Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Sinds zijn uitvinding is de anticonceptiepil een van de populairste methoden om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Vaak de anticonceptiepil genoemd, geeft het veel vrouwen de vrijheid om zonder zorgen of zelfbeschikking geslachtsgemeenschap te hebben. Toch is er een reden waarom sommige vrouwen de voorkeur geven aan alternatieve anticonceptiemiddelen boven de pil.

In dit artikel leggen we uit met welke aspecten je rekening moet houden als je overweegt met je pil te stoppen. We geven je inzicht in mogelijke bijwerkingen, maar ook in de positieve effecten van het stoppen met de pil. Tenslotte laten we je enkele alternatieven zien die je beschermen, zelfs als je de pil al hebt opgegeven.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Hoewel de pil zekerheid biedt, brengt ze ook veel bijwerkingen met zich mee. Stoppen met de pil kan leiden tot een meer natuurlijke levensstijl.
 • Als je een zwangerschap plant, moet je vroegtijdig stoppen met de pil. De vruchtbaarheid kan de eerste maanden nog geremd zijn.
 • De pil verhoogt niet alleen het risico op verschillende ziekten, maar maskeert ook de symptomen van ernstige aandoeningen. Diagnoses zijn pas mogelijk na het stoppen van het gebruik.

Stop met het slikken van de pil: Wat je moet weten

De beslissing om te stoppen met je anticonceptiepil moet niet alleen een onderbuikbeslissing zijn. Zoals bij elk langdurig geneesmiddel kunnen er bijwerkingen optreden als je stopt met het innemen van de pil.

Bovendien kan je lichaam het moeilijk vinden zijn eigen ritme weer te vinden nadat het jarenlang je cyclus onder controle had gehouden.

In de volgende paragrafen hebben we antwoorden samengesteld op enkele veel voorkomende vragen over het stoppen met de pil. Met behulp van wetenschappelijke bronnen willen we de belangrijkste informatie zo compact mogelijk voor je samenvatten en je voorbereiden op de tijd na de pil.

Wanneer kan ik stoppen met de pil?

Er is geen bijzonder goed of slecht moment om met de pil te stoppen. Er zijn veel redenen waarom vrouwen besluiten met de pil te stoppen. Daarom is het onmogelijk de perfecte tijd aan te geven.

Als je het einde van een blaar bereikt, is dit het ideale moment om met het innemen van de pil te stoppen.

In de regel is het raadzaam pas met de pil te stoppen als de laatste doordrukstrip helemaal is ingenomen. De gewone versie van de combinatiepil bevat oestrogeen en is bedoeld om de natuurlijke cyclus na te bootsen, zodat je het gevoel van natuurlijkheid behoudt (1).

Om dit te bereiken moet de pil drie weken lang dagelijks ingenomen worden. Dit wordt gevolgd door een pauze van een week (1). Met dit soort medicijnen kun je na de “pauze” gewoon weer stoppen.

Als je de zogenaamde minipil neemt en dus geen pauze gekregen hebt, is het einde van een blaar nog steeds een verstandig moment om te stoppen. Zo kun je er eenvoudig een streep onder zetten en niet onnodig geld uitgeven aan een ander pakje.

Natuurlijk kun je ook spontaan stoppen met het innemen van de pil midden in een blaar. Dit verhoogt echter de kans op acute bijwerkingen.

Ook als je verder duidelijk bent over je beslissing, kun je natuurlijk je gynaecoloog vragen naar de beste tijd om te stoppen. Als je bijvoorbeeld een zwangerschap aan het plannen bent, kan je arts je helpen als het niet meteen lukt nadat je met de pil gestopt bent.

Waarom zou ik stoppen met de pil?

Elke vrouw heeft haar eigen reden om met de pil te willen stoppen. Een veel voorkomende reden is natuurlijk gezinsplanning en dus de wens om zwanger te worden.

Oudere vrouwen die in de menopauze komen, hebben misschien geen voorbehoedsmiddelen meer nodig. Maar er zijn nog andere mogelijke redenen waarom je met anticonceptie zou willen stoppen:

Gezondheidsrisico’s

Het is ook bij de algemene bevolking bekend dat het gebruik van de pil in bepaalde gevallen het risico op trombose kan verhogen. Dit is vooral het geval met de combinatiepil. Met de minipil, die geen oestrogeen maar alleen progestageen bevat, is het risico iets kleiner (2).

Bovendien verhoogt het gebruik van de meeste anticonceptiepillen het risico op hoge bloeddruk (3). Dit leidt er uiteindelijk toe dat vrouwen vaker een beroerte krijgen (4).

In combinatie met zwaarlijvigheid of sigarettengebruik, en met reeds bestaande aandoeningen die beroertes bevorderen, neemt het risico nog meer toe. Andere vasculaire ziekten, zoals longembolie, zijn ook mogelijk (5).

Natuurlijk neemt het risico op deze ziekten niet onmetelijk toe. Als je echter een familiegeschiedenis van deze ziekten hebt, is het raadzaam je anticonceptiemethode te heroverwegen.

Bijwerkingen

Veel mogelijke bijwerkingen van de pil zijn niet fundamenteel gevaarlijk, maar ze kunnen de levenskwaliteit zeker beperken. Het helpt vaak om een andere bereiding te proberen als je milde intoleranties hebt.

Sommige vrouwen hebben echter ook last van vervelende of zelfs pijnlijke bijwerkingen bij andere versies van de pil.

Pille absetzen-2

Als de pil hevige buikpijn en problemen met de menstruatie veroorzaakt, moet je stoppen met het innemen van de pil.
(Image source: Yuris Alhumaydy / unsplash)

Veel bijwerkingen zijn nog niet wetenschappelijk bewezen. Sommigen klagen over abrupte gewichtstoename, anderen verliezen veel gewicht na het beginnen met de anticonceptiemethode – een verband is niet bewezen (6).

Er zijn nu aanwijzingen voor mogelijke psychologische bijwerkingen, zoals depressie (7). Vooral bij jonge vrouwen die de pil nemen is een licht verhoogde kans op suïcidale gedachten vastgesteld (8).

Wat gebeurt er nadat je met de pil gestopt bent?

De ingrediënten in de anticonceptiepil laten je lichaam regelmatig denken dat je zwanger bent. Als je een combinatiepil als anticonceptie gebruikt, is je menstruatie geen normale menstruatie maar een kunstmatig opgewekte abortus. (9).

Nadat je met de pil gestopt bent, moet je lichaam wennen aan de nieuwe hormoonhuishouding. Het probeert terug te keren naar zijn natuurlijke cyclus. Afhankelijk van hoe lang je al anticonceptie gebruikt, kun je in de eerste maanden wat onregelmatigheden ervaren.

Je menstruatie kan ongewoon lang aanhouden of met zeer korte tussenpozen optreden – of, omgekeerd, helemaal niet optreden. Het kost tijd voor je natuurlijke ritme weer tot rust komt.

Onregelmatigheden zijn in het begin normaal. Als je echter langer dan drie maanden na het stoppen met de pil geen menstruatie hebt, moet je beslist naar je gynaecoloog gaan.

Wat zijn de acute bijwerkingen van het stoppen met de pil?

De bijwerkingen van het stoppen met de pil zijn even gevarieerd als die van het slikken ervan. Huidveranderingen en gewichtsschommelingen behoren tot de meest waargenomen gevolgen. Een verhoogde zin in seks is ook mogelijk, evenals een veranderde waarneming van de aantrekkelijkheid van de partner (10).

De volgende bijwerkingen zijn onder andere bekend

 • Verhoogde pijn tijdens de menstruatie
 • Verhoogd bloedverlies
 • Tijdelijke stemmingswisselingen
 • Gewichtstoename of -afname
 • Acne
 • Vermindering van de borstomvang
 • Verhoogd libido

Normaal kun je aannemen dat veranderingen die door de pil veroorzaakt worden, teruggedraaid worden. Dus als je geen bijwerkingen hebt ondervonden van het innemen van de pil, zul je die daarna waarschijnlijk ook niet merken.

PMS is een veel voorkomend gevolg van het stoppen met anticonceptiepillen.

Het premenstrueel syndroom, of kortweg PMS, kan een uiterst belastend gevolg zijn van het stoppen met de anticonceptiepil, vooral met de combinatiepil. Het treft 30-40% van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Onder invloed van een verhoogde oestrogeeninname zijn de symptomen vaak milder of zelfs onbestaande (11).

Als dit achterwege blijft, kan het syndroom zelfs ontstaan bij vrouwen die geen problemen met PMS hadden voor ze de pil voor de eerste keer gebruikten. Als je vermoedt dat je PMS hebt, kan je gynaecoloog je helpen.

Hoe snel kan ik zwanger worden na het stoppen met de pil?

In theorie is zwangerschap mogelijk in de eerste natuurlijke cyclus na het stoppen met de pil. Maar voor veel vrouwen die stoppen met anticonceptie omdat ze kinderen willen krijgen, kan het een jaar of zelfs langer duren.

Ook hier is er een verband tussen de duur van de periode waarin anticonceptie gebruikt werd. Een andere factor die de duur tot de zwangerschap kan beïnvloeden is de leeftijd van de vrouw.

Het is nog niet bekend dat het slikken van de pil, ongeacht de variant, over het algemeen toekomstige zwangerschappen kan voorkomen (12). Als een vrouw na het stoppen met de pil onvruchtbaar blijkt te zijn, heeft dat dus een andere reden. Als je twijfelt, moet je je medisch laten onderzoeken.

Wat zijn de risico’s van stoppen met de pil?

Er zijn geen langdurige risico’s voor je gezondheid als je stopt met het slikken van de pil. Integendeel, zoals reeds gezegd, heeft overschakelen op een ander voorbehoedsmiddel meestal positieve effecten.

Een negatief aspect dat we al noemden in verband met acute bijwerkingen is dat de pil symptomen van ongediagnosticeerde ziekten kan verbergen. Hoewel het premenstrueel syndroom uiterst onaangenaam en behoorlijk slopend kan zijn, zijn er tot nu toe geen late effecten bekend.

De situatie is anders bij polycysteus ovarium syndroom, of kortweg PCOS. Vrouwen die aan deze ziekte lijden produceren een teveel aan mannelijke hormonen. Typische symptomen van het syndroom zijn overmatig lichaams- en gezichtshaar en een sterke neiging tot overgewicht (13).

Bovendien beperkt de ziekte de vruchtbaarheid en verhoogt het insulinegehalte. Gecombineerd met het overgewicht van veel getroffen vrouwen, neemt ook de kans op diabetes en hartziekten toe (13).

Stoppen met de pil lokt PCOS niet uit, maar het verergert wel de symptomen.

Maar PCOS wordt niet uitgelokt door te stoppen met de pil. Hoewel de anticonceptiemethode sommige symptomen kan onderdrukken, is de aandoening nog steeds aanwezig tijdens het gebruik ervan.

Als het syndroom daardoor nog niet herkend is, kan het uitblijven van behandeling tot meer complicaties leiden. In dit geval is het dus weer waarschijnlijker dat het gezondheidsrisico van het slikken van de pil komt.

Wanneer kan ik de pil weer beginnen in te nemen na ermee gestopt te zijn?

Als je het preparaat dat je eerder nam goed verdroeg, is er niets dat je ervan weerhoudt het opnieuw te nemen. Je moet echter gedurende een periode van enkele maanden stoppen met het slikken van de pil. Zo kunnen jij en je gynaecoloog nagaan of er ziektes zijn die door de medicatie verborgen worden.

Bovendien is het te snel omschakelen tussen pilvrije fasen en het hervatten van anticonceptie een grote belasting voor je lichaam.

Om chronische cyclusproblemen te voorkomen moet je altijd zeker zijn van je beslissing en op lange termijn denken.

Als er nieuwe ziekten bij je zijn vastgesteld in de tijd dat je de pil niet gebruikt hebt, moet je dit met je gynaecoloog bespreken.

Andere factoren, zoals een belangrijke verandering in gewicht, sigarettengebruik of afhankelijkheid van alcohol of drugs, beïnvloeden ook welk geneesmiddel je kunt nemen. In deze gevallen moet je niet gewoon je vorige pil blijven nemen, maar je laten onderzoeken en, indien nodig, een nieuwe pil laten voorschrijven.

Wat zijn de alternatieven voor de pil?

Als je met de pil wilt stoppen, maar nog steeds geen baby wilt krijgen, wil je natuurlijk een ander voorbehoedsmiddel gebruiken. De volgende zijn bijzonder vaak gebruikte alternatieven

 • Condoom: Condooms bieden niet alleen een hoge mate van bescherming tegen zwangerschap, maar ook tegen seksueel overdraagbare ziekten.
 • Hormooninjecties: Net als de pil worden hier hormonen gebruikt, maar met veel grotere tussenpozen.
 • Koperspiraaltje: Het koperspiraaltje biedt langdurige bescherming en stelt je in staat een zorgeloos seksleven te leiden.

Pille absetzen-3

Welk voorbehoedsmiddel je in plaats van de pil wilt gebruiken, hangt er bijvoorbeeld van af of je een vaste relatie hebt of niet.
(Image source: Reproductive Health Supplies Coalition / unsplash)

Er zijn ook veel andere voorbehoedsmiddelen, zoals het hormonale spiraaltje of het pessarium. In onze gids willen we ons echter beperken tot de meest gebruikelijke methoden.

Condoom

Condooms zijn waarschijnlijk een van de meest gebruikte voorbehoedsmiddelen. Behalve dat ze zwangerschap voorkomen, voorkomen ze ook besmetting met seksueel overdraagbare ziekten. Bovendien hebben ze, in tegenstelling tot andere methoden, geen recept nodig en kunnen ze bijna overal gekocht worden.

Voordelen
 • Bescherming tegen ziekten
 • gemakkelijk te gebruiken
 • overal verkrijgbaar
Nadelen
 • Steelt de romantiek van sommige paren
 • vaak minder populair bij mannen
 • niet compatibel met veel glijmiddelen

Hormooninjectie

De hormooninjectie, ook wel de driemaandelijkse injectie genoemd vanwege het gebruiksritme, mag, in tegenstelling tot de pil, alleen door een arts toegediend worden. De injectie bevat geen oestrogeen, maar alleen progestageen. Hierdoor wordt het baarmoederhalsslijm dikker, waardoor de weg voor het sperma als het ware geblokkeerd wordt.

Voordelen
 • Anticonceptie hoef je niet elke dag aan te denken
 • de menstruatie kan stoppen
 • regelmatige controle door een arts
Nadelen
 • langdurig gebruik kan de botten beschadigen
 • grote kans op gewichtstoename
 • kan niet spontaan gestopt worden

Koperspiraaltje

Het koperspiraaltje lijkt erg op het hormoonspiraaltje. Het verschil is echter dat anticonceptie met het koperen spiraaltje volledig hormoonvrij is. Het spiraaltje wordt door een specialist in de baarmoeder ingebracht en is absoluut veilig als het goed verdragen wordt.

Het is echter niet compatibel met het lichaam van elke vrouw en kan in sommige gevallen zelfs afgekeurd worden.

Voordelen
 • zorgt voor anticonceptie gedurende enkele jaren
 • geen hormonale behandeling
 • natuurlijke cyclus wordt in stand gehouden
Nadelen
 • dure controles en onderzoeken
 • eventueel afglijden veroorzaakt vaak hevige pijn
 • verhoogd risico op infectie

Conclusie

Stoppen met de pil blijft een heel persoonlijke beslissing die elke vrouw individueel neemt. Of het nu gezinsplanning is en de daarmee gepaard gaande kinderwens, intoleranties of gewoon de menopauze; de redenen zijn legio. De gevolgen voor de gezondheid van het stoppen zijn meestal uitsluitend positief.

Toch hoef je je geen zorgen te maken over je anticonceptie. Je kunt kiezen uit allerlei alternatieven die je helpen je seksleven vrij vorm te geven – ook zonder hormooncocktail. Dus als je overweegt met je pil te stoppen, is er niets dat je tegenhoudt.

Beeldbron: Jill Wellington / Pixabay

Referenties (13)

1. Mishell, D.R., Jr (2011). Combination Oral Contraceptives. In: Contraception (eds A. Arici and D. Shoupe). doi:10.1002/9781444342642.ch3
Bron

2. Gray B, Floyd S, James AH. Contraceptive Management for Women Who Are at High Risk of Thrombosis. Clin Obstet Gynecol. 2018 Jun;61(2):243-249. doi: 10.1097/GRF.0000000000000356. PMID: 29521659.
Bron

3. Liu H, Yao J, Wang W, Zhang D. Association between duration of oral contraceptive use and risk of hypertension: A meta-analysis. J Clin Hypertens (Greenwich). 2017 Oct;19(10):1032-1041. doi: 10.1111/jch.13042. Epub 2017 Jun 13. PMID: 28612347.
Bron

4. Lima ACS, Martins LCG, Lopes MVO, Araújo TL, Lima FET, Aquino PS, Moura ERF. Influence of hormonal contraceptives and the occurrence of stroke: integrative review. Rev Bras Enferm. 2017 May-Jun;70(3):647-655. English, Portuguese. doi: 10.1590/0034-7167-2016-0056. PMID: 28562816.
Bron

5. Plu-Bureau G, Hugon-Rodin J, Raccah-Tebeka B. Contraception hormonale et risque vasculaire [Hormonal contraception and vascular risk]. Rev Prat. 2018 Apr;68(4):394-400. French. PMID: 30869386.
Bron

6. Gallo MF, Lopez LM, Grimes DA, Carayon F, Schulz KF, Helmerhorst FM. Combination contraceptives: effects on weight. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Jan 29;(1):CD003987. doi: 10.1002/14651858.CD003987.pub5. PMID: 24477630.
Bron

7. Skovlund CW, Mørch LS, Kessing LV, Lidegaard Ø. Association of Hormonal Contraception With Depression. JAMA Psychiatry. 2016 Nov 1;73(11):1154-1162. doi: 10.1001/jamapsychiatry.2016.2387. Erratum in: JAMA Psychiatry. 2017 Jul 1;74(7):764. PMID: 27680324. Forma
Bron

8. Skovlund CW, Mørch LS, Kessing LV, Lange T, Lidegaard Ø. Association of Hormonal Contraception With Suicide Attempts and Suicides. Am J Psychiatry. 2018 Apr 1;175(4):336-342. doi: 10.1176/appi.ajp.2017.17060616. Epub 2017 Nov 17. PMID: 29145752. Format:
Bron

9. Neulen, J., Grunwald, K. & Feldmann, K. Möglichkeiten und Grenzen der Schwangerschaftsverhütung. Gynäkologe 30, 609–616 (1997). https://doi.org/10.1007/PL00003066
Bron

10. Russell VM, McNulty JK, Baker LR, Meltzer AL. The association between discontinuing hormonal contraceptives and wives' marital satisfaction depends on husbands' facial attractiveness. Proc Natl Acad Sci U S A. 2014 Dec 2;111(48):17081-6. doi: 10.1073/pnas.1414784111. Epub 2014 Nov 17. PMID: 25404285; PMCID: PMC4260593.
Bron

11. Ryu A, Kim TH. Premenstrual syndrome: A mini review. Maturitas. 2015 Dec;82(4):436-40. doi: 10.1016/j.maturitas.2015.08.010. Epub 2015 Aug 28. PMID: 26351143.
Bron

12. Mikkelsen EM, Riis AH, Wise LA, Hatch EE, Rothman KJ, Sørensen HT. Pre-gravid oral contraceptive use and time to pregnancy: a Danish prospective cohort study. Hum Reprod. 2013 May;28(5):1398-405. doi: 10.1093/humrep/det023. Epub 2013 Feb 20. PMID: 23427234; PMCID: PMC3627337.
Bron

13. Patel S. Polycystic ovary syndrome (PCOS), an inflammatory, systemic, lifestyle endocrinopathy. J Steroid Biochem Mol Biol. 2018 Sep;182:27-36. doi: 10.1016/j.jsbmb.2018.04.008. Epub 2018 Apr 17. PMID: 29678491.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Mishell, D.R., Jr (2011). Combination Oral Contraceptives. In: Contraception (eds A. Arici and D. Shoupe). doi:10.1002/9781444342642.ch3
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Gray B, Floyd S, James AH. Contraceptive Management for Women Who Are at High Risk of Thrombosis. Clin Obstet Gynecol. 2018 Jun;61(2):243-249. doi: 10.1097/GRF.0000000000000356. PMID: 29521659.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Liu H, Yao J, Wang W, Zhang D. Association between duration of oral contraceptive use and risk of hypertension: A meta-analysis. J Clin Hypertens (Greenwich). 2017 Oct;19(10):1032-1041. doi: 10.1111/jch.13042. Epub 2017 Jun 13. PMID: 28612347.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Lima ACS, Martins LCG, Lopes MVO, Araújo TL, Lima FET, Aquino PS, Moura ERF. Influence of hormonal contraceptives and the occurrence of stroke: integrative review. Rev Bras Enferm. 2017 May-Jun;70(3):647-655. English, Portuguese. doi: 10.1590/0034-7167-2016-0056. PMID: 28562816.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Plu-Bureau G, Hugon-Rodin J, Raccah-Tebeka B. Contraception hormonale et risque vasculaire [Hormonal contraception and vascular risk]. Rev Prat. 2018 Apr;68(4):394-400. French. PMID: 30869386.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Gallo MF, Lopez LM, Grimes DA, Carayon F, Schulz KF, Helmerhorst FM. Combination contraceptives: effects on weight. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Jan 29;(1):CD003987. doi: 10.1002/14651858.CD003987.pub5. PMID: 24477630.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Skovlund CW, Mørch LS, Kessing LV, Lidegaard Ø. Association of Hormonal Contraception With Depression. JAMA Psychiatry. 2016 Nov 1;73(11):1154-1162. doi: 10.1001/jamapsychiatry.2016.2387. Erratum in: JAMA Psychiatry. 2017 Jul 1;74(7):764. PMID: 27680324. Forma
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Skovlund CW, Mørch LS, Kessing LV, Lange T, Lidegaard Ø. Association of Hormonal Contraception With Suicide Attempts and Suicides. Am J Psychiatry. 2018 Apr 1;175(4):336-342. doi: 10.1176/appi.ajp.2017.17060616. Epub 2017 Nov 17. PMID: 29145752. Format:
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Neulen, J., Grunwald, K. & Feldmann, K. Möglichkeiten und Grenzen der Schwangerschaftsverhütung. Gynäkologe 30, 609–616 (1997). https://doi.org/10.1007/PL00003066
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Russell VM, McNulty JK, Baker LR, Meltzer AL. The association between discontinuing hormonal contraceptives and wives' marital satisfaction depends on husbands' facial attractiveness. Proc Natl Acad Sci U S A. 2014 Dec 2;111(48):17081-6. doi: 10.1073/pnas.1414784111. Epub 2014 Nov 17. PMID: 25404285; PMCID: PMC4260593.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Ryu A, Kim TH. Premenstrual syndrome: A mini review. Maturitas. 2015 Dec;82(4):436-40. doi: 10.1016/j.maturitas.2015.08.010. Epub 2015 Aug 28. PMID: 26351143.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Mikkelsen EM, Riis AH, Wise LA, Hatch EE, Rothman KJ, Sørensen HT. Pre-gravid oral contraceptive use and time to pregnancy: a Danish prospective cohort study. Hum Reprod. 2013 May;28(5):1398-405. doi: 10.1093/humrep/det023. Epub 2013 Feb 20. PMID: 23427234; PMCID: PMC3627337.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Patel S. Polycystic ovary syndrome (PCOS), an inflammatory, systemic, lifestyle endocrinopathy. J Steroid Biochem Mol Biol. 2018 Sep;182:27-36. doi: 10.1016/j.jsbmb.2018.04.008. Epub 2018 Apr 17. PMID: 29678491.
Ga naar bron
Recensies