Laatst bijgewerkt: 01-09-2021

Iedereen kent wel een trekkerig ooglid: het treedt meestal plotseling op en wordt door de getroffenen als zeer onaangenaam ervaren. Maar je kunt gerust zijn, want trillende oogleden zijn meestal ongevaarlijk en verdwijnen even snel als ze verschijnen.

In dit artikel leggen we uit waarom je ooglid trilt, wat het veroorzaakt en wanneer je het beste naar een dokter kunt gaan. Tenslotte geven we je enkele tips over wat je aan ooglidtrekkingen kunt doen.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Een trillend ooglid is een signaal van je lichaam waar je naar moet luisteren. Ook al is het meestal ongevaarlijk, je moet het niet onderschatten.
 • Ooglidtrekkingen of fasciculatie kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn: Stress, vermoeidheid, overbelasting, maar ook een tekort aan magnesium of vitamine B.
 • De beste remedies tegen kortstondig trillen van de oogleden zijn ontspanning, stressvermindering, voldoende slaap en rust. Als het stuiptrekken langer aanhoudt, moet je een arts raadplegen.

Ooglidtrekkingen: wat je moet weten

Gemiddeld knipper je twaalf tot twintig keer per minuut, of ongeveer elke zes seconden. (1) Dit gebeurt meestal onbewust en je merkt het nauwelijks. Knipperen, ook wel knipperen genoemd, dient niet alleen om traanvocht te verdelen, maar ook om het oog te reinigen.

Als daarentegen het ooglid snel en ongecontroleerd trilt, vinden we dat storend en hoe meer we ons erop concentreren, hoe intenser de gewaarwording van het trillen wordt.

Wat is ooglidtrekkerij?

Het ooglid zelf is een spier waarvan de zenuwen heel gevoelig zijn en daarom snel reageren op prikkels. Als het ooglid trilt, heet dat ooglidtrekkingen, wat artsen als fasciculatie omschrijven. (2) Dit is een spierspasme van het ooglid, die wordt waargenomen als een fijne trilling.

Meestal wordt maar één kant door de oogtrekkerij aangetast. Ook beïnvloedt het trillen maar één deel van het ooglid, hetzij het bovenste ooglid, hetzij het onderste ooglid. Bovendien kan het trillen van de oogleden in ernst variëren. De symptomen variëren van nauwelijks waarneembaar trillen in de ooghoek tot ernstig trillen van het hele ooglid. (3)

Welke oorzaken kunnen achter een trekkerig ooglid zitten?

Hoewel een trillend ooglid vele oorzaken kan hebben, is het in de meeste gevallen ongevaarlijk. In principe reageert het lichaam met ooglidtrekkingen op de overbelasting van de zenuwen. Hieronder geven we uitleg over de meest voorkomende oorzaken van ooglidtrekkingen. (4)

Een overzicht van de meest voorkomende oorzaken

 • Stress
 • Gebrek aan slaap
 • Verhoogde consumptie van cafeïne, alcohol of nicotine
 • Vermoeide ogen
 • Magnesiumtekort
 • Vitamine B tekort

Stress

Je lichaam reageert op verschillende manieren op stress en ooglidtrekkingen zijn zo’n reactie. Dit komt doordat je lichaam bij stress hormonen als adrenaline en cortisol produceert.

Stress wordt beschouwd als de meest voorkomende aanleiding voor ooglidtrekkingen

.
Beide zijn verantwoordelijk voor het verhogen van de spierspanning. Stress, nervositeit en innerlijke onrust zijn de De meest voorkomende triggers voor ooglidtrekkingen.

Slaapgebrek

De oogleden behoren tot de gevoeligste spieren van je lichaam, en daarom irriteren zelfs kleine onregelmatigheden ze. Bij te weinig slaap herstellen de ogen niet voldoende, wat de zenuwen kan beschadigen.

Verhoogde consumptie van cafeïne, alcohol of nicotine

Cafeïne behoort tot de groep van zenuwgifstoffen. Via de maag en de dunne darm opgenomen, beïnvloedt het het centrale zenuwstelsel en veroorzaakt tegelijk een gespannen spierstelsel.

augenlid-zuckt

Te veel koffie kan hoofdpijn veroorzaken, maar ook trillende oogleden. Daarom moet je, als het symptoom optreedt, nagaan hoeveel kopjes je gedronken hebt. (Image source: pixabay / acekreations)

Alcohol en nicotine zijn ook neurotoxinen. Ze beschadigen niet alleen organen en lichaamsfuncties, maar hebben ook een giftige werking op zenuwen en spieren. Omdat het ooglid ook een spier is, kan alcohol- en nicotinegebruik er invloed op hebben en ooglidtrekkingen opwekken.

Vermoeide ogen

Je ogen worden voortdurend blootgesteld aan prikkels, dus je kunt ze op een aantal manieren belasten

 • VDU werk/lezen: Hierdoor vermindert de knipperfrequentie van de oogleden tot ongeveer vijf keer per minuut, waardoor de ogen minder bevochtigd zijn. Dit veroorzaakt droge ogen, wat kan leiden tot irritatie van het hoornvlies en het bindvlies.
 • Slecht gecorrigeerd zicht: Ooglidtrekkingen kunnen een teken zijn dat je een bril nodig hebt. Als je al een bril of contactlenzen draagt, kunnen je ogen ook gespannen zijn door het verkeerde voorschrift.

Magnesiumtekort

Bij een tekort aan mineralen wordt de basiscommunicatie van zenuwen en spieren aangetast. In het geval van magnesium is de meest voorkomende vorm van spierkramp een spierkramp, die ook de spier van het ooglid kan aantasten.

Een magnesiumtekort ontstaat vaak bij een onevenwichtige voeding en te weinig vochtinname, maar het kan ook door bepaalde situaties veroorzaakt worden. Veel voorkomende situaties met een verhoogde behoefte aan magnesium zijn sportactiviteiten of tijdens de zwangerschap.

Vitamine B tekort

Net als bij magnesium kunnen ooglidtrekkingen ook veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine B. De belangrijkste oorzaak is vitamine B12. Ook hier is de meest voorkomende oorzaak een onevenwichtige voeding. Vooral een zuiver vegetarisch en veganistisch dieet kan een tekort aan vitamine B opwekken.

Is een trillend ooglid gevaarlijk?

Ooglidtrekkingen zijn op zichzelf niet gevaarlijk en verdwijnen meestal vanzelf binnen een paar dagen. In zeldzame gevallen kan het echter wijzen op een ernstige aandoening. Deze aandoeningen zijn onder andere

 • Hoge bloeddruk (5)
 • Hyperthyreoïdie (5)
 • Multiple sclerose (5)
 • Ziekte van Parkinson (5)
 • Het syndroom van Gilles de la Tourette (5)
 • Epilepsie (6)

Als het trillen van de oogleden optreedt samen met verlammingsverschijnselen en spraak- en gezichtsstoornissen, moet je onmiddellijk dringende medische behandeling zoeken. Deze symptomen kunnen een voorbode zijn van een hartaanval of beroerte.

Wanneer moet je naar een dokter gaan als je oogleden trillen?

Als je een van de hierboven genoemde ziekten vermoedt, moet je altijd een oogarts raadplegen. Hetzelfde geldt als het trillen van de ogen over een langere periode optreedt of als de symptomen erger worden. Zo kun je chronisch trillen van de oogleden voorkomen. (7)

Je moet ten laatste een oogarts raadplegen als er andere symptomen optreden, zoals ontsteking, roodheid of verhoogde productie van traanvocht.

Als er bijkomende tekenen van neurologische stoornissen zijn (bv. epilepsie), is verder onderzoek door een neuroloog aan te bevelen, naast een bezoek aan de oogarts.

Wat kan er gedaan worden aan ooglidtrekkingen en hoe kan het voorkomen worden?

Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende dingen die je kunt doen om ooglidtrekkingen te voorkomen. We hebben een paar dingen op een rijtje gezet die je kunt doen om trillende oogleden te voorkomen

 • Ontspanning
 • Rustpauzes
 • Voldoende inname van magnesium en vitamine B
 • Correcties van gebrekkig zicht
 • Beperking van de consumptie van koffie, alcohol en nicotine

Ontspanning

Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn wanneer je stress hebt. Dit zal je helpen ermee om te gaan. Regelmatige meditatie, yoga of autogene training kunnen je stressniveau verlagen en oogtrekkingen voorkomen. Deze technieken kunnen je ook helpen oogtrekkingen te voorkomen.

augenlid-zuckt

Stress is een veel voorkomende trigger voor ooglidtrekkingen. Met behulp van verschillende ontspanningstechnieken kun je dit gemakkelijk tegengaan. (Image source: pixabay/ Free-Photos)

Een goede manier om stress te bestrijden is lichaamsbeweging. Doe dus regelmatig lichaamsbeweging om je stress te verminderen en de afgifte van gelukshormonen te stimuleren. Lichaamsbeweging is ook een preventieve maatregel tegen trillende oogleden.

Om acute symptomen te verlichten leg je een warme molton op je ogen en adem je vijf minuten diep in. Dit verlaagt je stressniveau en ontspant tegelijk je spieren.

Rust

Het is belangrijk om je ogen voldoende rust te geven. Als je bijvoorbeeld meerdere uren achter je computer werkt, moet je van tijd tot tijd korte pauzes nemen. Als je dit doet, zorg er dan voor dat je niet op het scherm van je mobiele telefoon kijkt. Een goede manier om dit te doen is om in de verte te kijken. Om dit te doen kijk je een paar minuten naar een punt met weinig stimulans.

Je moet je ogen voldoende rust geven

Je moet je ogen na het werk ook een pauze geven van de beeldschermen. Ga naar buiten, de frisse lucht in, in plaats van voor de TV of smartphone te zitten.

Je ogen hebben ’s nachts ook voldoende tijd nodig om te herstellen. Zorg er daarom voor dat je voldoende slaap krijgt en verander je slaapritme als dat nodig is.

Voldoende inname van magnesium en vitamine B

Om voldoende magnesium binnen te krijgen, is het belangrijk om per dag ongeveer 1,5 liter water te drinken. Dit zal ervoor zorgen dat je voldoende vloeistoffen drinkt om uitdroging te voorkomen. Als je lichaam meer magnesium nodig heeft, kun je magnesiumsupplementen nemen.

Vitamine B12, die voorkomt in vis, vlees, eieren en zuivelproducten, moet je minstens driemaal per week in je dieet opnemen. Dit zorgt ervoor dat je voldoende van deze vitamine binnenkrijgt. Als alternatief kun je vitamine B12 supplementen nemen.

Zichtproblemen

corrigeren
Zichtproblemen corrigeren is een mogelijkheid die uit de weg geruimd moet worden. In dit verband kun je te maken krijgen met drie situaties waarin je verschillende mogelijkheden tot actie hebt.

Situatie Meting
Geen bril Visie test bij een oogarts of opticien
Bril Hlaat je gezichtsvermogen controleren bij een oogarts of opticien
Contactlenzen misschien niet goed gebruikt, kan ook aan de sterkte liggen

Soms merk je een achteruitgang van je ogen niet meteen op en moet je dus op de signalen van je lichaam letten. Je moet ook nagaan of je je contactlenzen op de juiste manier schoonmaakt, inbrengt en uitneemt.

Als je de bovenstaande punten voor gebruik hebt uitgesloten, een bril draagt of ze nog niet hebt, doe je er goed aan een oogtest te laten doen. Je optometrist of een plaatselijke opticien zal je kunnen helpen.

Beperk je consumptie van koffie, alcohol en nicotine

Als je merkt dat je trillende oogleden te maken hebben met te veel alcohol, koffie of nicotine, dan moet je de consumptie ervan beperken. Er is geen pasklare oplossing, want ieders lichaam reageert anders.

Probeer gewoon een kleinere hoeveelheid van het betreffende stimulerende middel en noteer de resultaten. Als het ooglid nog steeds trilt, moet je de inname verder verminderen tot het trillen ophoudt.

Conclusie

Je hebt geleerd dat een trekkerig ooglid niet alleen talloze oorzaken kan hebben, maar dat er ook evenveel manieren zijn om het te vermijden en te voorkomen. Elke oorzaak kan op verschillende manieren verholpen worden. Ook al is het meestal een onschuldig symptoom, het kan toch een ernstige achtergrond hebben, en daarom moet je ooglidtrekkingen niet onderschatten.

Je moet je dus bewust zijn van de reden waarom je ooglid trilt, om voor jezelf een geschikte oplossing te vinden. Omdat de meest voorkomende trigger van een trillend ooglid stress is, moet je proberen je stressniveau zo laag mogelijk te houden.

Zelfs als dit niet de oorzaak van je probleem is, kan stressvermindering nooit kwaad. Als het trillen lang aanhoudt of in combinatie met andere symptomen optreedt, is het raadzaam je oogarts te raadplegen.

Beeldbron: pixabay / Public Domain Pictures

Referenties (7)

1. Jacobi, C., Messmer, E.M. Diagnostik des trockenen Auges. Ophthalmologe 115, 433–450 (2018). https://doi.org/10.1007/s00347-018-0676-2
Bron

2. Wenzel, S., Scheel, A. K., & Reimers, C. D. (1998). Faszikulationen-Überblick über Pathophysiologic, klinische Bedeutung und Nachweis. Klinische Neurophysiologie, 29(04), 271-279.
Bron

3. Mayo Kliniken. Definition.
Bron

4. National Health System. Twitching eyes and muscels.
Bron

5. Mayo Kliniken. Ursachen.
Bron

6. Miller, J.W. and Ferrendelli, J.A. (1990), Eyelid twitching seizures and generalized tonic‐clonic convulsions: A syndrome of idiopathic generalized epilepsy. Ann Neurol., 27: 334-336. https://doi.org/10.1002/ana.410270318
Bron

7. Banik, Rudrani MD; Miller, Neil R. MD Chronic Myokymia Limited to the Eyelid Is a Benign Condition, Journal of Neuro-Ophthalmology: December 2004 - Volume 24 - Issue 4 - p 290-292.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Diagnostik des trockenen Auges
Jacobi, C., Messmer, E.M. Diagnostik des trockenen Auges. Ophthalmologe 115, 433–450 (2018). https://doi.org/10.1007/s00347-018-0676-2
Ga naar bron
Faszikulationen-Überblick über Pathophysiologic, klinische Bedeutung und Nachweis
Wenzel, S., Scheel, A. K., & Reimers, C. D. (1998). Faszikulationen-Überblick über Pathophysiologic, klinische Bedeutung und Nachweis. Klinische Neurophysiologie, 29(04), 271-279.
Ga naar bron
Eye Twitching Definition
Mayo Kliniken. Definition.
Ga naar bron
Twitching Eyes and Muscles
National Health System. Twitching eyes and muscels.
Ga naar bron
Eye Twitching Causes
Mayo Kliniken. Ursachen.
Ga naar bron
Eyelid twitching seizures and generalized tonic-clonic convulsions: A syndrome of idiopathic generalized empilepsy
Miller, J.W. and Ferrendelli, J.A. (1990), Eyelid twitching seizures and generalized tonic‐clonic convulsions: A syndrome of idiopathic generalized epilepsy. Ann Neurol., 27: 334-336. https://doi.org/10.1002/ana.410270318
Ga naar bron
Chronic Myokymia Limited to the Eyelid Is a Benign Condition
Banik, Rudrani MD; Miller, Neil R. MD Chronic Myokymia Limited to the Eyelid Is a Benign Condition, Journal of Neuro-Ophthalmology: December 2004 - Volume 24 - Issue 4 - p 290-292.
Ga naar bron
Recensies