voedingsmiddelen rijk aan vitamine a
Laatst bijgewerkt: 03-11-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

22Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

92Verzamelde opmerkingen

Vitamine A is een essentiële voedingsstof voor het in topconditie houden van de ogen, de huid en het immuunsysteem. Het aanvullen van jouw dagelijkse dieet met dit antioxidante molecule kan nog best een uitdaging zijn. In dit artikel wijzen we je daarom de weg, door de meest gestelde vragen over vitamine A en vitamine A supplementen te beantwoorden.

Naast de drie hierboven genoemde functies, is retinol een krachtig antioxidant dat de tekenen van het ouder worden afremt. Een tekort aan vitamine A komt in Nederland nauwelijks voor. Desalniettemin, zouden vooral mensen die aan gewichtsverlies werken met een dieet, hun vitamine A gehalte extra in de gaten moeten houden.

Belangrijk om te weten

 • Vitamine A zorgt voor het onderhoud aan de huid, de ogen en het immuunsysteem.
 • Supplementen van deze vitamine kunnen giftig zijn als je ze in hoge concentraties neemt. Supplementen van de pro-vitamine A (bètacaroteen) zijn veiliger en net zo effectief.
 • Bètacaroteen is een krachtig antioxidant die de schadelijke effecten van vrije radicalen vermindert.

Onze selectie: De beste vitamine A supplementen op de markt

Het kiezen van de juiste vitamine A producten kan nog best lastig zijn, vanwege het grote aanbod. Om het jou wat makkelijker te maken, hebben we alvast de beschikbare supplementen met de bijbehorende kenmerken geanalyseerd. Ook hebben we gekeken naar de ervaringen van gebruikers van vitamine A supplementen. Hieronder vind je onze selectie van 4 vitamine A supplementen op de Nederlandse markt. Welke past het beste bij jouw lifestyle en behoeften?

De beste hooggedoseerde vitamine A

Vitamine A 10000IU van Now Foods is afkomstig van visleverolie en heeft een anti-oxidante werking. Vitamine A 10000IU wordt gevonden in dierlijk lever, volle melk , en sommige verrijkte voedingsmiddelen. Vitaminen komen maar in kleine hoeveelheden voor in eten en drinken.

Door het nemen van bepaalde supplementen krijg je extra vitaminen A binnen en dit is belangrijk, want Vitamine A ondersteunt het immuunsysteem. Ook levert het een bijdrage in het gezond houden van de huid. Daarnaast heeft het een belangrijke functie in het behoud van een goed ijzergehalte in het bloed. Inhoud: 100 softgels.

Het beste visolie met vitamine A en D

Deze bijzondere Jacob Hooy Levertraan Visolie Vitamine A en D is aan te bevelen tijdens de wintermaanden, zoals de klassieke levertraan, ter aanvulling op de benodigde hoeveelheid vitamine A en D. De ingrediënten van deze olie zijn: gezuiverde levertraanolie, Vitamine A (als retinolacetaat) en Vitamine D (als cholecalciferol).

Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Voor het behoud van een goede gezondheid is een gezonde levensstijl en een gevarieerde, evenwichtige voeding van belang. Inhoud: 500 ml visolie.

De beste vitamine A druppels

Deze druppels van het merk SanoPharm bevatten vitamine A (retinol) 2664 IE, peren extract, water, Arabische gom, plantaardige olie (kokosnootolie, palmpitolie), Vitamine A (retinol), kaliumsorbaat, citroenzuur, natuurlijke vitamine E en citroenzuurester.

Gebruik: 1 druppel direct in de mond innemen, inspeekselen en vervolgens doorslikken, tenzij anders voorgeschreven door arts of therapeut. Volg altijd het advies van je arts of therapeut. De aanbevolen dagdosering niet overschrijden. Dit product is hypoallergeen. Inhoud: 50 ml.

De beste vegetarische vitamine A capsules

Douglas Laboratories loopt al ruim 60 jaar voorop in de markt, op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en de productie van superieure kwaliteit, en op wetenschap gebaseerde voedingssupplementen.

Deze softgels Vitamine A bevat 10.000 I.E. per softgel van vitamine A , geproduceerd van visleverolie. Dit product bevat geen gist, tarwegluten, soja-eiwit, melk/zuivel, maïs, natrium, suiker, zetmeel, kunstmatige kleurstoffen, conserveringsmiddelen of smaakstoffen. Inhoud: 100 softgel capsules.

Shopgids: Alles wat je moet weten over vitamine A

Sinds jaar en dag gebruikt men de essentiële voedingsstof vitamine A, om oogproblemen aan te pakken. Vitamine A is onmisbaar voor het goed functioneren van de cellen in het netvlies, die ook wel retina wordt genoemd. Daarom staat vitamine A ook wel bekend als Retinol. Retinol is een antioxidant dat je kunt inslikken, maar ook direct op de huid kunt aanbrengen.

Vrouw die bij wortel trekt

Vitamine A is een natuurlijk antioxidant.
(Bron: Abetlanda: 110743755/ 123rf.com)

Wat is vitamine A precies?

Vitamine A is een molecule die honderden vitale processen in ons organisme reguleert. Het komt te pas bij het zien, het immuunsysteem, de groei en de reproductie. De substantie, ook bekend als retinol, bevindt zich in producten van dierlijke herkomst. Het organisme is ook in staat om deze stof te maken, op basis van carotenoïden.

Carotenoïde is de belangrijk voor de vorming van vitamine A. De belangrijkste carotenoïde hierbij is bètacaroteen.

Ook wel bekend als pro vitamine A, bevindt deze stof zich in voedingsmiddelen als wortels en zoete aardappels. De substantie werkt ook antioxidant, actief tegen vrije radicalen die celveroudering veroorzaken.

Je komt vitamine A in verschillende vormen tegen in het lichaam. Bijvoorbeeld in het netvlies, maar ook in de lever en het lichaamsvet. Welke vorm ze ook hebben en waar ze zich ook in het lichaam bevinden, het gaat allemaal over varianten van dezelfde vitamine.

Wat doet vitamine A allemaal?

Vitamine A zorgt ervoor dat de cellen die licht opvangen (kegels en staafjes) reageren op dit licht. Hierdoor kun je kleur zien, vooral in situaties waarin het licht niet optimaal is. Retinol is ook cruciaal voor andere lichaamsprocessen, zoals de hormoonregulering. In de tabel hieronder vind je de belangrijkste werkingen van vitamine A:

Systeem Functie
Ogen Normaal zicht. Kunnen kijken als het schemert
Spieren Aanmaak van nieuwe cellen
Longen Productie van afweercellen
Reproductief Ontwikkeling van de foetus
Immuunsysteem Activatie van het afweersysteem en aanmaak van afweercellen
Zenuwen Onderhoud van het normale geheugen
Hormonen en veroudering Antioxidante werking (bètacaroteen)

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A?

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH) retinol is 1 microgram (mcg) voor mannen en 0.8 mcg voor vrouwen.  Je kunt vitamine A innemen als een voorgevormde vitamine of als pro vitamine A. Dankzij dit feit, worden de in te nemen dagelijkse hoeveelheden uitgedrukt in microgram “actieve retinol” (EAR):

Het kan verwarrend zijn om te bepalen welke ADH vitamine A we innemen. In het bijzonder als je deze vitamine inneemt als diens ruwe materialen, zoals bètacaroteen. De tabel hieronder maakt dit wat makkelijker.

Nota Bene: 1 mcg retinol staat in de onderstaande tabel gelijk aan 1 mcg actieve retinol EAR. 12 Mcg bètacaroteen staat gelijk aan 1 mcg EAR.

Bevolkingsgroep Dagelijkse dosis actieve retinol (mcg)
Baby’s 0 – 6 maanden 400
Baby’s 7 – 12 maanden 500
Kinderen 1 – 3 jaar 300
Kinderen 4 – 8 jaar 400
Adolescenten 9 – 13 jaar 600
Vrouwen ouder dan 13 jaar 700
Mannen ouder dan 13 jaar 700
Zwangere vrouwen 1200

Welke voedingsmiddelen bevatten veel vitamine A?

Voorgevormde vitamine A, ook wel retinol, zit uitsluitend in dierlijke voedingsmiddelen. 100 gram kalfslever bijvoorbeeld, voorziet je van 1000 keer de ADH retinol. Hieronder vind je een overzicht van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A:

Voedingsmiddel Hoeveelheid vitamine A (mcg) % van de ADH
Kalfslever (100g) 9442 1000%
Lamslever (100g) 7500 800%
Levertraan (1 theelepel) 1350 150%
Makreel (100g) 252 28%
Camembert (100g) 240 27%
Zalm (100g) 150 17%
Foie gras (1 theelepel) 130 14%
Boter (1 theelepel) 100 11%
Ei (1 XL ei) 75 9%

Vitamine A is oplosbaar in vet en kan jouw lichaam opslaan in de verschillende weefsels. Daarom is het belangrijk om deze vitamine dagelijks in te nemen. Maar let op: deze voedingsmiddelen zijn ook vaak rijk aan verzadigd vet en cholesterol, dus eet ze met mate. Om aan jouw dagelijkse portie vitamine A te komen, is het verstandiger om te grijpen naar voedingsmiddelen die rijk zijn aan bètacaroteen.

voedingsmiddelen rijk aan vitamine a

Plantaardige bronnen van vitamine A en bètacaroteen zijn vaak oranje van kleur.
(Bron: Photka: 53950131/ 123rf.com)

Welke voedingsmiddelen bevatten bètacaroteen?

Ook als je vegetariër of veganist bent, kun je aan jouw portie vitamine A komen. Door middel van bètacaroteen, het ruwe materiaal waar het lichaam vitamine A van kan maken. Bètacaroteen werkt net als vitamine A als een antioxidant, die vrije radicalen bestrijdt en daarmee verouderingsprocessen. In de tabel hieronder vind je de belangrijkste plantaardige bronnen van bètacaroteen:

Voedingsmiddel Hoeveelheid bètacaroteen (mcg) Equivalent EAR (mcg) % van de ADH
Pompoen (100g) 3123 260 29%
Gele meloen (100g) 1190 99 11%
Sla (100g) 800 67 7%
Rode paprika (100g) 686 57 6%
Abrikoos (100g) 565 47 5%
Broccoli (100g) 483 40 4%
Groene erwten (100g) 405 35 3%

Het is makkelijk om te berekenen hoeveel vitamine A je aanmaakt door een voedingsmiddel rijk aan bètacaroteen. Deel het aantal mcg pro vitamine A door 12. Het resultaat is de “Equivalent in Actieve Retinol” (EAR). De EAR geeft aan welke hoeveelheid vitamine A je verkrijgt als jouw lichaam de bètacaroteen verwerkt heeft.

Wanneer ontstaat er een tekort aan vitamine A?

Een tekort aan vitamine A komt in Nederland nauwelijks voor. Mede, omdat het Nederlandse dieet nog altijd vlees en andere dierlijke producten bevat, waarin retinol zit. Je vindt een tekort aan deze vitamine vaker in ontwikkelingslanden, waar men eenzijdig eet.

De keren dat een vitamine A tekort ontstaat, is iemand vaak veganist, of volgt een zeer rigide afslankdieet. Verder komt het ook voor bij mensen die leven met de ziekte van Crohn, cirrosis of coeliakie. Maar dan ontstaat er vaak tekort aan allerlei andere vitamines.

Wist je dat men al in 1500 a.C op de hoogte was van het effect van vitamine A op de ogen?

Wat zijn de symptomen van een vitamine A tekort?

Een tekort aan vitamine A ontstaat niet zomaar en meestal langzaam. Bij een vitamine A tekort, verschijnen soms deze symptomen:

 • Vermoeidheid, slapeloosheid en gebrek aan eetlust
 • Droge huid en droog haar
 • Onverklaarbare jeuk
 • Langzame wondgenezing
 • Verlies van het nachtzicht en wazig zicht
 • Ernstige oogaandoeningen
 • Ontstekingen, griep en buikgriep
 • Onvruchtbaarheid en complicaties met de foetus
 • Botbreuken

Kan ik beter vitamine A of bètacaroteen nemen?

Jouw lichaam slaat vitamine A op in vetweefsel, dus jouw lichaam voert deze stof niet af. Van overmatig vitamine A kan je misselijk worden, gaan overgeven en een dip krijgen in jouw weerstand. Een extreme overdosis kan zelfs jouw leven in gevaar brengen.

Als je bètacaroteen eet of drinkt, dan zal jouw lichaam precies de benodigde hoeveelheid vitamine A hieruit aanmaken. Het enige dat je krijgt van een teveel aan bètacaroteen is een oranje gloed over de huid. Naast het cosmetische effect, kan dit geen enkel kwaad. Begin je met voedingssupplementen, begin dan met het innemen van bètacaroteen in plaats van direct naar vitamine A te grijpen.

VoedingscentrumNederland
“Mensen die voldoende bètacaroteen consumeren, verminderen de kans op slagaderlijke aandoeningen, het achteruitgaan van de ogen en leeftijdsgebonden ziektes.”

Wie zouden eigenlijk bètacaroteen moeten slikken?

Een uitgebalanceerd dieet, levert 100% van de ADH bètacaroteen en vitamine A. Maar soms lukt het even niet om gezond te eten, dan kun je aanvullen met een supplement. Om terug te gaan naar de normale waarden, of om extra veeleisende tijden het hoofd te bieden. Bijvoorbeeld bij de volgende klachten:

 • Achteruitgaand gezichtsvermogen (DMAE)
 • Zon gevoelige huid, droge huid en droog en breekbaar haar
 • Mensen op een laagcalorisch dieet

Hoewel vitamine A sommige cellen juist gevoeliger maakt voor licht, beschermt bètacaroteen tegen zonneschade. Sommige mensen gebruiken (zonnebrand)crèmes en lotions met bètacaroteen, voor het verlengen van een zongebruinde tint op de huid.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het kan een onmogelijke opgave lijken, om uit het grote aanbod voedingssupplementen de juiste te kiezen. Voedingssupplementen die precies passen bij jouw behoeften en jouw lifestyle ondersteunen. Hieronder presenteren we je dan ook een aantal factoren op basis waarvan je ze kunt vergelijken. Zo weet jij straks of je beter voor een vitamine A of bètacaroteen supplement kunt kiezen, welk merk en welke dosis:

Allergenen

Bètacaroteen is vaak te vinden in de vorm van zachte capsules. Vrijwel niemand is allergisch of gevoelig voor deze stof of voor carotenoïden in het algemeen. Wel kan het omhulsel van het tablet of de capsule de nodige problemen geven, of de vulstoffen.

Er zijn bijvoorbeeld mensen die allergisch zijn voor proteïnen uit runderproducten. Verder zijn er mensen die gevoelig zijn voor soja of visproducten. Wees extra alert als je een van deze allergieën hebt of intolerant bent voor bepaalde stoffen. Kies dan bijvoorbeeld voor een plantaardige variant, of een puur product zonder hulpstoffen. Volg nauwlettend de aanwijzingen op de verpakking.

Diëten

Hoewel bètacaroteen uit plantaardige grondstoffen komt, zijn de supplementen niet altijd geschikt voor vegetariërs en veganisten. Zachte capsules zijn soms omhuld door gelatine uit varken of rund. Kijk op het etiket op de verpakking en onderzoek of deze een bepaald label heeft.

Contact opnemen met de producent kan natuurlijk ook. Zachte capsules bestaan ook in plantaardige vorm. Deze zijn gemaakt uit cellulose in plaats van gelatine.

Marjolein DubbersEnergiekeVrouwenAcademie
“Die doorzichtige velletjes bestaan inderdaad uit gelatine maar het wordt gemaakt van collageen en dat maakt het zo interessant. Dit collageen is afkomstig van dieren; dit kunnen varkens, koeien maar ook vissen zijn.”

Wisselwerking met medicijnen

Supplementen met bètacaroteen kunnen de werking van bepaalde cholesterol verlagende medicijnen beïnvloeden. Ben je bezig om jouw cholesterol omlaag te krijgen met een dieet of medicijnen, raadpleeg dan jouw huisarts of diëtist. Wellicht zul je jouw dieet dat laag is aan vet moeten aanpassen, om ook bètacaroteen te nemen.

Veel fabrikanten adverteren met torenhoge dosissen bètacaroteen. Maar weet je nog dat de behoefte aan vitamine A per persoon verschilt? Een enorm hoge dosis heeft dus niet altijd zin. Bekijk de tabel in dit artikel, om jouw ADH retinol te bepalen. Voorkom een oranje huidskleur en andere nadelige effecten.

Vers wortelsap

Wortels zijn rijk in vitamine A en zeer gemakkelijk verkrijgbaar.
(Bron: Lisa870: 50231030/ 123rf.com)

Duur van de behandeling

Het aanvullen van jouw dagelijkse dieet met een bètacaroteen supplement is niet bedoeld voor de langere termijn. Ga uit van een behandeling of aanvulling met deze stof van maximaal drie maanden.

De meeste fabrikanten leveren dan ook verpakkingen met een veelvoud van 30 of 60 capsules. De prijs hiervan loopt van iets meer dan 10 euro op tot 30 euro, afhankelijk van het merk en de overige actieve stoffen. Zo zijn er veel vitamine A supplementen die tevens andere vitamines bevatten, zoals vitamine E. Dit gegeven verhoogt meestal de prijs van het supplement.

Samenvatting

Vitamine A is essentieel voor het functioneren van het menselijk lichaam. Dit specifieke molecule draagt bij aan het gezond houden van onze ogen, het mooi houden van onze huid en het sterk houden van onze weerstand.

Een supplement van het ruwe element waaruit het lichaam vitamine A maakt, bètacaroteen, is veilig om mee te beginnen. Als je dit in de zomer doet, dan zal het je tevens een zachte en gebruinde huid geven of de kleur langer vasthouden.

We hopen dat dit artikel over vitamine A en aanpalende stoffen je heeft geholpen. Aan de hand van deze informatie, zal je een geïnformeerde keuze kunnen maken. Als je slim gebruik maakt van voedingssupplementen naast gezonde gewoontes, dan profiteert jouw hele gezondheid daarvan.

Vond je dit artikel over vitamine A interessant? Laat het ons dan weten in de reacties hieronder. Je kunt dit artikel ook delen met anderen via sociale media.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Wilcox: 36349752/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies