energiedrank in glas
Laatst bijgewerkt: 16-11-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

35Bestede uren

39Beoordeelde onderzoeken

150Verzamelde opmerkingen

Je hebt ze vast wel eens geproefd: de bekende energiedrankjes. Als je het etiket van een energiedrankje controleert, zul je zien dat een van de belangrijkste stoffen een opvallende naam heeft: Taurine. Naast in energiedrankjes zit taurine ook in vlees en vis. Maar wat is taurine precies? En wat zijn de belangrijkste gevolgen van de inname van taurine?

Taurine is een bioactieve stof die belangrijk is voor de werking van ons lichaam. Het is een aminozuur die van nature in het lichaam voorkomt en uit voeding gehaald kan worden. De stof is essentieel voor de ontwikkeling van pasgeborenen en de bescherming van het lichaam van ouderen. Een gebrek aan taurine kan grote schade berokkenen. Als je meer wilt weten over deze voedingsstof, lees dan verder in deze shopgids!

Belangrijk om te weten

 • Taurine is wat biochemische structuur betreft eigenlijk geen echt aminozuur, alhoewel het wel tot de aminozuren wordt gerekend. Het is in ieder geval essentieel voor de goede werking van het menselijk lichaam.
 • Het menselijk lichaam is in staat om een kleine hoeveelheid taurine te synthetiseren uit andere aminozuren. De belangrijkste bijdrage van dit aminozuur wordt echter geleverd door voedsel.
 • Als je een taurinesupplement koopt, moet je op een aantal belangrijke aankoopcriteria letten, zoals de ingrediënten, dosering en prijs-kwaliteitverhouding van het supplement.

Onze selectie: De beste taurinesupplementen op de markt

Onderzoek heeft aangetoond dat taurinesuppletie gunstige effecten heeft bij verschillende ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes. In de selectie hieronder vind je de beste taurinesupplementen die op de markt verkrijgbaar zijn. Het zijn de producten met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Eerdere Aanbevelingen

Het taurinesupplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Het taurinesupplement van Syglabs Nutrition bevat 1 kilo pure taurine. Het product is zeer fijnkorrelig en optimaal oplosbaar. Dit artikel heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1 gram dient niet te worden overschreden. De fabrikant raadt aan het supplement met voldoende vloeistof in te nemen. Het product wordt gefabriceerd in Duitsland, volgens de strenge Europese normen.

Het beste taurinesupplement voor vegetariërs en veganisten

No products found.

Aangezien taurine vooral aanwezig is in schaal- en schelpdieren, vis, gevogelte en vlees, hebben vegetariërs en veganisten vaak verlaagde taurineniveau’s. Een goed supplement is in die gevallen extra belangrijk. Het taurinesupplement van GEN komt in deze categorie als winnaar uit onze test. De verpakking bevat 500 gram puur poeder, met 250 porties van 2,5 gram. De meegeleverde maatlepel maakt nauwkeurig en eenvoudig doseren mogelijk. Het product is 100% vegan.

Het beste taurinesupplement voor mensen met allergieën of intoleranties

 

No products found.

De taurinecapsules van Now Foods zijn een absolute must voor mensen met een hoge bloeddruk en atherosclerose. Het supplement helpt om triglyceriden te reguleren, slechte cholesterol om te zetten in goede en de bloeddruk te verlagen. Het supplement bevat geen sporen van tarwe, gluten, soja, melk, ei, vis, schaaldieren en boomnoot. Neem 1 tot 2 keer per dag een capsule met water of vruchtensap, bij voorkeur tussen de maaltijden.

Het beste taurinesupplement als alternatief op energiedrankjes

Het supplement van Bulk Powders is een geweldig pre-workout supplement. Het verbetert het concentratievermogen en voorkomt krampen en pijnlijke spieren. Het product is zelfs geschikt voor atleten en bodybuilders. Als het vóór de training wordt ingenomen, verhoogt BULK POWDERS L-Taurine het celvolume door spiercellen te hydrateren en essentiële stoffen te leveren. Bulk Powders is een toonaangevende fabrikant binnen de wereld van de sportvoeding, eiwitten en vitamines.

Shopgids: Alles wat je moet weten over taurine

Taurine is een niet-essentieel aminozuur. Het wordt veel en in hoge concentraties in het lichaam aangetroffen, onder andere in je skeletspieren. Het is van vitaal belang voor het goed functioneren van het zenuw-, hart- en vaatstelsel en de stofwisseling. Ook vind je het in verschillende soorten voedsel terug, voornamelijk in dierlijke producten zoals vlees, melk en zeevruchten. Om deze reden hebben veganisten over het algemeen lagere taurineniveau’s. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over taurine.

atleet meisje met energiedrank

Taurine is een niet-essentieel aminozuur. Het wordt veel en in hoge concentraties in het lichaam aangetroffen.
(Bron: Formaggio: 32320927/ 123rf.com)

Wat is taurine?

Taurine is een aminozuur dat van onschatbare waarde is voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Dit molecuul verschilt van de meeste aminozuren doordat het niet als bouwsteen fungeert om nieuwe eiwitten te genereren. De belangrijkste functie van taurine zit in het vermogen om lichaamscellen te beschermen (1).

Taurine wordt veel en in hoge concentraties in het lichaam aangetroffen, onder andere in je skeletspieren. Het komt verder vooral veel voor in de hersenen, ogen en spieren. De werking van taurine is essentieel voor ons voortbestaan, daarom noemen veel experts dit molecuul een essentiële stof met een breed werkingsspectrum (1, 2, 3, 4). Hieronder vind je een tabel met de belangrijkste functies van taurine in de verschillende lichaamsonderdelen:

Locatie van taurine Werking Uitleg
Ogen Cytoprotectie Stabiliseert celmembranen en behoudt het leven van de cellen
Lever Galzuursynthese Productie van de gal die nodig is voor de vertering en de opname van voedsel
Hart Cytoprotectie

Antitrombose

Anti-atherosclerose

Behoudt het hart- en vaatstelsel en voorkomt atrofie van de hartspier

Gaat de vorming van trombi- en cholesterolplaques in de bloedvaten tegen

Hersenen Neurogenese

Cytoprotectie

Neurotransmissie

Maakt de ontwikkeling van nieuwe neuronen mogelijk tijdens de ontwikkeling van de foetus

Vermijdt voortijdige vernietiging van neuronen

Mogelijke overdracht van impulsen van gezichtsvermogen en andere functies

Spieren Cytoprotectie Behoudt de structuur van de spiervezels
Lymfocyten (verdedigingssysteem) Lymfoproliferatie Ontwikkeling van nieuwe cellen van het verdedigingssysteem

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan taurine?

Taurine vervult een functie in de hartspier en de zenuwcellen, beschermt in het oog de fotoreceptoren en zou een gunstig effect hebben op de hartwerking. Het is het meest voorkomende aminozuur in onze cellen. Het is een stof die van nature in het lichaam voorkomt, maar het lichaam kan de stof ook zelf maken.
Als je van nature een lagere taurine consumptie hebt, kan het zijn dat het gebruik van een supplement nodig is.

Bijvoorbeeld pasgeborenen en mensen met chronische hart-, nier- of leverziekten hebben een externe toevoer van taurine nodig. In het geval van pasgeborenen kan moedermelk dit aminozuur leveren. Chronische patiënten moeten deze stof verkrijgen via hun dieet of voedingssupplementen (6).

Ook vegetariërs en veganisten vormen een risicogroep voor een taurine tekort. Als je weinig dierlijke producten eet kun je een tekort krijgen. Dat geldt nog meer als je daarbovenop last hebt van een chronische ziekte. Het wordt op dit moment nog verder onderzocht of mensen die supplementen met bèta-alanine gebruiken hun taurinevoorraden kunnen zien afnemen (4).

Een tekort aan het aminozuur kan de gezondheid van individuen negatief beïnvloeden, waardoor cellen kwetsbaar worden. In de volgende lijst vind je een aantal van de belangrijkste gevolgen van een taurine tekort. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de meeste van deze bevindingen zijn waargenomen in studies bij dieren (6, 7, 8, 9, 10, 11):

 • Zichtproblemen: Taurine beschermt in het oog de fotoreceptoren. Een tekort aan het aminozuur heeft een negatief effect op het zicht. Fotoreceptoren zijn de cellen die verantwoordelijk zijn voor het ontvangen van lichtstraling en deze naar de hersenen leiden. Een tekort aan het aminozuur kan ook de kans op glaucoom of diabetische retinopathie vergroten. Dit zijn ernstige ziekten die blindheid kunnen veroorzaken.
 • Hart- en vaatziekten: Een tekort aan taurine lijkt schadelijk te zijn voor het spierstelsel en veroorzaakt schade aan hartspiervezels, bloedplaatjesafwijkingen, trombose en atherosclerose.
 • Nierbeschadiging: Taurine reguleert de doorbloeding van de nieren, beschermt ze tegen vrije radicalen die tijdens de stofwisseling ontstaan, stelt in staat urine te vormen en de pH van het lichaam te reguleren. Een tekort aan taurine kan voorkomen dat het menselijk lichaam deze taken succesvol uitvoert.
 • Stemmingsstoornissen: Een tekort aan taurine wordt in verband gebracht met psychiatrische stoornissen, zoals depressie of angst. Er zijn echter ook onderzoeken die deze hypothese tegenspreken (12). Wel lijkt het erop dat een taurinegebrek het concentratievermogen kan beïnvloeden.

Eiwitdieet: rauwe producten op de houten achtergrond

Taurine is een bioactieve stof die voorkomt in vlees, vis en energiedranken.
(Bron: Prokopenko: 36061131/ 123rf.com)

Waar zit taurine in?

Je vindt taurine in verschillende soorten voedsel, voornamelijk in dierlijke producten zoals vlees, melk en zeevruchten. Aangezien veganisten niet voldoende taurine uit hun voeding kunnen halen, kan het soms nodig zijn een supplement te gebruiken. Er bestaat nog geen algemeen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor de inname van taurine.

De gemiddelde inname van taurine bij een persoon die vlees en vis eet varieert van 40 tot 400 milligram per dag. Het lichaam kan de stof ook zelf aanmaken. Een jong en gezond persoon zal tussen de 50 en 125 milligram per dag van dit aminozuur produceren (12, 13).

Maar waar zit de meeste taurine in? Je ziet het in de volgende tabel:

Voedingsmiddel (100 gram) Hoeveelheid taurine (mg) (13)
Yoghurt 3
Melk 6
Ingeblikte tonijn 42
Kalfsvlees 43
Lam 47
Varkensvlees 61
Oesters 71
Witvis 50
Kip 161
Kalkoen 300
Mosselen 650

Als je veganist bent, kun je de voedingsmiddelen uit bovenstaande lijst niet consumeren. In dat geval is het essentieel om op zoek te gaan naar andere voedingsmiddelen die voorzien van de nodige hoeveelheid methionine, cysteïne en vitamine B6. Veel voedingsdeskundigen bevestigen dat veganisten bovendien baat hebben bij het gebruik van taurinesupplementen (15).

Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste voedingsmiddelen rijk aan methionine, cysteïne en vitamine B6:

Voedingsmiddelen rijk aan methionine (16) Voedingsmiddelen rijk aan cysteïne (17) Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B6 (18)
Tofu Linzen Verrijkte granen
Haver Haver Zoete aardappelen
Hennepeiwit Zonnebloempitten Bananen
Pinda’s Sojabonen Aardappelen
Bepaald soort bonen Tarwekiemen Avocado’s
Maïs Soja Pistachenoten

Wat zijn de voordelen van een taurinesupplement?

Taurinesupplementen kunnen als geneesmiddel worden gebruikt voor een groot aantal stofwisselingsstoornissen. De toepassing van de supplementen wordt om die reden op medisch gebied erg gewaardeerd. Op het gebied van sportsuppletie wordt dit aminozuur ook met belangstelling door experts waargenomen. In de volgende lijst vind je informatie over een aantal van de belangrijkste voordelen van een taurinesupplement:

Medisch gebied

 • Hart- en vaatstelsel: Taurine wordt door cardiologische experts gebruikt om de toestand van patiënten met myocardiale pathologieën zoals hartfalen te verbeteren. De resultaten van deze tests zijn veelbelovend (19).
 • Neurologisch herstel: Uit studies bij dieren lijken taurinesupplementen de schade aan het zenuwstelsel te kunnen verminderen. Het is momenteel nog niet bekend of deze bevindingen bij mensen worden bevestigd. Bij gezonde vrijwilligers zouden energiedranken met cafeïne en taurine de aandachtsspanne kunnen verbeteren, zonder daarbij het geheugen te verbeteren (7).
 • Diabetesbehandeling: Op dit moment wordt een mogelijk verband tussen de inname van taurine en insulineresistentie onderzocht. De laatst genoemde is een aandoening die verband houdt met glucose-intolerantie en diabetes type 2. Taurinesuppletie lijkt de kans op insulineresistentie te verminderen, hoewel het onderzoek zich op dit gebied nog in een vroeg stadium bevindt (8, 20, 21, 22).
 • Stemmingsverbetering: Studies bij dieren tonen aan dat taurine de symptomen van depressie en angst kan verminderen. De grote verschillen tussen de hersenen van de onderzochte dieren (ratten) en die van mensen maken het echter nog moeilijk om harde conclusies te trekken over de resultaten van deze onderzoeken (23.24).

In de sport

 • Prestaties: Bij het gebruik van taurine in een experiment met mannen die 3 km race trainden, werd een significante toename (1,7%) van de sportprestaties waargenomen. Wetenschappers zijn er echter niet in geslaagd het exacte mechanisme van deze verbetering in de fysieke conditie van hardlopers te bepalen (28).
 • Antioxidant: Een onderzoek bij tien mannelijke triatlonbeoefenaars toont aan dat het aminozuur de weerstand van de vrijwilligers niet direct verbeterde. De inname van taurine verminderde wel de oxidatieve stress in hun lichaam. Om deze reden wordt er op dit moment onderzocht of taurine spierschade die is veroorzaakt door intensieve training kan herstellen (29).
 • Gewichtsverlies: Het zou kunnen dat de inname van taurine zorgt voor gewichtsverlies. Er zijn wetenschappers die van mening zijn dat supplementen met dit aminozuur de synthese van bepaalde chemicaliën vermindert, die de eetlust stimuleren en het volgen van een dieet bemoeilijkt. Deze studie bevindt zich echter nog in een beginfase en moet nog verder worden onderzocht (30).
 • Vet verbranden: Onderzoek onder ervaren fietsers (mannen) toont aan dat taurinesuppletie de oxidatie van vetvoorraden verbetert. Dit lichte vetverbrandende effect kan nuttig zijn voor mensen die vet willen verbranden (31).

Vrouwelijke arts die bloeddruk van patiënt controleert

Veganisten hebben van nature een lagere taurineconsumptie. Het kan in die gevallen nodig zijn een supplement te gebruiken.
(Bron: Guerriero: 80987824/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In deze shopgids heb je alles kunnen lezen over taurine. Nu je weet wat taurine is, waar het in zit en wat de beste supplementen zijn, is het tijd om naar de belangrijkste aankoopcriteria te kijken. Hieronder vind je een handige lijst met de factoren die bepalen welk taurinesupplement het beste bij je past:

Geschikt voor vegetariërs en veganisten

Hoewel voor de productie van synthetische taurine geen dierlijke producten worden gebruikt, is het mogelijk dat taurinesupplementen sporen van bijvoorbeeld melk, eieren of vis bevatten. Als je vegetariër of veganist bent, vergeet dan niet om het etiket van het product zorgvuldig te controleren. Kies bij twijfel een taurinesupplement in poedervorm en vermijd capsules, die gelatine van dierlijke oorsprong kunnen bevatten.

gespierde man training met barbell

Het menselijk lichaam kan zelf taurine aanmaken.
(Bron: Drobot: 38794415/ 123rf.com)

Allergieën

Het komt bijna niet voor dat mensen allergisch zijn voor taurine. Toch zijn er enkele gevallen van symptomen bekend die ontstonden na de inname van grote hoeveelheden van het aminozuur. Als je na het innemen van een supplement last krijgt van huiduitslag, spijsverterings- of ademhalingsproblemen, zoek dan medische hulp en stop direct met de inname. Artikelen die meer dan één ingrediënt combineren, kunnen gemakkelijker allergieën veroorzaken (35.36).

Voor mensen met coeliakie of allergieën voor lactose, schaaldieren, eieren of soja, is het ook erg belangrijk om op de hoede te zijn op het moment van de aankoop. Bekijk de lijst met ingrediënten van het product en aarzel niet om de fabrikant om meer informatie te vragen wanneer nodig.

Dosis

De meeste fabrikanten van taurinesupplementen raden aan om dagelijks een dosis tussen de 500 en 1500 mg in te nemen. Kies een product dat duidelijk de exacte hoeveelheid aminozuur aangeeft. Vermijd items die verwarrende of onduidelijke informatie geven, zoals het innemen van “een halve eetlepel” poeder. Het beste is als het product inclusief een maatschepje wordt geleverd.

Hieronder vind je een handige tabel met het verschil tussen duidelijke en onduidelijke instructies:

Juiste etikettering Verwarrende etikettering
“Iedere capsule bevat”

(aantal milligram taurine per capsule)

“Dagelijkse dosis”

(totaal aantal milligram taurine, en dus niet per capsule)

“Het wordt aanbevolen om 30 gram poeder te consumeren”

(exacte hoeveelheid taurine, inclusief maatschepje)

“Neem meerdere keren per dag een halve eetlepel poeder”

(onnauwkeurige indicatie afhankelijk van de grootte van de lepel)

“Een blikje bevat 1000 mg taurine”

(vermeldt duidelijk de dosis taurine)

“Bevat taurine”

(vermeldt de hoeveelheid taurine niet)

Samenvatting

Taurine wordt veel en in hoge concentraties in het lichaam aangetroffen, onder andere in je skeletspieren. Ook komt het voor in voedsel, vooral van dierlijke oorsprong. Taurine vervult een functie in de hartspier en de zenuwcellen en beschermt in het oog de fotoreceptoren. Een tekort is vooral schadelijk voor het hart- en vaatstelsel. Als je veganist bent of om een andere reden te weinig taurine binnenkrijgt vanuit je voeding, kan het nodig zijn een supplement te gebruiken.

In deze shopgids vertellen we je alles over taurine, waar het in zit en wat de voordelen van een supplement zijn. Het is belangrijk dat je op het moment van de aankoop goed let op een aantal aankoopcriteria, zoals de ingrediënten en de aanbevolen dosis van het supplement.

Vond je onze shopgids over taurine interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media.

(Bron van de header afbeelding: Handmadepictures: 88487513/ 123rf.com)

Referenties (39)

1. Ripps H, Shen W. Review: Taurine: a “very essential” amino acid. Mol Vis [Internet]. 2012; 18:2673–86.
Bron

2. Boyer JL. Bile formation and secretion. Compr Physiol [Internet]. 2013 Jul ;3(3):1035–78.
Bron

3. Fazzino F, Obregán F, Lima L. Taurine and proliferation of lymphocytes in physically restrained rats. In: Journal of Biomedical Science [Internet]. BioMed Central; 2010 [cited 2020 Mar 15]. p. S24.
Bron

4. McCarty MF. A taurine-supplemented vegan diet may blunt the contribution of neutrophil activation to acute coronary events. Med Hypotheses [Internet]. 2004 [cited 2020 Mar 15];63(3):419–25.
Bron

5. Jong CJ, Azuma J, Schaffer S. Mechanism underlying the antioxidant activity of taurine: Prevention of mitochondrial oxidant production. Amino Acids [Internet]. 2012 Jun [cited 2020 Mar 15];42(6):2223–32.
Bron

6. Ripps H, Shen W. Review: Taurine: A “very essential” amino acid. Vol. 18, Molecular Vision. Emory University; 2012. p. 2673–86.
Bron

7. Schaffer S, Kim HW. Effects and Mechanisms of Taurine as a Therapeutic Agent. Biomol Ther (Seoul) [Internet]. 2018 May 1;26(3):225–41.
Bron

8. Lamoreaux WJ, Cuttitta C, Santora A, Blaize JF, Tachjadi J, El Idrissi A. Taurine regulates insulin release from pancreatic beta cell lines. In: Journal of Biomedical Science [Internet]. 2010. p. S11.
Bron

9. Chesney RW, Han X, Patters AB. Taurine and the renal system. J Biomed Sci [Internet]. 2010;17(Suppl 1):S4.
Bron

10. Murakami S. Role of taurine in the pathogenesis of obesity [Internet]. Vol. 59, Molecular Nutrition and Food Research. Wiley-VCH Verlag; 2015. p. 1353–63.
Bron

11. Froger N, Moutsimilli L, Cadetti L, Jammoul F, Wang QP, Fan Y, et al. Taurine: The comeback of a neutraceutical in the prevention of retinal degenerations [Internet]. Vol. 41, Progress in Retinal and Eye Research. Elsevier Ltd; 2014. p. 44–63.
Bron

12. Park J-Y, You J-S, Chang K-J. Dietary taurine intake, nutrients intake, dietary habits and life stress by depression in Korean female college students: a case-control study. J Biomed Sci [Internet]. 2010;17(Suppl 1):S40.
Bron

13. Lourenço R, Camilo ME. Taurine: A conditionally essential amino acid in humans? An overview in health and disease. Nutr Hosp. 2002;17(6):262–70.
Bron

14. SENC : J. Aranceta Bartrina, V. Arija Val, E. Maíz Aldalur, E. Martínez de Victoria Muñoz, R. M. Ortega Anta, C. Pérez-Rodrigo, J. Quiles Izquierdo, A. Rodríguez Martín, B. Román Viñas, G. Salvador i Castell, J. A. Tur Marí, G. Varela Moreiras LSM, Resumen. Guías alimentarias para la población española. La nueva pirámide de la alimentación saludable elaborada por el Grupo Colaborativo de la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria. Nutr Hosp [Internet]. 2016;33(8):1–48.
Bron

15. Rogerson D. Vegan diets: Practical advice for athletes and exercisers. Vol. 14, Journal of the International Society of Sports Nutrition. BioMed Central Ltd.; 2017. p. 1–15.
Bron

16. 200 Vegan Foods Highest in Methionine [Internet].
Bron

17. 200 Vegan Foods Highest in Cystine [Internet].
Bron

18. 200 Vegan Foods Highest in Vitamin B6 [Internet].
Bron

19. Xu Y-J, Arneja AS, Tappia PS, Dhalla NS. The potential health benefits of taurine in cardiovascular disease. Exp Clin Cardiol [Internet]. 2008;13(2):57–65.
Bron

20. Ito T, Schaffer SW, Azuma J. The potential usefulness of taurine on diabetes mellitus and its complications. Amino Acids [Internet]. 2012 May 25;42(5):1529–39.
Bron

21. Anitha Nandhini AT, Anuradha C V. Taurine modulates kallikrein activity and glucose metabolism in insulin resistant rats. Amino Acids [Internet]. 2002;22(1):27–38.
Bron

22. Anitha Nandhini A, Thirunavukkarasu V, Anuradha C. Taurine modifies insulin signaling enzymes in the fructose-fed insulin resistant rats. Diabetes Metab [Internet]. 2005 Sep;31(4):337–44.
Bron

23. Zhang CG, Kim SJ. Taurine induces anti-anxiety by activating strychnine-sensitive glycine receptor in vivo. Ann Nutr Metab [Internet]. 2007 Sep;51(4):379–86.
Bron

24. Yang P, Li X, Ni J, Tian J, Jing F, Qu C, et al. Alterations of amino acid level in depressed rat brain. Korean J Physiol Pharmacol [Internet]. 2014 Oct 1;18(5):371–6.
Bron

25. Collin C, Gautier B, Gaillard O, Hallegot P, Chabane S, Bastien P, et al. Protective effects of taurine on human hair follicle grown in vitro. In: International Journal of Cosmetic Science [Internet]. 2006. p. 289–98.
Bron

26. Brozoski TJ, Caspary DM, Bauer CA, Richardson BD. The effect of supplemental dietary Taurine on Tinnitus and auditory discrimination in an animal model. Hear Res [Internet]. 2010 Dec;270(1–2):71–80.
Bron

27. Akande MG, Shittu M, Uchendu C, Yaqub LS. Taurine ameliorated thyroid function in rats co-administered with chlorpyrifos and lead. Vet Res Commun [Internet]. 2016 Dec 1;40(3–4):123–9.
Bron

28. Bell DG, Jacobs I, Ellerington K. The Effect of Acute Taurine Ingestion on Endurance Performance in Well Trained Cyclists1. Bell DG, Jacobs I, Ellerington K. The Effect of Acute Taurine Ingestion on Endurance Performance in Well Trained Cyclists. Med Sci Sport Exerc [Internet]. 2006;33(Su. Med Sci Sport Exerc [Internet]. 2006;33(Supplement):S127.
Bron

29. De Carvalho FG, Galan BSM, Santos PC, Pritchett K, Pfrimer K, Ferriolli E, et al. Taurine: A Potential Ergogenic Aid for Preventing Muscle Damage and Protein Catabolism and Decreasing Oxidative Stress Produced by Endurance Exercise. Front Physiol [Internet]. 2017 Sep 20 [cited 2020 Mar 17];8(SEP).
Bron

30. Haidari F, Asadi M, Mohammadi-Asl J, Ahmadi-Angali K. Evaluation of the effect of oral taurine supplementation on fasting levels of fibroblast growth factors, β-Klotho co-receptor, some biochemical indices and body composition in obese women on a weight-loss diet: A study protocol for a double-blind, randomized. Trials [Internet]. 2019 Dec 31;20(1):315.
Bron

31. Rutherford JA, Spriet LL, Stellingwerff T. The Effect of Acute Taurine Ingestion on Endurance Performance and Metabolism in Well-Trained Cyclists. Int J Sport Nutr Exerc Metab [Internet]. 2010 Aug;20(4):322–9.
Bron

32. Higgins JP, Tuttle TD, Higgins CL. Energy beverages: Content and safety. Vol. 85, Mayo Clinic Proceedings. Elsevier Ltd; 2010. p. 1033–41.
Bron

33. Schaffer SW, Shimada K, Jong CJ, Ito T, Azuma J, Takahashi K. Effect of taurine and potential interactions with caffeine on cardiovascular function [Internet]. Vol. 46, Amino Acids. Springer-Verlag Wien; 2014. p. 1147–57.
Bron

34. Jeukendrup AE, Randell R. Fat burners: Nutrition supplements that increase fat metabolism. Obes Rev [Internet]. 2011 Oct;12(10):841–51.
Bron

35. Harty PS, Zabriskie HA, Erickson JL, Molling PE, Kerksick CM, Jagim AR. Multi-ingredient pre-workout supplements, safety implications, and performance outcomes: a brief review [Internet]. Vol. 15, Journal of the International Society of Sports Nutrition. Journal of the International Society of Sports Nutrition; 2018 [cited 2020 Feb 26]. p. 41.
Bron

36. Taurine Uses, Benefits & Dosage – Drugs.com Herbal Database [Internet]. 2002 [cited 2020 Mar 7].
Bron

37. Ratamess NA, Hoffman JR, Ross R, Shanklin M, Faigenbaum AD, Kang J. Effects of an amino acid/creatine energy supplement on the acute hormonal response to resistance exercise. Int J Sport Nutr Exerc Metab [Internet]. 2007 Dec [cited 2020 Mar 17];17(6):608–23.
Bron

38. Heidari R, Jamshidzadeh A, Niknahad H, Mardani E, Ommati MM, Azarpira N, et al. Effect of taurine on chronic and acute liver injury: Focus on blood and brain ammonia. Toxicol Reports. 2015 Sep 25;3:870–9.
Bron

39. Sun Q, Wang B, Li Y, Sun F, Li P, Xia W, et al. Taurine Supplementation Lowers Blood Pressure and Improves Vascular Function in Prehypertension: Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Hypertension [Internet]. 2016 Mar 1 [cited 2020 Mar 17];67(3):541–9.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
Ripps H, Shen W. Review: Taurine: a “very essential” amino acid. Mol Vis [Internet]. 2012; 18:2673–86.
Ga naar bron
Artículo de revisión
Boyer JL. Bile formation and secretion. Compr Physiol [Internet]. 2013 Jul ;3(3):1035–78.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Fazzino F, Obregán F, Lima L. Taurine and proliferation of lymphocytes in physically restrained rats. In: Journal of Biomedical Science [Internet]. BioMed Central; 2010 [cited 2020 Mar 15]. p. S24.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
McCarty MF. A taurine-supplemented vegan diet may blunt the contribution of neutrophil activation to acute coronary events. Med Hypotheses [Internet]. 2004 [cited 2020 Mar 15];63(3):419–25.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Jong CJ, Azuma J, Schaffer S. Mechanism underlying the antioxidant activity of taurine: Prevention of mitochondrial oxidant production. Amino Acids [Internet]. 2012 Jun [cited 2020 Mar 15];42(6):2223–32.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Ripps H, Shen W. Review: Taurine: A “very essential” amino acid. Vol. 18, Molecular Vision. Emory University; 2012. p. 2673–86.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Schaffer S, Kim HW. Effects and Mechanisms of Taurine as a Therapeutic Agent. Biomol Ther (Seoul) [Internet]. 2018 May 1;26(3):225–41.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Lamoreaux WJ, Cuttitta C, Santora A, Blaize JF, Tachjadi J, El Idrissi A. Taurine regulates insulin release from pancreatic beta cell lines. In: Journal of Biomedical Science [Internet]. 2010. p. S11.
Ga naar bron
Informatief artikel
Chesney RW, Han X, Patters AB. Taurine and the renal system. J Biomed Sci [Internet]. 2010;17(Suppl 1):S4.
Ga naar bron
Informatief artikel
Murakami S. Role of taurine in the pathogenesis of obesity [Internet]. Vol. 59, Molecular Nutrition and Food Research. Wiley-VCH Verlag; 2015. p. 1353–63.
Ga naar bron
Informatief artikel
Froger N, Moutsimilli L, Cadetti L, Jammoul F, Wang QP, Fan Y, et al. Taurine: The comeback of a neutraceutical in the prevention of retinal degenerations [Internet]. Vol. 41, Progress in Retinal and Eye Research. Elsevier Ltd; 2014. p. 44–63.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Park J-Y, You J-S, Chang K-J. Dietary taurine intake, nutrients intake, dietary habits and life stress by depression in Korean female college students: a case-control study. J Biomed Sci [Internet]. 2010;17(Suppl 1):S40.
Ga naar bron
Academisch artikel
Lourenço R, Camilo ME. Taurine: A conditionally essential amino acid in humans? An overview in health and disease. Nutr Hosp. 2002;17(6):262–70.
Ga naar bron
Academisch artikel
SENC : J. Aranceta Bartrina, V. Arija Val, E. Maíz Aldalur, E. Martínez de Victoria Muñoz, R. M. Ortega Anta, C. Pérez-Rodrigo, J. Quiles Izquierdo, A. Rodríguez Martín, B. Román Viñas, G. Salvador i Castell, J. A. Tur Marí, G. Varela Moreiras LSM, Resumen. Guías alimentarias para la población española. La nueva pirámide de la alimentación saludable elaborada por el Grupo Colaborativo de la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria. Nutr Hosp [Internet]. 2016;33(8):1–48.
Ga naar bron
Academisch artikel
Rogerson D. Vegan diets: Practical advice for athletes and exercisers. Vol. 14, Journal of the International Society of Sports Nutrition. BioMed Central Ltd.; 2017. p. 1–15.
Ga naar bron
Officiële website
200 Vegan Foods Highest in Methionine [Internet].
Ga naar bron
Officiële website
200 Vegan Foods Highest in Cystine [Internet].
Ga naar bron
Officiële website
200 Vegan Foods Highest in Vitamin B6 [Internet].
Ga naar bron
Academisch artikel
Xu Y-J, Arneja AS, Tappia PS, Dhalla NS. The potential health benefits of taurine in cardiovascular disease. Exp Clin Cardiol [Internet]. 2008;13(2):57–65.
Ga naar bron
Academisch artikel
Ito T, Schaffer SW, Azuma J. The potential usefulness of taurine on diabetes mellitus and its complications. Amino Acids [Internet]. 2012 May 25;42(5):1529–39.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Anitha Nandhini AT, Anuradha C V. Taurine modulates kallikrein activity and glucose metabolism in insulin resistant rats. Amino Acids [Internet]. 2002;22(1):27–38.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Anitha Nandhini A, Thirunavukkarasu V, Anuradha C. Taurine modifies insulin signaling enzymes in the fructose-fed insulin resistant rats. Diabetes Metab [Internet]. 2005 Sep;31(4):337–44.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Zhang CG, Kim SJ. Taurine induces anti-anxiety by activating strychnine-sensitive glycine receptor in vivo. Ann Nutr Metab [Internet]. 2007 Sep;51(4):379–86.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Yang P, Li X, Ni J, Tian J, Jing F, Qu C, et al. Alterations of amino acid level in depressed rat brain. Korean J Physiol Pharmacol [Internet]. 2014 Oct 1;18(5):371–6.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Collin C, Gautier B, Gaillard O, Hallegot P, Chabane S, Bastien P, et al. Protective effects of taurine on human hair follicle grown in vitro. In: International Journal of Cosmetic Science [Internet]. 2006. p. 289–98.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Brozoski TJ, Caspary DM, Bauer CA, Richardson BD. The effect of supplemental dietary Taurine on Tinnitus and auditory discrimination in an animal model. Hear Res [Internet]. 2010 Dec;270(1–2):71–80.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Akande MG, Shittu M, Uchendu C, Yaqub LS. Taurine ameliorated thyroid function in rats co-administered with chlorpyrifos and lead. Vet Res Commun [Internet]. 2016 Dec 1;40(3–4):123–9.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Bell DG, Jacobs I, Ellerington K. The Effect of Acute Taurine Ingestion on Endurance Performance in Well Trained Cyclists1. Bell DG, Jacobs I, Ellerington K. The Effect of Acute Taurine Ingestion on Endurance Performance in Well Trained Cyclists. Med Sci Sport Exerc [Internet]. 2006;33(Su. Med Sci Sport Exerc [Internet]. 2006;33(Supplement):S127.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
De Carvalho FG, Galan BSM, Santos PC, Pritchett K, Pfrimer K, Ferriolli E, et al. Taurine: A Potential Ergogenic Aid for Preventing Muscle Damage and Protein Catabolism and Decreasing Oxidative Stress Produced by Endurance Exercise. Front Physiol [Internet]. 2017 Sep 20 [cited 2020 Mar 17];8(SEP).
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Haidari F, Asadi M, Mohammadi-Asl J, Ahmadi-Angali K. Evaluation of the effect of oral taurine supplementation on fasting levels of fibroblast growth factors, β-Klotho co-receptor, some biochemical indices and body composition in obese women on a weight-loss diet: A study protocol for a double-blind, randomized. Trials [Internet]. 2019 Dec 31;20(1):315.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Rutherford JA, Spriet LL, Stellingwerff T. The Effect of Acute Taurine Ingestion on Endurance Performance and Metabolism in Well-Trained Cyclists. Int J Sport Nutr Exerc Metab [Internet]. 2010 Aug;20(4):322–9.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Higgins JP, Tuttle TD, Higgins CL. Energy beverages: Content and safety. Vol. 85, Mayo Clinic Proceedings. Elsevier Ltd; 2010. p. 1033–41.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Schaffer SW, Shimada K, Jong CJ, Ito T, Azuma J, Takahashi K. Effect of taurine and potential interactions with caffeine on cardiovascular function [Internet]. Vol. 46, Amino Acids. Springer-Verlag Wien; 2014. p. 1147–57.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Jeukendrup AE, Randell R. Fat burners: Nutrition supplements that increase fat metabolism. Obes Rev [Internet]. 2011 Oct;12(10):841–51.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Harty PS, Zabriskie HA, Erickson JL, Molling PE, Kerksick CM, Jagim AR. Multi-ingredient pre-workout supplements, safety implications, and performance outcomes: a brief review [Internet]. Vol. 15, Journal of the International Society of Sports Nutrition. Journal of the International Society of Sports Nutrition; 2018 [cited 2020 Feb 26]. p. 41.
Ga naar bron
Officiële website
Taurine Uses, Benefits & Dosage – Drugs.com Herbal Database [Internet]. 2002 [cited 2020 Mar 7].
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Ratamess NA, Hoffman JR, Ross R, Shanklin M, Faigenbaum AD, Kang J. Effects of an amino acid/creatine energy supplement on the acute hormonal response to resistance exercise. Int J Sport Nutr Exerc Metab [Internet]. 2007 Dec [cited 2020 Mar 17];17(6):608–23.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Heidari R, Jamshidzadeh A, Niknahad H, Mardani E, Ommati MM, Azarpira N, et al. Effect of taurine on chronic and acute liver injury: Focus on blood and brain ammonia. Toxicol Reports. 2015 Sep 25;3:870–9.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Sun Q, Wang B, Li Y, Sun F, Li P, Xia W, et al. Taurine Supplementation Lowers Blood Pressure and Improves Vascular Function in Prehypertension: Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Hypertension [Internet]. 2016 Mar 1 [cited 2020 Mar 17];67(3):541–9.
Ga naar bron
Recensies