Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

De kennis over een magnesiumtekort is wijdverbreid. Maar wat gebeurt er als je te veel magnesium inneemt? Hoewel dit maar heel zelden voorkomt, is het niet geheel ongevaarlijk. Er is nauwelijks gevaar dat je te veel magnesium via de voeding binnenkrijgt. Maar de verkeerde hoeveelheid magnesium innemen of te veel magnesium innemen verhoogt het risico.

In dit artikel geven we uitleg over hypermagnesemie (magnesiumoverschot), het mineraal zelf en zijn functies in het lichaam. Verder leggen we uit hoe je kunt voorkomen dat je te veel magnesium inneemt, hoe je de symptomen van een overdosis kunt herkennen en hoe je een magnesiumoverschot kunt behandelen.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Het menselijk lichaam functioneert niet zonder magnesium. Dit mineraal is nodig voor meer dan 300 enzymatische reacties en is essentieel voor de ontwikkeling van het lichaam.
 • Een orale overdosis is zeer zeldzaam en moeilijk te bereiken. Maar te veel magnesium kan in zeldzame extreme gevallen fataal zijn.
 • De aanbevolen dagelijkse behoefte voor gezonde volwassenen van 300 – 350 mg magnesium mag niet overschreden worden.

Definitie: Wat is magnesium?

In zijn zilverwitte vorm is het dubbel positief geladen ion het achtste meest voorkomende element ter wereld (10). Het lichte metaal magnesium zit echter niet alleen in mineraalwater of een deel van ons voedsel, maar komt ook vaak in de natuur voor. Daar is het echter zelden in zuivere vorm, maar gebonden in chemische verbindingen.

Ons eigen lichaam kan geen magnesium produceren, maar heeft het nodig voor veel belangrijke functies en reacties. Het mineraal is onmisbaar voor de werking van ons lichaam. Bovendien is het van cruciaal belang voor de ontwikkeling van het lichaam. Zowel als embryo in de baarmoeder als wanneer we ouder worden.

Achtergrond: Wat je moet weten over magnesium en overdosering

In het volgende deel verduidelijken we veel gestelde vragen en bespreken we achtergrondinformatie die je over magnesium moet weten. Zo krijg je een beter inzicht in het onderwerp en hoe het samenhangt.

Wat is de functie van magnesium?

Als het vierde meest voorkomende mineraal in het lichaam is magnesium een co-factor voor meer dan 300 enzymatische reacties. Het is ook essentieel voor het adenosinetrifosfaat (ATP) metabolisme (1). Adenosinetrifosfaat is de belangrijkste energiedrager in cellen en regelt belangrijke energie-producerende processen (2).

Magnesium is ook het natuurlijke evenwicht van calcium. Dit evenwicht is van cruciaal belang voor de opbouw van botsubstantie. Bovendien voedt en versterkt het de bestaande cellen in de botten op adequate wijze (3).

Zu viel Magnesium-1

Het mineraal magnesium in zijn natuurlijke kristalvorm. Dit mineraal is niet alleen essentieel voor ons lichaam, maar heeft er ook veel effecten op. (Image source: Muara Ibrahim / Unsplash)

Elke gezonde volwassene draagt ongeveer 25 mg magnesium in zijn lichaam. Ongeveer 67% hiervan zit in de botten. Slechts 0,8 – 1% circuleert in je lichaam met het bloed. De rest van het magnesium zit in organen met een hoge metabolische activiteit, zoals de spieren, het hart en het centrale zenuwstelsel (10).

Magnesium is nodig voor zowel de RNA als de DNA synthese. Het is ook nodig voor de eiwitsynthese. Magnesium helpt ook bij de overdracht van elektrische prikkeling in je spiercellen of neuronen (neuromusculaire geleiding) (1).

Maar dat is nog niet alles. Bovendien regelt magnesium de spiercontractie, de bloeddruk, de zenuwtransmissie, de prikkelbaarheid van het hart, het glucose- en insulinemetabolisme en de spanning van afzonderlijke bloedvaten (vasomotorische toon) (4).

Zu viel Magnesium-2

Magnesium is een belangrijke factor bij het regelen van de bloeddruk, maar kan die uit balans brengen als er te veel magnesium wordt ingenomen.
(Image source: Gerald Oswald / Pixybay)

Magnesium kan ook helpen tegen stress, zowel lichamelijk als psychisch. Dagelijkse inname kan de fysiologische regulatie van het sympatische en parasympatische zenuwstelsel verbeteren. Dit betekent dat het lichaam ondersteund wordt bij het op natuurlijke wijze reguleren van beide effecten (9).

 • Sympathisch zenuwstelsel effect – vechten of vluchten: Het is er om je organisme voor te bereiden op fysieke zowel als mentale prestaties. De luchtwegen worden wijder, het hart klopt sterker en sneller en de darmactiviteit vermindert.
 • Parasympatisch effect – rust en spijsvertering: Het is er om je organisme te ontspannen en de reserves van het lichaam aan te vullen. De spijsvertering en verschillende stofwisselingsprocessen worden gestimuleerd.

Hoe kan magnesium ingenomen worden?

Je krijgt elke dag magnesium binnen via je voeding. Het magnesiumgehalte kan echter sterk variëren. Enerzijds komt dit door de basishoeveelheid magnesium, en anderzijds door de verwerking van het voedsel (5).

Zu viel Magnesium-3

Noten bevatten veel magnesium. Vooral cashewnoten hebben een zeer hoog magnesiumgehalte per 100 gram.
(Image source: Henryk Niestrój / Pixabay)

Graanproducten, noten, aardappelen en groene groenten hebben een hoger magnesiumgehalte dan bijvoorbeeld vlees of zuivelproducten. De typische hoofdbronnen van magnesium zijn aardappelen, dranken, zuivelproducten en brood en gebak (5).

Hieronder hebben we een tabel met voedingsmiddelen opgesomd om je te helpen de magnesiumverhouding te begrijpen (6):

Dierlijke voedingsmiddelen Magnesium (mg/100g) Veganistische voedingsmiddelen Magnesium (mg/100g)
Zalm 29 Cashewnoten 292
Kipfilet 29 Zwarte bonen 171
Rundvlees 21 Amandelen 170
Yoghurt 11 Pinda’s 168
Melk 11 Pindakaas 154
Havermout 134
Edamame 64
Spinazie 58
Bruine rijst 43

Er zijn ook supplementen als alternatieve of aanvullende voorziening. Hoe je magnesiumsupplementen inneemt, bepaal je helemaal zelf. De volgende opties zijn beschikbaar

 • Bruistabletten/oplostabletten
 • Drinkbare korrels/oplosbaar poeder
 • kant-en-klare vloeistof
 • Directe/klare korrels
 • Capsules

Zoals je ziet, heb je de keuze om het preparaat te drinken of door te slikken. Zelfs als je het haastig moet innemen, heb je een geschikt alternatief om uit te kiezen.

Kan magnesium te hoog gedoseerd worden tijdens de zwangerschap?

In principe kan magnesium altijd te hoog gedoseerd worden. Dit geldt ook tijdens de zwangerschap. Daarom is je magnesiumgehalte tijdens de zwangerschap van essentieel belang.

Niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor de gezondheid en ontwikkeling van je foetus.

Zwangerschapsgerelateerd magnesiumtekort kan onder andere hematologische schade veroorzaken (7). Dit is een ziekte van het bloed, die onder andere bloedarmoede, kwaadaardige veranderingen in de lymfeklieren, beenmerg hematopoëse en bloedstollingsstoornissen tot gevolg kan hebben.

Teratogene schade kan ook ontstaan als gevolg van een magnesiumtekort (7). Dit betekent dat misvormingen van het embryo kunnen ontstaan.

Magnesiumsuppletie kan ook het risico van een laag geboortegewicht tegengaan (7). Bovendien kan zwangerschapsgeïnduceerde hypertensie, ook wel pre-eclampsie genoemd, behandeld worden met magnesiumsulfaat (8).

Beenkrampen die vaak voorkomen tijdens de zwangerschap kunnen verlicht worden door magnesium. De intensiteit van de krampen kan ook verminderd worden door magnesium te gebruiken. Je moet echter oppassen dat je niet te veel magnesium inneemt, vanwege de hierboven genoemde risico’s (12).

Hoe kan ik zien of ik te veel magnesium heb ingenomen?

Een magnesium onevenwichtigheid kan leiden tot hypermagnesemie. Dit is de technische term voor een verhoogd magnesiumgehalte in het lichaam (11). We hebben hieronder opgesomd hoe je de eerste symptomen kunt herkennen.

Omdat magnesium een laxerende werking kan hebben, is een van de eerste tekenen vaak zachte ontlasting of zelfs diarree. Gastro-intestinale symptomen kunnen ook voorkomen (12).

Misselijkheid en braken kunnen een ander teken zijn van het innemen van te veel magnesium. Het verlies van spierreflexen en duizeligheid zijn andere indicatoren van een teveel aan magnesium.

Wat zijn de bijwerkingen van het innemen van te veel magnesium?

De bijwerkingen van een teveel aan magnesium kunnen zich op veel verschillende manieren manifesteren en moeten niet genegeerd worden.

Te veel magnesium innemen kan leiden tot levensbedreigende bijwerkingen, die in zeer zeldzame gevallen zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben.

De meeste bijwerkingen hebben een directe invloed op het bovenlichaam. Andere beïnvloeden de waarneming en de eigen gevoelens van het lichaam. De bijwerkingen van te veel magnesium zijn voor het grootste deel vrij algemeen en niet-specifiek.

In principe is te veel magnesium innemen moeilijk te bereiken en moet het over een lange periode gebeuren om bijwerkingen te krijgen.

De typische bijwerkingen van het innemen van te veel magnesium zijn:

Zachte ontlasting/diarree

Door de laxerende werking van magnesium kan een teveel aan magnesium maag-darmklachten veroorzaken, evenals zachte ontlasting en zelfs diarree (12). Bij een gezonde nierfunctie zou dit echter na één tot twee dagen moeten afnemen na het verminderen van de magnesium inname.

Zachte ontlasting en diarree zijn reacties van de darm, omdat die niet meer magnesium kan opnemen. Het is geen gevaar voor de gezondheid, maar je moet er toch op reageren.

Misselijkheid/overgeven

Een andere bijwerking van te veel magnesium die voorlopig onschadelijk is, is misselijkheid. Dit kan overgaan in braken.

Ook hier is er geen acuut gezondheidsrisico. Toch is het een waarschuwingsteken van je lichaam. Zowel bij braken als bij diarree is het belangrijk voldoende water te drinken om de uitgescheiden vloeistoffen te compenseren.

Verzwakking/afwezigheid van spierreflexen

Deze bijwerking is een teken van een magnesiumoverschot over een lange periode. Als je een verzwakking van het reactievermogen en de spierreflexen ervaart, moet je een arts raadplegen.

Verlies van spierreflexen is geen levensbedreigende bijwerking, maar het is wel ernstig.

Duizeligheid/perceptuele stoornissen

Verstoring van de coördinatie en het bewegingsapparaat is een ander gevolg dat door een inname van te veel magnesium teweeggebracht kan worden.

Duizeligheid en waarnemingsstoornissen worden in gang gezet door het centrale zenuwstelsel. Magnesium heeft onder andere hierop een effect, vandaar dat deze bijwerkingen kunnen optreden (10).

Daling van de bloeddruk

Te veel magnesium kan ook een daling van de bloeddruk en een tragere polsslag veroorzaken. In dit geval moet je, net als bij de twee eerder genoemde bijwerkingen, naar een dokter gaan om je te laten onderzoeken.

Lage bloeddruk over een lange periode kan het risico op onderliggende depressie vergroten (13).

Vermoeidheid/moeheid/zich zwak voelen

Vermoeidheid en moeheid kunnen het gevolg zijn van de inname van te veel magnesium. Meestal wordt zo’n gevoel van zwakte opgewekt door een vertraagde polsslag en lage bloeddruk.

Door de vertraagde polsslag wordt de zuurstoftoevoer vertraagd, wat vermoeidheid en een gevoel van zwakte tot gevolg heeft.

Vertraagde ademhaling (ademhalingsdepressie)

Ademhalingsdepressie door een teveel aan magnesium is merkbaar aan een trage ademhaling, die in het verdere verloop tot kortademigheid en kortademigheid kan leiden. Slaapproblemen, angst en vermoeidheid kunnen ook door ademhalingsdepressie veroorzaakt worden.

De mate van ademhalingsdepressie kan bepaald worden met een door een arts afgenomen bloedmonster. Daarbij kan ook bepaald worden of het een gevaar voor de gezondheid is.

Hartritmestoornissen

Het menselijk hart slaat gemiddeld zo’n 60 – 80 keer per minuut. Men spreekt van een hartritmestoornis als het hart langzamer, sneller of onregelmatig slaat (14).

Als het langzamer slaat (minder dan 60 slagen per minuut), heet het tachycardie. Als het sneller slaat (meer dan 100 slagen per minuut), heet het bradycardie. Aritmie is de naam die gegeven wordt aan een onregelmatige hartslag (“stotteren”).

Elektrolyten zijn bijvoorbeeld kalium, natrium, calcium en magnesium.

De samenstelling van de bloedzouten (elektrolyten) moet altijd in evenwicht zijn, want deze kunnen een hartritmestoornis uitlokken.

In het ergste geval kan een hartritmestoornis tot een hartstilstand leiden. Zonder onmiddellijke behandeling leidt dit uiteindelijk tot de dood.

Te veel magnesium: 3 belangrijke punten om te vermijden, te herkennen en te behandelen

Bij ernstige nierinsufficiëntie (nierzwakte), volledig nierfalen, hypothyreoïdie of zelfs langdurige inname van te veel magnesium kan een chronisch te veel aan magnesium ontstaan.

Dagelijkse magnesiumbehoefte

De dagelijkse magnesiumbehoefte hangt af van zowel leeftijd als geslacht. Onderstaande tabel geeft de aanbevolen magnesium inname (mg/dag) voor gezonde mensen (15).

Leeftijd male vrouwelijk
1 – 3 jaar 80 80
4 – 6 jaar 120 120
7 – 9 jaar 170 170
10 – 12 jaar 230 250
13 – 14 jaar 310 310
15 – 18 jaar 400 350
19 – 24 jaar 400 310
25 jaar en ouder 350 300

Zwangere vrouwen jonger dan 19 jaar moeten streven naar een dagelijkse magnesiumspiegel van 350 mg en zwangere vrouwen ouder dan 19 naar een dagelijkse spiegel van 310 mg. Voor vrouwen die borstvoeding geven is dit iets hoger en bedraagt 390 mg.

Symptomen van te veel magnesium herkennen

We hebben de afzonderlijke symptomen al opgesomd in het vorige deel van het artikel. Hier hebben we ze nog eens kort en bondig samengevat

 • Zachte ontlasting/diarree
 • Misselijkheid/overgeven
 • Verzwakking/afwezigheid van spierreflexen
 • Duizeligheid/perceptuele stoornissen
 • Daling van de bloeddruk
 • Vermoeidheid/uitputting/zwakte
 • vertraagde ademhaling (ademhalingsdepressie)
 • Hartritmestoornissen

Je kunt de precieze effecten van de afzonderlijke symptomen nader bekijken in de rubriek “Bijwerkingen”.

Maatregelen bij een overdosis magnesium

Opgemerkt moet worden dat een overdosis door voedselinname of door het juiste gebruik van voedingssupplementen zeer onwaarschijnlijk is. Toch moet je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijden. Een dagelijkse hoeveelheid van meer dan 2500 mg magnesium kan gevaarlijke en schadelijke bijwerkingen veroorzaken.

Als je alleen milde symptomen ervaart, zoals zachte ontlasting/diarree, maak je dan geen zorgen. Je moet juist je magnesium inname verminderen.

Overtollig magnesium wordt via de darmen uitgescheiden, wat je ontlasting beïnvloedt. Het meeste magnesium wordt door de nieren afgebroken en in de urine uitgescheiden. Calcium kan hiervoor gebruikt worden. Dit mineraal stimuleert de activiteit van de nieren en versnelt de afbraak van magnesium.

Als je echter last krijgt van ernstige symptomen door het innemen van te veel magnesium, raadpleeg dan je huisarts. Hij of zij zal de nodige tests doen om te bepalen wat de volgende stap in de behandeling moet zijn.

Conclusie

Een overdosis magnesium kan alleen in zeer zeldzame gevallen onbedoeld voorkomen. Te grote hoeveelheden magnesium moeten over een lange periode ingenomen worden om in een gezond lichaam een overdosis te veroorzaken. In extreme gevallen kan een teveel aan magnesium zelfs tot de dood leiden.

Zwangere vrouwen en zieke mensen moeten echter hun magnesium inname in de gaten houden en die regelmatig controleren. Bij zwangere vrouwen heeft de magnesiumhuishouding een direct effect op de foetus en kan de ontwikkeling ervan wezenlijk beïnvloeden als er te weinig of te veel magnesium wordt ingenomen. Bij zieke mensen met ernstige nierzwakte is de kans op magnesium-overdosis groter door de verminderde lichaamsfuncties.

Dit artikel is op geen enkele manier een vervanging voor de diagnose, het advies en de behandeling van een medisch specialist/expert.

Beeldbron: olhatsiplyar/ 123rf.com

Referenties (15)

1. Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients. 2015;7(9):8199-8226. Published 2015 Sep 23. doi:10.3390/nu7095388
Bron

2. de Meis L. (1997) The Concept of Phosphate Compounds of High and Low Energy. In: Sotelo J.R., Benech J.C. (eds) Calcium and Cellular Metabolism. Springer, Boston, MA. https://doi.org/10.1007/978-1-4757-9555-4_8
Bron

3. Li Y, Wang J, Yue J, Wang Y, Yang C, Cui Q. High magnesium prevents matrix vesicle-mediated mineralization in human bone marrow-derived mesenchymal stem cells via mitochondrial pathway and autophagy. Cell Biol Int. 2018;42(2):205-215. doi:10.1002/cbin.10888
Bron

4. Volpe SL. Magnesium in disease prevention and overall health. Adv Nutr. 2013;4(3):378S-83S. Published 2013 May 1. doi:10.3945/an.112.003483
Bron

5. BfR Wissenschaft Herausgegeben von A. Domke, R. Groflklaus, B. Niemann, H. Przyrembel, K. Richter, E. Schmidt, A. Weiflenborn, B. Wörner, R. Ziegenhagen Verwendung von Mineralstoffen in Lebensmitteln - Toxikologische und ernährungsphysiologische Aspekte ISSN 1614-3795 ISBN 3-931675-88-2
Bron

6. Fact Sheet for Health Professionals; National Institut of Health: Magnesium
Bron

7. Hovdenak N, Haram K. Influence of mineral and vitamin supplements on pregnancy outcome. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2012;164(2):127-132. doi:10.1016/j.ejogrb.2012.06.020
Bron

8. Eddy AC, Bidwell GL 3rd, George EM. Pro-angiogenic therapeutics for preeclampsia. Biol Sex Differ. 2018;9(1):36. Published 2018 Aug 25. doi:10.1186/s13293-018-0195-5
Bron

9. Wienecke E, Nolden C. Langzeit-HRV-Analyse zeigt Stressreduktion durch Magnesiumzufuhr [Long-term HRV analysis shows stress reduction by magnesium intake]. MMW Fortschr Med. 2016;158(Suppl 6):12-16. doi:10.1007/s15006-016-9054-7
Bron

10. zur Erlangung der Doktorwürde der Universität zu Lübeck - aus der Medizinischen Fakultät - vorgelegt von Eva Berkemeier aus Bünde Lübeck 2008
Bron

11. Wakai E, Ikemura K, Sugimoto H, Iwamoto T, Okuda M. Risk factors for the development of hypermagnesemia in patients prescribed magnesium oxide: a retrospective cohort study. J Pharm Health Care Sci. 2019;5:4. Published 2019 Feb 13. doi:10.1186/s40780-019-0133-7
Bron

12. Supakatisant C, Phupong V. Oral magnesium for relief in pregnancy-induced leg cramps: a randomised controlled trial. Matern Child Nutr. 2015;11(2):139-145. doi:10.1111/j.1740-8709.2012.00440.x
Bron

13. Paterniti S, Verdier-Taillefer MH, Geneste C, Bisserbe JC, Alpérovitch A. Low blood pressure and risk of depression in the elderly. A prospective community-based study. Br J Psychiatry. 2000;176:464-467. doi:10.1192/bjp.176.5.464
Bron

14. Fu DG. Cardiac Arrhythmias: Diagnosis, Symptoms, and Treatments. Cell Biochem Biophys. 2015;73(2):291-296. doi:10.1007/s12013-015-0626-4
Bron

15. DGE; Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Magnesium
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Untersuchung
Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients. 2015;7(9):8199-8226. Published 2015 Sep 23. doi:10.3390/nu7095388
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
de Meis L. (1997) The Concept of Phosphate Compounds of High and Low Energy. In: Sotelo J.R., Benech J.C. (eds) Calcium and Cellular Metabolism. Springer, Boston, MA. https://doi.org/10.1007/978-1-4757-9555-4_8
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Li Y, Wang J, Yue J, Wang Y, Yang C, Cui Q. High magnesium prevents matrix vesicle-mediated mineralization in human bone marrow-derived mesenchymal stem cells via mitochondrial pathway and autophagy. Cell Biol Int. 2018;42(2):205-215. doi:10.1002/cbin.10888
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Volpe SL. Magnesium in disease prevention and overall health. Adv Nutr. 2013;4(3):378S-83S. Published 2013 May 1. doi:10.3945/an.112.003483
Ga naar bron
Klinische Studie
BfR Wissenschaft Herausgegeben von A. Domke, R. Groflklaus, B. Niemann, H. Przyrembel, K. Richter, E. Schmidt, A. Weiflenborn, B. Wörner, R. Ziegenhagen Verwendung von Mineralstoffen in Lebensmitteln - Toxikologische und ernährungsphysiologische Aspekte ISSN 1614-3795 ISBN 3-931675-88-2
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Fact Sheet for Health Professionals; National Institut of Health: Magnesium
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Hovdenak N, Haram K. Influence of mineral and vitamin supplements on pregnancy outcome. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2012;164(2):127-132. doi:10.1016/j.ejogrb.2012.06.020
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Eddy AC, Bidwell GL 3rd, George EM. Pro-angiogenic therapeutics for preeclampsia. Biol Sex Differ. 2018;9(1):36. Published 2018 Aug 25. doi:10.1186/s13293-018-0195-5
Ga naar bron
Klinische Studie
Wienecke E, Nolden C. Langzeit-HRV-Analyse zeigt Stressreduktion durch Magnesiumzufuhr [Long-term HRV analysis shows stress reduction by magnesium intake]. MMW Fortschr Med. 2016;158(Suppl 6):12-16. doi:10.1007/s15006-016-9054-7
Ga naar bron
Klinische Studie
zur Erlangung der Doktorwürde der Universität zu Lübeck - aus der Medizinischen Fakultät - vorgelegt von Eva Berkemeier aus Bünde Lübeck 2008
Ga naar bron
Klinische Studie
Wakai E, Ikemura K, Sugimoto H, Iwamoto T, Okuda M. Risk factors for the development of hypermagnesemia in patients prescribed magnesium oxide: a retrospective cohort study. J Pharm Health Care Sci. 2019;5:4. Published 2019 Feb 13. doi:10.1186/s40780-019-0133-7
Ga naar bron
Klinische Studie
Supakatisant C, Phupong V. Oral magnesium for relief in pregnancy-induced leg cramps: a randomised controlled trial. Matern Child Nutr. 2015;11(2):139-145. doi:10.1111/j.1740-8709.2012.00440.x
Ga naar bron
Klinische Studie
Paterniti S, Verdier-Taillefer MH, Geneste C, Bisserbe JC, Alpérovitch A. Low blood pressure and risk of depression in the elderly. A prospective community-based study. Br J Psychiatry. 2000;176:464-467. doi:10.1192/bjp.176.5.464
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Fu DG. Cardiac Arrhythmias: Diagnosis, Symptoms, and Treatments. Cell Biochem Biophys. 2015;73(2):291-296. doi:10.1007/s12013-015-0626-4
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
DGE; Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Magnesium
Ga naar bron
Recensies