Pillen of vitamine in geneeskundeflessen op hout achtergrond
Laatst bijgewerkt: 31-12-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

25Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

91Verzamelde opmerkingen

Heb jij je wel eens een tijdje moe, geïrriteerd en ongeconcentreerd gevoeld? Dit vervelende gevoel, dat vaak geen duidelijk aanwijsbare oorzaak heeft, kan je dagelijkse functioneren behoorlijk in de weg staan. Bijvoorbeeld in je werk, of tijdens je studie. Je bent niet echt ziek, maar je voelt wel dat je iets mist.

Heb je er in die periode wel eens aan gedacht dat je een vitamine B tekort zou kunnen hebben? Dit vitamine complex regelt een aantal processen in het menselijk lichaam. Daarom kan een tekort hiervan, jouw algehele gevoel van welzijn beïnvloeden. In dit artikel vertellen we je alles over vitamine B, eigenlijk vitamines B, omdat het er meer zijn. Verder geven we je handvatten om weer zo snel mogelijk jezelf te zijn, na een vermoeiende, prikkelbare dip.

Belangrijk om te weten

 • Er bestaat niet één vitamine B. Vitamine B bestaat uit een aantal moleculen combinaties, die tezamen het vitamine B complex vormen.
 • Het vitamine B complex reguleert processen in ons lichaam die te maken hebben met energie, celvernieuwing en het zenuwstelsel.
 • Een tijdelijke verhoogde dosis van deze vitamine, kan geen kwaad. We raden je echter aan, om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B niet te overschrijden.

Onze selectie: De beste vitamine B-producten op de markt

Na het onderzoeken van de beschikbare vitamine B producten op de Nederlandse markt, hebben we onderstaande selectie gemaakt. Je vindt hieronder de beste vitamine B producten van dit moment. We hebben hierbij niet alleen gekeken naar de hoogste concentratie vitamine B, maar ook naar de voedingswaarde ervan. Tenslotte baseren we de producten in de ranking op de reacties van mensen die deze vitamine B producten eerder kochten.

Het beste liposomale multivitamine supplement met vitamine B

Deze druppels van Sundt zijn liposomaal, wat betekent dat je lichaam ze beter en in grotere concentratie kan opnemen. Zoals alle producten van dit merk is dit multivitaminesupplement suiker en glutenvrij en niet genetisch gemanipuleerd.

De multivitaminedruppels zijn 100% vegetarisch en zeer zacht voor de maag. De fles bevat 250 ml, wat overeenkomt met ongeveer 50 porties.

Het vitamine B-supplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Het vitamine B-complex van Natural Energy bevat alle vitamines van de B-groep in één vitamine, namelijk de vitamines B1, B2, B3,B5, B6, B12, E, H en M. Elke B vitamine heeft zijn eigen unieke biologische rol en zijn eigen individuele eigenschappen, maar ze werken allemaal samen in het lichaam.

Het supplement helpt bij de versterking van je haar, huid, spijsverteringssysteem en botten en een betere concentratie. De verpakking bevat 60 capsules.

Het beste vitamine B-supplement voor een verstevigde huid

Het Be-Life vitamine B-complex is speciaal ontwikkeld voor mensen die graag een stevigere huid en verbeterd zenuwstel wensen. Door iedere dag 1 capsule per dag in te nemen, het liefst tijdens een maaltijd, zie je al snel resultaat.

Dit product bevat een hoge concentratie van de verschillende B-vitamines en is desondanks gemakkelijk te absorberen voor het lichaam. Dit voedingssupplement is niet geschikt voor kinderen tot en met 17 jaar.

Het beste vitamine B-supplement bij vermoeidheid

De Salus Floradix ijzer-tabletten zijn verrijkt met een hoop voedende stoffen, zoals de verschillende B-vitaminen en foliumzuur. De tabletten bevatten een goed opneembare en verteerbare vorm van ijzer. Dit draagt bij aan de vermindering van vermoeide gevoelens.

De vitaminen uit het B-complex bevorderen de stofwisseling en de vitamine C bevordert de opname van ijzer. Afhankelijk van je lichaam, kun je na de inname van de eerste capsule al verschil merken.

Het beste vitamine B-supplement voor vegetariërs en veganisten

Met deze vitamine B-complex capsules van Feel Natural, heb je voldoende voorraad voor een half jaar. Bevat alle 8 B-vitamines. Het merk werkt met goed door het lichaam op te nemen vormen van vitamine B. Zoals vitamine B12, B6 en D biotine. Je neemt de capsules gemakkelijk in bij de maaltijd. En ben je op reis, dan stop je het compacte potje tussen jouw bagage.

Deze vitamine B is getest in een onafhankelijk Duits laboratorium en bevat geen onnodige synthetische stoffen. Zo is dit vitamine B-complex vrij van oplosmiddelen, magnesium stearate, smaakstoffen, kleurstoffen en conserveermiddelen. Natuurlijk is het product ook geschikt voor mensen met een lactose intolerantie of glutenallergie. Ook voor vegetariërs en veganisten.

Het meest complete vitamine B-supplement

Neem iedere dag een capsule vitamine B complex forte, en voel je fit. Dit product bevat een hoge concentratie van alle B vitamines en is desondanks gemakkelijk te absorberen voor het lichaam. Bevat onder meer het bio-actieve vitamine B12 en foliumzuur. Verder vitamine B7, B6 en B2. Geschikt voor mensen die geen dierlijke producten consumeren.

Je haalt met een potje vitamine B complex van Nature Love genoeg voorraad in huis voor 6 maanden. Je mag rekenen op Duitse kwaliteit, die met verstand en veel liefde is samengesteld. Getest in strenge laboratoria en vrij van genetisch gemanipuleerde stoffen en chemicaliën, zoals geur, kleur en smaakstoffen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over vitamine B

B vitamines, zijn essentiële moleculen voor het functioneren van het menselijk lichaam. De vitamines B1, B2, B3 en B7 leveren energie, terwijl vitamine B6 van invloed is op de verwerking van eiwitten. Tenslotte zijn de vitamines B9 en B12 onmisbaar voor de celdeling en celvermeerdering.

Geneesmiddel. Close-up van Vrouwelijke Hand Gietende Pillen in Palm

B vitamines zijn van invloed op het algehele gevoel van welzijn.
(Bron: Puhhha: 69595913/ 123rf.com)

Wat is vitamine B?

Vitamines zijn onmisbare substanties voor de homeostase. Met andere woorden, de vitale balans van ons lichaam. Deze moleculen kan ons lichaam helaas niet zelf aanmaken. Daarom moeten we ze als mensen innemen. Iedere dag, om het vitamine B niveau constant te houden.

Toen vitamine B werd ontdekt, dachten de experts dat het slechts om een enkele molecule ging. Latere studies toonden echter aan, dat er meer vitamines B bestaan. Ze zijn van elkaar te onderscheiden door het nummer achter de B. In de officiële classificatie, zijn er zelfs 20 verschillende moleculen te bestaan.

Momenteel onderscheid men binnen de groep B vitamines acht essentiële voedingsstoffen. Dit zijn thiamine (B1), riboflavine (B2), nyacine (B3), panthoteenzuur (B5), pyridoxine (B6), biotine (B7), foliumzuur (B9), cobalamine of cyanocobalamine (B12). In de tabel hieronder kom je een korte samenvatting van alle vitamines B tegen:

Vitamine Relevante functies
Thiamine (B1) Zuurstof metabolisme

Verwerking van koolhydraten, vetten en proteïnen

Energieproductie

Overdracht van zenuwimpulsen

Riboflavine (B2) Zuurstof metabolisme

Verwerking van koolhydraten, vetten en proteïnen

Verwerking van andere vitaminen

Energieproductie

Ontgiften van schadelijk

Mogelijk antioxidante werking

Nyacine (B3) Verwerking van koolhydraten, vetten en proteïnen

Energieproductie

Hormoonsamenstelling

Groei en ontwikkeling

Overdracht van zenuwimpulsen

Verlaging van de bloeddruk

Houdt de huid gezond

Panthoteenzuur (B5) Zuurstof metabolisme

Verwerking van koolhydraten, vetten en proteïnen

Synthese van voedingsstoffen

Overdracht van zenuwimpulsen

Piridoxine (B6) Verwerking van koolhydraten, vetten en proteïnen

Energieproductie

Vorming van eiwitten

Groei en onderhoud aan de cellen

Biotine (B7) Zuurstof metabolisme

Verwerking van koolhydraten, vetten en proteïnen

Celdeling en celvermenigvuldiging

Houdt de bloedsuikerspiegel in balans

Foliumzuur (B9) Vorming van en onderhoud aan nieuwe cellen

Maakt DNA kopieën

Ontwikkeling van de foetus

Verwerking van andere vitamines (vooral B12)

Cobalamine of cyanocobalamine (B12) Vorming van en onderhoud aan nieuwe cellen

Ontwikkeling en bescherming van het zenuwstelsel

Aanmaak van rode bloedcellen

Handhaven van de rust in de darmen

Welke voordelen heeft vitamine B?

B vitamines zijn minder bekend als vitamines uit de B groep of vitamine vitamine B complex. Deze vitamines werken als enzymatische co-factoren. Dit betekent dat het onmisbare elementen zijn voor chemische reacties in het metabolisme. Bijvoorbeeld, bij de chemische reacties die nodig zijn voor de verwerking van alles dat je eet. Maar ook voor de vorming van nieuwe cellen en het overdragen van impulsen in het zenuwstelsel.

Je zou iedere voedingsstof apart kunnen bestuderen. Maar, veel van de effecten van vitamine B ontstaan alleen in een uitgebalanceerde mix van 8 vitamines B. In de lijst hieronder laten we je de belangrijkste lichaamsprocessen zien waarbij vitamines B een rol spelen:

 • Energieproductie
 • Aanmaak van nieuwe cellen
 • Bescherming van de cellen, in het bijzonder cellen die zich snel vernieuwen (huid, haar en nagels)
 • Onderhoud aan de ogen
 • Reguleren van de vertering
 • Controleren van de eetlust
 • Onderhoud aan een normale werking van het brein
 • Regulering van processen in het zenuwstelsel
 • Hormoonproductie
 • Spiergroei
 • Vergroten van de vruchtbaarheid
 • Bescherming van de foetus en de moeder tijdens de zwangerschap
 • Verminderen van schade aan de foetus
 • Mogelijke toename in de productie van testosteron bij mannen

Wat gebeurt er bij een vitamine B tekort?

Vitamine B is betrokken bij een oneindige hoeveelheid chemische reacties in het lichaam. Een tekort aan deze groep van vitamines, uit zich dan ook in een algehele onbalans in ons lichaam. Hoe groter het tekort aan vitamine B, hoe ernstiger de symptomen. De lichamelijke reacties verschillen per persoon. Een aantal groepen mensen zijn in het bijzonder vatbaar voor een tekort aan vitamine B complex. In de lijst hieronder zie je wie in deze groepen vallen:

 • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven: Vrouwen die zwanger zijn, hebben een hogere behoefte aan vitamine B. Dit is, omdat het lichaam ook moet voorzien in de ontwikkeling van het lichaam van het kindje. Vooral een grotere dosis foliumzuur (vitamine B9) is hier ondersteunend bij. Dit zuur draagt bij aan een gezonde ontwikkeling van de foetus. In het bijzonder aan de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby in wording.
 • Ouderen: Verschillende onderzoeken laten zien dat mensen die ouder zijn dan 60 jaar, vaker bepaalde voedingsstoffen missen. Of onvoldoende binnenkrijgen en daardoor een tekort opbouwen. Bovendien neemt het ouder wordende lichaam vitamine B moeilijker op. Omdat vitamine B bijdraagt aan de opname van andere vitamines uit voedsel, ontstaat er een kettingreactie. Steeds minder vitaminen neemt het ouder wordende lichaam op uit voedsel.
 • Mensen met maag- lever- en darmziektes: Denk bij deze ziektes aan bijvoorbeeld de ziekte van Crohn. Maar ook coeliakie en het hiv-virus kunnen de opname van voedingsstoffen uit eten en drinken verminderen. Kunnen, want het hoeft niet zo te zijn. Mensen die aandoeningen aan hun verteringsstelsel hebben, lopen grotere kans op een vitamine B tekort.
 • Personen die veel alcohol gebruiken: Alcohol heeft een negatieve invloed op vele lichaamsprocessen. Zo ook op de opname van actieve stoffen uit voedsel. Maar ook de opslag en activatie van vitamine B complex, vooral B1, B6 en B9. Mensen die dus zeer regelmatig grotere hoeveelheden alcohol nuttigen, lopen meer risico op een vitamine B tekort.
 • Veganisten en vegetariërs: Een uitgebalanceerd veganistisch of vegetarisch dieet voorziet in zeven of acht vitamines B uit het complex. Echter, vitamine B12 is vrijwel uitsluitend te vinden in producten van dierlijke oorsprong. Daarom is het voor deze groep mensen extra van belang om deze vitamine B aan te vullen met supplementen. Heb je dus een veganistisch dieet, dan doe je verstandig aan een vitamine B12 supplement.
 • Iedereen die een veeleisend leven leidt: Het is aangetoond dat chronische stress het vitamine B6 naar beneden brengt. Omdat deze vitamine B helpt bij het opnemen van goede stoffen uit eten, kan dit kwaad. Het betekent dat langdurige spanning kan leiden tot tekorten aan belangrijke voedingsstoffen.
 • Rokers: Mensen die regelmatig een sigaret aansteken hebben meestal een lager vitamine B9 en vitamine B12 niveau. Zoals je hierboven kan zien, kan dit tot allerlei tekorten leiden, met vervelende gevolgen.

Een tekort aan vitamine B uit zich meestal in de eerste stadia als slapheid en langdurige vermoeidheid. In tweede instantie verschijnen de wat lastiger symptomen. Dit zijn droogheid in het gezicht, gebarsten lippen, aften in de mond, constipatie en andere stoelgang problemen. Houdt het tekort aan vitamine B lang aan, dan kunnen ernstige problemen zich voordoen, zoals:

 • Vroegtijdige veroudering (grijs worden op 30 jarige leeftijd)
 • Een rode en ontstoken tong
 • Diarree
 • Verwarring
 • Snel wisselende gemoedstoestand
 • Gevoelloosheid aan vingers en tenen
 • Ernstige bloedarmoede
 • Terugkerende ontstekingen
 • Geheugenverlies
 • Verslechtering van de ogen
 • Beschadigingen bij de ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap
 • Verhoogd risico op het ontstaan van bepaalde vormen van kanker, vooral aan de darmen en borsten

Welk voedsel is rijk aan vitamine B?

Een uitgebalanceerd en veelzijdig dieet, draagt bij aan de vitamine B balans. Met uitzondering van vitamine B12, in een veganistisch dieet. Deze vitamine B is afkomstig uit dierlijke producten als vlees en eieren. In algemene termen, is vers voedsel beter dan sterk bewerkt voedsel. Ook genieten volkoren producten de voorkeur boven bijvoorbeeld wit brood en witte rijst. Verse groenten, peulvruchten en noten zijn een rijke bron van vitamine B. In de volgende tabel vind je een aantal etenswaren die vitamine B bevatten, ter inspiratie:

Vitamine Dagelijks aanbevolen hoeveelheid ADH Voedingsbron
Tiamine (B1) 1,2 mg Varkensvlees, volkoren granen, zonnebloempitten en eieren
Riboflavine (B2) 1,3 mg Vis, rood vlees, wit vlees, eieren, avocado en volkoren granen
Nyacine (B3) 14 mg Kalfslever, kip, tonijn, pinda’s, avocado en volkoren granen
Panthoteenzuur (B5) 5 mg Zeevruchten, varkensvlees, kip, eieren, zuivelproducten en peulvruchten
Pyridoxine (B6) 1,3 mg Bonen, kalfslever, tonijn, zalm, kip en bananen
Biotine (B7) 0,03 mg (30 microgram) Rood vlees, avocado, eieren, noten, zalm en zuivelproducten
Foliumzuur (B9) 0,4 mg (400 microgram) Groene bladgroenten, peulvruchten, eieren, asperges en citrusvruchten
Cobalamine of cyanocobalamine (B12) 0, 0024 mg (2,4 microgram) Orgaanvlees, garnalen, sardines, rood vlees, tonijn en voedingsgist

Let altijd op de dagelijks aanbevolen hoeveelheden (afgekort als ADH) als het om voedingssupplementen gaat. Ook in de tabel hierboven, staan de standaard hoeveelheden vermeld voor een volwassene. Deze dosis is onderzocht en afgestemd op de behoefte aan bepaalde stoffen, van een gezonde volwassen persoon. De dosis kan echter afwijken voor kinderen, zwangere vrouwen en mensen die leven met een chronische ziekte. We raden je dan ook altijd aan, om eerst met een voedingsdeskundige te praten, voor je voedingssupplementen neemt. Vooral wanneer je in de hierboven genoemde groepen valt.

Wat levert vitamine B mij op?

Soms is het niet mogelijk, om alle benodigde voedingsstoffen via het dieet binnen te krijgen. Dan is een aanvulling met een vitamine B complex supplement een handige oplossing. Vooral als je in een van de hieronder genoemde groepen valt, kun je baat hebben bij het gebruik van vitamine B supplementen:

 • Iedereen die op een gezonde manier ouder wil worden: Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de vitaminen B6, B9 en B12 helpen bij het voorkomen van hersenafbraak bij het ouder worden. Daarnaast kan een goede vitamine B spiegel in het bloed de kans op een hartaanval bij oudere mensen terugdringen.
 • Mensen die hun huid, haar en nagels willen aansterken: Sommige experts beweren dat vitamines uit de B groep betere cosmetica zijn dan crèmes en dergelijke. Het vitamine B complex kan de uitstraling van de huid in positieve zin beïnvloeden. Ook vermindert het de breekbaarheid van de nagels en stimuleert het de groei van het hoofdhaar.
 • Werkende personen met een veeleisende baan: Er zijn onderzoeken die laten zien dat mensen die voldoende vitamine B consumeren, beter bestand zijn tegen stress. Dit kan handig zijn als je een baan of onderneming hebt, die langere tijd achtereen het uiterste van je vraagt.
 • Studenten: Zoals bij de groep hierboven, kan vitamine B het uithoudingsvermogen onder langdurige spanning vergroten. Dit kan net de impuls zijn die je nodig hebt in de tentamen periode, of tijdens het afstuderen. Je vermijdt met vitamine B de mentale afmatting, naast dat je jouw brein normaal in staat stelt om normaal te functioneren, ook onder stress.
 • Sporters: De vitaminen uit de B groep zijn onmisbaar voor het energetisch metabolisme en de spiergroei bij mensen. Vooral een vitamine B supplement die de vitamines B6, B9 en B12 bevat, kan jouw sportieve rendement vergroten.
 • Personen die met gewichtsvermindering bezig zijn: De meeste diëten die gewichtsverlies tot doelstelling hebben, zijn gericht op het drastisch verlagen van de hoeveelheid calorieën. Dit kan tot uitputting leiden. Maar, met een vitamine B supplement zorg je er in elk geval voor dat jouw metabolisme intact blijft. Ook dat je de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt via wat je dan nog wel eet.
 • Veganisten en vegetariërs: Veganisten (en in mindere mate vegetariërs) zouden sowieso een aanvulling moeten gebruiken van vitamine B12. Omdat deze vitamine B vrijwel uitsluitend in dierlijke producten voorkomt. De meeste B vitamines de stof cobalamine. Dit maakt vitamine B de perfecte aanvulling op het veganistische en vegetarische dieet.
 • Rokers en mensen die regelmatig te veel alcohol drinken: Stoppen met roken en het met mate drinken, is van grote invloed op jouw gezondheid. Een vitamine B supplement kan je daarbij ondersteunen, want het voorziet je van de nodige antioxidanten. Kortom, vitamine B beperkt het oxidatieve proces in het lichaam.
 • Iedereen die te maken heeft met mentale vermoeidheid, apathie of prikkelbaarheid: Het is natuurlijk niet zo dat vitamine B goede medicatie voor psychische aandoeningen kan vervangen. Maar, wetenschappers hebben wel aangetoond dat vitamine B complex de symptomen kan verlichten. Zelfs zo, dat het van positieve invloed kan zijn op de gemoedstoestand van mensen die vermoeid en prikkelbaar zijn.

Hoewel zwangere vrouwen baat kunnen hebben bij het aanvullen van vitamine B9 en vitamine B12, zijn er speciale vitamine B supplementen voor hen. Deze zijn afgestemd op de benodigde hoeveelheden vitamine B tijdens de zwangerschap en de borstvoeding. Mocht je in de nabije toekomst moeder worden, dan raden we je aan om met jouw huisarts of het consultatiebureau te praten over vitamine B supplementen. Zij zullen dan het meest passende vitamine B product aanraden, voor jou en jouw toekomstige baby.

Tenslotte helpt vitamine B je bij het bereiken van een algehele staat van welzijn. Je zou vitamine B alleen gedurende extra veeleisende periodes kunnen gebruiken, op het werk of tijdens de studie. Maar, je zou op aanraden van jouw huisarts ook een vitamine B supplement op kunnen nemen in jouw dieet als je het verouderingsproces wilt afremmen.

mediterrane salade met fetakaas, tomaten en olijven

Een veelzijdig en uitgebalanceerd dieet helpt je om een goede vitamine B spiegel in jouw bloed op te bouwen.
(Bron: Subbotina: 21976952/ 123rf.com)

Welke vitamine B supplementen zijn er allemaal?

De meeste vitamine B supplementen bevatten alle 8 vitamines uit de B groep. Ook zijn er in Nederland speciaal op bepaalde groepen afgestemde vitamine B supplementen verkrijgbaar. In de lijst hieronder vind je de vitamine B supplementen die zijn ontwikkeld op de behoeften van speciale groepen mensen. Dit zijn de meest gebruikelijke speciale doelgroepen vitamine B supplementen in de Nederlandse markt:

 • Ouder dan 40 jaar: Een vitamine B complex supplement die is afgestemd op deze groep, bevat een hogere hoeveelheid biotine en foliumzuur. Het gaat hier om stoffen die essentieel zijn voor de huid, de nagels en het haar. Vooral van oudere vrouwen.
 • Sporters: De supplementen voor deze groep bevatten 100% van de dagelijkse dosis vitamine B6, naast de andere vitamines B. In een aantal gevallen bevat dit vitamine B supplement ook andere stoffen ter verhoging van het sportieve rendement. Denk hierbij aan magnesium en L-carnitine.
 • Bescherming van de hersenfunctie: Meestal zijn in dit type vitamine B supplement, verhoogde hoeveelheden vitamine B6, B9 en B12 te vinden. Deze voedingsstoffen ondersteunen je bij het leveren van een extra inspanning, zoals een examen of presentatie.
 • Veganisten en vegetariërs: De vitamine B supplementen voor veganisten en vegetariërs bevatten de ADH vitamine B12, om een tekort aan dit vitamine B te voorkomen. Een plantaardig dieet biedt namelijk niet altijd de nodige vitamine B. Dit kan op de langere termijn leiden tot bloedarmoede, zenuwziektes, uitputting en aandoeningen aan het verteringsstelsel.
 • Bij gewichtsverlies: Normaal gesproken, bevatten vitamine B preparaten voor mensen die op dieet zijn alle B vitamines. Een vitamine B supplement voor deze groep, is erop gericht om het normale metabolisme op gang te houden. Een aanvullende portie vitamine B, helpt je daarnaast bij het beheersen van je eetlust.

Iedereen die een vitamine B complex supplement voorgeschreven krijgt, zou kunnen beginnen met een standaard vitamine B supplement. Je hoeft niet per se te beginnen met een vitamine B supplement die is afgestemd op een speciale doelgroep. Met een vitamine B supplement die alle 8 actieve voedingsstoffen bevat, profiteer je van alle sportieve, intellectuele, esthetische en weerstand verhogende voordelen.

Hoe gebruik ik mijn vitamine B supplement?

Je hebt geluk! Supplementen van vitamine B zijn namelijk de meest eenvoudige en comfortabele vitamines om aan te vullen. Volg de aanwijzingen van de fabrikant, om maximaal te genieten van de voordelen van een vitamine B supplement. Mochten er toch nog vragen overblijven, lees dan verder. We hebben hieronder een aantal voorkomende vragen over de inname van vitamine B beantwoord.

 • Welke dosis? We raden je aan om een vitamine B supplement te gebruiken die 100% van de ADH bijdraagt van alle 8 B vitamines. Meestal is hiervoor slechts 1 portie, tablet of capsule per dag nodig.
 • Hoe laat? De opname van de voedingsstoffen in een vitamine B hangt niet af van het moment op de dag. Sommige voedingsexperts raden je echter aan een vitamine B supplement te nemen in de ochtend. Zo kun je gedurende de hele dag profiteren van het ondersteunende effect van vitamine B.
 • Bij de maaltijd of niet? In principe is vitamine B in water oplosbaar. Dit betekent dat het zich gemakkelijk mengt met wat je eet of drinkt. Je zou een vitamine B product bij de maaltijd kunnen gebruiken, maar dit is niet noodzakelijk. Je kan vitamine B ook los nemen, met een slok water of sap.
 • Hoe bewaar ik mijn vitamine B supplement? Net als de meeste andere vitamines, bewaar je vitamine B ook op een koele en droge plaats. Het beste in een gesloten verpakking, waardoor je blootstelling aan zonlicht vermijdt. Sommige speciale vitamine B producten, zoals die in vloeibare vorm, kan je het beste koel bewaren.

Denk eraan dat vitamine B supplementen een houdbaarheidsdatum hebben, net als andere voedingssupplementen. Het gebruik van een vitamine B supplement dat over de datum is, is in principe niet schadelijk. De effectiviteit van een vitamine B supplement kan echter wel afgenomen zijn. Het nemen van een vitamine B product waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken heeft dus niet zoveel zin.

Isabelle van NijkerkMicrobioloog
“Een gebrek aan vitamine B versnelt het gehoorverlies.”

Welke maatregelen neem ik rondom mijn vitamine B aanvulling?

Supplementen van vitamine B beschouwt men als veilig voor de volksgezondheid. Omdat de voedingsstoffen in een vitamine B supplement oplosbaar zijn in water, raak je een eventueel overschot gemakkelijk kwijt via de urine. Van sommige stoffen slaat het lichaam echter wel kleine hoeveelheden op, bijvoorbeeld van vitamine B12. Maar ook hierbij geldt dat het vrijwel uitgesloten is, dat je een overschot opbouwt in het lichaam.

Een bijzonder wetenschappelijk onderzoek onder gezonde mannen heeft aangetoond dat een extreem hoge dosis vitamine B gevaarlijk kan zijn. Hierbij moet je denken aan een aanvulling van 1000% van de ADH of meer. Het mogelijke gevaar schuilt hem hierbij in de verhoogde kans op sommige vormen van kanker. Dit gebeurt echter niet als je je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B houdt.

Mooie jonge vrouw uit voor een run

De vitamines B6, B9 en B12 dragen bij aan het verhogen van het sportieve rendement van jouw training.
(Bron: Ammentorp: 41851548/ 123rf.com)

Als je teveel vitamine B neemt, dan zou je in sommige gevallen last kunnen krijgen van je maag of darmen. Dit uit zich dan in brandend maagzuur of misselijkheid). We raden je dan ook aan, om je aan de dagelijkse dosis te houden en deze nooit te overschrijden. Een verhoogde dosis van vitamine B betekent niet een extra effect of een snellere werking.

Hoeveel kost een vitamine B supplement?

De meeste vitamine B producten zijn heel schappelijk geprijsd, omdat ze tussen de 10 en 15 euro kosten. Voor deze prijs koop je een verpakking met een hoeveelheid vitamine B supplementen, voldoende voor een paar maanden. De prijsverschillen kunnen zitten in het prestige van het merk, of in de hoeveelheid actieve ingrediënten in het vitamine B product.

Er zijn echter ook vitamine B supplementen die aanvullende actieve stoffen bevatten. Denk hierbij aan een vitamine B supplement met L-carnitine of plantenextracten van de Gingko Biloba. Verder zijn er vitamine B producten die biergist bevatten. Al deze aanvullende actieve stoffen kunnen de prijs van een vitamine B product opstuwen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In dit deel van het artikel, leer je een aantal onderscheidende kenmerken van vitamine B producten. Eigenschappen die het ene product een aanrader maken en het andere minder. Een vitamine B supplement is een van de meest verkochte supplementen, daarom is het niet altijd makkelijk om te kiezen uit het brede aanbod. Aan de hand van de criteria hieronder, kun je het vitamine B product kiezen dat het beste aansluit op wat je nodig hebt.

Interacties met medicijnen

De meeste vitamine B supplementen veroorzaken geen interacties met veel gebruikte medicijnen. Bijvoorbeeld, met ontstekingsremmers, anticonceptiemiddelen, bloeddruk medicijnen en antidiabetes medicijnen. Er zijn echter wel enige interacties gevonden bij mensen die een anti epileptische behandeling ondergaan, in combinatie met vitamine B.

Om deze reden raden we je altijd aan om eerst met jouw arts of behandelaar te praten, in het geval je aan epilepsie lijdt. Of, in het geval je te maken hebt met een andere zenuwaandoening. Zo voorkom je mogelijke nadelige interacties met medicijnen die je gebruikt. Sowieso kan een voedingssupplement nooit een goede, persoonlijk afgestemde medische behandeling vervangen, hooguit ondersteunen.

close up van verschillende etenswaren op tafel

Een vitamine B supplement kan bijdragen aan een betere staat van welzijn, mentaal en psychisch.
(Bron: Dolgachov: 54776181/ 123rf.com)

Allergenen

Sommige vitamine B supplementen bevatten mogelijk stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan allergenen als gluten, lactose, soja of andere vulstoffen, zoals magnesium stearaat. Kwaliteitsproducten vermelden mogelijke allergenen altijd op het etiket op de verpakking. Ontbreekt de vermelding vrij van allergenen, dan is het waarschijnlijk dat het vitamine B product deze bevat.

Veganistisch of vegetarisch dieet

Ben je veganist of vegetariër? Kies dan in ieder geval een vitamine B supplement die 100% van de aanbevolen dagelijkse dosis vitamine B12 bevat. Let er daarnaast op, of het vitamine B product andere ingrediënten bevat, die van dierlijke oorsprong zijn. In de selectie aan het begin van dit artikel, zijn een aantal vitamine B producten opgenomen die geschikt zijn voor veganisten. Zij bevatten dan bijvoorbeeld cellulose omhulsels in plaats van die van dierlijk gelatine.

Methylatie

Veel vitamines moeten worden geactiveerd door het lichaam, zo ook vitamine B. Dit proces van activatie is ook wel bekend onder de naam methylatie. Activatie moet plaatsvinden, voordat een vitamine zijn invloed kan uitoefenen op het cel metabolisme. Een behoorlijk deel van de Nederlandse bevolking, ongeveer 30% van de mensen, kan dit activatie proces niet goed uitvoeren in het lichaam.

We raden hen dan ook aan om voor reeds geactiveerde vitamine B te kiezen, omdat ze dan direct baat hebben bij het vitamine B supplement. Soms is dit op de verpakking vermeld onder de naam “methyl”, bijvoorbeeld methyltetrahydrofolaat (de actieve vorm van vitamine B9 foliumzuur).

Peter GrijzenInternist en voedingsdeskundige
“Lage vitamine B12 waarden kunnen leiden tot zenuwaandoeningen, gebrek aan energie en weerstand, om normaal te kunnen functioneren.”

Vorm van het vitamine B product

Er valt veel te kiezen als het om vitamine B producten gaat, zodat je kunt kiezen uit die vorm vitamine B die het beste bij jou past. Meestal heeft de vorm van het vitamine B product geen enkel effect op de werking ervan. Het is dus helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.

 • Tabletten: Een tablet of harde capsule is een van de makkelijkste manieren om vitamine B in te nemen. Ook het opslaan, bewaren en meenemen van deze vorm is eenvoudig. Maar heb je moeite met slikken, dan kun je beter voor andere vormen vitamine B supplement kiezen.
 • Zachte capsules: Deze capsules zijn zacht van textuur en bevatten meestal een vloeistof aan de binnenkant. Mensen die moeilijk kunnen slikken, vinden dit de meest prettige vorm van vitamine B. Veganisten moeten bij de zachte capsules wel even controleren of het omhulsel gelatine bevat of niet.
 • Spray: Vitamine B in de vorm van mondspray is ook populair, omdat je het in een kwestie van seconden gebruikt. Sommige mensen sprayen ook vitamine B spray over het eten, om de vertering daarvan de vergemakkelijken.
 • Druppels: Dit is ook een schone en snelle manier van het aanvullen van vitamine B. Deze vorm is echter meestal wat duurder en moet je in de koelkast bewaren.
 • Poedervorm: Deze vorm van vitamine B supplementen is vooral populair onder sporters. Zij mengen dit vitamine B poeder met hun favoriete sportdrank of shake.
 • Snoepjes: Opvallend populair onder de wat jongere doelgroepen, zijn vitamine B snoepjes. Ze combineren een lekkere smaak met de aanvulling van voedingsstoffen. Het enige nadeel van vitamine B in de vorm van snoepjes, is de wat hogere prijs.

Prijs kwaliteitverhouding

Sommige mensen beweren dat ze het effect van vitamine B al merken, enkele uren na inname. De meeste wetenschappelijke onderzoeken laten echter zien, dat er een periode van 3 maanden nodig is voor een merkbaar effect. Daarom raden we je aan om te kiezen voor een vitamine B product, dat je voldoende voorraad biedt voor een paar maanden. Kijk in de selectie aan het begin van dit artikel voor de hoeveelheden die er in een verpakking zitten. Houd er daarnaast rekening mee, dat vitamine B supplementen een houdbaarheidsdatum hebben.

Samenvatting

B vitamines zijn een fantastische aanvulling op vrijwel ieder dieet. De in water oplosbare vitamine B wordt niet onnodig opgeslagen in ons lichaam, waardoor het veilig is. Een vitamine B kan je helpen om een gezond leven te leiden, vol energie, ook op veeleisende momenten als een examen of presentatie.

Het vitamine B complex helpt bij het reguleren van tientallen processen in het menselijk lichaam. Daarom is het van belang om voldoende vitamine B in te nemen, dan wel via een uitgebalanceerd dieet, dan wel aangevuld met een vitamine B supplement. Een goede vitamine B spiegel in het bloed, betekent profijt voor jouw hele lichaam!

Als je dit artikel over vitamine B interessant vond, laat dan hieronder jouw reactie achter. Je kan het vitamine B artikel ook delen via social media.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Suntiviriyanon: 41518643/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies