Laatst bijgewerkt: 23-08-2021

In onze moderne maatschappij zijn allerlei soorten voedsel en kant-en-klare producten overal te vinden. Omdat we onze honger elk ogenblik kunnen stillen, krijgt het lichaam niet de gelegenheid zich te reinigen, wat tot veel beschavingsziekten leidt.

Om het lichaam op een natuurlijke manier te reinigen, gebruiken steeds meer mensen de therapeutische vasten methode. Tijdens therapeutisch vasten onthoudt men zich tijdelijk van voedselinname of probeert men die te beperken. De positieve effecten op lichaam en geest laten niet lang op zich wachten en veel mensen voelen zich als herboren.

Waarom zou je vasten? Wanneer is therapeutisch vasten zinvol?

Er zijn veel redenen voor therapeutisch vasten. De nadruk ligt meestal op het ontgiften van het lichaam en het versterken van de afweer van het lichaam.

Tijdens de vastenperiode wordt het lichaam niet gestrest door het spijsverteringsproces en concentreert het zich volledig op het verwijderen van opgehoopte gifstoffen en afvalstoffen. Bovendien kun je snel gewichtsverlies bereiken door je van voedsel te onthouden.

Wat zijn de voordelen van therapeutisch vasten?

De nadruk van therapeutisch vasten ligt op de regeneratie van het lichaam. Bovendien is er een toename van lichamelijke en geestelijke vermogens. De eerste effecten zijn te zien in een verbeterde teint. De huid wordt gladder, steviger en stralender.

Ook puistjes en mee-eters verdwijnen. Behalve uiterlijke veranderingen melden vastende mensen ook spirituele bevrijding, het herontdekken van zichzelf en het krijgen van nieuwe perspectieven op voedsel en milieu.

Welke ziekten worden voorkomen en welke pijnen worden verlicht bij therapeutisch vasten?

Van therapeutisch vasten wordt ook gezegd dat het andere therapeutische effecten heeft. Vasten kan zelfs bepaalde ziekten genezen en talrijke gezondheidsproblemen verlichten. Deze omvatten

 • Huidziekten en allergieën
 • Hoge bloeddruk
 • Reumatische ziekten
 • Maag- en darmproblemen
 • Cardiovasculaire ziekten
 • Metabole ziekten
 • Slaapstoornissen
 • Diabetes
 • Overgewicht
 • Kanker

Beete

Bron: Pixabay.com / pompi

Afvallen door therapeutisch vasten

Het duidelijke voordeel van therapeutisch vasten is snel gewichtsverlies. Omdat het lichaam geen extra voedsel krijgt, moet het uit zijn reserves putten. Omdat zwaarlijvigheid een van de grootste gezondheidsproblemen van onze tijd is en beschouwd wordt als een belangrijke oorzaak van andere ziekten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat velen proberen de overtollige kilo’s kwijt te raken en een gezonde relatie met voedsel weer op te bouwen door therapeutisch vasten.

Vasten is een goede manier om mensen te motiveren af te vallen, want in het begin gaat het gewicht snel naar beneden. Maar om blijvend succes te boeken bij het afvallen, moet je je eetgewoonten van de grond af opnieuw overdenken.

Wie kan vasten en wie niet?

In principe kan elke volwassene in goede lichamelijke gezondheid zonder aarzelen vasten. Het is echter aan te bevelen eerst met een medisch specialist te praten voordat je gaat vasten. Als je toch besluit te vasten zonder medisch advies, moet je je vóór je eerste vasten intensief in het onderwerp verdiepen. Er is veel om rekening mee te houden bij het vasten! Vasten op het moment zelf kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Wie mag NIET vasten?

 • Kinderen, adolescenten en bejaarden
 • Zwangere vrouwen, want zij hebben een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen en vitamines tijdens de zwangerschap
 • Borstvoeding
 • Mensen met reeds bestaande aandoeningen zoals
  • Diabetes
  • Hartproblemen
  • Eetstoornissen of ondergewicht
  • Depressie

Onder bijzondere omstandigheden kunnen risicogroepen ook vasten onder medisch toezicht. Vooral als de arts verwacht dat therapeutisch vasten een positief effect zal hebben op bestaande ziekten en de gezondheid van de patiënt niet in gevaar zal brengen.

Welke soorten therapeutisch vasten zijn er?

De strengste vorm van vasten is de volledige onthouding van voedsel. Hier worden alleen water en verschillende soorten thee geconsumeerd. Deze methode staat bekend als nul- of watervasten. Je hoeft je echter niet altijd helemaal van voedsel te onthouden tijdens een therapeutisch vasten, want er zijn verschillende methoden van vasten.

Vasten volgens Otto Buchinger

Bij therapeutisch vasten van Buchinger worden vitaminen en mineralen toegevoegd met groentebouillon en versgeperste vruchten- en groentesappen. Vast voedsel wordt volledig vermeden. Per dag worden ongeveer 250 kcal verbruikt. Lichaamsbeweging in de vorm van wandelingen of trektochten is ook heel belangrijk om overmatig verlies van spiermassa te voorkomen. Daarnaast zijn er ontlastingsdagen met licht voedsel en darmspoelingen.

Vasten volgens Hildegard von Bingen

Ook deze vorm van vasten vraagt voorbereiding met een licht dieet en darmreiniging. Daarnaast kan groentebouillon met speltmeel en verse kruiden gegeten worden, evenals gestoomde appels en thee. Tijdens de Hildegard vastenkuur kan men tot 800 calorieën per dag consumeren.

Vasten volgens Mayr

In vergelijking met het vasten volgens Buchinger en Hildegard zijn koolhydraten ook toegestaan volgens de Mayr vastenkuur, in de vorm van oudbakken broodjes met melk. De nadruk ligt hier niet alleen op het reinigen van de darmen, maar ook op buikmassages, die geacht worden bij te dragen tot een betere bloedsomloop in de organen.

Alkalisch vasten

Alkalisch vasten gaat over het tot stand brengen van een evenwichtig zuur-base-evenwicht. Tijdens de vastenkuur worden zure voedingsmiddelen volledig vermeden.

Wat gebeurt er in het lichaam tijdens een therapeutisch vasten?

Tijdens therapeutisch vasten wordt vast voedsel meestal vermeden en wordt het lichaam gedwongen uit de beschikbare energiereserves te putten. Daarbij past het lichaam zijn stofwisseling aan en verbrandt meer vetreserves. Bovendien daalt het suiker- en cholesterolgehalte tijdens het vasten en wordt er gewicht verloren.

Bijwerkingen van therapeutisch vasten

Naast de vele positieve effecten brengt therapeutisch vasten natuurlijk ook risico’s of negatieve bijwerkingen met zich mee. Vooral als de vastenkuur verkeerd wordt uitgevoerd, kan therapeutisch vasten gevaarlijk worden. Er is een risico van

 • Spieratrofie en acidose
 • Slechte adem
 • Invriezen
 • Gebreksverschijnselen
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid

Hoofdpijn, misselijkheid en slechte adem komen vaak voor tijdens de eerste paar dagen van een therapeutisch vasten. Deze verdwijnen echter zodra het lichaam aan het vasten gewend is.

Om de bijwerkingen zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk het onderwerp van tevoren goed te leren kennen. Als de negatieve symptomen verergeren, moet je onmiddellijk stoppen met vasten en een arts raadplegen.

Hoe lang moet het vasten duren?

Het is aan te bevelen minstens 5-7 dagen te vasten. Pas na deze tijd is het lichaam goed ontgift en gezuiverd. Na ongeveer 10 dagen wordt het volledige effect van het vasten zichtbaar als de darmen leeg zijn en het ontgiftingsproces in volle gang is. Als je echter langer dan 2 weken wilt vasten, moet je dat beslist onder medisch toezicht doen.

Antioxidant

Bron: Pixabay.com / rawpixel

Het

proces van therapeutisch vasten

Afhankelijk van welke vorm van therapeutisch vasten je kiest, ziet het vastenplan er dienovereenkomstig uit. Niettemin hebben alle vastenmethoden drie gemeenschappelijke fasen. Deze omvatten ontlastingsdagen, het eigenlijke vasten en de opbouwdagen na het verbreken van het vasten.

Dag 1-2: Voorbereiding op het therapeutisch vasten

In de eerste twee dagen wordt het lichaam voorbereid op het eigenlijke vasten. Tijdens de ontlastingsdagen is het nuttig om veel fruit, groenten en volkoren rijst te eten. Tijdens de eerste dagen moet je alcohol, zoetigheid en sigaretten vermijden. Het is ook belangrijk om veel vocht te drinken.

Dag 3: Darmreiniging

Nu kan het eigenlijke vasten beginnen. Op deze dag moeten de darmen gereinigd worden. Dit is nodig omdat de darmen tijdens het vasten weinig te doen hebben en snel traag worden. Hiervoor zijn verschillende laxeermiddelen beschikbaar

 • Het drinken van pruimen- of zuurkoolsap of appelciderazijn
 • Glauber’s zout
 • Klysma (vooral geschikt voor mensen met een gevoelige maag)

Afhankelijk van het soort vasten wordt er vanaf deze dag niets of weinig gegeten. In de regel duurt een volledig vasten 5-7 dagen. Daarna volgen de opbouwdagen.

Het verbreken van het vasten en het opbouwen van dagen

Elke vastenkuur eindigt met het verbreken van het vasten. Het vasten wordt beëindigd met mild voedsel, zoals een stukje appel. Tijdens de rustdagen kun je een licht dieet van gekookte groenten eten, want de maag moet langzaam op het voedsel worden voorbereid.

Afhankelijk van hoe lang je gevast hebt, kunnen er 2-5 opbouwdagen zijn.

De tijd na het therapeutisch vasten

Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden na de opbouwdagen. Veel vastende mensen beginnen weer moeilijk verteerbaar voedsel te eten, en schrokken zich vol door eetbuien.

Dit kan onaangename gevolgen hebben voor de gezondheid. Maagproblemen, misselijkheid en problemen met de bloedsomloop kunnen het gevolg zijn.

Bovendien treedt het ongewenste jojo-effect in en komen de kilo’s die zo moeizaam verloren zijn sneller terug dan je denkt. Alleen door bewuste en aandachtige voeding kunnen de resultaten van therapeutisch vasten op lange termijn worden volgehouden.

Hulp en tips voor gemakkelijk vasten

Om je te helpen de vastenperiode zonder al te veel problemen door te komen, volgen hier een paar tips om hongeraanvallen te voorkomen en je lichaam goed te laten functioneren.

Drink veel water

Het lichaam verliest veel water tijdens het therapeutisch vasten. Daarom is het belangrijk om veel water te drinken, liefst 3 liter per dag. Dit versnelt het proces en voorkomt hoofdpijn. Water is ook een hulpmiddel tegen plotselinge hongeraanvallen.

Wasser

Bron: Pixabay.com / congerdesign

Psyllium

Psyllium bevordert de werking van de darmen en helpt tegen constipatie tijdens het vasten.

Luxe voedsel is taboe!

Genotmiddelen zoals koffie, sigaretten en alcohol zijn tijdens de vastenkuur volkomen verboden, omdat ze het organisme alleen maar extra belasten.

Vasten en sporten

Lichaamsbeweging in de frisse lucht veroorzaakt gevoelens van geluk en onderdrukt het verlangen naar zoetigheid. Sporten zoals vasten zijn ideaal

 • Lopend
 • Wandelen
 • Fietsen
 • Zwemmen
 • Gymnastiek
 • Yoga

Belangrijk: Je moet je lichamelijk niet te veel inspannen, want dat kan leiden tot problemen met de bloedsomloop.

Waar kun je vasten?

Therapeutisch vasten kan eigenlijk overal gedaan worden. Therapeutisch vasten is bijzonder succesvol gebleken

 • thuis
 • in gespecialiseerde klinieken
 • in kuuroorden met gespecialiseerde hotelaanbiedingen

Conclusie: Is therapeutisch vasten de moeite waard?

Correct uitgevoerd therapeutisch vasten kan heilzaam zijn voor lichaam en ziel. Men leert omgaan met verzaking, het lichaam wordt aan zijn lot overgelaten en gebruikt zijn eigen energie.

Door zich van voedsel te onthouden, ervaren veel vastende mensen ook een spirituele bevrijding en leren ze zichzelf opnieuw kennen.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies