vet verbranden
Laatst bijgewerkt: 16-11-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

27Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

Soms zou je willen dat er een magische pil is die helpt af te vallen. Geloof ons, je bent niet de enige. Gewichtsverlies is een moeilijke taak die steeds meer mensen kwelt. Naast dat we ons druk maken over ons uiterlijk, vormt obesitas daadwerkelijk een bedreiging voor onze gezondheid, die de kans op het lijden aan tal van ziekten laat groeien.

Helaas bestaat er geen magische pil. Wel zijn er andere hulpmiddelen die je kunnen helpen gewicht te verliezen. In deze shopgids laten we je kennismaken met de vetverbranders, een aantal interessante stoffen die je kunnen helpen bij je gevecht tegen vet en overgewicht. Belangrijk voor het succes en je veiligheid is wel dat je de middelen op de juiste manier gebruikt. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Belangrijk om te weten

 • Vetverbranders zijn supplementen die bijdragen aan de verbranding van in het lichaam opgeslagen vetten. Het zijn producten die de spijsvertering activeren en stimuleren, zodat overtollige vetten sneller worden afgevoerd. Vetverbranders zorgen er dus voor dat vetten sneller worden omgezet in energie.
 • Vetverbranders werken alleen in combinatie met een gezonde voeding en voldoende beweging.
 • Als je een vetverbrander koopt, moet je rekening houden met een aantal belangrijke criteria zoals de ingrediënten, oorsprong, houdbaarheidsdatum en prijs-kwaliteitverhouding van het product.

Onze selectie: De beste vetverbranders op de markt

Iedereen droomt van het perfecte lichaam. Afvallen is voor veel mensen belangrijk. Je welzijn en veiligheid staan echter voorop. Als je een vetverbrander gebruikt, is het daarom belangrijk geen producten te gebruiken die onbekende en potentieel gevaarlijke ingrediënten bevatten. Hieronder vind je een selectie met de beste vetverbranders die je kunnen helpen gewicht te verliezen zonder je gezondheid daarbij in gevaar te brengen.

De vetverbrander met de beste prijs-kwaliteitverhouding

F-BDY van Vihado is een vetverbrander met een optimale combinatie van groene koffiebonen en thee, Guaraná en vitamines. F-BDY bevat essentiële ingrediënten uit de natuur.

De uitgebalanceerde samenstelling maakt dit product zo uitzonderlijk. De fabrikant raadt aan om dagelijks 3 capsules met voldoende water of een andere vloeistof in te nemen. De capsules zijn gemakkelijk door te slikken.

De beste vetverbrander met L-carnitine

L-carnitine is een supplement dat verkocht wordt met veelbelovende effecten voor vetverlies. Bij verbranding maakt het lichaam gebruik van Carnitine. Het L-carnitine supplement van Natural Elements helpt je hier een handje bij.

Het product bevat 120 veganistische capsules die hoog gedoseerd zijn met 3000 mg L-carnitinetartraat per dagelijkse dosis van 4 capsules. Natural Elements gebruikt alleen de hoogwaardige L-Carnitine: Carnipure van Lonza. Het product is gefabriceerd in Duitsland volgens strenge veiligheidsnormen.

De beste vetverbrander voor de nacht

No products found.

Tijdens de nacht zorgen de capsules van Biovetia vooral voor de eliminatie van vetten, vocht en toxines. Comfortabel en zonder bijwerkingen. Het recept komt uit de Verenigde Staten en wordt geproduceerd in Duitsland volgens de ISO- en HACCP-standaarden voor de hoogste veilig- en zuiverheid.

De pillen zijn licht verteerbaar en zonder problemen door te slikken. Kopers geven aan gemakkelijker in slaap te vallen na het innemen van de capsules.

De meest praktische vetverbrander

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

KetoPlus Complete is ideaal als onderdeel van een kerogeen dieet voor vrouwen en mannen. Elke capsule bevat 6 ingrediënten die bijdragen aan een normaal vetmetabolisme. De capsules zijn aangevuld met Choline en L-carnitine en bevatten natuurlijke cafeïne uit plantaardige bronnen.

Het product bestaat uit een perfecte combinatie van plantaardige stoffen. De capsules houden je fit en ondersteunen de vetverbranding.

Shopgids: Alles wat je moet weten over vetverbranders

Vetverbranders zorgen voor een betere stofwisseling, waardoor de vetverbranding gestimuleerd wordt. Uiteraard werken deze vetverbranders enkel in combinatie met een gezonde voeding en voldoende beweging. Bovendien zijn nog niet alle effecten op het metabolisme bekend, voorzichtigheid is dus geboden. Wil je weten wat de belangrijkste kenmerken zijn van vetverbranders en hoe je het supplement het beste kunt gebruiken? Je leest het hieronder!

meisje loopt in het bos

Vetverbranders werken alleen in combinatie met een gezonde voeding en voldoende beweging.
(Bron: StockSnap: 2592247/ Pixabay.com)

Wat is een vetverbrander en hoe werkt het?

Vetverbranders zijn supplementen die bijdragen aan de verbranding van in het lichaam opgeslagen vetten. Het zijn producten die de spijsvertering activeren en stimuleren, zodat vetten sneller worden omgezet in energie en overtollige vetten beter worden afgevoerd. Dit is de reden waarom deze supplementen de naam “vetverbrander” krijgen (1).

Er zijn verschillende soorten vetverbranders, elk met zijn eigen werkingsmechanisme en voordelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit vetverbranders met ingrediënten als groene thee, bruine algen of granaatappel. De werking van vetverbranders is een populair onderwerp ter discussie. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden om de voordelen volledig in kaart te brengen. Hieronder vind je een tabel met informatie over de werking van een aantal van de bekendste vetverbranders. Maar wees voorzichtig, niet al deze moleculen worden als volkomen veilig beschouwd (2).

Vetverbrander Werkingsmechanisme
Chlorogeenzuur (groene koffie) Remming van vetzuursynthese

Eliminatie van vetafzettingen

Oxidatie van vetten

Onderdrukte eetlust

Verminderde glucose-opname

Geconjugeerd linolzuur (CLA) Remming van vetzuursynthese

Verhoogde vetopname door spieren

Oxidatie van vetten

Onderdrukte eetlust

Cafeïne Remming van vetzuursynthese

Verhoogd normaal metabolisme

Eliminatie van vetafzettingen

Capsaïcine Verhoogd normaal metabolisme

Remming van vetzuursynthese

Oxidatie van vetten

Aanpassing van het vet- en suikermetabolisme

Onderdrukte eetlust

Framboos ketonen Remming van vetzuursynthese

Eliminatie van vetafzettingen

Oxidatie van vetten

Onderdrukte eetlust

Forksolin Eliminatie van vetafzettingen
Fucoxanthine Verhoogd normaal metabolisme

Oxidatie van vetten

Remming van vetzuursynthese

Onderdrukte eetlust

Garcina cambogia Oxidatie van vetten

Minder vetophoping

Onderdrukte eetlust

Verlaagde insulineniveau’s

L-carnitine Verhoogde vetopname door spieren

Oxidatie van vetten

Panax ginseng Minder vetophoping

Remming van vetzuursynthese

Aanpassing van het vet- en suikermetabolisme

Oxidatie van vetten

Het gebruik van deze moleculen afzonderlijk roept in sommige gevallen twijfels op. Het is dan ook geen wonder dat de gevolgen van het combineren van de verschillende stoffen als onvoorspelbaar wordt beschouwd. Het gebruik van verschillende vetverbrandende stoffen kan gevaarlijk zijn en mag niet zonder toeziend oog van een arts of andere deskundige worden gedaan.

Hoe veilig zijn vetverbranders?

Vetverbranders die als supplementen worden verkocht, vallen niet onder dezelfde gezondheidsvoorschriften als medicijnen. Je moet als consument daarom heel voorzichtig zijn bij het kopen van een vetverbrander. De tabel hieronder vat de belangrijkste bijwerkingen samen die verband houden met een aantal van de meest populaire vetverbranders (2):

Vetverbranders Bijwerkingen Ernst van de zaak
Chlorogeenzuur (groene koffie) Slapeloosheid

Hartkloppingen

Angst

Mild
Geconjugeerd linolzuur (CLA) Leverbeschadiging Matig en omkeerbaar
Cafeïne Slapeloosheid

Hartkloppingen

Angst

Hogere bloeddruk

Mild
Capsaïcine Neurologische problemen

Mogelijk verhoogd risico op andere ernstige ziekten

Onbekend
Framboos ketonen Schadelijk voor hartgezondheid

Kans op verminderde vruchtbaarheid

Onbekend
Forskolin Diarree Mild (wordt verder onderzocht)
Fucoxantine Onbekend Wordt verder onderzocht
Garcina cambogia Leverbeschadiging

Van invloed op het effect van psychiatrische medicatie

Matig
L-Carnitine Slechte lichaamsgeur Mild
Panax ginseng Slapeloosheid

Opvliegers

Spijsverteringsongemakken

Mild

De meeste van deze bijwerkingen kunnen worden voorkomen door de aanbevolen dagelijkse dosis niet te overschrijden en vetverbrandende moleculen niet met elkaar of met andere stoffen, zoals alcohol of drugs, te combineren. We raden het gebruik van de volgende vetverbranders ten alle tijde af, vanwege het potentiële gevaar  van de supplementen:

 • Capsaïcine: Dit is de actieve stof in pepers en chili. In voeding wordt dit molecuul in minimale concentraties aangetroffen en is het onschadelijk. Het toedienen van grote hoeveelheden van deze stof kan op de lange termijn invloed hebben op de ontwikkeling van neurologische schade en andere ernstige ziekten (2).
 • Framboos ketonen: Deze stof is populair geworden bij kruidendokters en voedingswinkels en scoort hoog onder de vetverbrandende supplementen. Het ontbreken van betrouwbare studies over de veiligheid op de lange termijn en de mogelijke giftige bijwerken op de hartgezondheid, zorgen er echter voor dat we het gebruik van dit supplement afraden (3).
 • Chroomzouten: Afhankelijk van de samenstelling kunnen chroomzouten als oxidatieve moleculen werken die schadelijk zijn voor de lichaamsweefsels. Chroom nicotinaat wordt als een veiligere optie beschouwd, maar verder onderzoek is vereist voordat de veiligheid van deze stof kan worden bevestigd (4).
 • Synephrine: Dit is een plantenextract dat meestal voortkomt uit de bittere sinaasappel (Citrus aurantium)-plant. Ondanks zijn natuurlijke oorsprong is dit molecuul een zeer krachtige activator van het sympathische zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor de vecht- en vluchtreacties van ons lichaam. Een synephrine-supplement kan gevaarlijk zijn en een verhoogd hartritme en bloeddruk veroorzaken (2).

ginseng capsules

Een vetverbrander kan je helpen bij het afvallen, mits je het supplement op de juiste manier gebruikt.
(Bron: Joannawnuk: 96349775/ 123rf.com)

Werken vetverbranders echt?

Dit is een vraag die door veel mensen wordt gesteld. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn: Afvallen door af en toe een pilletje te nemen. Toch zijn er wel degelijk supplementen op de markt die de stofwisseling verhogen, waardoor de vetverbranding wordt gestimuleerd. Uiteraard werken deze vetverbranders enkel in combinatie met een gezonde voeding en voldoende beweging. Een wondermiddel is het dus niet, maar het kan je wel degelijk helpen bij het afvallen, mits je het supplement op de juiste manier gebruikt.

Het heeft geen zin om een vetverbrandingssupplement te kopen als de effecten niet bevredigend zijn. In de volgende regels vind je een samenvatting van de meest recente informatie over een aantal van de populairste vetverbranders (1, 2, 7):

 • Chlorogeenzuur (groene koffie): Chlorogeenzuur is een polyfenol met een antioxiderende en ontstekingsremmende werking. Bij dieren is aangetoond dat deze stof het in het lichaam opgehoopt vetweefsel kan verminderen, wat bijdraagt ​​aan gewichtsverlies. Het is echter nog niet vastgesteld of dit ook voor mensen geldt.
 • Cafeïne: Het is aangetoond dat het activerende effect van cafeïne de stofwisseling van het menselijk lichaam op de korte termijn versnelt. Op de lange termijn treedt echter tolerantie op voor dit effect. Het vetverbrandende effect gaat dan verloren.
 • Forskolin: Dit is een actieve stof die van nature voorkomt in de wortels van de Indische coleus (Coleus forskohlii plant). Het is aangetoond dat forskolin-supplementen nuttig zijn bij het verminderen van vet in onderzoek bij dieren. De eerste resultaten van onderzoeken bij mensen zijn positief.
 • Fucoxanthine: Wordt verkregen uit de alg Undaria pinnatifida. Studies bij mensen hebben aangetoond dat deze stof bevorderend is voor gewichts- en vetverlies, hoewel de tot nu toe beschikbare klinische onderzoeken mogelijk onderhevig zijn aan verschillende belangenconflicten.
 • L-carnitine: Deze stof werkt als een vettransporter naar de mitochondriën, die verantwoordelijk zijn voor de productie van de lichaamsenergie. Het is essentieel om voldoende van deze stof binnen te krijgen om vet om te zetten in energie. De effectiviteit van een supplement is minder groot bij mensen die al voldoende L-carnitine in hun lichaam hebben.
 • Panax ginseng: Uit onderzoek bij dieren blijft dat het wortel-extract van de ginseng-plant een hoog vetverbrandend vermogen heeft. Studies bij mensen tonen aan dat gingseng-supplementen een licht afslankend effect hebben, naast andere voordelen die de supplementen bieden, zoals een versterking van de darmflora.

koffiebonen

We raden aan om vetverbranders die meerdere vetverbrandende ingrediënten bevatten te vermijden.
(Bron: Ferlic: h9Iq22JJlGk/ Unsplash.com)

Wat zijn de beste vetverbranders?

Welke vetverbranders werken nou echt? In deze shopgids vind je informatie over welke vetverbranders nou echt werken. Op basis van ons onderzoek, kunnen we de lijst met vetverbrandende supplementen beperken tot vijf veilige en effectieve stoffen: Cafeïne, Forskolin, Fucoxanthine, Ginseng en Taurine zijn de vijf verbindingen die naar onze mening het beste vetverbrandingspotentieel bieden.

Belangrijk voor het succes en je veiligheid is wel dat je de middelen op de juiste manier gebruikt. In deze shopgids lees je hier meer over.

Hoe moet je vetverbranders gebruiken voor het beste resultaat?

Uiteraard werken vetverbranders alleen in combinatie met een gezonde voeding en voldoende beweging. De beste manier om af te vallen en vetten in energie om te zetten is door te sporten. Bovendien zal een gezonde levensstijl bijdragen aan het succes van een vetverbrandingssupplement en het voorkomen van het gevreesde ‘rebound-effect’, waarbij de kilo’s er weer aanvliegen als je het product niet langer gebruikt. Hieronder vind je de belangrijkste tips die helpen zoveel mogelijk uit een vetverbrander te halen (1, 2, 7):

 • Eet gezond: Een caloriearm dieet, dat tegelijkertijd voldoende eiwitten, vitamines en mineralen bevat, draagt bij aan gewichtsverlies. Bovendien verkleint een kleinere vetinname de kans op gastro-intestinale bijwerkingen van supplementen zoals forskolin.
 • Drink voldoende water: De meest stimulerende vetverbranders, zoals de cafeïne-supplementen, zorgen voor een verhoogde lichaamstemperatuur en laten je meer zweten. Het is daarom belangrijk dat je voldoende blijft drinken, om uitdroging te voorkomen.
 • Rust voldoende uit: Mensen die minder dan 7 tot 8 uur per nacht slapen, hebben meer kans op obesitas, diabetes en een hoge bloeddruk. Als je het meeste uit een vetverbrander wilt halen, zorg je ervoor dat je voldoende slaapt en houdt je je stofwisseling gezond.
 • Vermijd alcohol- en drugsgebruik: Aangezien de werking van veel vetverbrandende supplementen afhankelijk is van de leverfunctie, wordt het niet aanbevolen om de inname van het supplement te combineren met alcohol, een stof die afhankelijk is van hetzelfde orgaan. Drugs, zoals amfetaminen, kunnen de effecten van vetverbranders versterken met mogelijk dodelijke effecten.

ginsengenwortels

Vetverbranders zijn effectiever bij mensen met obesitas dan bij mensen met een normaal gewicht.
(Bron: xb100: 91191488/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het kan een uitdaging zijn om de beste vetverbrander te kopen. Je zult niet honderden, maar duizenden producten vinden die beloven ongewenst lichaamsvet tegen een zeer lage prijs te laten verdwijnen. Laat je echter niet misleiden door loze beloften. Hieronder vind je een handig overzicht van de belangrijkste aankoopcriteria die je helpen de beste vetverbrander te vinden. Lees hem goed door voordat je besluit bij welke fabrikant je je gezondheid in handen legt.

Ingrediënten

Als je bepaalde voedingsvoorkeuren, allergieën of intoleranties hebt, is het belangrijk om, voordat je het supplement gebruikt, de ingrediënten van het product te controleren. Als je coeliakie hebt, zorg er dan voor dat het vetverbrandende product glutenvrij is. Ben je veganist, koop dan een plantaardig supplement bijvoorbeeld op basis van ginseng of cafeïne. Wees voorzichtig met capsules, die gemaakt kunnen worden van dierlijke gelatine.

pinda voor vetverlies

Sommige vetverbranders, zoals taurine, hebben nog andere gunstige effecten.
(Bron: Serezniy: 28862123/ 123rf.com)

Oorsprong

Er zijn helaas vergiftigingsgevallen bekend bij het gebruik van forskolin- en fucoxanthine-supplementen. Deze gevallen zijn te verklaren door verontreinigende stoffen die de producten bevatten. Het is essentieel om, voordat je het supplement gebruikt, deze op ieder soort gif of pesticide te controleren. Het beste kun je kiezen voor een biologisch landbouwproduct (2, 6).

Gevoeligheid

We raden aan om voorzichtig om te gaan met supplementen op basis van stimulerende middelen zoals ginseng of cafeïne. Als je van nature een nerveus of angstig persoon bent, kunnen deze vetverbranders je toestand verergeren en je op die manier een zeer onaangename ervaring bezorgen. Als dit het geval is, kun je het beste voor niet-stimulerende stoffen kiezen, zoals fucoxanthine.

Samenvatting

Het is voor veel mensen erg moeilijk het ideale gewicht te bereiken. Er gaat niets boven gezond eten en een actieve levensstijl. Als je echter extra hulp nodig hebt, kan een vetverbrander een extra steuntje in de rug zijn. Belangrijk voor het succes en je veiligheid is wel dat je de middelen op de juiste manier gebruikt. Controleer daarom altijd de ingrediënten en oorsprong van het product.

Vond je onze shopgids over vetverbranders interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel direct op social media.

(Bron van de header afbeelding: Photopips: 27316356/ 123rf.com)

Referenties (9)

1. Drugs.com. Drugs.com | Prescription Drug Information, Interactions & Side Effects [Internet]. Drugs.com. [cited 2019 Nov 24].
Bron

2. Tabrizi R, Saneei P, Lankarani KB, Akbari M, Kolahdooz F, Esmaillzadeh A, et al. The effects of caffeine intake on weight loss: a systematic review and dos-response meta-analysis of randomized controlled trials [Internet]. Vol. 59, Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Taylor and Francis Inc.; 2019 [cited 2019 Nov 24]. p. 2688–96.
Bron

3. Tinsley GM, Urbina S, Mullins J, Outlaw J, Hayward S, Stone M, et al. Influence of A Thermogenic Dietary Supplement on Safety Markers, Body Composition, Energy Expenditure, Muscular Performance and Hormone Concentrations: A Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blind Trial. J Sports Sci Med [Internet]. 2017 Dec 1 [cited 2019 Nov 24];16(4):459–67.
Bron

4. Mohamed Ansari R, Omar NS. Weight Loss Supplements: Boon or Bane? Malaysian J Med Sci [Internet]. 2017 [cited 2019 Nov 24];24(3):1–4.
Bron

5. Isomura T, Suzuki S, Origasa H, Hosono A, Suzuki M, Sawada T, et al. Liver-related safety assessment of green tea extracts in humans: a systematic review of randomized controlled trials. Eur J Clin Nutr [Internet]. 2016 Nov 18 [cited 2019 Nov 24];70(11):1221–9.
Bron

6. Bai J, Xun P, Morris S, Jacobs DR, Liu K, He K. Chromium exposure and incidence of metabolic syndrome among American young adults over a 23-year follow-up: the CARDIA Trace Element Study. Sci Rep [Internet]. 2015 Dec 22 [cited 2019 Nov 24];5(1):15606.
Bron

7. Bredsdorff L, Wedebye EB, Nikolov NG, Hallas-Møller T, Pilegaard K. Raspberry ketone in food supplements – High intake, few toxicity data – A cause for safety concern? Regul Toxicol Pharmacol [Internet]. 2015 Oct 1 [cited 2019 Nov 24];73(1):196–200.
Bron

8. Jakopin Ž. Risks associated with fat burners: A toxicological perspective. Food Chem Toxicol [Internet]. 2019 Jan 1 [cited 2019 Nov 13];123:205–24.
Bron

9. Jeukendrup AE, Randell R. Fat burners: Nutrition supplements that increase fat metabolism. Obes Rev [Internet]. 2011 Oct [cited 2019 Nov 13];12(10):841–51.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Officiële website
Drugs.com. Drugs.com | Prescription Drug Information, Interactions & Side Effects [Internet]. Drugs.com. [cited 2019 Nov 24].
Ga naar bron
Medisch onderzoek
Tabrizi R, Saneei P, Lankarani KB, Akbari M, Kolahdooz F, Esmaillzadeh A, et al. The effects of caffeine intake on weight loss: a systematic review and dos-response meta-analysis of randomized controlled trials [Internet]. Vol. 59, Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Taylor and Francis Inc.; 2019 [cited 2019 Nov 24]. p. 2688–96.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Tinsley GM, Urbina S, Mullins J, Outlaw J, Hayward S, Stone M, et al. Influence of A Thermogenic Dietary Supplement on Safety Markers, Body Composition, Energy Expenditure, Muscular Performance and Hormone Concentrations: A Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blind Trial. J Sports Sci Med [Internet]. 2017 Dec 1 [cited 2019 Nov 24];16(4):459–67.
Ga naar bron
Academisch artikel
Mohamed Ansari R, Omar NS. Weight Loss Supplements: Boon or Bane? Malaysian J Med Sci [Internet]. 2017 [cited 2019 Nov 24];24(3):1–4.
Ga naar bron
Medisch onderzoek
Isomura T, Suzuki S, Origasa H, Hosono A, Suzuki M, Sawada T, et al. Liver-related safety assessment of green tea extracts in humans: a systematic review of randomized controlled trials. Eur J Clin Nutr [Internet]. 2016 Nov 18 [cited 2019 Nov 24];70(11):1221–9.
Ga naar bron
Academisch artikel
Bai J, Xun P, Morris S, Jacobs DR, Liu K, He K. Chromium exposure and incidence of metabolic syndrome among American young adults over a 23-year follow-up: the CARDIA Trace Element Study. Sci Rep [Internet]. 2015 Dec 22 [cited 2019 Nov 24];5(1):15606.
Ga naar bron
Academisch artikel
Bredsdorff L, Wedebye EB, Nikolov NG, Hallas-Møller T, Pilegaard K. Raspberry ketone in food supplements – High intake, few toxicity data – A cause for safety concern? Regul Toxicol Pharmacol [Internet]. 2015 Oct 1 [cited 2019 Nov 24];73(1):196–200.
Ga naar bron
Academisch artikel
Jakopin Ž. Risks associated with fat burners: A toxicological perspective. Food Chem Toxicol [Internet]. 2019 Jan 1 [cited 2019 Nov 13];123:205–24.
Ga naar bron
Academisch artikel
Jeukendrup AE, Randell R. Fat burners: Nutrition supplements that increase fat metabolism. Obes Rev [Internet]. 2011 Oct [cited 2019 Nov 13];12(10):841–51.
Ga naar bron
Recensies