Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Vitamine D supplementen worden steeds populairder. Veel fabrikanten beloven dat hun vitamine D kwalen zal verminderen en de algemene gezondheid zal verbeteren. Zelden wordt vermeld dat vitamine D ook bij overdosering bijwerkingen kan veroorzaken.

In dit artikel bespreken we de gevolgen van te veel vitamine D. We leggen ook uit hoe je je vitamine D niveau kunt meten en hoeveel supplementen je eigenlijk moet nemen.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Vitamine D wordt in het lichaam aangemaakt. UVB stralen van de zon stimuleren het lichaam om vitamine D aan te maken, en daarom hebben veel mensen geen supplementen nodig.
 • Een zeer grote overdosis kan leiden tot nierbeschadiging, bewusteloosheid en de dood. Je moet nooit meer dan één vitamine D supplement tegelijk innemen en altijd op de dosis letten.
 • Een overdosis vitamine D kan ook geleidelijk ontstaan. De symptomen zijn niet altijd acuut en gemakkelijk te herkennen. Langdurige overdoseringen belasten de nieren en de darmen zwaar.

Te veel vitamine D: Wat je moet weten

Vitamine D is een belangrijk onderdeel van het lichaam. Het draagt bij tot verschillende lichaamsfuncties en wordt als essentieel beschouwd. We hebben onderzocht waar je rekening mee moet houden als je vitamine D supplementen neemt.

Wat is vitamine D?

Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd. Het is de enige vitamine die door het lichaam zelf kan worden aangemaakt. Een tekort aan vitamine D is dan ook zeer zeldzaam. De aanmaak van vitamine D wordt gestimuleerd door UVB straling.

Dus alles wat je nodig hebt om de vitamine D aanmaak te stimuleren is in de zon te zijn. De lichaamseigen vitamine D produktie voorziet je lichaam van ongeveer 85% van de vitamine D die het nodig heeft. De rest wordt opgenomen via voedsel(1).

Wat doet vitamine D?

De belangrijkste functie van vitamine D is het versterken van je botten. Een groot deel van de vitamine D in je lichaam wordt gebruikt om je botten te versterken en de botstofwisseling te stimuleren. Dit maakt je tanden ook sterker en beter bestand tegen(1, 2, 3, 4, 5).

Vitamine D is belangrijk voor stabiele botten en tanden. (Image source: pixabay / Ben_Frieden)

Een andere functie van vitamine D is het voorkomen van chronische ziekten. Onderzoek wijst erop dat vitamine D betrokken is bij de gencontrole. Daarom denken onderzoekers dat vitamine D helpt bij het voorkomen van sommige chronische ziekten, zoals hypertensie, diabetes mellitus type 2 en kanker(1, 6).

Er is echter nog steeds geen bewijs voor deze beweringen. Het is echter zeker dat vitamine D invloed heeft op het verloop van deze ziekten.

Hoe meet ik mijn vitamine D gehalte?

Je eigen vitamine D niveau bepalen is erg moeilijk. Er zijn verschillende methoden om het vitamine D gehalte in het lichaam te meten. Sommige van deze methoden zijn echter zeer ingewikkeld en navenant duur, en daarom worden ze niet meer aangeboden.

Bloedonderzoek wijst op een tekort aan vitamine D.

Goedkopere en eenvoudiger methoden zijn onbetrouwbaar en geven geen consistente resultaten. De meetresultaten verschillen tot 38 %, waardoor de resultaten meestal onbruikbaar zijn.

Toch is het raadzaam je bloedserum af en toe te laten onderzoeken. Regelmatig testen kan een tekort aan vitamine D of een overdosis beter opsporen.

Hoe doseer ik vitamine D op de juiste manier?

Bij het doseren van vitamine D stuiten veel mensen op het probleem dat er verschillende metingen zijn. Sommige supplementenfabrikanten gebruiken microgrammen (µg). Anderen gebruiken de internationale eenheid IU.

zu-viel-vitamin-d

De Internationale Eenheid is een wereldwijd gebruikte maat voor de dosering van geneesmiddelen. (Image source: Kayla Maurais / unsplash)

De Internationale Eenheid is een medische meeteenheid. Het wordt gebruikt in sommige supplementen en medicijnen en wordt in de meeste laboratoria als de standaard beschouwd.

De volgende tabel laat zien hoe je de Internationale Eenheid kunt omzetten in microgrammen:

Microgram Internationale Eenheid
1 µg 40 IU
0.025 µg 1 IU

Aangenomen wordt dat het lichaam 800 tot 2000 IU vitamine D per dag nodig heeft. Hoe ouder, groter en zwaarder je bent, hoe meer vitamine D je lichaam nodig heeft.

Eén microgram is gelijk aan 40 IE.

Omgerekend in microgrammen is dit gelijk aan 20 tot 50 µg(7, 8).

Bij deze aanbeveling moet je opmerken dat het om de totale waarde per dag gaat. Het is geen aanbeveling voor de dosering van het supplement, maar de volledige dagelijkse behoefte van je lichaam. Als je veel tijd in de zon doorbrengt, krijg je met 2000 IU vitamine D supplementen een overdosis.

Wat zijn de gevolgen van te veel vitamine D?

Een overdosis vitamine D kan verschillende gevolgen hebben. De gevolgen variëren naar gelang de ernst en de duur van de overdosis. Algemene gezondheid en leeftijd spelen ook een rol.

Oudere mensen hebben meestal meer vitamine D nodig dan jonge mensen. Tegelijkertijd zijn oudere mensen vatbaarder voor overdosering. Sterkere supplementen en een over het algemeen slechtere gezondheid kunnen zelfs bij kleine overdoses tot bijwerkingen leiden(9, 10, 11, 12, 13).

De bijwerkingen van te veel vitamine D lopen sterk uiteen. We hebben in de volgende tabel voor je samengevat welke bijwerkingen er zijn en hoe ze teweeggebracht kunnen worden:

Sterkte van overdose Meest voorkomende bijwerkingen en gevolgen
Zwakke overdose Hoofdpijn, misselijkheid, verlies van eetlust, buikkrampen
Ernstige overdose Braken, nierbeschadiging, hartritmestoornissen, Bewusteloosheid, dood
Langdurige overdosis Hoofdpijn, misselijkheid, verlies van eetlust, bouwkrampen, nierbeschadiging

Om een dodelijke dosis vitamine D te bereiken, zou je in korte tijd verschillende hooggedoseerde vitamine D supplementen moeten slikken. Een lichte overdosis gedurende enkele weken kan hetzelfde effect geven als een ernstige overdosis.

Is een overdosis vitamine D altijd acuut?

Hoewel een teveel aan vitamine D meestal snel tot symptomen leidt, worden symptomen van een teveel aan vitamine D niet altijd meteen opgemerkt. Vooral milde overdoses worden vaak niet opgemerkt of de symptomen worden aan andere oorzaken toegeschreven.

Een geleidelijke overdosis is even gevaarlijk als een acute overdosis. In de meeste gevallen zijn ernstige nierbeschadiging en aanhoudende buikkrampen het gevolg. Wie zijn vitamine D tekort met supplementen behandelt, moet regelmatig bloed laten prikken(1).

Vitamine D wordt door het lichaam opgeslagen. Daarom komt een sluipende overdosis vitamine D verhoudingsgewijs vaak voor.

Kan zonlicht leiden tot te veel vitamine D aanmaak?

Zonlicht of UVB straling wordt beschouwd als de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam wordt gestimuleerd om vitamine D aan te maken. Dit stimuleert het immuunsysteem van het lichaam. Het lichaam wordt gestimuleerd om vitamine D aan te maken. De aanmaak van vitamine D door het lichaam dekt ongeveer 85% van de vitamine D behoefte.

Te veel zonlicht kan niet leiden tot een overdosis vitamine D. (Image source: pixabay / Free-Photos)

Een overdosis van zonlicht is echter niet mogelijk. Als je lichaam genoeg vitamine D heeft, stopt het eenvoudig met de productie ervan. Daarom hoef je je bij het zonnebaden geen zorgen te maken over een vitamine D overdosis.

Hoe herken ik een vitamine D tekort?

Het aantal mensen met een vitamine D tekort neemt gestaag toe. Werken in kantoren, minder vrije tijd en meer tijd voor de TV of de computer zijn de meest voorkomende oorzaken. Vaak wordt een vitamine D tekort helemaal niet of pas heel laat herkend.

Een tekort aan vitamine D manifesteert zich door verschillende symptomen. Veel van deze symptomen zijn gemakkelijk te herkennen en te herkennen. Spierzwakte en spierpijn zijn bijvoorbeeld de meest voorkomende symptomen van een vitamine D tekort.

We hebben de symptomen van een vitamine D tekort samengevat in de volgende lijst

 • Spierpijn, spierzwakte: Pijn bij bewegen of belasten van de spieren, vooral na een lange periode van rust.
 • Haaruitval: Verhoogde haaruitval en algemeen ongezond haar.
 • Botpijn: Zwakkere en minder veerkrachtige botten.

Behalve de genoemde symptomen zou een tekort aan vitamine D ook verschillende ziekten bevorderen. Daartoe behoren ziekten als depressie, kanker, hartproblemen en auto-immuunziekten.

Of en in welke mate een tekort aan vitamine D deze ziekten bevordert, is nog niet precies vastgesteld.

Welke alternatieven zijn er voor vitamine D supplementen?

Supplementen zijn niet altijd de beste oplossing voor je lichaam. Ze kunnen snel tot overdoses leiden en kunnen voor sommige mensen onnatuurlijk lijken. Vooral met vitamine D zijn supplementen meestal overbodig. Het is betrekkelijk gemakkelijk om een gezond vitamine D evenwicht te handhaven.

Hier zijn enkele manieren om de hoeveelheid vitamine D in je lichaam te verhogen.

 • Dieet: Sommige voedingsmiddelen bevatten vitamine D en helpen je lichaam een tekort te compenseren.
 • Zonlicht: Zonlicht stimuleert het lichaam om vitamine D aan te maken. Een dagelijkse wandeling is meestal voldoende om de productie te stimuleren.
 • UVB lampen: Lampen met UVB licht zenden dezelfde straling uit als de zon. Ze kunnen als vervanger gebruikt worden.

Wat je precies in de alternatieven moet zoeken en hoe goed ze werken wordt in het volgende deel in detail uitgelegd.

Dieet

De juiste voeding is een belangrijke factor voor de inname van vitamine D. Vooral dierlijke producten bevatten veel vitamine D. Dit hoeft niet per se vlees te zijn.

Eieren, melk en kaas zijn uitstekende vitamine D leveranciers. Ze bevatten een zeer grote hoeveelheid vitamine D en kunnen gemakkelijk gecombineerd worden met andere maaltijden. Vis is ook zeer rijk aan vitamine D.

Voor veganisten zijn paddestoelen een goede manier om de vitamine D balans te verbeteren. Veel veganisten lijden door hun dieet aan een tekort aan vitamine D. Veel paddestoelen hebben een verhoudingsgewijs hoog vitamine D gehalte.

Voordelen
 • Over het algemeen gezondere voedselinname
 • Mogelijk voor iedereen
Nadelen
 • Grote verandering van levensstijl

Verandering van levensstijl is niet voor iedereen gemakkelijk. Toch is het meestal de moeite waard om de sprong te wagen. Een evenwichtige voeding voorziet je lichaam van alle voedingsstoffen en mineralen die het nodig heeft en kan je levenskwaliteit sterk verbeteren.

Zonlicht

Zoals in het artikel vermeld, is zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D. Het stimuleert de aanmaak ervan in het lichaam. Het stimuleert de aanmaak in het lichaam en levert zo ongeveer 85% van de vitamine D die we nodig hebben. Het enige wat je hoeft te doen is een lange wandeling te maken om je lichaam voldoende te stimuleren.

zu-viel-vitamin-d

Een lange wandeling in de zon stimuleert de vitamine D aanmaak in het lichaam sterk. (Image source: Chewy / unsplash)

Oudere mensen maken iets langzamer vitamine D aan dan jonge mensen. Daarom heb je op oudere leeftijd meer zonlicht nodig om de juiste hoeveelheid vitamine D aan te maken. Mensen met een donkere huidskleur maken ook minder vitamine D aan.

Voordelen
 • Zonlicht versterkt ook andere lichaamsfuncties
 • Toegankelijk voor iedereen
Nadelen
 • In streken met zwak zonlicht moet meer tijd geïnvesteerd worden

UVB straling wordt grotendeels door glas tegengehouden. Het is dus niet voldoende om bij een raam te zitten.

UVB lampen

UVB lampen zijn speciale lampen die zonlicht simuleren. Ze zenden UVB straling uit. De uitgezonden UVB straling is dezelfde straling die de zon gebruikt om de aanmaak van vitamine D te stimuleren. overigens,

zonnebanken helpen niet om het vitamine D peil te verhogen. De meeste zonnebanken werken met UVA straling. Deze straling stimuleert je lichaam niet om vitamine D aan te maken. Alleen zonnebanken met UVB straling zijn nuttig.

Voordelen
 • Kan op het werk of thuis gebruikt worden
Nadelen
 • Hoge energiekosten
 • Mogelijk huidbeschadiging door te veel gebruik

Als je niet veel tijd hebt voor een wandeling, is een UVB lamp een mogelijk alternatief. Je moet nooit vergeten de lamp op tijd uit te zetten, want te lange blootstelling kan de huid beschadigen.

Conclusie

Te veel vitamine kan tot ernstige bijwerkingen leiden. Een overdosis is snel bereikt en kan tot schade leiden, ook al is die minimaal. Algemene malaise en licht ongemak zijn nog maar het begin. Als ze genegeerd worden, kunnen de gevolgen snel ernstig worden.

Een tekort aan vitamine D is echter niet per se gezonder. Om er zeker van te zijn dat je je lichaam geen overdosis vitamine D toedient, moet je regelmatig bloedonderzoek laten doen. Je arts kan dan geschikte vitamine D supplementen of behandelingsmethoden aanbevelen.

Beeldbron: 123rf / 111045414

Referenties (13)

1. FAQ Vitamin D RKI
Bron

2. Bikle DD. Vitamin D and bone. Curr Osteoporos Rep. 2012 Jun;10(2):151-9. doi: 10.1007/s11914-012-0098-z. PMID: 22544628; PMCID: PMC3688475.
Bron

3. Laird E, Ward M, McSorley E, Strain JJ, Wallace J. Vitamin D and bone health: potential mechanisms. Nutrients. 2010 Jul;2(7):693-724. doi: 10.3390/nu2070693. Epub 2010 Jul 5. PMID: 22254049; PMCID: PMC3257679.
Bron

4. van Ballegooijen AJ, Pilz S, Tomaschitz A, Grübler MR, Verheyen N. The Synergistic Interplay between Vitamins D and K for Bone and Cardiovascular Health: A Narrative Review. Int J Endocrinol. 2017;2017:7454376. doi: 10.1155/2017/7454376. Epub 2017 Sep 12. PMID: 29138634; PMCID: PMC5613455.
Bron

5. Williamson L, Hayes A, Hanson ED, Pivonka P, Sims NA, Gooi JH. High dose dietary vitamin D3 increases bone mass and strength in mice. Bone Rep. 2017 Feb 10;6:44-50. doi: 10.1016/j.bonr.2017.02.001. PMID: 28377981; PMCID: PMC5365305.
Bron

6. Wang H, Chen W, Li D, Yin X, Zhang X, Olsen N, Zheng SG. Vitamin D and Chronic Diseases. Aging Dis. 2017 May 2;8(3):346-353. doi: 10.14336/AD.2016.1021. PMID: 28580189; PMCID: PMC5440113.
Bron

7. Rusińska, Agnieszka et al. “Vitamin D Supplementation Guidelines for General Population and Groups at Risk of Vitamin D Deficiency in Poland-Recommendations of the Polish Society of Pediatric Endocrinology and Diabetes and the Expert Panel With Participation of National Specialist Consultants and Representatives of Scientific Societies-2018 Update.” Frontiers in endocrinology vol. 9 246. 31 May. 2018, doi:10.3389/fendo.2018.00246
Bron

8. Heaney RP, Davies KM, Chen TC, Holick MF, Barger-Lux MJ. Human serum 25-hydroxycholecalciferol response to extended oral dosing with cholecalciferol. Am J Clin Nutr. 2003 Jan;77(1):204-10. doi: 10.1093/ajcn/77.1.204. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2003 Nov;78(5):1047. PMID: 12499343.
Bron

9. Hossein-nezhad A, Holick MF. Vitamin D for health: a global perspective. Mayo Clin Proc. 2013 Jul;88(7):720-55. doi: 10.1016/j.mayocp.2013.05.011. Epub 2013 Jun 18. PMID: 23790560; PMCID: PMC3761874.
Bron

10. Marcinowska-Suchowierska E, Kupisz-Urbańska M, Łukaszkiewicz J, Płudowski P, Jones G. Vitamin D Toxicity-A Clinical Perspective. Front Endocrinol (Lausanne). 2018 Sep 20;9:550. doi: 10.3389/fendo.2018.00550. PMID: 30294301; PMCID: PMC6158375.
Bron

11. Galior K, Grebe S, Singh R. Development of Vitamin D Toxicity from Overcorrection of Vitamin D Deficiency: A Review of Case Reports. Nutrients. 2018 Jul 24;10(8):953. doi: 10.3390/nu10080953. PMID: 30042334; PMCID: PMC6115827.
Bron

12. Koul PA, Ahmad SH, Ahmad F, Jan RA, Shah SU, Khan UH. Vitamin d toxicity in adults: a case series from an area with endemic hypovitaminosis d. Oman Med J. 2011 May;26(3):201-4. doi: 10.5001/omj.2011.49. PMID: 22043417; PMCID: PMC3191699.
Bron

13. Taylor PN, Davies JS. A review of the growing risk of vitamin D toxicity from inappropriate practice. Br J Clin Pharmacol. 2018 Jun;84(6):1121-1127. doi: 10.1111/bcp.13573. Epub 2018 Apr 16. PMID: 29498758; PMCID: PMC5980613.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Antworten des Robert Koch-Instituts auf häufig gestellte Fragen zu Vitamin D
FAQ Vitamin D RKI
Ga naar bron
Vitamin D and Bone
Bikle DD. Vitamin D and bone. Curr Osteoporos Rep. 2012 Jun;10(2):151-9. doi: 10.1007/s11914-012-0098-z. PMID: 22544628; PMCID: PMC3688475.
Ga naar bron
Vitamin D and Bone Health; Potential Mechanisms
Laird E, Ward M, McSorley E, Strain JJ, Wallace J. Vitamin D and bone health: potential mechanisms. Nutrients. 2010 Jul;2(7):693-724. doi: 10.3390/nu2070693. Epub 2010 Jul 5. PMID: 22254049; PMCID: PMC3257679.
Ga naar bron
The Synergistic Interplay between Vitamins D and K for Bone and Cardiovascular Health: A Narrative Review
van Ballegooijen AJ, Pilz S, Tomaschitz A, Grübler MR, Verheyen N. The Synergistic Interplay between Vitamins D and K for Bone and Cardiovascular Health: A Narrative Review. Int J Endocrinol. 2017;2017:7454376. doi: 10.1155/2017/7454376. Epub 2017 Sep 12. PMID: 29138634; PMCID: PMC5613455.
Ga naar bron
High dose dietary vitamin D3 increases bone mass and strength in mice
Williamson L, Hayes A, Hanson ED, Pivonka P, Sims NA, Gooi JH. High dose dietary vitamin D3 increases bone mass and strength in mice. Bone Rep. 2017 Feb 10;6:44-50. doi: 10.1016/j.bonr.2017.02.001. PMID: 28377981; PMCID: PMC5365305.
Ga naar bron
Vitamin D and Chronic Diseases
Wang H, Chen W, Li D, Yin X, Zhang X, Olsen N, Zheng SG. Vitamin D and Chronic Diseases. Aging Dis. 2017 May 2;8(3):346-353. doi: 10.14336/AD.2016.1021. PMID: 28580189; PMCID: PMC5440113.
Ga naar bron
Vitamin D Supplementation Guidelines for General Population and Groups at Risk of Vitamin D Deficiency in Poland—Recommendations of the Polish Society of Pediatric Endocrinology and Diabetes and the Expert Panel With Participation of National Specialist Consultants and Representatives of Scientific Societies—2018 Update
Rusińska, Agnieszka et al. “Vitamin D Supplementation Guidelines for General Population and Groups at Risk of Vitamin D Deficiency in Poland-Recommendations of the Polish Society of Pediatric Endocrinology and Diabetes and the Expert Panel With Participation of National Specialist Consultants and Representatives of Scientific Societies-2018 Update.” Frontiers in endocrinology vol. 9 246. 31 May. 2018, doi:10.3389/fendo.2018.00246
Ga naar bron
Human serum 25-hydroxycholecalciferol response to extended oral dosing with cholecalciferol
Heaney RP, Davies KM, Chen TC, Holick MF, Barger-Lux MJ. Human serum 25-hydroxycholecalciferol response to extended oral dosing with cholecalciferol. Am J Clin Nutr. 2003 Jan;77(1):204-10. doi: 10.1093/ajcn/77.1.204. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2003 Nov;78(5):1047. PMID: 12499343.
Ga naar bron
Vitamin D for Health: A Global Perspective
Hossein-nezhad A, Holick MF. Vitamin D for health: a global perspective. Mayo Clin Proc. 2013 Jul;88(7):720-55. doi: 10.1016/j.mayocp.2013.05.011. Epub 2013 Jun 18. PMID: 23790560; PMCID: PMC3761874.
Ga naar bron
Vitamin D Toxicity–A Clinical Perspective
Marcinowska-Suchowierska E, Kupisz-Urbańska M, Łukaszkiewicz J, Płudowski P, Jones G. Vitamin D Toxicity-A Clinical Perspective. Front Endocrinol (Lausanne). 2018 Sep 20;9:550. doi: 10.3389/fendo.2018.00550. PMID: 30294301; PMCID: PMC6158375.
Ga naar bron
Development of Vitamin D Toxicity from Overcorrection of Vitamin D Deficiency: A Review of Case Reports
Galior K, Grebe S, Singh R. Development of Vitamin D Toxicity from Overcorrection of Vitamin D Deficiency: A Review of Case Reports. Nutrients. 2018 Jul 24;10(8):953. doi: 10.3390/nu10080953. PMID: 30042334; PMCID: PMC6115827.
Ga naar bron
Vitamin D Toxicity in Adults: A Case Series from an Area with Endemic Hypovitaminosis D
Koul PA, Ahmad SH, Ahmad F, Jan RA, Shah SU, Khan UH. Vitamin d toxicity in adults: a case series from an area with endemic hypovitaminosis d. Oman Med J. 2011 May;26(3):201-4. doi: 10.5001/omj.2011.49. PMID: 22043417; PMCID: PMC3191699.
Ga naar bron
A review of the growing risk of vitamin D toxicity from inappropriate practice
Taylor PN, Davies JS. A review of the growing risk of vitamin D toxicity from inappropriate practice. Br J Clin Pharmacol. 2018 Jun;84(6):1121-1127. doi: 10.1111/bcp.13573. Epub 2018 Apr 16. PMID: 29498758; PMCID: PMC5980613.
Ga naar bron
Recensies