verse stevia rebaudiana en suiker in een lepel
Laatst bijgewerkt: 30-12-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

24Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Het je is misschien wel opgevallen dat er in de schappen van de supermarkten, in de zoetstofafdeling, al enige tijd een product te koop aangeboden wordt: stevia. Het is een superfood, een alternatief voor suiker en een volledig natuurlijke zoetstof, geschikt voor mensen met diabetes.

Stevia is een product dat nog niet zo lang in Europa  te koop is, en die op een gezonde manier onze gerechten en dranken zoeter kan maken. Bovendien heeft het vele voordelen, omdat het ziektes kan vermijden die tegenwoordig steeds meer voorkomen zoals hypertensie of obesitas.

Belangrijk om te weten

  • Stevia is wel 300 tot 400 keer zo zoet als gewone suiker met als voordeel dat deze geen calorieën bevat.
  • Omdat het geen calorieën bevat, kan stevia deel uit maken van een gebalanceerde voeding. Het is een manier om minder suiker te gebruiken zonder aan smaak in te boeten.
  • Stevia (stevia rebaudiana) is een plant, maar kan niet direct worden geconsumeerd zoals andere planten. Een chemisch proces is nodig om de glycoside uit steviol, de stof die als zoetstof wordt gebruikt, te verkrijgen.

Onze selectie: De beste stevia-producten op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de beste stevia voor je uitgezocht die er op de markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van de beste stevia voor jou wat eenvoudiger.

Eerdere Aanbevelingen

De stevia met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Dit is de lekkerste stevia die we tot nu toe hebben geprobeerd. Het product heeft een zoete en zuivere smaak. Als je deze stevia eenmaal geprobeerd hebt, is er een grote kans dat je niets anders meer wilt.

De stevia is te gebruiken om alle dranken en gerechten op smaak te brengen. Erg lekker voor in de thee of een smoothie. Je kunt ook dagelijks enkele druppels toevoegen aan je yoghurt of havermoutpap. Het product is geschikt voor gebruik door diabetici.

De minst bittere stevia

De stevia van Beautylin heeft een fijne en zoete smaak. De druppels zijn te gebruiken in koffie of thee, zuivelproducten, koude drank, dressings en voor het maken van jams, limonade en ijs. Eigenlijk voor alles waar normaal suiker voor gebruikt wordt. Het product is te gebruiken naar smaak.

De Beautylin Stevia is verbouwd in Paraguay onder voor de Stevia plant perfecte omstandigheden. Dit maakt dat de vloeistof geen bittere nasmaak heeft.

De beste stevia voor door de yoghurt


Tijdelijk niet leverbaar

Dit is een strooibate zoetstof op basis van steviolglycosiden uit de steviaplant. Het product is geschikt voor tafelgebruik evenals om mee te koken en bakken. De Stevija Zoetpoeder kan gebruikt worden in koffie, thee, yoghurt en koude dranken, in sauzen, soepen, marinades, dressing en olijfolie, voor het maken van jam, ijs en stoofpeertjes, over aardbeien, worteltjes en pannenkoeken en meer.

Met deze verpakking heb je voldoende stevia in huis voor een langere periode.

Shopgids: Alles wat je moet weten over stevia

Stevia is een natuurlijke zoetstof die ons helpt om van bepaalde voedingsmiddelen of dranken te kunnen genieten zonder onze gezondheid in gevaar te brengen. Het is trouwens niet de plant zelf, maar een verbinding die we eruit halen, steviolglucoside genaamd, die we consumeren.

Zoetstof

Eén van de meeste voorkomende soorten is stevia in korrelvorm.
(Bron: Wisniewska : 25691379/ 123rf.com)

Wat is stevia precies?

Hoewel Stevia rebaudiana een plant is die oorspronkelijk uit Paraguay komt, wordt ze sinds een aantal jaren op kleine schaal in Spanje verbouwd. Hoewel nog niet zo lang geleden niemand wist wat het was of waarvoor het werd gebruikt, zijn er nu maar weinig mensen die nog nooit van  Stevia en diens eigenschappen gehoord hebben.

Stevia is een plant met intens groene bladeren. Deze medicinale plant kan echter niet direct worden geconsumeerd, maar de zoetstof met deze naam is eigenlijk een verwerkte verbinding. Om dit element, steviolglycosiden (of stevioside of rebaudioside A) genaamd, te verkrijgen is een chemisch proces nodig, dat we zullen gebruiken om voedsel of dranken te zoeten.

Waar gebruik je stevia voor?

Stevia werkt vooral als suikervervanger. Het is een supplement dat als geroepen kwam voor veel gebruikers, die geen suiker wilden of konden gebruiken en bovendien geen gezonde zoetstof in de winkels konden vinden.

Stevia is een natuurlijke zoetstof die andere conventionele zoetstoffen heeft overtroffen. Niet alleen omdat het geen enkele calorie bevat (hoewel het een zeer zoete smaak heeft), maar ook omdat het geen invloed heeft op het glucosegehalte in het bloed. Daarom wordt het zelfs voor mensen met diabetes aanbevolen.

Wist je dat stevia tot de groep van natuurlijke en veilige calorievrije suikervervangers behoort en een ideaal product is voor de bestrijding van obesitas?

Is stevia een suikervervanger?

Stevia is één van de meest populaire natuurlijke zoetstoffen van dit moment. De reden hiervan is, is dat dit natuurlijke product voor veel mensen het beste alternatief voor suiker is. De Europese Unie heeft in 2011 de consumptie ervan als levensmiddelenadditief goedgekeurd. Sindsdien hebben veel mensen suiker uit hun dieet verbannen en zijn ze overgestapt op stevia.

Volgens deskundigen is stevia 300 tot 400 keer zoeter dan witte suiker. Aangezien de zoetstof geen effect op het bloedsuikergehalte heeft en ook vanwege de zoetheid heeft het veel aanhangers. Nadeel is dat het product soms een bittere nasmaak kan hebben.

Hoeveel calorieën zitten er in stevia?

Eén van de aspecten die stevia-gebruikers het meest aantrekt is dat het geen calorieën bevat. Dit heeft als gevolg dat het een stof is die kan worden geconsumeerd door mensen die willen afvallen.

Daarom wordt stevia aanbevolen door veel diëtisten voor patienten die gewicht moeten verliezen.

Het voordeel van de afwezigheid van calorieën in dit product, is dat gebruikers niet van de smaak hoeven af te zien. Omdat het geen calorieën bevat, heeft het ook geen effect op het bloedsuikergehalte. Daarom is het een ideale zoetstof voor mensen die in dit opzicht beperkingen hebben. De zoete smaak heeft bovendien een verzadigende werking.

Wat zijn de voordelen van stevia voor mijn gezondheid?

Als zoetstof  is het belangrijkste voordeel van stevia dat het de bloedsuikerspiegel op peil houdt. Dit is niet het geval met de meeste zoetstoffen. Dit is goed nieuws, vooral voor mensen met diabetes, die altijd op moeten passen dat de bloedsuikerwaarden niet stijgen.

Maar er zijn nog meer voordelen, want stevia heeft geen calorieën. Bovendien kan het innemen van stevia binnen redelijke parameters helpen om de bloeddruk te verlagen. Tot slot wordt het beschouwd als een effectieve antioxidant.

Prof. Dr. Jan GeunsHoogleraar
“Het gebruik van stevia kan bij een hoge bloeddruk de bloeddruk helpen te verlagen, zonder dat er nevenwerkingen zijn zoals bij andere producten het geval is.”

Is stevia geschikt voor iedereen?

Het beste van stevia is dat het een geschikt supplement is voor alle soorten mensen. Het zou overdreven zijn om het als een wonderproduct te beschouwen, maar wat zeer duidelijk is, is dat de consumptie ervan veilig is, zoals de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, de European Food Safety Authority (EFSA) beweert.

Bovendien is de consumptie ervan geschikt voor mensen die aan diabetes, een hoge bloeddruk of obesitas lijden. Stevia wordt zelfs aanbevolen voor kinderen en zwangere vrouwen.

Het is geschikt voor diëten die gewichtsverlies als doeleinde hebben.

Wat is de aanbevolen dosis stevia?

Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid is de maximale aanbevolen dagelijkse dosis stevia 4 mg per kilo lichaamsgewicht van de persoon. Dit is duidelijker te begrijpen aan de hand van een concreet voorbeeld. Als een persoon bijvoorbeeld 60 kg weegt, kan hij dagelijks 240 mg stevia innemen.

Op een eenvoudigere manier kunnen we zeggen dat een volwassene tussen de 4 en 5 eetlepels stevia per dag kan innemen zonder problemen . Deze hoeveelheid komt overeen met ongeveer 70 gram suiker.

In welke vormen kan ik stevia op de markt te vinden?

Stevia is op de markt te vinden in twee veel voorkomende formaten: gegranuleerd (zeer vergelijkbaar met suiker) en vloeibaar. Laten we eens kijken wat de kenmerken van elk van hen zijn.

Stevia in korrelvorm is misschien wel de meest voorkomende vorm, omdat het een goede manier is om gewone suiker te vervangen omdat het er op lijkt. Dit poeders is wit van kleur en kan in gerechten of dranken gestrooid worden of het product kan met een lepel worden toegevoegd, dus net als gewone suiker.

Stevia in vloeistof wordt meestal in een verpakking met doseersysteem geleverd. Meestal staat er op het product zelf hoeveel druppels je kunt gebruiken. Over het algemeen zullen 2 of 3 druppels voldoende zijn om een kop koffie of thee te zoeten. Een minder gebruikelijk formaat, al bestaat het wel, is stevia in tabletten.

Oude houten tafel met Stevia-korrels

Stevia is een ideale natuurlijke zoetstof om in de koffie te doen.
(Bron: Handmadepictures : 61214773/ 123rf.com)

Wat is de prijs van stevia?

De prijs van stevia kan variëren afhankelijk van het merk, de hoeveelheid of het formaat waarin het wordt aangeboden. Dit supplement kan duurder zijn als het bijvoorbeeld afkomstig is uit de biologische landbouw.

Over het algemeen kunnen de prijzen tussen de 5 en 15 euro liggen, afhankelijk van de grootte van de verpakking. Een fles vloeibare stevia van ongeveer 100 ml  kan gemiddeld bijvoorbeeld ongeveer 10 euro kosten.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het is van groot belang dat je voordat je stevia koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste aspecten voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden de meest voorkomende vragen van consumenten.

Grootte van de verpakking

Een van de eerste dingen om te overwegen bij het kopen van een stevia supplement is de grootte van de verpakking. In dit aspect moet je eraan denken waar je het product voor gaat gebruiken, of je het met regelmatig gaat consumeren en andere soortgelijke zaken. Het is belangrijk dat de hoeveelheid die je gaat kopen binnen de gestelde termijn geconsumeerd zal worden.

Ingrediënten

Net als bij elk ander product is het van belang dat je even naar de ingrediëntentabel kijkt. Het essentiële bestanddeel van stevia is de zogenaamde steviolglycoside, dat is het plantenextract. Hoe hoger het percentage van dit extract in het supplement, hoe beter. Het wordt meestal gemengd met andere natuurlijke ingrediënten zoals water of plantaardige glycerine.

Additieven

Bij het raadplegen van de ingrediëntenlijst van het product is het belangrijk om na te gaan of de stevia additieven, of één of ander chemisch conserveringsmiddel bevat. Voorbeelden zijn kaliumsorbaat, maltodextrine of ethanol. De toevoeging van één van deze additieven heeft onder andere een conserverende of verzoetende functie.  Omdat het chemisch is, is het mogelijk dat het belangrijkste voordeel van stevia, namelijk het consumeren van iets natuurlijks, verloren gaat.

Neveneffecten

Deze natuurlijke zoetstof heeft geen bijwerkingen indien deze in de door deskundigen aanbevolen doses wordt geconsumeerd. Daarom is stevia een absoluut veilig supplement voor de gezondheid. Het probleem ontstaat wanneer additieven of kunstmatige ingrediënten worden toegevoegd, die schadelijk kunnen zijn.

Prijs

Er bestaat geen twijfel over het feit dat de prijs één van de belangrijkste aankoopcriteria is. Om het beste stevia-supplement met de beste kwaliteit/prijsverhouding te vinden, is het daarom dan ook nodig om hier naar op zoek te gaan. Dit betekent dat je moet nagaan wat de meest betrouwbare en betaalbare merken zijn. Aangezien stevia wordt beschouwd als een superfood en omdat het een relatief nieuw element is, is stevia een nogal duur product. Toch is het best mogelijk om het juiste formaat te vinden voor onze behoeften en ons budget.

Vervaldatum

Tenslotte is het van vitaal belang dat u kijkt naar de vervaldatum van het stevia-supplement. Als het van het granuleerde type  is, hoeft u zich geen zorgen te maken omdat het in dit formaat veel beter houdbaar is dan vloeibare stevia. In het laatste geval moet het in de koelkast worden bewaard na opening en worden geconsumeerd vóór de vervaldatum, die meestal drie maanden later is.

Samenvatting

Zoals je in dit artikel hebt gezien, is stevia een supplement dat bekend staat om de vele voordelen voor de gezondheid. Om deze reden is dit product één van de populairste zoetstoffen geworden en elke dag zijn er meer mensen die suiker uit hun leven hebben verbannen en deze vervangen hebben met deze natuurlijke zoetstof.

Het massale gebruik van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken lijkt de oorzaak te zijn van steeds meer voorkomende obesitas en andere stofwisselingsstoornissen. Daarom is het zeer positief dat deze natuurlijke suikervervanger ontdekt is, die onze gerechten en dranken net zo zoet kan maken als suiker, maar zonder risico voor de gezondheid.

Vond je ons artikel over stevia interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de beste stevia kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Tsartsianidis: 15210071/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies