
Onze selectiecriteria
Een suikervervanger is een product dat probeert de zoete smaak van suiker na te bootsen. In tegenstelling tot gewone suiker bevatten suikervervangers echter geen calorieën, zijn ze niet slecht voor je tanden en verhogen ze de bloedsuikerspiegel niet. De gezondste alternatieven zijn erythritol, xylitol (berkensuiker) en stevia.
Hoewel suikervervangers vooral worden gebruikt om gewicht te verliezen, helpen deze zoetstoffen ook om ziekten te voorkomen die verband houden met de consumptie van suiker, zoals hypertriglyceridemie, diabetes type II en een niet-alcoholische leververvetting. Wil je weten wat voor jou de beste suikervervanger is? Je leest er alles over in deze shopgids.
Belangrijk om te weten
- Een suikervervanger is een product dat probeert de zoete smaak van suiker na te bootsen. Sommige producten bootsen zelfs de korrelige textuur van suiker na en karamelliseren wanneer ze worden verwarmd tot hoge temperaturen.
- De gezondste alternatieven voor suiker zijn xylitol (berkensuiker), erythritol en stevia. Ze dragen bij tot gewichtsverlies, verhogen de bloedglucose niet en veroorzaken geen ziekten die verband houden met de overmatige consumptie van suiker zoals cariës, hoge triglyceriden, diabetes type II en hart- en vaatziekten.
- Om de beste suikervervanger te kiezen, moet je op een aantal kenmerken van het product letten zoals de verpakking, smaak, zoetkracht en spijsverteringstolerantie.
Onze selectie: De beste suikervervangers op de markt
In veel producten worden suikers toegevoegd. Deze toegevoegde suikers zijn schadelijk voor je gezondheid. Het is daarom beter om te kiezen voor een suikervervanger. Maar niet alle suikervervangers zijn hetzelfde. Er zijn ook slechte suikervervangers. In deze shopgids laten we je zien wat de beste suikervervangers op de markt zijn:
- Onze favoriete suikervervanger met erythritol
- De beste suikervervanger voor in de koffie
- De beste stevia als suikervervanger
- De beste suikervervanger om lekkere recepten mee te bakken
Onze favoriete suikervervanger met erythritol
Erythritol is een natuurlijke, laag in calorie suiker met een delicate zoete smaak. Sukrin wordt in het lichaam opgenomen in het bloed maar het heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel. Deze zoetstof is daarom uitermate geschikt voor diabetici.
De suikervervanger van ViVio is onze favoriet in deze categorie. De vervanger is verpakt in een handige zak van 1 kilogram. De smaak is over het algemeen nog iets aangenamer dan die van stevia.
De beste suikervervanger voor in de koffie
Deze suikervervanger van Sukrin bevat erythritol en is een 100% natuurlijke suikervervanger zonder calorieën. De suikervervanger is verpakt in een verpakking van 500 gram. Het product is zeer geschikt voor gebruik in de koffie en thee.
Je kunt er ook mee bakken of de vervanger toevoegen aan desserts. Sukrin is een natuurlijk en caloriearm alternatief voor zowel suiker als voor kunstmatige zoetstoffen. Het verhoogt de bloedsuikerspiegel niet.
De beste stevia als suikervervanger
Stevia is een zoet plantje. De glycemische index van Stevia is nul. Dat maakt deze zoetstof ook geschikt voor diabetici. De stevia van Dr Swaab komt in deze categorie als winnaar uit onze test. Deze sterke zoetstof wordt al eeuwen door de Guarani-indianen gebruikt voor zowel inwendig als uitwendig gebruik.
Stevia is te gebruiken om alle dranken en gerechten op smaak te brengen. Erg lekker voor bijvoorbeeld in de thee of in een smoothie.
De beste suikervervanger om lekkere recepten mee te bakken
Sukrin vezelsiroop is een natuurlijk, koolhydraat- en caloriearm alternatief voor honing en suikersiroop. De vezelsiroop is gemaakt van plantaardige vezels. Heerlijk in je yoghurt, kwark, op pannenkoeken of desserts.
Maar met dit product van Sukrin maak je ook in seconden je eigen eiwitrepen. Dit product is geschikt voor vegetariërs en veganisten. De siroop heeft een zoete smaak die heerlijk is om recepten mee te bakken. Ook lekker voor over ijs.
Shopgids: Alles wat je moet weten over suikervervangers
(Bron: Gstockstudio: 43008744/ 123rf.com)
Wat is een suikervervanger precies?
Zijn alle suikervervangers zonder calorieën?
Andere suikervervangers, zoals stevia of acesulfaam-K, worden als calorievrij beschouwd omdat hun zoetkracht veel groter is dan die van gewone suiker. Daarom worden ze in zeer kleine hoeveelheden gebruikt. Om calorieën uit dit soort vervangingsmiddelen te halen, zou je er kilo’s van moeten consumeren, wat zo goed als onmogelijk is (2, 3).
Welke suikervervangers zijn er?
- Producten met vulstoffen: De suikervervangers in deze categorie vervangen de gewone suiker in textuur en volume. In deze groep zitten polyolen, zoals xylitol (berkensuiker) en erythritol, polydextrose en inuline. De laatste twee worden veel gebruikt in de voedingsindustrie om de textuur van suiker te vervangen, maar zijn niet erg zoet. Xylitol en erythritol hebben bijna dezelfde zoetkracht als suiker en hun korrelige textuur is identiek. Xylitol karameliseert bij blootstelling aan hoge temperaturen. De zoetstoffen zijn over het algemeen van natuurlijke oorsprong en worden in dezelfde verhouding gebruikt als gewone suiker (2).
- Intensieve zoetstoffen: Deze vervangers hebben dezelfde zoetheid als die van gewone suiker, maar hebben niet dezelfde textuur of volume. Ze worden in zeer kleine hoeveelheden gebruikt, omdat hun zoetkracht 30 tot 8000 keer groter is dan die van gewone suiker. Stevia, acesulfaam-K, aspartaam en sacharine zijn voorbeelden van intensieve zoetstoffen (2, 3).
In de onderstaande tabel zie je de belangrijkste kenmerken van de verschillende soorten suikervervangers die je op de markt tegen kunt komen:
Producten met vulstoffen | Intensieve zoetstoffen | |
---|---|---|
Voorbeelden | Xylitol (berkensuiker), erythritol, inuline. | Stevia, acesulfaam K, aspartaam, sucralose, sacharine, neotaam. |
Zitten er calorieën in? | Erythritol niet, maar xylitol levert wel 2,4 calorieën per gram. | Nee. |
Worden ze in dezelfde hoeveelheid gebruikt als gewone suiker? | Ja, ze worden in ongeveer dezelfde verhouding gebruikt als gewone suiker. | Nee, ze worden in zeer kleine hoeveelheden gebruikt. |
Hebben ze dezelfde zoetkracht als gewone suiker? | Ja, hun zoetkracht is gelijk aan of zelfs minder dan die van gewone suiker. | Ze hebben een veel grotere zoetkracht dan gewone suiker. |
Wat zijn de voordelen van een suikervervanger?
- Verhogen de bloedsuikerspiegel niet. Dit is vooral een belangrijk voordeel voor diabetici die de bloedglucose niet voldoende kunnen reguleren wanneer ze gewone suiker consumeren (4).
- Zijn tandvriendelijk en helpen om het gebit gezond te houden, omdat ze in tegenstelling tot gewone suiker, niet door de mondbacteriën kunnen worden omgezet in zuren die tandglazuur beschadigen en de ophoping van tandplak bevorderen. Bovendien voorkomen erythritol en xylitol tandbederf en beschermen het tandglazuur (5, 6).
- Helpen om de consumptie van eenvoudige suikers te voorkomen, die alleen ‘lege calorieën’ leveren, geen essentiële voedingsstoffen leveren en het risico op obesitas verhogen. Wanneer dranken en voedsel worden gezoet met suikervervangers, worden deze lege calorieën vermeden. Dit helpt om af te vallen en een gezond gewicht te behouden (7).
- Verminderen het risico op het ontwikkelen van hypertriglyceridemie en niet-alcoholische leververvetting, twee stofwisselingsstoornissen die verband houden met een overmatige suikerinname (8).
- Bieden de zoetheid en textuur van gewone suiker zonder de negatieve gezondheidseffecten. Dit is erg belangrijk voor diabetici en voor mensen die een dieet volgen om af te vallen, omdat ze kunnen genieten van zoet eten zonder hun bloedsuikerspiegel of lichaamsgewicht negatief te beïnvloeden (9).
Welke suikervervangers zijn gezond?
Niet alle zoetstoffen kunnen gewone suiker in desserts en ander zoet voedsel vervangen. In de meeste gevallen kun je het beste kiezen voor xylitol of erythritol. Je kunt ook een vulstof (erythritol) met de textuur en het volume van suiker mengen met een intensieve zoetstof (stevia of aspartaam) die voor de zoetheid zorgt.
Wat zijn de verschillen tussen erythritol, xylitol (berkensuiker) en stevia?
Hoewel alle drie de suikervervangers van natuurlijke oorsprong zijn, zijn er grote verschillen wat betreft hun zoetheid, spijsverteringstolerantie en gebruik. In de volgende tabel laten we de onderscheidende kenmerken van erythritol, xylitol en stevia zien (10):
Erythritol | Xylitol | Stevia | |
---|---|---|---|
Oorsprong | Aanwezig in fruit en gefermenteerd voedsel. Wordt ook verkregen door fermentatie van glucose met Moniliella pollinis-gisten. | Schors van de Finse berkenboom. Xylitol wordt ook verkregen uit de fermentatie van maïs. | Afkomstig van de bladeren van de Stevia rebaudiana plant. |
Zoetkracht ten opzichte van gewone suiker | 0.75 | 1 | 300 |
Calorieën inname per gram | 0,2 calorieën | 2,4 calorieën | 0 |
Toedieningsvorm | Kristalvormig | Kristalvormig | Kristalvormig en vloeibaar |
Smaak | Vergelijkbaar met suiker | Identiek aan suiker | Vergelijkbaar met suiker, maar kan een licht bittere smaak hebben |
Spijsverteringstolerantie | Uitstekend | Kan een laxerend effect hebben als het meer dan 50 gram per dag bedraagt | Heel goed |
Gemiddelde prijs per kg | 12 tot 16 euro | 13 tot 28 euro | 15 tot 19 euro |
Zijn kunstmatige suikervervangers kankerverwekkend?
Natriumcyclamaat is in de Verenigde Staten al bijna 50 jaar verboden vanwege de associatie met blaaskanker. Aspartaam is ook het onderwerp geweest van klachten bij de gezondheidsautoriteiten, maar het gebruik ervan is nog steeds toegestaan. Om zeker van je zaak te zijn, raden we aan om voor natuurlijke producten te kiezen, zoals stevia, xylitol en erythritol, die veiliger lijken (1, 10).
Zijn suikervervangers geschikt voor kinderen?
Lange tijd was de medische gemeenschap terughoudend om de consumptie van suikervervangers bij kinderen aan te bevelen.
Onderzoek heeft echter nog geen positief verband aangetoond tussen de consumptie van kunstmatige zoetstoffen en de prevalentie van kanker, leerstoornissen, aandachtstekort, allergieën of gedragsstoornissen bij kinderen (11).
In ieder geval is het noodzakelijk om de consumptie van suikervervangers tijdens de kindertijd te matigen, omdat hun intense zoete smaak de smaakperceptie bij kinderen kan veranderen en ze een voorliefde voor zeer zoet voedsel kan geven.
Kunnen suikervervangers nadelige effecten veroorzaken?
- Xylitol kan winderigheid, een opgeblazen gevoel in de buik, pijn en diarree veroorzaken als het wordt ingenomen in doses van meer dan 50 gram per dag.
- Aspartaam kan duizeligheid, hoofdpijn en spijsverteringsproblemen veroorzaken als het in te grote hoeveelheden wordt geconsumeerd (3).
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om bijvoorbeeld erythritol of stevia te gebruiken.
(Bron: Morisfoto: 86796531/ 123rf.com)
Waar moet je op letten bij je aankoop?
Omdat er zoveel opties zijn voor zoetstoffen, vind je er vast en zeker een die past bij je voorkeuren, behoeften en budget. Om de beste suikervervanger te vinden, moet je alleen wat tijd te besteden aan het evalueren van de volgende aankoopcriteria:
Smaak
Als je wel van een zoete smaak houdt maar suiker liever vermijdt, dan kun je kiezen voor producten met suikervervangers. Zoals we eerder in deze shopgids vertelden, zijn suikervervangers met xylitol- en erythritol-polyolen twee van onze favoriete opties, omdat ze een smaak hebben die bijna identiek is aan die van gewone suiker. Stevia wordt echter ook veel gebruikt, hoewel het een bittere smaak kan achterlaten. Een hoge dosis saccharine geeft een metaalachtige smaak (10).
Zoetkracht
De zoetkracht van een suikervervanger wordt altijd gedefinieerd in relatie tot de zoetkracht van gewone suiker. Producten met vulstoffen hebben een lagere zoetkracht, terwijl intensieve zoetstoffen erg zoet zijn en in kleine hoeveelheden worden gebruikt. Hieronder vind je een handige tabel met de zoetkracht van suiker en zijn vervangers (3, 10):
Zoetstof | Zoetkracht |
---|---|
Suiker | 1 |
Xylitol (berkensuiker) | 1 |
Erythritol | 0,7 |
Stevia | 300 |
Aspartaam | 180 tot 200 |
Acesulfaam-K | 200 |
Saccharine | 300 |
Sucralose | 600 |
Spijsverteringstolerantie
Xylitol kan spijsverteringsproblemen veroorzaken wanneer het wordt gefermenteerd door bacteriën in de dikke darm zoals diarree, winderigheid, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Erythritol daarentegen wordt door veel mensen beter verdragen omdat het voor 90% wordt opgenomen voordat het de dikke darm bereikt. Ook stevia, sacharine en sucralose zorgen voor weinig ongemak in dit opzicht.
Samenvatting
Een suikervervanger is een product dat probeert de zoete smaak van suiker na te bootsen. In tegenstelling tot gewone suiker echter, bevat een suikervervanger geen calorieën, is het niet slecht voor de tanden en verhoogt het de bloedsuikerspiegel niet. De gezondste alternatieven zijn erythritol, xylitol (berkensuiker) en stevia. Het gebruik van suikervervangers wordt sterk aanbevolen bij overgewicht, obesitas en diabetes.
Suikervervangers kunnen worden ingedeeld op basis van hun oorsprong (natuurlijk of kunstmatig), hun energievoorziening (voedzaam of niet-voedzaam) en hun zoetkracht. Er zijn veel verschillende soorten suikervervangers op de markt. Niet alle suikervervangers zijn even gezond. Hierboven laten we je zien wat de beste suikervervangers zijn. Naast helpen bij afvallen, bieden suikervervangers nog veel meer voordelen. Je vindt ze allemaal in deze shopgids.
Vond je onze shopgids over suikervervangers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen!
(Bron van de header afbeelding: Gayvoronskaya: 83874646/ 123rf.com)
Referenties (12)
1.
Aldrete-Velasco J et al. Análisis de la evidencia disponible para el consumo de edulcorantes no calóricos. Documento de expertos [Internet]. Med Int Méx. 2017.
Bron
2.
Socolovsky S. El rol y la seguridad de sustitutos del azúcar [Internet]. 2007.
Bron
3.
Durán S, Cordón K, Rodríguez M. Edulcorantes no nutritivos, riesgos, apetito y ganancia de peso [Internet]. Rev Chil Nutr. 2013.
Bron
4.
Timpe Behn E, Ferguson M, Carlson A. Do Sugar Substitutes Have Any Impact on Glycemic Control in Patients with Diabetes? [Internet]. Journal of Pharmacy Technology. 2013.
Bron
5.
González Sanz A, González Nieto B, González Nieto E. Salud dental: relación entre la caries dental y el consumo de alimentos [Internet]. 2013.
Bron
6.
Runnel R et al. Effect of three-year consumption of erythritol, xylitol and sorbitol candies on various plaque and salivary caries-related variables [Internet]. Journal of Dentistry. 2013.
Bron
7.
Lustig R, Schmidt L, Brindis C. The toxic truth about sugar [Internet]. 2012.
Bron
8.
Jensen T et al. Fructose and sugar: A major mediator of non-alcoholic fatty liver disease [Internet]. 2018.
Bron
9.
Fernstrom J. Non-Nutritive Sweeteners and Obesity [Internet]. Annual Review of Food Science and Technology. 2015.
Bron
10.
García Almeida J, Casado G, García Alemán J. Una visión global y actual de los edulcorantes. Aspectos de regulación [Internet]. 2013.
Bron
11.
Calzada León R et al. Uso de edulcorantes no calóricos en niños [Internet]. Acta Pediátrica de México. 2013.
Bron
12.
Cavagnari B. Edulcorantes no calóricos en embarazo y lactancia [Internet]. Rev Esp Salud Pública. 2019.
Bron