Kikkererwtenmeel
Laatst bijgewerkt: 30-12-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

25Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

86Verzamelde opmerkingen

Er bestaan veel mythes over het veganistische dieet en eiwitten, vooral met betrekking tot de kwaliteit en kwantiteit van deze voedingsstoffen. Het is waar dat veganistisch eiwit minder compleet is dan dierlijk eiwit, op enkele uitzonderingen na, zoals quinoa en amarant. Maar heeft elke veganist een eiwitsupplement nodig?

Het enige noodzakelijke supplement voor veganisten is vitamine B12. Het probleem is dat, met het hectische moderne levensritme, het dieet soms erg eentonig wordt en dat het zonder variatie erg moeilijk is om geen eiwittekort te hebben. In zo’n geval zijn vegan eiwitsupplementen cruciaal voor het behoud van de gezondheid en de spiermassa.

Belangrijk om te weten

 • Vegan proteïnesupplementen worden aanbevolen voor veganistische sporters die intensieve en langdurige trainingen uitvoeren. Ze kunnen ook worden gebruikt als aanvulling op onevenwichtige of eentonige vegan diëten.
 • Plantaardige eiwitten hebben minder biologische waarde dan dierlijke proteïnen omdat ze vaak een tekort hebben aan een of meer essentiële aminozuren. Deze afwezige aminozuren worden “limiterend” genoemd. Elke plantengroep (granen, peulvruchten, noten) heeft verschillende limitante aminozuren.
 • Veganistische eiwitsupplementen worden meestal gemaakt van eiwit uit erwten, rijst of soja. Erwteneiwit wordt veel gebruikt omdat deze rijk is aan BCAA’s (vertakte aminozuren), die de ontwikkeling van spiermassa bevorderen.

Onze selectie: De beste vegan proteïne poeders op de Nederlandse markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste vegan proteïne poeders die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van het beste supplement een stuk eenvoudiger.

Eerdere Aanbevelingen

De beste vegan erwten eiwitpoeder

Fit Green Protein is een 100% plantaardig eiwitpoeder gemaakt van hoogwaardig erwten-eiwit en met een compleet aminozuurprofiel. Wil je op een verantwoorde wijze bouwen aan een fit en gezond lichaam? Dan is Fit Green Protein de perfecte match!

Bouw na een work-out snel je spieren weer op met onze Fit Green Protein eiwitshakes. Na het sporten hebben je spieren behoefte aan extra proteïne, omdat eiwitten (aminozuren) de bouwstenen van onze spieren zijn. Inhoud: 450 gram, smaak: vanille.

De beste vegan eiwitpoeder voor vrouwen

Deze veganistische proteïne van Women’s Best levert een uitgebalanceerde combinatie van ingrediënten, die je training en dieet op zijn best ondersteunt. Het helpt je te herstellen na een zware training, onderhoud spiermassa en ondersteunt je dieet op een heerlijke manier.

Dit volledig nieuwe en unieke eiwitmengsel vertoont een hoge biologische kwaliteit en verzuurt het lichaam niet te sterk. Met eiwit uit erwten, rijst en hennep is deze hoogwaardige eiwitten mix perfect voor alle vega fans.

Het beste vegan soja proteïnepoeder

Van alle plantaardige eiwitpoeders, beschikt soja over het hoogste eiwitgehalte. Purasana vegan proteïne poeder soja bestaat voor 90% uit eiwitten. Het heeft een uitgebalanceerd aminozurenprofiel en een zeer laag vetgehalte. Daarnaast bevat het een hoog gehalte aan L-Glutamine wat belangrijk is bij de spieropbouw.

Soja eiwitten zijn gelijkwaardig aan wei-eiwitten en daarom een complete bron van eiwitten voor veganisten, vegetariërs of mensen die lactose intolerant zijn.

Shopgids: Alles wat je moet weten over vegan proteïne poeder

Het is van groot belang dat je voordat je een vegan proteïne poeder koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

meisje kookt een veganistisch recept

Steeds meer mensen nemen het besluit om een veganistisch dieet te volgen.
(Bron: Subbotina: 26015845/ 123rf.com)

Wat zijn vegan proteïnesupplementen precies?

Veganistische eiwitsupplementen zijn producten die gemaakt zijn van de beste plantaardige eiwitbronnen. De meest gebruikte ingrediënten zijn soja, amarant, hennep, rijst of erwten. Gewoonlijk wordt de grondstof geperst om de oliën te onttrekken en wordt de overgebleven substantie gedroogd en vermalen tot een poeder.

Veganistische proteïnesupplementen kunnen worden gemaakt uit één eiwitbron (sojabonen, hennep, rijst, erwten, pompoenzaad) of een combinatie van verschillende soorten plantaardige eiwitten (een mengsel van erwten, hennep en rijst). De ingrediënten zijn meestal biologisch en zelfs de toegevoegde kleuren en aroma’s zijn natuurlijk.

Veggie bieten en quinoa burger met avocado

Het veganistische dieet heeft veel voordelen voor je gezondheid.
(Bron: Kolpakova: 38616874/ 123rf.com)

Wat is de voedingssamenstelling van vegan eiwitsupplementen?

Het percentage eiwitten dat in dit soort supplementen aanwezig is, varieert afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Daarom kan elk merk een verschillende eiwitinname bieden die op het voedingsetiket wordt weergegeven. Een goed proteïnesupplement voor veganistisch gebruik zal echter wel het volgende bevatten:

 • 50-86% proteïnen.
 • 1-10% koolhydraten.
 • 1-11% vetten.
 • 4-13% van voedingsvezels.
 • Als energiebron levert de aanbevolen portie vegan eiwitpoeder (20 tot 30 gram) 100 tot 130 calorieën op.

Zoals je kunt zien, is de voedingssamenstelling van vegan eiwitproducten zeer variabel. Daarom is het essentieel om het voedingsetiket te lezen en het liefst een voedingsdeskundige te raadplegen alvorens deze supplementen te gebruiken. Een hoger eiwitgehalte betekent niet altijd een betere kwaliteit.

gezonde verse groene erwten en peulen op rustieke stof achtergrond

Veel veganistische eiwitten worden gemaakt van erwten.
(Bron: Kostman: 41256287/123rf.com)

Wat betekent het dat een eiwit een goed aminozuurprofiel heeft?

Er is een standaard eiwit, of FAO-eiwit, waarvan het aminozuurprofiel optimaal is om aan de menselijke behoeften te voldoen. Als het profiel van een veganistisch eiwitsupplement vergelijkbaar is met dat van het FAO-eiwit, is het de moeite waard om het te gebruiken. Onderstaande tabel geeft een gedetailleerd overzicht van het essentiële aminozuurgehalte van dit standaard eiwit.

Essentieel aminozuur Milligram per gram standaardproteïne
Isoleucine (vertakt) 2.8
Leucine (vertakt) 6.6
Valine (vertakt) 3.5
Methionine + cysteïne 2.5
Lysine 5.8
Tryptofaan 1.1
Threonine 3.4
Fenylalanine + tyrosine 6.3

Hoe kies je een goed vegan proteïnepoeder?

Het wordt aanbevolen dat het product ten minste 50% eiwit bevat, maar het is niet altijd zo dat meer eiwit altijd het beste is. Het belangrijkste is het aminozuurprofiel, de basiseenheden van eiwitten. Essentiële aminozuren zijn de aminozuren die het menselijk lichaam niet in zijn eentje kan produceren.

Wanneer een eiwit alle (essentiële en niet-essentiële) aminozuren bevat, wordt het eiwit compleet of van hoge biologische waarde genoemd. Om de spiermassa te vergroten, zijn er 3 essentiële aminozuren die bijzonder belangrijk zijn, de zogenaamde vertakte aminozuren (BCAA), namelijk leucine, isoleucine en valine.

Selectie vegan eiwitbronnen op hout achtergrond

Er zijn vele bronnen van veganistisch eiwit.
(Bron: Naumenko: 64449148/ 123rf.com)

Een zuiver erwten-eiwitsupplement kan bijvoorbeeld meer dan 80% eiwit bevatten, maar mist methionine, dat een essentieel aminozuur is. Aan de andere kant kan een mengsel van erwteneiwit, rijst en hennep dat slechts 65% eiwit bevat, alle aminozuren leveren, inclusief methionine en aftakkingen.

Waarom zijn BCAA’s (vertakte aminozuren) zo belangrijk voor sporters?

Hoewel alle aminozuren onmisbaar zijn voor de vorming van nieuwe eiwitten, zijn vertakte aminozuren (leucine, isoleucine en valine) bijzonder belangrijk in de sport. BCAA’s vergemakkelijken het herstel na intensieve lichaamsbeweging en verminderen de vernietiging van spiereiwitten.

BCAA’s bevorderen de toename van de spiermassa door het vrijmaken van groeihormoon en insuline te stimuleren, die beide gerelateerd zijn aan anabolisme. In dit geval, de bouw van eiwitten uit aminozuren. Van deze supplementen mogen geen misbruik worden gemaakt omdat ze de cardiovasculaire gezondheid in gevaar kunnen brengen.

gelukkige jonge mensen die gezonde salade eten voor de lunch.

Een veganistisch dieet kan ook hoog in proteïne zijn.
(Bron: Maridav: 39027334/ 123rf.com)

Zijn vegan eiwitsupplementen uitsluitend voor veganisten?

Nee. Veel sporters die een normaal dieet volgen, verdragen Whey-eiwit niet goed omdat het spijsverteringsklachten veroorzaakt, daarom besluiten ze hun dieet aan te vullen met plantaardige eiwitten. Mensen die allergisch zijn voor koemelkeiwit kunnen in soja-eiwit een uitstekende bron van essentiële aminozuren vinden.

Ouderen kunnen een gebrekkige eiwitinname hebben en de supplementen zijn een hulpmiddel om dit probleem op te lossen. Aangezien lactasedeficiëntie (een enzym dat lactose verteert) vaak voorkomt bij oudere volwassenen, kunnen ze diarree en winderigheid hebben bij het eten van Whey proteïne.

Wat zijn de verschillen tussen vegan eiwitrepen en vegan proteïnepoeder?

Vegan eiwitrepen hebben een hoger verzadigend vermogen dan vegan eiwitpoeder. Dit laatste wordt verdund in water (of een andere drank) en vloeistoffen blijven minder lang in de maag achter dan vast voedsel. Aan de andere kant kan de proteïnereep overal worden geconsumeerd en dat is een groot voordeel.

In termen van verteerbaarheid, vereist vegan eiwitpoeder vrijwel geen spijsvertering en wordt snel opgenomen. Integendeel, de vertering van de eiwitreep kan, afhankelijk van de samenstelling, 2 tot 3 uur duren. In de volgende tabel vatten we enkele verschillen tussen deze twee producten samen.

Vegan Proteïnereep Vegan proteïne poeder
Smaak Lekker, zeer geliefd bij de consument. Sommige hebben een aangename smaak, terwijl andere een specifieke natuurlijke smaak hebben.
Vorm van consumptie Klaar voor gebruik. Moet voor consumptie worden gemengd met een andere vloeibare of vaste voeding.
Verzadigend vermogen Hoog Matig
Verteerbaarheid Vereist een verhoogde spijsvertering. Zeer licht verteerbaar en wordt snel opgenomen.

Helpt vegan proteïne poeder je om af te vallen?

Nee, het bevordert het gebruik van vetten als energiebron niet, iets wat vaak wordt vermeld in de reclame voor deze producten. Het enige voordeel is dat het eiwitpoeder helpt om de verzadigingswaarde van het dieet licht te verhogen en daardoor minder eetlust te voelen dankzij het eiwit en de vezels. Maar het is een mild effect.

Hoe moet vegan proteïne poeder worden geconsumeerd?

Veganistisch eiwit met een natuurlijke of neutrale smaak kan worden toegevoegd aan shakes, soepen, pannenkoeken of wafels. Degenen die een toegevoegde smaak hebben, kunnen gewoon met water vermengd worden. Gewoonlijk wordt 30 gram poeder verdund in 250-300 ml vloeistof. Het is aan te raden om eerst de vloeistof in het glas te doen, dan het poeder toe te voegen en goed te roeren.

Kikkererwtenmeel

Kikkererwteneiwit is erg populair onder veganisten.
(Bron: Handmadepictures: 37427625/ 123rf.com)

Wat is het beste moment van de dag om vegan proteïne te gebruiken?

Het beste moment is 1 uur voor het sporten of 30 minuten tot 1 uur na het beëindigen van de fysieke activiteit. Het is belangrijk dat de consumptie van vegan eiwit na de training niet wordt vertraagd om te profiteren van de metabole venster en dat de voedingsstoffen in een grotere mate worden opgenomen.

Zijn er contra-indicaties of bijwerkingen die verband houden met vegan proteïne?

Wanneer de aanbevolen dosering van 20-40 gram per dag wordt aangehouden, zijn er meestal geen nadelige effecten. Als er te veel eiwitten worden ingenomen, kunnen er bij langdurig gebruik lever- en nierproblemen ontstaan, omdat deze organen respectievelijk eiwitten en hun afvalstoffen metaboliseren.

Een overdadig gebruik van BCAA’s (vertakte aminozuren) is in verband gebracht met hart- en vaatziekten. Te veel eiwit kan ook hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. Wat allergenen betreft, moeten mensen met een allergie voor soja-eiwit supplementen vermijden die deze peulvrucht bevatten.

Welke soorten veganistische eiwitsupplementen zijn er en welke is het beste voor mij?

Vegan eiwitsupplementen kunnen worden onderverdeeld in twee grote groepen: mixen van proteïnen en pure eiwitten. Dit heeft niet alleen invloed op de samenstelling, maar ook op de smaak en textuur. In deze gids hebben we de verschillen genoemd en hieronder zullen we enkele bijzonderheden toevoegen met betrekking tot het aminozuurprofiel:

 • Proteïnemix: De meest voorkomende combinatie is erwten, rijst en hennep. Ze zijn in vele smaken verkrijgbaar. De kwaliteit ervan is uitstekend, want hoewel de erwten geen methionine en lysinerijst bevatten, compenseren ze samen voor hun limiterende aminozuren. Het zaad van hennep is zeer compleet, het bezit alle aminozuren.
 • Zuivere eiwitten: de meest gebruikte eiwitbronnen in supplementen zijn erwten, sojabonen, rijst en hennep. Pure proteïne uit erwten, rijst en hennep hebben meestal een natuurlijke smaak, terwijl sojaeiwit verkrijgbaar is in verschillende smaken (chocolade, aardbei, vanille en banaan).

Soja en hennep bevatten alle aminozuren (essentiële en niet-essentiële), terwijl erwten een tekort hebben aan methionine en rijst aan lysine. Sojasupplementen lossen gemakkelijk op in water en hebben een zachte, smakelijke textuur. Hennep heeft een nootachtige smaak.

Pure erwtenproteïnesmoothies met hun natuurlijke smaak zij niet erg smakelijk als ze alleen met water worden gemengd, maar zijn zeer goed te combineren met plantaardige dranken (haver of amandel), cacao en kaneel. Zuivere rijsteiwit is neutraal.

Wist je dat plantaardig eiwit het best wordt opgenomen? Bovendien zijn erwten en sojabonen de rijkste veganistische eiwitten in BCAA’s (valine, leucine en isoleucine).

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een vegan eiwitpoeder om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het supplement te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het vegan proteïne poeder dat je nodig hebt:

Smaak

Veganistische eiwitsupplementen met toegevoegde smaak zijn erg handig omdat je ze gewoon in water kunt oplossen en direct klaar zijn om te worden gebruikt. Neutraal of natuurlijk smakend eiwit kan worden toegevoegd aan sappen, milkshakes, soepen, etc. Erwteneiwit, waarvan de natuurlijke smaak een beetje vreemd is, is ook verkrijgbaar in een neutrale smaak.

Oplossend vermogen en textuur

Het vegan soja-eiwitpoeder lost gemakkelijk op in water en geeft een gladde, schuimende textuur aan de shake. Andere eiwitten kunnen een dikke, korrelvormige of zandige consistentie geven aan shakes als ze niet goed gemengd zijn. Je kunt een elektrische mixer of blender gebruiken om het makkelijker op te lossen.

Alergenen

Vegan proteïnen in poedervorm zijn meestal vrij van allergenen, lactose en gluten. Wie echter aan voedselallergieën zoals coeliakie lijdt, moet altijd letten op het certificaat dat de afwezigheid van deze ingrediënten garandeert. Mensen die allergisch zijn voor soja-eiwitten moeten dit product helemaal vermijden.

Eiwitgehalte en BCAA

Een goed veganistisch proteïnesupplement moet minstens 50% eiwit bevatten en kan tot 86% leveren. Een ander fundamenteel aspect om de ontwikkeling van spiermassa te bevorderen en het herstel na zeer krachtige activiteiten te stimuleren, is het gehalte aan vertakte aminozuren, dat ongeveer gelijk moet zijn aan:

 • Leucine: 2,43 gram per portie van 30 gram.
 • Isoleucine: 1,56 gram per 30 gram portie van 30 gram.
 • Valine: 1,6 gram per 30 gram portie van 1,6 gram per 30 gram.

Samenvatting

Vegan proteïnesupplementen kunnen even compleet zijn in hun aminozuurprofiel als Whey-eiwit. Er is een grote verscheidenheid aan smaken, merken en combinaties. De meest gebruikte ingrediënten zijn sojabonen, erwten, hennep en rijst, die op de markt worden gebracht als zuiver eiwit of als onderdeel van een proteïnemix.

Deze producten worden gebruikt om alle noodzakelijke aminozuren te leveren, zowel in kwaliteit als in kwantiteit, om de toename van spiermassa te bevorderen. In dit artikel hebben we je alle informatie gegeven die je nodig hebt om de beste keuze te maken en ze correct te gebruiken.

Vond je ons artikel over vegan eiwitpoeder interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte supplement kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Handmadepictures: 37427625/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies