Laatst bijgewerkt: 06-10-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

13Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

52Verzamelde opmerkingen

We zijn er zeker van dat je op een bepaald moment last hebt gehad van kleine stoten, verstuikingen of stijfheid. In dat geval, wat gebruik je tegen pijn? Ben je een fan van medicijnen zoals ibuprofen of paracetamol, of kies je voor alternatieve en natuurlijke geneeswijzen? Als je de tweede optie gekozen hebt, kun je Traumeel niet missen.

Traumeel is een homeopathisch preparaat op basis van natuurlijke ingrediënten met ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Het gebruik ervan kan pijn verlichten die veroorzaakt wordt door kleine trauma’s, verrekkingen of kleine spierscheurtjes. Er is echter veel controverse over de ware werkzaamheid ervan. Wil je er meer over weten? Mis dan dit nieuwe artikel niet!

Belangrijk om te weten

  • Traumeel is een preparaat op basis van planten en natuurlijke actieve bestanddelen dat ontstekingen en pijn belooft te behandelen.
  • Traumeel is geen geneesmiddel, maar een homeopathisch product. Daarom blijft de werkelijke werkzaamheid ervan het onderwerp van veel controverse.
  • De meest gestelde vragen over Traumeel gaan over de prijs, de mogelijke bijwerkingen, de mogelijkheid om het bij wedstrijdsport te gebruiken en de stappen die genomen moeten worden als na gebruik van het middel geen verlichting van de pijn gevonden wordt.

Winkelgids: Alles over Traumeel

Traumeel S, beter bekend als “Traumeel”, is een homeopathisch product voor de behandeling van pijn en ontsteking veroorzaakt door kneuzingen, verstuikingen, verrekte spieren of artrose. Het is een middel dat behoort tot het gebied van homeopathie en bioregulerende geneeskunde, d.w.z. zeer controversiële alternatieve therapieën.

De ingrediënten in Traumeel zijn niet verboden door de belangrijkste antidopingagentschappen. (Bron: Llzflzf: 50046753/ 123rf)

Wat is Traumeel?

Traumeel S is een product dat veertien ingrediënten van natuurlijke oorsprong combineert om, volgens de fabrikant, de ontstekingsreactie te reguleren die ons lichaam opwekt als reactie op overmatige lichamelijke inspanning, klappen of degeneratieve processen zoals osteoartritis (1).

Door deze beheersing van ontstekingen in ons lichaam die de fabrikant van Traumeel ons belooft, zouden we erin kunnen slagen pijn te beheersen en de regeneratie van de gewonde delen van ons lichaam te versnellen. Zoveel mogelijkheden!

We moeten echter niet vergeten dat Traumeel S in Spanje niet als geneesmiddel wordt beschouwd. Deze combinatie van actieve plantenbestanddelen is een homeopathisch product, een alternatieve therapie die stoffen in zeer lage concentraties gebruikt om ziekten te proberen genezen en die in de wetenschappelijke wereld zeer omstreden is.

Producten zoals Traumeel S worden in ons land niet beschouwd als de aanbevolen of belangrijkste behandeling voor welke ziekte of kwaal dan ook (2). Maar veel mensen gebruiken dit kruidenpreparaat dagelijks om met succes allerlei soorten pijn te verlichten. Zit de sleutel hiertoe in de ingrediënten?

Dr. Mario DíazMédico Especialista en Medicina Interna y Reumatología
“In het geval van Traumeel bevordert dit geneesmiddel de afgifte en aanmaak van ontstekingsmodulerende stoffen om het ontstekingsverschijnsel fysiologisch te verbeteren”.

Welke ingrediënten bevat Traumeel?

Het “ster” product van homeopathie en bioregulerende geneeskunde (ook een alternatieve discipline die beweert dat het mogelijk is de genezing van het lichaam te versnellen met natuurlijke middelen) combineert veertien ingrediënten met ontstekingsremmende werking.

tablex]

Ingrediënt Beschrijving Arnica Plant gebruikt als ontstekingsremmend middel. Calendula Kruid met ontstekingsremmende, genezende en regenererende werking. Toverhazelaar Boom met ontstekingsremmende eigenschappen en het vermogen om de bloedsomloop te verbeteren. Duizendblad (Achillea) Plant met antiseptische en genezende eigenschappen. Belladonna Giftige heester. In kleine doses heeft het een verdovende en verzachtende werking.

Aconiet Giftige plant, in minieme hoeveelheden gebruikt als pijnstiller. Mercurius solubilis Homeopathisch product uit kwik met antiseptische eigenschappen.

Hepar sulfuris Homeopathisch middel met zwavel tegen pijn en ontstekingen.

Kamille (Chamomile) Kruid veel gebruikt om zijn verzachtende werking. [Smeerwortel Plant met ontstekingsremmende werking.

Madeliefje Bloem gebruikt als geneeskrachtig middel .Echinacea (E. angustifolia en E. purpurea) Plantengeslacht met ontstekingsremmende werking.

Sint-Janskruid Plant bekend om zijn vermeende wondhelende werking.

[/tablex]

Let op! Veel van de in Traumeel opgenomen planten (zoals belladonna of akoniet) zijn zeer giftig. Dit homeopathisch geneesmiddel gebruikt ze in minimale doses (minder dan 0.0001 gram) en daarom zijn ze niet gevaarlijk voor onze gezondheid. Consumeer deze planten nooit in de vorm van infusie, afkooksel of in hun pure vorm!

Hoe worden Traumeel producten gebruikt?

Een van de “sterke punten” van Traumeel is de veelzijdigheid. Zo kunnen we deze combinatie van ontstekingsremmende actieve bestanddelen vinden in verschillende samenstellingen die zich aan onze behoeften aanpassen. Momenteel vinden we in Spanje vier Traumeel producten die heel gemakkelijk te gebruiken zijn:

Traumeel S zalf

Het bekendste en meest gebruikte Traumeel product, dat in veel medicijnkastjes een “ereplaats” inneemt. Om het te gebruiken breng je de zalf tweemaal per dag (’s morgens en ’s avonds) aan op de pijnlijke plek. Desgewenst kun je de plek zwachtelen om de werkzaamheid van het middel te vergroten (5).

Gebruik dit middel niet op zeer grote huidoppervlakten (bv. een grote brandwond) of op geïnfecteerde of bloedende wonden. Als je een zware klap of ongeluk hebt gehad, zoek dan eerst medische hulp voordat je Traumeel aanbrengt. En als er na drie dagen gebruik geen verbetering optreedt, raadpleeg dan je arts!

Traumeel S gel

Dit preparaat wordt op precies dezelfde manier gebruikt als de zalfformulering. Het verschil? De lichte geltextuur – ideaal voor de zomer of voor mensen die geen vette crèmes willen gebruiken! (7)

Traumeel S tabletten

Traumeel tabletten zijn een minder bekende optie, maar zijn ook verkrijgbaar voor de behandeling van gewrichtspijn of pijn secundair aan verstuikingen, verrekkingen of stijfheid, afhankelijk van de fabrikant. Voor gebruik plaats je een tablet onder de tong en laat het oplossen. Herhaal dit proces driemaal per dag tot de symptomen verdwijnen.

Als we na drie dagen gebruik van het voorwerp geen verbetering zien, moeten we medische hulp zoeken. Bedenk ook dat de tabletten lactose bevatten, dus ze zullen niet geschikt zijn voor mensen die lactose-intolerant zijn (6).

Traumeel S druppels

Voor mensen die capsules willen vermijden, is de druppelvorm van Traumeel heel geschikt. Neem gewoon driemaal daags vijf druppels van het product tot het ongemak verdwijnt.

Bij hevige pijn geeft de fabrikant aan dat het mogelijk is om elk uur vijf druppels in te nemen en als het ongemak afneemt, verder te gaan met de normale dosering (8). Maar als je niet tegen het ongemak kunt (vooral na een klap of ongeluk) raden we je aan eerst medisch advies in te winnen voor je Traumeel gebruikt.

Traumeel is een kruidenpreparaat met natuurlijke actieve bestanddelen dat ontsteking en pijn belooft te behandelen. (Bron: mukhina1: 38064274/ 123rf)

Is Traumeel echt effectief?

Hoewel Traumeel in de apotheek en bij kruidendokters te koop is, blijft de werkelijke effectiviteit een punt van discussie.

Aan de ene kant houden voorstanders van Traumeel vol dat het even effectief is als ontstekingsremmende medicijnen bij het verlichten van pijn. Omdat het een 100% natuurlijk product is, zou het bovendien de bijwerkingen van ontstekingsremmende medicijnen (zoals hoge bloeddruk) missen. Deze beweringen worden ondersteund door verscheidene studies met gunstige resultaten voor Traumeel (1, 9, 10, 11).

De tegenstanders van Traumeel beweren daarentegen dat het preparaat gewoon onwerkzaam is. Zo zou het alleen een placebo-effect hebben (als we denken dat een product werkzaam is, is de kans groter dat we bij gebruik ervan verlichting “voelen”). Dit zeer negatieve oordeel over dit middel is ook gebaseerd op verschillende experimenten waarin het homeopathische middel er niet in slaagt zijn werkzaamheid te bewijzen (12, 13).

Wat kunnen we dus als consument in dit dilemma doen? Zoals altijd raden we je aan voorzichtig te zijn. Als je een kleine verwonding hebt opgelopen of dezelfde “gebruikelijke klachten” hebt (rugpijn of artroseklachten) kun je Traumeel crème of gel gebruiken. Maar raadpleeg bij ernstige gezondheidsproblemen altijd een arts en neem geen zelfmedicatie!

Welke contra-indicaties heeft Traumeel?

Traumeel S mag niet gebruikt worden door mensen met ernstige ziekten (b.v. HIV infectie, auto-immuunproblemen, infecties of Multiple Sclerose). Verder mag je nooit stoppen met de door je arts voorgeschreven medicijnen om dit middel te kunnen gebruiken, en je mag het preparaat niet gebruiken met de bedoeling een ziekte te genezen of te voorkomen.

De fabrikant van Traumeel legt uit dat zijn product gebruikt kan worden door kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven (5, 14). We raden je echter aan het niet te gebruiken bij deze gevoelige personen zonder eerst een arts te raadplegen. Zo kunnen ernstiger problemen worden uitgesloten en kan je er zeker van zijn dat dit product geschikt is voor jou (of je kinderen).

Tenslotte moet je eraan denken dat je Traumeel niet mag gebruiken als je allergisch bent voor één van de ingrediënten of voor één van de hulpstoffen in het product.

Traumeel is erg populair bij aanhangers van bioregulatietherapie, een soort alternatieve geneeskunde die “zelfgenezing van het lichaam door natuurlijke methoden” bevordert.

Wat zijn de bijwerkingen van Traumeel?

In zeer zeldzame gevallen kan Traumeel S crème of gel irritatie, jeuk of eczeem veroorzaken op de plaats waar je het aanbrengt. Stop in dat geval met het gebruik van het product en vraag medisch advies.

Als je Traumeel S capsules of druppels inneemt, kun je meer speeksel produceren dan normaal. In dit geval raadt de fabrikant je aan het gebruik van het product te staken. Bovendien kan dit middel de goede werking van je medicijnen verstoren, dus wordt geadviseerd het niet in te nemen binnen drie uur voor of na de door je arts voorgeschreven behandeling (5, 6).

Momenteel zijn er geen gevallen van overdosering door overmatige inname van Traumeel bekend of gemeld. Denk er echter altijd aan de aanwijzingen van de fabrikant op te volgen en niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid van dit product in te nemen.

Veelgestelde vragen over Traumeel

Ben je van plan Traumeel voor de eerste keer te gebruiken? Zo ja, dan heb je misschien een heleboel vragen over dit artikel. Maar je hebt geluk, want hier bij Supplementengids hebben we alle antwoorden!

Hoeveel kost het?

Een flesje Traumeel (in welke vorm dan ook) kost ongeveer 20 euro. In zalfvorm zal het daarom ongeveer even duur zijn als andere preparaten voor bulten en kneuzingen (zoals ibuprofen gel of diclofenac crème). De prijs in capsules en druppels is veel hoger dan die van ontstekingsremmende geneesmiddelen, vooral omdat dit homeopathische preparaat niet door de Sociale Zekerheid gesubsidieerd wordt. Je kunt je ongemak verlichten met Traumeel, maar vergeet in ernstiger gevallen niet naar je arts te gaan. Je gezondheid zal je er dankbaar voor zijn! (Bron: Primagefactory: 95444674/ 123rf)

Kan Traumeel in de koelkast bewaard worden?

Je hoeft de Traumeel producten niet in de koelkast te bewaren, maar wel op een koele, droge plaats uit de buurt van zonlicht. Eenmaal geopend zijn Traumeel gel, zalf en tabletten een jaar houdbaar voor ze weggegooid moeten worden. In het geval van Traumeel druppels moet je het preparaat na zes maanden na opening weggooien .

Is het geschikt voor veganisten, coeliakiepatiënten of mensen met een lactose-allergie?

Helaas geeft Traumeel geen informatie over of zijn product geschikt is voor veganistische of glutenvrije diëten. Merk echter op dat de tabletformulering lactose als hulpstof bevat, waardoor het een “verboden” artikel is voor veganisten en mensen met een lactose-allergie. Daarom wordt het gebruik bij deze groepen afgeraden. “Bioregulerende middelen, zoals Traumeel, hebben het voordeel dat ze niet giftig zijn, een snelle genezing bewerkstelligen en door het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) niet tot de als dopingmiddelen ingedeelde stoffen gerekend worden”.

Is het op dieren getest?

Heel Laboratories (makers van Traumeel) geven geen informatie of hun product al dan niet op dieren getest is, dus kan het niet als een wreedheidvrij product beschouwd worden.

Kan het allergische reacties veroorzaken?

Helaas kan Traumeel contacteczeem (allergie) veroorzaken bij de meest gevoelige mensen en niet alleen bij personen met bekende allergieën voor de bestanddelen van het product. Als je tijdens het gebruik van Traumeel in welke vorm dan ook last krijgt van jeuk, ongemak, duizeligheid, zweten of andere ongewone symptomen, stop dan met het innemen van het product en zoek onmiddellijk hulp.

Als ik het gebruik, zal ik dan positief testen bij anti-doping tests?

Nee! De ingrediënten in Traumeel zijn niet verboden door de grote anti-doping agentschappen. Je kunt je favoriete sport beoefenen (en zelfs aan wedstrijden meedoen) zonder bang te hoeven zijn dat je gediskwalificeerd wordt omdat je dit artikel gebruikt.

Samenvatting

Steeds meer mensen zijn bezorgd over hun gezondheid en willen natuurlijke producten gebruiken die vrij zijn van nadelige effecten. In dit geval zou Traumeel een alternatief kunnen zijn voor ontstekingsremmers zoals ibuprofen om pijn te verlichten bij kleine stoten, ongelukjes thuis of sportblessures. Bedenk echter dat een deel van “zelfzorg” en “empowerment” in gezondheid ook moet inhouden dat je weet wanneer je om hulp moet vragen. Je kunt je ongemak verlichten met Traumeel, maar vergeet in ernstiger gevallen niet naar je arts te gaan – je gezondheid zal je dankbaar zijn! Als dit artikel je vragen over Traumeel beantwoord heeft, laat dan een reactie achter en deel dit artikel. (Bron van de afbeelding: chassenet: 45659462/ 123rf.com)

Referenties (14)

1. Schneider C. Traumeel – an emerging option to nonsteroidal anti-inflammatory drugs in the management of acute musculoskeletal injuries. International journal of general medicine . 2011 Mar 25;4:225–34.
Bron

2. Homeopáticos
Bron

3. Chevallier A, Crispín MD 1952-. Enciclopedia de plantas medicinales. 2017 ;
Bron

4. Enciclopedia de fitoterapia y plantas medicinales – Dr. Josep Lluís Berdonces – Google Libros .
Bron

5. Traumeel Pomada: Pomada antiinflamatoria | Heel .
Bron

6. Traumeel Comprimidos: Comprimidos antiinflamatorios | Heel .
Bron

7. Traumeel Gel: Gel antiinflamatorio | Heel . .
Bron

8. Traumeel Gotas: Gotas antiinflamatorias | H
Bron

9. Muders K, Pilat C, Deuster V, Frech T, Krüger K, Pons-Kühnemann J, et al. Effects of Traumeel (Tr14) on recovery and inflammatory immune response after repeated bouts of exercise: a double-blind RCT. European Journal of Applied Physiology . 2017 Mar 21 ;117(3):591–605.
Bron

10. Das R, Deshmukh J, Asif K, Sindhura H, Devarathanamma M, Jyothi L. Comparative evaluation of analgesic and anti-inflammatory efficacy of ibuprofen and traumeel after periodontal flap surgery: A randomized triple-blind clinical trial. Journal of Indian Society of Periodontology . 2019 Nov 1 ;23(6):549.
Bron

11. González de Vega C, Speed C, Wolfarth B, González J. Traumeel vs. diclofenac for reducing pain and improving ankle mobility after acute ankle sprain: A multicentre, randomised, blinded, controlled and non‐inferiority trial. International Journal of Clinical Practice . 2013 Oct 25 ;67(10):979–89.
Bron

12. Singer SR, Amit-Kohn M, Weiss S, Rosenblum J, Maoz G, Samuels N, et al. Traumeel S® for pain relief following hallux valgus surgery: a randomized controlled trial. BMC Clinical Pharmacology . 2010 Dec 12 ;10(1):9.
Bron

13. Sencer SF, Zhou T, Freedman LS, Ives JA, Chen Z, Wall D, et al. Traumeel S in preventing and treating mucositis in young patients undergoing SCT: a report of the Children’s Oncology Group. Bone marrow transplantation . 2012 Nov ;47(11):1409–14.
Bron

14. ¿Traumeel®s Crema puede ser utilizado por niños? | Traumeel . .
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Artículo científico
Schneider C. Traumeel – an emerging option to nonsteroidal anti-inflammatory drugs in the management of acute musculoskeletal injuries. International journal of general medicine . 2011 Mar 25;4:225–34.
Ga naar bron
Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios
Homeopáticos
Ga naar bron
Enciclopedia
Chevallier A, Crispín MD 1952-. Enciclopedia de plantas medicinales. 2017 ;
Ga naar bron
Enciclopedia
Enciclopedia de fitoterapia y plantas medicinales – Dr. Josep Lluís Berdonces – Google Libros .
Ga naar bron
Página web fabricante
Traumeel Pomada: Pomada antiinflamatoria | Heel .
Ga naar bron
Página web fabricante
Traumeel Comprimidos: Comprimidos antiinflamatorios | Heel .
Ga naar bron
Página web fabricante
Traumeel Gel: Gel antiinflamatorio | Heel . .
Ga naar bron
Página web fabricante
Traumeel Gotas: Gotas antiinflamatorias | H
Ga naar bron
Estudio en humanos
Muders K, Pilat C, Deuster V, Frech T, Krüger K, Pons-Kühnemann J, et al. Effects of Traumeel (Tr14) on recovery and inflammatory immune response after repeated bouts of exercise: a double-blind RCT. European Journal of Applied Physiology . 2017 Mar 21 ;117(3):591–605.
Ga naar bron
Estudio en humanos
Das R, Deshmukh J, Asif K, Sindhura H, Devarathanamma M, Jyothi L. Comparative evaluation of analgesic and anti-inflammatory efficacy of ibuprofen and traumeel after periodontal flap surgery: A randomized triple-blind clinical trial. Journal of Indian Society of Periodontology . 2019 Nov 1 ;23(6):549.
Ga naar bron
Estudio en humanos
González de Vega C, Speed C, Wolfarth B, González J. Traumeel vs. diclofenac for reducing pain and improving ankle mobility after acute ankle sprain: A multicentre, randomised, blinded, controlled and non‐inferiority trial. International Journal of Clinical Practice . 2013 Oct 25 ;67(10):979–89.
Ga naar bron
Estudio en humanos
Singer SR, Amit-Kohn M, Weiss S, Rosenblum J, Maoz G, Samuels N, et al. Traumeel S® for pain relief following hallux valgus surgery: a randomized controlled trial. BMC Clinical Pharmacology . 2010 Dec 12 ;10(1):9.
Ga naar bron
Estudio en humanos
Sencer SF, Zhou T, Freedman LS, Ives JA, Chen Z, Wall D, et al. Traumeel S in preventing and treating mucositis in young patients undergoing SCT: a report of the Children’s Oncology Group. Bone marrow transplantation . 2012 Nov ;47(11):1409–14.
Ga naar bron
Página web fabricante
¿Traumeel®s Crema puede ser utilizado por niños? | Traumeel . .
Ga naar bron
Recensies