Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Dit is een taboe-onderwerp, maar dat zou het niet moeten zijn. Vrouwen praten niet graag over ziekten in hun genitale gebied, hoewel ze niet ongewoon zijn. Bijna elke vrouw heeft minstens een keer in haar leven last van vaginitis. In dit artikel leer je hoe je vaginitis kunt herkennen en wat de oorzaken ervan zijn. Je leert ook hoe je vaginitis kunt behandelen en wanneer een bezoek aan de gynaecoloog raadzaam is. Tenslotte geven we je advies over hoe je vaginitis kunt voorkomen.

De belangrijkste dingen

in een notendop

 • Typische tekenen van vaginitis zijn een veranderde vaginale afscheiding, jeuk of een branderig gevoel in de vaginale streek en pijn in de onderbuik.
 • Verschillende factoren kunnen vaginitis uitlokken. Hiertoe behoren vooral bacteriën, virussen en schimmels.
 • Een ontstoken vagina wordt meestal genezen met medicijnen. Huismiddeltjes kunnen ook een ondersteunend effect hebben als aanvullende behandeling. Vooral tijdens de zwangerschap moet deze aandoening onmiddellijk behandeld worden.

Definitie: Wat is vaginitis?

Je kent vaginitis misschien van de synoniemen colpitis, vaginitis of vaginitis (1). Ontsteking van de vagina is een van de meest voorkomende ziekten van het vrouwelijk voortplantingsorgaan, de vagina. Een veranderde afscheiding, jeuk of een branderig gevoel in de vagina zijn de typische tekenen van vaginitis. Dit wordt meestal veroorzaakt door ziekteverwekkers zoals bacteriën of schimmels.

Achtergrond: Wat je moet weten

over vaginitis Voordat je vaginitis behandelt, willen we je in dit gedeelte eerst wat belangrijke achtergrondinformatie geven. Zo kun je bijvoorbeeld te weten komen of je echt last hebt en zo ja, waarom je vagina ontstoken is in de eerste plaats. Hoe ziet

vaginitis eruit

? Vaginitis is meestal merkbaar. Dit komt omdat de vagina niet meer aanvoelt zoals het normaal zou moeten. Er zijn typische symptomen die sterk op vaginitis kunnen wijzen. Deze omvatten

 • Brandend en jeukend gevoel in het vaginale gebied,
 • Pijn in de onderbuik,
 • verhoogd gevoel van nattigheid,
 • Pijn bij geslachtsgemeenschap,
 • Pijn bij het plassen en
 • veranderde ontlading.

De vaginale afscheiding verandert vaak van kleur en de consistentie van de afscheiding kan variëren van dun tot romig. Het is niet ongewoon dat de afscheiding een sterke, meestal visachtige geur heeft of een schuimige consistentie. Atypische vaginale afscheiding heeft een pH van tussen 5,0 en 5,5, vergeleken met een normale pH van 4,5 (2).

Wat veroorzaakt vaginitis

? In de regel is het vaginale slijmvlies van een vrouw beschermd tegen infectie door melkzuurbacteriën. Deze zorgen ervoor dat het milieu in het slijmvlies zuur is en verhinderen zo de kolonisatie van ziekteverwekkende kiemen, zoals bacteriën, schimmels, parasieten of virussen (3). Vaginitis ontstaat wanneer dit natuurlijke beschermingsmechanisme verstoord is en verschillende factoren het zure milieu van de vagina beïnvloeden (4). Maar ziektekiemen zijn niet de enige oorzaak van vaginitis. In het volgende zullen we je andere typische oorzaken van vaginale ontsteking laten zien.

Bacteriën

Eerst en vooral zijn er darmbacteriën zoals Escherichia coli (5). Deze bacteriën komen in de vagina terecht bij een verkeerde afveegtechniek na de ontlasting of bij het direct overgaan op vaginale geslachtsgemeenschap na anale geslachtsgemeenschap. Maar de bacterie Gardnerella Vagnalis kan ook een trigger zijn (6).

Schimmels

De gist Candida kan ook vaginitis veroorzaken. Hoewel deze schimmels deel uitmaken van de natuurlijke vaginale flora, zijn ze schadelijk voor de vagina als ze in grote aantallen aanwezig zijn (7).

Virussen

Als een partner bijvoorbeeld een herpesblaar heeft en er wordt orale seks bedreven, kunnen deze herpesvirussen naar de vagina overgebracht worden en vaginitis veroorzaken. Herpesvirussen zijn erg besmettelijk en volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is ongeveer 11% van de mensen al besmet met herpes (8).

Overmatige intieme hygiëne

Intieme sprays, intieme deodorants en geparfumeerde crèmes en douchegels hebben vaak een te hoge pH waarde en kunnen daardoor de vaginale flora verstoren.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen vaginitis verlichten en sommige kunnen het veroorzaken, zoals de anticonceptiepil, cortisone en antibiotica. Antibiotica worden gebruikt om bacteriën die in het lichaam zitten te bestrijden. Daar zitten echter ook belangrijke bacteriën bij, zoals melkzuurbacteriën of lactobacillen, die de vaginale flora beschermen.

Kleding

Luchtdoorlatende en strakke kleding, zoals die van synthetische stoffen, kan een warme, vochtige omgeving in de intieme zone veroorzaken. Daardoor vermenigvuldigen schimmels zich daar snel en dat kan vaginitis veroorzaken. Volgens een studie verwijdert een 60 graden wasbeurt met een zwaar wasmiddel schimmels uit kleding (9).

Tampons

Tijdens de menstruatie gebruiken de meeste vrouwen tampons (10). Het kan echter gebeuren dat een tampon te lang in de vagina blijft zitten of dat de vrouw zelfs vergeet hem eruit te halen of te verwisselen. Tampons absorberen allerlei soorten vocht, ook vaginale afscheiding.

Scheidenentzündung

De meeste vrouwen gebruiken tampons tijdens hun menstruatie. Maar als ze te lang in de vagina blijven of vergeten worden, kan dat vaginitis veroorzaken. (Image source: Polina Zimmerman/ Pexels)

Tampons kunnen de slijmvliezen uitdrogen en dat kan leiden tot vaginitis. Het is belangrijk te weten dat tampons uiterlijk na zes uur verwisseld moeten worden, anders kan in het ergste geval het toxisch shock syndroom optreden (11).

Wanneer treedt vaginitis typisch op?

Vaginitis kan veroorzaakt worden door de hierboven genoemde factoren. Vaginitis kan echter ook in bepaalde situaties in het leven van vrouwen voorkomen.

Menopauze

Tijdens en na de menopauze kan vaginitis optreden. De menopauze bij vrouwen wordt de climacteric genoemd. Oestrogeen is een hormoon dat normaal verantwoordelijk is voor het vochtig en gezond houden van het vaginale slijmvlies. Als een vrouw de menopauze bereikt, stoppen de eierstokken steeds meer met functioneren. Dit betekent dat de lichaamseigen hormonen in de vagina niet meer in het normale tempo worden aangemaakt. Het gevolg is een gebrek aan oestrogeen (12). De bloedtoevoer naar de vagina, baarmoeder en eierstokken neemt af en het vaginale slijmvlies wordt dunner. Dit kan leiden tot vaginale droogheid (13). De weerstand van het vaginale slijmvlies is ernstig aangetast en bacteriën en schimmels kunnen het gemakkelijker koloniseren. Dit kan leiden tot vaginitis.

Zwangerschap

Als een vrouw zwanger wordt, veranderen de hormonen in haar lichaam. Dit kan leiden tot een verandering in de pH waarde binnen de vaginale flora. Dit maakt het gemakkelijker voor schimmels, zoals de gist Candida albicans, om de vagina binnen te dringen en zich te vermenigvuldigen. Deze schimmels kunnen dan een infectie of vaginitis veroorzaken.

Speciale voorzichtigheid is geboden tijdens de zwangerschap.

Volgens sommige deskundigen van de Duitse Vereniging van Gynaecologen moet vaginitis zo snel mogelijk na de eerste symptomen behandeld worden. Een snelle behandeling kan vroegtijdige breuk van de vliezen, vroegtijdige bevalling, miskraam (14) of vroeggeboorte voorkomen (15).

Welke risico’s kunnen zich voordoen bij vaginitis?

Vaginitis moet beslist behandeld worden, want het gaat niet vanzelf over. Maar als een vrouw vaginitis niet behandelt, kunnen de schimmels, bacteriën of virussen in het inwendige van de vagina terechtkomen. Dit kan leiden tot infecties van de baarmoeder of de eileiders. De vruchtbaarheid van een vrouw kan ook beïnvloed worden door allerlei bacteriën (16).

Is vaginitis besmettelijk?

De oorzakelijke factoren van vaginitis, zoals bacteriën, virussen of schimmels, kunnen zowel bij seksuele als orale seks op de partner overgebracht worden. Als de vrouw vaginitis heeft, kunnen de oorzakelijke factoren op de penis of de vagina van de partner overgebracht worden. Het is dan echter heel belangrijk dat ook de partner zich laat behandelen, want anders is voortdurende wederzijdse besmetting het gevolg. Als een vrouw de eerste tekenen van vaginitis voelt, moet ze eerst geslachtsgemeenschap vermijden of een condoom als voorbehoedsmiddel gebruiken om besmetting te voorkomen.

Wat is het verschil tussen vaginale mycose en vaginitis?

De volgende tabel kan je helpen onderscheid te maken tussen vaginale mycose en vaginitis. Het laat je de belangrijkste verschillen zien, want vaginale mycose en vaginitis zijn niet hetzelfde.

Criteria vaginale mycose vaginitis
In het algemeen infectieziekte verstoring van de vaginale flora
Belangrijkste oorzaak schimmels die een gastheercel nodig hebben om te overleven en zich te vermenigvuldigen. Meestal gist Candida albicans (17). Bacteriën die op zichzelf kunnen overleven omdat het levende organismen zijn. Meestal bacteriën Gardnerella vaginalis (17).
Belangrijkste symptomen Visachtige intieme geur, dunne en witgrijze afscheiding, geen zwelling en roodheid Normale geur, brokkelige en witgele afscheiding, zwelling en roodheid
Mogelijke risico’s Overdracht op baby bij de geboorte (18) Baarmoeder- of eileiderontsteking, Onvruchtbaarheid, vroegtijdige bevalling, voortijdig breken van de vliezen en vroeggeboorte (19)

Er is echter één ding gemeen: Zodra de vaginale flora verstoord is en er niet genoeg lactobacillen of melkzuurbacteriën zijn. Melkzuurbacteriën niet aanwezig zijn, kunnen beide ziekten uitbreken.

Waarin verschilt vaginitis van blaasontsteking?

Je hebt al gehoord wat vaginitis is. Vrouwen hebben vaker last van blaasontsteking dan mannen. Het wordt ook wel blaasontsteking genoemd. In 2018 trof het ongeveer 24.400 vrouwen en 20.700 mannen (20). bij Cystitis zijn de urinewegen geïnfecteerd met bacteriën. Meestal zijn ook hier Escherichia coli bacteriën de boosdoeners, die door verkeerd afvegen na het toiletbezoek in de plasbuis terechtkomen en uiteindelijk in de blaas (21). Blaasontstekingen worden ook bevorderd door verschillende factoren, zoals stofwisselingsstoornissen en verzwakking van het immuunsysteem, geslachtsgemeenschap en zwangerschap. Zwangerschap brengt een verandering in de hormoonspiegel teweeg, waardoor de urinewegen zich kunnen verwijden en ziektekiemen gemakkelijker kunnen binnendringen. Een blaasontsteking manifesteert zich echter anders dan een vaginitis en kan gepaard gaan met zeer hevige pijn in de onderbuik. Een branderig gevoel bij het plassen, een frequente aandrang om te plassen, troebele urine en bloed in de urine zijn ook typische symptomen van een blaasontsteking. Veenbessensap kan de symptomen van blaasontsteking verlichten (22). We raden je echter aan naar een dokter te gaan om een urinemonster af te geven en de graad van blaasontsteking vast te stellen.

Kan vaginitis ook voorkomen bij jonge meisjes of baby’s?

Vaginitis kan niet alleen bij vrouwen voorkomen, maar ook bij jonge kinderen. Het genitale gebied van jonge meisjes is in de kindertijd nog niet volledig ontwikkeld, wat betekent dat de afweermogelijkheden van het immuunsysteem beperkt zijn. Baby’s kunnen ook vaginitis krijgen. De reden hiervoor zijn de luiers, waarin een optimaal klimaat voor schimmels en bacteriën heerst. Dit maakt de buik van de baby’s heel luchtdicht en vochtig. Zodra de urine onaangenaam ruikt, kan dat al op een ontsteking wijzen en moeten de ouders een kinderarts raadplegen (23).

Scheidenentzündung

Baby’s kunnen ook vaginitis krijgen. De luiers zijn hier meestal verantwoordelijk voor. Door hun vochtigheid zijn ze erg bevorderlijk voor bacteriën. (Image source: Polina Tankilevitch/ Pexels)

De bacteriën in de urine breken het af tot ammoniak, dat ook de huid in de genitale zone aantast (24). In dit geval kunnen we grotere luiers aanraden voor meer lucht en het kind geen luier omdoen als dat al mogelijk is.

Kan vaginitis ook bij vrouwelijke dieren voorkomen?

Vooral jonge dieren die nog niet bevallen zijn, kunnen getroffen worden door vaginitis. Net als bij de vrouwtjes zijn de opportunistische ziekteverwekkers hier schimmels, bacteriën en virussen. Deze worden gevonden in het slijmvlies tussen het schaambeen en de plasbuisopening. Dit betekent dat deze kiemen meestal al in de vaginale flora aanwezig zijn. Ze kunnen zich echter sterk vermenigvuldigen omdat het afweersysteem van de jonge dieren nog niet volledig ontwikkeld is. Maar ook een vroegere ziekte, ondervoeding, een onevenwichtige voeding, een gebrek aan vitaminen, en stress kunnen vaginitis veroorzaken bij jonge dieren (25). Als het dier voortdurend aan de vaginale streek likt en knaagt, zijn dit de eerste tekenen van een ontstoken vagina. Verlies van eetlust en een lichte koorts kunnen ook symptomen zijn. [/kb_faq]

Behandel vaginitis: De beste adviezen & huismiddeltjes om een ontstoken vagina te behandelen

Als je vaginitis hebt en die met de eerste remedies wilt tegengaan, geven we je hier de perfecte adviezen. Een ontstoken vagina moet meestal behandeld worden met medicijnen of antibiotica, maar huismiddeltjes kunnen ook helpen als aanvullende behandeling. Belangrijk: Overleg vooraf met je gynaecoloog of je de volgende huismiddeltjes als basisbehandeling kunt gebruiken. Dit komt omdat de werking van deze natuurlijke middelen nog niet wetenschappelijk bewezen is (26).

Vaginitis behandelen met huismiddeltjes

Hoewel vaginitis meestal met medicijnen of antibiotica behandeld wordt, kun je de eerste tekenen van vaginitis ook tegengaan met eenvoudige huismiddeltjes.

 • vaginale zetpillen met melkzuur: Vaginale zetpillen met melkzuurbacteriën hebben een soortgelijk effect. Je kunt er het beste naar vragen bij de apotheek, want ze zijn ook over de toonbank te koop. Hoewel vaginale zetpillen geen typisch huismiddeltje zijn, zijn ze toch een goed alternatief.
 • Natuurlijke yoghurt: Tampons die in yoghurt gedoopt worden en dan in de vaginale ingang ingebracht worden, kunnen helpen om het slijmvlies te regenereren en de afweer ervan te versterken. Maar gebruik alsjeblieft alleen natuurlijke yoghurt, dat wil zeggen zonder toegevoegde suiker of vruchten. Natuurlijke yoghurt kan een zure vaginale flora creëren omdat het de juiste bacterieculturen bevat.
 • Melk: De tampon kan ook in melk gedoopt worden en dan in de vaginale ingang ingebracht worden. De melkzuurbacteriën die in de melk zitten zouden de ziekteverwekkende bacteriën terugdringen en het ongemak verlichten.
 • Zwarte thee: Je kunt ook een zwarte thee zetten, het theezakje laten trekken en het na de aanbevolen trektijd verwijderen. Dep de tampon in de zwarte thee en breng hem in de vagina. Van zwarte thee wordt gezegd dat het werkt als een natuurlijk antibioticum (27).
 • Knoflook: Ja, knoflook kan ook gebruikt worden als aanvullende behandeling voor vaginitis. Hak hiervoor de knoflook fijn en breng hem in de vagina, liefst met gewassen vingers. Knoflook heeft een antibacteriële werking (28).

Vaginitis behandelen met warmte

Warmte kan wonderen doen. De werking ervan is veelzijdig en heilzaam voor de behandeling van vaginitis. Warmte ontspant onze spieren, verhoogt de bloedstroom naar het genitale gebied en verlicht de pijn.

Sitzbad

Een sitzbad wordt in de geneeskunde samen met remedies uitgevoerd. Tijdens het bad zit de patiënt zo in de badkuip, dat zowel het bovenlichaam als de benen niet gebaad worden, maar alleen het onderlichaam in het water is. Als je vaginitis hebt, moet je een warm sitz bad nemen. We raden je aan om geneeskrachtige planten of oliën te gebruiken, zoals kamille, dodnettelbloemen of tea tree olie. Het is heel gemakkelijk te bereiden

 1. Als je besluit om bijvoorbeeld kamillebloemen te gebruiken, kun je 50 gram gebruiken. Kamillebloemen hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking (29). Maak een thee met de bloemen. Je hebt een liter kokend water nodig en laat de bloemen ongeveer tien minuten trekken.
 2. Meng de kamillethee met ongeveer negen liter water in het sitzbad. We bevelen een aangename temperatuur tussen 37 en 38 graden aan.
 3. Om een optimaal en verzachtend effect te bereiken, kun je tweemaal per dag gedurende ongeveer 15 minuten een sitz bad nemen.

Zuigbaden kunnen het ongemak en de pijn van vaginitis helpen verlichten. Maar nogmaals, praat vooraf met je gynaecoloog over het sitzbad en welke remedies hij of zij aanraadt.

Warme voeten

Als je last hebt van vaginitis, kun je de behandeling ondersteunen door je voeten warm te houden. Warme voeten bevorderen genezing omdat de temperatuur van de voeten de warmteproductie in de buik kan stimuleren. Het is het beste om warme, dikke sokken te dragen en/of een warm voetenbad te nemen.

Scheidenentzündung

Dikke sokken zijn behaaglijk en geven je een goed gevoel. Ze stimuleren ook de warmte-ontwikkeling in de buik. (Image source: Lum3n/ Pexels)

Zowel een zitbad als warme sokken zijn nuttige maatregelen ter ondersteuning van de behandeling van vaginitis. Ze mogen echter niet als hoofdmiddel tegen de aandoening gebruikt worden, maar alleen als aanvullende maatregel.

Behandel vaginitis met het juiste dieet

We hebben nog een geheime tip voor je: verminder je inname van koolhydraten, vooral wit meel en suiker. Koolhydraten verzwakken de afweer van het lichaam, waardoor infecties en ontstekingen waarschijnlijker worden. Eet vooral tijdens vaginitis een evenwichtige voeding die rijk is aan vezels (30), maar met minder koolhydraten. Eet in plaats daarvan goed gekruide en warme soepen en gekookte groenten in plaats van rauwe groenten. Hier hebben we een tabel samengesteld met voedingsstoffen die vaginitis kunnen tegengaan:

Voedingsstof Komt voor in de volgende voedingsmiddelen
Vitamine A Broccoli, tomaat en paprika
Vitamine B Voeding via voedingssupplementen
Vitamine C Kool, Peterselie en vooral rode pepers
Vitamine E Noten, spruiten en groene groenten
Zink Eieren, melk en kaas

De voedingsstoffen zink en vitamines verhogen de weerstand, ook tegen vaginale infecties. De cellen worden vooral beschermd door de drie vitamines A, C en E en gaan ontstekingen tegen.

Behandel vaginitis met goede intieme hygiëne

Het gezegde luidt dat minder meer is, en dat is inderdaad waar. Zeephoudende verzorgings- en wasmiddelen voor de intieme zone doen niets goeds voor het vaginale slijmvlies. Deze producten hebben meestal een veel te hoge pH waarde en tasten de natuurlijke zuurmantel en de zure vaginale flora aan. Het milieu mag echter niet beschadigd worden, want hun zuurgraad doodt ziekteverwekkers en beschermt zo de vagina tegen ziekten.

Water is de beste intieme verzorging.

Het is meestal voldoende om je genitale streek met lauw water te wassen. Als je wilt, kun je ook een zeepvrije waslotion gebruiken met een pH waarde van 4.0 tot 4.5. Na het reinigen is het ook belangrijk de intieme zone goed af te drogen. Vocht kan de huid in de intieme zone licht doen opzwellen, wat tot ontstekingen kan leiden. Huidspecialisten raden je aan de nattigheid weg te deppen met een zachte handdoek (31).

Wanneer naar de dokter gaan als je vaginitis hebt

We raden je aan bij de eerste tekenen van vaginitis contact op te nemen met je gynaecoloog, zodat de infectie meteen behandeld kan worden. Maar je moet zeker een afspraak maken als de genoemde symptomen of ongemakken ernstiger worden en langer aanhouden. Als je zwanger bent, is het nog belangrijker om snel te handelen. De ziekteverwekkende kiemen die de vaginitis veroorzaakten kunnen opstijgen naar de baarmoeder en, zoals je al ondervonden hebt, bijvoorbeeld vroeggeboorte veroorzaken. Je gynaecoloog zal de juiste medicijnen of antibiotica voorschrijven om de vaginitis te behandelen. Dit is meestal de enige manier om vaginitis volledig te genezen.

Verder advies over het voorkomen van vaginitis

Er zijn beslist manieren om vaginitis te voorkomen. Om te voorkomen dat dit in de eerste plaats gebeurt, kan de bovenstaande informatie als volgt worden samengevat

 • Tampons: Tampons mogen niet vergeten worden in de vagina. Verwissel ze op zijn laatst na zes uur.
 • Intieme hygiëne: minder is meer. Lauw water is voldoende om de intieme zone schoon te maken, maar je kunt ook pH-neutrale intieme hygiëneproducten gebruiken.
 • Kleding: Luchtdoorlatende en strakke kleding kun je beter vermijden, vooral die van synthetische stoffen. De intieme ruimte mag niet te warm en vochtig zijn.
 • Dieet: Het is het beste om een evenwichtige voeding te eten die rijk is aan vezels. Eet warme soepen en gekookte groenten.
 • Afveegtechniek: Na het toiletbezoek moet je goed afvegen, van voor naar achter.
 • Seksuele gemeenschap: Tijdens de geslachtsgemeenschap is het belangrijk te vermijden dat je direct van anale op vaginale gemeenschap overschakelt. Het is ook het beste om een condoom te gebruiken om soa’s te voorkomen.

Met dit advies kun je rekening houden om vaginitis te voorkomen. Maar ook andere aandoeningen van de vagina kunnen met deze tips voorkomen worden, zoals vaginale schimmel.

Conclusie

Zoals je nu geleerd hebt, is vaginitis niet ongewoon. Het kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal wordt het veroorzaakt door bacteriën, schimmels of virussen. Als bijvoorbeeld de vaginale afscheiding verandert, het vaginale gebied jeukt of brandt en je ook pijn in de onderbuik hebt, wijzen deze symptomen op een ontsteking van de vagina. Aandoeningen van de vagina worden nog steeds als taboe beschouwd. Het is echter belangrijk ze niet te negeren, maar ze goed te behandelen. Huismiddeltjes kunnen als aanvullende behandeling gebruikt worden, maar we raden je toch aan om bij de eerste tekenen met je gynaecoloog te praten. Beeldbron: chajamp/ 123rf

Referenties (31)

1. Netdoktor.de: Kolpitis, Sophie Matzik, 28.05.2016
Bron

2. Petersen E.E. (1993) Diagnostische Maßnahmen bei Fluor genitalis und Kolpitis. In: Künzel W., Kirschbaum M. (eds) Gießener Gynäkologische Fortbildung 1993. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-642-78349-4_44
Bron

3. Neumann G., Schäfer A., Mendling W. (2014) Kolpitis. In: Phasenkontrast-Mikroskopie in der Frauenarztpraxis. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-642-38310-6_17
Bron

4. Hirslanden.ch: Scheidenentzündung
Bron

5. Deutsche-Apotheker-Zeitung.de: Vaginalinfektionen, Werner Mendling, 14.11.2013
Bron

6. Netdoktor.de: Bakterielle Vaginose, Florian Tiefenböck, 06.01.2016
Bron

7. Gesundheitsinformation.de: Pilzinfektion der Scheide (Scheidenpilz), Institut für Qualität und Wirtschaftlichkeit im Gesundheitswesen (IQWiG), 05.06.2019
Bron

8. Looker KJ, Magaret AS, Turner KM, Vickerman P, Gottlieb SL, Newman LM. Global estimates of prevalent and incident herpes simplex virus type 2 infections in 2012. PLoS One. 2015 Jan 21;10(1):e114989. doi: 10.1371/journal.pone.0114989. Erratum in: PLoS One. 2015;10(5):e0128615. PMID: 25608026; PMCID: PMC4301914.
Bron

9. Scheidenpilz.com: Scheidenpilz: Was ziehe ich an und wie wasche ich es? Eva Schiwarth, 09.08.2019
Bron

10. Splendid-research.com: Studie: Menstrual Hygiene Monitor 2019
Bron

11. Amaury Billon, Marie-Paule Gustin, Anne Tristan, Thomas Bénet, Julien Berthiller, Claude Alexandre Gustave, Philippe Vanhems, Gerard Lina, Association of characteristics of tampon use with menstrual toxic shock syndrome in France, EClinicalMedicine, Volume 21, 2020, 100308, ISSN 2589-5370, https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2020.100308.
Bron

12. Apotheken.de: Östrogenmangel-Kolpitis, Dr. med. Astrid Waskowiak, Dr. med. Arne Schäffler, 2014
Bron

13. Schneider H.J., Jacobi N., Thyen J. (2020) Die Wechseljahre – der weibliche Körper im Wandel. In: Hormone – ihr Einfluss auf mein Leben. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-662-58978-6_19
Bron

14. Frauenaerzte-im-Netz.de: Entzündung der Scheide: Komplikationen, äin-red, Dr. Axel Valet und Dr. Klaus Doubek, 16.04.2018
Bron

15. Holzer, I. Gefahr der Frühgeburt durch Scheideninfektionen. J. Gynäkol. Endokrinol. AT 29, 151 (2019). https://doi.org/10.1007/s41974-019-00119-6
Bron

16. Inmaculada Moreno, Francisco M. Codoñer, Felipe Vilella, Diana Valbuena, Juan F. Martinez-Blanch, Jorge Jimenez-Almazán, Roberto Alonso, Pilar Alamá, Jose Remohí, Antonio Pellicer, Daniel Ramon, Carlos Simon, Evidence that the endometrial microbiota has an effect on implantation success or failure, American Journal of Obstetrics and Gynecology, Volume 215, Issue 6, 2016, Pages 684-703, ISSN 0002-9378, https://doi.org/10.1016/j.ajog.2016.09.075.
Bron

17. Scheidenpilz.com: Was ist eine bakterielle Vaginose? Simone Schamann, 14.08.2018
Bron

18. Michel, O. Was Sie über Pilze wissen sollten. HNO Nachrichten 46, 20–25 (2016). https://doi.org/10.1007/s00060-016-5341-2
Bron

19. Holzer, I. Gefahr der Frühgeburt durch Scheideninfektionen. J. Gynäkol. Endokrinol. AT 29, 151 (2019). https://doi.org/10.1007/s41974-019-00119-6
Bron

20. Statista.com: Stationäre Behandlungen von Blasenentzündungen in Deutschland nach Geschlecht 2018 Veröffentlicht von Rainer Radtke, 23.10.2020 Die Statistik zeigt die Anzahl vollstationärer Behandlungen von Blasenentzündungen (Zystitis) in Deutschland nach Geschlecht und Diagnose im Jahr 2018. Demnach wurden im Jahr 2018 bundesweit insgesamt 17.098 Frauen mit der Diagnose "Akute Zystitis" (ICD-10 N30.0) vollstationär behandelt. Anzahl vollstationärer Behandlungen von Blasenentzündungen (Zystitis) in Deutschland nach Geschlecht im Jahr 2018
Bron

21. Apotheken-Umschau.de: Blasenentzündung erkennen und richtig behandeln, Professor Dr. med. Rainer Hofmann, 09.05.2019
Bron

22. Fu Z, Liska D, Talan D, Chung M. Cranberry Reduces the Risk of Urinary Tract Infection Recurrence in Otherwise Healthy Women: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Nutr. 2017 Dec;147(12):2282-2288. doi: 10.3945/jn.117.254961. Epub 2017 Oct 18. PMID: 29046404.
Bron

23. Babys-Kinder-Eltern.de: Die Scheidenentzündung, Katarina Telschow, 03.11.2014
Bron

24. Chemie.de: Ammoniak
Bron

25. Tierklinik.de: Entzündungen der Scheide
Bron

26. Fernarzt.com: Bakterielle Vaginose
Bron

27. Canesten.ch: Hausmittel gegen bakterielle Vaginose? 12.04.2017
Bron

28. Cutler RR, Wilson P. Antibacterial activity of a new, stable, aqueous extract of allicin against methicillin-resistant Staphylococcus aureus. Br J Biomed Sci. 2004;61(2):71-4. doi: 10.1080/09674845.2004.11732646. PMID: 15250668.
Bron

29. Netdoktor.de: Sitzbad, Daniel Ganter, 28.11.2019
Bron

30. Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses, Andrew Reynolds, PhD Prof Jim Mann, Prof John Cummings, Nicola Winter, Evelyn Mete, Lisa Te Morenga, January 10, 2019, https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31809-9
Bron

31. Lifeline.de: Zu viel Intimpflege schadet, Stefanie Lange, 10.02.2014
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Kolpitis
Netdoktor.de: Kolpitis, Sophie Matzik, 28.05.2016
Ga naar bron
Fachbuch
Petersen E.E. (1993) Diagnostische Maßnahmen bei Fluor genitalis und Kolpitis. In: Künzel W., Kirschbaum M. (eds) Gießener Gynäkologische Fortbildung 1993. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-642-78349-4_44
Ga naar bron
Fachbuch
Neumann G., Schäfer A., Mendling W. (2014) Kolpitis. In: Phasenkontrast-Mikroskopie in der Frauenarztpraxis. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-642-38310-6_17
Ga naar bron
Scheidenentzündung
Hirslanden.ch: Scheidenentzündung
Ga naar bron
Vaginalinfektionen
Deutsche-Apotheker-Zeitung.de: Vaginalinfektionen, Werner Mendling, 14.11.2013
Ga naar bron
Bakterielle Vaginose
Netdoktor.de: Bakterielle Vaginose, Florian Tiefenböck, 06.01.2016
Ga naar bron
Pilzinfektion der Scheide (Scheidenpilz)
Gesundheitsinformation.de: Pilzinfektion der Scheide (Scheidenpilz), Institut für Qualität und Wirtschaftlichkeit im Gesundheitswesen (IQWiG), 05.06.2019
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Looker KJ, Magaret AS, Turner KM, Vickerman P, Gottlieb SL, Newman LM. Global estimates of prevalent and incident herpes simplex virus type 2 infections in 2012. PLoS One. 2015 Jan 21;10(1):e114989. doi: 10.1371/journal.pone.0114989. Erratum in: PLoS One. 2015;10(5):e0128615. PMID: 25608026; PMCID: PMC4301914.
Ga naar bron
Scheidenpilz: Was ziehe ich an und wie wasche ich es?
Scheidenpilz.com: Scheidenpilz: Was ziehe ich an und wie wasche ich es? Eva Schiwarth, 09.08.2019
Ga naar bron
Repräsentative Umfrage
Splendid-research.com: Studie: Menstrual Hygiene Monitor 2019
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Amaury Billon, Marie-Paule Gustin, Anne Tristan, Thomas Bénet, Julien Berthiller, Claude Alexandre Gustave, Philippe Vanhems, Gerard Lina, Association of characteristics of tampon use with menstrual toxic shock syndrome in France, EClinicalMedicine, Volume 21, 2020, 100308, ISSN 2589-5370, https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2020.100308.
Ga naar bron
Östrogenmangel-Kolpitis
Apotheken.de: Östrogenmangel-Kolpitis, Dr. med. Astrid Waskowiak, Dr. med. Arne Schäffler, 2014
Ga naar bron
Fachbuch
Schneider H.J., Jacobi N., Thyen J. (2020) Die Wechseljahre – der weibliche Körper im Wandel. In: Hormone – ihr Einfluss auf mein Leben. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-662-58978-6_19
Ga naar bron
Ausfluss / Entzündung der Scheide: Komplikationen
Frauenaerzte-im-Netz.de: Entzündung der Scheide: Komplikationen, äin-red, Dr. Axel Valet und Dr. Klaus Doubek, 16.04.2018
Ga naar bron
Fachartikel
Holzer, I. Gefahr der Frühgeburt durch Scheideninfektionen. J. Gynäkol. Endokrinol. AT 29, 151 (2019). https://doi.org/10.1007/s41974-019-00119-6
Ga naar bron
Fachartikel
Inmaculada Moreno, Francisco M. Codoñer, Felipe Vilella, Diana Valbuena, Juan F. Martinez-Blanch, Jorge Jimenez-Almazán, Roberto Alonso, Pilar Alamá, Jose Remohí, Antonio Pellicer, Daniel Ramon, Carlos Simon, Evidence that the endometrial microbiota has an effect on implantation success or failure, American Journal of Obstetrics and Gynecology, Volume 215, Issue 6, 2016, Pages 684-703, ISSN 0002-9378, https://doi.org/10.1016/j.ajog.2016.09.075.
Ga naar bron
Was ist eine bakterielle Vaginose?
Scheidenpilz.com: Was ist eine bakterielle Vaginose? Simone Schamann, 14.08.2018
Ga naar bron
Fachartikel
Michel, O. Was Sie über Pilze wissen sollten. HNO Nachrichten 46, 20–25 (2016). https://doi.org/10.1007/s00060-016-5341-2
Ga naar bron
Fachartikel
Holzer, I. Gefahr der Frühgeburt durch Scheideninfektionen. J. Gynäkol. Endokrinol. AT 29, 151 (2019). https://doi.org/10.1007/s41974-019-00119-6
Ga naar bron
Anzahl vollstationärer Behandlungen von Blasenentzündungen (Zystitis) in Deutschland nach Geschlecht im Jahr 2018
Statista.com: Stationäre Behandlungen von Blasenentzündungen in Deutschland nach Geschlecht 2018 Veröffentlicht von Rainer Radtke, 23.10.2020 Die Statistik zeigt die Anzahl vollstationärer Behandlungen von Blasenentzündungen (Zystitis) in Deutschland nach Geschlecht und Diagnose im Jahr 2018. Demnach wurden im Jahr 2018 bundesweit insgesamt 17.098 Frauen mit der Diagnose "Akute Zystitis" (ICD-10 N30.0) vollstationär behandelt. Anzahl vollstationärer Behandlungen von Blasenentzündungen (Zystitis) in Deutschland nach Geschlecht im Jahr 2018
Ga naar bron
Blasenentzündung erkennen und richtig behandeln
Apotheken-Umschau.de: Blasenentzündung erkennen und richtig behandeln, Professor Dr. med. Rainer Hofmann, 09.05.2019
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Fu Z, Liska D, Talan D, Chung M. Cranberry Reduces the Risk of Urinary Tract Infection Recurrence in Otherwise Healthy Women: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Nutr. 2017 Dec;147(12):2282-2288. doi: 10.3945/jn.117.254961. Epub 2017 Oct 18. PMID: 29046404.
Ga naar bron
Die Scheidenentzündung
Babys-Kinder-Eltern.de: Die Scheidenentzündung, Katarina Telschow, 03.11.2014
Ga naar bron
Ammoniak
Chemie.de: Ammoniak
Ga naar bron
Entzündungen der Scheide
Tierklinik.de: Entzündungen der Scheide
Ga naar bron
Bakterielle Vaginose
Fernarzt.com: Bakterielle Vaginose
Ga naar bron
Hausmittel gegen bakterielle Vaginose?
Canesten.ch: Hausmittel gegen bakterielle Vaginose? 12.04.2017
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Cutler RR, Wilson P. Antibacterial activity of a new, stable, aqueous extract of allicin against methicillin-resistant Staphylococcus aureus. Br J Biomed Sci. 2004;61(2):71-4. doi: 10.1080/09674845.2004.11732646. PMID: 15250668.
Ga naar bron
Sitzbad
Netdoktor.de: Sitzbad, Daniel Ganter, 28.11.2019
Ga naar bron
Fachartikel
Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses, Andrew Reynolds, PhD Prof Jim Mann, Prof John Cummings, Nicola Winter, Evelyn Mete, Lisa Te Morenga, January 10, 2019, https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31809-9
Ga naar bron
Zu viel Intimpflege schadet
Lifeline.de: Zu viel Intimpflege schadet, Stefanie Lange, 10.02.2014
Ga naar bron
Recensies