Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Iedereen heeft voedingsvezels nodig voor een evenwichtige voeding. Ze houden je niet alleen lang vol, maar kunnen ook ziekten voorkomen als ze in grote hoeveelheden worden gegeten. Voedingsvezels trekken water aan en verbeteren de darmen, zodat ze de spijsvertering stimuleren en heel goed zijn voor de stofwisseling (1).

Er zijn oplosbare en onoplosbare vezels, die een verschillend effect op het lichaam hebben. De oplosbare komen voor in groenten, fruit en staan bekend als “bacterieel voedsel”, dat dient voor de vertering van voedsel. De onoplosbare vezels zoals volle granen, peulvruchten en paddestoelen zwellen op in de maag en maken de ontlasting los (2).

Belangrijk om te weten

  • Vezels zitten in veel voedingsmiddelen die in het dagelijks leven gegeten moeten worden om een gezonde voeding te hebben. Het is zinvol om aan een dieet te denken vanwege de positieve effecten die het kan hebben.
  • Een vezelrijke voeding is heel goed, want het brengt veel voordelen met zich mee, zoals afvallen, betere darmen, weinig ziekten, een goede spijsvertering en een sterk immuunsysteem. Bovendien wordt de stofwisseling gestimuleerd door een geoptimaliseerde voeding.
  • Om het effect van vezelbevattend voedsel te bereiken, moet men ervoor zorgen dat de dagelijkse behoefte bij 30 g bereikt wordt. Voor de dieetverandering is het zinvol langzaam te beginnen.

Waarom mijn lichaam vezels nodig heeft: Wat je moet weten

Een vezelrijke voeding is een belangrijk aspect voor het menselijk lichaam. Het helpt niet alleen om ziekten te voorkomen of te verbeteren, maar is ook een belangrijk punt voor een goede gezondheid.

Waarom zijn voedingsvezels zo belangrijk voor mij?

Voedingsvezels mogen niet ontbreken in de voeding en zijn net als plantaardige vezels. Ze spelen een belangrijke rol voor de darmen omdat ze de darmen stimuleren.

Ze zorgen ervoor dat de darmen in beweging blijven en bovendien ondersteunt het de eliminatie van bacteriën (3).

Zijn voedingsvezels relevant voor mijn dagelijkse voeding?

Als een gezonde voeding belangrijk voor je is, moet je vezels in je eetgewoonten integreren. Het houdt de darmen gezond en versterkt de darmflora en het immuunsysteem. Vezels helpen ook ziekten als darmkanker voorkomen.

Met een dieet rijk aan vezels kun je het cholesterolgehalte en het risico op diabetes verlagen. Vezels helpen je ook afvallen, verlagen de bloeddruk en beschermen zelfs je tanden (4).

Waarom zijn vezels goed voor mijn darmen en metabolisme?

Voedingsvezels zijn gezond en vooral goed voor je spijsvertering. Vezels vergroten de omvang van je darminhoud en verlagen zo je energie.

Dit vermindert de stijging van de bloedsuikerspiegel, en het is ook belangrijk om voldoende te drinken. Een goede voeding rijk aan vezels houdt de darmen in beweging. Dit heeft een effect op het gewicht en helpt tegelijk bij de ontgifting (5).

ballaststoffe

Je hebt een evenwichtige voeding nodig voor een goede gezondheid. Voedingsvezels kunnen een goed evenwicht zijn voor het menselijk lichaam. (Image source: Edit Sztazics/ Unsplash)

Het is niet alleen lichaamsbeweging die de stofwisseling kan veroorzaken, maar ook een dagelijkse voeding rijk aan vezels (6).

Een goede stofwisseling helpt je ook gewicht te verliezen. Je vindt meer gedetailleerde antwoorden in de volgende vragen.

Kan ik ziekten voorkomen met een vezelrijk dieet?

Zoals eerder gezegd, kun je veel ziekten voorkomen met een beter dieet. In de meeste gevallen krijgen mensen het advies om vezelrijk te eten als ze diabetes hebben. Volgens een studie hadden veel mensen met een vezelarm dieet veel ziekten, zoals tandbederf of hart- en vaatproblemen.

De proefpersonen bleken ook galstenen te hebben en slechte bloedwaarden.

Vezels zijn erg belangrijk voor je gezondheid.

Er waren verhoogde vetgehaltes en ook het cholesterolgehalte was erg slecht. Als je vezels eet, kun je darmkanker voorkomen en geen hoge bloeddruk krijgen. In de resolutie moet je ervoor zorgen dat je je dagelijkse behoefte aan vezels in je dieet opneemt (7).

Wat zijn de voordelen van een vezelrijk dieet?

Een korte samenvatting van de voordelen van een vezelrijk dieet. Het voorkomt ziekten en helpt je gewicht te verliezen. Het effect van voedingsvezels is belangrijk voor de gezondheid.

Het vermindert ontstekingsprocessen en heeft een ontstekingsremmend effect (8). Bovendien krijg je een gezonde darm en een uitstekende stofwisseling.

Waar liggen de voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsvezels?

Het menselijk lichaam heeft dagelijks 30 – 40 g voedingsvezels nodig. Als je meer dan 5g vezels eet, heet dat vezelrijk voedsel. Waar je de meeste vezels vindt, zit in fruit zoals appels of peren, en groenten zoals wortels, aardappels en kool.

Je vindt het ook in volkoren producten zoals brood en volkoren pasta, of in peulvruchten zoals bonen, linzen en nog veel meer. Hieronder volgt een lijst van vezelrijke voedingsmiddelen (9).

Food fiber content per serving (g)
200g vegetable peas 10.0
60g lentils (dry) 10.0
125g currants 9,0
200g Brussels sprouts 8,8
200g carrots 7,6
200g broccoli 6,0
200g cauliflower 5,8
150g / 1 pod of sweet peppers 5.0
60g whole wheat pasta (raw) 4.8
1slice wholemeal rye bread 4,1
50g muesli (dry mix) 4.0
1Slice whole wheat bread 3,4
1apple 3,0
200g boiled potatoes 2,2
60g pasta (raw) 2.0
1 light wheat roll 1,4
1 tomato 0.5

Het eten van vezels heeft het grote voordeel dat het je lang vol houdt. Ze hebben minimale calorieën en helpen bij het hunkeren omdat de eetlust er niet meer is. Bovendien vermindert het eten van vezels de afbraak van suikers in andere voedingsmiddelen. Dienovereenkomstig zal de bloedsuiker niet stijgen.

Om een positief effect te krijgen, moet men zich houden aan de dagelijkse behoefte aan voedingsvezels, zoals hierboven beschreven. Je moet er echter voor zorgen dat je weinig vetrijke maaltijden en zoetigheden eet, anders zul je je doel niet kunnen bereiken (10).

Welke vezelrijke voedingsmiddelen kan ik eten als ik een koolhydraatarm dieet volg?

Het koolhydraatarme dieet wordt als zeer aantrekkelijk gezien. Hier schrap je koolhydraten en concentreer je je op andere voedingsstoffen zoals vezels. Waarom val je af met koolhydraatarm afvallen? Als je minder koolhydraten eet, daalt je insulinespiegel en verlies je gewicht. Voor gezond gewichtsverlies helpt het als je veel vezels eet en een koolhydraatarm dieet volgt.

Met een koolhydraatarm dieet kun je snel en gezond je doel bereiken.

Je vindt veel vezels in lijnzaad, psylliumschillen en chiazaad, die je in je voedsel kunt integreren. Je kunt ze gebruiken als topping in salades of yoghurt. Je vindt ook rijke vezels in avocado’s en artisjokken, die goed zijn om in je ontbijt of lunch te verwerken.

Soepen zijn goed om mee te beginnen, want ze zijn licht verteerbaar, koolhydraatarm en bevatten veel vocht. Idealiter kun je amandelen of frambozen eten als je zin hebt in een tussendoortje (11).

Makkelijk om vezelrijke voeding in het dagelijks leven toe te passen?

Het is zinvol langzaam te beginnen, zodat het lichaam eraan went met het doel de dagelijkse behoefte te bereiken.

De gemakkelijkste manier om dit te doen is je dieet te vervangen door veel groenten en fruit, en ook door volkoren producten. Een voorbeeld van een vezelrijke voedingsdag zou kunnen zijn (12)

  • 3 sneetjes volkorenbrood
  • 1 portie vruchtenmuesli
  • 2 – 3 middelgrote aardappelen
  • Wortelen
  • Koolrabi
  • Apple
  • 1 portie rode vruchtengelei

Conclusie

Wat we geleerd hebben is dat een vezelrijke voeding heel belangrijk is voor de gezondheid van de mens. Het is vooral nuttig bij het voorkomen van het risico op ziekten.

Symptomen van bestaande ziekten worden minder en mensen leren beter met voedsel om te gaan. Voedingsvezels kunnen een reden zijn om niet te zwaar te worden. Het kan je helpen je gewicht veel beter onder controle te houden. De voordelen van het innemen van vezels zijn alleen maar positief, maar je moet er toch voor zorgen dat je voldoende vloeistoffen drinkt.

Er zijn veel vezelrijke voedingsmiddelen die je gemakkelijk in je dagelijkse routine kunt opnemen om aan je dagelijkse behoefte te voldoen. Als je veel vezels eet, kun je verwachten dat je minder ziekten krijgt. Het doel is ook om een betere darm te hebben en weinig problemen met de spijsvertering.

Dit heeft positieve effecten op de gezondheid, want je blijft fit en gezond. Bovendien voorziet het het lichaam van een gezond immuunsysteem, dat een hoog gewicht heeft. Het is nooit te laat om te beginnen, dus dit moet je motiveren om vezelrijke voeding te gaan eten.

(Beeldbron: bondd/ 123rf)

Referenties (12)

1. Apotheken-Umschau: Warum Ballaststoffe gesund sind
Bron

2. ndr: Ballaststoffe: Gut für Darmflora und Herz
Bron

3. Verbraucherfenster.hessen: Warum Ballaststoffe so wichtig sind
Bron

4. Gesundheitswissen: Ballaststoffe - Funktion im Körper, Vorteile & Gesunde Ernährungstipps
Bron

5. Symbiopharm: Ballaststoffe für den Darm
Bron

6. Fitforfun: Ballaststoffe erklärt: Das macht Sie so gesund
Bron

7. Medlexi: Ballaststoffe
Bron

8. Zentrum-der-Gesundheit: Die besten Ballaststoffe und ihre Wirkungen
Bron

9. Gesundheitswissen: Ballaststoffe - Funktion im Körper, Vorteile & Gesunde Ernährungstipps
Bron

10. Praxistipps.focus: Durch Ballaststoffe abnehmen - so geht´s
Bron

11. fitforfun: Die Ballaststoff-Diät: Sag dem Jojo-Effekt den Kampf an
Bron

12. dge: Mehr Ballaststoffe bitte!
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Warum Ballaststoffe gesund sind
Apotheken-Umschau: Warum Ballaststoffe gesund sind
Ga naar bron
Ballaststoffe: Gut für Darmflora und Herz
ndr: Ballaststoffe: Gut für Darmflora und Herz
Ga naar bron
Warum Ballaststoffe so wichtig sind
Verbraucherfenster.hessen: Warum Ballaststoffe so wichtig sind
Ga naar bron
Ballaststoffe - Funktion im Körper, Vorteile & Gesunde Ernährungstipps
Gesundheitswissen: Ballaststoffe - Funktion im Körper, Vorteile & Gesunde Ernährungstipps
Ga naar bron
Ballaststoffe für den Darm
Symbiopharm: Ballaststoffe für den Darm
Ga naar bron
Ballaststoffe erklärt: Das macht Sie so gesund
Fitforfun: Ballaststoffe erklärt: Das macht Sie so gesund
Ga naar bron
Ballaststoffe
Medlexi: Ballaststoffe
Ga naar bron
Die besten Ballaststoffe und ihre Wirkungen
Zentrum-der-Gesundheit: Die besten Ballaststoffe und ihre Wirkungen
Ga naar bron
Ballaststoffe - Funktion im Körper, Vorteile & Gesunde Ernährungstipps
Gesundheitswissen: Ballaststoffe - Funktion im Körper, Vorteile & Gesunde Ernährungstipps
Ga naar bron
Durch Ballaststoffe abnehmen - so geht´s
Praxistipps.focus: Durch Ballaststoffe abnehmen - so geht´s
Ga naar bron
Die Ballaststoff-Diät: Sag dem Jojo-Effekt den Kampf an
fitforfun: Die Ballaststoff-Diät: Sag dem Jojo-Effekt den Kampf an
Ga naar bron
Mehr Ballaststoffe bitte!
dge: Mehr Ballaststoffe bitte!
Ga naar bron
Recensies