De beste vitamine B1-supplementen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste vitamine B1 supplementen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van het perfecte supplement een stuk eenvoudiger.

”Otras

De beste vitamine B1 van 500 mg

No products found.

Deze vitamine B1 (thiamine) van Solgar bevat 500mg thiamine per vegetarische tablet. Vitamine B1 is essentieel voor een gezond zenuwstelsel, gezonde spierfunctie en algemeen welzijn en ondersteunt het lichaam in de stress van het dagelijks leven. De tabletten zijn GGO-vrij, glutenvrij, sojavrij, vegetarisch en veganistisch. De verpakking bevat 100 tabletten.

De beste vitamine B1 van 250 mg

Dit vitamine B1 supplement van Greenfood bevatten 250 mg, en volgens de fabrikant kunnen ze gebruikt worden om het evenwicht te verbeteren, voor sterkere zenuwen en tegen vermoeidheid. Het product bevat geen kunstmatige additieven zoals magnesiumstearaat, titaandioxide etc. Ook wordt er geen gentechniek gebruikt en zijn ze vegetarisch en veganistisch. Inhoud: 120 capsules.

Het beste gebalanceerde Vitamine B-complex supplement

No products found.

Het vitamine B-complex van 7 Star Nutrition bevat alle 8 B-vitamines in één tablet zonder magnesiumstearaten en andere ongewenste toevoegingen. Neem dagelijks een tablet met voldoende water voor een gezond vitamine B-huishouden. De ingrediënten van het Vitamine B-complex zijn goed uitgebalanceerd: Thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur, pyridoxine, foliumzuur, cyanocobalamine en biotine. Inhoud: 60 tabletten.

De beste hooggedoseerde vitamine B-complex capsules

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Deze hooggedoseerde vitamine B-complex capsules van Nature Love hebben een tot 10 keer hogere dosering dan andere B-complexen Premium: bio-actieve vitamine B12 vormen (methylcobalamine EN adenosylcobalamine in een 2:1 verhouding) evenals depotvorm hydroxocobalamine, foliumzuur als 5MTHF-glucosaminefoliumzuur (Quatrefolic), vitamine B7 als D-biotine en vitamine B6 en B2 als pyridoxaal of riboflavine 5′-fosfaat. Geactiveerde B-vormen zijn in weinig andere producten te vinden. 180 capsules voor 6 maanden.

Shopgids: Alles wat je moet weten over vitamine B1

Het is van groot belang dat je voordat je een vitamine B1 supplement koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Vrouw die omega 3 vitaminepillen neemt

Vitamine B1 helpt de normale neurale functie te behouden.
(Bron: Guillem: 89108330/ 123rf.com)

Wat is vitamine B1?

Een vitamine is een molecuul dat de metabole werking van het lichaam regelt. Deze stoffen, die een essentiële rol spelen in het behoud van onze gezondheid, kunnen niet door ons lichaam worden gesynthetiseerd, dus moeten ze deel uitmaken van een gezond dieet. In uitzonderlijke gevallen kunnen deze vitaminen worden verkregen door middel van suppletie.

Thiamine, algemeen bekend als vitamine B1, is een in water oplosbare stof die deel uitmaakt van een groep van acht moleculen die bekend staan als B-vitaminen. In ons lichaam regelt thiamine de energieproductie en controleert het de goede werking van de lichaamsweefsels, waarbij het ingrijpt in de volgende processen:

 • Energiesynthese uit koolhydraten: Thiamine regelt de energiesynthese (in de vorm van ATP-moleculen) uit koolhydraten.
 • Vetmetabolisme: Lipiden hebben ook de aanwezigheid van vitamine B1 nodig voor hun correcte gebruik, waardoor deze moleculen door de cellen kunnen worden gebruikt om energie te geven of in te grijpen in de synthese van hormonen.
 • Handhaving van adequate niveaus van neurotransmitters en signaalmoleculen: Thiamine is essentieel voor de vorming van onder andere gamma-aminoboterzuur (GABA), glutamaat en aspartaat.
 • Deze stoffen maken de overdracht van signalen tussen de cellen van het lichaam mogelijk.
 • Controle van oxidatieve stress: Vitamine B1 is essentieel voor de synthese van NADPH, een molecuul dat oxidatieve verbindingen die vrijkomen tijdens de celstofwisseling vangt en voorkomt dat ze het lichaamsweefsel beschadigen.
 • Behoud van de celstabiliteit: Door de productie van energie en de synthese van signaalmoleculen te reguleren, houdt thiamine de cellen stabiel en stelt het ze in staat hun functies goed uit te voeren.
 • Behoud van de neuronale functie: Vitamine B1 is vooral relevant voor de controle van de neuronale activiteit, vanwege de effecten op de energieregulatie en de overdracht van zenuwimpulsen.

De aanbevolen dagelijkse dosis vitamine B1 varieert afhankelijk van de leeftijd, het geslacht en de speciale omstandigheden van elk individu (zoals zwangerschap of borstvoeding). In de volgende tabel vind je de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) thiamine, afhankelijk van de bovengenoemde factoren:

Bevolkingsgroep ADH (milligram per dag)
Baby’s van 0-6 maanden 0,2
Baby’s van 7-12 maanden 0,3
Kinderen van 1-3 jaar 0,5
Kinderen van 4-8 jaar 0,6
Kinderen van 9-13 jaar 0,9
Meisjes van14-18 jaar 1
Jongens van 14-18 jaar 1,2
Vrouwen van 18 jaar en ouder 1,1
Mannen van 18 jaar en ouder 1,2
Zwangere vrouwen 1,4
Borstvoedende vrouwen 1,4

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine B1?

Gezien het buitengewone belang van thiamine voor ons lichaam, is het essentieel om de belangrijkste bronnen van deze vitamine te kennen. Peulvruchten, rood vlees, eieren en sommige groenten zullen dienen om de bijdrage van B1 in onze voeding te verhogen. In de volgende tabel kun je meer te weten komen over de voedingswaarde van deze voedingsmiddelen:

Voedsel (100 gram) Vitamine B1-bijdrage (milligram/100 gram) Percentage van de RDA (volwassenen)
Biergist 9 750 %
Zonnebloempitten 3,2 267 %
Volkoren granen 1,4 115 %
Varkensvlees 1,1 90 %
Kalfsvlees 0,4 33 %
Pintobonen 0,4 33 %
Tonijn 0,4 33 %
Kippelever 0,3 25 %
Volkoren brood 0,3 25 %
Wit brood 0,2 17 %
Meloen 0,2 17 %
Spirulina-algen 0,2 17 %
Ei (gekookt) 0,1 8 %
Broccoli 0,1 8 %
Ananas 0,1 8 %

Vergeet niet dat overmatige consumptie van koolhydraten de behoefte van ons lichaam aan thiamine zal doen toenemen, aangezien deze vitamine noodzakelijk is voor de omzetting van deze voedingsstoffen in energie. De consumptie van koolhydraten uit volkorenvoeding levert echter vitamine B1 op en kan dit tekort helpen verlichten.

Houd er ook rekening mee dat bepaalde verbindingen, zoals theïne en cafeïne, in staat zijn om de opname van deze vitamine te belemmeren of te voorkomen, wat het ontstaan van een thiaminetekort in de hand werkt. Hoewel je deze stimulerende middelen niet volledig hoeft op te geven, zul je de consumptie ervan moeten verminderen als je je gehalte aan vitamine B1 wilt verhogen.

Dr. BergChiropractor
“Hoe meer stress je hebt, hoe groter je behoefte aan vitamine B1 is.”

Tot slot wordt door het koken en verwerken ook een deel van de vitamine B1 die in voedingsmiddelen aanwezig is, verwijderd. Deze molecule is opgelost in het voedingswater en kan verdampen bij hoge temperaturen – kook niet meer dan nodig en voorkom dat je favoriete gerechten hun voedingspotentieel verliezen!

Hoe gebruik je vitamine B1-supplementen?

Je kunt vitamine B1-supplementen in tablet- of capsulevorm kopen. Over het algemeen zal één enkele dagelijkse dosis voldoende zijn om te voldoen aan de RDA van thiamine, die volgens de instructies van de fabrikant moet worden ingenomen. Meer gedetailleerde instructies over het gebruik van deze items zijn hieronder te vinden :

 • Dosis: Doses van 2,5 – 5 mg/dag zijn voldoende om het thiaminegehalte binnen de grenzen van het normale te houden. De meeste supplementen bevatten tussen 50 – 100 mg thiamine per dosis. Aangezien vitamine B1 in water oplosbaar is, zal het zich niet op een giftige manier in het lichaam ophopen en kunnen hoge hoeveelheden worden ingenomen zonder negatieve gevolgen.
 • Tijd van inname: B-groep vitaminesupplementen worden meestal ’s morgens ingenomen (sommige mensen beweren dat ze een stimulerend effect hebben), maar kunnen op een voor jou geschikt moment van de dag worden ingenomen.
 • Op de nuchtere maag of in combinatie met eten? De vitaminen van de B-groep (inclusief thiamine) zijn opgelost in water en hoeven niet met voedsel te worden ingenomen om de opname ervan te verbeteren. Daarom kunnen deze supplementen bij de maaltijd of op een lege maag worden ingenomen zonder de opname ervan te beïnvloeden.
 • Duur van de suppletie: Dit type suppletie moet worden gebruikt om een tekort te verlichten dat niet door voedsel kan worden gecompenseerd. Als zodanig moet het alleen worden gehandhaafd totdat we gezonde gewoontes aanpassen die hypovitaminose op afstand houden. Er wordt geadviseerd om dit proces te laten controleren door een arts.

Er zal aan een aantal gezondheidsvoorwaarden moeten worden voldaan om voordeel te halen uit orale suppletie. De persoon die deze supplementen gebruikt moet kunnen slikken zonder te stikken en zijn maag-darmkanaal moet gezond zijn om de opname van thiamine mogelijk te maken. Een diëtist zal alternatieven bieden als dit niet het geval is.

NVKCNederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
“Voldoende vitamine B1 is noodzakelijk voor het goed functioneren van het lichaam. Bij een tekort kunnen psychische stoornissen en lichamelijke klachten (zoals spierzwakte) ontstaan. Als het lichaam te veel vitamine B1 binnenkrijgt, is dat geen probleem. Dit wordt gewoon uitgeplast.”

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen tijdens een vitamine B1-supplementatie?

Aangezien thiamine een in water oplosbare vitamine is, zal het overschot ervan gemakkelijk worden verwijderd in de urine (op voorwaarde dat er goed functionerende nieren zijn). In de klinische praktijk zijn doses tot 700 % hoger dan de RDA beschreven zonder dat er sprake is van bijwerkingen. Overdosering van deze vitamine zal in principe geen probleem zijn.

De enige absolute contra-indicatie voor het innemen van dit supplement is het bestaan van een allergie voor thiamine of voor de hulpstoffen van de tabletten of capsules. Overgevoeligheidsreacties voor B1 komen vaker voor bij mensen die aan andere allergieën lijden en zullen een of meer van de volgende symptomen vertonen:

 • Koorts
 • Moeilijkheid om te ademen
 • Overmatig zweten
 • Nervositeit die niet aan een andere oorzaak is toe te schrijven
 • Jeukende huid
 • Netelroos
 • Algemene zwakte
 • Misselijkheid en braken
 • Gevoel van bezetting in de keel

Als je één van deze bijwerkingen ondervindt, moet je stoppen met het innemen van thiamine en zo snel mogelijk naar de spoedgevallendienst gaan. Anderzijds moet rekening worden gehouden met de mogelijke interactie tussen vitamine B1 en furosemide (een diureticum). Dit supplement kan ook de effectiviteit van chemotherapie (anti-kanker medicatie) beïnvloeden.

Wist je dat de eerste symptomen van hypovitaminose B1 zullen optreden na een week van onvoldoende thiamine inname?

Hoewel thiamine een supplement is dat vaak wordt gebruikt om de voeding van zwangere vrouwen, zogende moeders en kinderen aan te vullen, wordt het sterk aanbevolen dat deze personen worden geadviseerd door een gezondheids- en voedingsdeskundige. Dit zal ervoor zorgen dat het supplement veilig is en afgestemd op hun individuele behoeften.

Voedingsmiddelen met het hoogste gehalte aan vitamine B1 (thiamine).

B1-deficiëntie is gemakkelijk te behandelen als het op tijd wordt gediagnosticeerd.
(Bron: Baibakova: 66526085/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een vitamine B1 supplement om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het supplement dat je nodig hebt:

Allergenen en intoleranties

Zelfs als je niet allergisch bent voor thiamine, kunnen vitamine B1-supplementen andere allergenen bevatten, zoals gluten, lactose, soja, noten- of visextracten. Controleer de etikettering van de producten zorgvuldig voordat je ze koopt en gooi de producten die verbindingen bevatten die je niet kunt verdragen weg.

Veganistische en vegetarische voeding

Als je veganist of vegetariër bent, zoek dan naar de plantaardige keurmerken op je vitamine B1-supplementen. Steeds meer laboratoria kiezen ervoor om geen dierlijke producten te gebruiken in hun bereidingen, hoewel er nog steeds enkele fabrikanten zijn die lactose, rundergelatine of visextract gebruiken.

Mensen die alle vormen van dierenmishandeling uit hun dieet hebben geëlimineerd, zullen bijzonder voorzichtig moeten zijn bij het kopen van elk type supplement. Een alternatief voor rundergelatine (die gebruikt wordt voor het coaten van capsules) is cellulose. Zoek het tussen de ingrediënten van je supplement.

Wist je dat een thiaminetekort één van de ernstigste vitaminedeficiënties is en tegelijkertijd één van de gemakkelijkste te behandelen?

Presentatievorm

Hoewel de meest voorkomende vorm van thiamine supplementen capsules of tabletten zijn, kun je ook vloeibare formuleringen vinden. Dit formaat zal perfect zijn voor die mensen die niet elke dag een pil kunnen of willen slikken. Verwar ze niet met het injecteerbare formaat, dat door zorgverleners moet worden behandeld.

Combinatie met andere voedingsstoffen

Een tekort aan vitamine B1 kan gepaard gaan met andere voedingstekorten. Overweeg de aankoop van een product dat je naast thiamine nog andere vitaminen geeft. Als je een veganist bent of een afslankdieet volgt, kan een multivitamine de beste optie zijn. De volgende tabel geeft een overzicht van de meest aanbevolen voedingscombinaties:

Bevolkingsgroep Combinatie met B1
Veganisten en vegetariërs Vitamine B12
Omega-3
IJzer
Calcium
Vitamine D
Vitamine K-2
Zink
Jodium
Mensen die herstellen van hun alcoholverslaving Vitamine B6
Vitamine B9
Selenium
Magnesium
Zink
Vitamine C
Mensen met onevenwichtige diëten (slechte voeding) Calcium
Vitamine D
IJzer
Vitamine B12
Vitamine B9
Magnesium
Mensen met vermoeidheid Co-enzym Q10
Vitamine B12
IJzer
Creatine
Citruline

Prijs / kwaliteitsverhouding

De prijs van vitamine B1-supplementen varieert van 12 tot 16 euro per 100 tabletten. Het verschil in kosten tussen de artikelen zal vooral afhangen van het prestige van de fabrikant en de kwaliteit van de verpakking. Bij sommige leveranciers, zoals Amazon, vind je aanbiedingen waarmee je deze artikelen voor de helft van de prijs kunt kopen.

Vervaldatum

Thiamine wordt beschouwd als één van de meest instabiele vitaminen. Het gebruik ervan na de vervaldatum is niet gevaarlijk, maar de supplementen zullen hun effectiviteit verliezen. De consumptie van vervallen vitamine B1 wordt niet aanbevolen, zeker niet als je een tekort hebt dat dringend aandacht nodig heeft (zoals beriberi).

Samenvatting

Vitamine B1 is een onmisbare voedingsstof voor je gezondheid. Adequate niveaus van thiamine zullen helpen om een goede intellectuele en gespierde functie te behouden. Als je een teveel aan koolhydraten binnenkrijgt, is het belangrijk om dit aan te vullen met een extra hoeveelheid thiamine om een verstoring van het evenwicht te voorkomen.

Vitamine B1-supplementen zijn een goede optie om een tekort aan thiamine te bestrijden. Dit voedingssupplement zal heel doeltreffend zijn als je herstelt van een alcoholverslaving of als je besloten hebt om een gezonder dieet te volgen. Er gaan ook geruchten dat deze vitamine zou kunnen dienen als een muggenafweermiddel.

Vond je ons artikel over vitamine B1 interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte supplement kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: morisfoto: 123609587/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies